2019-09-02 49 瀏覽
朋友個朋友話呢間好食,所以我就同我個朋友嚟咗呢度食。兩個女孩子叫咗花膠雞煲湯, 由於落咗成半隻雞,所以個湯嘅色係黃色㗎。 不過佢有痺走d油,所以個湯唔會太油。我地再叫多碟肉同韭菜餃。價錢唔算平,質素唔算超班,唔會專登再嚟。舖頭吸引人嘅地方係周圍嘅裝飾。 d碗碟好靚,有好多霓虹燈,好似坐咗喺室外嘅大排檔入面咁,好適合打卡。

我地再叫多碟肉同韭菜餃。

價錢唔算平,質素唔算超班,唔會專登再嚟。

2019-09-01 85 瀏覽
吃火鍋一定要空調夠凍,食材選擇多而且新鮮,這火鍋店都乎合了我的要求,寬敞的空間和足夠空調令人坐得舒服,新鮮食材更是重要元素,手切肥牛,蝦滑,魚滑,桶蠔,鱔片、豬肉片等等等,不會令人失望,那藥膳醉雞鍋做湯底,香氣四溢,自選醬汁的配搭,更加強口味,來一杯冰凍啤酒,談天說地、感受那充滿懐舊情調的裝修,是個享受和放鬆一下自己的地方!花鵰藥膳醉鷄湯底手切肥牛桶蠔鱔片西班牙豬肉片蝦滑牛丸新鮮的火鍋配料,加上店員殷勤的服務,令人氣火鍋店客似雲來!場面熱鬧!

花鵰藥膳醉鷄湯底

蝦滑

牛丸

2019-09-01
2019-09-01 526 瀏覽
上周日跟朋友去銅鑼灣樓下火鍋,樓下火鍋真的是在樓下,進門口向下走,是個很大型地下室空間,空間很大很廣闊,裝修是非常新潮的懷舊香港佈置,很有特色很合適拍照,坐下後跟朋友選了個養生湯鍋跟大紅袍麻辣燙的鴛鴦鍋底,麻辣鍋底香氣十足,油不多不膩,養生美人湯鍋放了中藥材,非常鮮甜,個人來說非常喜愛,湯都喝了幾碗,各種食材都非常新鮮,鱔片很彈牙脆口,丸類都是手工制,很鮮味口感也彈牙,很值得試,還有少見的鴨舌也有供應,最特別是牛肉刺身👍🏻,本以為要滾一滾,怎知是真的生吃,配上特製醬汁,很有特色的一番風味,而且火鍋完最後還可配粥底,我們把米飯放進養生美容鍋煮粥,味道非常濃郁鮮味,超級好吃😋人均就200元左右,都能吃飽,非常實惠高質,值得再去👍🏻👍🏻👍🏻
,丸類都是手工制,很鮮味口感也彈牙
,很值得試,還有少見的鴨舌也有供應,
最特別是牛肉刺身👍🏻
極上牛肉刺身
牛骨髓
2019-08-25
極上牛肉刺身
牛骨髓
2019-08-31 100 瀏覽
灣仔 樓下火鍋飯店俾門面色彩繽紛的霓虹燈飾所吸引,呢間食肆特別之處係個佈置好有心思,非常懷舊,走進大門,是海鮮檔的大魚缸,旁邊放了幾個大型傳統開張花牌,然後再走過一條長樓梯,便到了地庫火煱店,樓下果然別有洞天,裝潢充滿老香港風格。算係近年食咁多間打邊爐之中呢間算係最滿意嘅一間,由百分百老香港味嘅裝修到食材新鮮度都好掂,食材款式超多。湯底有超過廿款揀,大部分都可以雙拼。點了大紅袍麻辣鴛鴦湯,台式養生美人鍋,湯底夠滑夠濃香同時又有微微嘅藥材味滲出嚟牛肉刺身響香港唔係度度都有紅肉刺身可以食,有提供嘅大都係啲高級日本餐廳,而呢度竟然有供應之餘仲唔係天價,只係百四蚊就有交易好抵玩。入口質感亦非常滑溜,如果驚受唔到生肉嘅可以試下洋蔥絲同特調酸醬汁雙管齊下招牌五寶丸為牛筋丸、蝦丸、墨魚丸、梅菜豬肉丸及鯪魚肉丸,由人手新鮮打製而成泡飯泡飯同白飯嘅分別係佢再多咗幾款佐料,等啲飯索哂啲湯之後就可以加蔥加蒜加蛋,每粒米飯都索盡湯底精華,直情可以叫佢做美人泡飯好食過出面一般普通火鍋店好多😋另外值得一讚既係職員好有禮貌👏🏻推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
灣仔 樓下火鍋飯店

