2021-05-23 106 瀏覽
美孚新邨原來都有間點心店,專門食即叫即製的點心,食物品質算係中上,幾鍾意佢哋嘅紅米腸,中間的炸蝦好酥脆,另外覺得佢哋環境都唔錯,裝修幾得意,好有中式感覺環境就係咁樣呢個係佢哋嘅豬仔流心包,裏面係奶黃流心,我將佢切到變咗三隻耳,三個鼻,覺得好搞笑😆佢哋味道都唔錯,好濃烈的奶黃呢個紅米腸就係我高度推介的點心,質素很好,腸粉皮好食,裏面的餡都好食呢個價值$10一粒的麻雀椰汁糕,正正常常,一般般,唔係難食,不過外表好得意,要來睇吓都可以嘅

環境就係咁樣

佢哋味道都唔錯,好濃烈的奶黃

2021-05-22 73 瀏覽
媽媽鍾意飲茶,所以就帶佢嚟到呢一間位於美孚嘅點心餐廳食點心。餐廳環境幾闊落,因為入座嘅時間尚早,店員都好好安排咗個卡位俾我哋坐得舒服啲。食物款式選擇都幾多,除咗有主打嘅點心之外,都有海鮮籠仔蒸飯,不過我同媽媽都係點心愛好者,所以今次試咗點心先。三隻小豬係流沙包黎既,一上枱熱辣辣,豬仔造型非常可愛,有啲唔捨得食咗佢,包嘅質地厚實,一搣開,流沙餡就湧出來,奶黃味道濃郁,而且帶有鹹蛋黃嘅鹹香味,幾出色。鯉躍龍門香芹鮮蝦餃整成錦鯉造型,賣相精緻,餃皮厚薄適中,個餡都幾飽滿,蝦肉鮮味彈牙。櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉腸粉皮幾滑,包住左一層脆卜卜同蝦,口感有層次,而且外面仲灑滿櫻花蝦,味道更香,值得提一提係配腸粉嘅豉油,甜得黎帶點鮮味,唔會係死鹹嗰隻。黃金小豬嘜小豬嘜其實係糯米紫薯角,外皮香脆,裏面口感軟糯,餡料係紫薯蓉,紫薯軟滑濃郁,唔會好甜。日鵝夜鵝天鵝造型既榴槤酥,外皮一層層,咬落去鬆化,入面一大Pat榴槤蓉,榴槤味濃, 甜甜地,啱晒榴槤愛好者。十三么斑蘭椰汁糕質感軟硬適中,偏重椰汁味

