2017-09-01 3798 瀏覽
上次我在旺角明星餐廳「左麟右X」的食評講過,遲點我會跟細佬會去看「譚校長」跟「歌神」,在「香港紅磡體育館」開的演唱會。就在「左麟右X」食評刊登後一個月,我就正式跟細佬去「紅館」看演唱會。細佬在觀看演唱會當日下午,先行出了九龍,在旺角有事要辦,之後我坐車來到旺角跟他會合,在旺角食完晚飯,才趕到「旺角東站」,坐港鐵經東鐵綫前往「紅磡站」,去看我的「譚校長」加「歌神」演唱會。下午七點左右,我在旺角中心附近跟細佬會合,然後商量在旺角找哪一間食肆食飯。本來細佬可能會求其,在快餐店如「大X樂」食個平飯了事,結果我跟他討論過後,結果找上了近「旺角道」的「民華餐廳」食晚飯。晚上七點左右的「民華餐廳」,雖然坐滿了大量食客,但是「民華餐廳」始終有一個很不錯的好處,就是餐廳的當眼處,沒有明顯礙眼的電視機,和電視新聞台的刺耳聲音。「民華餐廳」跟坊間大部分餐廳有個很大的分別,就是「民華餐廳」另外有提供中式盅頭飯和點心。細佬在「民華餐廳」,點了一客中式的排骨盅頭飯,和一客中式點心「鮮竹卷」,沒有另外點選任何飲品。至於我在「民華餐廳」,看見「民華餐廳」原來有他們的招牌咖喱套餐,單賣咖喱飯的話只收港幣四十七元,另加一

至於我在「民華餐廳」,看見「民華餐廳」原來有他們的招牌咖喱套餐,單賣咖喱飯的話只收港幣四十七元,另加一杯凍飲亦只需要加十二元,這個價錢如果在西貢餐廳的話,可能是稍嫌托大了一點。

但是咖喱雞飯加一杯凍檸水,港幣五十九元的價錢在鬧市旺角,還吃到一個味道絕不交行貨的咖喱雞飯套餐,這餐晚飯在享用之前,都未曾有太大的不安或疑慮。

唯一真正的疑慮,是阿媽最近以我皮膚質素欠佳為理由,不准許我食咖喱飯,惟恐咖喱飯裡面咖喱汁的香料和辣味,會令我的皮膚問題日益惡化嚴重。

但是,我在外面比較陌生的餐廳,有時不食咖喱飯的話,隨時會變得「冇啖好食」。所以,對於我媽的「咖喱飯禁令」,我在外面餐廳食店,都是抱着「陽奉陰違」的政策,咖喱飯照食可也。

花上港幣四十七元的價錢,去食的「民華餐廳」招牌「咖喱雞飯」,單純從咖喱汁的角度去評論,「民華餐廳」的咖喱汁的確是做到,有濃烈的香料味道的同時,「咖喱雞飯」的咖喱汁味道又不做得太辣,是恰到好處的一客招牌咖喱飯。
咖喱雞飯

和西貢茶餐廳的「咖喱雞飯」相比,或許「民華餐廳」的「咖喱雞飯」份量疑似做得不夠多,只有一個飯碗左右的份量,再在白飯面舖上一塊煎蛋,再加上一兜顏色較深,醬汁較稠身的咖喱汁。

「民華餐廳」咖喱雞飯外表美觀的同時,卻稍嫌白飯份量不足,即使再加上煎蛋一隻,卻彌補不了白飯偏少的缺點。

外表顏色較深的咖喱雞,以一個斜身,一邊碗身高企的大餐碗盛載,相對份量較單薄的白飯(跟煎蛋),咖喱雞雖然辣味尚可,但是白飯份量不足,令我吃得不夠盡興,令咖喱雞未能彌補白飯的不足。

另一方面,「咖喱雞飯」的咖喱汁,雖然咖喱汁做得比較稠身,但是「民華餐廳」每次都做出一大碗份量的咖喱汁,咖喱汁份量比上不足,比下有餘,濃稠辣味的咖喱汁用來伴飯已經綽綽有餘。

