2018-09-20 116 瀏覽
今晚約左親戚食飯,話想食中菜所以就去左銅鑼灣的利舞台晚飯就見到有多款小籠包吸引了我們去😊李白醉雞$78醉雞香濃的酒香,雞肉很嫩滑而且很入味👍🏻👍🏻外婆紅燒肉$88好足料又大又肥的紅燒肉,十分肥美味道不錯呢。蟹粉小籠包$108原味小籠包食得多,所以今次食蟹粉小籠包,好入味又足料多汁😋上海炒飯$78炒得粒粒晶瑩,份量都很足夠。薑汁炒芥蘭$62左好多肉要點番道清茶平衡一下,薑汁炒芥蘭清清地,芥蘭都很爽口!香煎豆沙鍋餅$46最後都是離不開甜品,點左豆沙餅又唔會太甜,帶少許脆的餅底十分美味😋最後提一提小食(花生)$15和茶芥每位$7;整體來說環境舒服,好適合一班人去晚飯聊天👍🏻
今晚約左親戚食飯,話想食中菜所以就去左銅鑼灣的利舞台晚飯
就見到有多款小籠包吸引了我們去😊

李白醉雞$78
醉雞香濃的酒香,雞肉很嫩滑而且很入味👍🏻👍🏻

外婆紅燒肉$88
好足料又大又肥的紅燒肉,十分肥美味道不錯呢。

蟹粉小籠包$108
原味小籠包食得多,所以今次食蟹粉小籠包,好入味又足料多汁😋

上海炒飯$78
炒得粒粒晶瑩,份量都很足夠。

薑汁炒芥蘭$62

香煎豆沙鍋餅$46

最後提一提小食(花生)$15和茶芥每位$7;
整體來說環境舒服,好適合一班人去晚飯聊天👍🏻
2018-09-19
2018-09-17 196 瀏覽
去銅鑼灣行街行到攰,又想搵個地方坐下食下野,諗起一直都好想試嘅八色小籠包,就去左食樂天皇朝一入到去就覺得幾高級,燈光比較暗,但都接受到今次叫左5碟菜👇👇👇👇上海風味醬鴨其實無咩特別,好細碟,加上好多都係頸部,有肉嘅部分得好少皇朝八色小籠包有8隻唔同味,包括 : 招牌、人參、鵝肝、黑松露、芝士、麻辣、蒜香、蟹粉。個人prefer淨食招牌就夠,因為其實最好味都係原味另帶一提,麻辣係只有麻辣味,對於樓主呢d唔太食得辣嘅人表示滿意蘿蔔絲酥餅好夠熱!雖然好細件,但都依然好好食!加上蘿蔔絲都算多,值得再試李白醉雞成餐最好食就係個醉雞好入味,最重要係皮爽肉嫩肉竟然可以多過骨!好多餐廳都係俾勁少肉,大部分都係骨呢個$78真係抵食!皇朝擔擔麵其實有d辣麵係幾爽幾香嘅,花生亦好夠,但係真係辣左d,如果唔太食得辣嘅叫其他麵比較好整體黎講,呢餐都算滿意。不過食食下發現1500-1700下午茶有6折!所以建議大家想食可以揀呢個時段!另外,服務方面,舉手舉十世都未必有人應人手唔算太少,但就係見好多人要大嗌唔該先有人應

一入到去就覺得幾高級,燈光比較暗,但都接受到

今次叫左5碟菜👇👇👇👇

上海風味醬鴨

其實無咩特別,好細碟,加上好多都係頸部,有肉嘅部分得好少

皇朝八色小籠包

蘿蔔絲酥餅

李白醉雞

成餐最好食就係個醉雞
好入味,最重要係皮爽肉嫩
肉竟然可以多過骨!好多餐廳都係俾勁少肉,大部分都係骨
呢個$78真係抵食!

