2018-07-12 239 瀏覽
見唔係太餓就去排下隊等下呢間分店係可以見到師傅包小籠包,仲可以見地佢地一路包一路傾計,仲邊拎銀包出黎,拎完錢再手都唔使繼續包點左三個麵,一份十個小籠包,一個菜,加個小菜,份量有少少多皇朝擔擔麵,每次去都會點,麵質軟硬適中,但都有少少辣,晤食得辣嘅要留意五香牛肉豬骨湯搵麵,有辣同晤辣選,選左辣,但無加到辣,同無豬骨湯味,塊牛肉就還可以京味炸醬拉麵,好大碗,醬汁偏濃小籠包,叫左原味,皮薄,餡滑,又夠湯👍🏻清少白菜苗,正常菜式官保雞丁,雞肉偏熟,唔滑,腰果脆口好食
見唔係太餓就去排下隊等下

點左三個麵,一份十個小籠包,一個菜,加個小菜,份量有少少多

京味炸醬拉麵,好大碗,醬汁偏濃

小籠包,叫左原味,皮薄,餡滑,又夠湯👍🏻

清少白菜苗,正常菜式

官保雞丁,雞肉偏熟,唔滑,腰果脆口好食

2018-07-09 244 瀏覽
與家人聚餐,所以好大手筆地來了這間都幾貴的餐廳一嚐。好可惜的是⋯我只顧住食沒有拍下那最美味的8色小龍包⋯所以只能描述一下了。8色小龍包真的是十分推薦,由其是人參味的那款,它那種回甘味十分厲害,食落喉嚨是十分舒服的,其他的小龍包口味都很特別,值得一試!這個是蒜泥白肉,辣油沒有很多,不是太辣,很香,肉質滑(不錯👌🏻)醬烤鴨,沒有很多肥膏,可惜的是肉質較韌,份量較少⋯炒上海年糕,不會不夠味,味道不重不輕剛剛好,年糕煙煙韌韌炒得不錯。生煎包,肉汁超多(讚👍🏻)煎得外脆內軟,必須熱食!涼了就不及熱的好吃!

醬烤鴨,沒有很多肥膏,可惜的是肉質較韌,份量較少⋯

2018-07-03 468 瀏覽
同fd re-u,有人提議上海菜,地點揀就腳的旺角,就揀到這間囉~前菜係小碟辣醋雞腳,不錯的,冇拍照。四川抄手拌麵正常四川酸辣口味,有五隻清清地的菜肉餃,整體清爽的,幾好。香辣蒜泥白肉肉乾身偏瘦,包住青瓜絲,上面有辣蒜泥醬,口感和味道都不錯。皇朝小籠包三個人分八個,我食了三個,樣幾靚但食落無咩特別。蟹粉味: 不太有蟹粉味香蒜味: ok但就試一下就ok那種芝士味: 肉餡上有一小片溶了的芝士,不覺得加了芝士讓小籠包特別好食😅其他味道,都好像沒有很”出”-友人選了香蒜味,以為自己食了,原來是鵝肝味...😅肉碎乾煸四季豆炒得很香,豆也很脆,來下飯下麵都很好,只食這道有點偏咸。整體而言,口味清清地,”試試正正”,坐得舒服,食得舒服,不過冇話勁好食想回頭食的感覺。🤔

