2021-11-02 611 瀏覽
試得多新餐廳,偶爾都好回味經典老舖🫖 「 樂天皇朝 」就係其中一間以前頗常光顧嘅老店,除咗出名嘅即包小籠包,哩度嘅前菜《栗子花生》亦具特色👍🏻《 皇朝小籠包 》 $118 4 / 5最著名嘅8色小籠包,第一次試有被顏色驚艷到🤩 8色連原味一共8款口味,其中最特別係:芝士味、黑松露味同蒜香味😋 芝士中間會有驚喜拉絲;黑松露除左皮有香味內裡亦有黑松露溝肉碎中;蒜香嘅湯汁就最香濃最惹味😍🤤 蟹粉同鵝肝感覺就有啲相似,唔係好食得出分別🥴😜《 炸饅頭 》 $28 4 / 5介左花嘅饅頭炸到面頭好香脆😍 入面就仲好軟熟唔會乾,煉奶份量夠晒多岩鍾意重奶嘅小編😋《 上海風味醬鴨 》 $58 3.5 / 5調味略略過鹹,如果送飯會比較適合😗 肉質厚實,皮薄肥膏唔會多👍🏻《 李白醉雞脾 》 $95 4 / 5好香酒味🍶 淡淡浸入雞肉,加$10轉雞髀更加食到每啖又冰涼又滑嘟嘟嘅肉😋 再重味啲仲正🤤《 宮廷驢打滾 》 $45 4.5 / 5原本食到好飽,但真係好在有叫呢個甜品令成餐晚餐更圓滿!煙韌嘅糯米皮包住香甜嘅紅豆蓉,面頭沾上黃豆粉,既軟糯又層次豐富🥰 整體唔會好甜,老幼適宜👍🏻😎———————

《 皇朝小籠包 》 $118 4 / 5

📸打卡able度:💛💛💛💛
———————————————
  • 宮廷驢打滾
2021-11-02 195 瀏覽
將軍澳站真係好多好嘢食,尋晚約埋媽咪去食樂天皇朝,平日夜晚好快有位,見到好多外賣單,住將軍澳食嘢真係好方便。 李白醉雞上碟是整成一個半圓立體形狀,賣相真係一流,今次好好彩比咗雞脾肉我,我見餐牌特別要求係要加錢,雞肉熟度剛剛好,醉香入味,肉質滑嫩 蒜香排骨豬骨湯拉麵超香脆蒜香排骨2件,每件半骨半肉,炸得唔會過火,排骨仲灑上炸蒜蓉,香氣一上枱都聞到,排骨鬆化,豬骨湯底濃厚香甜 皇朝小籠包樂天皇朝的皇牌小籠包,包皮厚薄適中,夾起唔會穿,包皮少許煙韌感覺,內裡充滿肉汁,肉質口感豐富,同媽咪2個人只好點6件,見隔離枱叫咗八色,下次試下先 刀切炸饅頭炸饅頭上枱時充滿熱氣,明顯係即時炸起,我地攤咗一陣先食,以為辣咀,平時食好多個皮都會偏硬,但係依間啲炸饅頭係外脆內軟,最鍾意每一啖都沾滿煉奶,Yummy

李白醉雞

蒜香排骨豬骨湯拉麵

皇朝小籠包

刀切炸饅頭
2021-10-29 156 瀏覽
🥟正宗上海菜愈來愈鐘意食包點,近幾年直頭愛上左小籠包,可以為左個小籠包而去食果間野。早兩日行完將軍澳中心就見到樂天皇朝,知佢小籠包出哂名,不得不試吓!🥢樂天皇朝原味小籠包:一上枱見到外形係豐,內裡滿載鮮甜湯汁勁juicy ! 而每一個小籠包都堅持有著精巧的 18 摺手功,手藝一食就知係大師級!🥢李白醉雞:先講醉雞皮係樂爽嫩,雞件肉質嫩滑, 而再講佢既雞肉滲透著陣陣嘅酒香,入哂酒味!🥢炸饅頭:炸得剛好,每個都係金黃色。唔係果種很紮實的質地,係好軟淋新鮮,麵粉帶啲甜甜的味道!🥢豬骨湯年糕:豬骨湯製成的湯頭,加上肉絲、菜絲、冬菇絲等,落埋主角是片裝年糕,咬口彈牙!🥢擂沙湯圓:爆哂芝麻餡既擂沙湯圓,熱辣辣超讚,唔太甜係我最鐘意!
🥟正宗上海菜

