2013-09-29 65 瀏覽
星期五晚上,旺角街上勁多人。揀咗呢間食肆開餐!招牌生煎包:勁熱,多汁,可以!芝士小籠包:有驚喜,唔錯!,海蜇拼青瓜:勁少海蜇,毫冇味道,唔掂!粟米魚肚羹+酸辣湯:好似玻璃芡,冇料,唔好食!油酥餠:可以,有少少油。總結:食完之後勁口渴,應該好多味精成分,冇下次!
星期五晚上,旺角街上勁多人。揀咗呢間食肆開餐!

招牌生煎包:勁熱,多汁,可以!

芝士小籠包:有驚喜,唔錯!

海蜇拼青瓜:勁少海蜇,毫冇味道,唔掂!

粟米魚肚羹+酸辣湯:好似玻璃芡,冇料,唔好食!

油酥餠:可以,有少少油。

總結:食完之後勁口渴,應該好多味精成分,冇下次!
2013-09-28
5 分鐘 (堂食)
2013-09-18 33 瀏覽
今次第三次來終於見到 oscar他非常認真招待客人 今日目標係嚟試麵yeah !action 剔剔剔 可以選3款餸蘿蔔. 牛栢葉. 墨魚丸另外我選了薯粉+少少辣放得好靚配菜令味道更有層次牛栢葉夠大塊又夠爽彈各樣餸都好 fresh最正係薯粉精迎透明超彈口 !!!雖然係少少辣都食到我一額汗 因為呢度係四川麻辣風味上次嚟食皮蛋豆腐都係麻辣真懷疑係上海菜還是四川菜呢 ?我自己不大愛麻辣因為身體受不起食到一額汗 ...見到隔離枱炸物好靚又想試點知我估錯了叫了炸雞噢 ! 估錯了有少許失望這個雞味道很特別鹹鹹甜甜味道濃烈有點酒香肉質硬中帶軟後來睇人0地食評才知道我想吃的炸物是 :墨魚咀又要再嚟過啊 !
今次第三次來

雖然係少少辣
都食到我一額汗

因為呢度係四川麻辣風味
上次嚟食皮蛋豆腐都係麻辣
真懷疑係上海菜還是四川菜呢 ?

我自己不大愛麻辣
因為身體受不起
食到一額汗 ...

見到隔離枱炸物好靚又想試
有點酒香
肉質硬中帶軟

後來睇人0地食評才知道我想吃的炸物是 :
墨魚咀
又要再嚟過啊 !
2013-09-06
2013-09-10 50 瀏覽
放工做完BODYCHECK之後一個人食晚飯,打算到上海生煎皇,這裡鋪頭不大,最多容納大概30人,一個人食飯也不覺礙眼。之前到上海生煎皇只試過芝士小籠包,有點貴之餘,不覺得特別好味,其標榜的芝士味也不突出。今次打算試試菜飯。我的自選晚飯: 土匪雞翼菜飯($32) + 豆漿($8)菜飯好靚,小棠菜菜粒亦是綠色,看上很新鮮;菜飯拌上豬油,豬油令菜飯有點色澤,而且重點是吃每一啖飯都滲出輕微的豬油香味!好好味!好幸福!土匪雞翼是我的最愛!土匪雞翼帶著很香的孜然粉味道,很惹味啊~侍應上雞翼時是熱辣辣的,每咬一口都有白煙飄出來,證明真是即叫即煮!上海生煎皇的土匪雞翼沒譚仔的味濃,而且稍稍大隻一點,最加分是上菜時還是熱辣辣!豆漿都幾大杯,有清清的豆香味。******************************

