2021-07-23 45 瀏覽
有名的段純貞,今天放工後衝來一試,十五十六之下,選了牛三寶手工麵及半筋半肉幼麵,再加一個海帶芽前菜。可能早的關係,食客不多,不須一會,兩碗麵上台,第一感覺…..唔抵食,碗內的湯把麵及肉都遮住了,代表份量不多。先渴一啖淆整了18個鐘的湯,很咸,再試一口手工麵,由於麵條太粗大,十分難夾,食入口都彈牙,再試牛鍵心,好食,筋肉分明,牛筋膠質重,牛肚則較一般。後來上的海帶芽真的只有一小碟,份量其少,味道可以,但冇大驚喜。成餐飯,食咗半個鐘,地方好,牛肉係好食,但湯底咸,份量少,但就高檔餐廳價。
2021-07-22
2021-07-21 42 瀏覽
🍜嫩五花牛肉麵 $84 🍜蒜香手撕雞乾拌麵 $78 🧋香芋珍珠奶茶 $28 🧋台式薑母奶茶 $28 將軍澳新開左間台灣過江龍牛肉麵館🍜 手撕雞嘅蒜香味幾濃郁,啖啖都好香口,食落仲有少少麻辣嘅感覺。牛肉麵嘅湯底香濃,仲有少少藥材味,睇吓我將啲湯全部飲晒仲拎到起嚟就知湯底好味😂👌!兩個都叫咗手工麵,佢啲麵都幾大條又幾厚身,唔似食緊麵😂。 薑母奶茶嘅薑味都幾重,飲到好暖胃。香芋珍珠又香又滑🧋。 📍段純貞牛肉麵 - 將軍澳澳南海岸MONTEREY Place地庫B03號舖 @duanchunzhen.hk @ekahoo @waisunjoe @emanuelcheung 📮Follow @fm.feed ➡ to discover more appetizing foods

🍜嫩五花牛肉麵 $84
🍜蒜香手撕雞乾拌麵 $78
🧋香芋珍珠奶茶 $28
🧋台式薑母奶茶 $28

將軍澳新開左間台灣過江龍牛肉麵館🍜

薑母奶茶嘅薑味都幾重,飲到好暖胃。香芋珍珠又香又滑🧋。

2021-07-16
<段純貞牛肉麵及京都勝牛原來係香港Café Deco Group餐飲集團旗下😓>有冇顏色自行判斷~話說小編同屋企人一樣戒咗牛好多年,但屋企附近開咗間段純貞,台灣人氣過江龍牛肉麵,台灣擁立多間分店,香港有荃灣、銅鑼灣、新將軍澳分店,於是今日晏晝有一對唔食牛嘅兩母女沖左入一間出名嘅台灣牛肉麵店,咁咪中伏囉⋯⋯👓蒜香手撕雞乾拌麵 $78普通炸蒜香香蔥帶花生碎都香口不過冇我想像中咁濃味,味道方面我覺得平時自己煮嘅蔥油拌麵仲惹味。雞絲都多,而且有一隻溏心蛋。有得揀細麵/手工麵,手工麵即係帶來一條闊麵,都幾粗幾厚,質感唔係淋但又唔可以叫做彈牙,因為食食下似食緊厚麵粉、澱粉質條,好飽肚囉,所以都費事食哂🤣明明聽人講話雞絲麵都唔錯,但真心可以慳返啖氣,不過唔知牛肉好唔好食啦,可能牛肉麵真係好食值得大家食掛?!評分:5.5/10👓青花椒香手撕雞乾拌麵 $78叫左少辣,果然唔會太辣但都有辣味,不過唔算特別香花椒辣香味,但相比下味道會濃過蒜香。評分:6/10👓香芋珍珠奶茶 $28完成冇芋香味,似加工果陣糖精味而且有啲死甜味,叫左少甜都偏甜。評分:5.5/10
有冇顏色自行判斷~

