2024-09-01 137 瀏覽
樂天皇朝利舞臺最近搬咗新舖,除咗裝修典雅之外,食物水平依然保持高質。見今次唔係太肚餓,點咗幾樣小菜包括「芝麻醬油麥菜」廚師細心地一卷卷咁將佢哋捲起非常精緻,味道方面意外地清新爽口,別有一番滋味。跟住點咗「李白醉雞」花雕酒的香醇氣息與鮮嫩多汁的雞肉交織,令人一試難忘。另外「蘿蔔絲酥餅」嘅外層酥脆鬆軟,入口即融😆最後令人期待嘅當然係「特色皇朝小籠包」。喺八種不同口味中,我最欣賞黑松露和蟹粉的組合,餡料飽滿多汁,可以話真正嘅皮薄餡靚。

另外「蘿蔔絲酥餅」嘅外層酥脆鬆軟,入口即融😆

2024-08-22
2024-08-31 147 瀏覽
今日放工突然想食小籠包 就決定食樂天皇朝天氣咁熱 酸酸地又爽口的醋醬海蟄就最適合做前菜🪼友人想食餃子 我地就揀左一款煎餃🥟煎餃超級juicy 一咬就爆汁 都幾驚喜🤣無湯不歡的我揀左砂鍋餛飩雞🐥入面有半隻雞 小棠菜 同埋大量餛飩餛飩皮薄 雞肉好嫩滑湯汁好清 飲完唔會口渴 我自己好鍾意❤️然後當然唔少得今晚的主角小籠包❤️皮的厚薄適中 唔會太容易穿 入面好多湯汁 配少少醋已經好好味☺️最後叫左燉桃膠做甜品入面有雪耳 紅棗 桃膠 絕對係養顏之選❤️
今日放工突然想食小籠包

入面好多湯汁 配少少醋已經好好味☺️

最後叫左燉桃膠做甜品
入面有雪耳 紅棗 桃膠 絕對係養顏之選❤️
2024-08-29 183 瀏覽
一直都記得這食店在利舞臺,五顏六色的小籠包在廣告內常常出現,今次才發覺同是在利舞,但原來搬了到樓層,新的裝修,進食的環境自然靚。芝麻醬油麥菜是一道清新的小菜,整理得齊整的菜,按自己的喜好而加入芝麻醬進食,明明是這麼簡單的手法,卻又很令人回味。蘿蔔絲酥餅熱外皮酥脆,餡料熱辣辣,也屬必食。然後是必食的特色皇朝小籠包,顏色繽紛,絕對是相機食先。每粒小籠包都充滿肉汁,原味最正宗,但其他的新派味道也很有特色:鵝肝、松露口味印象最深。魚湯酸菜魚也屬大熱之選,份量大,抵食。滑滑的魚肉顧然好味,其他配料也精彩!最後,是由細食到大的上海甜點:豆沙鍋餅,完美的一餐!

蘿蔔絲酥餅熱外皮酥脆,餡料熱辣辣,也屬必食。

魚湯酸菜魚也屬大熱之選,份量大,抵食。

滑滑的魚肉顧然好味,其他配料也精彩!

