2005-04-27 13 瀏覽
好耐未過去灣仔.. 呢排要去攪續牌又去到附近, 差不多5點鐘悶悶地嘆番杯奶茶, 男友叫了個雲吞撈麵+ 凍啡, 我就要個蛋躂, 沙翁+ 凍奶茶. 總括黎講, 水準都ok , 係個蛋躂凍了可能來的時間不對..... 沙翁就好好味, 下午茶時段唔係太多人, 很好坐, 男友就話個撈麵好好味, 我就覺得一般喇, 食雲吞撈麵我都係鍾意去"好旺角"吃...
2005-02-07 21 瀏覽
沙翁和蛋撻很好吃,不會過硬過甜,蛋味夠濃。我個人認為與順興和泰昌的同級。
2004-12-22 39 瀏覽
Texture比我的感覺不太新鮮.紅圈的部份比其他部份硬,相信不是即日出爐.整個蛋榚不太鬆軟.而且細細個,挺昂貴.另外蛋撻和椰撻是用同一材料而制的酥皮底.然而蛋撻比椰撻較好味.回想有一次,我試過這裡的椰撻,感覺好求其..已涼了..很失望呢!

2004-10-28 14 瀏覽
這裡最好食的要算是沙翁, I mean 球狀那種.外面炸得香脆而不油膩,裡面暖暖地,軟淑而充滿蛋香.加些糖花在外面.好!
2004-10-27 11 瀏覽
看到一粒雪的食評,想起雖然我好像從沒光顧過檀島,卻是時常吃他們的椰撻蛋撻!由於公司位置關係,同事離職請吃的”散水餅”九成都是來自檀島。他們的椰撻和蛋撻都是用同一種皮的--酥皮。不過,那個酥皮一點都不好吃……乾、硬、厚、油。我對他們的蛋撻除了那個皮以外便沒甚印象,所以只說椰撻好了。那個椰撻很大,看上去很厚實,事實亦如此。但那些椰茸不甜又過多、又乾。而以酥皮作椰撻,本人覺得不太合適,除了聖安娜的外,檀島的是我另一極不推介的椰撻……

2004-10-27 20 瀏覽
佢o既椰撻都係用酥皮做,但係唔夠聖安娜香.感覺鬆散o左些少.蝴蝶酥都係一般. 係唔係好甜,牛油味太重.反而傳統o既雙色三角型雞蛋糕幾鬆軟.都係下晝熱辣辣出爐蛋撻最好味.
蝴蝶酥都係一般. 係唔係好甜,牛油味太重.
反而傳統o既雙色三角型雞蛋糕幾鬆軟.
都係下晝熱辣辣出爐蛋撻最好味.
2004-10-10 5 瀏覽
尋晚打牌時,雀友之一在呢度買了一盒餅來吃,未開時仲以為是鬆皮蛋撻,原來是老婆餅。唔知係唔係因為呢度以前隔離有間恆香,所以就連老婆餅都整埋。這裡的老婆餅,比正統的略小,外皮硬硬的,咬落至知原來似蛋撻的牛油皮,不是老婆餅的酥皮。內裡的椰蓉餡比較粗,不及傳統的甜及軟,當然亦沒有那股豬油香。雀友說三蚊一個,又不是太貴。但味道是麻麻地,似乎在這裡,還是幫襯酥皮蛋撻好一點。
2004-07-26 6 瀏覽
為左哩個十字包, 專誠去灣仔...所以好驚去到話賣哂...好彩有得賣! ^^個樣幾"4"正bo!口感都好好, 又唔似百事吉咁乾到死,我覺得金華既十字包第一,檀島係第二~
為左哩個十字包, 專誠去灣仔...
所以好驚去到話賣哂...
好彩有得賣! ^^