皇朝擔擔麵

其實有d辣

另外,服務方面,舉手舉十世都未必有人應
人手唔算太少,但就係見好多人要大嗌唔該先有人應
2018-09-16 140 瀏覽
夜晚七點半黎到walkin攞位,要等六張枱,等到八點鬆啲先有得食。第一次黎到梗係要柯打小籠包,當然要叫齊哂所有口味啦口味分別有麻辣、香蒜、蟹粉、芝士、黑松露、鵝肝、人蔘、原味。同朋友share一人四粒,所以試唔哂所有口味。蟹粉味小籠包係普通小籠包,無蟹粉味但見到有蟹粉粒;芝士味都叫做隱隱約約食到;麻辣味將新奇有趣,唔會太辣,幾惹味;食埋原味,總結係湯汁都算多,有鮮味,好味醉雞不過不失,正常醉雞味但雞肉唔夠嫩滑;同埋有點扣分係一上枱就見到雞肉有血水,同行朋友都感覺不良好。滿心期待呢個炒飯,諗著係好邪惡既蟹粉蟹肉可以帶起食慾。點知一上枱比佢個顏色嚇親,又唔多覺有蟹肉蟹粉,賣相真係一般。食落去都係普通既炒飯,份量方面兩個人就岩岩好,以咁既價錢就一啲都唔值。所以除左小籠包其他都無驚喜
第一次黎到梗係要柯打小籠包,當然要叫齊哂所有口味啦

醉雞

蟹肉炒飯

2018-09-15
30 分鐘 (堂食)
2018-09-14 105 瀏覽
間鋪d食物質素良好,一個普通油密菜都整到好靚,多種口味,我同屋企人都好鍾意去,仲有個七色小籠包,中。英文介紹唔同味道,啱哂唔同國籍既人來食,內場裝修好特別,比較古代化,次次去食晚飯都爆場,連影星曹永廉都會去,而家間唔中都會去下,一去到一定會叫油密菜,啱哂我地哩d少食肉既人,唔係吹水,有次妹妹叫左個水煮魚,雖然我唔食,但妹妹食完都話辣得好好味,又多材料。誠意推介比大家,適合一家大細去食,場內仲有提供兒童食具,相當細心.
2018-09-10 141 瀏覽
Dishes must try: Chilled Tofu with Century Egg, La Mian with ‘Dan Dan’ Sauce, Deepfried Mandarin Fish, Xiao Long Bao, Chilled Aloe Vera and Osamanthus jelly in Honey Lemon Juice Chilled Tofu with Century Egg: This starter dish was refreshing, delicious and nutritious dish. As the tofu doesn’t have much taste itself, it lands in the taste of the soy sauce and the century egg. The gorgeous presentation makes it very appealing!Deep fried Mandarin Fish: The fish was crispy on the outside, moist and

Deep fried Mandarin Fish: The fish was crispy on the outside, moist and tender inside. The sauce served with sour sweet taste, slightly tangy and pleasantly red. This traditional dish was so delicious and melted in my mouth right when I put in my mouth. It definitely reminds me what I loved to eat in my childhood.

La Mian with ‘Dan Dan’ Sauce: The ‘Dan Dan' mian was served with sesame paste and with bit of spicy sauce, so even if you cannot handle spicy food, it is a slight moderation to enjoy. This dish was able to give out a rich complex flavour and I would come for this again!

Xiao Long Bao: It is easy to find Xiao Long Bao anywhere in Hong Kong, but it is special to find it with different flavours such as Ginseng, Crab Roe, Foie Gras, Cheese and Black truffle. The Xiao Long Bao is juicy and with tender pork, it is nothing like the traditional ones.

