餐廳: 樂茶軒 (大館)
資訊:

2019-12-18 653 瀏覽
對上一次寫食評都唔知係N年前既事了。一來就比較忙,二黎就是冇咩餐廳特別想寫。到了今日就真係要再出手寫寫啦呢度地點位於中環舊警署,現時叫做大館。係一個幾好既旅遊區。而我就見到一間茶館。入面係食素點心。咁大個人都未食過素食。又唔貴就去試試因為係中午時份。我都係入番室內坐比較舒服。入面好中式感覺。好有古典味道。一絕對係一個Hea足全日既好地方。如果鍾意曬太陽既朋友仲可以坐室外添。同朋友坐底叫左幾款點心先。味道唔錯,賣相就比較普通。真係似中式點心2個人食左7款點心,2款甜品。估佢唔到有芒果糯米飯食。原來佢2點零後仲有小食可以叫。而最最最估佢唔到既係呢度有酒賣。仲要係用茶加酒既雞尾酒下次夜晚真係要黎坐崗面嘆下。。。另外仲飲左2款唔同味道既茶。一杯清新,一杯濃味。咁先有對比麻整體黎講係幾好。有機會一定會再黎食過。

呢度地點位於中環舊警署,現時叫做大館。係一個幾好既旅遊區。

2個人食左7款點心,2款甜品。估佢唔到有芒果糯米飯食。
下次夜晚真係要黎坐崗面嘆下。。。

整體黎講係幾好。有機會一定會再黎食過。
2019-12-14
2019-11-20 809 瀏覽
大館內的一間飲品店—樂茶軒因為行得太攰而想去抖一抖當日陽光普照 想飲一杯茶去解解渴我選了 鳳凰單欉茶本來想堂飲但發現堂飲 $48 外賣$28所以毫不猶豫買了茶在外面的椅上休息茶味是烏龍茶味不太濃而又不會淡而無味剛剛好 十分消暑大熱天時飲一杯冰凍嘅茶就最好不過了推薦大家去大館時可以買一支鳳凰單欉茶而且用來盛茶的瓶更可以循環再用在瓶蓋底更有一個位置可以放茶包設計實在太細心了!更是十分高質!不是平時珍珠奶茶那種杯!
大館內的一間飲品店—樂茶軒
大熱天時飲一杯冰凍嘅茶就最好不過了
推薦大家去大館時可以買一支鳳凰單欉茶

而且用來盛茶的瓶更可以循環再用
在瓶蓋底更有一個位置可以放茶包
設計實在太細心了!
更是十分高質!
不是平時珍珠奶茶那種杯!
外賣自取
2019-11-01 720 瀏覽
今晚聚會想試下中式菜 就選了在大館内的這間店環境很乾淨 大館的感覺也令人很輕鬆有一整個menu都是簡茶服務員很親切 會講解咩茶好有一般酒樓有的點心 但質素較高份量較少 適合一班女仔一試價格合理 每人都只是14x
今晚聚會想試下中式菜 就選了在大館内的這間店
環境很乾淨 大館的感覺也令人很輕鬆
有一整個menu都是簡茶
服務員很親切 會講解咩茶好
有一般酒樓有的點心 但質素較高
份量較少 適合一班女仔一試
價格合理 每人都只是14x
2019-10-26 595 瀏覽
一開盒就已經聞到好大陣黑松露香味鍾意黑松露既你一定要試下買完可以係大館穩個位坐底慢慢食又可以欣賞下人來人往既大館 或者同朋友一齊食個下午茶傾下計仲有一杯茶,裝茶個杯仲係玻璃杯可以拎返公司用唔好浪費呀嘛
一開盒就已經聞到好大陣黑松露香味
鍾意黑松露既你一定要試下
買完可以係大館穩個位坐底慢慢食
又可以欣賞下人來人往既大館
或者同朋友一齊食個下午茶傾下計
仲有一杯茶,裝茶個杯仲係玻璃杯
可以拎返公司用唔好浪費呀嘛
黑松露燒賣
外賣自取
黑松露燒賣
2019-07-19 1665 瀏覽
只可品茶的樂茶軒係大館,其實都預計呢度的餐廳會收遊客價,或者係好睇唔好食。一日下午,同朋友來大館參觀,行得累了就來到樂茶軒坐低歇歇,飲杯茶食個包。亦因為下午,人客不多,好多空枱,但店員得知我哋無訂枱,就叫我地坐門口位。點解呢?係我哋要求下,換到窗口位。店舖提供素食餐點及大量不同種類茶茗。點了幾籠點心,味道無法令人留下印像。連最簡單的麻醬腸粉,都係無法令人留下好印像。係食得落口,但就係無好印像。朋友點了冷泡茶,離開時可以帶走膠樽。我則點了價格最低的鐵觀音,點太貴的話,怕自己唔識欣賞。每一枱都擺放了電熱水壺,方便客人隨時有滾水沖茶。其中一位店員奉茶的時候,摸一摸水壺話『咦,d水熱架喎』,跟住又開制煲水。首先,水唔應該翻煲,所以被我制止,但店員就咁行咗去。第二,水壺半滿,即係上一枱客用完剩下的,但店員從無主動換水,要出聲先識做。枱面面積不大,又奉茶的時候,店員唔係嘗試移動餐具或者收走其他空碟騰空位置,而係直接將我放喺枱面的電話,無問過我就一手拎起放窗台。其實知你唔想整濕部電話,但可唔可以問下我先呢?服務貌似殷勤,但毫不到位。排除以上,其實係環境裝修ok,適合品茶傾偈的地方。
只可品茶的樂茶軒