咖喱雞飯內的雞件,貌似用上了一定時間去煲煮,所以咖喱雞出來的口感,雞肉十分軟腍,連骨頭也幾乎被煮透,快要可以把骨頭吃掉的樣子。

咖喱雞連醬汁一起食,咖喱雞件明顯煮得很入味,再吃白飯才發現,白飯的高度有一定程度,其實白飯已經夠食,再勉強加底加飯,原來留下的咖喱汁到最後隨時不夠撈飯食,吃到失去預算就不好了。

跟我以往在其他餐廳食咖喱飯的經驗,「民華餐廳」的咖喱汁味道辣度惹味,而且煮得十分稠身,所以連馬鈴薯也被煮得十分腍身,不過薯仔今次在「民華餐廳」「咖喱雞飯」只是大配角,所以參考價值只是一般,不足掛齒。

吃完白飯份量只是剛剛好,咖喱汁過量之餘又有點辣度過剩的「民華餐廳」招牌「咖喱雞飯」,再喝一口冰凍「凍檸水」,我已經差不多近乎全飽。我留下剩餘的胃量,在紅館飲汽水,食紫菜薯片,看「譚校長」跟「歌神」表演,我已經再吃不下其他東西。

總結整晚「民華餐廳」晚餐的價錢,合共是港幣一百零五元,我的咖喱飯餐配凍檸水要四十七元,單是一味名不虛傳咖喱汁雞和飯,已經令我覺得值回票價。

四十七元這價錢,「民華餐廳」晚飯相對西貢餐廳晚飯的價錢,已經不是最昂貴的一間,性價比不高的餐廳我都見識過,至少「大X樂」的咖喱雞飯,已經被「民華餐廳」的咖喱雞飯比了下去。
2017-08-15
10 分鐘 (堂食)
咖喱雞飯
2017-08-14 520 瀏覽
今日同事提議lunch 食民華,雖然我食過幾次,但我都會想再食!黎到民華基本上已經唔洗睇餐牌要食乜,因為食咁多次常餐,都覺得好好食!我食腸仔煎蛋配烘底麵包同埋茄牛通! 呢到冷氣好夠,所以即使夏天我都可以叫熱檸水飲😂。通常腸仔煎蛋配烘底麵包都幾乎係即叫即到咁制,而且佢仲要熱既,烘底麵包烘到啱啱好,唔會燶又唔會烘得唔夠👍🏻我真係好欣賞佢地又快水準又keep 得咁好。食到一半麵包個茄牛通就到咗,但我都會堅持要趁熱食埋個烘底麵包先😂茄牛通最主要食個蕃茄湯底,茄味足,但牛就唔好有咩期望啦🙈但overall 民華都係好食既!如果想食常餐,呢間係又快又好食既必選之一👍🏻

茄牛通最主要食個蕃茄湯底,茄味足,但牛就唔好有咩期望啦🙈
2017-08-10
午餐
  • 茄牛通
  • 常餐
2017-08-13 1862 瀏覽
入嚟諗住打食評嘅時候看到上年自己寫嘅一篇好評依然放喺頂端, 自己的確好恩惠👏🏻👏🏻👏🏻原來自己係OpenRice打嘅食評係有咁多人留意😆😆😆真係多謝晒大家😊尋日同男朋友出咗去旺角, 佢最鍾意食呢度啲豬膶通, 一話叫佢諗中午飯食呢就二話不說簡左呢度中午時間文華餐廳客人特別多, 呢度一般餐廳方法比較特別, 如果係兩個人的話會安排一邊比2位坐, 卡位既對面係會分開同其他人坐不過都無他嘅, 好食就係多人, 多人自然會盡量想安排到咁多人入嚟坐一如以往叫咗一個返蕃茄豬潤米, 炒蛋火腿 + 多士炒蛋食落依然幾滑但都係缺少咗蛋香及奶香... 一向係出面食嘅滑蛋都會加上牛奶令到食起上嚟會有種流質感覺, 感覺呢度比到喇但味道自覺真係十分普通, 多士口感外脆內軟係我最欣賞的!蕃茄米終於到了! 👏🏻👏🏻👏🏻濃濃紅色既湯底真係好吸引, 本身打算先飲一口湯再食.......個味咁濃既? 此濃並非蕃茄湯既濃郁味道, 而係有一種感覺好似豬騷味既味道😳😳😳試一啖米粉.....唔知係咪因為米粉吸收左湯水果種騷味, 食落果種騷味更加濃烈😰唔知係咪豬潤洗得唔干淨 / 定係因為有血水而令到個湯同米粉咁大陣味喇....我同男朋友

