2021-08-26 138 瀏覽
路德圍出名多嘢食 不過我鍾情呢間 #刀削麵 🥢佢嘅麻辣係同啲餸另上嘅 麻辣醬加上重手生蒜🧄🌶令到碗麵變得惹味 自己可以因為口味加辣 所以唔怕太辣食唔到#豬手 夠入味 又大大舊 #燻蹄 重煙燻味刀削麵係師傅即席削嘅 條條都有一定厚度 非常啱我心意😋點多咗個#萵筍 做小食 爽脆開胃 而且十分抵食💯💰麻辣燻蹄刀削湯麵配凍檸茶 $54五香牛𦟌紅燒豬手刀削湯麵 (多蔥)配凍豆漿 $52#涼拌萵筍 $18👉🏻正宗山西刀削麵皇 荃灣荃興徑15號地下.__________#路德圍 #荃灣美食 #麻辣 #多蒽唔洗加錢 #開飯喇 #tsuenwangoodfood #spicy #slicednoodles #openrice #スパイシー #ダオシャオメン #とうしょうめん __________
路德圍出名多嘢食 不過我鍾情呢間 #刀削麵 🥢

#路德圍 #荃灣美食 #麻辣 #多蒽唔洗加錢 #開飯喇
#スパイシー #ダオシャオメン #とうしょうめん
__________
2021-08-07 168 瀏覽
是日晚餐,唔知食咩好, 試一試呢間既刀削麵首先介紹下呢個小食,係木耳一碟,調味料醃製得夠味,食落口完全唔會冇味咁所以比80分之後再主要既刀削麵🌝 份量同埋餸菜都足夠一個成人食量, 而餸菜都算係多,湯底就用左個腩汁,夠濃味,美中不足既就係麵煮得比較硬身,個湯汁唔能夠完全去到個麵,所以呢部分我比60分整體都算ok, 人均$67
是日晚餐,唔知食咩好, 試一試呢間既刀削麵
所以比80分

之後再主要既刀削麵🌝

所以呢部分我比60分

整體都算ok, 人均$67
2021-08-05
2021-07-28 165 瀏覽
#正宗山西刀削麵皇今次講嘅係位於荃灣路德圍嘅一間刀削麵店✨正宗山西刀削麵皇‼️佢啲刀削麵係即叫即削㗎😚餐廳仲有好多選擇㗎😋而環境方面算整潔 可以見到師傳即削刀削麵🙈枱算寬闊🤪平時都要排隊㗎 嗰人小編去食 咁啱冇人排就可以即刻入嚕😋😋每個餐都奉送凍或熱豆漿㗎‼️雙拼刀削湯麵套餐 $52💰(7/10)溏心蛋 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 牛肚份量都係十足🤤🤤蔥係會放係匙羹㗎 睇你使唔使走蔥😚😚可以控制份量 而刀削麵係即削㗎🥰但每條真係差唔多厚同長度差唔多一樣😍😍軟硬適中 食落去係彈牙👅👅仲要牛肚份量都十足 咸咸地幾好食🤤🤤仲要煙煙韌韌咁🤍🤍配刀削麵食好好食 溏心蛋就半流心 凍凍地入口幾爽✨湯底幾濃味👍🏻👍🏻雙拼刀削湯麵套餐 $52💰(7/10)滷水雞翼٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 香蔥豬肉水餃份量都一樣係十足🤤🤤蔥係會放係匙羹㗎 睇你使唔使走蔥😚😚可以控制份量 但男小編好快整散佐🥲 而刀削麵係即削㗎🥰但每條真係差唔多厚同長度差唔多一樣😍😍軟硬適中 食落去係彈牙👅👅滷水雞翼有滷水味 咸咸地 算入味 有兩隻✨而香蔥豬肉水餃 🥟有三四隻 都幾大隻 正常普通水餃味道👐🏻推薦指數🌟 7 / 10 🌟📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食葵芳

#正宗山西刀削麵皇

雙拼刀削湯麵套餐 $52💰(7/10)
溏心蛋 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 牛肚

雙拼刀削湯麵套餐 $52💰(7/10)
滷水雞翼٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 香蔥豬肉水餃