Chilled Aloe Vera and Osamanthus jelly in Honey Lemon Juice: The name of this appears very healthy to me and It is very appealing to women in my opinion since the ingredients are very natural and definitely can soothes my throat. This dessert is not too sweet, however was able to bring out the honey and aloe vera flavour, it is very tasty and soothing.
依間嚟至新加坡嘅上海菜館,出名在佢嘅小籠包有八色、有八種味!媽媽今日生日,一於帶佢去食生日飯滿足佢個胃先。😋餐廳入面好靚好有特色,好有中國風。叫咗兩款湯品,第一款係四川酸辣湯,酸辣湯非常足料 上台時熱辣辣 飲落比較酸,醋味有啲濃 帶有少少微辣 質感唔稀身。😋你睇下酸辣湯啖啖都係料!好足料㗎第二個湯係清燉雞湯,湯底好濃郁雞味,雞油好香,啖啖都係精華好甜好清,雞肉嫩滑唔嚡口。這是醉雞,雞肉嫩滑 有淡淡的酒香,完全唔老唔嚡口!竹筒剁椒蒸魚片,好正呀好重口味好岩我口味,魚片超滑超鮮甜,質感一啲都唔老,完全無蒸過龍。主角嚟啦🤤 又睇得又食得嘅八色小籠包,八色分別係原味、麻辣、蒜香、芝士、人蔘、蟹粉、鵝肝、黑松露味。首先要講佢嘅小籠包做得好好,佢係薄皮多餡料的,湯汁唔會爆漿個隻,係有啲湯水係入面咁,熱辣辣好正。每隻味都各有特色,我最鍾意係麻辣同黑松露味!因為夠濃味!到最後嘅甜品啦!叫咗三款,依款係薑茶黑芝麻湯圓,我鍾意佢個薑茶底夠辣夠嗆,唔會太甜,湯圓皮煙un唔會過軟,皮薄餡靚。宮廷驢打滾我係第一次食,好煙un好香糯米味,中間係紅豆蓉餡,外面係黃豆粉,好香好好味。香煎豆沙鍋餅,外皮好脆好香口,完全
依間嚟至新加坡嘅上海菜館,
出名在佢嘅小籠包有八色、有八種味!
媽媽今日生日,一於帶佢去食生日飯滿足佢個胃先。😋

餐廳入面好靚好有特色,好有中國風。

叫咗兩款湯品,
第一款係四川酸辣湯,
酸辣湯非常足料 上台時熱辣辣 飲落比較酸,
醋味有啲濃 帶有少少微辣 質感唔稀身。😋

你睇下酸辣湯啖啖都係料!
好足料㗎

第二個湯係清燉雞湯,湯底好濃郁雞味,
雞油好香,啖啖都係精華好甜好清,
雞肉嫩滑唔嚡口。

這是醉雞,雞肉嫩滑 有淡淡的酒香,
完全唔老唔嚡口!

竹筒剁椒蒸魚片,好正呀好重口味好岩我口味,
魚片超滑超鮮甜,質感一啲都唔老,
完全無蒸過龍。

主角嚟啦🤤 又睇得又食得嘅八色小籠包,
首先要講佢嘅小籠包做得好好,
佢係薄皮多餡料的,湯汁唔會爆漿個隻,
係有啲湯水係入面咁,熱辣辣好正。
每隻味都各有特色,我最鍾意係麻辣同黑松露味!因為夠濃味!

