2022-10-28 469 瀏覽
呢間已經成為左我成日食開嘅飯堂🤣刀削麵真係見到個師傅即削出來 而且配菜份量又超級多 齋嗌麻辣刀削麵都唔使另外嗌小食!而我特別鍾意食撈嘅 呢度冷撈熱拌都有 滿足曬你嘅選擇🍜麻辣牛肚刀削麵💰53刀削麵可以揀轉年糕或者拉麵 不過我都係最鍾意夠曬煙韌嘅刀削麵!麻辣牛肚係我最推薦嘅配菜 牛肚份量夠多 蒜同麻辣醬擺係碟嘅一邊所以可以按自己口味來揀辣度😛牛肚每條都又長又厚 特別爽口!🍜麻辣豬軟骨刀削麵💰53好少見豬軟骨都會有麻辣 不過都幾唔錯 刀削湯麵雖然會被湯浸住 但係都唔會少佢應有嘅爽口度 !🍝麻醬手撕雞冷撈刀削麵💰62呢隻配菜係佢default嘅菜式 如果想食其他餸都可以自己揀 汁都可以揀口水醬同麻辣醬 但係呢隻真係唔錯!佢嘅麻醬係日本胡麻醬 所以食落唔會覺得特別漏 撈埋手撕雞同青瓜都特別清甜 底下都會有D辣醬 不過就係象徵式嘅味道 越食越想食🤣整體來講呢度選擇都幾多 而且份量夠食 得閒想食D清新D嘅超推薦呢度嘅冷撈刀削麵! 平時D客人都幾多 而且鋪面唔算好大所以會有小小迫~📌 正宗山西刀削麵皇 (荃灣)荃灣荃興徑15號地下

🍜麻辣牛肚刀削麵
💰53

🍜麻辣豬軟骨刀削麵
💰53

🍝麻醬手撕雞冷撈刀削麵
💰62

📌 正宗山西刀削麵皇 (荃灣)
荃灣荃興徑15號地下
2022-09-24
  • 麻醬冷撈手撕雞刀削麵
2022-09-30 354 瀏覽
有一晚OT到好夜🥹收工好肚餓但又已經冇咩好揀咁就去左喺路德圍嘅📍正宗山西刀削麵皇我地一人嗌左一碗麵,再嗌左幾碟小食有燻蹄、牛展、豬頸肉大家都飽到暈😋同埋全部都重蒜🧄🧄🧄🧄🧄🧄我地食完之後個口都好臭,超正😆大推🔥麻辣燻蹄✨
有一晚OT到好夜🥹
收工好肚餓但又已經冇咩好揀
咁就去左喺路德圍嘅📍正宗山西刀削麵皇
我地一人嗌左一碗麵,再嗌左幾碟小食
有燻蹄、牛展、豬頸肉
大家都飽到暈😋
同埋全部都重蒜🧄🧄🧄🧄🧄🧄
我地食完之後個口都好臭,超正😆
大推🔥麻辣燻蹄✨

2022-09-28 196 瀏覽
雖然係叫麻辣但係佢嘅湯底並唔係麻辣 反而係配菜另上 所以食唔食辣 食幾辣都可以自己控制 叫咗麻辣豬扒 牛肚 今次仲咗口水雞佢比雞髀肉 所以好嫩好惹味豆腐就凍飲都係免費嘅 所以成餐都好抵食🫶🏻
雖然係叫麻辣

佢比雞髀肉 所以好嫩好惹味

豆腐就凍飲都係免費嘅
所以成餐都好抵食🫶🏻
2022-09-06 224 瀏覽
跟朋友吃食由觀塘坐車去荃灣,但係間野剛好裝修所以我朋友帶左我去一間佢覺得OK既店。店內人流也算不少,我們等了約20分鐘才能進去店內。我們分別各自點了一個餐再加一客餃子及蒜泥白肉分享。他們的麵跟配料是分開的,我很欣賞這個做法,可以吃到原汁原味的配料。我們都吃辣的,所以剛好全部人也點了辣的配料。配料份量十足而且新鮮。比起很多店只有4,5片配料而言真的十分佛心。蒜泥白肉十分出色,但剛好沒有拍到。餃子就普通,可能這家不是餃子店。
店內人流也算不少,我們等了約20分鐘才能進去店內。