我的自選晚飯: 土匪雞翼菜飯($32) + 豆漿($8)
土匪雞翼菜飯
豆漿
土匪雞翼

豆漿都幾大杯,有清清的豆香味。

2013-09-09
土匪雞翼菜飯
豆漿
2013-09-10 49 瀏覽
「上海生煎包」 生煎包外皮帶點芝麻,一上桌已很有芝麻香,也不得不讚它的底部煎得很香脆。輕輕咬開,肉汁一湧而出,蘸點醋一起吃,醋香和肉香互相配合交錯,好吃。「蟹肉小籠包」 香港人最喜歡的小籠包,就是要皮薄、餡靚,還要多肉汁。這一籠新鮮熱辣出爐的小籠包,以上幾方面都有做到,肉汁也的確很豐富,不知 Kelly 會否帶埋「蝦餃仔」及「小籠包」來試一客呢? 「椒鹽墨魚嘴」 我一看見這碟送酒的小吃,就發現它比一般的墨魚嘴大粒很多,原來大廚是特別挑選大件的墨魚嘴去做這菜,以增強口感。墨魚嘴炸得酥脆,沒有油淋淋,而且也很有咬口。 「四川麻辣燙」 現在有很多賣四川麻辣燙的小食店,有很多的味道都只有辣,而沒有麻的感覺。這裏的麻辣燙就將街頭風味搬上大枱奉客,型式有點像車仔麵。材料有十多款供人客選擇,汁料用了幾十種秘制香料去炒造而成,麻辣汁真正做到麻與辣俱備,配肉類最夾。而且重點是湯底沒有太油膩,吃得爽之餘也合乎健康原則。
「上海生煎包」

「蟹肉小籠包」

「椒鹽墨魚嘴」

「四川麻辣燙」
2013-05-14
  • 上海生煎包
2013-08-15 60 瀏覽
呢度有我食過九龍區最美味小籠包所以又嚟 今日試吓排骨菜飯好靚排骨火喉適中一放入口是义燒嚟?表面是甜甜的入面肉質幾鬆軟幾好味又無骨好 sweet 菜飯好香食落唔油菜仲保持嫰綠唔會黃都令人無灑胃口 我見隔離美少女食粉我想下次又有原因要再嚟試囉 ~~
呢度有我食過九龍區最美味小籠包

食落唔油
菜仲保持嫰綠
唔會黃都令人無灑胃口

我見隔離美少女食粉
我想下次又有原因要再嚟試囉 ~~
2013-07-26
排骨菜飯
2013-07-23 95 瀏覽
很久以前,當店還在舊址時,已經計劃到訪。不過,礙於地方不太方便,一直未有前往。但友人告知原來「生煎皇」已進駐了新鋪,而且地點便利,故終於有機會前去拜訪。當然要點選上海生煎包,皮脆多汁,試後令人齒頰留香。小籠包皮薄多汁本來對韭菜豬肉水餃沒有太大期望,但結果令人有點喜出望外的鮮味。土匪雞翼相對下有點失色,味道不及譚仔米線的。總結,是次相當滿意。相信距離下次到訪的日子,已經不遠了。
上海生煎包
當然要點選上海生煎包,皮脆多汁,試後令人齒頰留香。
小籠包皮薄多汁
韭菜豬肉水餃
土匪雞翼
土匪雞翼相對下有點失色,味道不及譚仔米線的。

總結,是次相當滿意。
相信距離下次到訪的日子,已經不遠了。

題外話/補充資料: 一行三人,入坐困難。因為較遲取票的六人,四人,二人都較我早入坐。原因是,三人客只能等待不能分割的四人枱,因為店家不希望客人要搭枱,能舒服一點地用餐。但店內只有兩張四人枱。故建議用餐人數要為雙數,以免長時間的等待。
2013-07-22
30 分鐘 (堂食)
韭菜豬肉水餃
2013-07-09 27 瀏覽
多次出旺角都未能試到新店 今日終於試到六點幾去到門口 因為時間尚早就在門外"裝"下有客人未點知呢個時候老闆oscar幫我地揭開道膠簾話入去啦坐低之後 苦惱左好耐先決定到叫咩食 好幾樣都想食😋最後叫左 三樣野 雞絲粉皮 小籠包同生煎包全部都好好味 真係要多啲黎食