鯉躍龍門

十三么
斑蘭椰汁糕質感軟硬適中,偏重椰汁味
2021-05-20 1494 瀏覽
自從有個朋友搬咗去美孚新邨之後,我就多咗喺美孚出沒,今日去完佢屋企之後,就落咗去樓下嘅「正點心」飲夜茶。呢間點心專門店全日免收加一,晚市時段仲有九折,價錢非常相宜。嚟到當然要點番啲特色啲嘅造型點心。呢個「三隻小豬」其實係流沙奶皇包,賣相精緻,拍得住迪士尼酒店入面中菜廳嘅點心。由於呢度嘅點心係即叫即蒸,所以上枱嘅時候係熱到出晒煙,店員仲好細心咁提示話入面嘅流沙奶黃好熱,要小心進食,所以其實我哋都等咗大概5分鐘先食呢三隻小豬,雖然如此,但都真係俾佢嘅超流心奶黃餡嚇親,一撕開小豬,入面嘅流沙奶黃已經湧出嚟,非常澎湃,而奶黃就充滿鹹蛋黃嘅鹹香,絕對係必食推介!而另一個小豬造型嘅點心「黃金小豬嘜」,就係用鹹水角嘅糯米皮包住紫薯蓉,食落唔太甜,鍾意紫薯嘅朋友一定唔可以錯過。金箔鴛鴦蝦餃有兩黑兩白,再掃上金箔,黑色嘅外皮係用咗墨魚汁搓成,黑配金顏色相當搶眼,蝦餃外皮夠煙韌,入面嘅蝦就夠爽滑。露筍鮑魚鳳眼餃嘅鮑魚同鳳眼餃大小匹配,蝦肉內混入露筍粒再釀入蝦餃皮入面,將蝦餃嘅味道昇華咗。木魚燒汁茄子有三件,茄子上釀入魚肉,再煎得香口,然後淋上燒汁,灑上木魚絲,感覺有啲港式X日式嘅風情。幾年前食過紅米腸粉一
金箔鴛鴦蝦餃皇
露筍鮑魚鳳眼餃
木魚燒汁茄子
幾年前食過紅米腸粉一直念念不忘,但香港嘅酒樓比較少有,難得喺呢度見到,所以一定會叫呢個紅米脆皮鮮蝦腸粉。用紅米做嘅腸粉除咗滑身之外,口感仲稍有煙韌嘅感覺,而且紅米有股獨特嘅香味,係一個令人懷念嘅味道。加上入面係包住炸得脆脆嘅蝦卷,口感層次更豐富。
紅米脆皮鮮蝦腸粉
最後食咗個一籃紫,造型真係好似一個外表平凡至極嘅番薯,而原來佢係紫薯外皮包住黃心番薯嘅餡料,食起上嚟充滿驚喜!
一籃紫
依家食點心除咗去傳統酒樓之外,仲有呢啲點心專門店,而且性價比更加高,下次想食點心嘅時候,都不妨留意吓。
金箔鴛鴦蝦餃皇
木魚燒汁茄子
紅米脆皮鮮蝦腸粉
2021-05-19 89 瀏覽
正點心美孚美孚新邨恆柏街6號地下N29A號舖今日去開美孚探朋友,夜晚就去咗佢樓下一間精美點心店,喺門口已經見到店舖裝潢特別,而且仲有好多新款點心,所以都想入去試吓。我哋今次試咗好多唔同款嘅點心,其中我最鍾意嘅一定係千島醬脆炸蘿蔔糕,蘿蔔糕配以千島醬我都係第一次試,殊不知係出奇地夾,一口一件,好快就清晒。三隻小豬係指流心奶黃包,一咬開d奶黃就瀉晒出嚟,大家試嘅時候一定要小心盪口。蟹子黑毛豬燒賣就同出邊食嘅差唔多,但係就超級大粒,非常飽肚。櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉,一上枱賣相非常之精緻,每一舊都有大大隻蝦,值得一試!而蘆筍鮑魚鳳眼餃最吸精嘅一定係餃上面嘅鮑魚, CP值極高!而日鵝夜鵝就係榴槤酥,一咬開榴槤味就湧晒出嚟,又唔會太甜,真係值得一試!總括嚟講呢間點心店都值得一試,坐得舒服而且又唔貴又好味!
正點心
美孚美孚新邨恆柏街6號地下N29A號舖

千島醬脆皮蘿蔔糕

三隻小豬(流沙包)

蟹籽黑毛豬燒賣

蘆筍鮑魚鳳眼餃

而蘆筍鮑魚鳳眼餃最吸精嘅一定係餃上面嘅鮑魚, CP值極高!

銀魚仔肉餅籠仔蒸飯

總括嚟講呢間點心店都值得一試,坐得舒服而且又唔貴又好味!
千島醬脆皮蘿蔔糕
三隻小豬(流沙包)
蟹籽黑毛豬燒賣
蘆筍鮑魚鳳眼餃
銀魚仔肉餅籠仔蒸飯
母親節緊係阿媽大晒🙌🏻母親大人早餐話想食點心🥧近近地揀左間比較有特色嘅點心店🙈樣樣點心都好Kawaii😍-紅米脆皮鮮蝦腸粉 $36面頭櫻花蝦🦐好香薄薄嘅外皮包裹住脆脆,口感好豐富❣️-黑白天鵝榴槤酥 $39個酥皮超級酥脆,咬開裡面嘅榴槤蓉流晒出來認真邪惡😈-三隻小豬🐷 $39係可愛小豬造型,相信無人不愛🤣meet開面豬登,滿滿流沙嗶晒出來,認真有份量🥰-盤滿缽滿 $88有5款唔同款式點心,件件都非常吸睛特別係金魚餃🥟,係蘆筍蝦餃,可愛得黎唔會一夾就散,絕對唔會得個樣-黃金小豬嘜 $39小豬麥炸脆的外皮中間係紅豆餡口感類似於鹹水角,比較有嚼勁😋
母親節緊係阿媽大晒🙌🏻
母親大人早餐話想食點心🥧
近近地揀左間比較有特色嘅點心店🙈
樣樣點心都好Kawaii😍
紅米脆皮鮮蝦腸粉 $36
面頭櫻花蝦🦐好香
薄薄嘅外皮包裹住脆脆,口感好豐富❣️