2021-10-27 167 瀏覽
Quality dim sum place of reasonable price! Their signature dish is the 8 bite-sized colourful xiao long bao of 8 different flavours. Visually satisfying and stomach filling with juicy filling and broth. Worth a try!🐷overall: 8/10🥖Xiao Long BaoA kind of Chinese steamed dumplings with a total of 8 flavours of 8 different colours. Restaurant recommends a serving sequence from original, luffa gourd, foie gras, black truffle, cheese, crab roe, garlic and szechuan flavour. A sequence from light to hea

🐷overall: 8/10

🥖Xiao Long Bao
A kind of Chinese steamed dumplings with a total of 8 flavours of 8 different colours. Restaurant recommends a serving sequence from original, luffa gourd, foie gras, black truffle, cheese, crab roe, garlic and szechuan flavour. A sequence from light to heavy taste. All of them taste pretty good, I especially like black truffle one. It even has a piece of black truffle inside!

🥚Steamed salted egg york custard lava charcoal bun
Its appearance is bit dull, with only black charcoal color. But the inside filling is surprisingly delicious. Egg yolk custard is lava like juicy which almost spills over when you get the first bite. Well seasoned, strong taste of salted egg yolk.

🍜Dan dan noodles
The broth is intensely strong and flavourful. Just slightly spicy. And you can taste a hint of peanut butter sauce in the broth, which gives an earthy sweet and savory flavour.

#樂天皇朝
小籠包
竹炭流沙包
擔擔麵
2021-09-27 536 瀏覽
中秋節正日去了樂天食小籠包下午茶,因為在 App book 了枱,所以下午茶全單半價非常扺食。今天叫了原味小籠包, 鍋貼, 上海炒飯, 蒜蓉炸豬扒, 醉雞。小籠包都算好味, 但個皮比較厚,鍋貼好味,但無湯汁在鍋貼內。醉雞都好有酒味,今次比了雞脾,所以好多肉,非常好味。上海炒飯,見到炒飯好深色,怕 好咸, 但食落不太咸,非常好味。最好味是 蒜蓉炸豬扒, 豬扒炸得好脆 ,好好食, 蒜蓉味好香。因為 全單有半價,所以非常抵食。服務態度都好好,所以值得再來。
因為 全單有半價,所以非常抵食。
服務態度都好好,所以值得再來。
2021-09-21
下午茶
  • 李白醉雞
  • 上海炒飯
2021-09-26 246 瀏覽
麻麻地的生煎包,本來諗住吃個酸辣湯,加兩個點心,先點個生煎包試吓,上菜好快,但一夾開個生煎包⋯個皮好厚,有點鬆散,肉餡味道好怪…酸辣湯正常,無驚嚇無驚喜⋯所以唔再order 其他嘢⋯埋單走一…一碗湯+三只生煎包,盛惠$128🙃
2021-08-18 579 瀏覽
疫情下 訓醒去食下午茶既時間去開Popcorn 見到佢地有5折優惠 諗都唔洗諗衝入去基本上大部分都有5折·酸辣湯拉麵🍜味道較辣🌶🥵但又好好味·紅油炒手·擔擔麵•小籠包
疫情下 訓醒去食下午茶既時間

·擔擔麵

•小籠包

下午茶
2021-07-06 981 瀏覽
今日同朋友經過見唔洗等位就入去食lunch😋1️⃣皇朝特色小籠包一籠有8款口味,我覺得最好味係黑松露味😋2️⃣李白醉雞雞都嫩,有淡淡既酒香,我個人幾喜歡3️⃣風味沙拉排骨4️⃣上海炒飯
今日同朋友經過見唔洗等位就入去食lunch😋