我們分別各自點了一個餐再加一客餃子及蒜泥白肉分享。
我們都吃辣的,所以剛好全部人也點了辣的配料。

蒜泥白肉十分出色,但剛好沒有拍到。
餃子就普通,可能這家不是餃子店。
2022-08-12
  • 蒜泥白肉
2022-08-26 194 瀏覽
愛店,已經食過好多次,每星期都要食❤️.🤍麻辣豬頸肉刀削麵 $50佢既麻辣唔係湯底,係配料到,辣味比較重不太麻,蒜頭好香辣惹味。豬頸肉以前肉質好啲,而家小乾但入味。所以而家我就轉左食豬軟骨,腍好多又大件又入哂味!最愛佢既刀削麵,即時整,超彈牙超有咬口,愛佢愛到每星期都要食一次,唔食就會諗佢😂,但食過咁多次之後發現,以前每次唔分湯都冇問題,麵依然煙靭,依排外賣既話就一定要分湯,唔係既話番到去就會唔煙韌腍哂咖喇。
愛店,已經食過好多次,每星期都要食❤️
🤍麻辣豬頸肉刀削麵 $50
2022-01-23
10 分鐘 (外賣自取)
2022-07-14 255 瀏覽
Lunch一於喺位於荃灣嘅路德圍附近有邊一間山西刀削麵,呢一間之前都成日去食,今日行過見到冇乜人終於可以去回味下,一坐低就即刻叫咗個麻辣牛腩、麻辣牛肚同刀削麵,另外飲嘢方面就係凍檸茶同埋凍豆漿,食完個牛肚同牛腩覺得個麻辣醬汁係唔錯,D刀削麵有口感我都唔多講,最緊要係個刀削麵嘅湯底啦,呢碗湯底清得黎係好濃郁,所以食完覺得會上咗癮,會再去食多幾次,如果想食呢間分店,最緊要識揀時間去食,因為荃灣呢間分店係最正宗,繁忙嘅時間係最多人排隊。
2022-07-14
放工返到嚟路德圍,呢間 正宗山西刀削麵皇 是帶點特別風味嘅選項,畢竟喺香港專食刀削麵嘅鋪頭總少過米線,而標榜正宗山西味道都自然有點特色。今次叫個招牌級嘅組合:麻辣手撕雞X上湯刀削麵!未食主食先加一分,碗麵係連埋一杯豆漿,其實不必太費周章,只要令客人飲到杯襯到主食嘅飲品已經好好,算是細節位吧。手撕雞我叫咗大辣(提提嗜辣嘅同好,真係唔太辣,呢個都只係換算番小辣嘅程度),呢隻辣辣得有啲普通,沒有麻/香嘅感覺。手撕雞中等偏上,略為鞋口。拌碟上有青瓜平衡清新口感,建議加點脆口東西如花生可以再昇華。湯麵平平實實,湯底嘅香味唔太出,豉油味佔大半,還有就是芫荽等。麵質雖說是手工麵,但質感就似麵團,扎實到唔似麵條可以晃一晃。整體來講不差,但本著正宗嘅旗號,期望較高,而出品可以發揮得更加好。刀削麵賣相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️麻辣手撕雞賣相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️

刀削麵

味道:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
2022-06-06
2022-03-27 294 瀏覽
/ 「無飯」情侶收工之後又要諗買咩外賣好,行下行下,見到荃灣有間刀削麵好似幾出名,就決定試一試佢🙆🏻‍♀️📍(唔辣)麻醬手撕雞冷撈刀削麵 ($60)💬同男朋友都唔想食湯既刀削麵,所以一齊揀左冷撈,又估佢唔到,都幾出色,幾好食😋,可能本身我地都好鐘意食麻醬既野食,所以覺得好好食,撈刀削麵都幾特別⋯不過食到碗底就有小小「漏」既感覺🙈整體上唔錯,不過就覺得略貴,CP值唔太高,但味道都幾好,店員服務唔錯👍🏻
/ 「無飯」情侶收工之後又要諗買咩外賣好,
行下行下,見到荃灣有間刀削麵好似幾出名,
就決定試一試佢🙆🏻‍♀️

