2016-06-10 601 瀏覽
早幾天相約朋友晚飯,我們到尖沙咀北京道一間樓上café。餐館就在isquare對面的商業大廈裏,地點就腳。餐館在二樓,電梯門一打開,就見到一大幅壁畫,寫著life short and be happy,很有意思的句子呀,著人生命苦短,要及時行樂。餐館裝修簡約,主打年青路線。入口處有個置物架,放置各款不同Board Games,客人可自行取玩。看看餐牌,見有一張寫著廚師發板,每位$158,兩位起才可以叫。裏頭各款食品都有齊,好像很化算;先點了兩個。怕不夠再加一個焗黑毛豬肋骨配薯角,三個人吃應該差不多了。廚師發板先上,畫得好漂亮啊。底下是一塊白色大膠板,上面鋪著各款食物,又加上鮮花點綴成一幅很漂亮的圖畫。當然立即拿起電話拍照,看見鄰座的食客也伸頭過來看,太吸引了。拍完照開動了,另備有三款醬汁配合一起吃,分別是芝麻醬,店家自製的和風醬,和wasabi豉油。帶子和虎蝦都不錯。但我最喜歡的是鵝肝多士,鵝肝質感綿滑,味道香濃但又不覺膩,侍應著我們可和旁邊的酒煮布冧同吃,提升香氣之餘同時亦減郤油膩感。另外,蒜片配安格斯牛柳粒也不錯,牛柳粒配連同蒜片一起吃,更能帶出牛肉鮮味,好她味。還有底下鋪了滿滿的
廚師發板
帶子和虎蝦都不錯。但我最喜歡的是鵝肝多士,鵝肝質感綿滑,味道香濃但又不覺膩,侍應著我們可和旁邊的酒煮布冧同吃,提升香氣之餘同時亦減郤油膩感。另外,蒜片配安格斯牛柳粒也不錯,牛柳粒配連同蒜片一起吃,更能帶出牛肉鮮味,好她味。還有底下鋪了滿滿的沙律菜,配上自家製的和風醬同吃就最合適。

邊吃時邊發現有隻貓貓跑來跑去,是隻灰白色的長毛貓,很漂亮的。想替牠拍照,但你的鏡頭一對著牠,牠就走開,老是不肯定定的給你拍個照,很有貓的性格。
跟著黑毛豬肋骨也到了。豬肋骨頗大塊,意想不到的是肉質也頗腍滑。通常這般大塊的豬扒坊間會做得比較鞋口,但這裏的做得不錯,很軟腍,非常之有肉味。可能是黑毛豬的關係吧,比普通豬排來得好吃。
焗黑毛豬肋骨配薯角
飯後我們又加30元叫了朱古力特飲,有薄荷朱古力和榛子朱古力。兩杯都做得不錯,有很濃厚的朱古力味。
榛子朱古力
薄荷朱古力
通常這類主走年青路線的樓上鋪,我對其食物沒有太大期望。但很意外這裏的食物做得真的不錯,下次有機會會同朋友再過來吃。

2016-06-09 296 瀏覽
一路都好鍾意去貓貓CAFE,咁岩又見到樂園都有貓貓,於是就同朋友上黎試下啦一入到去都幾大,而且成間鋪既色調都好舒服,坐番4,5個鐘都得呀!同朋友叫左個小食拼盤有雞翼,青口,仲有炸蠔,2個人食既話份量好夠嫁啦。雞翼好入味而且口感十足,而且仲好脆!炸蠔大大舊,一咬落去D汁就開始流啦!勁香口,一定要試最後仲有個芝士焗青,每隻都夠晒大,夠晒新鮮芝士味仲好重,加埋薯容一齊食真係一級享受我地仲叫左個流心芝士蛋,仲有香腸,薯角,2樣都好脆好香口,但又唔會話好油流心芝士蛋係用左半熟蛋,再用煙肉包住食既時候有好重芝士同蛋味,口感又軟又硬真係要讚我仲叫左杯熱柑桔檸檬,柑桔好重所以有D苦,同我地平時飲開個D唔同但鍾意飲柑桔檸檬既話都可以試下題外話:隻貓貓真係好得意,不過都幾高斗
同朋友叫左個小食拼盤
炸蠔大大舊,一咬落去D汁就開始流啦!勁香口,一定要試
最後仲有個芝士焗青,每隻都夠晒大,夠晒新鮮
芝士味仲好重,加埋薯容一齊食真係一級享受
流心芝士蛋係用左半熟蛋,再用煙肉包住
食既時候有好重芝士同蛋味,口感又軟又硬真係要讚
但鍾意飲柑桔檸檬既話都可以試下
題外話:隻貓貓真係好得意
,不過都幾高斗
2016-06-09 1045 瀏覽
嘩!好靚的二人晚餐(一人要$158+10%)檸檬汁帶子(好鲜甜)虎蝦(好大隻,不過煮得過熟,蝦肉好實)牛柳粒配上蒜片食,好夾好香口<煮得熟左少少,口感d肉好硬>螺肉(配上醬汁,辣辣地,好入味)蟹棒,菜(配上芝麻醬食,好好味)推介……鹅肝多士(鹅肝煎得香口,入口即溶,配上脆多士一齊食,好滿足,如果感到太油膩,配上烈酒煮過的布冧食,立刻無左食鹅肝的油膩口感最愛食意大利飯$188黑松露。帶子意大利飯黑松露。份量足(好香帶子(煎得好香,帶子有鲜甜味)飯煮得剛好(.口感不錯)汁足夠<好香濃>餐飲+$60 +$50金莎朱古力沙冰(朱古力味濃,個人覺得唔夠。甜)試管飲品(朋友加左幾谪藍色(藍天柚子)梳打,已經甜)我應該試這款彩虹特飲地方整潔(不算多坐位,最好訂位)兩隻可愛猫猫平日<5週年優惠>價錢抵食
嘩!好靚的二人晚餐(一人要$158+10%)
檸檬汁帶子(好鲜甜)
虎蝦(好大隻,不過煮得過熟,蝦肉好實)
牛柳粒配上蒜片食,好夾好香口<煮得熟左少少,口感d肉好硬>
螺肉(配上醬汁,辣辣地,好入味)
蟹棒,菜(配上芝麻醬食,好好味)
推介……