👓蒜香手撕雞乾拌麵 $78
評分:5.5/10
👓青花椒香手撕雞乾拌麵 $78
評分:6/10
👓香芋珍珠奶茶 $28
評分:5.5/10
2021-07-15 20 瀏覽
剛搬來將軍澳不久 覺得Monterey嘅餐廳都好高質無得輸所以搵到呢間台灣菜。我唔食牛肉所以叫左個雞腿面、男友食牛腱面,我地再share個紅油抄手同鹽酥雞。手工麵係好寬果種,好有質感,雞湯超好飲我飲曬成碗😂。雞腿都好有驚喜超嫩超滑!唔想食牛肉麵嘅朋友我極力推薦呢個!鹽酥雞同紅油抄手都好solid,似喺台灣食嘅味道。挑剔的都男友話牛肉麵好好味,好食過好多香港嘅台灣菜!台灣老字號真係有保證,之後將軍澳有鐵膽開餐地方啦。
麻辣嫩五花牛肉麵 $84呢個麻辣我真喺幾辣,但都無影響五花牛肉嘅鮮 ,再加上自制手工麵,厚厚嘅麵食落口,帶嚟嘅滿足感,真喺要自己試過先知。蒜香手撕雞乾拌麵 (含花生)$78 手撕雞睇得出粗幼差唔多,所以食落去口感好唔錯,加上細麵嘅拌麵,睇落細細都好飽肚。鹽酥雞 $48香脆鹽酥皮 ,加埋厚肉嘅雞肉,超有咬感。香芋珍珠奶茶 $28 荔枝乳酸飲料 $282杯 飲品 都幾好飲
麻辣嫩五花牛肉麵 $84

蒜香手撕雞乾拌麵 (含花生)$78

鹽酥雞 $48
香脆鹽酥皮 ,加埋厚肉嘅雞肉,超有咬感。

香芋珍珠奶茶 $28

荔枝乳酸飲料 $28

2杯 飲品 都幾好飲
2021-07-10 1367 瀏覽
將軍澳真的多了很多新餐廳,這次來到MONTEREY試試這裡的人氣牛肉麵😋 段純貞牛肉麵來自台灣新竹市,品牌登陸香港後不用坐飛機也可嚐到台灣的滋味了~來到當然要吃招牌的牛肉麵啦!所以點了原味牛肉麵。湯底用純天然牛油脂,加入香料及二十三種中藥材,慢火拌炒八、九小時後再加入牛骨高湯內熬煮。湯頭真的很讚沒讓人失望,不油不膩,味道清醇,入口是滿嘴的香氣牛肉給的份量大方,不會是薄薄的一片,每塊都很大塊實在!而且肥瘦適中,炆得很腍很入味,肉香十足,非常真材實料的一碗牛肉麵炎炎夏日,感覺就是要吃乾拌麵~另外點了蒜香手撕雞乾拌麵,還佐以滷水蛋,很開胃惹味。這裏的麵條可以選手工麵或者細麵,我們喜歡手工麵的札實口感,所以兩碗都選了這款。這裏的手工麵真的超粗,口感Q彈小食點了一份鹽酥雞,加了九層塔調味,香氣逼人。炸得香酥銷魂,要趁熱吃呢這裡也有台式飲品選擇,我們選了一杯肧芽珍珠奶茶和荔枝乳酸飲料,可以選擇少甜少冰,蠻貼心的。珍珠奶茶的茶底不錯🧋 而荔枝乳酸飲料裡面還有荔枝肉~兩款都挺好喝的

原味牛肉麵

蒜香手撕雞乾拌麵

原味牛肉麵
蒜香手撕雞乾拌麵
2021-07-09 343 瀏覽
This authentic Beef Noodles Restaurant came from Taiwan and brought us the taste of Taiwan. It is located under Monterey Place at the basement level, which is quite secretive and hard to find. Just follow the signs and go down via the elevator below Donki.The environment of the restaurant is quite relaxing, and the interior is quite aesthetic. There were not many customers the day we visited since it was a weekday, thus a lot of empty tables. We ordered two beef noodles, a chili wanton as well a

The environment of the restaurant is quite relaxing, and the interior is quite aesthetic. There were not many customers the day we visited since it was a weekday, thus a lot of empty tables. We ordered two beef noodles, a chili wanton as well as a bubble milk tea and they arrived in a timely manner.

Shrimp and Pork Wantons in House Special Chili Oils

Super spicy wantons! I could tell that the taste was actually rich but it was mainly covered by the spiciness. It was so spicy I only could eat one and my boyfriend finished the rest lol

Duan Chun Zhen Sliced Beef Shank Noodles

There were a few pieces of beef shank, which was enough for me but maybe not for a typical guy's appetite. The wide noodles were such a good choice as they could retain more soup on the surface.

Spicy & Garlic Beef Shank Noodles

With a different soup base, it was an entirely different thing. The noodle was so spicy yet still enjoyable with a nice texture.