多次出旺角都未能試到新店 今日終於試到
六點幾去到門口 因為時間尚早就在門外"裝"下有客人未
點知呢個時候老闆oscar幫我地揭開道膠簾話入去啦

坐低之後 苦惱左好耐先決定到叫咩食 好幾樣都想食😋

最後叫左 三樣野 雞絲粉皮 小籠包同生煎包
全部都好好味 真係要多啲黎食
2013-07-09
2013-06-27 19 瀏覽
以前係太子開咗成年幾兩年一直都未去試因為無位要外賣到有日終於走去試就結業  但近呢排又開番仲大咗. 大約有30個位可以坐住食今日路過終於試到喇 !!!牆上壁畫是夜上海風光今日選咗我最愛的皮蛋豆腐同小籠包 ...皮蛋豆腐話吟快有得食個樣黑mon mon香味噗鼻這個有別於台式清新相反非常 "重口味"入口有辣感豆腐也算香滑只能說不對味 我還是喜歡這個頭盤給人清新輕型的口感不喜歡辣味蓋過豆腐與皮蛋的原味 小籠包真係無得頂 !新鮮.熱辣辣個皮薄到極 頂部不會厚到一團硬皮內裡湯汁澎湃味道也很適中吃時真的要非常小心呢個係我唯一係香港食過又想再食的小籠包 !!!
以前係太子開咗成年幾兩年一直都未去試
因為無位要外賣
到有日終於走去試就結業

但近呢排又開番
仲大咗. 大約有30個位可以坐住食
今日路過終於試到喇 !!!
牆上壁畫是夜上海風光

今日選咗我最愛的皮蛋豆腐同小籠包 ...
皮蛋豆腐話吟快有得食
個樣黑mon mon
香味噗鼻
這個有別於台式清新
相反非常 "重口味"
入口有辣感

頂部不會厚到一團硬皮
內裡湯汁澎湃
味道也很適中
吃時真的要非常小心

呢個係我唯一係香港食過又想再食的小籠包 !!!
2013-06-20
2013-06-26 76 瀏覽
是日FHY出動的晚上,一號颱風戒備訊號,天氣實在悶熱得很,主要節目是吃雪糕、三文治、特飲及咖啡...確實是消暑降溫的好節目不知道我是否熱得傻了豐富的一餐後,好想食辣野,不吃辣不罷休!人在旺角應該不難找到一串辣魚旦或小食,邊行邊覓食,來了上海生煎皇,門口貼著紅油抄手的相片,是的我找到了!如果大家有吃過此店出品,還記得他舊舖在旺角中心附近嗎?當時小店沒有座位,只供外賣,那時和兩三個姊妹企在門口立食,要評生煎包水準是不错,事隔搬址及擴充後又是如何?Bliss樂隊的Oscar還是親力親為去做,這晚他負責樓面的工作,態度友善。來吧落單!辣的是我選擇,生煎包是CEO的,他的至理名言,來到不吃招牌,那不是白走一趟!上海生煎包 (2個) $15送來兩個熱滕滕, 脹卜卜的生煎包,個子不大,與從前吃到的差不多,包底金黃脆口,包面香葱和芝麻又是點綴又是增加香味,咬一口是要小心燙嘴,湯汁流出,豬肉餡料鬆化,一陣豬肉香,水準依舊沒變。土匪雞翼 (4隻) $22表面香口的土匪雞翼,具麻辣風味,肉質特別嫩滑,不俗!紅油抄手 (6粒) $26紅油抄手沒有辣油浸過,只見辣醬淋在抄手上,味道是香甜辣,醬中的生蒜味強烈,C

上海生煎包 (2個) $15
土匪雞翼 (4隻) $22
表面香口的土匪雞翼,具麻辣風味,肉質特別嫩滑,不俗!
紅油抄手 (6粒) $26
紅油抄手沒有辣油浸過,只見辣醬淋在抄手上,味道是香甜辣,醬中的生蒜味強烈,CEO有點受不了,我還是喜歡被紅油浸泡那款,抄手皮較腍口,大概不是即叫即做貨式。
汽水一罐忌廉 $8
CEO撲辣必備的解辣飲品,店內的開水剛飲完,還未煲成,還是要一罐汽水吧!(如入座便提供熱茶, 是較稱心!)
吃過辣就滿足,大概是天氣問題,離開踏出門口便下雨回家!
$41 (宵夜)
上海生煎包
第一次Lunch time時間幫襯, 見到門口貼左下午茶餐同午餐的Menu唔知道係新設定係我之前行過沒留意呢?完全唔需要等位, 男友叫左上海粗炒, 我就食上海排骨菜飯菜飯套餐$45包凍飲及2個生煎包, 旺角黎講有質素的午餐算好經濟呢!生煎包一直由舊店幫襯開每次都有點, 舊肉無咩肥肉, 又多湯汁, 生煎的底又唔會過硬但最估唔到原來個排骨先最好味....外面有層甜甜地的汁, 唔似出面快餐店d咁多油!上海粗炒都睇得出比其他店有心, 起碼唔係得d肉碎, 菜同肉條的量係fair的平時食開夜晚只有車仔麵形式的米線食, 如果夜晚都有keep呢幾款野食就good la!
唔知道係新設定係我之前行過沒留意呢?