黑白天鵝榴槤酥 $39
個酥皮超級酥脆,咬開裡面嘅榴槤蓉流晒出來
認真邪惡😈

三隻小豬🐷 $39
係可愛小豬造型,相信無人不愛🤣
meet開面豬登,滿滿流沙嗶晒出來,認真有份量🥰

盤滿缽滿 $88
有5款唔同款式點心,件件都非常吸睛

黃金小豬嘜 $39
小豬麥炸脆的外皮中間係紅豆餡
口感類似於鹹水角,比較有嚼勁😋
2021-05-17 265 瀏覽
早幾日突然很想吃點心,便專程去朋友介紹,位於美孚的創意點心店—正點心晚餐。平日晚市點心9折,而且免加一服務費,點餐紙上有點心相片,打卡系列的點心特別吸引!款款都想試。我們最終點了盆滿缽滿(鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃、奶黃千層糕)、木魚燒汁茄子、三隻小豬(流沙奶黃包)、蜆蚧鯪魚球、金針雲耳走地雞籠仔蒸飯。盆滿缽滿吸睛又豐富,4款點心各2件,心形奶黃千層糕又香又好味;鴛鴦蝦餃一黑一白,皮薄喊靚,蝦鮮味也彈牙;鮑魚鳳眼餃有鮑魚,矜貴美味;金魚造型香芹餃有心思,生動好味。三隻小豬可愛到不捨得食,入面奶皇甜度剛好,流心美味。木魚燒汁茄子惹味,燒汁加木魚絲味道十分夾,配合茄子特別好味。金針雲耳走地雞蒸飯十分足料,走地雞雞件嫩滑好味,加點豉油非常正!整體蒸飯有水準。蜆蚧鯪魚球好香,鯪魚球入面更有馬蹄粒,口感滿分,而蜆蚧醬鮮味無比,好好味。座位舒適,而服務態度也很好,期待下次帶小朋友來再試其他精選點心。

三隻小豬可愛到不捨得食,入面奶皇甜度剛好,流心美味。

• 三隻小豬
  • 蜆蚧鯪魚球
2021-05-17 86 瀏覽
美孚新邨是一個小時候每天都要經過的地方,至於點解就自己諗吓啦?😂😂一個曾經熟悉的地方,現在已經全新面貌😂😂😂😂日日無厘頭的我開心🥳就係咁簡單⋯⋯😂😂—————————-吃過精緻的點心工作自然醒過人😉—————————🟧盆滿砵滿:點心包括(奶皇千層糕、鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃)🔺1-奶皇千層糕心形奶皇千層糕❤️:精緻外形有睇頭🧡軟熟味道夠貼心吃一啖心心相印兩個人就一條心💕🥰———————🔺2-鴛鴦蝦餃:🦐黑白雙殺㵪殺旁人大大隻蝦皮簿餡靚新鮮彈牙味道超正———————🔺3-鮑魚鳳眼餃:鮑魚係我嘅至愛鳯眼皮薄餡爽口又有鮮蝦做配角又爽又滑夠彈牙吃出滋味好運來————————🔺4-香芹金魚餃:金魚外貌夠盞鬼皮薄彈牙又足料香芹吃落爽又甜鮮蝦彈牙味道鮮吃落又係好鮮甜———————🟥黃金小🐷豬嘜:(酥炸糯米紫薯角)精靈可愛小肥豬皮脆卜卜熱辣辣裏面滿滿紫薯蓉又有糯米做配襯唔好睇小細細隻吃落飽肚又滿足做人記得要知足————————-⬛️日鵝夜鵝🦢:(黑白天鵝榴蓮酥)黑白天鵝夠盞鬼酥皮香脆又鬆化入面榴蓮係主角榴蓮控又係必吃————————-🟩十三厶🀄️:(斑蘭椰汁糕)食糊食正十三厶甜品你又試過未斑蘭椰汁十
一個曾經熟悉的地方,現在已經全新面貌😂😂😂😂
日日無厘頭的我
開心🥳就係咁簡單⋯⋯😂😂

—————————-
吃過精緻的點心
工作自然醒過人😉

—————————
🟧盆滿砵滿:
點心包括(奶皇千層糕、鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃)
🔺1-奶皇千層糕

香芹吃落爽又甜
鮮蝦彈牙味道鮮
吃落又係好鮮甜

———————
🟥黃金小🐷豬嘜:(酥炸糯米紫薯角)
精靈可愛小肥豬
皮脆卜卜熱辣辣
裏面滿滿紫薯蓉
又有糯米做配襯
唔好睇小細細隻
吃落飽肚又滿足
做人記得要知足