最後,是由細食到大的上海甜點:豆沙鍋餅,完美的一餐!
2024-08-21
  • 魚湯酸菜魚
  • 香煎豆沙鍋餅
2024-08-28 194 瀏覽
今日係星期六,同屋企人上咗16樓睇吓點知見到樂天搬咗上嚟🤪所以就決定食呢間☺️等咗一陣,好快就有位👍🏻嘢食上得超級快😂服務員態度非常好👍🏻坐得幾舒服👍🏻而家都用QR CODE 落單,非常方便今晚我哋所叫嘅嘢食都為我哋帶來唔少嘅驚喜,我哋都十分滿意呢一餐👏🏻嘢食除咗上得快之外,整體嘅嘢食都唔會太咸太甜或over 份量對女士嚟講都係適中🤝🏻除咗呢幾樣嘢食我影漏咗炸饅頭,炸得啱啱好,唔會過火🫶🏻煉奶都夠多👍🏻(我本身非常鍾意煉奶😂)
今日係星期六,同屋企人上咗16樓睇吓
點知見到樂天搬咗上嚟🤪所以就決定食呢間☺️
等咗一陣,好快就有位👍🏻
嘢食上得超級快😂服務員態度非常好👍🏻
坐得幾舒服👍🏻而家都用QR CODE 落單,非常方便
嘢食除咗上得快之外,整體嘅嘢食都唔會太咸太甜或over
份量對女士嚟講都係適中🤝🏻
原招牌原味小籠包
賽螃蟹
肉絲年糕豬骨湯
2024-08-24
15 分鐘 (堂食)
原招牌原味小籠包
賽螃蟹
肉絲年糕豬骨湯
2024-08-28 155 瀏覽
好耐冇食上海菜,於是上網搵吓銅鑼灣有咩好食,好容易就搵到樂天王朝.一去到先發現,原來佢已經搬咗上16樓啦天氣咁熱就叫左個芝麻醬油麥菜,味道好清新再嚟一個李白醉雞,花雕味好香濃經典上海點心蘿蔔絲酥餅,冇可能唔叫啦 !當然要叫下樂天王朝嘅名物-皇朝特色小籠包,一籠有8種口味,除左原味之外,仲有糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香及川味。店員亦都好細心,提示我哋由原味開始,順序食到川味 。之後再叫左個皇朝魚湯酸菜魚,份量好夠,而且亦都有薯粉皇朝魚湯酸菜魚份量好夠,而且亦有薯粉,加分👍👍最後叫埋豆沙窩餅,超級滿足
一去到先發現,原來佢已經搬咗上16樓啦
天氣咁熱就叫左個芝麻醬油麥菜,味道好清新
再嚟一個李白醉雞,花雕味好香濃
經典上海點心蘿蔔絲酥餅,冇可能唔叫啦 !
店員亦都好細心,提示我哋由原味開始,順序食到川味 。
最後叫埋豆沙窩餅,超級滿足
2024-08-21
2024-08-27 83 瀏覽
最近得知樂天皇朝在銅鑼灣開新店喔, 裝潢華麗美觀大方,這是我一直有支持幫襯的中菜館,主打高質上海菜餚!特式皇朝小籠包(8款)皇牌之選,一食難忘😻 店長介紹要跟順序品嚐更加回味:🤍原味用薑絲醋汁配上,香味四溢💚糟溜絲瓜清爽青瓜帶陣陣酸香🤎鵝肝鵝肝濃濃獨特香味俱全🖤黑松露黑松露香味更濃厚的層次豐富💛芝士芝士味香滑可口🧡蟹粉有蟹粉鮮甜口感不錯🖤蒜香濃烈蒜味使我難忘❤️川味微辛辣開胃一流另外都品嚐了酸菜魚、蘿蔔絲酥餅 、流沙包等水準都不錯👍

特式皇朝小籠包(8款)
皇牌之選,一食難忘😻 店長介紹要跟順序品嚐更加回味:

🤍原味
用薑絲醋汁配上,香味四溢

💚糟溜絲瓜

🖤蒜香
濃烈蒜味使我難忘

❤️川味
微辛辣開胃一流

另外都品嚐了酸菜魚、蘿蔔絲酥餅 、流沙包等水準都不錯👍

2024-08-27 186 瀏覽
{樂天皇朝 - $820.6}成日都去將軍澳嗰間樂天皇朝,都覺得好好味,亦係同麻甩兩老茶聚好地方!當知道佢地在銅鑼灣有新分店,真心忍不住要去朝聖一下!新店繼續都係坐得好舒服,利舞台亦方便到達!♦️芝麻醬油麥菜呢個真係好有特色,油麥菜集持住一個極新鮮嘅狀態,加入青瓜卷成一卷卷,配以香濃芝麻醬一齊食,感覺超清新又爽口,有意外嘅口感!♦️李白醉雞這是必點皇朝美食之一,除咗佢嘅雞雞勁滑,又有香濃酒味外,重點係佢每次上碟都真係好靚,圓圓嘅模具包到啲雞好精緻美麗,令人有不忍心食佢嘅感覺!♦️蘿蔔絲酥餅呢個酥餅唔少酒樓有得食,但呢度整得特別好食,蘿蔔絲炒至香軟又惹味,神奇嘅係佢能保持濕潤,但外皮超香酥又熱辣辣,真係無得輸!♦️特式皇朝小籠包樂天皇朝必點七色小籠包,除咗原味,仲有青瓜,鵝肝,黑松露,芝士,蟹粉,蒜香,川味!!店員仲會好悉心嘅話你知邊樣食先會提升最好體驗!每粒都超正,本麻甩最鐘意蟹粉,但對芝士真係感到最大意外驚喜!♦️皇朝酸菜魚比起很多酸菜魚專門店,估唔到呢間非專門店可以做到咁出色,酸菜魚湯魚味香濃,酸辣度合適,魚亦很滑,好開胃,估唔到兩個人食下食下都食得晒!♦️香煎豆沙窩餅最後
{樂天皇朝 - $820.6}

♦️芝麻醬油麥菜

♦️李白醉雞

♦️蘿蔔絲酥餅

♦️特式皇朝小籠包

♦️皇朝酸菜魚

♦️香煎豆沙窩餅
最後來一個豆沙窩餅,外皮真係煎到脆卜卜,豆沙除咗甜味,亦食到紅豆本身的香味,肯定係用料高尚,令人有一個滿足的結束!

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
2024-08-26 187 瀏覽
鍾意食小籠包嘅朋友,對樂天皇朝一定唔會陌生,最近見銅鑼灣利舞臺新開咗間分店,裝修佈置都好舒服,入去食下小籠包。招牌原味小籠包($78)- 一客共有六粒,賣相已經非常吸睛。皮造得好薄,餡料十足,入邊注滿湯汁。鍾意食小籠包嘅朋友一定要食,佢嘅水準相當之高。李白醉雞($92)- 雞肉嫩滑,帶微微酒香,份量都算多。鍾意食雞髀嘅朋友可以考慮加$10 ,upgrade做雞脾。雪菜蝦仁炒飯($98)- 炒飯炒得非常香口,入邊仲有好多蝦仁,分量十足。雪菜帶少少鹹香,提升左炒飯嘅味道。值得一題,落單時仲可以揀少鹽少油,感覺健康啲。自家製檸檬薏米水($20)- 薏米份量相當之多,煮得好淋,加埋檸檬汁,味道好清新解渴。

2024-08-25 141 瀏覽
樂天皇朝最近喺銅鑼灣利舞臺廣場開咗新分店,裝修典雅舒適啱曬一家大細嚟食。首先當然要試佢哋嘅招牌「特色皇朝小籠包」,八種唔同口味糅合而成,每個都肉多汁多,一咬就流出滾燙嘅湯汁,實在令人食指大動。之後點咗「皇朝魚湯酸菜魚」,第一次喺樂天王朝食酸菜魚,竟然魚肉鮮嫩夠味,份量十足,一啖又一啖,仲有大量嘅米線🍜兩個人食都食唔晒。最後甜品叫咗「香煎豆沙鍋餅」外脆內軟香濃,甜度適中。真係估唔到成餐飯最值得讚係個酸菜魚,以後除咗嚟到想食小籠包,仲會掛住呢度嘅酸菜魚😭