前菜係小碟辣醋雞腳,不錯的,冇拍照。

四川抄手拌麵
正常四川酸辣口味,有五隻清清地的菜肉餃,整體清爽的,幾好。
四川抄手拌麵

香辣蒜泥白肉
肉乾身偏瘦,包住青瓜絲,上面有辣蒜泥醬,口感和味道都不錯。

皇朝小籠包
三個人分八個,我食了三個,樣幾靚但食落無咩特別。
蟹粉味: 不太有蟹粉味
香蒜味: ok但就試一下就ok那種

皇朝小籠包

肉碎乾煸四季豆
炒得很香,豆也很脆,來下飯下麵都很好,只食這道有點偏咸。
肉碎乾煸四季豆

2018-07-01
20 分鐘 (堂食)
2018-07-01 217 瀏覽
大家都太忙而遲慶祝的父親節飯,雲耳好正,醉雞夠入味好味,黑松露小籠包好味,三色蛋糕都好味而且特別,其他就普通,酸辣湯好咸好難飲,完全唔係飲開的味道。價錢:$928 (5人)評分: ★★★☆☆
2018-07-01
慶祝紀念
父親節
2018-06-09 623 瀏覽
星期六來旺角食午餐,唔使等位已經算係執到,今次一行三人來到呢間集團式上海菜館,朋友話未試過八色小籠包,所以來試吓。呢間餐廳主要都係用點菜紙點菜的,即係鍾意食咩就剔咩!黃花魚湯好奶白,好濃,一大窩,大約有8-9細碗,3個人絕對夠飲。八色小籠包,3個人係分唔勻,朋友未試過,俾機會佢食4粒,哈哈,由淡至濃嘅八粒唔同味 小籠包 有人蔘味,黑松露味,麻辣味,蟹粉,普通,香蒜味,鵝肝味同芝士味, 除咗普通味,其他七隻全部都非常之有特色,絕對值得一試。醉雞作為前菜不過不失,賽螃蟹有驚喜,溝埋蛋黃好滑滑嘅感覺。
呢間餐廳主要都係用點菜紙點菜的,即係鍾意食咩就剔咩!
八色小籠包
八色小籠包
黃花魚湯
賽螃蟹
2018-06-01 421 瀏覽
聽朋友介紹呢間好好食得黎係抵食 所以約埋屋企人黎試下 點知1. 溜單 我寫12樣野 佢只係幫我落左10樣野 如果燈光太黑 建議較返光d🤷‍♀️2. D野食分兩次就上齊哂 但我張枱就得咁細張😅😅小食 好食 仲要有栗子 正😍😍呢個係咁多樣野食我地最愛 海蜇頭配青瓜青瓜好爽 海蜇頭仲爽 食起上嚟聲 零舍開胃😍😍賽螃蟹蛋白 賽螃蟹可能得四分一或者再減d我覺得個份量比例唔係太啱 蛋白太多 雖然佢幾滑 但冇咩蟹味 好普通😪肉質係少少鞋 酒味都算突出 但都係一般😶呢個餸飯食幾好🤗呢個飯比較油 炒得唔夠熱 味道一般🤔主角終於出場 一個原味小籠包一個蟹粉小籠包首先小籠包既皮比較厚 亦唔夠熱 係微暖肉汁唔算好多 同埋 原味同蟹粉咪 冇咩大分別🤣肉好小 配料同炸醬佔大比數 好甜 😶😶蒸饅頭 好軟 正!炒年糕 年糕份量小到不得之了都知呢間鋪旺 但食物質素可以再做好d冇咩特別 唔會再食🤔🤔🤔
聽朋友介紹呢間好好食得黎係抵食 所以約埋屋企人黎試下 點知

主角終於出場 一個原味小籠包一個蟹粉小籠包
首先小籠包既皮比較厚 亦唔夠熱 係微暖
肉汁唔算好多 同埋 原味同蟹粉咪 冇咩大分別🤣

肉好小 配料同炸醬佔大比數 好甜 😶😶

蒸饅頭 好軟 正!

炒年糕 年糕份量小到不得之了

都知呢間鋪旺 但食物質素可以再做好d
冇咩特別 唔會再食🤔🤔🤔
2018-05-31 370 瀏覽
經過大量研究,我們決定嘗試這家上海餐廳。 我們在下午茶時間抵達,很高興他們有六折優惠。 我們點了:李白醉雞 招牌原味小籠包 刀切炸小饅頭 無錫鮮肉鍋貼 總括來說這是一個好的經歷,但並不像我希望的那樣完美。它缺少了傳統的上海味道。六折埋單每人大約$92,價錢合理。Overall I would recommend this restaurant.  Getting 40% during afternoon tea is definitely the way to go.