卡位既對面係會分開同其他人坐

一如以往叫咗一個返蕃茄豬潤米, 炒蛋火腿 + 多士

蕃茄米終於到了! 👏🏻👏🏻👏🏻

我同男朋友講佢竟然話豬潤味不嬲都係咁嫁喇😰😰😱😰😱
我只可以講平時食開果d冇呢種味........... 最後好勉強地食咗一半就再冇食落去了😅
真係好難食

十年人事幾番新....上次試過好食唔代表今次好食, 尋日食完呢間餐廳之後決定俾個負評...... 雖然男朋友好鍾意黎呢度食, 不過經過今次攞就應該唔會再黎喇🙈

2017-08-12
2017-07-30 498 瀏覽
可能晏晝食得太飽,成十點幾都未餓,但唔食又唔得,就去呢度食個常餐,估唔到咁夜都係坐滿要搭檯。叫左茄牛通,朋友就叫叉燒麵,茄湯味道不錯但牛肉冇乜牛味。 環境有少少迫,枱與枱之間都唔係好夠一個人過,啲人出入又要就住佢地都幾煩,快快趣食完就閃人。
茄牛通
牛油多配火腿炒蛋
2017-07-29 309 瀏覽
三十幾度下被叫行高温樓梯(行地盆,冇冷氣。十幾層高)。十二點旅程完畢,冇左半條命。拿拿淋係其他人office未放午飯前揾個位,冷靜下先。有位就入前題下,就呢間了。Sorry成身臭汗, 4件人形臭豆腐,入左去坐低了選擇都多,但安全的通常係常餐同咖哩雞。大家都簡好了:常餐,咖哩雞飯,豬軟骨飯。結果係常餐最安全。明係咖哩雞,但曬黑左咁,味帶焦苦味,香料太重。豬軟骨同樣煮太耐,“鞋“哂。蛋蛋一定好平,碟碟都有煎蛋餐牌餐具都跟脆華有八成似。環顧周圍,原來重有賣相唔差的蒸飯。今趟,太保守,叫錯添
三十幾度下被叫行高温樓梯(行地盆,冇冷氣。十幾層高)。
十二點旅程完畢,冇左半條命。
拿拿淋係其他人office未放午飯前揾個位,冷靜下先。
有位就入前題下,就呢間了。
Sorry成身臭汗, 4件人形臭豆腐,入左去坐低了

選擇都多,但安全的通常係常餐同咖哩雞。
大家都簡好了:
常餐,咖哩雞飯,豬軟骨飯。
結果係常餐最安全。
明係咖哩雞,但曬黑左咁,味帶焦苦味,香料太重。

豬軟骨同樣煮太耐,“鞋“哂。

蛋蛋一定好平,碟碟都有煎蛋
餐牌餐具都跟脆華有八成似。
環顧周圍,原來重有賣相唔差的蒸飯。今趟,太保守,叫錯添

2017-07-28
2017-07-12 372 瀏覽
旺角一向多餐廳,但如果冇乜特別都會嚟民華食最鐘意嘅常餐 每次都會叫蕃茄湯叉燒米粉西牛油多士同炒蛋。呢度嘅茄湯應該係用茄膏調成,但配米粉真心好正!小小酸但都食到蕃茄味,而叉燒份量都好多,通常有5到7舊。另外跟嘅多士亦好厚身,通常會加2蚊要煉乳咁就可以扮食奶占啦 炒蛋亦好香好滑,夾多士食又係一絕。民華呢西多士都係必食!好大份而已d煉奶超多,每一啖都係脂肪但真係好食到唔會介意而呢度嘅奶茶同茶走都唔錯,值得叫嚟飲,特別係茶走,唔會冇茶味
旺角一向多餐廳,但如果冇乜特別都會嚟民華食最鐘意嘅常餐

