2020-05-05 155 瀏覽
荃灣一向都多好野食,今次就試下山西刀削麵。餐牌都好多選擇,有麻辣湯,撈麵。今次就揀左個醉雞刀削麵。碗麵勁!大!碗!湯底好甜好濃味,刀削麵偏硬,好有咬口🙊,要食晒成碗之後有啲攰;重點醉雞來啦,雞肉好滑而且好入味,酒味好香濃,個人鐘意酒味重啲,所以好正👍🏼

2020-04-25 182 瀏覽
入到荃灣,晚餐唔想食咁多,試下出名既刀削麵我自己叫左:雞翼豬大腸刀削麵雞翼唔係浸到爛哂冧哂既,鹵水汁入味,不過唔係太大隻。相反豬大腸數量頗多,有六至七舊,但肥膏偏多,好味但又嫌佢肥。另外叫左幾個小食,因為我唔食辛辣野所以麻辣既小菜不予置評,涼拌海蜇爽口有彈性,酸酸味味咁我覺得幾好食。青瓜都爽口,切既大細岩岩好唔會太大,一口一粒好快食哂btw 親眼見住師傅用刀削麵係幾好睇,麵配合湯勁入味,但感覺係 牛湯底(?)未必個個岩食。。
入到荃灣,晚餐唔想食咁多,試下出名既刀削麵

我自己叫左:
雞翼豬大腸刀削麵

2020-04-15
2020-04-06 164 瀏覽
今日行經荃灣市中心,見差唔多食飯時間,就決定揾間比較輕便嘅餐廳,一個人快快食個lunch。見好似好耐冇食過山西刀削面,於是就揀咗呢間餐廳入去醫下肚。因為係細舖頭,所以座位比較密集,要搭枱 嘅機會率好高。但由於而家未到食飯時間,人數唔算好多,所以都可以接受,而且上菜速度真係好快。我叫咗一份麻辣燻蹄刀削麵同一份蒸餃。雖然已經好耐冇食過,但係刀削麵仍然保持一貫水準,麵條食落口感一流。湯底都係一樣咁濃郁同香,無好強烈嘅味精味。舖頭嘅辣椒油係十分出色,建議大家食嘅時候可以加少少去調味。而個餃子就唔算話好出色,個皮偏厚,但勝在餡好足,食落去都係啖啖肉。今次我完全係眼闊肚窄,如果再黎嘅話,我諗一個人淨係食一碗刀削麵都已經好足夠。從圖片都可以見得出佢個份量係非常之十足。

麻辣刀削麵加麻辣燻蹄

上海蒸餃

2020-04-06
麻辣刀削麵加麻辣燻蹄
上海蒸餃
2020-03-26 116 瀏覽
荃灣岀名多好嘢食,特別係路德圍,好多街坊小店。突然好想食粉麵,但又唔想食譚仔,然後行過見到呢間刀削麵嘅師傅係即叫即削的,於是入左呢間!同朋友分別叫左麻辣豬大腸同麻辣豬軟骨,麻辣汁好正,夠麻,撈埋生蒜真係不得了!大腸有咬口得嚟唔韌,又唔臭,好味!豬軟骨好腍身、好入味,難怪朋友次次嚟都點!終於講刀削面嘅部分,人手削麵,條條麵粗幼度均匀,可見師傅功力!而且麵質軟硬程度適中,好煙韌彈牙!好味!不得不提份量仲好多,女仔食唔哂,下次要扣底先得!

豬軟骨好腍身、好入味,難怪朋友次次嚟都點!

山西朋友認識一二,電話裡他總常叫我到山西走走,順道幫他拿些港貨。我問他山西有什麼好玩。他就猶豫了。最後答上太行山。以往過年他們會送我些核桃及乾牛肉,說是山西特產呢。 就此足見中原山西荒蕪,確實會少香港人到過。那是否就代表可在招牌上濫用『正宗』二字,以為神不知鬼不覺呢。有幸自己認識一位麵廚曾在山西學麵糰學刨刀削麵技巧。知道麵糰會得較硬身一點,客叫時拿起麵快刀刨落熱水即席煮滾。麵條不規則狀,有厚有薄,咬落有點彈性,略硬,煙韌。此種粗曠感覺正正體會中原大地文化。這間荃灣正宗刀削麵,我十分肯定要處以劣評。首先,麵條部分。麵糰一早刨成麵條,先已灼熟。待客點餐,加在碗內再加熱湯即成。咬後有隔夜麵的感覺。明知偷工減料,就不要用開放式廚房了吧。湯頭,又是另一敗筆。山西正宗也會講究湯頭,會是用骨湯又或番茄濃湯,絕絕對對不是這間用味精豉油做湯頭吧。醋,是山西靈魂。他們吃什麼也落醋,曾收過山西朋友一支醋做禮。吃麵他們也要點醋,但這兒沒有。可惜。用車仔麵形式做,那又何正宗呢? 叫了兩個餸,豬腳過淋,雞翼請自行拔雞毛,都是非常非常普通。我最怕沒心機經營的餐廳,也怕那些不倫不類的。今次純粹被『正宗』吸引進來了。還