到最後嘅甜品啦!叫咗三款,
依款係薑茶黑芝麻湯圓,
我鍾意佢個薑茶底夠辣夠嗆,唔會太甜,
湯圓皮煙un唔會過軟,皮薄餡靚。

宮廷驢打滾我係第一次食,
好煙un好香糯米味,中間係紅豆蓉餡,
外面係黃豆粉,好香好好味。

香煎豆沙鍋餅,外皮好脆好香口,
完全唔會油膩,紅豆餡香甜,
外脆內軟嘅口感。

第一次食樂天皇朝,但我已經好鍾意依間餐廳啦,
因為佢嘅小龍包真係好出色唔係得個樣,
甜品又做得好好,
下次晚飯會再同成家人嚟食亦都推介比大家。
2018-07-16
2018-08-26 152 瀏覽
今晚約左朋友黎樂天皇朝食小籠包 好彩我地6點未夠就黎攞位 之後超多人等位!佢外面同入面都有唔少位 個人中意坐入面多啲 佢入面有個池都幾有格調 打卡都唔錯架頭盤既海蜇頭超正!第一下咬落去已經有陣醋味 好醒胃 後尾再咬仲會食到佢嘅鮮甜味蘿蔔絲酥餅 入面就有一條條嘅蘿蔔絲 咁都真係切得好幼細 好有口感 味道十足!然後講下佢個沙拉排骨啦 醬料非常之好食 配搭十分之好 食到我地都無野可以彈 肉感都好唔錯重頭戲叫咗今晚主角:小!籠!包!佢呢到有8隻味揀 全部都好特別好吸引 但我地比較傳統 就叫左蟹粉小籠包雖然佢皮薄 但絕對唔會一夾就爛 咬落去好多汁好好味!最後甜品就叫咗豆沙鍋餅喇 佢呢個都整得唔錯 豆沙味好重 但唔會覺得膩架~

重頭戲叫咗今晚主角:小!籠!包!
雖然佢皮薄 但絕對唔會一夾就爛 咬落去好多汁好好味!

2018-08-25 126 瀏覽
前晚就同班老朋友去左樂天皇朝食野 順便吹下水 咁佢個環境真係幾舒服 有個池係中間嘅 幾特別又岩哂我地打卡首先就黎左個紅油抄手 咁佢啲料都好足 味道幾適中 而且都夠熱黎到必食佢地既招牌小籠包 叫左蟹粉多汁又皮薄 十個讚👍🏽然後我地就叫左個松子鮮果鮭魚 咁佢呢個鮭魚酸酸甜甜咁 幾醒胃嘅 同埋佢條魚都真係好大條我地揀左兩款湯 分別係清燉雞湯同埋四川酸辣湯 咁呢兩個湯呢 其實個感覺都真係差好遠 個雞湯飲落係會覺得好清甜 而且都有啲肉食下嘅 咁而個四川酸辣湯真係辣 不過都係足料嘅佢呢到既炸饅頭超好食 皮脆內軟 唔會話炸得太耐又或者太多麵粉太實心跟住我地就食左個三絲春卷 咁佢都係十分之有口感 而且都好脆最後講下個甜品 蘆薈桂花蜜 真係超級誠意推介 當你食完一餐之後覺得唔係幾清新嘅時候 一食完呢個即刻就舒服晒 直頭係精神爽利

黎到必食佢地既招牌小籠包 叫左蟹粉
多汁又皮薄 十個讚👍🏽

跟住我地就食左個三絲春卷 咁佢都係十分之有口感 而且都好脆

2018-08-25 198 瀏覽
今天中午去了利舞臺六樓那家樂天皇朝吃小籠包,這裡裝修雅緻,大量卡位,也有圓桌,座位也寬闊舒適,點了的食物有皇朝擔擔麵,原味小籠包,醋醬海蜇頭,重慶紅油抄手!擔擔麵的份量足夠,微辣的湯汁配以花生碎粒舖在面條上,麵條爽滑,吃得過癮!原味小籠包,皮很薄,醮些陳醋和羌絲配合一起食,把整個小籠包放進口內,讓鮮甜的肉汁在咀巴內慢慢流出,舌頭感受那剛剛可以忍受的熱度,嘩!感覺好正!重慶紅油抄手,甜而不辣,只有軽微花椒的麻辣味,不會太辣,混以蒜蓉和鮮豬肉饀料,也很好吃!醋醬海蜇頭,爽口開胃的小吃,浸以醬醋和墊底的青瓜塊,酸甜爽口,!