我們點了:

李白醉雞

招牌原味小籠包

刀切炸小饅頭

無錫鮮肉鍋貼

六折埋單每人大約$92,價錢合理。
2018-05-30
2018-05-26 369 瀏覽
想食樂天皇朝好耐,今次終於有機會去食😍叫左3味,醉雞、七彩小籠包同水煮牛肉李白醉雞🐥 ($78)雞好滑,份糧都適中,但我覺得可以再重酒味多d🙈 (6/10)七彩小籠包($98)有8隻味,分別係原味、啡色:蒜香、綠色:人參、紅色:麻辣、橙色:蟹粉、黃色:芝士、黑色:黑松露、橙啡色:鵝肝每隻味個皮其實都好突出,唔洗黑醋已經好好食👍🏻所以推介(8.5/10)四川水煮牛肉($188)佢有分三級辣,橫掂都試就梗係試最辣啦😂一上枱真係勁大碗仲要紅血色!勁多辣招係面🤤第一下係無咩感覺,但之後食食下會越嚟越麻,反而辣就真係無乜啦,但原來個底係有薯粉架!佢口感唔錯,索哂d湯,反而薯粉就覺得有d辣度啦,不過真係幾唔錯,下次都會叫返最辣😂 (8/10)

李白醉雞🐥 ($78)

七彩小籠包($98)

四川水煮牛肉($188)
2018-05-23 304 瀏覽
朋友揀食中菜🥢,旺角區,方便大家收工黎,同之後返屋企。👍🏻朋友想試呢間,話一定要試小籠包。🧐我唔知有咩咁好食,咁無所謂,試下啦。去到,坐低,睇餐牌,又真係幾特別喎😍,小籠包有8隻色,代表8種口味。又分曬次序,味道濃淡咁,搞到好似食生蠔咁。👍🏻我地帶著期待,叫咗2 set黎試。第一差,招牌食物,唔夠熱,都無熱騰騰嘅感覺! 第二差,係有8隻味,但唔對著餐牌,其實都幾難食得出個味道。第三差,其實嗰8隻味同小籠包麻麻地夾。結論:麻麻地,可以試一次,但唔駛試第二次。
朋友揀食中菜🥢,旺角區,方便大家收工黎,同之後返屋企。👍🏻

我地帶著期待,叫咗2 set黎試。

第一差,招牌食物,唔夠熱,都無熱騰騰嘅感覺!
第二差,係有8隻味,但唔對著餐牌,其實都幾難食得出個味道。
第三差,其實嗰8隻味同小籠包麻麻地夾。

結論:麻麻地,可以試一次,但唔駛試第二次。
2018-05-21 326 瀏覽
隔左一個星期的時間,記憶仍然停留係好差既服務中。作為一個飲食集團 除左提供高品質食物外 服務質素都要有水準。其實皇朝既食物真係高質架,如果可以係服務上改善應該會有更多食客願望再黍。食上海菜必叫之一係擔擔麵 麵質係我愛既輸度 湯底唔會只有花生醬味 如果唔食得辣既可能第一啖會覺得辛口。另外一碗排骨湯麵 (無品嚐) 排骨好乾身,調味都唔夠一叫再叫的小籠包 (無品嚐) 一小籠包有6隻 🐯食到第二粒既時候已經話要叫第二籠啦。真係比🐯叫多一籠 一個人食左8粒。 咁大家都估到有幾好食啦根據🐯既回憶 有9分 皮薄湯靚肉鬆 6個字形容晒今日係食下午茶時間 好多麵食同冷盤都有6折