我最怕沒心機經營的餐廳,也怕那些不倫不類的。今次純粹被『正宗』吸引進來了。還有做麵廚那位小朋友真的不夠自信,配不上山西正宗。

2020-01-07 180 瀏覽
荃灣刀削麵,文明不如見面,來三杯熱辣辣豆漿,整。一碗大腸牛展刀削麵,味道濃郁,大腸瘦削,沒有一嚿嚿嘅豬肉,出現,整。辣豬扒刀削麵,果然豬扒爽口。加一個蒜蓉刀削麵蒜蓉很濃郁,有點辣口。
2019-12-17 144 瀏覽
鍾意食刀削麵嘅我成日都會離尼間食!今次叫左個麻辣小食刀削麵套餐$52,揀左麻辣豬軟骨,送冷/熱豆漿。落完單之後佢會即刻削啲麵煮,麵條煙韌,湯底清甜,份量十足。而豬軟骨夠淋,加埋蒜頭同自製嘅辣椒油,提升左食物嘅味道。有啲人會將份小食撈埋個麵食,但個人認為分開食會好食好多!另外再叫咗一個手撕雞撈刀削麵$60,佢本身配青瓜、花生、芝麻等配料,但朋友唔食,所以走晒所有配料。佢個醬汁好好味有少少辣好夠味,手撕雞份量都好多!整體唔錯,每次去食都會滿座,因為刀削麵嘅味道真係好出色,所以真係值得一試!

2019-12-17
2019-12-05 152 瀏覽
這家位於荃灣的刀削麵店,一直在我的美食榜單中,店鋪不大,但經常排隊。裡面的刀削麵、小籠包、煎餃都很有特色,東西很實在。喜歡吃辣的,推薦試一下各式麻辣,滿滿的蒜茸+麻辣,再搭配一杯冰豆漿,飽晒!
2019-10-07 229 瀏覽
我已經唔係第一次特登去荃灣食呢一間刀削麵,係好耐以前見到好多人排隊食過一次之後成日都好想再食。我次次都係食佢個豬耳仔撈麵,係佢呢度嘅豬耳仔令到我上咗癮。我之前從來都唔食豬耳仔,食咗呢度呢間先發覺原來豬耳仔可以好爽好好食。豬耳仔嘅份量絕對唔少。次次都食到我過足癮。有湯冇湯我都試過,自己個人鍾意冇湯嘅撈麵多啲,佢啲醬十分之野未,我鍾意食啲粗啲嘅刀削麵, 有咬口煙煙韌韌。而媽咪就食咗佢嘅雲吞刀削麵,有湯版本。雲吞好大粒,食完超級飽。雖然我自己個人就鍾意細細粒嘅雲吞多啲,但係呢度嘅雲吞都唔錯,唔好令我失望。雖然間鋪頭細細,坐落去麻麻哋舒服,但係呢個價錢,咁大碗,仲要咁好食,我覺得性價比一流。
豬耳仔熱伴刀削麵

