2005-11-03 8 瀏覽
最like食呢度ge tea set,$15 only!!試過小籠包:好多汁,大我嫌佢太甜,唔知咩style 釀面巾:超大件!!大餡裹有吞拿魚,微酸,怪怪的配豆漿,是自家制的,但太淡地方好細but都ok好坐
最like食呢度ge tea set,$15 only!!

試過小籠包:好多汁,大我嫌佢太甜,唔知咩style
釀面巾:超大件!!大餡裹有吞拿魚,微酸,怪怪的

配豆漿,是自家制的,但太淡

地方好細but都ok好坐
2005-05-10 8 瀏覽
又係我正宗100%的上海人(父母皆是上海人), 所以對上海菜要求極高. 厘間鋪頭光顧了三次, 三次的水準也不錯, 所以先推介給愛吃上海菜的各方人士. 蟹粉小寵飽唔錯好過王家沙(九元一隻, 三隻起), 蟹粉炒麵, 好香蟹羔味, 但油多了一點和份量少了一點, D麵好有口感(三十五元), 客飯:炒鱔糊- 幾好, 糖醋排骨飯都做得幾似上海寧波菜(但虞家媽媽好食好多), 整體上這間店舖幾唔錯, 而且叫客飯有豆漿送(係好大柸果隻, 唔溝水, 又有豆味而又不太甜). 唯一唔係太好味是酸辣湯(以前美孚果間上海小館, 真係一流). 重有傳聞這間店的整麵師父是翡翠拉麵師父走去開的, 唔知真定假啦, 但D麵真係好好食.
1K
2004-12-31 0 瀏覽
週五晚收工後往西行路徑此店。店小祇有五張檯,牆壁上貼了光頭老板,製麵的照片。6:30左右客人稀少。要了獅子頭湯麵,有豆漿送。麵和獅子頭分開上。獅子頭:上海小白菜伴兩粒大大粒肉丸,肉丸並非是細切粗斬,肉質間保持縫隙,含汁那種。而是入口即溶一族,更不像一般上海店肥膩,原來此店是以揚州菜作標榜。素湯麵:素麵細而,湯底極清,有少許紫菜。豆漿:有豆香而不太甜。
週五晚收工後往西行路徑此店。
要了獅子頭湯麵,有豆漿送。
麵和獅子頭分開上。
素湯麵:素麵細而,湯底極清,有少許紫菜。
豆漿:有豆香而不太甜。
2004-11-05 0 瀏覽
早排過去接小肥放工,順便過嚟呢度試試。當晚點了鄉下雞湯麵,韮黃鱔糊湯麵,再加個蟹粉豆腐。原來麵餐跟豆漿,大大杯都幾好味。湯麵先到,面頭綴了數條紫菜絲,睇報導話麵條是自家製,湯是用雞及金華火腿等熬製。果然麵條有咬口有麵粉香,是不易浸淋那種並很大碗,而湯味鮮甜,勁掂。餸來到原來很大碟,早知不用叫豆腐,鄉下雞份量足夠兩人吃,再加數條菜圍邊,如果一個人食有肉有菜有麵十分Good。雞有D似咸雞,好有雞味,有脾位有翼有背脊有雞胸,真係照顧周到。鱔糊D鱔就麻麻,切得太細碎,無咬口,D韮黃勁多鋪底好味。個蟹粉豆腐完全唔得,無鮮味,不過都未至於難食,如果無叫呢個咁就好Perfect。如果下次嚟我會試吓小籠包(下面位仁兄講得咁好味)同埋甜品。
早排過去接小肥放工,順便過嚟呢度試試。
當晚點了鄉下雞湯麵,韮黃鱔糊湯麵,再加個蟹粉豆腐。
2004-07-23 1 瀏覽
雜誌介紹...老板自稱佢D小籠飽好味過翡翠...見佢咁大口氣....咪專登去試下佢囉...舖頭細細....好多時都坐到出門口...天時暑熱...都幾係野.....試左獅子頭...釀面巾...南乳雞翼....可以配飯或麵...仲有豆漿送...跟飯杯豆漿好大杯...飲唔哂....但係如果跟麵...杯豆漿勁細杯....一啖都攪得掂....待應姐姐話因為D麵係手打....貴D架喎....我最鐘意食果個釀面巾...即係生根入邊釀左D肉...攪到一大舊肉丸咁...炆到好入味....而獅子頭都好好味....好住家飯FEEL......一個餐都係$2X-3X...好大份....飽足成個晏晝....至於佢既小籠飽...就真係好好味....好多汁....皮都好薄.....唔錯唔錯.....
2004-02-11 3 瀏覽
係個同事介紹的來的,佢話呢度的排骨同麵都幾掂。這裡位於濱海街尾,唔係有人引路都唔會專登搵到來。一點幾來到,客人亦不少。呢度舖面不大,坐廿零人已經幾迫,好在一個人來,所以等左一陣都有位。叫了無錫排骨湯麵,排骨麵幾大碗,無錫排骨炆得入味又入口酥化,好香香料味,幾有水準,如果甜多些少就更好;麵是白色偏幼身的上海麵,麵身唔太腍亦幾爽口,呢度老闆標榜麵條是自家製的,是有誠意的;濃濃的湯底幾鮮甜,應該無咩味精,因為食完都唔覺好口渴。另叫了兩件粢飯糕,是炸糯米糕加蔥花和蝦米,都幾特別,因為是別處未食過的。連豆漿一杯埋單43蚊,以這般小店來說是唔平,但食物有水準,可以一試。