————————-
⬛️日鵝夜鵝🦢:(黑白天鵝榴蓮酥)
黑白天鵝夠盞鬼
酥皮香脆又鬆化
入面榴蓮係主角
榴蓮控又係必吃

————————-
🟩十三厶🀄️:(斑蘭椰汁糕)
食糊食正十三厶
甜品你又試過未
斑蘭椰汁十三厶
其實係椰汁滋味
斑蘭味道夠香氣
香滑軟熟又好味

————————
🟨齒頰留香:(貓山王榴槤奶凍)
貓山王榴連奶凍
榴連控又點小得
榴蓮飄香滑溜溜
冰冰凍齒頰留香

———————-
吃著精緻靚點心
吃出開心樂無窮

2021-05-17 861 瀏覽
餐廳佈置簡潔明亮, 座位舒適, 點心造型趣緻吸引, 天花板的蒸籠造型吊燈, 趣緻 吸引。盆滿缽滿$88盆滿缽滿,十分豐富,有鴛鴦蝦餃、鮑魚餃、鳳眼餃、香芹金魚餃、奶黃千層糕,各有兩件, 款款令人食指大動 。 黑白色的鴛鴦蝦餃, 造型吸引, 飽滿的鮮蝦餃, 餃皮煙韌配上爽口的蝦粒, 口感鮮味清爽。 橙紅色的金魚餃, 金魚造型超級可愛, 脹卜卜 金魚餃包裹著滿滿鮮蝦,爽口彈牙, 是最吸引我的點心。 鮑魚餃, 配上一口size的鮑魚, 賣相變得矜貴, 鮑魚鮮味帶嚼勁, 津津回味。 心形的奶黃千層糕, 令人心心眼 , 千層糕鬆軟香甜。三隻小豬(流沙奶皇包)$39 流沙奶皇包, 用上可愛小豬的造型, 賣相討好,鬆軟的流沙包,大口咬下去, 金黃色的奶黃, 緩緩流出, 帶淡淡鹹蛋的甘香。安格斯牛肉腸粉$28 格斯和牛腸粉皮白滑、 薄身, 晶瑩通透, 包裹著滿滿安格斯牛肉, 嫩滑鮮味, 沾上甜甜的豉油, 增添吸引。金銀菜乾燉白肺$30原盅金銀菜乾燉白肺湯, 真材實料 ,經長時間熬製, 夠曬 火喉, 飲後令人口舌生香, 仲有清熱潤肺的功效,滋潤養生。 蒜香蝦春卷$28即叫即製蝦春捲,外表炸至金黃色,

盆滿缽滿$88

三隻小豬(流沙奶皇包)$39

安格斯牛肉腸粉$28

金銀菜乾燉白肺$30

蒜香蝦春卷$28
即叫即製蝦春捲,外表炸至金黃色, 熱呼呼 , 令人垂涎, 咬下去“吱嚓”聲,外皮十分酥脆, 內裏包裹著彈牙的蝦肉, 還散發著迷人蒜香 , 令人停不了口。

齒頰留香 (3D貓山王榴槤奶凍)$39
3D 榴槤造型的奶凍, 維肖維妙,超級可愛, 入口滑溜之餘 還充滿榴槤的甜香, 食後令人齒頰留香!
今晚收左工就去左附近搵野食, 上網見到E間點心店嘅點心幾精緻好可愛😍, 於是就入去試下!🌟鯉躍龍門🐟外表幾靚, 其實係香芹鮮蝦餃嚟, 餃皮煙韌, 蝦肉爽彈🌟三隻小豬(流沙包)包皮質感鬆軟有筋性, 一搣開流沙饀極速流出嚟好夠熱🌟黃金小豬嘜E隻咁可愛嘅豬仔其實係酥炸糯米紫薯角, 咬落去外層脆卜卜, 入面煙煙韌韌, 紫薯甜甜地幾好味🌟蟹籽黑毛豬燒賣🐷燒賣皮幾透薄, 豬肉帶微微脂肪, 口感彈牙幾juicy🌟銀魚仔肉餅籠仔蒸飯銀魚仔肉餅咸咸香香, 肉餅口感唔乾, 蒸得岩岩好!🌟原汁西瓜糕🍉外型好精美, 上層紅色嘅肉用左堅·西瓜肉同西瓜汁而成, 所以真係有西瓜沙沙地果種質感同口感, 而d西瓜核就用左蘭香子取代, 食落清甜口感豐富

🌟鯉躍龍門🐟
外表幾靚, 其實係香芹鮮蝦餃嚟, 餃皮煙韌, 蝦肉爽彈

🌟三隻小豬(流沙包)
包皮質感鬆軟有筋性, 一搣開流沙饀極速流出嚟好夠熱

🌟黃金小豬嘜

🌟蟹籽黑毛豬燒賣🐷
燒賣皮幾透薄, 豬肉帶微微脂肪, 口感彈牙幾juicy

🌟銀魚仔肉餅籠仔蒸飯
銀魚仔肉餅咸咸香香, 肉餅口感唔乾, 蒸得岩岩好!

