久唔久就會突然想食中菜😍 其實都無話特鍾意邊間 所以都係間間都試下 今次同都好鍾意食中菜嘅朋友試係奧海城嘅樂天經典.好鍾意佢呢度好多都有得揀餸菜嘅size 細食大食又岩 人多人少都可以自己就😌我地就咩都想試下所以即使大食都全部嗌哂s size😙🙈上枱發覺s size都唔野少 大概for 2-4個人都得👍🏿一黎嘅前菜唔係例牌嘅花生而係栗子🤤😍💕💕💕💕.古早魚香老鼠粉煲(小) ($98)似乎係佢地嘅招牌 所以一開頭就拍板要左一上黎好熱辣辣呀好正 上菜姐姐仲好好幫我地撈埋 一邊提醒我地要襯熱食先好食💕入面好多料 有超爽嘅蝦仁 滑溜溜嘅老鼠粉口感好得意感覺唔會好滯又幾飽肚 不過有些少過鹹.阿婆蕃茄炒蛋 ($60)d蛋炒得超滑 蕃茄又夠淋 同埋好多汁 用黎撈飯一流😍只係一上枱唔熱😢扣左少少分.手剁馬蹄鹹蛋蒸肉餅 ($72)肉餅比較薄 同埋蒸得過耐硬左😣.青芥末蝦球(小) ($135)雖然係細 都有6大粒蝦球😙粒粒都超大粒青芥末好正 好似平時wasabi會慢慢攻鼻 好鍾意呢個咁新穎嘅配搭💚仲有芒果同蟹籽 食落真係好清新 會忍唔住狂食😙.金銀蛋浸時蔬(小) ($83)時蔬好嫩好好食 唔會有渣!😌 個

我地就咩都想試下所以即使大食都全部嗌哂s size😙🙈
一黎嘅前菜唔係例牌嘅花生
而係栗子🤤😍💕💕💕💕
前菜

古早魚香老鼠粉煲(小) ($98)
似乎係佢地嘅招牌 所以一開頭就拍板要左

入面好多料 有超爽嘅蝦仁 滑溜溜嘅老鼠粉口感好得意
感覺唔會好滯又幾飽肚 不過有些少過鹹
古早魚香老鼠粉煲(小)

阿婆蕃茄炒蛋 ($60)
d蛋炒得超滑 蕃茄又夠淋 同埋好多汁 用黎撈飯一流😍
只係一上枱唔熱😢扣左少少分
阿婆蕃茄炒蛋

手剁馬蹄鹹蛋蒸肉餅 ($72)
肉餅比較薄 同埋蒸得過耐硬左😣
手剁馬蹄鹹蛋蒸肉餅

青芥末蝦球(小) ($135)
雖然係細 都有6大粒蝦球😙粒粒都超大粒
青芥末好正 好似平時wasabi會慢慢攻鼻
好鍾意呢個咁新穎嘅配搭💚
仲有芒果同蟹籽 食落真係好清新 會忍唔住狂食😙
青芥末蝦球(小)

金銀蛋浸時蔬(小) ($83)
時蔬好嫩好好食 唔會有渣!😌 個湯底都好清甜 好味🤤
金銀蛋浸時蔬(小)

檸檬薏米水 ($15)
做緊promotion所以15蚊好抵嗌😆
清清甜甜酸酸好解渴 薏米好多 正👍🏿

古早魚香老鼠粉煲(小)
青芥末蝦球(小)
金銀蛋浸時蔬(小)
2017-08-19 163 瀏覽
今晚和朋友聚餐,相約到奧運站。由中環放工搭兩個站地鐵便到奧運站,十分方便,原來朋友們都到了這家樂天經典,還預先點好了菜,所以我一到步就可以開動了!《咖啡脆雞 $92》雞球的外層用上咖啡加粉炸成,然後沾上蜜糖,所以味道帶甜中帶點咖啡的甘香。雞肉夠鮮嫩,亦算汁濕不會乾。《荔枝咕嚕肉 $88》一粒粒風像荔枝肉般大小的咕嚕肉沒有炸得過厚,肉多、脂肪少,配有青椒及菠蘿得酸甜配菜很胃口。《香脆彎月黃立鯧 $98》黃立鯧香脆, 魚皮煙韌惹味,魚肉蘸上鮮魚醬汁更提味,整條魚都被我一個吃掉。《砂煲花菇西蘭花扣海參 $198》冬菇大隻,連同西蘭花和海參都炆得十分軟腍入味,冬菇和海參份量亦不少。《南乳羅漢素菜煲 $88》南乳香濃惹味,但略嫌粉絲太少,浪費了醬汁,所以多點了兩碗白飯撈汁。最後還點了兩個甜品呢!《番薯糖水(熱)$32》《楊枝甘露(冷) $35》

