2017-08-27 1135 瀏覽
大家好…好耐無見我喇…今次同我家姐食尼間野,真係巴西閉喇!第一個字就叫“殿”,尼個字吾係人人都可以有架!anyway吾講咁多廢話,即刻睇睇相先喇!其實重有好多相,但放吾到上黎總結一下我到底會吾會再黎呢?答案係………………………會既!但一定要係糧頭先囉…因為都吾平架!環境好靚,都幾多花款下但傳菜就真係有少少慢我比4星喇…
開胃菜
雪糕
2017-08-26 699 瀏覽
我成日都食日本放題,貪佢乜野都有,任食任叫,之前都食左好多間日本放題。但今次呢間殿大喜屋,俾到我殿堂級既感覺。相比普通版既大喜屋,呢度啲野食就新鮮啲,啲野食黎得快啲,座位亦都坐得闊落啲。先講炸物,款類很多,黎得好快,其中炸蠔同牛利都好出色,天婦羅都好好味。串燒都有好多款選擇,其中推介串燒雞翼,燒得好香,味道很好。刺身方面,三文魚都幾靚,唔會太肥。甜蝦都好好味。全部刺身都無雪得好耐既味道。雪糕有Mövenpick同Haagen-Dazs 選擇,淨係食雪糕都值回票價啦~~~~

先講炸物,款類很多,黎得好快,其中炸蠔牛利都好出色,天婦羅都好好味。
炸蠔

串燒都有好多款選擇,其中推介串燒雞翼,燒得好香,味道很好。
燒雞翼

刺身
螺肉

2017-04-15
燒雞翼
刺身
2017-08-25 254 瀏覽
6點20分開始打去預約,接左電話後就俾人轉左去聽音樂,聽左幾分鐘後俾佢cut埋線。再打返去就冇人聽。前後打左成個鐘,俾佢cut 左3次線。最後接電話既人態度超差。未試過嬲到Book左未食都要投訴!
前後打左成個鐘,俾佢cut 左3次線。
最後接電話既人態度超差。
未試過嬲到Book左未食都要投訴!
2017-08-24 20504 瀏覽
之前想食勁耐,但因為價錢較貴,所以一直都冇食。但今日朋友聚會,先有機會食呢個高級放題。殿大喜屋。入到去,真係殿堂級。裝修勁靚,檯位舒服又大。好少放題刺身有拖羅。呢間真係有,叫左勁多拖羅。拖羅厚切油甜。呢個味道係上次去日本福岡食到既味道,好鮮甜。仲可以叫鮑魚仔黎食。鮑魚彈牙,新鮮,食左好多係咁encore。出邊仲有好多野食。巴馬火腿蜜瓜,軟殼蟹米紙卷。海蜇,見到都開心。火隻壽司都靚過人。和牛壽司好甜。鰻魚入口即化,太肥美高質啦!叫左碟薄燒和牛,好多牛肉。牛肉燒得半熟,牛肉新鮮,加埋汁同蒜,殿堂級真係殿堂級。貴既和牛口感係會滑啲香啲,食到真係hihi。係咁食牛肉,叫左個份生牛肉。原來生牛肉係可以咁甜,食完忍唔住encore。再食過蟹刺身,大大隻既蟹肉,好甜,未試過食放題齋食海鮮已經好飽。飲住被靚cocktail,唔洗加錢,慢慢食呢個天堂級放題,天堂享受呀!
之前想食勁耐,但因為價錢較貴,所以一直都冇食。
但今日朋友聚會,先有機會食呢個高級放題。殿大喜屋。
入到去,真係殿堂級。裝修勁靚,檯位舒服又大。