而媽咪就食咗佢嘅雲吞刀削麵,有湯版本。
雲吞刀削湯麵

2019-09-29
豬耳仔熱伴刀削麵
2019-09-05 156 瀏覽
💦💦💦🌞係呢d咁熱既天氣下真係唔想食飯,所以行左入正宗山西刀削麵食個涼麵🌪!(每次都準備食既時間先記得影相..)叫左個口水豬肚絲冷撈刀削麵😇大大份麵岩哂肚餓既我地,豬肚絲既份量都絕不姑寒!配料有一d花生、特色既肉醬、青瓜絲同肉碎。如果講成個麵,重點一定係一半好好味,另一半就係食到牙仔軟😹😆味道非常之開胃!好彩叫左口水味,唔算好辣但食落清涼、碎肉醬掛滿刀削麵,味道係可以滿分💯但但但係!佢既麵條實在太有口感,好有咬口但過左龍,肚餓又覺得好味時都食唔到快,要用好多時間慢慢咀嚼!🙈下次試試湯麵睇下會唔會無咀硬d麵。
口水豬肚絲刀削麵
2019-07-15 157 瀏覽
麻辣味還好 ,白烚豬舌頭 、牛肚,無咩味 ,得個醬有味 ,每款小食同一個醬 ,唔伏 ,但有選擇下唔會食。豬大腸個味幾好,但太肥,而且唔太清潔,中間眾有內容物無清乾淨,但無豬臭味。牛肚 係真係ok。鍾意食淡味既人會覺得還可以。個湯刀削麵 ,份量大 男生都夠飽,麵質偏硬 ,個人覺得算係適中 ,但唔似係人手刀削 ,粗幼度 ,偏幼 。麻辣醬不是落落湯到 唔食辣 都食到 麻味唔夠香 湯底重味精 食完好口乾豆漿可以唔飲 豆水 唔係頭漿性價比唔高 同區有好多選擇總結要食正宗就返大陸食
牛肚 係真係ok。
鍾意食淡味既人會覺得還可以。
豆漿可以唔飲 豆水 唔係頭漿
性價比唔高 同區有好多選擇
總結要食正宗就返大陸食
2019-07-07
2019-06-17 140 瀏覽
依間刀削麵我成日食,即使佢開咗分店質素都保持得幾好。今日就同個朋友再嚟食,叫咗兩個麻辣刀削麵,啲餸就一齊share食。麻辣豬軟骨依個真係必食如果你第一次嚟,我每次都一定會食呢一個。有成三大件咁多,而且鹵得好入味,軟骨一咬就爛,肉質甜美。麻辣豬熏蹄呢個餸幾特別,爽口,不過就冇咩味,要夾埋啲辣椒蒜蓉一齊食先好味。啲餸嘅份量都好多,食晒成個面都唔驚冇送淨。跟餐嘅話就$52 ,送豆漿同熱飲。唔跟餐嘅話就$47 ,冇嘢飲送。
依間刀削麵我成日食,即使佢開咗分店質素都保持得幾好。

麻辣豬軟骨

麻辣豬熏蹄

啲餸嘅份量都好多,食晒成個面都唔驚冇送淨。

跟餐嘅話就$52 ,送豆漿同熱飲。
唔跟餐嘅話就$47 ,冇嘢飲送。

2019-06-14 136 瀏覽
山西刀削麵係我學生時代好鐘意食嘅舖頭,記得當時學生餐廿蚊有好多碗仲送豆漿,超級抵食。畢業之後就冇咩機會黎呢頭食野,之後見佢裝修好似連餐牌都改埋。 距離上一次黎都有8,9年時間,入到黎發覺menu 改到同普通米線舖差唔多,只係變左做刀削麵,冇左學生時代嘅情懷,食唔番當時嘅味道,真係有啲失望。最後我叫左個兩餸刀削麵,牛腩炸醬刀削麵送豆漿。啲餸係普通米線舖水平,個麵都有咬口,煙韌,不過真係食完唔會有咩太大嘅印象留低。。。

2019-06-02
2019-06-01 115 瀏覽
Angel 今天同媽媽出門,去荃灣Sopping。平常媽媽因為比較喜歡中午時段去飲茶,但是今天她竟然,很興奮跟我說帶我去食麵。在我的記憶中,好像沒有發生過這樣的事情。難得她主動提出就去🥰Angel 出動了🥰🥰🥰來到山西刀削麵皇真的是人山人海,我們排隊20分鐘到先可以入去食。招牌麵套餐$49(單拼) $52 (雙拼)刀削麵,麵囗感比較滑身同粗的,比較Q彈,我媽媽比較喜歡食有口感的麵,也怪不得她喜歡,配菜方面點了金錢肚同黑木耳,份量都算多。價錢方面中等也不算貴,我本人一般,主要我媽媽喜歡食就得啦!
難得她主動提出就去🥰
Angel 出動了🥰🥰🥰

招牌麵套餐$49(單拼)
$52 (雙拼)

2019-05-13 89 瀏覽
兩年幾冇食呢間了,同埋知道重新裝修左,所以都想過來再試試,發覺位置都好逼,重點係麵湯超級甜,落左超級多味精,食得好難受,以後再唔會過來食啦,希望大家都小心視呢間。
,以後再唔會過來食啦,希望大家都小心視呢間。
2019-05-11