《咖啡脆雞 $92》
《荔枝咕嚕肉 $88》
《香脆彎月黃立鯧 $98》
《砂煲花菇西蘭花扣海參 $198》
《南乳羅漢素菜煲 $88》

最後還點了兩個甜品呢!
《番薯糖水(熱)$32》

《楊枝甘露(冷) $35》
2017-08-16
2017-08-19 2575 瀏覽
今晚跟先生接了婆婆一同去奧海城晚餐,皆因是樂天集團旗下餐廳,質素有保證,而且還有免費泊車優惠。去到剛剛有位,職員帶我們到餐廳較入位置,感覺光猛夠grand,但老人家易怕冷所以還是搬到近門口的位置就坐,職員友善沒有不耐煩,很諒解,感覺友善。茶芥 $7/位,有加一服務費婆婆拍板點了《天麻藥膳豬肚湯(每盅) $155》- 每盅可分到5碗,湯料足,分別有 天麻、豬肚、玉竹、胡椒粒、排骨、赤肉、老雞和雞腳,有提神補氣活血強生抗風濕的功效。味道香濃,很重胡椒味。《蒜香紅海蜇頭 $72》大片紅海蜇頭配爽口帶酸很開胃,而青瓜很脆口很清新。《酥炸豬肉蝦棗 $68》外型像炸豆腐磚的酥炸豬肉蝦棗。豬肉混有蝦肉,味道鮮甜、口感爽彈又多肉汁,酥炸外層香脆可口又不油膩,好吃。《古早魚香老鼠粉煲 $98》老鼠粉這名字很可愛,其實是傳統的銀針粉,當中拌有雞蛋,又香又滑,粉和蝦同樣夠彈牙,很惹味。《金銀蛋浸時蔬 $83》既爽口又柔軟的蔬菜,加上鹹蛋、皮蛋、雞蛋再用肉碎魚煲湯烹煮。《三色瑰花班蘭糕(冷) $38》三色桂花糕巧妙地把班蘭、桂花與椰子的清甜結合在一起,呈現出既清凉又精緻的甜品。