出邊仲有好多野食。
巴馬火腿蜜瓜,軟殼蟹米紙卷。海蜇,見到都開心。

2017-08-21 432 瀏覽
一個月嚟咗兩次殿 大喜屋因為呢度可以任食池魚同埋拖羅,另外推薦甜蝦,赤蝦同埋赤貝,都好大只新鮮,好好食!但係幾次叫的拖羅口感唔一樣,有d好好食,有d就有筋難食。其他刺身就素質穩定~其他菜餚推薦:泰式生蝦,和牛薄燒,黑椒蜜汁一口牛,生牛肉他他牛肉做的好嫩,有牛肉味,good!北海道燒帆立貝:提早落單,因為呢個餸要等好耐,但係好好食,白汁好入味!小食同埋嘢飲係自助,小食有韓國泡菜,越南春卷,芝麻八爪魚,辣帶子唇邊,中華海草等服務方面換碟速度快,上菜速度都快,算係唔錯。餐廳用餐人多,要提早booking
一個月嚟咗兩次殿 大喜屋
牛肉做的好嫩,有牛肉味,good!
  • 泰式生蝦
  • 北海道燒帆立貝
  • 和牛薄燒
  • 黑椒蜜汁一口牛
  • 生牛肉他他
2017-08-21 347 瀏覽
今次同家人去食,提早15分鐘到達,要求坐卡位,卡位寬闊,坐得好舒服,刺身及羊架都係必食之選,但壽司就麻麻地,食飽後,最重要係甜品、雪糕任食,好暢快。下次都會去。
2017-08-17
  • 燒菠蘿
2017-08-11 471 瀏覽
近來放題食物愈來愈豪華,花款層出不窮,而我卻獨愛大喜屋集團!每次去都是質素很好,這次終於一試號稱最高級的放題,殿大喜屋!幸好一早訂了位,早了到都已經有長長人龍等待入座。全部都以卡位形式,不會太過緊逼。自助吧的選擇很多,有前菜沙律區,即制手卷區。甜品櫃也有幾個之多,雪糕更是任食的!飲品的選擇也很多第一回見放題有清酒和梅酒任飲,真的是豪華級的放題!我則選了很小有的日式果汁酒先來的當然是刺身!想不到這裏竟會有拖羅刺身,新鮮肥美。油甘魚和帶子亦是我的最愛,十分鮮甜,件件厚切!新奇有趣的有椰子雞湯,雞湯很鮮味!用料十足,想不到放題中也可以嘗到。和牛薄燒也是推介之一,牛肉燒成大概七分熟。牛肉味很濃,帶點蔥花和蒜片的咸香,十分惹味。怎麼能小了壽司呢!最推介的一定是帶子鵝肝卷和黑松露油甘魚。一件一口,味道香濃,魚質肥美!玉子燒也是這裏獨有的食品,試了明太子和芝士味。明太子味道比較惹味,蛋味亦十分香濃。芝士味則有點太膩。一定要吃的是巨型海膽手卷!在手卷吧每人每次限取兩個。海膽的份量非常多,十分新鮮,看着師傅即時從一版版的海膽中取下即制。海膽很鮮甜,非常正!最後當然要吃雪糕!任食又是回本之選!我最愛的是日

飲品的選擇也很多

第一回見放題有清酒和梅酒任飲,真的是豪華級的放題

我則選了很小有的日式果汁酒

最後當然要吃雪糕!任食又是回本之選!
我最愛的是日牌milk top ,只有大喜屋集團才有的!

10 分鐘 (堂食)
2017-08-05 767 瀏覽
朋友仔話放工見到呢度排晒長籠,好想知呢間放題係咪咁正,所以約埋一齊試下,我梗係奉陪啦!! 食物: 最愛三甲... 都係熟食類。 和牛薄燒薄薄地唔韌,肥瘦均勻,即叫即燒帶微溫,生熟度剛好,加埋個甜汁,真係超好食! 我地食完一次唔夠喉,再叫多兩碟! 羊鞍燒得幾好,重孑然粉香,帶少少羊腥味,肉冧唔會好韌又唔會好肥,外層燒到少少脆,不錯不錯。 芝士玉子燒最喜歡佢個size,一口多啲啲,唔會太多而覺膩,蛋幾滑,夾著半溶芝士,太邪惡了! 好在唔係好大件。壽司刺身整體都中上水平,特別深刻係手卷,三文魚真係好鬼厚!! 朋友覺得海膽手卷份量也超多! 好夠誠意!! 貝類刺身都鮮甜,帶子厚啲就更好了! 另外,幾欣賞壽司既擺位,擺到似魔法陣咁,好正,有心思! 仲有枱上既甜泰蝦汁,配生蝦啱晒。甜品: 多品牌 多種類呢度既甜品係以提供不同牌子取勝,有movenpick已經係超開心,仲要有少有既milktop,還有穩陣既Haagen Dazs...仲有韓國雪條,仲有雪糕球定雪芭... 最特別係連冰冰都有!!! 真係好多款揀! 作為雪糕die -hard fans,真係心花露放,想試晒咁多款.. 可惜今次已有8成飽

食物:
最愛三甲... 都係熟食類。

[一] 和牛薄燒

[二] 羊鞍

[三] 芝士玉子燒

壽司刺身

甜品: 多品牌 多種類

作為雪糕die -hard fans,真係心花露放,想試晒咁多款.. 可惜今次已有8成飽... 試唔晒呀... 可惜...

頭盤/飲品/生果/甜點cake都超多款,每項有4-6項以上,特別飲品有清酒, tequila,即磨咖啡(見到隔離枱飲,超香!)... 頭盤有米卷添...呢間放題款式大勝!

環境:
開頭排晒長龍,勁擔心會唔會無位...但原來裡面超大...好多位...應該可以容納150-200人呢...