湯底

牛肉刺身

招牌五寶丸

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
2019-08-30 60 瀏覽
樓下火鍋係最近的懷舊打卡熱點,整間火鍋店裝修非常懷舊,以霓虹燈大排檔作為主題,位於鵝頸橋橋底,門口還有一個老伯伯為你開門,然後沿着樓梯往下走,便會到達餐廳,餐廳果然裝修非凡!坐低之後店員會送上兩款小食$40,各20蚊碟,醬油每位$15,飲品我們叫了渣裝飲品竹蔗水$35這裏的湯底選擇非常多,不愛吃辣的我們選擇了清甜椰子雞湯$158,湯底裏面有碎雞件,如果椰子🥥再落多d既話,整個湯底會更濃更鮮甜!火鍋配料方面,我們叫了新鮮肥鵝腸$68,鵝腸非常爽口彈牙,不過真係要留意時間,如果太熟會縮到好細條,本地手切肥牛(小份)$268,小份黎講都算大份,都重牛味,而竹笙釀墨魚$108亦係我至愛,釀左魚肉更加特別!而花雕獅頭鵝肝亦係我第一次拎黎打邊爐,職員話5分鐘就ok,其實我個人覺得3分鐘都夠,5分鐘過熟了!

飲品我們叫了渣裝飲品竹蔗水$35

2019-08-29 50 瀏覽
最近銅鑼灣開咗一間超級受歡迎嘅火鍋店 佢嘅懷舊設計同埋霓虹燈絕對係大家打卡別去嘅地方。單單係門口嘅霓虹燈其實已經好靚 然後入到去地下室 地方非常寬闊 分咗做左右兩邊嘅場地 而且設計真係超級懷舊 就好似身處喺70 80年代嘅香港 食物方面我哋叫咗一個胡椒豬雜嘅湯底 入邊嘅材料都好豐富 包括左有豬大腸豬小腸 等等嘅豬雜。除此之外我哋仲叫咗肥牛 魚骨腩。係咁懷舊嘅環境之下食嘢都幾正!下次要叫埋一大班朋友一齊食,咁就可以試多啲唔同款啦!

2019-08-28 39 瀏覽
放工梗係要約埋一班朋友烚吓烚吓。總共4個人,想搵個地方坐得舒服啲,可以吹下水,朋友推介呢一間樓下火鍋飯店,因為預先book枱,所以唔洗等位。食物不錯,服務過得去。雖然呢一度價錢並唔便宜,但環境,食物,服務都值回票價!
2019-08-27
10 分鐘 (堂食)
最近天氣雖然好熱 但都冇阻礙我打邊爐嘅興致😝今次嚟到位於銅鑼灣新開嘅「樓下火鍋飯店」 火鍋湯底 食物選擇一蘿蘿 加上勁懷舊香港風裝修 感覺真係好似喺街邊打邊爐咁 點完食物湯底後可以慢慢打卡先再開餐都未遲 想知道裝修有幾逼真就⬅️睇相睇片啦⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀每次食火鍋都會叫啲肉類 花雕肥牛(HKD108) 牛肉用咗適量嘅花雕去醃 就算放落沙嗲湯底滾完 食嘅時候都仲有陣陣嘅花雕味😝 點食物嘅時候冇為意已經點咗沙嗲湯底 (HKD78) 點咗份沙嗲豬頸肉 (HKD60) 口感彈呀嘅豬頸肉 味道當然充滿濃烈嘅沙嗲味啦😂其他食物包括:芝士蝦丸 (HKD95) 炸魚皮 (HKD52)炸魚片頭 (HKD58)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀酸菜每位收費$10 醬油每位收費$15「混醬」嘅時候侍應推介我哋試吓蔥頭油 話係師傅自家製㗎!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
其他食物包括:
芝士蝦丸 (HKD95)
炸魚皮 (HKD52)
炸魚片頭 (HKD58)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
酸菜每位收費$10 醬油每位收費$15
「混醬」嘅時候侍應推介我哋試吓蔥頭油 話係師傅自家製㗎!
2019-08-25 64 瀏覽
放工後和男朋友到近斯人氣十足的樓下火鍋飯店打邊爐。餐廳門面十分漂亮,有一個大大的霓虹燈招牌,近門口有一個伯伯坐著,有客人來時會主動開門,甚有懷舊香港人情味。我們走落一條樓梯後,便到餐廳主要的用餐區。用餐區十分闊落,設計也運用了懷舊香港的元素如大牌檔和各式的招牌。我們先點了美人鍋湯底,再決定要什麼火鍋配料。大概十分鐘後,湯底來到,美人鍋湯底十分雪白,有很重的藥材味。然後火鍋配料陸續來到。我們點了西班牙豚肉、牛脷托、花雕雞腎、牛骨髓、菜心和秋葵。西班牙豚肉肥瘦均勻,口感嫩滑,是牛肉以外不錯的選擇!牛脷托十分夾口,牛味濃。牛骨髓十分鮮甜,吸了美人鍋湯底更加惹味!另外,我們分別點了一杯西班牙檸檬啤和生力。前者十分清新,有淡淡的檸檬香,但不會酸!