茶芥 $7/位,有加一服務費

婆婆拍板點了《天麻藥膳豬肚湯(每盅) $155》-

《蒜香紅海蜇頭 $72》
大片紅海蜇頭配爽口帶酸很開胃,而青瓜很脆口很清新。

《酥炸豬肉蝦棗 $68》

《古早魚香老鼠粉煲 $98》

《金銀蛋浸時蔬 $83》

《三色瑰花班蘭糕(冷) $38》

2017-08-17
3K
2017-08-19 190 瀏覽
同阿爸去到奧海城開餐,是晚去了樂天經典,前身是樂天客棧,沒改名前食過很好味,是晚再試試改名後有咩變化先。先開了一壺香片($7/位),茶又香又醇,靚茶葉呢!還送上小食一碟($15),炆花生同栗子,好淋好入味,好好食的餐前小吃。招牌扣肉包($22)阿爸話想試下,那就點一個吧。扣肉很軟腍入味,層肥層瘦好正,咬落充滿油脂的甘香。包很鬆軟,剛蒸出黎熱辣辣。夾埋兩塊生菜落去減低油膩感,軟腍多汁勁正,推介淮山杞子螺頭湯($168)家裏少湯水,一於今晚叫番一壺滋潤下先,零味精系列,試下得唔得先。湯頭清甜味道濃郁,一點都不油膩,飲到濃濃的螺同肉的鮮味,勁正喇沙海鮮米線($72)阿爸想試下喇沙,又叫一碗share食。米線很淋,吸飽了湯汁。喇沙湯好香,微辣,帶濃濃的海鮮鮮味,很對胃,幾乎飲哂碗湯呢。當歸花菇雲耳蒸鱸魚片($108)一上枱就係強烈的當歸味,好香好正呀,魚肉超嫩滑,仲帶有金針雲耳香,好搶手勁快清碟椒鹽香酥鮮淮山($55)仲點了香口野炸淮山,淮山好滑,少少滑潺潺口感很不錯,炸漿不算厚,椒鹽味正。食物滿分,枱與枱之間夠濶落,店員態度有禮貌,整體感覺良好
招牌扣肉包($22)
阿爸話想試下,那就點一個吧。
扣肉很軟腍入味,層肥層瘦好正,咬落充滿油脂的甘香。
包很鬆軟,剛蒸出黎熱辣辣。
夾埋兩塊生菜落去減低油膩感,軟腍多汁勁正,推介

淮山杞子螺頭湯($168)

喇沙海鮮米線($72)
阿爸想試下喇沙,又叫一碗share食。
米線很淋,吸飽了湯汁。
當歸花菇雲耳蒸鱸魚片($108)

椒鹽香酥鮮淮山($55)

食物滿分,枱與枱之間夠濶落,店員態度有禮貌,整體感覺良好
2017-08-09
2017-08-19 138 瀏覽
約咗男朋友今晚喺奧海城睇戲,睇戲前緊係醫下肚先,見呢間樂天經典中菜入面都坐咗唔少人,一於試下先,店內裝修典雅,有食高質中菜嘅感覺,而且坐椅幾舒服,坐低咗即刻有碗熱辣辣嘅栗子花生餐前小吃,我倆食到哇聲四起,太好味了!兩者幾乎入口即溶,太愛呢種感覺,尤其栗子的甘香。我哋一共叫咗。。1、老鼠粉煲2、家鄉鹵元蹄3、四大天王(茄子,四季豆,蜜豆,秋葵)4、涼瓜排骨5、芥末蝦球第一次食老鼠粉煲,原來主角係銀針粉,上枱時姐姐喺我地面前加咗鹹魚鹹蛋後攪伴,霎時傳出濃烈香味,唔食唔知原來材料配合得 天衣無縫!冬菇,菜莆,蝦仁,椰菜花,加上剛才的鹹魚鹹蛋煮成的一鍋物,古法鹹香,食材多元化增口感,吃完一啖又一啖。鹵元蹄鍋湯似肉骨茶味,精髓豬皮同油脂都煮得極淋入味,食咗好多骨膠原。既然咁邪惡,當然要補充返啲植物纖維啦,四大天王排頭開到咁大,原來都真係幾正!茄子定必走油,蜜豆極度爽甜,四季豆同秋葵亦夠爽脆,美味可口,絕對唔係為食菜而食菜嘅感覺!苦瓜排骨不過不失,如果送飯一流。芥末蝦球醬汁幾新鮮特別,而且蝦球夠大粒,爽口彈牙,連我男朋友都唔可以一口咬晒,呢隻蝦為成晚嘅菜式帶來大滿足。