麻醬手撕雞冷撈刀削麵

📍(唔辣)麻醬手撕雞冷撈刀削麵 ($60)
💬同男朋友都唔想食湯既刀削麵,
所以一齊揀左冷撈,
又估佢唔到,都幾出色,幾好食😋,
可能本身我地都好鐘意食麻醬既野食,
所以覺得好好食,撈刀削麵都幾特別⋯
不過食到碗底就有小小「漏」既感覺🙈

整體上唔錯,不過就覺得略貴,CP值唔太高,
但味道都幾好,店員服務唔錯👍🏻
2022-03-02
15 分鐘 (外賣自取)
麻醬手撕雞冷撈刀削麵
2022-01-11 403 瀏覽
我喺香港搵到一間刀削麵唔難,不過要高質素既就……(呢日去食既呢間刀削麵 ok啦☺️)呢日去左位於荃灣既正宗山西刀削麵皇,座位唔多(食得刀削麵就唔好講求環境…☺️)最緊要啲嘢食係咪掂啦(大家睇埋落去 唔好行開呀🧸)
我喺香港搵到一間刀削麵唔難,不過要高質素既就……
(呢日去食既呢間刀削麵 ok啦☺️)

雲耳+白菜豬肉雲吞刀削麵
五香牛𦟌+滷水雞翼刀削麵
雲耳+白菜豬肉雲吞刀削麵
2022-01-05 271 瀏覽
10點半 女友接收工 本來諗住路德圍食米線 但去到路德圍 發覺宵夜選擇都唔少 最終揀左山西刀削麵 以前都係荃灣食過刀削麵 不過係捐血站隔離果間 (已結業)10點9去到都滿座咁濟2個人 叫左一碗刀削麵(木耳,大腸) 加 涼拌萵筍 再加個豬肚絲 一杯凍奶茶先講萵筍 爽爽既口感 加埋啲汁 係好味既個豬肚絲 啲鎮江醋落得太重手 淨係食到醋味呢個扣啲分 主角 刀削麵 本身喜歡麵質口感煙煙靭靭配埋個湯底一絕 下次可以試埋個拉麵 值得推介 可以再來 唯獨 地方不算大 枱細細張的 有點迫 但整體都滿足的

先講萵筍 爽爽既口感 加埋啲汁 係好味既

涼拌萵筍
木耳大腸刀削麵
豬肚絲
2022-01-03
$56 (宵夜)
涼拌萵筍
木耳大腸刀削麵
2021-12-09 336 瀏覽
還記得在學時期在附近讀書,經常吃這家店刀削麵、湯年糕,畢業後就很少來荃灣,自然也沒有光顧。遍佈全港,主打賣刀削麵的店家並不多,然而有賣的又我吃過卻沒有這家好。因此,路過荃灣特意來此家再嘗嘗有沒有退步。店面不太,但枱不少,有點擠迫。燈光明亮,裝修簡單,整體乾淨。正如店名,主打刀削麵,亦可轉拉麵、米線或年糕。除此之外,亦有菜飯可吃。大部份麵食都跟豆漿。由於每個人的口味都各不相同,故味道方面不作詳述。(請參考附圖)
店面不太,但枱不少,有點擠迫。
燈光明亮,裝修簡單,整體乾淨。

紅燒豬手刀削麵
紅燒豬手刀削麵
2021-12-06 198 瀏覽
由於係荃灣番工既關係,久不久就會去路德圍食下刀削麵,貪佢大大碗實夠飽,冬天食碗湯麵又暖粒粒😊而且佢味道都算唔錯,刀削麵好彈牙有口感菜肉雲吞+豬手,湯刀削麵 $53 包豆漿一杯👍🏻

菜肉雲吞+豬手,湯刀削麵 $53 包豆漿一杯👍🏻
2021-11-22 200 瀏覽
麵癮起,去左呢間食個麵暖暖胃😌🍜牛𦟌糖心蛋刀削麵 $53見好多人都推薦牛 俾個個湯底顏色呃左🤓雖然好深色,以為會好鹹,但一啲都唔會!鍾意重口味既可能要揀其他餸會好啲🤣至於個麵質,好彈牙。望著叔叔用神器削麵,條條厚薄不一架!同埋超多麵,真心飽😌套餐仲包一杯野飲,好抵食😆
麵癮起,去左呢間食個麵暖暖胃😌