1️⃣皇朝特色小籠包
一籠有8款口味,我覺得最好味係黑松露味😋

2️⃣李白醉雞
雞都嫩,有淡淡既酒香,我個人幾喜歡

3️⃣風味沙拉排骨

4️⃣上海炒飯

2021-07-06
2021-07-05 698 瀏覽
忽然想食上海野,就去左樂天皇朝!花素蒸餃個人本身好鍾意食蒸餃,可以話係每次必點!一籠有六隻,係新鮮蒸出嚟,熱辣辣,外皮好薄,控制火喉剛剛好,唔會蒸到爛patpat,餡料蔬菜好味,有白菜同蘿蔔絲,口感豐富蝦仁酸辣湯拉麵拉麵都幾大碗,酸辣湯湯底好濃味,辣度適中,仲有好多豆腐粒,好滑好好味!不過蝦仁份量就少左d,得2、3粒,同埋好細隻!拉麵口感偏腍身,撈埋酸辣湯食好惹味,差不多飲哂成碗湯,勁飽肚!上海炒年糕又一道惹味小炒,醬汁好濃,配料仲有肉絲、菜同菇,可惜年糕炒到腍得滯,失去年糕應有嘅煙韌口感,但係味道係唔錯的,配上白飯應該會好滋味!
忽然想食上海野,就去左樂天皇朝!

花素蒸餃

蝦仁酸辣湯拉麵

上海炒年糕

2021-07-04
午餐
2021-06-25 561 瀏覽
很普通,份量偏少。幾個月沒來了,今天來覺得退步了,大多不合格。水煮魚片 是真正的(片),太薄片,芽菜和紅薯也少,水佔90%,正價198元,味道一般。鮮蝦抄手拌麵 以前 好嘢味,今天變普通了,還好麵質好,蝦抄手就很硬很低級貨的感覺。豆沙鍋餅 味道最贊,好吃,也肯定是手工即做的,唯一是份量嚇一跳~是迷你版,食家們要有心理準備,是點心版本的小。酒釀丸子 就最吃死我,這麼簡單的甜品怎麼也能 不合格,完全沒酒香!買手大哥 你進貨進一些好一點的 酒底不行嗎?!酒味就只是酸酸的而已。還好丸子好味。整體不合格,還好下午茶有大約6折。
很普通,份量偏少。

幾個月沒來了,今天來覺得退步了,大多不合格。

水煮魚片 是真正的(片),太薄片
,芽菜和紅薯也少,水佔90%,正價198元,味道一般。

鮮蝦抄手拌麵 以前 好嘢味,今天變普通了
,還好麵質好,蝦抄手就很硬很低級貨的感覺。

豆沙鍋餅 味道最贊
,好吃,也肯定是手工即做的,唯一是份量嚇一跳~是迷你版
,食家們要有心理準備,是點心版本的小。

酒釀丸子 就最吃死我
,這麼簡單的甜品怎麼也能 不合格,完全沒酒香!

整體不合格,還好下午茶有大約6折。
水煮魚
鮮蝦炒手拌麵
2021-06-10 613 瀏覽
樂天馳名的小籠包,下午茶時段仲有半價,咁低,一定要來試試!!下午茶時段都唔係好多人,大約等20分鐘便有位,店鋪好寬敞,d枱又幾大張,四人枱座四人都唔會好迫,座位舒適,環境都好乾淨,碗筷可不用自己再洗洗,疫情下感覺好衛生。每次我都必食鮮蝦豬肉抄手拌麵,抄手好爽口,不知是否店鋪自己包的,好新鮮,拌麵拌上辣油和陳醋,非常開胃惹味。