個樣幾"4"正bo!
口感都好好, 又唔似百事吉咁乾到死,
我覺得金華既十字包第一,
檀島係第二~
2004-07-26 6 瀏覽
呢間鋪我只係黎過一次,亦唔會有下次了呢日到o既時候應該夜晚九點零十點到一黎到個waiter態度已經唔多好,叫咩都話最少幾個字先到,話等得就幫你落單,等唔到就唔好叫,真係趕客都算啦,叫o左個三十八蚊o既餐個餐本身有碟curry,菜,有湯,有drink杯o野飲都算係最快黎o既一樣勒,兩個字到就到而碟菜都要成三四個字先到至於碟curry就重離譜,要四五個字先到重要淨係得碟curry,無飯!個waiter話d飯煲緊,重要等呢個時候,已經見有個客話等半個鐘都未有得食,走了而最後我地個飯都差唔多十點半先到,等o左半個鐘有多重要係未乾水,生生地=.=因為咁我地就打算叫佢改意粉,點知d人居然話意粉都有排等叫我地改公仔麵,而呢個麵o係咁不滿o既情況下亦要成一兩個字先到最後,想提一提,呢日我地叫o左凍飲,佢地的確識加錢,不過呢個餐係無o左個湯的,因為佢話賣哂……我覺得呢間o野真係我咁大個人以黎食過最差的一間
呢間鋪我只係黎過一次,亦唔會有下次了
呢日到o既時候應該夜晚九點零十點到
一黎到個waiter態度已經唔多好,
叫咩都話最少幾個字先到,話等得就幫你落單,
等唔到就唔好叫,真係趕客
都算啦,叫o左個三十八蚊o既餐
個餐本身有碟curry,菜,有湯,有drink
杯o野飲都算係最快黎o既一樣勒,兩個字到就到
而碟菜都要成三四個字先到
至於碟curry就重離譜,要四五個字先到
重要淨係得碟curry,無飯!
waiter話d飯煲緊,重要等
呢個時候,已經見有個客話等半個鐘都未有得食,走了
而最後我地個飯都差唔多十點半先到,等o左半個鐘有多
重要係未乾水,生生地=.=
因為咁我地就打算叫佢改意粉,點知d人居然話意粉都有排等
最後,想提一提,呢日我地叫o左凍飲,佢地的確識加錢,
不過呢個餐係無o左個湯的,因為佢話賣哂……
我覺得呢間o野真係我咁大個人以黎食過最差的一間
2004-07-23 4 瀏覽
好耐之前試過一次,今次係食過番尋味,真係好正!佢既油多唔係好似普通茶餐廳咁,用兩塊薄麫包,而係一塊好厚又烘得好脆既多士,牛油味又夠重,真係好好食!鍾意食油多既人一定要試!
2004-07-13 10 瀏覽
9 July 2004, 5pm落灣仔做o野, 因為有o的o野hold住要等, 咁即係逼我食tea o架je 近近地就去食件酥皮蛋撻+ 凍奶茶, 真好, 食o左咁多年都仲係咁鬼死好食~奶茶味濃, 茶檔係真係正lor
9 July 2004, 5pm

2004-06-15 8 瀏覽
嘩,都唔知搞咩,$4一個都唔算平,不過諗住檀島有d保証,食落個撻皮唔脆不突止,重要超勁油,真係啖啖油個隻喎,個d椰絲又一pat咁,好油,食完勁唔好feel, 千祈咪食!!
2004-05-31 8 瀏覽
每日下午五點後各款麵包買二送一,西餅除外。買左咖喱牛肉包+椰絲卷+餐蛋包,盛惠9蚊!我唔食牛肉所以唔知牛肉包味道如何,不過見都幾多料;椰絲卷外觀唔錯,甜甜地幾好味;餐蛋包都還可以,餐肉幾厚身,面頭有幾條芝士,食一個都幾飽肚,不過我又唔係好鐘意包既質感,比較鞋口。灣仔地區平均三蚊個麵包,ok啦!
每日下午五點後各款麵包買二送一,西餅除外。
買左咖喱牛肉包+椰絲卷+餐蛋包,盛惠9蚊!
灣仔地區平均三蚊個麵包,ok啦!
2004-04-14 14 瀏覽
仲諗住呢度的咖啡及奶茶好正..但飲完都係覺得一般,食物品質都係普通,無特別,但都幾大碟,如果不考慮品質都幾底食,但考慮味道,就是一般茶蓑餐廳貨式..而且不是太清潔..二手煙好勁..
2004-01-09 18 瀏覽
之前有位仁兄話佢d蓮子好食於是今日走去試下蓮子冰一試之下十分失望,硬既,同合成既差幾皮.蛋撻其實都唔差既,酥皮幾香酥味而且唔太油同埋唔會散收收.不過平番d會更好.另外佢d飯真係好貴,三十幾蚊碟腿蛋飯.WTF?!
之前有位仁兄話佢d蓮子好食
於是今日走去試下蓮子冰
一試之下十分失望,硬既,同合成既差幾皮.
另外佢d飯真係好貴,三十幾蚊碟腿蛋飯.WTF?!