2023-12-12 184 瀏覽
喺青衣城3樓見到“樂天皇朝”,諗起好食啲嘢,太多選擇,唔知揀咩好,但今日有個原則就係唔揀辣嘢,保護喉嚨,最後大家意見一致,點咗以下食品:“蘿蔔絲酥餅 ”、“炸饅頭”、“李白醉雞 ”、“上海風味醫鴨 ”、和“開洋蔥油拌麵”。蘿蔔絲酥餅唔係好多地方有得食,有時第二度有得食,但個樣醜醜怪怪,冇晒食欲,但呢度唔同,一路都keep住水準,一排整齊的卷卷的排紋,看得我心花怒放,食落口感更酥脆,而蘿蔔絲亦有口感,味道適中,正👍。炸饅頭有细時回憶,唔知係為左碟煉奶或是饅頭本身,總之好食就得;醉雞就係鍾意佢淡淡的酒香同嫩滑的雞肉,呢點“樂天皇朝”做到恰到好處。蔥油拌麵係每次必點的麵點😋😋

2023-12-11 100 瀏覽
今天下班比較晚,決定在街外吃晚飯🥣突然很想吃上海菜😍小籠包!!商場有樂天皇朝,這裡的小籠包非常有特色,所以決定一試😉 ✔皇朝小籠包(8色)每次我就一定會叫小籠包食八隻色好好看小籠包即叫即蒸每一粒都熱辣辣不同色口味又得確獨特湯汁飽滿,皮薄餡靚肉汁好鮮甜~~✔揚州炒飯炒飯粒粒分明,炒得非常乾爽裏面有豬肉、蝦仁、蛋和蔬菜等,配料挺豐富!!讓人吃得很過癮,喜歡吃的朋友就要試試👍 ✔蒜香排骨拉麵蒜香排骨吃起來外脆裏嫩,一點都不膩再配上的麵條食很配👍拉麵的份量很大,兩個人一起分來吃才能吃其他😂
今天下班比較晚,決定在街外吃晚飯🥣
突然很想吃上海菜😍小籠包!!
商場有樂天皇朝,這裡的小籠包非常有特色,所以決定一試😉

✔皇朝小籠包(8色)
每次我就一定會叫小籠包食
八隻色好好看
小籠包即叫即蒸
每一粒都熱辣辣
不同色口味又得確獨特
湯汁飽滿,皮薄餡靚
肉汁好鮮甜~~

✔揚州炒飯
炒飯粒粒分明,炒得非常乾爽
裏面有豬肉、蝦仁、蛋和蔬菜等,配料挺豐富!!
讓人吃得很過癮,喜歡吃的朋友就要試試👍

✔蒜香排骨拉麵
蒜香排骨吃起來外脆裏嫩,一點都不膩
再配上的麵條食很配👍
拉麵的份量很大,兩個人一起分來吃才能吃其他😂
2023-12-07
2023-12-07 146 瀏覽
香港越來越多上海菜館,上海菜中我最喜歡食的就是「小籠包」,今次揀左主打小籠包的【樂天皇朝】。餐廳環境闊落乾淨,位置相對都多,店員的服務態度非常好👍🏻👍🏻。 ⦁ 皇朝小籠包一籠八粒,每粒不同色和味道,正因為皇朝小籠包有八款獨特口味,餐廳提供食法,按照指示順序去吃,完全體會不同風味。個人比較喜歡原味、鵝肝、黑松露。川味都好惹味😋😋,只是跟我另外點了擔擔麵的味道太相似。 ⦁ 皇朝擔擔拉麵湯汁濃稠,花生味同辣味🌶️都好出,掛滿所有麵條🍜,每啖都好惹味!怕辣的要注意! ⦁ 豆沙窩餅外皮香脆,豆沙蓉🫘亦好多。 ✨著數優惠1️⃣外賣八折優惠:外賣自取❌不適用於便當、套餐、飲品及酒水 2️⃣下午茶五折優惠:下午茶(一至五)六折優惠:下午茶(六、日及公眾假期)⭕️只適用於利舞臺、青衣城及將軍澳中心分店