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食葵芳 #巨B覓食觀塘

正宗山西刀削麵皇 (荃灣)
⚜️荃灣荃興徑15號地下
⏱星期一至日 1100-2330

2021-06-05 134 瀏覽
好喜歡食刀削麵既質感..彈牙得黎又好有麵香..今日路經見到寫住山西刀削麵皇..即刻去試試..Menu種類都算多..有放湯既亦有撈既..而我就叫左個口水雞刀削麵雞件有8舊左右..肉質都幾滑。但失望地佢話明係口水雞..不過就一D都唔辣..個底仲有少少好似花生醬既味道..仲帶有小小甜。落柯打之後見到廚房個師傅抱起一大舊麵團..係咁削係咁削….好似表演咁。麪底份量好多…軟硬度岩好..比起一邊出面用機做既..有口感得多!不過略嫌個湯底就偏淡左小小。
好喜歡食刀削麵既質感..
彈牙得黎又好有麵香..
今日路經見到寫住山西刀削麵皇..
即刻去試試..
Menu種類都算多..
有放湯既亦有撈既..
而我就叫左個口水雞刀削麵

雞件有8舊左右..肉質都幾滑。
但失望地佢話明係口水雞..
不過就一D都唔辣..
個底仲有少少好似花生醬既味道..
仲帶有小小甜。

落柯打之後見到廚房個師傅抱起一大舊麵團..
係咁削係咁削….好似表演咁。
麪底份量好多…軟硬度岩好..
比起一邊出面用機做既..有口感得多!
不過略嫌個湯底就偏淡左小小。

2021-05-27 127 瀏覽
今日同朋友溫完書好肚餓就即刻去食野啦🤪行到路德圍又諗唔到食咩🤣咁朋友就話不如食刀削麵🤤我又冇咩所謂咪試試佢橫掂未試過一坐低朋友熟路拎個餐牌就開始睇下食咩🤤見到有豬手咁開心就一定要叫架啦,最後叫左豬手雞翼刀削麵🤤🤤仲要送豆漿岩曬我🥰🥰好快碗麵黎左😳一黎飲一飲個湯底就覺得應該係用時間熬製出嚟嘅湯底而唔係味精湯🥰非常香濃之後就即刻進入正題,刀削麵彈牙又實在,啱晒我呢啲好鍾意口感豐富嘅朋友,豬手啖啖肉同入味,食咗一啖就停唔到口,雞翼就應該係滷水雞翼滷嘅時間應該都有咁上下,高質軟嫩,食完個份量對於一般食量嘅朋友就岩岩好,我個friend偏向大食就要加底,比 8/10分!

4K
2021-05-09 835 瀏覽
1-5-2021 (Sat)勞動節晏晝,同老公俾嘢女友人WYP之後,就食個晏,諗唔到食咩,行嚟荃興徑,見到刀削麵,諗起好耐冇食,而且從未食過呢間,於是嚟食.坐低後睇menu,有冷撈刀削麵,但雖然呢日天氣好熱,佢哋冷氣開得好大,所以我唔食冷撈刀削麵lu,最後我哋要咗:1. $47.00嘅東坡肉刀削麵侍應問要唔要辣?老公答少少辣.刀削麵上先,麵又厚又粗,有彈性又滑,麵粉味重;湯底濃夠味,唔錯.味道: 5分東坡肉另上,明明要少少辣,都有咁多辣油,廚房少少辣嘅標準係咩嘢?咁大辣咪成座咁高?張單重亦已經好好心咁寫明”辣放邊”,但廚房冇咁做,就咁放上面,老公將辣油撥埋一邊,睇吓件東坡肉,有骨,一睇就知瘦肉乾柴(烈火)同硬,而佢有兩件.食吓先,果然係咁,正在東坡肉係入口即化,呢間唔掂,而且佢嘅味道已經完全被辣油掩蓋.味道: 0分2. $55.00嘅素食春卷刀削麵麵就一樣啦,素食春係即叫即炸,所以要等,而一客有6件,熱騰騰,脆卜卜,味道唔太鹹,OK.味道: 5分3. 加$5.00嘅凍豆漿唔太甜,味道正常.味道: 3分4. 加$4.00嘅熱奶茶唔加糖飲吓先,澀,係好澀,加成包糖都係咁,直情係苦,攪咩?味