It was a nice experience and service was efficient. The only downside was the price as it was actually quite pricey for Taiwanese food.
2021-07-02
午餐
2021-07-06 41 瀏覽
🎏 食盡將軍澳 — 段純貞✨ 早排火紅嘅牛肉麵🍜🔥➖➖➖➖➖呢間台灣麵已經紅咗好一段時間😆🔥 一直都想試但未去試 早排經過終於同屋企人去咗朝聖🤤美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 招牌紅燒腱心牛肉麵 $84首先佢嘅湯底係非常濃郁 飲落都唔覺油 如果你係鍾意濃d嘅呢個應該幾啱你食😋 雖然我唔係太鍾意食牛筋 但佢嘅牛根的確係好淋 牛肉就更加唔使講😍 非常入味之餘都好軟熟 食落都唔會覺得韌或者有筋🤤 算係我食過咁多碗麵入邊數一數二!! 唔好睇佢份量好似唔多咁樣 其實食食下都會飽 因為佢嘅麵其實都幾寬闊 感覺到食咗好多麵粉落肚😂 總括而言我覺得呢個算係上級嘅牛肉麵 非常唔錯🥰🧋 珍珠奶茶 佢嘅珍珠奶茶茶香比起甜味更加濃郁 算係比較少見🙈 通常餐廳嘅珍珠奶茶一定係甜到爆炸 但佢冇 個人覺得用嚟中和下牛肉麵帶來嘅油膩感都幾唔錯😙✅ 以呢個價錢來講我覺得佢算好好食😤 性價比絕對唔差 同屋企人三個人嚟都係食咗三百幾蚊咋!!
🎏 食盡將軍澳 — 段純貞✨ 早排火紅嘅牛肉麵🍜🔥

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 招牌紅燒腱心牛肉麵 $84

🧋 珍珠奶茶

• 珍珠奶茶
2021-07-06 38 瀏覽
今日又黎到海旁搵食一個人又唔食得太多所以就黎左試台灣麵佢個地點都要搵搵㗎喺商場嘅地庫叫左佢地嘅招牌麻辣嫩五花牛肉麵同鹽酥雞麻辣嫩五花牛肉麵好香麻辣味剛好惹味得黎唔會入唔到口嫩五花用上生牛肉自己可以因應喜好處理生牛肉輕薄,用熱湯輕輕一浸已經熟成肉質軟嫩,沾湯有辣勁唔錯!麵材我揀左細麵非常吸湯有口感但唔會好似手工麵咁太煙韌鹽酥雞佢呢度嘅鹽酥雞偏用雞件而非雞粒但唔會因為雞肉大件而鞋口炸粉輕薄脆而不膩香芋珍珠奶茶珍珠煙韌有咬口香芋味唔會太假,而且唔會有粉粒冰涼解渴
今日又黎到海旁搵食

麻辣味剛好
惹味得黎唔會入唔到口
嫩五花用上生牛肉
自己可以因應喜好處理
生牛肉輕薄,用熱湯輕輕一浸已經熟成
肉質軟嫩,沾湯有辣勁
唔錯!

炸粉輕薄
脆而不膩

香芋珍珠奶茶
珍珠煙韌有咬口
香芋味唔會太假,而且唔會有粉粒
冰涼解渴

2021-06-29
午餐
2021-07-06 33 瀏覽
終於食齊香港所有嘅分店啦,到而家先知原來呢間野嘅名係一個台灣人嘅名 依然係最鍾意食佢個牛肉麵,佢啲牛肉嘅質感同埋個湯底都係好香,朋友表示湯底飲晒佢都可以肉嘅份量其實都唔算少,稱之佢為足料嘅台灣麵青花椒香手撕雞拌麵,拌麵真係好需要嚟到就即刻撈勻佢,因為凍咗就會難撈左冇咁好食。手撕雞依然係咁多,朋友表示佢可以辣啲會更加好味。豚肉鍋貼,黎咁多次都冇食過佢嘅鍋貼,今次唔食鹽酥雞試吓鍋貼,佢唔會話好濃味,而且個大細啱啱好。珍珠奶茶,其實我真係好耐冇飲過珍珠奶茶,係台灣味道。芋香珍珠奶茶,平時鍾意芋頭嘢嘅我,今次反而鍾意原味珍珠奶茶多啲,佢呢個味比較偏甜,啱晒啲鍾意飲好甜嘢嘅人。