經過見到,仲有有間神秘VIP房,好似坐到10幾20人,一大班人自己有獨立空間,放聲玩,盡情食,真係幾正。

整體望落座位之間都幾闊,坐得幾舒服,我同朋友4丁友,可以坐個似6人既卡位,真係點郁都得,哈哈。

服務:
下單上菜都合理時間,無漏單,以應付咁多客人算好有效率。
最欣賞有位女職員收完碟,特意再將枱上食物放回中間位置,近我地一d, 方便我地慢慢食,服務細心!

• 和牛薄燒
2017-08-04 659 瀏覽
極上同樂天大喜屋都食左幾次,今次當然要使下大喜屋系列的殿堂,都係一樣只係得兩個時間揀,要返工嘅一定揀8:45啦去到前有訂位但都要排隊,夠鐘準時入場,即刻叫刺身先,拖羅冇筋,池魚新鮮,虾亦夠哂大隻!而話難得有嘅蟹腳就異常一般,冇味;鮑魚夠新鮮,另外仲食左他他牛同泰式生虾,不過都係去泰國菜店食啦壽司方面有好多款,冇食哂,但普遍嚟講飯唔會太多,適合食放題嘅心情同胃口……首推蟹膏軍艦同要喺外面排隊嘅海膽手卷,但冇其他人講到咁好熟食方面,試左扇貝,榴槤炸彈,多春魚,炸蠔,牛肉鍋……但燒🍍,雞亦串,啤酒蝦同燕窩炒蛋白都可以唔駛食了亦有得點沙冰,有2-3人先好試,都幾大碗的,而且外面亦有甜品櫃有10多款任揀,而雪糕就有haggen dazs柚子味,milk top嘅沖繩海鹽雪糕同牛奶雪條,亦有榴槤雪波,依個亦係可以最唔試的飲品方面有多款有酒精嘅雞尾酒,亦有冷熱清酒同梅酒,亦有不少飲品罐裝可以任拎任飲總括嚟講,飲品/甜品/刺身真係冇得輸,但連加一要339就有d貴,下次食返極上仲好🤔

2017-08-02
2017-08-03 549 瀏覽
I would like to have sushi, so I asked my colleague came here with me at lunch time, lucky she agreed this suggestion.There were many sets at lunch time. With salad, soft drinks, Chinese soups for all sets.I ordered a curry udon with Japanese pork, curry was thick, more like sauce instead of soup, udon was tasty. Also with different sushis in the sets, they were fatty and tasty.

2017-08-03
2017-08-01 536 瀏覽
今晚約o左個舊同事食飯, 揀o左呢間放題聚下。等埋同事收工, 所以就揀食第二輪。唔怪得叫殿大喜屋, 唔會坐得勁迫, 坐得幾舒服。一坐底即刻叫刺身, 款色好多, 但估唔到竟然有拖羅! 叫o左拖羅, 油甘魚, 池魚, 帶子等等。大部分刺身都好鮮切得都厚身, 之後都再encore, 回本必叫拖羅。落緊單o既時候侍應話有海膽手卷拎, 見到好多人去拎, 放題又無理由蝕俾佢, 當然要拎件試o剌。海膽係無腥無怪味, 而且仲鮮甜, 好正! 同朋友每人encore多一件!飲品選擇多, 特別係有自製有酒精飲品! 呢個飲落好易入口! 帶子燒味道有濃郁o既沙律醬味, 加o左青椒等都唔錯, 重口味可叫!雪花肥牛鍋都唔錯, 牛肉都有幾片, 葛粉都有入味, 仲可以食幾片菜, 當balance下食o甘多肉。要特別讚個燒薄和牛肉, 半生熟配埋個燒汁真係好食!食到最後唔少得甜品, 其中o既亮點係雪糕有Haagen dazs同movenpick!!! 雖然味道得1,2隻, 但都係回本之選, 同同事每人都食o左2杯番本!! 殿大喜屋仲有自助區俾你拎生果, 甜品同飲品, 選擇多!!

飲品選擇多, 特別係有自製有酒精飲品! 呢個飲落好易入口!

要特別讚個燒薄和牛肉, 半生熟配埋個燒汁真係好食!