係大館,其實都預計呢度的餐廳會收遊客價,或者係好睇唔好食。

服務貌似殷勤,但毫不到位。

排除以上,其實係環境裝修ok,適合品茶傾偈的地方。
2019-06-17 1180 瀏覽
同朋友諗住去大館參觀,天氣近排非常熱,行一陣已經好熱出哂汗,跟住就諗住搵個地方休息一下。見到樂茶軒,見有古典風味,好似專飲茶,我哋又覺得好熱,就入去休息一陣!每人都叫咗一樽冷泡茶,茶價錢50蚊左右,價錢合理,唔算太貴,有得坐點都畀啦!茶味覺得幾香,而且店員仲可以幫你refill,飲冷泡茶真係好舒服,即刻舒緩曬,冇咁熱!仲有好多不同茶款畀我哋揀,不過價錢相對地貴,下次如果有機會就再同朋友一齊嚟試下。

2019-05-30 1090 瀏覽
Our dinner came to $490 for a few TINY appetiser style dim sums and two drinks Plus you have to order a drink and there is also service charge Not worth it at all!! Really want to support vegan dim sum but not even the flavour was there we had to order some sauce . Immediately after we went somewhere else as we were hungry. Have had much better veggie dim sum at every other restaurant we have been to
2019-05-21 1133 瀏覽
今天到中環大館參觀,於館内的樂茶軒小坐。這間主要是品茶的館子,有獨立一個tea menu,内有不同種類的茶葉及熟茶選擇,茗茶$48起一位,也都算貴了。茶的器皿是傳統的焗盅式,亦有一個熱水壺煲沸水沖茶。因為不是嚐茶人,只點了一般的花茶喝:香片及玫瑰普洱茶。另外,食物方面是素點心。麻醬腸粉有芽菜、紅蘿蔔絲,味道頗特别,帶點微酸,也算醒胃。潮洲粉果及八菌燒賣的皮太濕粘,拿起便散哂。味道亦一般。總括来説,此茶店主要招待遊客,可能對本地人来説只是到此一遊吧!

麻醬腸粉有芽菜、紅蘿蔔絲,味道頗特别,帶點微酸,也算醒胃。

潮洲粉果及八菌燒賣的皮太濕粘,拿起便散哂。味道亦一般。
2019-05-07
2019-04-11 1488 瀏覽
有素食朋友來港相聚 出名既餐廳都同佢去左呢間素食餐廳周邊仲有得比遊客影相餐廳室內坐位有限 最好打定電話黎book位點茶時職員已說明呢種花茶味道相對淡d貪靚叫左 係淡少少朋友叫左四季春烏龍真係濃好多每枱都有個電熱水壺 熱水可以免費refill點心方面竹笙紅菜頭餃好味又好睇 佢整到腳紅菜頭味唔會好臭另外滷水燻蹄都覺得幾好食 同埋香煎薯仔餅都唔錯 冇見過係中式嘅齋鋪有得食小朋友應該都會幾鍾意食至於甜品方面薑汁糕我覺得好正 好友趙口
有素食朋友來港相聚 出名既餐廳都同佢去左

蓮蓉西米角
  • 薑汁糕
  • 滷燻蹄
2019-04-01 859 瀏覽
點心唔好食, 而且款式聽落花巧,實則極度普通,但價錢卻是偏貴. 服務質素不太好環境係唔錯既 話晒餐廳坐落於大館 哈哈茶係幾香 佢會教你用個茶杯仔點沖黎飲總結 間餐廳啱唔識食既遊客 或為左打卡既食客

環境係唔錯既 話晒餐廳坐落於大館 哈哈

茶係幾香 佢會教你用個茶杯仔點沖黎飲

總結 間餐廳啱唔識食既遊客 或為左打卡既食客
2019-01-24 1768 瀏覽
If you are looking for a place for a relaxing afternoon with Chinese tea or vegetarian dim sum, Lock Cha Teahouse is definitely the place, I mean the best place! Ordered few dim sum and white tea. My favourite dim sum is the Siu Mai (Vegetarian version of course). It tastes as great as it looks. The stir-fried rice noodles also very impressive, not oily and not burnt at all (Often time fried noodles/ rice are burnt at most of the places). These are only my favourite dim sum, and in fact all dim

Ordered few dim sum and white tea. My favourite dim sum is the Siu Mai (Vegetarian version of course). It tastes as great as it looks. The stir-fried rice noodles also very impressive, not oily and not burnt at all (Often time fried noodles/ rice are burnt at most of the places). These are only my favourite dim sum, and in fact all dim sum tastes very yummy. I am going there very now and then, Lock Cha is one of the best place I highly recommended!