坐低後睇menu,有冷撈刀削麵,
1. $47.00嘅東坡肉刀削麵
侍應問要唔要辣?老公答少少辣.刀削麵上先,
刀削麵
麵又厚又粗,有彈性又滑,麵粉味重;湯底濃夠味,唔錯.

味道: 5分

東坡肉另上,明明要少少辣,都有咁多辣油,
東坡肉

但廚房冇咁做,就咁放上面,老公將辣油撥埋一邊,
東坡肉
味道: 0分

2. $55.00嘅素食春卷刀削麵
麵就一樣啦,素食春係即叫即炸,所以要等,而一客有6件,
素食春卷
熱騰騰,脆卜卜,味道唔太鹹,OK.
味道: 5分

3. 加$5.00嘅凍豆漿
唔太甜,味道正常.
味道: 3分

4. 加$4.00嘅熱奶茶
唔加糖飲吓先,澀,係好澀,加成包糖都係咁,直情係苦,攪咩?
味道: 0.5分
左: 凍豆漿, 右: 熱奶茶

環境:
除咗冷氣開得好大之外,座位迫夾.

衛生:
用密實袋冚住筷子,唔錯.

抵食係2.5分
2021-05-01
$55.5 (午餐)
刀削麵
2021-01-28 544 瀏覽
位於路德圍嘅呢間刀削麵對於荃灣嘅市民來講都唔陌生!係朋友介紹吓今次試咗荃灣呢間刀削麵😆佢哋嘅刀削麵夠粗食落好彈牙好有口感👍🏻👍🏻湯底又夠熱!係冬天食到呢碗熱辣辣嘅麵真係好滿足!我加咗一隻糖心蛋,餐廳既糖心蛋應該有經過調味!加埋流心嘅蛋漿,味道十分濃郁🤤絕對係一間性價比高嘅麵館!
位於路德圍嘅呢間刀削麵對於荃灣嘅市民來講都唔陌生!
係朋友介紹吓今次試咗荃灣呢間刀削麵😆
佢哋嘅刀削麵夠粗食落好彈牙好有口感👍🏻👍🏻
湯底又夠熱!係冬天食到呢碗熱辣辣嘅麵真係好滿足!
絕對係一間性價比高嘅麵館!