⦁ 皇朝小籠包

⦁ 皇朝擔擔拉麵

⦁ 豆沙窩餅
外皮香脆,豆沙蓉🫘亦好多。

✨著數優惠
1️⃣外賣
八折優惠:外賣自取
❌不適用於便當、套餐、飲品及酒水

2️⃣下午茶
五折優惠:下午茶(一至五)
六折優惠:下午茶(六、日及公眾假期)
⭕️只適用於利舞臺、青衣城及將軍澳中心分店

擔擔拉麵
擔擔麵
豆沙窩餅
2023-12-06
擔擔拉麵
豆沙窩餅
2023-12-05 88 瀏覽
樂天皇朝 (青衣城1) (青衣)青衣青敬路31-33號青衣城1 3樓310B號舖- 醋醬海蜇頭:這是一道使用醋醬調味的海蜇頭,通常配有蔥花和香菜,是一道清涼開胃的菜式。- 特色皇朝小籠包(八色):這是一道特色小籠包,以八種不同的口味填充,給人們帶來多樣的享受。- 招牌原味小籠包:這是一道經典的原味小籠包,用鮮肉和湯汁製成,口感鮮嫩豐富。- 蒜香小籠包:這是一道蒜香味濃郁的小籠包,蒜香與鮮肉的結合使得這道菜具有獨特的風味。- 川味小籠包:這是一道以川味調料調味的小籠包,帶有一些辣味和麻味,是川菜風格的小籠包。- 芝士小籠包:這是一道在小籠包內加入芝士的創新菜式,結合了鮮肉和芝士的口感和風味。- 糟溜絲瓜小籠包:這是一道使用糟溜絲瓜作為餡料的小籠包,糟溜絲瓜的脆嫩與小籠包皮的柔軟相互襯托。- 蟹粉小籠包:這是一道使用蟹粉作為餡料的小籠包,蟹粉的鮮甜味道給這道菜帶來了特殊的風味。- 鵝肝小籠包:這是一道使用鵝肝作為餡料的小籠包,鵝肝的豐潤口感與小籠包皮的薄脆相得益彰。- 黑松露小籠包:這是一道使用黑松露作為餡料的小籠包,黑松露的獨特香氣使得這道菜更加豐富和奢華。- 蟹粉炒飯:這是一道以蟹粉為
樂天皇朝 (青衣城1) (青衣)
青衣青敬路31-33號青衣城1 3樓310B號舖

- 蟹粉炒飯:這是一道以蟹粉為主要調料的炒飯,蟹粉的鮮甜味和炒飯的香氣相互融合,帶來美味的口感。
2023-11-25 3379 瀏覽
之前響疫情下,我哋個細胞小組斷斷續續有過好幾次聚會,不過,都喺小規模。依家算喺疫情過後,乜都復常,可惜今次細胞小組飯局都喺唔齊人,只有半圍檯多啲。唔緊要,聚一聚開心下都好,簡簡單單約咗嚟「樂天皇朝」食過晚飯。我本身都鍾意「樂天皇朝」啲環境同食物,不過,青衣呢間分店印象中應該未嚟過。室內環境幾大,樓底亦相對高,感覺幾唔錯,留枱時專登揀要圓枱,方便我哋一棚人傾偈。因為原本都無打算寫食評,不過見同枱組員你又影,我又影,結果影影吓都成堆相,但因為實在無準備,所以,影得求其啲,無影到餐牌俾大家參考。總之大家高興,開心飲杯!醬油花生、栗子 $15餐前小食咁多年嚟都喺呢兩款,價錢都喺收咁多,小弟最早到,所以食住等。花生煮得好腍,又有醬油香,栗子切成小粒,粉糯好食。補充多一句,茶錢就收$10位。麻醬油麥菜 $68呢個作為涼菜好好食,所以,推介俾組員試,一扎一扎嘅油麥菜被青瓜薄片捲實,入口爽脆俐落,沾上少少麻醬,清新中散發出陣陣濃香,味道有層次。龍華素鵝 $75印度中好多時啲素鵝都喺香煎,煎得好脆口,但呢個就唔喺,雖被列為涼菜,但就微微哋暖。腐皮咬落甚具豆香,口感軟軟腍腍,都幾好食。上海風味醬鴨 $65
,留枱時專登揀要圓枱,方便我哋一棚人傾偈。
,無影到餐牌俾大家參考。總之大家高興,開心飲杯!
醬油花生、栗子 $15