2018-08-25
2018-08-23 137 瀏覽
今晚約咗去做gym,點都要食少少野先做運動,咁啱gym room都喺利舞臺附近,於是就一個人去咗gym room附近嘅樂天皇朝度食個輕盈晚餐啦~一個人都食唔到啲咩,就簡簡單單咁叫咗個原味小籠包,皮夠薄,但包唔易穿,肉汁好鮮甜,基本上每次去樂天皇朝都會叫一份。可能好多人都會叫佢個8色小籠包,我之前都有食過,但食過咁多次始終都係覺得佢原味嘅小籠包做得最好,雖然好似冇咩gimmic,但咁樣先至係最顯得出師傅嘅功夫!

2018-08-22 145 瀏覽
今日係阿媽嘅生日而阿媽又鍾意食上海菜所以就帶咗佢去食有質素有保證嘅上海菜就係樂天王朝 而且我覺得銅鑼灣分店嘅裝修特別有氣派首先我哋就叫咗個麻醬油麥菜油麥菜點麻醬 呢個配搭真係好啱令到平時唔鍾意食菜嘅我都食咗好多黎到呢度又點可以少得呢個八色小籠包我最鍾意嘅就係麻辣小籠包因為啲湯汁係麻辣 好正之後就叫咗個沙拉排骨啲排骨好大件 嚴格來講應該已經係豬扒嘅大細 所以好抵食最後就食埋個上海炒飯個上海炒飯好惹味我自己都食咗幾碗
今日係阿媽嘅生日

最後就食埋個上海炒飯
個上海炒飯好惹味
我自己都食咗幾碗
2018-08-22 124 瀏覽
朋友話想試下八色小龍包,所以我就帶佢黎試下,今次到銅鑼灣分店。店子好大,有好多座位,周圍都有好多古時既裝飾,加上燈光暗,好有神秘感🙊.皇朝小籠包 $108先講皇牌必點菜式先!賣相好吸引!色彩繽紛😍 我同朋友揀自己中意既味道食🤣味道都好有創意,好勁呀👍🏼.李白醉雞 $78雞肉好滑,算入味,如果酒味再濃郁啲更正🤤.糖醋魚片 $88魚片邊邊位幾脆,有魚味,冇雪藏味👍🏼糖醋汁好足夠,吾會乾乾的,仲酸酸甜甜,好味又開胃🤤好食呀!.宮廷驢打滾 $42糯米皮沾上雷沙湯圓粉包住紅豆餡,口感好好,又充滿層次感,好食呀❤️🤤.酒釀雪梨 $48係餐廳既新菜式之一,好清甜❤️食左會好滋潤呢☺️.上海生煎包 $42包底脆脆的,肉餡味道吾錯,入面有肉汁,吾錯🤤.上海蔥油大餅 $45又係新菜式之一,餅皮脆身,入面夾左好多蔥同肉,好香口惹味呀😋.下次親友聚會帶佢地黎試下先🤣Btw 店員服務態度好👍🏼.