我哋一共叫咗。。

1、老鼠粉煲
2、家鄉鹵元蹄
3、四大天王(茄子,四季豆,蜜豆,秋葵)
4、涼瓜排骨
5、芥末蝦球

苦瓜排骨不過不失,如果送飯一流。

2017-08-18 157 瀏覽
午飯約了中學同學,到了奧海城匯合她,由於想試下中菜,因而選了這間南洋風味餐廳。午飯時段餐廳已有大量食客,座無虛席。扣肉米線扣肉肥瘦均勻,入口鬆化。米線質感彈牙,很有口感。喇唦湯海鮮米線喇唦味香濃,很有馬來亞風味茶香鐵板豆腐豆腐很滑口,茶香味突出。金絲麥片蝦球蝦球很爽甜,外層都鋪滿麥片,很香脆。排骨王質感似肉排,一點都不肥膩,酸酸甜甜味道很開胃。茉莉,桂花,龍眼菊花花茶花茶很清香,結合了各種花的味道,提升口感的層次。蘋果與荔枝喜歡蘋果的甜及荔枝的酸,兩者味道配合得恰到好處。椰子西米露湯丸椰味香濃,加上粒粒西米及湯丸,足料好味道。
午飯時段餐廳已有大量食客,座無虛席。
扣肉米線
扣肉肥瘦均勻,入口鬆化。米線質感彈牙,很有口感。
喇唦湯海鮮米線
喇唦味香濃,很有馬來亞風味
茶香鐵板豆腐
豆腐很滑口,茶香味突出。
金絲麥片蝦球
蝦球很爽甜,外層都鋪滿麥片,很香脆。
排骨王
質感似肉排,一點都不肥膩,酸酸甜甜味道很開胃。
茉莉,桂花,龍眼菊花花茶
花茶很清香,結合了各種花的味道,提升口感的層次。
蘋果與荔枝
喜歡蘋果的甜及荔枝的酸,兩者味道配合得恰到好處。
椰子西米露湯丸
椰味香濃,加上粒粒西米及湯丸,足料好味道。

2017-08-14
午餐
2017-08-18 108 瀏覽
放工去奧海城行街睇戲,那天喺奧海城開咗間南洋,第一次見,咁岩又有位唔駛等泰國新加坡馬來西亞印尼茶錢$7一位,平過我飲早茶地方又大又靚椒鹽淮山,炸得好鬆脆又唔太咸,味道十分好美人魚,好脆,好似魚干咁既脆片幾得意金銀蛋菠菜,好好味有咸蛋黃,咸蛋白,好多肉鬆,波菜好淋,真係好好味海蜇,好大塊,又有青瓜,辣辣地,好正番薯糖水,唔會太甜,番薯好甜好軟身,雖然無薑汁,但都好味椰汁湯圓西米露,朋友一致認同好香椰汁味,湯丸又大粒,好多西米,甜度適中,香滑又美味羅漢果茶,消一消滯,走冰,涼涼地清清地飯前飯後都無問題

泰國新加坡馬來西亞印尼

茶錢$7一位,平過我飲早茶
地方又大又靚

椒鹽淮山,炸得好鬆脆
又唔太咸,味道十分好

美人魚,好脆,好似魚干咁既脆片
幾得意

金銀蛋菠菜,好好味
有咸蛋黃,咸蛋白,好多肉鬆,波菜好淋,真係好好味

海蜇,好大塊,又有青瓜,辣辣地,好正

番薯糖水,唔會太甜,番薯好甜好軟身,雖然無薑汁,但都好味

椰汁湯圓西米露,朋友一致認同
好香椰汁味,湯丸又大粒,好多西米,
甜度適中,香滑又美味
羅漢果茶,消一消滯,走冰,涼涼地清清地
飯前飯後都無問題
2017-08-17 115 瀏覽
外國朋友返來香港約我食飯,去咗食星加坡過江龍嘅樂天經典,朋友仔非常滿意,食到Lam Lam 脷呢度大部份食物都分了,大,中,小分量,而價錢因應不同分量以定,非常細心。我地兩個人, S分量就啱啱好,可以叫多幾款試下,每樣試d。我地點一個湯,兩款小菜,一碗海鮮喇沙及甜品,非常豐富。安排坐位後,店員馬上送來餐前小食🌰栗子同花生,好淋身淮山杞子鮮螺頭湯:一盅足夠3至4人飲用,湯料非常足,味道很鮮甜,外國朋友仔非常喜歡飲喇沙海鮮米線:海鮮配料很豐富,有鮮蝦、蟹柳、豆卜、魚塊、同唐心蛋,而米線軟硬度適中,非常好食黃金鹹蛋蝦球(小):🦐外層包滿咸蛋黃,而每隻蝦都很大蝦,外脆內爽,一流的口感咖啡脆雞(小):外層非常香脆可口,咖啡味道控制得很好,吾會覺得苦澀,而雞肉十分嫰滑呢度甜品非常出色,而且款式很多。我地點了三色桂花班蘭糕,外形非常吸引同精緻,三層分別係桂花糕、班蘭糕、椰汁糕,味道非常清甜。朋友非常滿意呢一餐,仲話下次返香港再黎食過