醬油花生、栗子
麻醬油麥菜 $68

麻醬油麥菜
龍華素鵝 $75

龍華素鵝
上海風味醬鴨 $65

呢道風味醬鴨唔止個樣,食起嚟都有啲似臘鴨咁,不過,食落就無咁肥膩、無咁油,但喺就有一種好濃煙燻香嘅感覺,而咬落肉質有份韌勁,好有咬口,都幾特別。
上海風味醬鴨
皇朝小籠包(8色)$142/ 原味小籠包 $118

嚟到「樂天皇朝」點可以唔叫小籠包吖,所以,一嗌就嗌兩籠,一籠8色、一籠原味,等大家可以試多啲,始終都唔可以講試勻所有味道,當喺試吓咁啦。老實講,佢哋啲小籠包確喺做得幾出色,賣相摺口工整,正所謂皮薄餡靚,肉鮮味香,鬆化之餘又夠湯汁,而8色嘅口味又確有獨特,基本上喺枱枱都嗌嘅食物。
皇朝小籠包(8色)
木樨肉炒拉麵 $90

一睇樣你就知呢個炒麵好有上海菜濃油赤醬嘅特色,因為用咗上海拉麵嚟炒,食落比較有韌勁,口感幾好,麵裡面混咗好多豬肉絲、木耳絲、銀芽、洋蔥,所以,食落味道豐富,加上香濃嘅醬汁,味道真喺幾唔錯。
木樨肉炒拉麵
蟹粉炒飯 $142

依家喺食大閘蟹嘅旺季,不過,同枱唔喺個個人都鍾意拆蟹,所以,應少少節就揀咗呢個蟹粉炒飯,一大堆蟹粉淋落個炒飯度,絕對好有視覺效果;而個炒飯底炒得幾爽口,唔油,配埋啲蟹粉真喺正呀喂,大家三爬兩撥就清晒成碟炒飯。
蟹粉炒飯
香煎豆沙鍋餅 $58

最後就梗係甜品時間啦,先嚟一客豆沙鍋餅,因為1客有8件,比較易分啲,至少人人都有得食。餅皮煎得金黃,入口香脆唔油,豆沙清甜起沙,的確好味,香口嘢一向有客路。
香煎豆沙鍋餅
擂沙湯圓 $45

呢一個就有組員好想食,所以都點番1客大家共享,一客只有4粒,手快有手慢無。雖然我就無試,但佢哋就大讚好食,啲湯圓皮口感好軟糯,
裡面填滿香滑嘅芝麻餡,面頭嘅黃豆粉又清香。
擂沙湯圓
宮廷驢打滾 $48

雖然「驢打滾」1客只有3件,不過,比起雷沙湯圓,就可以一分為二,變相有6個人都食到。其實,「驢打滾」跟擂沙湯圓有啲異曲同工,不過,層糯米皮就捲住嚟做,此外,捲嘅喺豆沙餡,同樣外層就撒滿黃豆粉。食落軟綿黏糯,唔黏牙,紅豆餡又夠晒清甜。
宮廷驢打滾
除咗上述菜式,仲有一碟皇朝話梅骨($108),影漏咗,我哋7個人最後埋單一千一百幾,都OK啦。訂枱時講明用餐1.5小時,但因為第二輪嘅人大多數都喺等2-4人細枱為主,所以,我哋都無被催交枱,結果就坐咗兩個半鐘有多,傾到夠皮先散場。順帶一提,服務幾好,添茶、收拾都好熨貼。
麻醬油麥菜
上海風味醬鴨
皇朝小籠包(8色)
蟹粉炒飯
宮廷驢打滾
2023-11-20 162 瀏覽
青衣嘢食就出晒名 冇乜還冇乜 爛船仲有3分釘🛠️其實都仲有幾間好嘢要介紹俾大家🔥位於青衣城一間上海餐廳 啱晒成班朋友或者一家人食飯👨‍👩‍👧‍👦🥟煉奶饅頭 屋企人有老有嫩 一個清淡少少嘅饅頭打打底 點少少煉奶已經好好食☺️饅頭鬆軟 啱晒老人家同埋小朋友食👍🏻🍜擔擔麵 微微嘅辣 配埋潔身嘅花生醬擔擔湯底 就咁食個麵已經好惹味💯好食嘅湯麵就可以咁簡單已經好出色✅🥬油麥菜 經典嘅家常菜 要煮到啱啱好都唔係容易㗎👍🏻🍖沙拉排骨 呢個排骨簡直係高度推薦 個沙拉比出邊濃味得多 排骨啱啱炸起起配埋個沙拉醬一齊食 10級享受😍