🌟原汁西瓜糕🍉
2021-05-14
  • 原汁西瓜糕
2021-05-16 55 瀏覽
今日去美孚,玩完之後同朋友去咗正點心度食晚餐。因為間舖頭乾淨企理,食物亦非常高質。我哋叫咗個牛肉球,黑毛豬燒賣,銀魚仔肉餅飯,日鵝夜鵝,三隻小豬,一籃紫。個銀魚仔肉餅飯幾好味,而且幾香。牛肉球不過不失,黑毛豬燒賣肉質鮮香,配合埋蟹籽,口感層次吸引。一籃紫係糖心紫薯蘇,味道天然。同埋即叫即整,所以送到上嚟嗰陣時入面啲餡仲係好熱,大家小心食。呢款三隻小豬係流沙包,外表得意,打卡一流。呢款日鵝夜鵝係榴槤酥,一咬落口到,香濃榴槤味充斥成個口腔,仲要去熱辣辣,榴槤愛好者食落一定好滿足。

個銀魚仔肉餅飯幾好味,而且幾香。

一籃紫係糖心紫薯蘇,味道天然。

呢款三隻小豬係流沙包,外表得意,打卡一流。

2021-05-16 63 瀏覽
住係呢區又真係好多酒樓, 不過見到呢間點心舖咁多好評所以就試下, 見佢張menu d點心都幾過癮~呢到下午茶時間近排有6折, 計番都抵食!一行4人叫左好多野食, overall呢到既點心都好新鮮, 我估都係即叫即整, 所以都要等番15-20分鐘~不過就係因為咁, 所以d點心都熱辣辣, 唔會好似酒樓果d 蒸到蝦餃皮都爛晒!叫左個盆滿砵滿, 有7粒點心架, 全部個賣相都好靚! 仲有鮑魚食~所以都幾抵食!重點係d蝦餃好鬼大粒好爽口!叉燒包都幾好食, d叉燒多到爆晒餡!燒賣都係大大粒, 味道唔錯!重點推介呢到既甜品, 我地試左幾款, 全部都好有特色, 紅豆糕有陳皮既香味, 好似食緊紅豆沙咁!而西瓜糕同椰汁糕既賣相已經一流, 味道都唔錯!!
呢到下午茶時間近排有6折, 計番都抵食!
重點係d蝦餃好鬼大粒好爽口!
而西瓜糕同椰汁糕既賣相已經一流, 味道都唔錯!!
2021-05-13 65 瀏覽
好耐無去,最初開食過都幾好,星期六約朋友12:00去飲茶,好多人叫外賣,見入面有位但未有人執枱,等咗一陣間就入得。嘩,啲餐具摸上手勁lup,唯有大力抹啦侍應生多,但好似無人識點做,全部企埋一堆撞黎撞去手忙腳亂咁 好耐先有人應。點心還可以,但見到佢哋工作情況同衛生,真係應該唔會有下次

嘩,啲餐具摸上手勁lup,唯有大力抹啦

侍應生多,但好似無人識點做,全部企埋一堆撞黎撞去手忙腳亂咁
好耐先有人應。

點心還可以,但見到佢哋工作情況同衛生,真係應該唔會有下次
2021-05-12 61 瀏覽
點心好可愛又別緻!淨係門口見到張宣傳單張裏面嘅食物圖片就吸引咗入去!黃金小豬嘜紫薯餡料~軟身幼滑、外層香脆無比。三隻小豬熱辣辣嘅黃金流沙包!金黃流沙熱情的爆發噴出,十分誘人!櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉綠色、橙色,色彩鮮艷!卜卜脆,櫻花蝦唔會好鹹,少少調味~山竹安格斯牛肉球有半個拳頭咁大!牛肉加入馬蹄、蔥,好有口感,底下墊著腐竹蒸得吸滿肉汁。盤滿缽滿好豐富,有鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、 香芹金魚餃、奶黃千層糕,全部用料新鮮,很高水準!最後點左2件麻雀🀄️,陣陣斑蘭味🤤🤤呢間點心店仲充分展現港式點心新鮮現做的特色~加分加分!

