2015-12-29
好難得搵到一齊鐘意食辣的朋友. 搵到當然要盡興啦! 最後揀咗旺角"汀汀烤魚活". 地方唔算太大. 但坐位夠闊落. 而且燈光都好夠. 職員又好有禮貌. 我地7:00到. 人客不是太多. 但食到8:00左右已經爆滿了. 我地揀咗燒沙巴龍躉二食, 手切雪花肥牛, 炸支竹, 海鮮拼盤, 鹹檸七, 籃妹啤酒. 由於未食過這間店的麻辣. 所以我地先叫小辣. 但完全沒有麻香. 最後加了兩次, 才食到真正的麻辣. 係好香, 好麻的. 燒沙巴龍躉加$22. 可以有二食, 第二食就係切片. 沙巴龍躉有一邊切片, 魚頭斬開2邊.(方便食). 整條魚都好新鮮. 魚肉好滑. 魚皮又好煙un. 魚片用嚟打邊爐. 爐底配菜比較少, 而且份量真的太少了. 只有豆卜(3粒, 每粒一開2), 青瓜一片, 芫茜. . (因為食過其他店, 配菜係幾多的).手切雪花肥牛, 切得太細太薄了. 一放落湯已經唔見咗, 好難搵返出嚟. 但食落肉質係好嘅. 海鮮拼盤: 海蝦4隻, 蠔3隻(雪得太冰了), 貴花蚌一少堆, 大蜆(應該有7-8粒), 大鮮冬菇一隻, 金菇半包.炸枝竹, 炸得好透, 所以滚耐咗都好好味. 全晚至愛. 又沒有油益