皇朝小籠包 $108

李白醉雞 $78

雞肉好滑,算入味,如果酒味再濃郁啲更正🤤
糖醋魚片 $88

酒釀雪梨 $48

係餐廳既新菜式之一,好清甜❤️食左會好滋潤呢☺️
上海生煎包 $42

包底脆脆的,肉餡味道吾錯,入面有肉汁,吾錯🤤
上海蔥油大餅 $45

下次親友聚會帶佢地黎試下先🤣
Btw 店員服務態度好👍🏼

同屋企人慶祝生日, 要揀間切合兩老口味, 又要坐得舒適自在嘅餐廳都唔係咁易, 呢間位於銅鑼灣嘅樂天皇朝係唔錯嘅選擇。座位極為寬敞, 前後都有屏風, 保持私隱度, 同時唔會焗束。招牌小籠包幾乎係每一檯都必點, 我哋當然都唔例外。特色小籠包$108小籠包皮薄透光, 肉餡新鮮, 咬落馬上爆出豐盈湯汁, 諗起都想再食。 8款小籠包色彩豐富, 各具特色, 不過我最愛嘅始於係經典原味。刀切小饅頭(炸) $28經高溫油炸嘅小饅頭, 形成薄脆外殼, 一口咬開, 內層香軟, 材料簡單卻好味到不得了。松子鮮果桂魚$238 桂魚原條炸起, 賣樣不錯, 伴上鮮果同甜酸汁, 調味偏重。走油淮揚小元蹄 (半份) $98元啼外層肥美油潤, 肉質非常軟嫩。份量十足, 四個人叫半份已經夠晒。上海風味醬鴨$48鹹香味濃, 肉質紮實, 很有風味。上海炒年糕 $82煙韌彈牙嘅上海年糕, 配爽脆黃芽白, 口感不錯。意想不到嘅係, 呢度嘅甜品選擇都唔少。豆沙鍋餅$48鍋餅皮做到又薄又脆, 豆沙層不會過厚, 香脆美味。宮廷驢打滾 $42 糯米團卷起一層層紅豆蓉, 再滾上黃豆粉, 質感軟糯到不得了, 驢打滾雪等夠凍, 加上紅豆蓉不太

招牌小籠包幾乎係每一檯都必點, 我哋當然都唔例外。
特色小籠包 $108

小籠包

特色小籠包$108

松子鮮果桂魚 $238

松子鮮果桂魚$238
桂魚原條炸起, 賣樣不錯, 伴上鮮果同甜酸汁, 調味偏重。

上海風味醬鴨 $48

上海風味醬鴨$48
鹹香味濃, 肉質紮實, 很有風味。

上海炒年糕 $82
煙韌彈牙嘅上海年糕, 配爽脆黃芽白, 口感不錯。

意想不到嘅係, 呢度嘅甜品選擇都唔少。
豆沙鍋餅 $48

豆沙鍋餅$48
鍋餅皮做到又薄又脆, 豆沙層不會過厚, 香脆美味。

宮廷驢打滾 $42
糯米團卷起一層層紅豆蓉, 再滾上黃豆粉, 質感軟糯到不得了, 驢打滾雪等夠凍, 加上紅豆蓉不太甜, 係一道十分出色嘅甜品

檸檬蘆薈桂花蜜 $28
冰凍甜蜜, 十分滋潤, 女生必點。

整體上, 無論主菜定甜品都相當有水準, 餐廳佔地雖大, 但服務一點都不怠慢, 家人都食得開心又滿足。
特色小籠包 $108
小籠包
松子鮮果桂魚 $238
上海風味醬鴨 $48
豆沙鍋餅 $48
2018-08-20 89 瀏覽
今晚同屋企人食飯一於食上海野八色小籠包係有八種口味既小籠包,打卡岩哂而且味道都唔差,皮夠薄夠Q彈而且八色全部都係用天然色素整,感覺對身體好D個人最愛黑松露小籠包黑松露味好香好濃咕嚕肉酸甜味夠,肉質夠稔豆沙煎餅薄薄既餅內鋪上左厚厚既豆沙蓉甜甜地,但唔會過甜,老人家食都岩岩好蒜蓉炒菠菜好香既蒜蓉味,而且唔會用好多油去炒分量都幾大碟雪菜蝦仁炒飯飯炒得夠干身,唔會好油膩,飯粒粒分明蝦仁夠彈牙,配上帶咸味既雪菜整個飯咸淡適中
今晚同屋企人食飯
一於食上海野

八色小籠包
係有八種口味既小籠包,打卡岩哂
而且味道都唔差,皮夠薄夠Q彈
而且八色全部都係用天然色素整,感覺對身體好D
個人最愛黑松露小籠包
黑松露味好香好濃
咕嚕肉
酸甜味夠,肉質夠稔