每次都會叫蕃茄湯叉燒米粉西牛油多士同炒蛋。

另外跟嘅多士亦好厚身,通常會加2蚊要煉乳咁就可以扮食奶占啦
炒蛋亦好香好滑,夾多士食又係一絕。

2017-06-22 371 瀏覽
係旺角, 我都會行返去太子那邊, 都會去食民華! 可以咁講係被一份情留住我的心, 當我肚餓時候, 就會想起佢. 茶記應該係我食lunch 的首選, 因為我最鍾意茶記那個味道,同那杯好正既“茶走”!民華 當然係 太子裡面茶記首選之一啦! 每次lunch time 時候都會好多人去排隊! 而我每次都會食佢個常餐~ 因為真係好正~!!常餐裡面 必選 太陽蛋 火腿 烘底麵包  ! 個人覺得個太陽蛋從來都冇差過! 唔會焦! 而且速度好快,每次都熱辣辣到! 份量黎講! 好足!  而個人最鍾意杯茶走! 因為佢真係好滑!  環境黎講, 雖然比較cozy~ 但係唔會覺得好幸苦. 食lunch 時候要早d黎喔!
而我每次都會食佢個常餐~ 因為真係好正~!!

2017-06-19
5 分鐘 (堂食)
2017-06-19 1605 瀏覽
硬係對今朝個早餐嘅蕃茄湯底失望,個心依然想食番個濃郁嘅蕃茄湯底。於是同閨蜜睇完戲之後,行左陣街,就衝住濃郁嘅蕃茄湯底而黎。鮮茄豬潤通粉 $43食到喇~ 蕃茄湯底超濃,入面仲有蕃茄肉,即時滿足晒~ 豬潤唔腥而且煮得啱啱好,非常爽口,唔會過老,仲好補血。餐肉炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶 (+$3)餐肉煎得香口,蛋嫩滑,有蛋汁。烘底多士再搽咗牛油,好食。薑絲牛肉麵 $43牛肉份量算多,好嫩。薑絲令湯底有微微薑味,薑味適中。火腿炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶 (+$3)火腿無特別,蛋同樣嫩滑,有蛋汁。烘底多士再搽咗牛油,好食。

鮮茄豬潤通粉 $43
鮮茄豬潤通粉

食到喇~
蕃茄湯底超濃,入面仲有蕃茄肉,即時滿足晒
~ 豬潤唔腥而且煮得啱啱好,非常爽口,唔會過老,仲好補血。

餐肉炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶 (+$3)
餐肉炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶

餐肉煎得香口,蛋嫩滑,有蛋汁。
烘底多士再搽咗牛油,好食。

薑絲牛肉麵 $43
薑絲牛肉麵

牛肉份量算多,好嫩。薑絲令湯底有微微薑味,薑味適中。

火腿炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶 (+$3)
火腿炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶

火腿無特別,蛋同樣嫩滑,有蛋汁。烘底多士再搽咗牛油,好食。
2017-06-17
鮮茄豬潤通粉
餐肉炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶
薑絲牛肉麵
火腿炒蛋 + 即烘牛油多士 + 凍檸茶
  • 火腿炒蛋+即烘牛油多士+凍檸茶
  • 餐肉炒蛋+即烘牛油多士+凍檸茶
星期六LUNCH時候黎到, 餐廳近乎坐滿, 不過茶記特色, 來得快又去得快, 好快就搵到2個位, 繁忙時間2個人都要坐同1邊卡位, 我同友人都唔算肥果D, 但都係岩岩好坐得落, 袋都無位擺.........ANYWAY, 今次黎到一心想食佢個茄通, 叫左個常餐, 同咖哩牛腩飯。落左單都等左成10分鐘先有野上枱, 唔鐘意光速用膳既我表示滿意, 至少唔會坐多一分鐘都覺得唔好意思,先黎火腿炒蛋多士.  多士入面既牛油搽得均衡, 烘得香脆. 可見餐廳有一定要求, 炒蛋算滑得黎又唔油膩, 食得出唔係靠牛油去令佢滑身 食到咁上下蕃茄叉燒通都上枱, 湯底濃郁唔咸, 叉燒淋身, 味道好, 通粉質地唔會發脹得好緊要果隻, 慢慢食都唔會變到1PAT PAT, 果然係招牌, 同好幾年前食都無咩降水準另外咖哩牛腩飯, 份量比得慷慨, 咖哩汁夠香唔辣, 牛腩淋身但有些少鞋口, 但質素還是不俗, 有驚喜! 食完又唔會趕你走, D食物又唔係BABA聲咁上, 我都係比較喜歡可以欣賞食物的速度, 比起光速餐, 我更喜歡民華