2017-08-01 17717 瀏覽
還記得小時候每次家人帶宅女去吃自助餐就會超興奮, 皆因除了有各式各樣美食可以自行選擇, 最重要當然是可以放肆地任吃刺身壽司啦! 所以當日式放題在香港開始流行時, 那時候真的常常會約朋友去吃, 吃到肚皮撐出來才罷休. 不過近年年紀開始大, 食量也隨著減少, 吃放題的機會便相對越來越少. 但最近看到友人吃過這家殿大喜屋說十分不錯, 心想反正今年還未吃過放題, 便馬上相約幾位同好, 齊齊來試試這家水準! 其實大喜屋在香港做放題都巳有好一段時間, 想當年單是尖沙咀一間大喜屋訂位就要等到2個月之後. 期後再在旺角開了樂天大喜屋及走水準再好一點的極尚大喜屋, 宅女之前試過吃幾次其實都不錯的, 就是甜品部份比較弱.而這家殿 大喜屋, 就標榜著在眾多間大喜屋放題之中水準最高, 食物種類也是最多的一間.由於怕沒座位, 所以宅女大約於一星期前打電話去訂位, 他們當天亦會再打電話來確認位子. 值得一讚是他們打來時剛好宅女在公司開會聽不到電話, 原來他們是會WHATSAPP客人確認的, 這點都幾方便. 餐廳位於尖沙咀的金巴利道, 即THE ONE對面. 只要坐電梯上一樓就可以. 來到門口發現等位的人超多.
[自費] 還記得小時候每次家人帶宅女去吃自助餐就會超興奮, 皆因除了有各式各樣美食可以自行選擇, 最重要當然是可以放肆地任吃刺身壽司啦! 所以當日式放題在香港開始流行時, 那時候真的常常會約朋友去吃, 吃到肚皮撐出來才罷休. 不過近年年紀開始大, 食量也隨著減少, 吃放題的機會便相對越來越少. 但最近看到友人吃過這家殿大喜屋說十分不錯, 心想反正今年還未吃過放題, 便馬上相約幾位同好, 齊齊來試試這家水準!
餐廳位於尖沙咀的金巴利道, 即THE ONE對面. 只要坐電梯上一樓就可以. 來到門口發現等位的人超多. 雖然有訂位, 但由於宅女有朋友未到, 餐廳必須要人齊才能入座 (因要計用餐時間), 所以還得在門口等了一會. 等人齊後, 跟前臺職員再說一下, 等個數分鐘就可以入座了.
走進餐廳發現內裡地方原來都幾大, 當中有不少梳化卡座. 座位是有點狹窄的, 不過情況其實巳經比極尚大喜屋好多了, 起碼走廊位都算寬闊.

先來說說這裡的用餐時間跟收費吧.
晚市放題時間基本就有2個時段, 平時分別是晚上6時 至 晚上8:30, 以及晚上8:45 至 晚上11:15.
如果是星期日或公眾假期, 時間就由下午5:45 至 晚上8:15, 以及晚上8:30 至 晚上11時
收費星期一至三每位成人HK$308, 小童HK$178, 星期四至六以及假期, 成人每位就要HK$328, 小童HK$178.

不過像宅女這晚因為有些朋友差不多7時才下班, 趕不上第一輪那怎麼辦? 原來他們都可以自選入座時間的, 一人齊入座就開始計時, 但用餐時間就是2小時.

事不宜遲, 我們一行五人, 一來到坐下便馬上拿落單紙剔食物!! 先來看看這裡有什麼好吃提供吧. 記得極尚大喜屋的餐紙全部只有文字, 所以想看看食物是怎樣的只能靠想像. 但在這裡每張落單紙全部都圖文並茂, 這樣選擇食物就方便多了, 亦可以避免點了無謂的食物浪費掉.
落單紙足足有多達12張, 亦是一貫的會按食物種類來分.
先來看回本部份, 說的當然就是刺身壽司啦! 這裡的刺身有約十款, 當中有拖羅, 三文魚, 油甘魚, 池魚王, 北海道帶子, 甜蝦跟赤蝦等等. 基本上都是最受香港人歡迎的那幾款.
凍海鮮款式相對就不太多, 但重點居然有珍珠鮑魚跟松葉蟹腳~
壽司類反而款式較多花樣, 除了有花之戀, 還有黑松露油甘魚, 鹽燒左口魚邊, 燒三文魚腩, 燒牛肉, 雪昆布松葉蟹膏軍艦.
卷物方面, 就有大路的牛油果軟殼蟹卷, 加州板壓卷, 吃得邪惡一點就可以叫鴨肝牛肉露荀卷試試. 雖然不是鵝肝, 但一樣重口味吧~當然, 吃放題的話, 宅女就不建議點太多飯類如壽司及卷物, 因為他們還有很多料理可以試, 真的要留肚.
看到其中有兩款都是自助餐放題較少看到的, 就是泰式生蝦跟生牛肉他他. 皆因這兩款成本不便宜, 所以也有興趣.
熟食方面, 選擇都幾多, 例如有芝士玉子, 燕窩鮮奶炒蛋白, 黑椒一口牛等. 而燒物方面, 除了有燒魚燒雞翼, 還有燒帆立貝, 燒羊鞍, 牛舌等等; 而炸物則有吉列蠔, 芝士牛糕, 榴槤炸彈, 天婦羅蝦及一些蔬菜.
蒸焗類相對就有點少, 但當中一個海南椰子雞湯看起來不錯, 而且還有和牛薄燒, 這個才是重點呢~
遇著同行者是大胃王, 壽司都吃不飽的話, 這裡都有幾款主食, 包括烏冬, 清酒煮花甲, 叉燒拉麵, 牛肉鍋及蟹粥. 反正來到這裡很難不會捧著肚皮離開吧.