黃金小豬嘜
紫薯餡料~軟身幼滑、外層香脆無比。

三隻小豬
熱辣辣嘅黃金流沙包!金黃流沙熱情的爆發噴出,十分誘人!

櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉
綠色、橙色,色彩鮮艷!卜卜脆,櫻花蝦唔會好鹹,少少調味~

山竹安格斯牛肉球

盤滿缽滿

最後點左2件麻雀🀄️,陣陣斑蘭味🤤🤤

呢間點心店仲充分展現港式點心新鮮現做的特色~加分加分!
2021-05-11 59 瀏覽
今晚搵完爽爽後,跟老公嘆返一盅兩件,見到價錢好優惠,就入去晚膳點心即叫即做,當然啦,美食要等待,呢個等待係值得ga櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉櫻花蝦做裝飾真係好靚,食落很惹味,蝦腸內藏蝦膠,爽口彈牙,中層有脆脆,甚有口感。新疆棗皇糕很香濃的紅棗味,熱食先至正,女仔食完很補血。食得出真材實料,有四件,夠我同老公食。銀魚仔肉餅籠仔蒸飯蒸飯很出色,飯很軟熟,銀魚仔鋪面,加埋肉餅很提鮮,份量夠二人食用。花膠海皇灌湯餃湯很鮮甜,仲有花膠仔,成個點心即時level up。弄穿後的餃子,見到好豐富的餡料,蝦係最主要的材料,同老公瓜分了,佢飲曬的湯囉齒頰榴香造型好可愛,真係榴槤的原型。3D 貓山王榴槤奶凍,好香,仲有榴槤果肉絲,堅正。盆滿缽滿呢個真係好靚,有鴛鴦蝦餃,鮑魚鳳眼餃,香芹金魚餃,奶皇千層糕。蝦餃爽口彈牙,皮很煙韌,鮑魚好貴氣,千層糕的奶黃很幼滑,心形很sweet ar。

點心即叫即做,當然啦,美食要等待,呢個等待係值得ga

新疆棗皇糕

花膠海皇灌湯餃

齒頰榴香

盆滿缽滿

2021-05-10 97 瀏覽
平時晚上比較少飲茶食點心,今晚來到美孚探朋友,由朋友發板,來到正點心飲夜茶。由餐廳的門面已見到裝修清雅日鵝夜鵝 黑白天鵝榴槤穌$39這裏的點心真是非常精緻又可愛,兩個黑白天鵝榴槤酥外表酥脆,內裏帶點流心的榴槤非常香榴槤味, 很有心思及又特別的點心!三隻小豬流沙奶皇包 $39三隻小豬形像神似可愛,真是捨不得食,流沙奶皇包剛剛蒸起熱辣辣,裏面流心香甜,有創意又好味,賞心悅目。蟹籽黑毛豬燒賣$34黑毛豬燒賣肉質爽口,加上蟹子更是增加口感及香,令燒賣味道及口感層次豐富!安格斯牛肉腸粉$28 第1次見到牛肉腸粉都會用安格斯牛肉,腸粉皮薄餡多,帶點透明的粉皮,見到裏面非常多牛肉餡,鼓油咸中帶少少甜,整件腸粉食落口感軟腍,帶有牛肉鮮味,當真與平時食開的有分別。蘆筍鮑魚鳳眼餃$36比較少酒樓食到這個高檔點心,想不到這一間會有,鮑魚雖然細細粒,但鮑魚味竟然頗濃,當中蝦肉爽口,整個鳳眼餃肉汁豐富,當真是高質美味!夏日透心涼原汁西瓜糕$30 這裡除點心賣相漂亮外,甜品賣相也 非常精緻漂亮,這個夏日透心涼原汁西瓜糕除外相神似,還真是用西瓜原汁做,食落清甜滿足。想不到在美孚食到高質又精緻的點心,有機會還會再來。

由餐廳的門面已見到裝修清雅

日鵝夜鵝 黑白天鵝榴槤穌$39

三隻小豬流沙奶皇包 $39

蟹籽黑毛豬燒賣$34

安格斯牛肉腸粉$28

蘆筍鮑魚鳳眼餃$36

夏日透心涼原汁西瓜糕$30

想不到在美孚食到高質又精緻的點心,有機會還會再來。