咖哩牛腩飯

咖哩牛腩飯
2017-05-29 324 瀏覽
星期日放假瞓到黃朝百晏, 約食飯都變左食下午茶🙈 旺角 + 常茶 好自然會諗起食民華🏃🏻‍♀️🏃🏻A+B+C 😋$43蚊 同男朋友黎襯都必定會叫厚多士 滑蛋餐肉,大火牛油多士焦香好厚好香好鬆脆,記住要即刻食!配上滑蛋加餐肉,一流!👍🏻👍🏻👍🏻我地口味差唔多都係叫左蕃茄叉燒,男朋友食麵,我就叫左米粉😋 湯底濃郁,啖啖精華👍🏻那喝起來清清爽爽,又帶點酸酸甜甜的味道相當令人享受! 再嘆番杯檸水檸茶,食飽再岀去行街Shopping,正吖!😼

A+B+C 😋$43蚊

再嘆番杯檸水檸茶,食飽再岀去行街Shopping,正吖!😼

2017-05-28
2017-04-04 858 瀏覽
呢排天氣時冷時熱,搞到我個人病病地,唔想食煎炸野,無咩胃口,食返個開胃早餐 。呢間茶記食常餐好出名,以前返旺角,日日放飯都特登黎食,佢哋唔只出名蕃茄湯底,仲有沙嗲牛,叉燒米,雪菜炸菜湯底樣樣齊,連一盅兩件都有得食,仲要食物有啲質素,又唔算太貴,茶記黎講,算係咁上下啦。蕃茄豬潤通粉 (可轉米粉或麵) 跟餐肉炒蛋和烘底牛油多士 配熱檸水蕃茄味好濃郁,豬潤份量都唔少,女仕食更加有補血養顏作用,炒蛋好滑,多士即叫即烘,好滿足!早晨時段(朝早07至11點)$37 其他時段(11至淩晨3點)$43湯底幾款炒蛋飲品 三款配料任你配
呢排天氣時冷時熱,搞到我個人病病地
,唔想食煎炸野,無咩胃口,食返個開胃早餐

蕃茄豬潤通粉 (可轉米粉或麵)
跟餐肉炒蛋和烘底牛油多士 配熱檸水

早晨時段(朝早07至11點)$37
其他時段(11至淩晨3點)$43
湯底幾款炒蛋飲品 三款配料任你配
鮮茄豬潤湯通粉
2017-04-01
$37 (早餐)
鮮茄豬潤湯通粉
  • 常餐
  • 鵪鶉蛋燒賣
  • 蕃茄豬潤通粉
2017-03-01 1256 瀏覽
自從無喺旺中對面返工之後,好耐都無黎旺角搵野食,當日做完FACIAL勁肚餓,夜晚屋企又無飯食,諗住放肆下去金華食個菠蘿油,路過民華,以前喺度食茄牛通的回憶返哂黎,好喇,就入去食番個菠蘿油緬懷下。前面呢個套餐好吸引,腿蛋係我至愛食物之一!唯有放棄菠蘿油了......(腿蛋菠蘿包仲平$1)落單時問侍應姐姐可唔可以轉太陽蛋,侍應姐姐爽快答我,只要我想就一定得,哈哈!咁加多杯茶走少甜呀,唔該!食物到齊,呢到好貼心,會跟埋刀叉!第一時間緊係CHECK下隻蛋煎成點啦,係真太陽蛋,我收貨喇~相機食先,到我食時個包都仲係好有溫度,正!有太陽蛋係度,識食一定係用手拎住成個包咬,咁先可以食哂啲蛋汁架!個菠蘿包面好脆,感覺個包好新鮮,Yummy~好正~個包入面搽左牛油,令成個包生色不少,菠蘿包面的甜同入面的鹹香好夾,最緊要係樣樣材料本身都係我至鍾意食的!(美中不足的是,如果可以有兩塊火腿或者可以厚切就好啦~)食完個包嘆杯茶,民華嘅奶茶仲係咁好味,茶味濃而不澀,茶走少甜又真係做到甜而不淡,拿揑準確!呢餐當晚飯食,$30認真超值,下次一定再黎過!