肉嘅份量其實都唔算少,稱之佢為足料嘅台灣麵

珍珠奶茶,其實我真係好耐冇飲過珍珠奶茶,係台灣味道。

2021-07-05 30 瀏覽
人氣過江龍牛肉麵段純貞係新竹個名響噹噹,繼荃灣及銅鑼灣之後,而家又登陸將軍澳開設第三間分店😍最愛台灣美食既我簡直開心到暈喔!其秘方製作既所有麵食,包括牛肉麵既牛骨湯底都係精心煮成!之前喺台灣食過回味無窮,早幾日行過,等咗一陣位,就有得食啦!🥢麻辣嫩五花牛肉麵:湯底本身夠香濃,原來佢哋係用廿幾款中藥材湯底熬製而成,呢款手工麵好彈牙,牛肉滷得超腍,同埋我好鍾意佢有一浸花椒香。🥢蒜香手撕雞乾拌麵(含花生):拌麵質地好,蒜味夠濃,醬汁味道豐富。手撕雞鋪滿晒,另外仲有啲花生碎點綴。🥢新鮮豚肉鍋貼 (5pc):煎得香香的,肉餡好夠,鍋貼皮不太厚身。🥢珍珠奶茶:好濃嘅茶味,好鍾意,珍珠彈牙。🥢香芋珍珠奶茶:香芋味搶鏡,同樣地珍珠都好彈。

🥢珍珠奶茶:好濃嘅茶味,好鍾意,珍珠彈牙。

🥢香芋珍珠奶茶:香芋味搶鏡,同樣地珍珠都好彈。
記得之前去台灣都有食過段純貞牛肉麵,印象一般,openrice見到咁多正評,懷著試多次既心情去試試,下午6點半去到已經坐滿人,如果遲多10分鐘,可能要等位, 安頓好後, 職員細心給我一個籃放手袋,手機落單like, 點了1) 麻辣嫩五花牛肉麵,配細麵, 凍胚芽珍珠奶茶感想: 一上菜 ,已經聞到好香花椒味,濃沃嘅湯底 ,感覺還比台灣嘅好味,花椒香得嚟唔太辣,牛肉唔肥,薄切, 啱啱好!2) 燉番茄腱心半筋牛肉麵,配細麵 凍芋香珍珠奶茶感想: 如果唔食辣,呢個係一個唔錯嘅選擇, 番茄+牛肉味道簡直係絕配,連湯低都飲晒,正!總結: 手機落單,上菜快,湯低好正, 唔怪得之係人氣店, 個人認為好味過台灣,麵低比較少,沒有加麵低選擇,如果男士可能唔夠飽,希望店家考慮提供加麵低服務(當然要收費),飲品一般!
1) 麻辣嫩五花牛肉麵,配細麵
, 凍胚芽珍珠奶茶

2) 燉番茄腱心半筋牛肉麵,配細麵
凍芋香珍珠奶茶

2021-07-04
1K
2021-06-30 45 瀏覽
段純貞牛肉麵終於喺將軍澳開分店啦~~見近近地就同朋友黎試試啦❤️❤️🍜原味牛肉麵 $84✨湯頭有滿滿既牛骨同藥材味,飲落十分順口~~重點係我地飲完一大碗湯都唔會口渴,唔錯😋😋牛肉就有三大舊,肥膏同肉既比例剛好,仲好入味~~麵條方面,我地就揀左手工麵~~口感粗身Q彈,而且索哂湯汁,好好食👍🏻👍🏻🐥蒜香手撕雞乾拌麵 $78✨呢碗乾拌麵係細麵黎~~配料有大量既雞絲、蔥花同花生,成個配搭好match🤤🤤溏心蛋表現平穩~~不過呢款麵相對腍身D,夾起上黎會易斷,要留意返🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🍗鹽酥雞 $48✨鹽酥雞有五大舊~外層薄皮,裡頭雞肉多汁有咬口!!味粉相對少,啱啱好夠味,都唔錯❤️❤️飲品方面,我地揀左珍珠奶茶($28)同胚芽珍珠奶茶($28)~~兩杯奶茶口感細滑,奶味好重😋😋珍珠咬落Q彈,加埋胚芽口感豐富~~整體味道唔會太甜,唔錯👍🏻👍🏻
段純貞牛肉麵終於喺將軍澳開分店啦~~
見近近地就同朋友黎試試啦❤️❤️