我地兩個人, S分量就啱啱好,可以叫多幾款試下,每樣試d。

我地點一個湯,兩款小菜,一碗海鮮喇沙及甜品,非常豐富。

安排坐位後,店員馬上送來餐前小食🌰栗子同花生,好淋身

淮山杞子鮮螺頭湯

咖啡脆雞(小)

呢度甜品非常出色,而且款式很多。

朋友非常滿意呢一餐,仲話下次返香港再黎食過
2017-08-12 340 瀏覽
自從上次去表姐新居聚會後,都好耐無同表姐食飯傾計😆 所以約表姐今晚食飯,因為我比較早放工,地點梗系要就表姐啦,食乜都交由表姐安排👀😁表姐話佢食過呢間覺得質素幾好,所以今次同我來食😊是晚我地6點幾就入座啦,仲好早😂大廳中主要圓枱,近門口的卡位都坐滿人客了,服務員帶我地到廳內的4人座位間餐廳裝修感覺都比較高檔雅緻,座位都好闊落,坐得舒適👍🏻😊。餐前小食--栗子,花生出面餐廳一般都系花生酸菜,今次有栗子😍我本身都幾鍾意食栗子,d栗子好甜,好綿同粉👍🏻😋 好啱我食,好快我就清曬全部栗子🙈🙈🙈招牌扣肉包--扣肉色澤好靚,醬料夠入味,肉質夠腍,仲有幾片西生菜同芫茜隨個人喜好夾落d包片度食(我喜歡夾曬d配料😆)。包片熱辣辣好軟,扣肉內的肥膏食落一點肥膩感都無,只覺滑滑地,有creamy的感覺,生菜就脆脆的😋😋😋 如有吾系留肚食其他野,真想食多一片🙈溂沙湯海鮮米線--望落以為好辣,但食落吾辣,湯底非常濃厚有椰奶香,用料都豐富,仲有隻溫泉蛋😁 我平時食湯麵都盡量吾飲湯的,但今次我忍吾住一啖接一啖🙈 如果吾系表姐制止我,叫我留肚食其他野,我可能會清底🤣🤣🤣青芥末蝦球--我地點左細份,但都有6只蝦,蝦有炸過

表姐話佢食過呢間覺得質素幾好,所以今次同我來食😊

是晚我地6點幾就入座啦,仲好早😂

餐前小食--栗子,花生
出面餐廳一般都系花生酸菜,今次有栗子😍

招牌扣肉包

溂沙湯海鮮米線

青芥末蝦球--我地點左細份,但都有6只蝦,蝦有炸過,蝦肉彈牙,用沙律醬加青芥末醬,再配上彈彈帶點咸味的蟹籽,味道十分豐富👍🏻👍🏻如果青芥末味再重點,會更加刺激🤣
青芥末蝦球

