2018-12-18 541 瀏覽
平時lunch食附近個啲食到厭,就OpenRice 睇下有咩可以選擇,之後睇下呢間餐廳,一睇啲相全部都係滑蛋就想去試下,好似好耐歷史咁,咁岩又唔算遠,就走左落去食!叫左個滑蛋叉燒,真係好好食,每一啖都好豐富,叉燒又好食,鼓油甜甜地,食完好滿足,平時lunch又多一個選擇啦
2018-12-10 461 瀏覽
要食呢個滑蛋蝦仁炒飯真係有d難度,我黎呢個中環蛇竇都真係唔止十次,每次都食唔到 餐牌嘅1號滑蛋蝦仁飯。 結果次次都嗌2號滑蛋叉燒炒飯 (其實一啲都唔勉強🤣🤣 因為都係好好食🙈🙈🙈 )但個心結一日未解一日都想再attempt個1號😂 啲蝦都幾大隻,爽口彈牙,不過蝦味就欠奉😢😢 但係42蚊包埋野飲,有呢個水準都算唔錯嘅。OMG 而家先發現,原來一直食開嘅滑蛋叉燒飯先係全店最好食😂😂😂滑蛋/叉燒/無限蔥花,加埋甜豉油先至係絕配!!
但個心結一日未解一日都想再attempt個1號😂

2018-12-06 447 瀏覽
滑蛋叉燒飯($42)蛋炒得好滑,但可能係太多蔥,蓋過左蛋香。叉燒薄切,份量都幾多,而豉油唔係甜豉油好似差咁d野咁不過係中環$42一碟飯黎講係好抵食嫁喇!!!!!
滑蛋叉燒飯($42)

不過係中環$42一碟飯黎講係好抵食嫁喇!!!!!
2018-12-03 382 瀏覽
樂香園,又名「蛇竇」,印象中樂香園在中環已經搬遷過好幾次了,現址在機利文新街。機利文新街在中環中心旁,整條街有不少餐廳食店,有小炒茶餐廳粥店川茶,以中式為主。午餐時段的樂香園非常多人,地方細坐得較為迫夾,我比較享受下午茶時段後光顧。今天晚上又要OT工作了,趁餐廳七點關門前快快地吃一個晚餐。坐低點餐後幾分鐘左右,一碟色香味俱全的叉燒滑蛋飯已經送上,非常有效率,叉燒切得較薄但肉質不俗,混和了香滑的蛋液及蔥香,$42抵吃又美味!
今天晚上又要OT工作了,趁餐廳七點關門前快快地吃一個晚餐。
2018-11-14 616 瀏覽
好少過來中環食飯,普遍來說我都覺得貴得來又無特別。但平民百姓的我終於食到間好好味的!滑蛋叉燒飯,簡單平凡卻非常好食!滑蛋滑,叉燒稔,重點!重點是豉油!不愧是精粹,咸甜非常適中!一食就覺得不得了!好少吃飯又吃菠蘿包,點知!一食菠蘿包竟然有鳳梨酥的味道,有種食緊真菠蘿整的菠蘿包!有趣又好食!不過純猜測,不知道是否真有菠蘿。連午餐時間都引來一大堆人等,可見係幾值得食!一定會再encore !仲希望越快越好添!
2018-11-10 471 瀏覽
滑蛋叉燒飯🥚🐷🍚.經常話去中環d茶記朝聖,終於有機會啦😚叉蛋飯係呢道既招牌菜,幾乎每個人都會點!🥚炒蛋唔係西式好黃好實色嗰種,而係加埋好多蔥粒一齊炒🍳,上枱仲會見到面層有水汪汪、稀稀地既顏色🙂叉燒份量都算多,唔算得上好美味好嫩滑嗰種,不過肥瘦都唔差啊。只係會有黑色鑊撈😅,同埋整個飯調味唔算香口。但overall所有飯都係$42,飯又大大碟,中環上班族咁愛佢都唔係無原因呀!😄👍🏻
滑蛋叉燒飯🥚🐷🍚
2018-10-30 534 瀏覽
一直都知道樂香園係十分有名既蛇dou,位置置十分方便,但都見到大多人等,所以一直都無去食。今日難得成班同事都咁有興致,就去左食la.唔知係咪我地早得濟,中午11點幾就到左,唔洗等就入得,如果唔係大熱天時等都幾辛苦下。一坐低就叫左個滑蛋牛肉飯加凍檸茶小甜小冰。咁杯凍檸茶就正正常常,都唔會有太大期望,都係一般茶餐廳水準。好快我個滑蛋牛就到左。每張枱都會有自家製甜鼓酒任加,加左好食好多。50蚊左右係中環真係唔錯。