2019-08-25 1052 瀏覽
去發完夢,路過銅鑼灣咁就食埋飯先走,今次嚟到「樓下火鍋飯店」。花鵰藥膳醉雞煲直覺話我知花鵰藥膳醉雞做湯底一定最正,因為可以先飲湯後打邊爐。醉雞膳湯底喺分開上,想食嫩口d又得,想食鞋口d都得,完全可以按個人口味。個湯底得非常滿意,有足夠嘅藥材味🤤🤤🤤。整級本地手切肥牛(1例)出面雪到黑晒邊嘅肥牛真喺無得比,呢碟肥牛油脂分佈靚到癡線。就算淥到過晒火都唔會變到黑色一舊,佢仍然可以帶俾你「嫩」嘅感覺。花鵰肥牛呢款牛真喺有驚喜,花鵰味超濃,超乎預期🤤🤤🤤。味香,酒濃,肉嫩,超級好食。全晚好好食喺呢款牛👍👍。黃喉呢道嘅黃喉同我印象中好唔同,呢道嘅黃喉厚身好多,食落又爽口脆口好多,有食肉同內藏嘅質感,愈食愈停唔到好,因為真喺口感爆分!桂花蚌平時打邊爐好小會點桂花蚌,見呢道價錢唔貴,咁啱睇到隔離枱碟貴花蚌都幾靚,所以聽啱住整返碟。桂花蚌完全無異味,而且好爽脆,證明絕對新鮮。招牌五寶丸五寶丸都幾有驚喜,因為食到粒梅菜肉餅味嘅😂😂估佢唔到又幾好食。鯪魚肉丸就好新鮮,超濃魚味。墨魚當然唔洗講啦,好食過某間米線嘅勿演多多聲,喺墨魚膠唔喺用澱粉膠。三文魚腩刺身呢盤刺身份量十足呀,舊舊都厚切,正正因為三文魚腩夠厚

花鵰藥膳醉雞煲

整級本地手切肥牛(1例)

花鵰肥牛

黃喉

桂花蚌

招牌五寶丸

三文魚腩刺身
呢盤刺身份量十足呀,舊舊都厚切,正正因為三文魚腩夠厚,油香超濃,真喺港女最愛!