咖啡脆雞--印象中我未食過用咖啡整既送,所以一見就好有興趣試,而且見賣相好吸引😂

本來以為咖啡煮送,應該會是苦澀的,但又沒有哦,肉質幾嫩滑😋 要來配白飯幾啱😂
咖啡脆雞

一個甜品可以食到三種味道😂😂

招牌酸柑香茅凍
香茅味好出👍🏻一開始覺得稍甜,擠上青檸汁就剛剛好🤣

清熱去濕消滯😊
招牌扣肉包
溂沙湯海鮮米線
青芥末蝦球
咖啡脆雞
2017-08-11 121 瀏覽
好朋友一家嚟香港,我要請食飯,想咗好耐,搵地方。 上次去過奧海城食,印象非常好,所以今次再來一次。前菜係花生栗子,炆得好淋,加咗少少糖,完全冇苦澀味,食住傾好啱。天麻藥膳豬肚湯 : 真材實料,不油膩 ,湯味濃郁,連湯渣都可以食埋。不過冇天麻味,但胡椒味都非常好飲。黃金鹹蛋蝦球 : 大大隻蝦又厚肉,炸得鬆脆,添上鹹蛋黃,特別之味。再叫咗幾個小菜,酸甜鱸魚片、家鄉元蹄、小排骨… 樣樣餸都好好食,每款都有佢特別嘅味道。再叫咗兩個主食 : 喇沙海鮮米線同揚州炒飯。喇沙湯底濃郁,海鮮豐富配上半隻流心蛋零舍香,而且豆卜吸咗喇沙湯特別滋味。不過今次冇食甜品,因為實在太飽。好多款餸都會有大中小份量選擇,我哋都係叫咗小嘅,但已經好滿足。

2017-08-10 120 瀏覽
為了慶祝加人工,我請一家人吃晚餐。工作關係來到奧海城,便約家人到這邊用膳。餐廳大部分的餸菜都有3種份量選擇,我想多嘗嘗不同款式,所以可以選擇少份量的,我都是選最細的那個。我點了6款小菜、2款飯/麵及一款湯。食物份量比我估計的多,全部的味道都令人滿意!這是天麻藥膳豬肚湯,一鍋湯約有6碗,胡椒味重,味道濃郁。元蹄-豬手滷得入味又夠腍。用蠟燭一直熱著元蹄,因此,食到最後都不會覺得油膩。我經常吃酸甜排骨,但酸甜鱸魚則是第一次。鱸魚酸酸甜甜,配菜很多,味道亦很好。排骨王-是上海排骨,啖啖肉。黃金蝦-蝦肉爽口,可惜不夠鹹香惹味。金銀蛋時蔬-味道偏濃,有許多皮蛋...這是十分特別的椒鹽香酥鮮淮山。將薄薄的淮山炸至極酥脆,口感十分特別。飯/麵便不介紹了,但是好味道的!我頗喜歡這家餐廳,首先是乾淨,這是最重要的!其次是味道符合我的口味。最後份量及價錢,定價及食物份量合理。
這是天麻藥膳豬肚湯,一鍋湯約有6碗,胡椒味重,味道濃郁。
排骨王-是上海排骨,啖啖肉。
黃金蝦-蝦肉爽口,可惜不夠鹹香惹味。
金銀蛋時蔬-味道偏濃,有許多皮蛋...
2017-08-09 113 瀏覽
懶洋洋的星期日,因天氣太熱,喜歡待在有冷氣的地方,其中避暑的商場當然是大熱之選。這晚家人都放假,於是晚上一起去吃飯。甫坐下,侍應生便放下一碟栗子花生,吃起來軟腍香口,成了最好的前菜。這間店揉和懷舊風格,採用南洋風味的烹調手法,炮製不少中菜經典,加上菜式細分為大中細分量,家人都覺得挺貼心又合口味。海鮮皇炒飯  $88 樂天經典的招牌海鮮王炒飯用上鮮嫩的蝦、切粒帶子刺身和蟹籽炮製而成,飯呈尖狀,吃起來更有咬口和口感。老鼠粉煲 $98 倒一碟咸香的祕製醬料入瓦煲再攪勻,加入流心蛋,口感會滑一點,更好吃!蝦仁大隻厚肉嫩口,伴有冬菇絲 和椰菜花好惹味。想不到點細portion,上枱時都幾大,瓦煲老鼠粉口感順滑,味道均勻濃郁,是老少皆宜的菜色!酸甜鱸魚片 $108 連魚皮去炸再用酸汁去炒成,每一塊都均勻沾上,魚肉滑嫩可口,紅青椒伴魚柳,色彩繽紛。砂煲花菇西蘭花扣海蔘 $198 海蔘和花菇Q彈有口感,西蘭花伴底吸精華,鋪面的海蔘,厚度不錯,炆得軟身。除了楊枝甘露、西米露等糖水,也有比較輕盈、不太重負擔的甜品—酸甘香茅凍 $28 啫喱口感爽口,伴有瘦身蘭香子,冰凍清新,消膩解濟。香茅味特濃,比較甜,可