2021-01-22 299 瀏覽
今日勁想食麵,路經路德圍,呢間山西刀削麵開甘耐都未食過,諗住入去食個下午茶,兩個人,叫咗一個豬手刀削麵一個麻醬雞絲撈刀削麵(冷面),落單嗰陣問職員可唔可以轉熱撈,距話可以,很好👍嚟到兩碗面都超大碗,個撈麵直頭係兩個人都夠食,唔好以為影相好似正常size,個碗好深好大,啲面有咬口,又彈牙,雞絲正常野,主要係個面真係幾好食,要讚下👍同埋地方都算企理乾淨,大件夾抵食!!!
今日勁想食麵,路經路德圍,
同埋地方都算企理乾淨,大件夾抵食!!!
2020-11-24 441 瀏覽
今日去咗路德圍一間刀削麵專門店,門面唔算好大,入邊嘅座位都唔算好多,但係10點左右去到都唔使排隊,四個人叫咗兩個餐同兩個小食,麻辣嘅味道好足夠,建議如果食唔到辣就唔好叫辣,因為辣嘅味道真係掂一掂舌頭已經麻痹🤣🤣鍾意食辣梗係可以叫大辣啦😊刀削麵夠粗好彈牙,湯底都好正宗!另外叫咗個醉雞, $52但係都有一隻雞比咁多,切開四個人都夠食。另外仲有個海蜇但係就比較酸少少🤏整體感覺唔錯,四人埋單都係205👍🏻👍🏻👍🏻食完仲可以出去食下其他小食同埋飲台式飲品
刀削麵夠粗好彈牙,湯底都好正宗!
另外仲有個海蜇但係就比較酸少少🤏
整體感覺唔錯,四人埋單都係205👍🏻👍🏻👍🏻
食完仲可以出去食下其他小食同埋飲台式飲品
荃灣人一定有食過呢間餐廳,雖然唔知佢喺度存在左幾多年,但都一定有10年以上。最鍾意睇啲師傅即場整刀削麵🥰。價錢方面以前抵啲,而家已經升到五十幾蚊一碗,不過份量好多,對食量大嘅人黎講絕對係抵。相反,對我依啲永遠食剩三分之一碗既人黎講,就價錢普通啦。每次食剩一係要打包,一係要搵人執手尾🌝。今次因為我同男朋友趕時間,得15分鐘食飯,所以只嗌左一個餐(送豆漿),再另加兩碟菜。推介既原因係主食次次都好正!雲吞牛展刀削麵 送凍豆漿 $52毋庸置疑呢到既刀削麵好好食,麵質好煙韌,食落去就算粗幼不一(應該係賣點?),都唔會話幼既地方好淋,粗嘅地方唔熟。感覺上同平時食嘅麵好大分別,其他麵食落每啖都一樣,相反刀削麵就係有粗有幼,食落去覺得每一條嘅感覺都唔同,呢個係其中一個我好鍾意食呢度刀削麵嘅原因💕。呢度嘅刀削麵除咗麵大碗之外,啲餸都非常之多。我已經數唔到有幾多粒雲吞,大概三至四大粒,仲要係好食既🤤。牛展方面都係好多,睇圖可見到佢嘅配料已經可以鋪滿一碗麵!生菜 $18因為我哋唔想兩個人淨係食一碗麵,所以外加左兩碟菜。淨菜方面,我哋揀咗生菜,$18一碟咁嘅菜,其實唔係好抵🤧。最唔抵既點係啲菜既質素,食落一啲

雲吞牛展刀削麵 送凍豆漿 $52

生菜 $18
因為我哋唔想兩個人淨係食一碗麵,所以外加左兩碟菜。淨菜方面,我哋揀咗生菜,$18一碟咁嘅菜,其實唔係好抵🤧。最唔抵既點係啲菜既質素,食落一啲都唔新鮮,感覺上已經係煮到淋晒,直頭係醫院菜咁樣😂。睇落啲菜仲要爛爛地,好似平時街市$8一份大大盤個啲特價貨咁🤨。我寧願佢啲菜好啲,而份量少啲。

涼拌萵筍 $18
唔係好多地方都有萵筍食,我哋一見到有,就緊係嗌碗黎試吓。食落去辣辣地,萵筍仲係爽脆嘅,好食😍。相比起啱啱嗌嘅生菜呢個簡直係好食太多啦😂。雖然佢嘅份量比生菜少,但係佢好食過生菜咁多,我諗我地下次都係會嗌萵筍💕。

食左好多次,推介比啲趕時間,唔想諗食咩,無特別要求既人士( ´▽` )ノ。刀削麵好食,不過餐廳唔係用黎gathering既地方,唔好諗住係到同fd慶祝生日影靚相😂😂。

埋單$88(無加一)
2020-10-27
2020-10-30 309 瀏覽
天氣涼涼地,好想食碗熱辣辣嘅面,不停心思思咁唸起麻辣刀削麵,口水都流埋,所以就走出荃灣食刀削麵。無去一排,去到做以為執左,因內外都裝修過,但入面都係食刀削麵,所以就試吓🤔🤔發覺餐牌無變過,即無伏到,所以就叫左我最愛嘅麻辣牛肚刀削麵🤗🤗麻辣牛肚刀削麵~當然第一啖試湯底,好味又夠熱,湯底無變過,刀削麵好有口感,唔會太林,又唔會太厚身,好鍾意食呢到d面,而麻辣牛肚就大不如前,麻辣唔夠之前辣,牛肚又細碟左,不過牛肚切到好溥身,唔會痴牙👍🏿其實其他麻辣都好好味,我見平時其他人都係叫麻辣,所以麻辣係皇牌豆漿~冰涼有豆味,解渴之選👍🏿

