走入旺角太子中間地段,眼見一間新穎裝修茶記,坐得舒服又能一滿小弟港式茶記慾望,當然要一試!文西今次點了普通家常常餐:沙嗲豬潤通+餐肉炒蛋牛油多士+啡走食茶記又點少得一試啡走?!味道一流,茶記水準。雖然平平無奇,但保持一般茶記水準亦不錯。沙嗲豬潤通,賣相下流,但味道尚可。文西一向鐘意食煙韌有嚼勁,而且新鮮會略帶甜呼的豬潤,可惜有嚼勁但因為切得太薄而味道扣分,而且沙嗲味重亦蓋過豬潤本味。餐肉炒蛋牛油多士,多士燙底適中,一看賣相就知有誠意。炒蛋餐肉普通,但多士新鮮鬆軟,加分。順帶一提,面包一般餐廳如用隔夜麵包,翻焗只能做到脆口而不會鬆軟,食落sharp sharp聲,但亦似食餅一樣碎什什,不能做到外脆內軟。牛油均勻塗上多士,有誠意。埋單$41,價錢同一般茶記差唔多,唔錯啦!雖然只是一般茶記應有水準,但香港地而家已經買少見少,加上店內裝修不俗,要坐得舒服又好食既茶記,唔會得個殼好睇唔好食,又唔會好睇好食又好貴,實在難得。地址:旺角通菜街153-159號地舖電話:2392 4880時段:中午同行:男x1費用:$41評語:誠意之作,得閒再食過

牛油均勻塗上多士,有誠意。
埋單$41,價錢同一般茶記差唔多,唔錯啦!

地址:旺角通菜街153-159號地舖

電話:2392 4880

時段:中午

同行:男x1

費用:$41

評語:誠意之作,得閒再食過

2015-05-16
2015-04-24 2319 瀏覽
Came here as I wanted something not too oily for dinner. This is a very popular cha chan teng in Mong Gok that didn't serve many items. It seemed they focused mostly on Hong Kong style all day breakfasts sets.Menu is in Chinese and English and has photos. It's also the place mat if you are looking for the menu. I chose the all day breakfast for $41 as it was after 11 AM.Scrambled Egg with Sausage and Buttered Toast. This came with the set. The sausage was mushy. The scrambled egg was oily. The o

Scrambled Egg with Sausage and Buttered Toast. This came with the set. The sausage was mushy. The scrambled egg was oily. The only thing good was the toast as it was thick and crispy. A decent amount of butter.
Soup Macaroni with Ham. The macaroni used was too starchy. The soup just tasted like a massive dose of MSG which is was expected but coupled with the starchy pasta, the whole thing made my tongue feel numb. However, my bowl still had ketchup stains on it. I think from seeing this made me stop eating.
The food wasn't good. The bowl was unclean. I really won't be back.
2015-04-22
2015-04-24 1378 瀏覽
菠蘿火腿炒蛋包識食菠蘿包一定黎宜到食黎到泥到一定要試下呢間野既特色宜個包新奇得黎又唔會怪同難食火腿炒蛋而至個包都係即叫即整蛋係炒得好嫩滑加上餘溫仲係到而火腿就煎得好靚同一食就知係靚既料個包同出面食既唔同 佢整到好鬆脆之餘個皮又會好有咬感所以底佢賣得貴 但就係推薦泥到要試下泥個菠蘿火腿炒蛋包常餐 多士烘底 番茄牛肉通粉茄牛通既湯底番茄味濃郁淡淡都係番茄同牛肉好多通粉唔驚唔飽感覺唔似味精湯而係鮮茄湯最係忍唔住當然飲哂多士就烘得好鬆脆加埋牛油就真係正炒蛋係整到好嫩滑同香重點係份量夠多四十蚊食到咁有水準既常餐就真係回哂本