海鮮皇炒飯  $88

老鼠粉煲 $98

酸甜鱸魚片 $108

砂煲花菇西蘭花扣海蔘 $198

啫喱口感爽口,伴有瘦身蘭香子,冰凍清新,消膩解濟。香茅味特濃,比較甜,可用青檸或茶中和。

題外話/補充資料: 茶芥每位$7,小食$15/碟
  • 老鼠粉煲
2017-08-08 122 瀏覽
今晚Victor 又請客了,因為他每星期也開一張大單了,真的替他開心,所以他說今晚請我到奧海城的樂天經典吃過痛快!首先我們叫兩個燉湯,今晚的老火湯是竹生燉肉排,果然清潤解渴!我叫了兩個小食,一個是蒜香紅海蜇頭,紅蜇頭加上陳醋和蒜香醃製,真的很入味!特選溏心皮蛋真的很靚,很溏心加上子彊,回味無窮咖啡脆雞是招牌菜真的很脆而且可以說外面炸得很香而且口感十足,雞骨很嫰滑!腐乳空心菜真的火喉十足而且腐乳味很濃!我叫了一客三色桂花班蘭糕是冷的,陣陣的桂花加上班蘭真的十分配合,也很清新!今晚我和Victor 也吃得很開心!  I and Victor mostly enjoy the Coffee Chicken so much because we think that is very Crispy and good taste too.

特選溏心皮蛋真的很靚,很溏心加上子彊,回味無窮

腐乳空心菜真的火喉十足而且腐乳味很濃!

2017-08-07
1 分鐘 (堂食)
2017-08-08 81 瀏覽
個人推介指數分7.75(10分為滿分)- 印象中的南洋風味, 也是味濃醬多, 的確很惹味, 但吃過後需要飲大量的水, 否則會感到口裡總是不太舒暢. 這裡的南洋菜融和了香港人的口味, 味道平和之餘, 又能保持那份惹味. 價錢有彈性, 基本上, 每樣菜色也有大中小份量以供選擇, 非常貼心.環境方面, 絶對坐得舒適.一張四至五位圓枱也能最少放十款餸菜, 即使大吃一頓, 也不會放不下. 今天宴請客戶食飯, 當然不能馬虎, 素知客人鐘情南洋菜, 今晚便來這所新派的南洋菜館. 進來後, 感覺已不錯, 地方濶大整潔, 光線充足, 人也覺得精神些. 看罷MENU, 更覺到今晚應該沒有選錯地方. 這裡的菜色, 除前菜外, 大部分也有大中小的份量供客人選擇, 十分貼心. 筆者最喜歡一次過品嘗不同的食物, 最好是全枱放滿滿細小碟, 想起也感興奮.再吃過這個前菜, 我肯定這裡的菜應該會有水準. 就是這個花生栗子, 花生很香脆, 栗子更是鬆化, 基本上也能保留食材本身的原味. 客人未待主菜來就把它幹掉. 我們一行三人點了三個前菜, 三個主菜和一樣主食, 再以甜品作結. 我本人認為這由的冷盤小吃比起主菜更讓我印象

看罷MENU, 更覺到今晚應該沒有選錯地方.

客人未待主菜來就把它幹掉.