🥬油麥菜 經典嘅家常菜 要煮到啱啱好都唔係容易㗎👍🏻
2023-11-19 121 瀏覽
🍊 餐廳名稱:樂天皇朝(青衣) 🐝 味道:8/10環境:7/10整體分數:7.5/10💰人均:$100~200———————————————————呢間連鎖大集團餐廳大家都唔陌生啦,總有一間係你附近。心養養想食上海菜食小籠包,所以收工就立刻走左去食!皇朝小籠包 💰142呢款有齊八款口味既小籠包,包括原味,鵝肝,黑松露,蟹黃,蒜香,芝士,川味,絲瓜。每一款口味都係非常有獨特性同創新。好岩貪心既你地想一次過試晒每一隻味道。而且小籠包皮薄又多湯,小編為左影靚相慢左夾,搞到有兩三個拎起既時候穿左,所以大家記得襯熱食。上海外婆東坡肉 💰102其實小編都幾喜歡食東坡肉,但有啲餐飯會整到個肥膏位好油膩,所以落order個時都係博一舖。但今次有啲驚喜,煮到好冧之餘無肥膩感,就算平時怕食脂肪位既都唔洗擔心,絕對好味。紅油抄手 💰68正正常常唔會太辣!蟹粉炒飯 💰148正值食蟹旺季,當然要食下!炒飯底好有鑊氣,蟹粉上枱時有少少凍左但唔影響個口感!整體係好食的,我一個人可以食晒一碟!環境都好闊落,坐得舒服,啲侍應都好有禮貌!加分!🗺️青衣城1 3樓310B號舖 🔍#FlavorforToday青衣🚆 青衣站A
🍊 餐廳名稱:樂天皇朝(青衣) 🐝

———————————————————

皇朝小籠包 💰142

上海外婆東坡肉 💰102

紅油抄手 💰68
正正常常唔會太辣!

蟹粉炒飯 💰148

環境都好闊落,坐得舒服,啲侍應都好有禮貌!加分!

🗺️青衣城1 3樓310B號舖
🔍#FlavorforToday青衣
🚆 青衣站A2/F/G出口

心血來潮想食上海菜,黎到方便就腳的青衣城一嘗久仰大名首創的「樂天皇朝」八色小籠包及其佳餚。餐廳位於青衣城3樓,剛好入坐於窗邊位置,俯瞰整個青衣城餐廳景觀🥰店員服務殷勤有禮,呈上盡顯矜貴金色不鏽鋼茶壺🫖消滯解膩普洱。仲有清甜栗子花生🥜做小食,不錯。龍華素鴨:素鴨立約不胖的地位、色澤金黃鮮香油潤,清爽不膩,但有五香汁咸中帶甜,豆乳味香濃。八色小籠包:由淡味食到濃味,新鮮熱辣出爐,皮薄餡多,湯汁與肉餡相得益彰,最驚艷是連肉餡都充滿濃郁芝士🧀味為之驚艷,每一粒湯汁清甜而不膩,視覺上真係有十八層摺最少,廚師功架十足。色彩斑斕,不論視覺和味道上的盛宴。蟹粉鍋貼🥟:底部煎至金黃香脆,一咬竟然爆汁,蟹肉一絲絲,適量豬肉,層次感十足。鮑魚炒飯:作為廚師推介必食,飯底無得輸,上菜用上瓦煲,保持熱力之餘又做到飯焦效果,粒粒分明既飯粒充滿醬油香,仲有蛋絲既咸香,飽魚煙韌爽彈。桃膠紅棗桂圓湯:天氣轉涼女士們要滋補養生,紅棗行氣活血,桃膠滋陰養顏,甜度適中滋潤。總結:好味又好睇多摺八色小籠包瓦煲粒粒鮑魚炒飯 天氣轉涼必食