🍜牛𦟌糖心蛋刀削麵 $53

2021-10-06 295 瀏覽
今日去咗荃灣嗰邊睇醫生,睇完醫生就去咗搵嘢食,見路德圍咁多嘢食,諗住去嗰邊行吓睇吓食邊間好朋友覺得天口熱,最後都係揀咗食湯麵,清清地開胃啲入到去麵館,都冇咩人招呼,自己搵咗個位就坐低同阿姐落完單,轉頭比番張單你,張單阿姐係要飛過嚟,真係冇咩禮貌牛展酸菜刀削麵$53朋友叫咗個牛展酸菜刀削麵,個刀削麵都幾煙in 嘅牛展都夠入味,酸菜就普通啦滷水雞翼魚蛋拉麵$53滷水雞翼滷得幾入味,雞肉同埋雞骨好容易分離,唔會食得好狼狽幾鍾意佢個拉麵,有陣梘水味有幾煙韌麻辣雙拼$62呢個麻辣雙拼其實係滷水拼盤再加左麻辣醬,滷水嘢係幾入味豬大腸同埋牛肚都滷得幾出色

朋友覺得天口熱,最後都係揀咗食湯麵,清清地開胃啲
入到去麵館,都冇咩人招呼,自己搵咗個位就坐低

牛展酸菜刀削麵$53
朋友叫咗個牛展酸菜刀削麵,個刀削麵都幾煙in 嘅
牛展都夠入味,酸菜就普通啦

滷水雞翼魚蛋拉麵$53
滷水雞翼滷得幾入味,雞肉同埋雞骨好容易分離,唔會食得好狼狽
幾鍾意佢個拉麵,有陣梘水味有幾煙韌

麻辣雙拼$62
呢個麻辣雙拼其實係滷水拼盤再加左麻辣醬,滷水嘢係幾入味
豬大腸同埋牛肚都滷得幾出色

荃灣路德圍一向多野食 無論想掃街 搵小店食正餐選擇都多不勝數 上次食完元帥麵館 今次試下差唔多類型嘅正宗山西刀削麵皇🍜麻辣牛腱刀削湯麵套餐(奉送豆漿)💰52可以見到師傅當面攞刀削一大舊麵餅 果然見到湯麵入面嘅刀削麵全部細長 而且份量好多!刀削麵好有韌勁 有咬口 一條接住一條咁😙至於麻辣牛腱就係另外有碟上的 份量都真係好多 可以當小食食好耐!而且口感煙韌 配埋香蒜辣汁分外開胃!🍝特色冷撈刀削麵(牛肉絲)💰60個人就特別鍾意撈麵 成日覺得湯麵分外清淡🤣但係呢隻除左下面嘅口水汁以外仲有面頭好大pat嘅沙律醬 雖然係更清甜但係會好漏 所以我撥開左好多🥲麵條撈勻後條條都點上辣汁 非常有韌勁!牛肉絲就係牛腱切碎後嘅樣 都好入味!青瓜絲更加增添一分清爽!🥩麻辣牛肚(小)💰39呢度應該碟碟份量都非常可觀 牛肚食左好耐都食唔晒 都係牛腱嘅麻辣汁 而牛肚每一條都係又粗又長 好有咬口同埋好入味!整體來講價錢唔算貴 而且份量真係好抵食 偶爾想食下清淡或者麻辣都可以來支持下小店!另外真係好推薦拌面 係特別有味D🤣小食樣樣都好好食!暫時覺得牛肚同牛腱係最抵食的!📌 正宗山西刀削麵皇 (荃灣)荃灣荃興徑15號地下

🍜麻辣牛腱刀削湯麵套餐(奉送豆漿)
💰52

🍝特色冷撈刀削麵(牛肉絲)
💰60
特色冷撈刀削麵(牛肉絲)

🥩麻辣牛肚(小)
💰39

📌 正宗山西刀削麵皇 (荃灣)
荃灣荃興徑15號地下
2021-07-27
特色冷撈刀削麵(牛肉絲)
  • 麻辣牛腱刀削湯麵