🍜原味牛肉麵 $84✨
湯頭有滿滿既牛骨同藥材味,飲落十分順口~~
重點係我地飲完一大碗湯都唔會口渴,唔錯😋😋
牛肉就有三大舊,肥膏同肉既比例剛好,仲好入味~~
麵條方面,我地就揀左手工麵~~
口感粗身Q彈,而且索哂湯汁,好好食👍🏻👍🏻

🐥蒜香手撕雞乾拌麵 $78✨
呢碗乾拌麵係細麵黎~~
配料有大量既雞絲、蔥花同花生,成個配搭好match🤤🤤
溏心蛋表現平穩~~

🍗鹽酥雞 $48✨
鹽酥雞有五大舊~外層薄皮,裡頭雞肉多汁有咬口!!
味粉相對少,啱啱好夠味,都唔錯❤️❤️

兩杯奶茶口感細滑,奶味好重😋😋
珍珠咬落Q彈,加埋胚芽口感豐富~~
整體味道唔會太甜,唔錯👍🏻👍🏻
2021-06-29 47 瀏覽
一間想食好耐嘅#段純貞,終於開到黎將軍澳,近近地就一於去幫襯下先得,搵食最緊要就腳☺️。#麻辣嫩五花肉牛肉麵首先飲啖湯先,湯底很濃郁,用牛大骨同多種藥材制成,帶點藥膳味道,感覺好補身😊。五花牛肉軟身帶韌度,手工麵有咬口,非常掛湯。麻辣是辣中帶點麻,愈食愈過引。 #蒜香手撕雞乾拌麵喜歡食蛋嘅我,見到隻溏心蛋就已經心心眼😍,仲係流心又入晒味。麵上鋪滿花生、蒜香🧄、蔥同大量的雞絲,手撕雞帶點咸,醬汁味道調配得好惹味,拌勻之後口感相當唔錯。 #豚肉窩貼餡料是椰菜豬肉餃,喜歡食餃子🥟的友人,食左4隻😅。 #香芋珍珠奶茶香芋味道都幾濃,反而奶茶茶香冇咁出,珍珠細細粒容易食,夠晒煙韌q彈,飲落甜度適中🥳。#荔枝乳酸梳打友人怕辣,故叫了呢杯解辣😆。

#麻辣嫩五花肉牛肉麵

#蒜香手撕雞乾拌麵

#豚肉窩貼
餡料是椰菜豬肉餃,喜歡食餃子🥟的友人,食左4隻😅。

#香芋珍珠奶茶

#荔枝乳酸梳打
友人怕辣,故叫了呢杯解辣😆。
2021-06-28
2021-06-27 37 瀏覽
將軍澳最近接2連3開左好多餐廳😍😍,同朋友行左一圈,揀左間新開張既餐廳食😋,係來自台灣既「段純貞」,好懷念以前即日買機票即日飛既感覺呀🥺😭。我地叫左麻辣嫩五花牛肉麵,首先麵方面有得揀手工麵同幼麵,我地揀左個手工麵😋,食落好有口感,好彈牙👍🏻,有咬口,牛肉上枱係粉嫩的,非常嫩滑,怕生既你可以放底再浸,牛味濃郁💖份量亦好多,湯底都幾辣下😘好過癮呀,不過略兼油左小小。另外朋友叫左青花椒香手絲雞乾拌麵,麵都係有得揀手工同幼麵,今次我地試左幼麵,有好多花生蒜片 勁香呀🙈,而且增加口感 配上麻醬,手絲雞份量多,仲有唐心蛋, 食落吾會太乾,怕熱吾想食湯麵既你就岩晒啦😍。我地叫左小食新鮮豚肉鍋貼,一份有5隻,煎到岩岩好,皮脆肉嫩,🙈朋友都一致認為好好食💖。香芋珍珠奶茶大大杯,香芋味突出,珍珠香糯👍🏻,不過略嫌甜左小小。。胚芽珍珠奶茶茶味好香濃,珍珠好有咬口,胚芽愈食愈香,好飽呀🙈🙈🙈
將軍澳最近接2連3開左好多餐廳😍😍,

我地叫左

另外朋友叫左

我地叫左小食
新鮮豚肉鍋貼,一份有5隻,煎到岩岩好,
皮脆肉嫩,🙈朋友都一致認為好好食💖

香芋珍珠奶茶
大大杯,香芋味突出,珍珠香糯👍🏻,
不過略嫌甜左小小。

胚芽珍珠奶茶
茶味好香濃,珍珠好有咬口,胚芽愈食愈香,好飽呀🙈🙈🙈
2021-06-24
  • 麻辣嫩五花牛肉麵