豆漿~冰涼有豆味,解渴之選👍🏿
2020-10-30
2020-10-24 228 瀏覽
早前喺CWB新開某刀削麵店,食到又厚,又唔香刀削麵,今晚趁放早,專登帶老公回味喇間多年歷史嘅刀削麵~之前裝修過,而家光猛好坐多,餐牌亦多左配搭選擇🍜麻辣豬軟骨刀削麵,豬軟骨與麵分開上,唔會太浸稔,味道好入味,軟骨好易咬,刀削麵好煙韌,好有麵粉香,好薄湯頭幾清,食完唔會好渴🍜自製豬肉水餃加糖心蛋好多汁,蛋有少少流心🐔口水雞幾滑,皮薄啱我,我唔鍾意食多餘脂肪,所以今次都捧場🤩豆漿豆味濃熱檸茶幾澀,飲唔倒
之前裝修過,而家光猛好坐多,餐牌亦多左配搭選擇

湯頭幾清,食完唔會好渴
🍜自製豬肉水餃加糖心蛋好多汁,蛋有少少流心

豆漿豆味濃
熱檸茶
幾澀,飲唔倒
  • 豬軟骨,刀削麵,水餃,糖心蛋,豆漿
2020-07-07 492 瀏覽
係路德圍最多美食,見到間新開山西刀削麵,天氣熱,食麵都不錯,無飛仔拎位,排隊的! 悶熱天氣有冷食麵都不錯,有好多款菜飯,選擇都多。點了碗上海雲吞加豬手,見餐牌都係推介之一,朋友就話要試,當然讚成啦,大碗,蔥分開上,湯底比較濃,雲吞係菜肉,都算合格,如果比雲吞皮唔好咁淋會更加好,豬手比較實,肉不多,但都爽。算不錯👍🏻另外叫了配麻辣豬扒,豬扒有小小鞋身,但叫新鮮即炸,油比較多,可以再改善,刀削麵又幾好,麵質望好厚,但食了條又不錯,加上有小小麻辣,整體上都不差,豆漿鮮,不錯,加4蚊有檸樂。
2020-06-02 282 瀏覽
想試泥間刀削麵好耐 因為都幾出名🙈雖然話由地鐵站行一陣就到 但其實有d難搵🤭去到大約等左10分鐘左右 🤔 都叫快 因為本身前面有7-8 人等緊 😛今次叫左2款刀削麵 一個湯麵 一個冷撈麵湯麵d湯都幾濃 而且個麵嘅軟硬度適中👍🏻另外 冷撈麵個汁都幾好味 但可能因為無湯浸住 d麵有d硬 比較難咬開🤭🤭🤭湯麵可以自己揀配乜嘢餸 所以都唔錯🙈餸嘅種類都幾多 今次食左 鴨腎 雞翼 大腸 牛腩 全部都好淋 而家配埋個湯底 真係唔錯 😌😌😌
想試泥間刀削麵好耐 因為都幾出名🙈

今次食左 鴨腎 雞翼 大腸 牛腩
全部都好淋 而家配埋個湯底 真係唔錯 😌😌😌
2020-06-01
2020-05-17 218 瀏覽
煙韌麵條控🥰今次介紹呢間係🙆🏻‍♀️耐唔耐就會心思思想去食~.📍正宗山西刀削麵皇.🍜麻辣手撕雞刀削麵($55)-🙆🏻‍♀️至愛啊💕麻辣手撕雞同熱辣辣湯麵分開上~嫩滑雞絲配爽脆青瓜絲加上大量生蒜同麻辣汁真係perfect match啊~~麵條煙韌但唔會太淋又有咬口😋呢個真係每次必食啊!!🍜紅燒豬手拼豬肚刀削麵($52/送豆漿)-豬手入味夠哂淋😍豬肚絲都幾有咬口~🙆🏻‍♂️秒清
📍正宗山西刀削麵皇