雖然餐紙食物巳經夠豐富, 但既然這裡是食物種類最多的放題, 當然就不會只有餐紙的食物. 原來在近大門口那邊, 都有一系列的自助取餐區. 例如這裡主要就有各式各樣的沙律及開胃菜可以自取.
當中看到有巴馬火腿伴蜜瓜, 米紙卷, 泡菜, 或可以自製一個凱撒沙律. 如果吃到中途想吃多點菜蔬間一間場的話, 來這區就沒有錯了.

飲料就跟一般放題一樣, 有個大型雪櫃可以自由拿取任喝的. 除了有大路的汽水, 亦有啤酒, 罐裝芒果汁, 蘆薈汁, 荔枝茶, 烏龍茶等等. 而另一邊還有橙汁跟蘋果汁, 雖然是濃縮的, 但眼看都幾受歡迎. 喜好熱飲的朋友也不用擔心, 旁邊亦有熱飲料機, 無論是普通咖啡, LATTE, 意式白咖啡, 茶, 水等等都應有盡有.
不過說到飲料之中最特別的, 就是這裡居然可以無限喝清酒!! 當中還有熱清酒, 冷清酒, 梅酒等, 全都可以任喝啊!! 雖然, 驟眼看這些酒質素就不會好高, 但都算不錯啊~
宅女就試了梅酒, 一瓶瓶的可以自行拿取, 每瓶份量都有2-3杯, 還附有清酒小杯. 入口其實酒味不太突出的, 感覺是稀釋了很多, 所以喝起來只有比較淡的梅味. 自己酒量不算很好, 但這個的話喝上兩, 三瓶都應該不會醉的.
接下來就是重點刺身上場了!! 這裡上菜的速度都算OK的, 尤其第一輪比較快. 下了單等了大約5-6分鐘刺身就上來.
我們人比較多, 所以決定大部份刺身款式都點來試試. 上來的量夠多, 都有跟足我們落單的量. 而且上方還加有花朵跟盆景作裝飾, 賣相十分不錯呢~
先來看看每款刺身, 魚類切出來厚薄適中, 不會太薄身的, 三文魚都算幾肥美, 入口帶點油潤感, 拖羅的話當然就不會奢想是質素好的那一種啦, 因為入口都有筋的, 而且都沒什麼魚油脂, 其實這個部位應該不算是拖羅吧, 但沒有深究了; 池魚跟酒甘魚質素還不錯的, 前者吃起來魚肉還帶點彈性. 另外赤貝入口夠爽, 帶子就比想像中細塊, 而且切得有點薄, 甜度一般.
這麼多款的刺身, 其實宅女最滿意的還是他們的甜蝦, 皆因夠大隻又肥美, 單是宅女都吃了差不多廿隻, 雖然沒法超越想當年一人吃四十多隻的佳績, 但都夠滿足了.
凍海鮮方面, 因為怕質素參差, 所以不敢點太多. 但上來的珍珠鮑魚比想像中大隻的, 吃起來是有點韌, 但肉都夠厚. 反正以任吃的水準來說巳算很不錯了. 而翡翠螺肉早巳處理好切成一塊塊放在冰鎮上, 肉質幾有彈性的.
泰式生蝦, 一份都有4-5隻, 而且夠大隻. 不過泰式生蝦應有的蒜片跟椒絲就全部失蹤了. 而且用來點生蝦的泰式醬汁跟想像中也有出入, 感覺像是加了酸味的普通豉油, 完全不是平時吃到的泰式辣醬汁, 所以吃起來味道怪怪. 其實生蝦本身質素是不錯的, 夠大隻又肥美, 只可惜配套做得差.
放題另一重點, 就是這裡居然可以任吃海膽. 要知道海膽成本不低, 當然, 海膽都有分很多種, 亦有平有貴. 不過可以任吃的話對於大眾來說巳經是一個回本位了. 這裡有兩款手卷可以自行去排隊拿取, 分別是黑松露三文魚腩手卷跟海膽手卷. 不過以吸引度來說, 當然是大部份人都會來拿後者啦, 因為據店說每件海膽手卷都有用差不多半板海膽來做的!!
拿取的位置正正在大門口的壽司吧前, 但每人只限拿2個手卷. 剛入座時看到長期都有4-5人在排隊的. 不過一般排得都幾快. 宅女出來時剛好眼見沒有人, 就手快快馬上先拿2個試試.
拿來的海膽手卷, 海膽份量的確不少, 雖然應該沒有半板, 而且海膽也偏迷你, 但先不要深究是什麼地方來的海膽了, 反正如此價錢又任食, 都不能要求太高.
看海膽的色澤其實都算鮮明的. 咬下去, 海膽味道都幾淡的, 鮮味亦不算突出, 但口感還算不錯. 不過底下的飯量就有點太多, 而且飯粒過淋, 如果飯的份量可以少一點會比較好. 所以雖然說是任吃, 但其實我們每人吃了一個之後, 都覺得怕有點太滯便沒有再吃了.
接下來就是壽司部份, 想不到他們的壽司擺盤都幾有心思, 不是那種求其放在碟上就算. 用了個比較精緻的圓玻璃盤呈上, 壽司質素看起來其實跟元氣有點差不多, 也不至於太差的. 其中創作壽司例如鴨肝帶子壽司, 黑松露酒甘魚等, 飯量不算好多, 入口帶子跟油甘魚本身質素都幾好的, 雖然黑松露醬味道不強, 但整件壽司還是不錯吃. 其他燒左口魚邊, 燒的程度不太多, 個人覺得可以燒得多點, 牛肉有點韌, 燒三文魚腩還不錯, 帶點肥美魚油香.
除了刺身, 宅女跟朋友們一致認為他們的薄燒和牛算是另一滿意之作, 雖然上來的賣相有點求其, 不過看看燒出來的牛肉其實不算太薄, 而且中間還帶點粉紅色澤, 大約就是半熟程度吧. 上方再洒了不少炸蒜片跟蔥花. 牛肉入口有點意外的幾軟棉, 不會過老過乾, 而且肉質還有彈性. 單是這個和牛薄燒我們就ENCORE了幾次.