2018-10-25 684 瀏覽
簡稱’蛇竇‘的樂香園咖啡室,若你是趕時間,午餐想快快趣,那一定要去這咖啡室食!出名的滑蛋叉燒飯,簡直百吃不厭!下單後大概5分鐘已經熱騰騰放在枱上,香葱和濃濃的蛋味,令人食慾大增!雖然單飯只雖42元,不過叉燒分量也算是多,加上秘製甜豉油,真的可把一碟飯掃清光!!我們一行5人,也是點同一款,一起放在枱上,感覺很澎湃
我們一行5人,也是點同一款,一起放在枱上,感覺很澎湃

2018-10-09 818 瀏覽
中環有好多聞名於遊客之間嘅舊式茶記,好多都有一至兩款以上嘅主打菜。樂香園都係中環嘅老店之一,最出名當然係佢個滑蛋叉燒飯啦!餐廳於中午時段真係好多人等緊食呢個滑蛋叉燒飯,即使嗌外賣亦要等十分鐘以上~呢個必食嘅滑蛋叉燒飯依家加到HKD42,以中環嘅地段以言,我認為依然係好抵食,飯同料嘅份量都好足,但無野飲就爭左D。食物質素方面,佢個滑蛋水準一流,蛋汁同蛋嘅比例約係3:7,係我心目中嘅黃金比例,因此唔會乾亦唔會太濕;叉燒肥瘦適中,加埋蔥花夠香,以及甜甜地嘅豉油,真係一種享受!題外話,等外賣時聽到阿姐大叫Number會嚇一嚇,佢真係嗌到幾大聲,不過都係特色黎嘅XD 歡迎去體驗下

2018-09-02 1120 瀏覽
Blue Tuesday 完成工作還未到12點,跟同事來個早午餐。問問上環有什麼好吃的,同事便帶我地到這。 每人一碟肥义蛋飯。從未來過,飯一到枱便雙眼發光。吃下一口,媽!好好味呀! 個青同蛋夾埋都係個重點。 加埋义燒真係不得了。一碟飯很快已清光光。 加上不太甜的茶走,整個感覺是香港好味道!在食的過程中不斷聽到人叫义蛋飯多青的行街。心想到底多青的是什麼樣子,下次一定要再來試試😋因為每一啖飯都可以有蛋加蛋汁,很濕潤又有蛋香,多青的香味一定更美味了。
义蛋飯
义蛋飯
2018-08-31 686 瀏覽
距離上一次食叉燒滑蛋飯已經一年,今次又冒雨黎到樂香園回味下。冇等位直接入座,42蚊就可以解決午餐,真係好抵女仔勉強可以食飽,男仔可能要叫多飯或者加多條腸仔。飲品另叫,我地冇要。蛋很滑,叉燒普通分量唔多。根據友人評價,認為大坑>旺記>樂香園,前兩者蛋味更重以及份量更大。打算下次去試下前兩間