豆沙煎餅
薄薄既餅內鋪上左厚厚既豆沙蓉
甜甜地,但唔會過甜,老人家食都岩岩好

蒜蓉炒菠菜
好香既蒜蓉味,而且唔會用好多油去炒
分量都幾大碟

雪菜蝦仁炒飯
飯炒得夠干身,唔會好油膩,飯粒粒分明
蝦仁夠彈牙,配上帶咸味既雪菜
整個飯咸淡適中
大半年前一次同朋友聚會,揾地方食飯,嗰時聽聞【樂天重朝】八色小籠包的大名後,就一直很想來吃吃看,當時每個朋友都對呢間【樂天重朝】的口碑也不錯,所以今日同朋友再去一試。相隔多年再到【樂天重朝】,心裏也是超期待的,因為上一次食真的留下深刻既印象。好吃程度不輸其他同級的上海中菜館!新加坡的中餐連鎖餐飲集團,為什麼這樣好吃呢?開到香港也很多人棒場呢!【樂天重朝】有三間分店, 青衣啦、銅鑼灣及旺角!我地今次揀番上之去過既【樂天重朝】就係位於銅鑼灣利舞臺廣場!六樓全層,升降機門一開已經感受到一股優雅堂皇既感覺,全餐廳以仿造宮廷式做主題,氣派十足。六點半多,已經坐無虛席,輪候大概半個小時,終於可以入座...入到內堂,眼前既超長蓮花水池,即時令我心心眼都岀埋黎。「坐到最後才能拍到一張沒有人流的美照」,我們人數少,可惜既係揀唔到水池邊邊既位置,未能夠湖邊用膳,確實遺憾。侍應簡單介紹一下最新推岀既菜式同時送上熱茶及餐前小吃。服務態度非常有禮!【樂天重朝】的餐點種類還蠻多樣的,從招牌小籠包、湯麵類、炒飯、蒸籠點心、精緻小炒、湯品、甜品都有...花多眼亂當中也有心儀的款式...食物既款式與價錢可以在紙上填上,

好吃程度不輸其他同級的上海中菜館!

侍應簡單介紹一下最新推岀既菜式

同時送上熱茶及餐前小吃。服務態度非常有禮!

食物既款式與價錢可以在紙上填上,快便又快捷!

侍應送上餐前小吃是
餐前鳳爪
醬料既味道偏向小小甜,又不會太濃烈,鳳爪燜得夠淋,始終鳳爪既肉不能説多,嘆住熱茶,點住菜,d鳳爪咬咬下其實都幾過癮。
熱的普洱茶,味道香濃,其普洱茶葉應該是高檔的質素呢!

餐前小吃

第一樣就係....
特式皇朝小籠包(八色) $108
黎到呢到點可以唔點的鎮店之寶,由八隻不同口味和顏色組成的小籠包?
中式料理的經典之一,但隨着時代進步,小籠包也破格走出傳統風味,發展更多特別味道!
「分別係蒜香、人蔘、鵝肝、麻辣、芝士、蟹粉、黑松露以及傳統原味」
特式皇朝小籠包(八色)

合共八味每一顆的顏色都相當鮮明,賣相足以比滿分!

上桌時還貼心附上一張餐點解說,又係一個細心的位置!

除了小籠包的外皮色澤特別外,做到皮薄而不破,廚師手勢的確唔錯
入面係滿滿既湯汁更是一流,相當鮮甜,裡頭包的餡料口味也很酷!每隻味道各有特式!
所以在夾的時候建議用湯匙乘著,避免把皮夾破而精華湯汁都流掉了!

特式皇朝小籠包(八色)

其實破格的是居然把鵝肝、人蔘都包進去了!
我個人最喜歡既會係係傳統原味、黑松露味同蟹粉味,又好食又好影,難怪會成為打卡對象。

我估計小籠包好吃的秘訣在於:
每粒恰恰好重量大小、皮薄湯汁又飽滿、手工製作18摺的堅持!!
要完全體會八色小籠包的口感就要照他們的順序吃才品嚐的出來的!