同行友人很愛吃燒帆立貝, 所以馬上點了這個一人一隻. 上來的燒帆立貝眼看殼是很大個, 而且上表面烘得帶金黃色, 內裡原來是白汁再加入青椒及紅椒絲焗出來. 老實說內裡的帆立貝就很細隻, 幸好不會好乾好柴, 不過白汁有點太膩, 所以一人一個吃完都不敢再點來吃了.
再來又點了牛, 這款黑椒蜜汁一口牛, 一客份量其實都夠1-2人用. 除了有牛肉粒還加了青椒跟洋蔥一同炒. 牛肉入口不太硬, 肉質都算柔軟, 而且黑椒份量下得剛剛好, 當中有著點點黑椒味但又不會過重過辣, 吃起來十分惹味. 這個也是意料不到的.
吃了那麼多牛, 還是來個魚比較好. 點了這款韓式甜酸汁深海比目魚脆脆, 上來的賣相當然就是跟餐牌的差更共地, 不過看看那片煎比目魚, 火喉還是不錯的, 表面煎得幾香, 而且帶點微脆, 魚肉吃起來普通吧. 說是韓式, 其實看不出哪裡有韓風, 頂多是底下那堆甜酸汁吧? 這款的話感覺試一次無妨, 但就不會點太多.
雖然來到這裡巳經有無限飲料供應, 但看到這個椰子雞湯, 還是心思思想點來喝. 上來的一人份量都不算少, 而且番一番湯底, 內裡除了雪耳還有雞腳跟豆, 雖然椰子就失了蹤. 不過喝起來味道都幾清甜, 當然不多不少都估計是味精湯, 但味道都算不錯, 至少都算足料, 加上熱騰騰的喝下去十分舒服.
炸物方面因為大家都怕太熱氣, 所以只淺嘗了其中兩款, 分別是天婦羅蝦跟吉列蠔. 落單時以件數計, 可以避免浪費食物. 上來的天婦羅蝦都幾大條, 不過屬幼長身, 表面的油份不算好多, 還可以接受. 咬下去炸漿仍帶脆, 不算好厚粉, 不過中間的蝦其實真的幾幼, 沒什麼肉的, 而且也不夠爽. 吉列蠔上來頗大隻, 炸出來表面帶金黃色, 看起來不錯. 咬下去十分香脆, 而且油份亦不多, 不過炸漿偏厚一點, 而且中間的蠔不算很大隻, 吃起來亦沒什麼蠔味. 所以炸物方面, 個人覺得如果肚皮沒空位就不點也沒損失的.
因為用餐時間不長, 所以就要爭取時間, 吃到第一輪刺身差不多時, 就要馬上下單第二輪了. 一般放題第二輪的餐點都會比較慢, 這裡也不例外. 但速度還算可以接受. 第二輪的刺身質素都能保持得到, 而且擺盤仍不錯. 只是第二輪下的刺身就開始有點漏數, 而且有些沒有點的又再加在內裡, 幸好情況未算十分嚴重, 反正大家都喜歡吃刺身, 來多一點也沒關係.
吃到差不多, 來到甜品部份. 記得曾經吃過的極尚大喜屋, 雖然刺身料理質素都不差, 但甜品部份就是最弱勢的, 只有幾款可以選擇, 味道也不太好. 所以這次來到殿這家, 就馬上出去看看有什麼甜品好吃.
這裡單是水果跟甜點就有三個大冰櫃, 每個內裡都起碼有十多款不同的甜品可以選擇. 例如有3.6牛乳布丁, 馬卡龍, 啫喱糖, 藍莓芝士餅, TIRAMISU等等. 全部都是迷你一口大小的. 另外水果方面亦有西瓜, 哈蜜瓜, 橙及火龍果等等.
不過宅女試了款布丁, 其實質素也是跟平常去吃[K BUFFET]那裡的甜品大同小異, 不能說難吃, 但也不能說好吃.
加上吃得那麼飽, 能吃的QUOTA巳所剩無幾, 還是選一些質素比較有保證的來吃吧. 幸好他們除了自製甜點之外, 原來對出還有一個雪糕冰櫃, 看看內裡居然有HAAGEN DAZS跟MILK TOP的杯裝雪糕, 還有日本出品的牛奶雪條. 但最想不到是連MOVENPICK都有, 因為這個成本一向比較高啊~
通常吃自助餐, 很多人都會選吃HAAGEN DAZS巳經覺得有質素. 不過其實識吃的話, 就一定會選MOVENPICK, 因為一來成本較高啊, 二來MOVENPICK其實質素比HAAGEN DAZS更好. 雖然這裡只有朱古力口味, 但都巳經是宅女心頭愛了. 馬上吃一杯做甜品. 朱古力又滑又濃, 好滿足!!
我們五個人齊齊吃到最後捧著肚子, 十分滿足.
埋單加一後HK$1,694, 除開來就是每人大約HK$340左右. 其實感覺以這個價錢, 食物種類那麼豐富來說, 感覺不算貴.
當然, 既然是放題, 食物質素就不能跟其他高級單點餐廳相比, 不過這裡的食物感覺都算是物有所值, 當中刺身壽司水準是不錯的, 熟食類就有點參差, 有些比較普通, 但大部份都OK, 亦沒有發現特別伏的食物. 如果說缺點的話, 就是第二輪之後的食物就會開始攪混亂, 有時會拿錯食物來, 上菜速度也開始慢起來.
明白店職員其實都好忙, 所以自己特別注意一下上的菜有沒有錯就好了.