最後甜品叫咗「香煎豆沙鍋餅」外脆內軟香濃,甜度適中。

2024-08-25 136 瀏覽
今日同男朋友行銅鑼灣利舞臺shopping,行完街街順便食埋晚餐,呢度新裝修後第一次嚟,環境光猛,卡位闊落,唔會太迫,坐得幾舒服,買完嘢仲有位擺👍🏻👍🏻👍🏻餐前有花生粟子,軟林幾好味醋醬海蜇頭涼拌海蜇頭青瓜,夏天食好開胃雲吞雞半隻雞配有小棠菜,二人份量啱啱好肉碎欖菜乾煸四季豆炒肉碎欖菜四季豆,送飯一流招牌原味小籠包小籠包鄙薄餡靚,可按自己落口味添加薑絲同醋無錫鮮肉鍋貼 鍋貼好足料,味道唔錯桃膠紅棗桂圓糖水桃膠紅棗桂圓杞子雪耳,夠晒滋潤

餐前有花生粟子,軟林幾好味
醋醬海蜇頭
涼拌海蜇頭青瓜,夏天食好開胃

雲吞雞
半隻雞配有小棠菜,二人份量啱啱好

肉碎欖菜乾煸四季豆
炒肉碎欖菜四季豆,送飯一流

招牌原味小籠包
小籠包鄙薄餡靚,可按自己落口味添加薑絲同醋

無錫鮮肉鍋貼
鍋貼好足料,味道唔錯

桃膠紅棗桂圓糖水
桃膠紅棗桂圓杞子雪耳,夠晒滋潤
2024-08-24 218 瀏覽
樂天皇朝 - 必食小籠包今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅中菜館,主打上海菜,喺港九新界都有分店,就係樂天皇朝。蘿蔔絲酥餅 $52無錫鮮肉鍋貼 $45鬆化鮮甜嘅蘿蔔絲酥餅,脆卜卜又juicy嘅鮮肉鍋貼。原味小籠包 $78然後當然要嗌經典嘅原味小籠包啦,皮薄餡料飽滿,最緊要嘅就係非常多嘅湯汁。上海炒飯 $95炒得夠晒鑊氣有底味嘅上海炒飯,當中有火腿粒、蛋絲、大蝦。宜家慶祝鑼灣店開張優惠推廣,可以特價$48/6粒食到最回味猫山王榴槤小籠包,原價要$96 㗎,優惠期8月21日至9月13日,全線分店供應
樂天皇朝 - 必食小籠包

蘿蔔絲酥餅 $52
無錫鮮肉鍋貼 $45
鬆化鮮甜嘅蘿蔔絲酥餅,脆卜卜又juicy嘅鮮肉鍋貼。

原味小籠包 $78

上海炒飯 $95
炒得夠晒鑊氣有底味嘅上海炒飯,當中有火腿粒、蛋絲、大蝦。

2024-08-22 207 瀏覽
今晚去的餐廳位於銅鑼灣,是一間以小籠包出名的上海餐廳。餐廳裝潢光猛亮麗,店員服務有禮,菜式多樣。八色小籠包✨一籠八色,色彩斑斕,精緻細膩,皮薄餡飽,輕輕一咬,汁水四溢,滿口留香。原味經典,回味無窮;蒜香獨特,辛香綿長;絲瓜清新,甘甜解膩;鵝肝細膩,香濃享受;川味熱辣,十分惹味;芝士香濃,中西合璧;蟹粉鮮美,海洋味道;而黑松露,味道香濃。芝麻醬油麥菜 🥬簡約而不簡單,油麥菜新鮮脆嫩,配上香濃的芝麻醬,既保留了其原汁原味,又增添了層次分明的口感。香辣水煮魚 🐟紅油翻滾,魚香四溢。魚塊鮮嫩爽滑,配上芽菜、乾豆皮、粉絲等。辣而不燥,麻而過癮,令人食欲大增。竹炭流沙包 ✨黑色的外皮,內藏金黃的流沙餡。熱乎乎的咬開,金色的餡料如絲般順滑流出,甜而不膩,香氣撲鼻。宮廷爐打滾 ✨表面輕輕撒上的豆粉,金黃色的外皮,軟糯可口,加上香甜的豆沙,甜度恰到好處。
八色小籠包✨
芝麻醬油麥菜 🥬
香辣水煮魚 🐟