其實仲叫咗其他野食,不過就留返下次先再講。例如花枝片、竹笙釀墨魚、黑柏葉、炸魚皮、鮮鵝腸、淮山、連藕片、萵筍片。

野飲方面我地就叫咗竹蔗水、酸梅湯,不過就正正常常無咩特別。
2019-08-18
  • 花鵰肥牛
2019-08-23 665 瀏覽
最近喺facebook成日會睇到樓下火鍋店嘅專題報道 ,大約近鵝頸橋。 平時都係會畀朋友 ,迫我哋去附近的新x火鍋。 難得其中一位友人臨時甩底, 我即刻提議轉場去呢間 ,好有懷舊風味嘅火鍋店✌✌✌大門口霓虹招牌好得意😊😊竹蔗水清涼冰凍嘅竹蔗水, 清甜解渴。 一大壺都係只係35蚊。調味醬料🔥🔥🔥火焰花甲煲湯😊花甲十分新鮮 , 肉質鮮甜可口 ,而且份量頗多, 其他配料有一口牛肉、 冬瓜、洋蔥、 大蔥。店員首先會點火炒花甲 , 熊熊烈火真係好有氣勢🔥🔥🔥🔥🔥然之後加入上湯, 話咁快就完成咗呢個湯底啦。😋😋😋 呢個湯底真係唔錯夠曬鮮味。安格斯牛頸脊( 例牌)望落顏色非常新鮮 ,而且肥瘦均勻, 食落肉味香濃, 爽口冇黐牙.手打五寶丸😍( 牛丸🐂 梅菜豬肉丸🐖 鮮蝦丸🦐 鯪魚球 墨魚丸🦑)五寶丸彈牙爽口, 其餘四款手打丸都幾好食 。但唯獨是唔鍾意鯪魚球🤥😣, 因為我覺得好腥呀🙄🙄魚皮餃皇帝菜

大門口霓虹招牌好得意😊😊

竹蔗水
清涼冰凍嘅竹蔗水, 清甜解渴。 一大壺都係只係35蚊。

調味醬料

🔥🔥🔥火焰花甲煲湯😊
店員首先會點火炒花甲 , 熊熊烈火真係好有氣勢🔥🔥🔥🔥🔥

安格斯牛頸脊( 例牌)

手打五寶丸😍
( 牛丸🐂 梅菜豬肉丸🐖 鮮蝦丸🦐 鯪魚球 墨魚丸🦑)
五寶丸彈牙爽口, 其餘四款手打丸都幾好食 。
但唯獨是唔鍾意鯪魚球🤥😣, 因為我覺得好腥呀🙄🙄

魚皮餃

皇帝菜

2019-08-19
  • 火焰花甲煲湯
2019-08-23 55 瀏覽
現在流行懷舊STYLE,好多食肆都開始以懷舊來做店舖,今日同朋友來到哩間充滿香港80年代情懷的樓下火鍋飯店,一看到D招牌真的好像來到舊時,港式風味重~真的好想當年,哈哈一坐下就有醬油$15 一個人,前菜$20一碟火鍋湯我地點左木瓜雪耳雞腳湯,因為貪可以補補腳骨力哈哈,另外也點左滑牛肉,生菜,五寶丸,黑柏葉,紫菜嚮鈴,烏冬同埋竹蔗水,木瓜雪耳雞腳湯木瓜雪耳雞腳湯真的無得輸,白奶色的湯,大量的粟米,雪耳好快已經好入味爽脆,滾下又滾下,入味到不得了,我同朋友都飲左好多哈哈滑牛肉,手切滑牛肉份量都算多,價錢好抵牛肉很嫩滑,牛味頗濃生菜,打邊爐唔少得,真的好爽口五寶丸,手打好爽口,梅菜豬肉好正,牛肉丸都唔錯黑柏葉,真的唔食唔得,黑色的柏葉爽口無比紫菜嚮鈴,真的無咁油,加上紫菜真的多一重的味道烏冬,好滑,加埋木瓜雪耳雞腳湯,真的好完美竹蔗水,普曹通通,35蚊都OK抵飲~食到飽飽,又可以懷蕭一下,值得推介!
現在流行懷舊STYLE,好多食肆都開始以懷舊來做店舖,
今日同朋友來到哩間充滿香港80年代情懷的樓下火鍋飯店,
一看到D招牌真的好像來到舊時,港式風味重~
真的好想當年,哈哈