另外一碗排骨湯麵 (無品嚐) 排骨好乾身,調味都唔夠
一叫再叫的小籠包 (無品嚐)
小籠包

根據🐯既回憶 有9分 皮薄湯靚肉鬆 6個字形容晒

今日係食下午茶時間 好多麵食同冷盤都有6折
2018-05-11
小籠包
  • 皇朝小籠包
  • 皇朝擔擔拉麵
2018-05-21 242 瀏覽
小妹好鍾意食上海菜,所以選擇咗旺角嘅樂天皇朝,旺角分店嘅座位非常寬闊,坐得舒服!由於入座時間大約係閒日晚上七點,所以無需等位!分別叫左三隻味的小籠包(原味,鵝肝味,蟹粉味),樂天皇朝非常貼心,因為小籠包可以選擇6粒同10粒。所有味的小籠包的大小都一樣,小籠包皮非常薄,充滿住濃郁的湯,所以夾起佢既時候要小心,好易整爆!鵝肝味同蟹粉味相當有創意,味道同餡料非常夾,非常推薦大家嘗試!蟹粉炒飯亦非常推薦,每粒飯都粒粒分明,然後舖滿一層充滿蟹粉的汁,色香味俱全,非常驚喜!下次有機會再食都一定會叫,蟹粉迷一定要食!
2018-05-07
  • 蟹粉炒飯,小籠包
2018-05-14 285 瀏覽
呢個星期六,因為母親節關係好多餐廳都好滿呀,係旺角搵食途中見到樂天皇朝既廣告,於是就同屋企人試吓。接近八點去到拎飛,等左大概25分鐘先有枱,其實都唔算耐既,可能係因為個舖位夠大。裝修同鼎泰豐、小南國果D唔同,燈光暗D既,其中見到一幅牆係同青花瓷砌個圖案出尼,好特別呀。雖然知道呢度最出名既係八色小籠包,但因為驚老人家唔岩口味,所以都係叫返原味。小籠包皮岩岩好,咬開一吸湯汁好香,豬肉都入晒味。五香牛肉拉麵,牛肉得4塊,但係好淋好夠味,湯底香,麵都好味,但如開剪吓會易夾D蝦肉紅油抄手,最愛之一,紅油唔係好辣,咬落唔知點解有少少怪味三絲春卷,皮薄脆唔油,如果有埋喼汁就好啦上海炒年糕,菜炒得好鹹,年糕係適中啦呢個係媽咪最愛既豆沙鍋餅,豆沙夠足料,但係煎得唔夠耐,皮唔脆又冇色水
呢個星期六,因為母親節關係好多餐廳都好滿呀,
係旺角搵食途中見到樂天皇朝既廣告,
於是就同屋企人試吓。

接近八點去到拎飛,等左大概25分鐘先有枱,
其實都唔算耐既,可能係因為個舖位夠大。
裝修同鼎泰豐、小南國果D唔同,

雖然知道呢度最出名既係八色小籠包,
但因為驚老人家唔岩口味,所以都係叫返原味。

小籠包皮岩岩好,咬開一吸湯汁好香,
豬肉都入晒味。
五香牛肉拉麵,
牛肉得4塊,但係好淋好夠味,湯底香,
麵都好味,但如開剪吓會易夾D
蝦肉紅油抄手,
最愛之一,紅油唔係好辣,咬落唔知點解有少少怪味
三絲春卷,皮薄脆唔油,
如果有埋喼汁就好啦
上海炒年糕,菜炒得好鹹,
年糕係適中啦
呢個係媽咪最愛既豆沙鍋餅,
豆沙夠足料,但係煎得唔夠耐,
皮唔脆又冇色水
2018-05-12
25 分鐘 (堂食)
  • 原味小籠包
2018-05-12 243 瀏覽
樂天皇朝旺角,有好多好嘢食,但係要搵間lunch要唔太多人,坐得舒服嘅,我哋就揀咗樂天皇朝。地方大,坐位闊,所有嘅環境配套是很不錯!港返啲食物,總括嚟講唔係難食,但就冇乜驚喜。先講招牌菜,七彩小龍包:中曬伏,好似好犀利,咩色咩味都有,但係其實,唔係太好味,普普通通,正正經經嘅小籠包,已經係最好味。其他嗰啲甚麼麻辣,甚麼黑松露,完全唔掂。海蜇頭:真心正嘅,厚厚爽脆,醬汁鹹酸恰當。紅油抄手:都唔錯,正常一般嘅水準,但係可以再辣少少,香少少。京蔥牛肉:都好味嘅,牛肉唔會好鞋,不過啲京蔥就多咗啲。酸辣湯:酸到呢,只有酸沒有辣樂天皇朝,同朋友傾計,係唔錯,但唔好要求食物要超水準。
樂天皇朝

地方大,坐位闊,所有嘅環境配套是很不錯!