菠蘿火腿炒蛋包

四十蚊食到咁有水準既常餐
就真係回哂本
2015-04-19
2015-04-23 1398 瀏覽
旺角,午飯時段,每間餐廳都人頭湧湧,要盡快搵地方醫肚,否則飯都沒得吃,下午又要繼續工作。第一時間吸引到我的,是門外那條小小的人龍,其次就是餐廳招牌的字體,以及貼在門外玻璃、外牆上的宣傳單張及海報的設計,我霎時覺得返回50、60年代,這種字體及簡單的宣傳單張實在太有「粵語長片」感覺,近年的中文招牌及宣傳單張根本不會採用這種字體。餐廳面積不大,但座位密度非常高,相信原因不離旺角租金高,所以必須盡用每寸空間。雖則非常擠迫,但裝修風格尚算時尚。有別於一般茶餐廳,午市的選擇簡單,只有四大類別:中式快餐(蒸飯、幾款點心)、滋味常餐、特色飯類套餐、河粉套餐。由於被門外的宣傳單張吸引,再加上放眼四周,有超過七成人都在食一碟表面舖了一隻煎蛋的碟頭飯…………我相信市場的選擇;所以,選擇了最新推介的菜遠煎蛋牛腩飯($45),另加餐飲($8)。先送上一杯餐飲熱華田。一般茶餐廳水平,阿華田份量偏少,但這杯則淡奶味頗重。反正也要成本,個人寧願加多一點阿華田、減少一點淡奶;但總比一些阿華田及淡奶皆少,用熱水添滿一杯份量的茶餐廳優勝。雖然是碟頭飯,但頗有誠意。先講外觀,一大碗飯呈半球體的舖在碟面,份量充足,表面的正中
雖然是碟頭飯,但頗有誠意。先講外觀,一大碗飯呈半球體的舖在碟面,份量充足,表面的正中位置覆蓋了一隻反底的荷包蛋。這個絕對是重點、也是顯現誠意之處。首先,如果不是即煎即反底即上碟,反底荷包蛋根本沒有可能既工整、又不穿流心蛋黃、又沒有蛋黃變成全熟。其次,這隻荷包蛋的蛋白剛剛全熟、蛋黃仍然呈半熟流心的狀態。第三,荷包蛋仍然是熱的!
再講牛腩,用一個小碗分開上碟,碗內有3、4件牛腩、兩件牛筋、今天的菜遠是芥蘭及份量不少的牛腩汁。分開上碟的好處是,食客可以因應個人喜好添多添少掏在白飯內一齊吃;如果連同汁液淋在飯內,一來破壞外觀,二來未必所有人皆喜歡。
雖然牛腩較薄身,但每件切得大細均一,而且炆得非常入味,咬下去又沒有渣宰。
至於牛筋更是一絕,非常軟滑,完全不會又硬又實,咬下去有種充滿膠質的口感。講火候,這份牛腩牛筋以茶餐廳質素來說,可說非常高質;但美中不足的是:牛腩汁太稀、太鹹,太似豉油汁,與牛腩有點格格不入。估計是炆牛腩後剩下的汁太濃稠、份量太少,為了增加汁液,所以加水加鹹。
用了不夠30分鐘已經消滅整碟碟頭飯,飽餐一頓。離開時已接近下午二時,人潮漸退,相信是上班去吧…………唉!我也是其中之一員。
2015-04-14
2015-04-13 1077 瀏覽
今日去左食旺角嘅民華餐廳 係金魚街附近 由旺角東火車站行過去大約十分鐘 紅日正值晚餐時間都唔洗等位 我叫左一個沙嗲牛肉公仔麵 配牛油多士同火腿炒蛋 沙嗲既份量雖然只有以前既五分一 但反而鹹度岩岩好 而牛油多士超脆 牛油又夠多 建議大家一定要襯熱食 同午餐肉浸落沙嗲湯會更好味 另外炒蛋炒既時間岩岩好 值得推介咁多野食飲埋飲品只係$41 非常抵食
紅日正值晚餐時間都唔洗等位
同午餐肉浸落沙嗲湯會更好味
另外炒蛋炒既時間岩岩好 值得推介

咁多野食飲埋飲品只係$41 非常抵食
2015-03-15 1395 瀏覽
作為食家,冰室係食家必爭之地,第一次比佢嘅火腿炒蛋菠蘿包吸引,首先包皮唔夠脆,而且太甜,最大問題係兩種配搭太膩,兩三啖己經唔想食落去,第二次比佢嘅點心吸引,作為冰室,點心質素算唔錯,不過同點心專買店比,仲有一段距離,至於多士,不過不失。本人頗欣賞民華冰室,有不同產品滿足客人,但革新有餘而質素不足。
2015-03-15
10 分鐘 (堂食)
2015-01-15 2093 瀏覽
民華這個名字, 聽落, 有台灣感覺的味道. 這間茶餐廳有些特別, 除了有一般茶餐廳的茶餐外, 還有中式點心和盅頭飯供應.鳳爪排骨盅頭飯, 配一杯熱飲, $36. 上檯時的賣相, 十分合心水. 材料足, 兩件鳳爪, 醬汁味道適中, 鳳爪皮半爽口半彈牙, 好味. 排骨是用中間一條骨切開小粒的品種, 有誠意, 肉質肥瘦三七分, 入口軟硬適中, 飯身軟硬度也平均, 女性食客可能會覺得偏硬, 但我好滿意.跟餐奶茶, 連底碟都無, 唔係太好囉. 茶味不太濃, 奶味足.
2015-01-14
2015-01-09 1788 瀏覽
讓我們佔領旺角! 讓我們先攻佔「民華」!讓我們佔領旺角! 直殺入「鼓油街」那天國民華,喺香港都出出地名。 拿,其實我就唔係好介意人地點睇,所以我先至會覺得無乜所謂,食下囉。坐又唔係舒服,嘢食呢,薑絲牛肉面,牛油太鞋,薑絲太少。塊多士反而幾頂癮,脆,牛油又夠香喎!炒蛋唔係好夠滑囉,餐肉又太鹹4粒燒賣,來貨水準,唔係咁夠熱,可惜!
讓我們佔領旺角! 讓我們先攻佔「民華」!
讓我們佔領旺角! 直殺入「鼓油街」那天國