完全唔需要等位, 男友叫左上海粗炒, 我就食上海排骨菜飯

題外話/補充資料: 店主用左好大位置做廚房及內部位置, 所以好少位jar, 但都唔算坐得迫, 每台之間仲有空位
2013-05-24
  • 生煎包
  • 小籠包
  • 上海排骨菜飯
2013-04-19 20 瀏覽
電視台很多次宣傳過的店舖,焯焯說不如試吃生煎包,而且去旺角,我們坐30分鐘地鐵,再行10分鐘,去到剛剛開門營業。我們點了主角生煎包2個、韮菜豬肉水餃、小籠包、雞絲粉皮和凍豆漿。生煎包很熱,咬下汁液很容易燙傷口,豬肉餡不太鹹,包底脆但不夠香口。雞絲極幼細,粉皮滑,佈滿日式芝麻沙律醬,可惜份量太少。其餘食物都一般,水餃和小籠包不油膩,伴醋和薑絲,一口一件。店內沒有熱飲品,包括豆漿都是凍的。所有食物的size都細,吃完焯焯說不夠喉,但其他食品又引不起食慾,要吃飽就叫多次以上的食物,那麼每人要花$100才可以,於是提議結賬,出外走走再吃下午茶。
雞絲極幼細,粉皮滑,佈滿日式芝麻沙律醬,可惜份量太少。
2013-04-17
今日去到旺角行街,行到有點肚餓,男朋友講去試下Lee間"上海生煎皇"。第1時間就叫O左佢地出名的生煎包,味道一般,D包皮真係俾起平時出面食的薄,有湯汁;個底煎到好像多士的口感好乾.(但唔知點解要放D生蔥上面碟,個生煎包又無蔥味,畫蛇添足)餡料方面都幾多.上湯小籠包:確實唔錯,夾起時的小籠包皮唔易爛,湯汁OK,但味道都是普通.芝士小籠包:一般芝士味淡.我地仲有叫了2杯凍豆漿,豆漿尚可,但無咩豆味.叫了幾碟仔野,都要$100幾蚊,真是有點貴.
(但唔知點解要放D生蔥上面碟,個生煎包又無蔥味,畫蛇添足)
餡料方面都幾多.
芝士小籠包:一般芝士味淡.

我地仲有叫了2杯凍豆漿,豆漿尚可,但無咩豆味.

叫了幾碟仔野,都要$100幾蚊,真是有點貴.
2013-02-26
慶祝紀念
生日
2013-02-19 16 瀏覽
食過之前舊鋪既生煎包十分懷念,知道開左新鋪所以專程拜訪同埋睇下可唔可以撞到老闆OSCAR!!!!!去到門口既時候都唔係好多人,不過都等左半個鐘左右。入到去之後已經好肚餓,所以迫不及待叫左好多野食,相比舊鋪,新鋪有一個特點就是有座位!首先第一樣就是最出名既生煎包咬既時候要小心因為入面有好多湯會爆出黎,跟住個包底煎得好脆 好正!!!!呢個係一個小食冷盤,有雞絲粉皮,皮蛋豆腐同埋青瓜海蜇。本身想嗌整係要雞絲粉皮但係見到拼盤抵啲所以而家就可以一次過試哂3樣野食雞絲粉皮芝麻醬好正,粉皮軟硬度適中。皮蛋豆腐啲豆腐好滑好似百福豆腐咁,皮蛋普通,冇咩特別。青瓜海蜇,青瓜醃得幾好但係味道都係偏咸,如果可以加多啲醋就PREFECT啦酸辣湯同平時係第二度食既係唔同,唔夠辣同埋有少少苦澀既感覺。酥餅有四款材料選擇,今次我就揀左芝士同火腿,酥餅本身好香所以其實唔加餡都好好味最後係好出名既小籠包,同生煎包一樣都係會爆汁!!!!個皮好薄,餡同生煎包差唔多不過比較軟身,同樣值得推介!總括黎講新鋪位置多左,又大左,地點方便,所以我都會再去幫親架
去到門口既時候都唔係好多人,不過都等左半個鐘左右。