太陽蛋火腿菠蘿包+菜走少甜
食物到齊,呢到好貼心,會跟埋刀叉!
太陽蛋火腿菠蘿包
相機食先,到我食時個包都仲係好有溫度,正!

Yummy~好正~

(美中不足的是,如果可以有兩塊火腿或者可以厚切就好啦~)
茶走少甜
呢餐當晚飯食,$30認真超值,下次一定再黎過!
2017-02-19
太陽蛋火腿菠蘿包+菜走少甜
茶走少甜
  • 菠蘿包、腿蛋菠蘿包、奶茶 (茶走少甜)
2017-02-14 1162 瀏覽
一星期前過來食lunch, 例牌要搭枱,坐位有啲迫, 肥啲都坐唔落,一如以往的叫常餐, 番茄叉燒通粉,炒蛋午餐肉,+2轉奶油多,熱檸檬茶。叉燒和通粉既份量夠多,奶油多又熱又脆,condensed milk 夠重手,好正。咖哩牛腩飯看起來份量夠多,而且老公話味道好,其實呢度既價錢真係算平,而且質素也符合預期。
2017-02-05
2017-02-03 976 瀏覽
經過太子, 睇見個常餐都幾好, 配搭幾多, 有牛肉,豬潤, 叉燒, 火腿, 湯底又有沙嗲, 蕃茄等選擇入到去, 座位都幾迫, 明明有4位枱無人坐, 阿姐都會叫你搭枱我叫左個蕃茄牛肉通, 炒蛋多士火腿, 上野食都幾快, 牛肉都正常, 雖然蕃茄湯望落正常, 但飲落係茄膏味兩塊厚多士搽滿牛油, 因為多士烤得夠脆, 加上溶左既牛油, 正但炒蛋未夠水準, 唔夠滑又唔夠蛋香另外朋友叫既係沙嗲牛肉麵沙嗲汁唔夠濃, 只得個色佢個炒蛋仲散散地, 塊多士仲特別薄點解同一時間黎兩個常餐, 結果會特別唔同不過整體都過得去

湯底又有沙嗲, 蕃茄等選擇

我叫左個蕃茄牛肉通, 炒蛋多士火腿,

但炒蛋未夠水準, 唔夠滑又唔夠蛋香

另外朋友叫既係沙嗲牛肉麵沙嗲汁唔夠濃, 只得個色
佢個炒蛋仲散散地, 塊多士仲特別薄
點解同一時間黎兩個常餐, 結果會特別唔同

不過整體都過得去
初三本來可以休息的,但男朋友的零售店依然開檔,所以這天前來幫手,幫手之餘當然要醫醫肚,本來打算去他們經常去的飯堂吃,想不到今天還未開門,所以就去了附近的民華餐廳餐牌選擇不是超級多,點心、蒸飯、常餐為主,男朋友就點了一個常餐,先來一個烘牛油多士、腸仔炒蛋多士好鬆厚,烘得好脆,炒蛋都好滑不過個薑絲牛肉通就稍為有點淡味或者可能個湯較多另外我就點左秘製豬軟骨飯份量都幾多,豬軟骨煮得好稔好入味配有幾條菜,再餸飯食一流

多士好鬆厚,烘得好脆,炒蛋都好滑
不過個薑絲牛肉通就稍為有點淡味
或者可能個湯較多
另外我就點左秘製豬軟骨飯
份量都幾多,豬軟骨煮得好稔好入味
配有幾條菜,再餸飯食一流
2016-01-30