我本人認為這由的冷盤小吃比起主菜更讓我印象深刻, 每款小食也是手工菜, 造工一絲不苟, 份量也不少, 簡直可當是主菜來.
冰鎮苦瓜拌桂花蜂蜜 - 入廿冰涼, 桂花蜜的甜中和了涼瓜的苦, 加上切得很薄, 連不吃苦瓜的我也愛上. 不過要快一點吃, 否則冰溶化了, 口感就沒那樣好.
脆醬美人魚 - 小魚炸得非常香脆, 即使侍了良久也是脆口的. 味道甜辛平衡, 是一道十分滋味的開胃菜.
泰式鳳爪 - 酸辛調校剛好, 很怕有些店子只有酸味和辣味, 這裡的還有些少咸味, 層次豐富很多, 真的相當醒胃.
接着來的全是香口菜, 先來香酥南乳五花肉. 醬料不多, 完全滲入肉內, 外層酥脆, 不覺油膩. 那南乳的味道久久不散, 香而不咸, 也不用一定要伴白飯來吃, 是小弟前菜以外的是晚最愛.
酥炸豬肉種- 上枱時還以為是炸豆腐, 吃下去才知亁坤. 內裡是彈牙的蝦膠, 混和了豬肉, 再酥炸而成. 不用沾任何醬汁, 也很夠味道. 外層酥化, 內層是有吃肉丸的感覺. 小弟材疏學淺, 也很想知是那裡的家鄉菜.
咖啡脆雞- 這個脆雞我相信是新派的菜, 很少會用咖啡入饌, 因為如果做得不好, 很容易變成苦澀味. 這雞剛入口, 確會有些少苦味, 但很快就變成辣味, 再內就是一頓咖啡的香味留在口腔內, 是一道頗特別的菜.
泰式海鮮炒米粉- 味道出奇辛辣, 很是惹味, 是是晚味道最濃的一道菜. 吃罷以上香口的食物, 應該叫些清淡的主食, 這點應是晚可做得更好的地方.
不過如單點這主食來計, 味道用料實是不錯. 份量也不少.
楊枝金露
賣相已相當討好, 味道甜中帶甘,可解膩氣.

客人這晚吃得很愉快, 不知不覺我們暢談到差不多打样, 最後一枱埋單. 有好菜, 有好地方, 雖然沒有酒, 也能讓人感到心情開懷, 興奮不已.
整体來說, 這裡不論食物, 環境服務也屬中上, 即使情侶來到也可品嚐多一點款式的菜, 這點我最讚.
2017-07-20
2017-08-06 201 瀏覽
朋友介紹奧海城有間東南亞菜唔錯,見呢排早到放工又就腳就試試佢。未點餐奉上一小碟醃制花生栗子作開胃菜,口感粉身,未開始上主菜前可醫醫肚,留意小食需要收費$15,茶則$14。時令飲品檸檬薏米水,薏米大大粒!稍嫌部分薏米仲未煮開,再煮林啲就較岩我口味。呢碟餸用嚟配飯一流,真心推介👍🏻如果你鍾意食馬拉盞炒通菜,我估你都會鍾意呢碟!佢嘅醬我估係用茄子、蝦仁、蒜蓉同辣椒煮制而成,通菜中空沾滿惹味醬汁,又唔會過咸,建議來到要點呢碟。海鮮喇沙名符其實,有蟹柳、鮮蝦、豆卜及魚塊作配料,仲加上一隻糖心蛋,誠意十足!但重點係湯底味道夠正宗,蝦既鮮味跟椰汁混為一體,絕不欺場,米線滑溜入味,食過既喇沙佢肯定係頭幾位👍🏻名為辣子蝦仁,因為怕辣所以專登點小辣,蝦仁爽口彈牙,做到玻璃蝦嘅口感!醬汁係用茄汁再加辣椒調味,配上蛋白打勻嘅蛋花以及灑上切碎嘅蔥花,食落似家常菜。四大天王其實茄子、四季豆、豆角同埋秋葵組合而成,望餐牌以為係鹹嘅食落居然係甜甜地,似混咗泰式甜醬,少食甜煮既菜,唔係好食得慣🙈銀雪魚煎得香口,半邊鋪左蒜蓉,再配豉油調味,可以自行調校口味,不過魚肉質較乾身,偏少油脂成份,所以食落去口感唔夠滑同多汁。另外

小食

南洋森巴空心菜

辣子蝦球

四大天王

油浸銀雪魚

另外店員好貼心咁幫我地將魚塊切細,方便小口小口進食👍🏻

泰式豬頸肉

豬頸肉食得出係自家製,切得較厚身,咬落爽口,搭配泰式甜酸醬去沾,不過我覺得甜酸醬反而蓋過佢炭烤嘅味道,建議直接食。

整體來講幾高質,服務亦唔錯,下次再食會試埋其他菜式👍🏻
 南洋森巴空心菜
辣子蝦球