首先第一樣就是最出名既生煎包
咬既時候要小心因為入面有好多湯會爆出黎,跟住個包底煎得好脆
好正!!!!
呢個係一個小食冷盤,有雞絲粉皮,皮蛋豆腐同埋青瓜海蜇。

雞絲粉皮芝麻醬好正,粉皮軟硬度適中。
皮蛋豆腐啲豆腐好滑好似百福豆腐咁,皮蛋普通,冇咩特別。

30 分鐘 (堂食)
2013-01-14 27 瀏覽
之前得知在太子那邊的正宗上海生煎皇要結業了真的感到好可惜後來在互聯網上得知原來店主會在旺角開新的分店真的很高興啊於是便跟男友急不及待去試了!新店就在洗衣街遊樂場那邊附近有很多不同的食肆 食客們一定不會陌生走到店外 忽然發現原來以小食為主的店已轉型為設有座位的餐廳了!除了一向主打的生煎包, 小籠包 和香酥餅外現在還提供不同的四川麻辣燙呢不過這晚我跟男友都不算太餓只是想回味一下此店的味道所以只點了生煎包四隻 一客雞絲粉皮 和一客肉鬆蔥抓餅(看一看餐牌 食物的價格都略有調整 今時今日小店不加價真的很難生存吧)生煎包外表帶點芝麻 很有芝麻香底部煎得很脆 輕輕咬開內裡仍然充滿肉汁 呷著醋一起吃醋香和肉香互相配合 很讚!(食客們要小心被肉汁燙傷啊)蔥花再多一點的話 香味應該更佳啊!雞絲粉皮份量不算多作為小小的前菜算是可以的麻醬很香 而粉皮是比較爽口的口感雞絲都算略有雞味如果份量可以多點就好了由於香酥餅是即製的關係所以需時比較久沒關係 因為店內有一幅聽聞是店主特意找的畫作食客等侯的時侯可以慢慢欣賞一下終於等到香酥餅了最喜歡食物即製的熱度即煎的酥餅表面香脆不油膩裡面包滿肉鬆 還有新鮮的生菜平衡口感以為
之前得知在太子那邊的正宗上海生煎皇要結業了
真的感到好可惜

後來在互聯網上得知原來店主會在旺角開新的分店
真的很高興啊
於是便跟男友急不及待去試了!
新店就在洗衣街遊樂場那邊
附近有很多不同的食肆 食客們一定不會陌生

除了一向主打的生煎包, 小籠包 和香酥餅外
現在還提供不同的四川麻辣燙

不過這晚我跟男友都不算太餓
只是想回味一下此店的味道
所以只點了生煎包四隻 一客雞絲粉皮 和一客肉鬆蔥抓餅
生煎包外表帶點芝麻 很有芝麻香
底部煎得很脆 輕輕咬開
內裡仍然充滿肉汁 呷著醋一起吃
醋香和肉香互相配合 很讚!

(食客們要小心被肉汁燙傷啊)

蔥花再多一點的話 香味應該更佳啊!
雞絲粉皮份量不算多
最喜歡食物即製的熱度
即煎的酥餅表面香脆不油膩
裡面包滿肉鬆 還有新鮮的生菜平衡口感
以為小食真的是一流

就算要等 也是非常值得的啊!

這次先試試小食
下次來 就要試試店主新加的麻辣燙功力如何了
2012-12-30
  • 香酥餅
2013-01-11 15 瀏覽
新開張的生煎包店個舖位之前係做越南菜的。要係旺角開飲食店真係勇氣可嘉!行過見新開店、下午茶時間無咩人唔駛等位即刻試試:即叫即煎、大概等左10分鐘就有得食啦! 夠熱,有少許湯汁,個底夠脆、唔太油同鹹,d 肉既調味唔錯!可以再幫襯^^
行過見新開店、下午茶時間無咩人唔駛等位即刻試試:
d 肉既調味唔錯!可以再幫襯^^
2012-12-28