雖然價錢比極尚略貴一點, 但這裡食物種類的確更多選擇更豐富. 如果之後突然想瘋狂吃刺身的話, 也是會再考慮來這家吃的.

**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
  • 薄燒和牛
  • 黑椒蜜汁一口牛
坦白講,食放題係一種理性與耐力之爭,理性嘅係你知道到頂,耐力係到底你仲可以食幾多。記得盡可能都多啲人一齊食,可以試多幾款,呢間都幾值得你試多幾款。我地book咗8點9一輪,都有9成幾入座率,平日夜晚都有咁多人,真係唔係講笑。係樓下報到之後等排隊上,環境比我想像中企理,係可以清到俾下一場嚟講算係咁,意外地一行入有個vip房,目測都已經坐左十六,七人,呢個係幾難得。兩個小時角力開始。點哂嘢之後可以出去拎前菜同飲品,前菜有沙律菜同泡菜,仲有枝豆,超鍾意!飲品都多選擇,個個都拎茶。見到雪櫃已經勁想快啲到呢個環節。當然係刺身啦,必定點嘅係拖羅。9點3出邊有手卷攞,正喎!真係要拎佢海膽同三文魚,多到呢,同埋堅好食,三文魚又勁厚!不得不提一定要叫佢個薄牛肉,超好味!叫左三次,堅好味!有好多款酒揀,有清酒,有梅酒,啤酒任飲。食到飽飽地,有熱茶可以飲。雪榚當然要食佢個movenpick啦!超完美

2017-07-30 9321 瀏覽
又嚟到大喜屋系列!今次終於打大佬試最正嘅殿大喜屋!我地食六點個輪,五點九去到已經排哂長龍不過店員好體貼拎紙包飲品比客人飲住等入到去見到自助吧都好多野拎,第一樣令我雙眼發光嘅係清酒同梅酒任飲!我試咗梅酒,梅味都幾香甜同平時自己買嘅差唔多!任你自己拎,真心回本之選呢到最吸引我係刺身有拖羅任食!刺身件件厚切,個樣都好新鮮。拖羅入口即溶,仲魚油甘香重。帶子同油甘魚都係我至愛,夠哂肥美同鮮甜。最中意食火炙壽司!一定係食火炙三文魚同左口魚邊,兩者都有入口即溶嘅口感。蟹肉蒸蛋好滑,個醬汁有濃濃嘅蟹鮮。而且真係真材實料有蟹肉咖,放題有呢啲都幾驚喜。凍海鮮新奇大發現,有鮑魚仔!絕對又係回本必食呀!鮑魚仔真係隻隻原整無呃人,而且口感彈牙有鮮味。不得不提嘅仲有海膽手卷!超級多海膽,同平時係街鋪買個啲size⼀樣!海膽鋪滿整個手卷,食落creamy又鮮甜!我一個人都食咗兩個呀!最後雪糕仲要係任食,貴價雪糕款式又多!我就最中意movenpick! 好少食放題有咁正嘅雪糕食咖!
又嚟到大喜屋系列!
今次終於打大佬試最正嘅殿大喜屋!