2021-06-08 484 瀏覽
同朋友來食飯晚上唔多人堂食但好多人買外賣阿所以去到好多位都唔洗訂位就可以入來-食左個上海炒飯係我其中一個最愛因為好入味同埋粒粒分明仲要佢有好多蝦仔好彈牙整到一個好食炒飯真係唔簡單-食左小籠包呢個真係皮薄又多汁同埋夾起又唔易穿好難得-蘿蔔絲酥餅個樣唔係好上色無金黃的FEEL以為唔好食誰知都好好味好清甜, 如果多番小小白胡椒粉就更好-京蔥牛肉牛肉如果可以多番小小就好好似蔥比較多但個sauce同埋夠鑊氣蔥都好夠味~
同朋友來食飯

個樣唔係好上色
無金黃的FEEL
以為唔好食
誰知都好好味
好清甜, 如果多番小小白胡椒粉就更好

京蔥牛肉
牛肉如果可以多番小小就好
好似蔥比較多
但個sauce同埋夠鑊氣
蔥都好夠味~
2021-06-07 254 瀏覽
星期六外出午餐太多人,叫咗foodpanda樂天皇朝,外賣質素非常好👍🏻,雖然外賣包裝唔係好環保♻️,不過餐廳驚倒瀉碗湯麫🍜,好貼心用保鮮紙包住🍜,好抵讚我哋三個人叫咗原味小籠包6粒$62,芝麻醬油麥菜$65,菜肉雲吞豬骨湯拉麵$72,五香牛肉豬骨湯拉麵(不辣)$72,開陽蔥油拌麵$48,扣除折扣優惠,盛惠$230.2😉原味小籠包👍🏻,外賣焗住咁耐都唔會淋哂,而且每隻夾起都無穿,皮薄多汁,不過個豬肉就碎咗啲芝麻醬油麥菜👍🏻,好鍾意佢呢個油麥菜,好清新,配埋芝麻醬真係好夾菜肉雲吞豬骨湯拉麵😑,個湯底同麵質唔錯,係隻雲吞浸耐左,發脹哂五香牛肉豬骨湯拉麵😉,牛肉都幾淋,麵質都ok,不過係個湯底有啲油開陽蔥油拌麵👍🏻,估唔到呢個淨麵係最好食嘅,麵質好彈牙,簡簡單單咁已經好好食外賣整體來講係幾好,d野食來到都仲好熱😆,而且味道同堂食唔係差太遠

外賣送餐
2021-05-27 260 瀏覽
Went there with my friend, coz we were both craving for xiao long bao. I rmb this place coz of their different flavors colorful xiao long bao.1. 炸饅頭跟煉奶。this is actually such a unhealthy dish haha, but it’s so delicious, if I hv it once in a while that’s ok. 2. Xiao long bao, I tried four of them, I can’t rmb what exactly are the flavors, I think there were one with cheese, truffle, sesame, greens etc they all taste pretty good and juicy. 3. Some friend beans with minced meat! Not bad, a tad salt

3. Some friend beans with minced meat! Not bad, a tad salty though.

4. 口水雞,I like this! It’s spicy and numbs, with peanuts! Super flavorful!
2021-05-16 326 瀏覽
同屋企人食中菜😆雖然假日但唔洗等位直接入得八色小籠包$118每隻色都代表一個口味 一上菜就好色彩繽紛 小籠包好出色皮薄餡靚 但每隻嘅味道其實唔太大分別 食返原味都OK紅油抄手$55紅油唔算太辣 再加甜甜地嘅醬油同炸蒜好香口 而且都唔會好油膩 雲吞餡料有肉汁唔錯👏🏼炸饅頭$28本身個人好鍾意食炸饅頭 有埋煉奶點一流😋上海炒飯$85 飯炒得粒粒分明 飯粒煙煙韌韌 有埋菜粒同蝦仁好有口感 雖然好深色但咸度適中 風味沙拉排骨$92排骨炸得好香好脆有肉汁✨ 沙律醬同排骨都好夾酸酸甜甜唔會太膩 份量都幾多 肉碎乾煸四季豆$78 呢個菜就比較偏重口味左啲 就咁食就咸左啲
同屋企人食中菜😆雖然假日但唔洗等位直接入得

八色小籠包$118