一坐下就有醬油$15 一個人,前菜$20一碟

火鍋湯我地點左木瓜雪耳雞腳湯,因為貪可以補補腳骨力哈哈,

木瓜雪耳雞腳湯
木瓜雪耳雞腳湯真的無得輸,白奶色的湯,大量的粟米,

滑牛肉,手切滑牛肉份量都算多,價錢好抵牛肉很嫩滑,牛味頗濃
生菜,打邊爐唔少得,真的好爽口
五寶丸,手打好爽口,梅菜豬肉好正,牛肉丸都唔錯
黑柏葉,真的唔食唔得,黑色的柏葉爽口無比
紫菜嚮鈴,真的無咁油,加上紫菜真的多一重的味道
烏冬,好滑,加埋木瓜雪耳雞腳湯,真的好完美
竹蔗水,普曹通通,35蚊都OK抵飲~
食到飽飽,又可以懷蕭一下,值得推介!
2019-08-22
  • 木瓜雪耳雞腳湯
香港人一年四季都愛打邊爐,我亦不例外。跟一大班朋友一齊圍住個爐一邊恰下恰下,一邊傾下計實為人生一大樂事。有人喜歡任食邊爐,因為付統一價錢就可以任飲任食不用就住來點,滿足了大胃口的男士們。但我個人比較喜歡單點的,一來減少浪費食材、二來食材更新鮮和高質。樓下火鍋飯店裝修主打懷舊風,湯底食材同樣落足心思,湯底款式多。醬料款式十分齊全,應有盡有。安格斯牛頸脊($238) 即叫即切,本地手切肥牛嚴選騸牯牛,則是閹牛,肉質較嫩滑。雖是例牌份量卻豪不吝嗇。芝士獅子狗拼墨魚丸 ($62) 兩個人來吃的話可選擇雙拼,咁就可以多試幾款不同的食物又不怕吃不完會浪費。炸魚皮拼炸響鈴卷($62)即叫即炸十分香脆可口,必點!唐生菜🥬($38)很新鮮!烏冬($38)十分彈牙。每樣食材亦是水準之上,喜歡打邊爐的朋友不容錯過。預算較高的朋友可點選海鮮,當晚看到不少客人點了各款生猛海鮮及刺身等。值得一讚是餐廳的清潔度和員工服務態度一流

醬料款式十分齊全,應有盡有。

炸魚皮拼炸響鈴卷($62)即叫即炸十分香脆可口,必點!

唐生菜🥬($38)很新鮮!烏冬($38)十分彈牙。

2019-08-21
2019-08-22 104 瀏覽
曾過鵝頸橋,見到一間店好光亮,門口滿是霓虹燈光招牌,好像是火鍋店,就同友人入去試試前菜裝修以舊香港為主題,入門口行入地牢後,別有洞天,彷如穿梭去左舊日香港的大排擋,一啲都唔知道自己係地牢樓下雞煲 (半隻)-重口味之選,雞的份糧好足,食完啲雞之後加湯轉做打邊爐椒鹽九肚魚-一餸兩食,就咁即食得,浸湯食又得,兩種食法都很好味,我個人就較喜歡浸湯食,因為可吸埋湯的鮮味芝士牛丸 - 牛肉中間包住芝士,一口咬落去有口爆嘅感覺,而且芝士和牛肉味道好夾,有d漢堡肉feel廣島蠔 - 有八隻,性價比超高,超肥大,鮮甜味美鮮牛肉粒 - 份量多,牛肉味重,粒狀更加有咬口,口感特別好竹蔗水 -清甜,解渴,有淡淡竹蔗的清新味道,不太甜,似沒有額外加糖

樓下雞煲

椒鹽九肚魚

芝士牛丸

廣島蠔 - 有八隻,性價比超高,超肥大,鮮甜味美

廣島蠔

鮮牛肉粒 - 份量多,牛肉味重,粒狀更加有咬口,口感特別好

鮮牛肉粒

樓下雞煲
椒鹽九肚魚
芝士牛丸
廣島蠔
鮮牛肉粒
2019-08-20 48 瀏覽
同朋友喺銅鑼灣行街想搵間野打邊爐,於是就搵左呢間試一試,裝修好懷舊feel,彷彿回到上個世紀嘅市集。不過最緊要都係啲嘢食,選擇都幾多,湯底都有20幾款,我哋揀咗大紅袍麻辣鴛鴦湯,麻辣嗰邊老實講比較辣而且會比較苦,唔太啱口味,另外嗰邊白湯就唔錯幾香。食物選擇都好多,有靚牛肉,貴價海鮮,亦都有刺身食,我哋就叫咗白蟮片,響鈴,牛骨髓,鬼馬蝦膠,極上牛肉刺身。蟮片新鮮,食落口好彈牙,而且都算厚切,必點響令又係即炸嘅,夠晒脆,粗身大件,好食牛骨髓正常既唔錯跟住係鬼馬蝦膠,呢舊嘢好好食,兩樣野加埋一齊口感又脆又彈㗎,以前真係未食過,推薦
蟮片新鮮,食落口好彈牙,而且都算厚切,必點

響令又係即炸嘅,夠晒脆,粗身大件,好食

牛骨髓正常既唔錯