港返啲食物,總括嚟講唔係難食,但就冇乜驚喜。
海蜇頭:真心正嘅,厚厚爽脆,醬汁鹹酸恰當。
京蔥牛肉:都好味嘅,牛肉唔會好鞋,不過啲京蔥就多咗啲。
酸辣湯:酸到呢,只有酸沒有辣

樂天皇朝,同朋友傾計,係唔錯,但唔好要求食物要超水準。
2018-05-09 266 瀏覽
京醬肉絲配薄餅唔知係咪啲京醬太多太重味,雖然已經用薄餅包住佢黎食, 但覺得好喊😟😟李白醉雞花掉好入味, 雞肉嫩😋😋刀切炸小饅頭哩個係我既最愛...亦都係小朋友既上海菜恩物😂雖然佢係落油鍋炸, 但唔會食到油抑味👍🏻👍🏻再配合煉奶😋😋一流招牌原味小籠包由於我之前都試過皇朝小籠包既色彩繽紛,覺得佢地既味唔突出....顏色上就好大對比, 點黎影相係必要的,但對於我黎講, 試過就算啦,都係點返佢最簡單, 最原本既招牌板本🤔水煮魚可接受的辣度, 唔會因爲太辣既浪費舌頭👍🏻👍🏻
京醬肉絲配薄餅
唔知係咪啲京醬太多太重味,
雖然已經用薄餅包住佢黎食,
但覺得好喊😟😟

李白醉雞
花掉好入味, 雞肉嫩😋😋

刀切炸小饅頭
哩個係我既最愛...
亦都係小朋友既上海菜恩物😂
雖然佢係落油鍋炸, 但唔會食到油抑味👍🏻👍🏻
再配合煉奶😋😋一流

招牌原味小籠包
由於我之前都試過皇朝小籠包既色彩繽紛,
覺得佢地既味唔突出....
顏色上就好大對比, 點黎影相係必要的,
但對於我黎講, 試過就算啦,
都係點返佢最簡單, 最原本既招牌板本🤔

水煮魚
可接受的辣度, 唔會因爲太辣既浪費舌頭👍🏻👍🏻

2018-05-07 208 瀏覽
五一勞動節家庭日~在旺角看完電影抬頭就看見各色小籠包的廣告反正都是, 就來一試!中午一時許, 人比想象中少, 但氣派還在可以舒舒服服吃一頓中餐, 避開煩囂剛入座茶和前菜(辣雞腳)就已經放好在桌面埋單時才知兩樣都是分開收費那壺茶還是深得我心, 濃度剛好, 不苦不淡只是雖然有大茶壺 , 但還是冷得很快, 可能冷氣太勁食物:首推小籠包, 雖然沒有試特色的皇朝小籠包, 但我覺得原味小籠包就很不錯了不失為一家專吃小籠包的店在餐牌上就夾着一張吃小籠包的步驟教學但由於沒有料想到皮真的這麼薄, 所以第一顆夾起就散了之後捉到力度就能好好享受個人最喜歡在包的頂端咬開一個小洞, 然後先吸啜所有的湯, 最後才整個吃這個湯就很富豬肉的咸味家母外出不吃刺激食物, 點到這個菜餃拉麵她也挺滿意正宗素麵, 湯底很清, 唯一的濃味是餃子的菜所以一整碗也很中和最後還點了這個糖醋魚肉質非常嫩, 但有點太甜了小記:這次好像都沒有試到這店的特色菜,但以一頓簡單的中菜作為假日午餐也非常享受
五一勞動節家庭日~
在旺角看完電影抬頭就看見各色小籠包的廣告
反正都是, 就來一試!

中午一時許, 人比想象中少, 但氣派還在
可以舒舒服服吃一頓中餐, 避開煩囂

剛入座茶和前菜(辣雞腳)就已經放好在桌面
埋單時才知兩樣都是分開收費
那壺茶還是深得我心, 濃度剛好, 不苦不淡
只是雖然有大茶壺 , 但還是冷得很快, 可能冷氣太勁

食物:
六隻原味小籠包

首推小籠包, 雖然沒有試特色的皇朝小籠包,
但我覺得原味小籠包就很不錯了
不失為一家專吃小籠包的店
在餐牌上就夾着一張吃小籠包的步驟教學

但由於沒有料想到皮真的這麼薄, 所以第一顆夾起就散了
之後捉到力度就能好好享受
這個湯就很富豬肉的咸味

家母外出不吃刺激食物, 點到這個菜餃拉麵她也挺滿意
正宗素麵, 湯底很清, 唯一的濃味是餃子的菜
所以一整碗也很中和

最後還點了這個糖醋魚
肉質非常嫩, 但有點太甜了

小記:
2018-05-01