2018-07-28 882 瀏覽
一返新工就被流放在外數個月,遇到了可愛的人和事。一返office,熟路的同事便帶我吃盡上環大小餐廳。樂香園就是其中一間。.同事們都稱它為蛇竇,外頭看不怎麼樣,內裡卻藏有寶藏。到埗,銀色金屬的招牌上有著紅字有點舊舊的感覺,店外排著長長的人龍,讓我很好奇。.等了約十分鐘便入座,眼見每桌都是各種🥚飯的不同配搭。同事介紹到,叉燒🥚飯和蝦仁🥚飯是這裡的例牌,而蝦仁🥚飯通常會較早售罄的。.這次我點的是蝦仁🥚飯加腸 - 蝦仁味道夠又爽口,big boss是滑🥚,蛋味濃又不會太流質。醬油是地地道道的鼓油,和🥚最配,不是造作過甜的日本醬油。加上炒香了的葱也是這個飯的一大重點。雖然今次無點,但這裡的叉燒🥚飯又是一絕,叉燒半肥瘦不會un,🥚照舊香濃,鼓油和香葱照舊大加分。.HAHAHA,, 報告完畢。只能說,蛇竇這個名字改的真好,剛好道出這裡門市平凡,又內藏乾坤。絕對值得一試。
蝦仁🥚飯

HAHAHA,, 報告完畢。
2018-05-07
蝦仁🥚飯
  • 滑蛋蝦仁飯
2018-05-30 1456 瀏覽
茶就黎講幾企理、食過同一條街茶記有大強。兩層位都多唔幾洗等,等外賣既人好多。叫左飯同菠蘿油。菠蘿油就似普通麵包店果d,唔大個、菠蘿甜甜地、散、油亦巨薄、反正就唔似冰室菠蘿油。滑蛋夠滑、叉燒正常、成件事夠味、我再落左豉油就太夠味、飯量都可以、抵食$42。另外、滑蛋叉仲食過大坑茶記一樣好好食、但中環呢間無咁多人等。但大坑多野食d 同埋有餐飲、野食仲有腸粉但果時late lunch hour 去賣晒😢所以味都應該唔錯
2018-05-30
2018-05-28 1217 瀏覽
滑蛋叉燒飯 8/10🍳Scrambled eggs with chives and char siu on rice🍛———————————————尼間餐廳有個名叫蛇竇🐍專比OL們吞泡蛇王😂個蛋炒得好滑,落埋蔥花好香🤤叉燒有少少蜜味,夠軟淋唔錯👌🏻精萃當然係任加既甜豉油撈飯啦🙆🏻‍♂️唔洗5分鐘,成碟清曬😎👉🏻個飯煲得幾好唔會濕,可以encore既頹飯🙈💰$42hkd (略貴,加杯凍檸水貴$20)📍樂香園咖啡室(Central)👉🏻收到建議話冇字好睇啲,咁我唔整啦😅———————————————Their chives scrambled eggs is silk smooth, creamy and aromatic🤤The char siu slices are quite tender and slightly sweet, going super well with the nicely cooked white rice👍🏻
滑蛋叉燒飯 8/10🍳
———————————————
尼間餐廳有個名叫蛇竇🐍
專比OL們吞泡蛇王😂
個蛋炒得好滑,落埋蔥花好香🤤
叉燒有少少蜜味,夠軟淋唔錯👌🏻
精萃當然係任加既甜豉油撈飯啦🙆🏻‍♂️
唔洗5分鐘,成碟清曬😎
👉🏻個飯煲得幾好唔會濕,可以encore既頹飯🙈
💰$42hkd (略貴,加杯凍檸水貴$20)
📍樂香園咖啡室(Central)
👉🏻收到建議話冇字好睇啲,咁我唔整啦😅
———————————————
2018-05-24
滑蛋叉燒飯
樂香園是歷史悠久嘅茶室,據說因為舖頭環境隱蔽,吸引很多中環的白領或藍領來呢度嘆下午茶「蛇王」,所以又叫「蛇竇」!呢度必食的滑蛋蝦仁飯、滑蛋叉燒飯,香滑炒蛋加上香蔥,配埋肥瘦適中嘅叉燒、大粒鮮蝦仁,味道恰到好處!價錢仲非常抵係快餐之選!不過夏天冷氣不足,大家要忍耐下
係快餐之選!不過夏天冷氣不足,大家要忍耐下