竹炭流沙包 ✨
宮廷爐打滾 ✨
2024-08-21 227 瀏覽
知道媽咪鍾意食中菜,仲好鍾意食小籠包上海嘢,今日一於帶佢嚟利舞臺新開嘅樂天王朝前菜叫咗醋醬海蜇頭(例)($90)海蜇頭好爽口,酸酸地幾胃菜雲吞雞 ($168)叫左半隻雞,兩個人食啱啱好,清清地好啱老人家食招牌原味小籠包($78)當然要是招牌小籠包啦,一籠有六粒,即整即包,皮薄多汁,果然係招牌肉碎欖菜乾煸四季豆($88)媽咪鍾意食欖菜呢個餸啱晒佢,夠晒惹味桃膠紅棗桂圓湯 ($45)大熱既桃膠,加埋杞子雪耳養顏啊

前菜叫咗醋醬海蜇頭(例)($90)
海蜇頭好爽口,酸酸地幾胃菜

雲吞雞 ($168)
叫左半隻雞,兩個人食啱啱好,清清地好啱老人家食

招牌原味小籠包($78)

肉碎欖菜乾煸四季豆($88)

媽咪鍾意食欖菜呢個餸啱晒佢,夠晒惹味

桃膠紅棗桂圓湯 ($45)
大熱既桃膠,加埋杞子雪耳養顏啊
2024-08-19 288 瀏覽
呢間餐廳有上海菜既中菜廳,位於利舞臺上面新開既餐廳岩岩搬左上16樓,我地見廚師推薦係雲吞雞就叫左半隻,都幾大煲,入面有大約6粒雲吞左右,飲落d雞湯都幾清淡,仲有小棠菜,雞肉都算嫩滑。蔥爆牛肉:用左大葱炒牛肉,好有獲氣,牛肉都算軟熟,份量都ok。推薦食品:驢打滾豆沙既甜品入面軟綿綿,軟糯既口感加上紅豆既甜蜜岩岩好。新張期內:8月16-20日主餐牌食品有7折優惠@paradisedynastyjohor #銅鑼灣 #利舞臺 #上海菜

新張期內:8月16-20日主餐牌食品有7折優惠

2024-08-19 333 瀏覽
難得約大忙人朋友食飯,揀返個環境舒服嘅地方,可以慢慢食,傾吓偈。新店比舊店光鮮,服務態度依然好,出品亦保持到質素,滿意的一餐。小食 $15 丶茶位 $12/位入座先奉上一壺普洱茶,用蠟燭暖住嘅,餐前小食係軟綿栗子&軟糯花生芝麻醬油麥菜 $72油麥菜捲成卷狀再加青瓜片,口感超爽脆,點埋芝麻醬更好味,一件接一件,好鍾意呢個清新食法特色皇朝小籠包 $148皇牌八色小籠包,賣相可觀外,每色代表不同嘅口味,一籠就滿足哂,店方建議先食原味,再順時針食至川味蘿蔔絲酥餅(3個) $52朋友至愛嘅蘿蔔絲酥餅,即點即製,熱辣辣,酥脆香口,清甜蘿蔔絲,出面已經好少見,所以嚟親必點香辣水煮魚 $208以大紅袍辣椒、花椒等煉製出獨家辣油,讓湯頭香辣,椒麻味過癮,本身食唔到太辣,我哋揀咗少辣,啱啱好嘅辣度。除咗鮮魚片外,仲有索哂湯汁嘅薯粉、豆腐皮丶芽菜等,份量足。竹炭流沙包(3個) $48爆漿流沙包,食嗰時真係要小心宮廷驢打滾 $50聞說呢款甜品係清朝太后喜愛嘅甜品之一,主要用糯米糰丶紅豆蓉丶黃豆粉製成,煙韌、軟熟又香甜。

小食 $15 丶茶位 $12/位

香辣水煮魚
香辣水煮魚 $208

竹炭流沙包
竹炭流沙包(3個) $48
爆漿流沙包,食嗰時真係要小心

宮廷驢打滾
宮廷驢打滾 $50