先從原味開始接著是綠色的人嵾然後順時針吃,鵝肝、黑松露、起司、蟹粉、蒜香
最後吃到口味最重的麻辣。
這就是八色小籠包的視覺、味覺效果!
由淡至濃品嘗湯包的特殊風味!

我另一最愛的
芝麻醬油麥菜 $62
賣相美美的!
將油麥菜卷成卷軸形狀,每一份都大細相若,其實係幾有特式同心思既設計!
芝麻醬油麥菜

不加任何調味煮好既菜卷,確實超新鮮清而且爽口感爽脆,沾上滿滿既芝麻醬惹味又香口,竟然意想不到咁配合,而且卷狀特色在於方便,兩小口一件,非常好。

超超超超超超口味呀!!推介呢!

刀切小饅頭(炸) $28
上海菜簡單而好味既小食,相信很多人都會喜歡!
刀切小饅頭(炸)

包子來的時候熱得有一點點燙口,小饅頭炸得均勻既金黃色,極之誘人!

饅頭質地能夠做到外脆內軟,夠晒酥脆,入而又軟綿綿!沾上附帶既煉奶食,甜絲絲既味道,相信大人細路都鐘意。

皇朝話梅骨 $88
比較小見到既話梅骨一見到就被深深吸引了
好像是一道接近失傳、只有小數師傅識做、工序繁複,骨酥肉糯飄出話梅香,竟然係度可以食到,好開心。

皇朝話梅骨

味道甜甜酸酸,夠晒濃郁仲非常惹味。排骨切到每粒都一口入口!真係必試!好特別!

竹筒剁椒蒸魚片 $118
通常係烤魚店都會食到既菜式,唔好睇佢青青綠緣無咩紅色,味到會想像中辣,辣味主要來自浦滿面頭既切粒既辣青椒同花椒,配合嫩滑既去骨魚片,超好食!

而且份量多,或者可能係越食越辣既關係,感覺上食極都仲有
用竹筒作為器皿,確係別樹一格,既不浮誇,又不失氣派⋯⋯
本身因為比較喜歡食辣,尤其係川菜,所以我把整碟都吃光光了。

宮庭驢打滾 $42
第一次接觸呢款菜式,幾有新鮮感,究竟驢是怎樣打滾呢,於是上網查了一下,竟然發現同驢仔係完全無關係的。
驢打滾其實係一款甜食,驢打滾又稱做豆麵糕,以糯米做皮,紅豆做餡,卷成蛋捲形狀,表面再沾上豆麵,名字實際上因為好似外觀似驢仔係地上打滾後沾滿干土一樣而得名,而且仲係滿族傳統小吃來的!現在也算是北京的特色小吃之一了!

宮庭驢打滾

食入口是粘粘既感覺,入面係有偏甜一點既紅豆蓉,咬勁有,味道濃!唔錯唔錯,但食太多的話一定會上好膩。

檸檬蘆薈桂花蜜 $28
另一款喜岀望外既甜點,淡淡既檸檬香,桂花蜜清清甜甜,加埋蘆薈粒同杞子,感覺好滋潤,酸酸甜甜嘅檸檬味,潤喉又解喝。
呢個甜品解膩程度一流!
為今晚畫上完美既句號。

【樂天重朝】的食物是非常有質素的,都有一定的水準並且有穩定的保證,餐點不只精緻又特別就連用的食器也有特別設計過...確是別緻的中式上海料理!而服務絕對是以禮待客,每位都盡心盡力,不失宮廷氣派!最後環境...以中式古代設計己令人深刻,配上高尚設計又有氣派的大場,還有一個無可挑剔的水池,真係好值得細心欣賞!
加上價錢不致於太貴,適中而不過份!

【樂天重朝】是以氣氛、食物創意、環境以及服務體驗集合於一身的一間餐廳。絕對有驚喜!
宮庭驢打滾
  • 特式皇朝小籠包