坐又唔係舒服,嘢食呢,薑絲牛肉面,牛油太鞋,薑絲太少。
塊多士反而幾頂癮,脆,牛油又夠香喎!
炒蛋唔係好夠滑囉,餐肉又太鹹
4粒燒賣,來貨水準,唔係咁夠熱,可惜!
2014-12-11 2033 瀏覽
今日做完Facial, 就諗住去民華食Dinner。 三,四年前新開嘅味道,今日好想去回味吓,叫咗平時最常食嘅常餐,薑絲牛肉通粉,腸仔炒蛋,多士,熱寧水。 等咗一陣,懷往好期待嘅心情,等個餐到,通粉睇落有點硬,食一口,真係令我非常失望😔😔😔通粉硬,薑絲湯冇味,成碗只得三片牛肉😱😱😱。 腸仔係烚熱,炒蛋又老,又冇味,已經冇晒初開時嘅美味。 多士真係一般,牛油冇香味,又唔夠脆,連最簡單嘅多士都唔能夠保持水準,真真真失望。 一心諗往揾番當年嘅味道,完完全全失望,依家真係又貴又唔好食!我相信我唔會再光顧😞😞😞
跟男朋友去吃早餐他點了 多士+火腿炒蛋+沙爹牛肉丁麵+凍奶茶 (HKD43)而我點的是 多士+火腿炒蛋+茄潤通+熱啡 (HKD35)老實說,我很喜歡民華的食物多士上面均勻地塗上了適量的牛油,熱烘烘的很好吃!我最愛的炒蛋份量很多,而且好滑茄潤通,番茄湯感覺上不太味精,有好多番茄!雖然我不太吃通粉,但我還是把番茄湯喝完了熱咖啡都好好味不過希望餐廳可以改善一下營商態度男朋友點的凍奶茶來錯了凍檸茶 & 沙爹牛肉丁麵來錯了普通福麵樓面姐姐替我們換了杯凍奶茶,沒關係啦~~~ 來錯了換回來就可以了但因為我們在吃到一半時才發現丁麵原來來錯了普通福麵問樓面姐姐她亦回答:「你在吃的是福麵呀,丁麵要加6元的!」我說:「對呀!我們加了6元的。」(拿起賬單給她看)她立刻改口:「如果你們點的是丁麵,那應該是丁麵啦!」其後她又說我們太遲提出,最多只可以還我們一包味粉,單又不肯改......我們放棄了跟她爭論,因為她根本不明白:丁麵的main point不是在於那包味粉,而是在於它的texture!留意返唔該~~~
跟男朋友去吃早餐

而我點的是 多士+火腿炒蛋+茄潤通+熱啡 (HKD35)

老實說,我很喜歡民華的食物

多士上面均勻地塗上了適量的牛油,熱烘烘的很好吃!
我最愛的炒蛋份量很多,而且好滑

熱咖啡都好好味

不過希望餐廳可以改善一下營商態度

但因為我們在吃到一半時才發現丁麵原來來錯了普通福麵
樓面姐姐她亦回答:「你在吃的是福麵呀,丁麵要加6元的!」
我說:「對呀!我們加了6元的。」(拿起賬單給她看)
她立刻改口:「如果你們點的是丁麵,那應該是丁麵啦!」
我們放棄了跟她爭論,因為她根本不明白:

留意返唔該~~~
題外話/補充資料: 丁麵的main point不是在於那包味粉,而是在於它的texture!
2014-11-23
3 分鐘 (堂食)
$39 (早餐)
2014-11-16 1699 瀏覽
必食常餐,炒蛋有水準,多士非常鬆脆,最好襯熱食,番茄牛肉通茄味香濃,而且感覺清新,沒有怪怪的味精味,可惜牛肉不太淋。另外奶茶也值得一試,無論冷熱也很有茶味,真係令人食上癮。
另外奶茶也值得一試,無論冷熱也很有茶味,真係令人食上癮。
記得呢間對上幫襯都巳經足足兩年前..個陣同期都係咁岩食過佐敦個間..相比起下會偏中意後者多d..之後一直無機會係呢間食..始終旺角大競爭而小弟好小晏晝後都仲食湯麵..最近終於再度拜訪..除左早餐平六蚊外..其他時段都正價41個餐..有d想打退堂鼓..但太耐無試..又見到佢有蕃茄湯底既麵就唔理啦..一支公入去..凍央...唔係好識形容..中規中句..唔太甜又唔太淡..合格..中上級數..多士 -巳經幾日前唔多記得..但都ok唔錯..腸仔 -到而家都記得..因為係比出面做得細軟口感.好易入口..出奇地唔知原來腸仔都可以咁樣..炒蛋-同幾年前一樣..都滑..但可能爭些小始終同佐敦..後者4.5星呢度都值4星..蕃茄豬潤通粉-湯底好濃郁.唔覺味精重..料就都係咁上下..我差唔多飲哂d湯底..蕃茄有益呀嘛仲有佢個碗形設計得好..有耳仔可以就黎到底就打斜黎食得方便d..一定有機會短期內再食..
多士 -巳經幾日前唔多記得..但都ok唔錯..

一定有機會短期內再食..
2014-11-02 1571 瀏覽
又到星期六, 今次到旺角民華食早餐, 點了鮮茄豬膶通粉+火腿炒蛋多士+熱奶茶火腿炒蛋+多士 - 多士相對厚身, 得單邊烘過又唔多夠脆, 火腿則普通料, 反而炒蛋有蛋汁幾好食鮮茄豬膶通粉 - 豬膶有點血, 所以要放湯浸一浸, 質地都幾嫩. 可惜份量太少及鮮茄湯蓋不了腥味 (我尚可接受, 跟維記比差D啦) 熱奶茶 - 幾重奶味環境 - 一般啦有D迫.抵食程度 - 餐牌只有常餐/三文治/中餐/粉麵, 常餐只是寫供應時間不同而所收價錢, 沒有早餐午餐其他選押. 以$35呢個價錢早餐質素只可以叫收貨但不足叫又平又好食.

熱奶茶 - 幾重奶味

環境 - 一般啦有D迫.

2014-11-01
$35 (早餐)
2014-09-24 1873 瀏覽
民聲冰室晏晝時間食好多人,大家有心理準備排一陣隊,入面茶記格局我點左一個茄牛通加多士茄牛通推介,牛肉吸左茄汁味變得JUICY滑身, 蕃茄湯底好香好濃可以飲埋,正!多士真係幾厚下,出面烘底烘得不錯,成塊包有一粒粒分離既口感比較鞋身,但配牛油OK火腿一般貨色,而炒蛋大慨8,9 成熟,夠滑/值得一試
民聲冰室
晏晝時間食好多人,大家有心理準備排一陣隊,入面茶記格局
我點左一個茄牛通加多士
火腿一般貨色,而炒蛋大慨8,9 成熟,夠滑/值得一試
茄牛通
厚多士
2014-04-14
5 分鐘 (堂食)
茄牛通
厚多士
2014-09-18 1850 瀏覽
今日途經此地,走入去食個快餐.叫左:多士,火腿炒蛋,鮮茄豬潤通粉,鳳瓜排骨飯,凍好立克,熱奶茶多士:幾脆幾香口.火腿炒蛋:炒蛋似用蛋粉開,唔夠香.火腿冇咩特別.鮮茄豬潤通粉:湯底夠鮮茄味足,可惜豬潤比較小,味道都唔錯嘅.鳳瓜排骨飯:鳳瓜幾入口同淋,排骨好滑,都幾好味.凍好立克:香濃美味.熱奶茶:幾滑茶味足,唔會酸.整體:價錢合理,可以一試.
今日途經此地,走入去食個快餐.
多士:幾脆幾香口.
火腿炒蛋:炒蛋似用蛋粉開,唔夠香.火腿冇咩特別.

鳳瓜排骨飯:鳳瓜幾入口同淋,排骨好滑,都幾好味.
凍好立克:香濃美味.
熱奶茶:幾滑茶味足,唔會酸.
整體:價錢合理,可以一試.

多士,火腿炒蛋
鮮茄豬潤通粉
鳳瓜排骨飯
凍好立克,熱奶茶
2014-08-27
$39.50 (午餐)
鳳瓜排骨飯
凍好立克,熱奶茶