Ohh... forgot to mention the friendly wait staffs and wide range of tea selection makes everyone happy!
同朋友放工 想話食點心..為左去下望大館就選呢度點心好一般 唔係食正餐的好選擇..價錢同量不足正比....size太細了..如果一心想黎茗茶同欣賞古舊茶屋環境 ,呢度係不二之選...但食正餐就好勉強 真係會唔飽....
同朋友放工 想話食點心..
為左去下望大館就選呢度

點心好一般 唔係食正餐的好選擇..
價錢同量不足正比....size太細了..
如果一心想黎茗茶同欣賞古舊茶屋環境 ,呢度係不二之選...
但食正餐就好勉強 真係會唔飽....

2018-11-19
2018-11-18 1833 瀏覽
大館可以說是近排大熱的打咭熱點,今天就與兩個老外朋友試這裡的素食點心。裝飾佈置屬走的是傳統中式路線,座位不算多。中午並無午市套餐,全店供應素食,以點心、飯、麵為主,簡單來說是一間素食點心茗茶店。茶,要每人點一個,店員有教我們幾個簡單沖茶的步驟。我點了$58的高山烏龍茶。點心紙清清楚楚的已列明每道點心的件數。我最欣賞的是素燒賣,以糯米飯代替了豬肉。較為失望的是蘿蔔糕,太細件。其他的各類蒸餃也全都好食。中午繁忙時間大致八、九成坐滿,嘆這類中式茶,感覺不錯。

點心紙清清楚楚的已列明每道點心的件數。

中午繁忙時間大致八、九成坐滿,嘆這類中式茶,感覺不錯。
2018-11-16
午餐
一直去香港公園時都想試這間素食點心了剛巧在大館附近搵食,又發現在這裡開了,所以就選了這間餐廳款式唔算很多,但以品茶黎講絕對夠選擇食物都似即叫即蒸,價格尚可接受茶品選擇都多選了黑茶六堡 $88 同凍頂烏龍 $68凍頂烏龍不錯由於是臨時決定去呢度食野,只有吧檯環境都幾嘈,中間又係出餐地方通道唔係好寬敞,後面有人經過又要就就整體感覺唔係可以坐低嘆茶同環境的地方另外,唔夠職員,茶壺只夠兩杯茶,成日冇人加水不過如果去開香港公園都係會再試的
一直去香港公園時都想試這間素食點心了
剛巧在大館附近搵食,又發現在這裡開了,所以就選了這間餐廳

款式唔算很多,但以品茶黎講絕對夠選擇
食物都似即叫即蒸,價格尚可接受

茶品選擇都多
選了黑茶六堡 $88 同凍頂烏龍 $68
凍頂烏龍不錯

由於是臨時決定去呢度食野,只有吧檯
環境都幾嘈,中間又係出餐地方
通道唔係好寬敞,後面有人經過又要就就
整體感覺唔係可以坐低嘆茶同環境的地方

另外,唔夠職員,茶壺只夠兩杯茶,成日冇人加水

不過如果去開香港公園都係會再試的
上次去完金鐘香港公園茶樂軒回味無窮😍今次選擇去中環嘅新店因為坐落中環舊警署所以都好期待希望一邊嘆茶一邊欣賞古蹟建築茶居位於紅屋入邊原來地方好細好細比金鐘大概細4-5 倍😵😵😵如果繁忙時間,book位比較穩陣D另外亦都比較嘈所以如果想嘆茶慢活一下嘅話一定要選擇金鐘😂茶品和素食點心係同金鐘一樣比較特別係有晚餐套餐可以一試👍🏻✨點心種類都有好多價錢大眾化最喜愛就是全素食同埋賣相份量都精緻啱啱好服務員都細心講解及招呼👍🏻✨
上次去完金鐘香港公園茶樂軒
希望一邊嘆茶一邊欣賞古蹟建築

茶居位於紅屋入邊
原來地方好細好細
比金鐘大概細4-5 倍😵😵😵
如果繁忙時間,book位比較穩陣D
另外亦都比較嘈

最喜愛就是全素食
同埋賣相份量都精緻啱啱好
服務員都細心講解及招呼👍🏻✨

2018-10-21
15 分鐘 (堂食)