我地食六點個輪,五點九去到已經排哂長龍
不過店員好體貼拎紙包飲品比客人飲住等

我試咗梅酒,梅味都幾香甜
同平時自己買嘅差唔多!
任你自己拎,真心回本之選

呢到最吸引我係刺身有拖羅任食!
刺身件件厚切,個樣都好新鮮。

拖羅入口即溶,仲魚油甘香重。
帶子同油甘魚都係我至愛,夠哂肥美同鮮甜。

最中意食火炙壽司
一定係食火炙三文魚同左口魚邊,兩者都有入口即溶嘅口感。

蟹肉蒸蛋好滑,個醬汁有濃濃嘅蟹鮮。
而且真係真材實料有蟹肉咖,放題有呢啲都幾驚喜。

凍海鮮新奇大發現,有鮑魚仔!
絕對又係回本必食呀!
鮑魚仔真係隻隻原整無呃人,而且口感彈牙有鮮味。

不得不提嘅仲有海膽手卷!
超級多海膽,同平時係街鋪買個啲size⼀樣!
海膽鋪滿整個手卷,食落creamy又鮮甜!
我一個人都食咗兩個呀!

最後雪糕仲要係任食,貴價雪糕款式又多!
我就最中意movenpick!
好少食放題有咁正嘅雪糕食咖!
10 分鐘 (堂食)
2017-07-29 6070 瀏覽
殿。大喜屋,其殿之名,果真名不虛傳,真材實料!首先嚟到已經覺得呢度嘅裝潢擺設已流露出高檔味道,大吊燈、大大張梳化櫈、而且空間感充足,食得舒服😬人多可要求坐呢張殿堂大枱,自成一角,唔錯架😬呢度收得咁嘅價格,都比番足料,就算平常所見嘅食物種類,呢度總有一d係高級d、少見d嘅嘢食,好似刺身類,呢度有拖羅、池魚;殿堂推介有生蝦、生牛肉他他;甚至有冰,夏日限定嘅綿綿冰,真係估佢唔到,搞搞新意思👍🏻各類別都重點推介幾樣必食item比大家☺️刺身類有拖羅、油甘、池魚凍海鮮類:珍珠鮑魚、松葉蟹腳壽司、卷物類:鵝肝帶子、黑松露油甘魚、燕窩魚籽花之戀、牛油果軟殻蟹卷殿堂推介類:泰式生蝦、生牛肉他他(伴意大利黑醋)特式刨冰類:推介日式抹茶白玉、港式雜果繽紛一品料理類:蒜麵豉炒虎蝦+啤酒啫哩啤酒啫哩,第一次見。如上圖,小小的一粒,淡淡啤酒味,整體幾特別,好味道。西蘭花鮑汁扒雜菌:日式熱清酒,中式西蘭花扒雜菌,呢個特別嘅配搭😆的確呢度坐爆客都唔覺好噪耳,兩個人慢慢飲食、開心吹水,2、3小時過得好快☺️自己任拎熱清酒,大推😙鐵板+蒸焗類:和牛薄燒、蟹肉日式蒸蛋蒸蛋,每次必食,太好味啦😋又滑、又香、又熱辣辣,抗拒唔到!

人多可要求坐呢張殿堂大枱,自成一角,唔錯架😬

各類別都重點推介幾樣必食item比大家☺️

刺身類有拖羅、油甘、池魚

凍海鮮類:珍珠鮑魚、松葉蟹腳

殿堂推介類:泰式生蝦、生牛肉他他(伴意大利黑醋)

特式刨冰類:推介日式抹茶白玉、港式雜果繽紛

一品料理類:

蒜麵豉炒虎蝦+啤酒啫哩

西蘭花鮑汁扒雜菌:

自己任拎熱清酒,大推😙

鐵板+蒸焗類:和牛薄燒、蟹肉日式蒸蛋

蒸蛋,每次必食,太好味啦😋又滑、又香、又熱辣辣,抗拒唔到!

麵鍋類:

呢度竟然有日式叉燒拉麵食,嘩,忍唔住叫番碗!細細碗,啱哂🤓兩片小叉燒,五花腩餣得唔錯,拉麵時間剛好,軟硬適中,湯底有d松露味,掂🤗

任食嘅haagen dazs 或movenpick 或milk top,可恨肚皮唔夠大,想食多一杯再一杯😬

海膽手卷,必食吧!來自加拿大嘅海膽,沒半點腥味,鮮甜,而且分量多,食一卷都夠止口痕😙
  • 海膽手卷
  • 蒜麵豉炒虎蝦配啤酒啫喱