豆乳味香濃。

總結:
好味又好睇多摺八色小籠包
瓦煲粒粒鮑魚炒飯 天氣轉涼必食
2023-11-15 78 瀏覽
同幾個同事食飯嚟咗樂天皇朝,叫咗好多個小菜,而我最期待嘅呢,就係佢嘅小籠包啦,樂天王朝嘅小籠包有得揀好多隻色,但係我始終都係鍾意完原味,個皮好薄,入邊啲汁又唔會流出嚟,加埋啲醋同薑絲,超好食呀
今日朋友約我去青衣城樂天皇朝吃午餐。食店環境佳,乾淨舒適,座位寬敞,服務佳。樂天皇朝的八色小籠包好味道又出名,但今天沒有叫,因朋友想試其他食物,我便讓她發辦。冷盆李白醉雞出色,雞有酒香肉質佳,一碟份量不少,內有雞胸,雞翼和雞肶,美味!京醬肉絲也有水準,好食。肉絲肉質嫩,京葱甜,用薄餅包住來吃好滋味,吃完一件又一件。蟹粉餡兒餅令人回味,蟹皇和豬肉餡夾味鮮甜,皮薄饀靚,即叫即煎,一份三個,推介。拉麵款式很多,今天叫的雪菜黃魚煨麵美味有營,豬骨湯底香濃,黄花魚片滑,麵軟滑,雪菜鮮而不咸。今天吃得很滿意,下次再訪。
今日朋友約我去青衣城樂天皇朝吃午餐。

食店環境佳,乾淨舒適,座位寬敞,服務佳。

今天吃得很滿意,下次再訪。

• 京醬肉絲
  • 蟹粉餡兒餅
  • 李白醉雞
2023-11-10 119 瀏覽
今日去咗青衣城食晚飯,想食清淡嘅,就揀咗上海菜~原味小籠包:之前食過八色小籠包,覺得唔錯,幾新奇,不過始終最鐘意都係呢款小籠包。皮薄包住鮮嫩嘅豬肉餡,每一口都可以感受到湯汁嘅滋味同肉汁嘅鮮美李白醉雞:今次冇加$10,但都有雞脾食酒味香醇,仲有其他香料味 ,雞肉入味,而家口感滑嫩,帶嚟一種微醺嘅風味紅油抽手:麻得黎帶少少辣,皮薄餡靚雪菜肉絲炒年糕︰年糕煙煙韌韌,雪菜肉絲鹹香爽口,兩者配合得唔錯,口感同味道都幾好
今日去咗青衣城食晚飯,想食清淡嘅,就揀咗上海菜~
李白醉雞:今次冇加$10,但都有雞脾食
紅油抽手:麻得黎帶少少辣,皮薄餡靚
2023-11-07
2023-11-06 106 瀏覽
🥢蟹粉乾拌麵:蟹🦀️膏蟹肉份量不多,但配埋乾蔥好惹味,麵條亦彈牙唔太淋😋。🥢原味小籠包:小籠包皮薄Q彈,湯汁是精華,果然是signature dish。🥢無錫鮮肉鍋貼:新鮮鍋貼🥟好脆,皮算薄,內有湯汁。🥢薺菜黃魚春卷:皮酥脆,魚肉嫩,薺菜味道似菠菜,味道幾夾。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)小籠包

🥢無錫鮮肉鍋貼:新鮮鍋貼🥟好脆,皮算薄,內有湯汁。

🥢薺菜黃魚春卷:皮酥脆,魚肉嫩,薺菜味道似菠菜,味道幾夾。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
小籠包
2023-11-04 108 瀏覽
樂天王朝一向都係我最愛的上海菜之一,食物精緻又坐得舒適,所以成日都會同屋企人光顧,趁今日放假同屋企人來食小籠包。 它家的小籠包真係皮薄好食,係我最愛。-招牌小籠包小巧的小籠包皮做得超薄,又薄又透見到包子內的湯汁,小籠包餅的做法很好,剛剛有個小孔可以吸到內裹的湯汁,湯汁超鮮甜,沾上薑絲黑醋中和肉湯的肥膩咁,超好味。-夫妻肺片著名四川口味的涼伴牛腱同牛肚,牛腱同牛肚很有嚼勁,經過滷制再涼伴四川香料調味,很好的選擇。-紅油抄手拌麵自家製的麵條,伴配上酸甜香辣的醬汁,加上幾粒菜肉雲吞,啱晒鍾意食辣嘅客人😍-豬骨湯年糕係我最鍾意食樂天王朝的主食,豬骨湯配上鹹鮮的蔬菜和肉絲煮年糕,味道鮮甜,年糕口感軟糯,一啖上湯一啖年糕十分好食。

招牌小籠包

夫妻肺片

紅油抄手拌麵

豬骨湯年糕
2023-10-26 146 瀏覽
樂天皇朝青衣青敬路31-33號青衣城1 3樓310B號舖皇朝質素同環境 一向有信心 點心平時食得多 小籠包出名colourful今日試下食大野坐低有一小碟花生+粟子服務有禮貌 友善 皇朝酸菜魚 $238經典酸辣爽 好大盤 魚肉質細嫩 味道鮮美濃郁的酸味和微辣湯底 搭配著鮮嫩魚肉 加入酸菜、青椒、豆製品 辣椒、姜蒜、香菜等配料仲有幼細粉絲滑捋捋上海風味醬鴨 $65凍食醬香鴨 肉質好實 外皮經過特殊處理 內外都好入味 鴨肉脂肪本身好夠香 惹味 凝固後精華所在
樂天皇朝

上海風味醬鴨 $65
凍食醬香鴨 肉質好實 外皮經過特殊處理 內外都好入味
鴨肉脂肪本身好夠香 惹味 凝固後精華所在
2023-10-24 122 瀏覽
樂天皇朝呢間八色小籠包最出名既餐飲相信大家都可能食過!今日👦🏻👧🏻就經過青衣城順便去回味一下(估唔到晚餐時候係完全Full House)!🌟皇朝小籠包皇朝小籠包有齊八款口味既小籠包,包括原味、鵝肝、黑松露、芝士、蟹黃、蒜香、韓式泡菜和辣味,口味非常獨特創新。👦🏻就推介鵝肝同蟹黃味,鵝肝口感細膩淡雅,極重鵝油既鮮味,小籠包皮夠薄,食落去淡淡鵝油係個口度;而蟹黃口感略沙,類似咸雞蛋黃既口感,食落去極香!🌟豬骨湯拉麵(紅燒扣肉/蒜香排骨)豬骨湯湯底濃郁,重豬骨味,拉麵爽口彈牙。紅燒扣肉炆得夠淋身,咬落去濃濃既南乳味;而蒜香排骨炸至金黃脆口,肉質細嫩。🌟瑤柱芙蓉賽磅蟹瑤柱鮮甜風味同蟹肉鮮美相結合,加上鬆軟既芙蓉蛋白,面層再放上溫泉蛋,灑上少量醋,呈現出豐富既層次感同口感。食落每一啖都充滿濃郁海鮮香氣。🌟上海生煎包上海生煎包既底部被煎至金黃酥脆,而頂部仍然保持住柔軟既質感。內餡嫩滑多汁肉味濃,值得推介!

🌟皇朝小籠包

🌟豬骨湯拉麵(紅燒扣肉/蒜香排骨)

🌟瑤柱芙蓉賽磅蟹

🌟上海生煎包