最愛食意大利飯$188
黑松露。帶子意大利飯
黑松露。份量足(好香
帶子(煎得好香,帶子有鲜甜味)
飯煮得剛好(.口感不錯)
汁足夠<好香濃>
餐飲+$60
+$50
金莎朱古力沙冰(朱古力味濃,個人覺得唔夠。甜)
試管飲品(朋友加左幾谪藍色(藍天柚子)梳打,已經甜)
我應該試這款彩虹特飲
地方整潔(不算多坐位,最好訂位)
兩隻可愛猫猫
平日<5週年優惠>價錢抵食
2016-06-07
2016-06-08 754 瀏覽
之前朋友帶我嚟過一次, 媽媽見過我當日D相後就話好想試~ 終是今晚帶佢嚟試試~其實佢都好似一個細路女, 鍾意周圍試~ 今次係佢甘大個女第一次去樓上CAFE~我地去到時仲早,7點,所以未有太多人, 但之後好快就滿坐了~ 依個叫做「廚師發板」Chef's Choice星期一至四 $158 +10%星期五六日 $208 +10%個廚師真係砌得好靚~好有視覺效果~~ 一定要相機先食!另外有三種醬汁:分別係:和風醬(廚師自己調味架~) 、芝麻醬 & 日本豉油和風醬、芝麻醬就係拌沙律菜日本豉油就配螺肉食#帶子煎到七成熟,好岩我口味^^ (太熟唔好食)~上面有海鹽,突出左帶子既鮮味#牛柳粒夠淋~ 入味~ 一口一舊岩晒女仔~ 旁邊有蒜片,廚師教我地連同牛柳粒同牛肉汁一齊食~(食完無口臭XD)#蝦將蝦開邊黎整,方便食~唔錯. 蝦算大隻~ 都彈牙~ 我媽最欣賞佢個蝦頭~ 話有肉又有蝦膏, 香口又好味~#鵝肝多士 煎得幾香,包又夠脆#酒煮布冧布冧用酒煮過有點酒味, 但唔會太重, 甘就唔會搶走布冧既酸甜味~食落好清新~幾好味~#仲有蟹棒+螺片+沙律菜叫呢個餐+$20可以叫$48既特飲, 我地叫左2杯熱飲, 因
 依個叫做「廚師發板」Chef's Choice
星期一至四 $158 +10%
星期五六日 $208 +10%
廚師真係砌得好靚~好有視覺效果~~ 一定要相機先食!

另外有三種醬汁:
分別係:和風醬(廚師自己調味架~) 、芝麻醬 & 日本豉油
和風醬、芝麻醬就係拌沙律菜

#鵝肝多士
煎得幾香,包又夠脆

#酒煮布冧

#仲有蟹棒+螺片+沙律菜

叫呢個餐+$20可以叫$48既特飲, 我地叫左2杯熱飲, 因為坐正風口位, 好凍:
芒果綠茶,青蘋果綠荼(餐+$20)
芒果綠茶,青蘋果綠荼, 普通, 唔係佢地既SIGNATURE~佢有個$68特飲有金莎~不過太凍, 留返下次試~
仲有2隻貓貓~~~~~~
服務: 職員有禮~ 亦會講解食法~

2016-06-07
「廚師發板」$326+10% for 2ppl
芒果綠茶,青蘋果綠荼(餐+$20)
2016-06-06 563 瀏覽
5月30日,今晚約了三五知己來到—間叫樂園的餐廳聚聚。未入餐廳前,已見到—幅令人很開心的彩畫,一個小女孩從彩虹滑下來,她帶着笑容向你揮手。一進入餐廳,它的裝修雖然簡單,但卻給人有很舒服的感覺。門口旁擺放著一個木架櫃,櫃内放著不同的遊戲供客人玩樂,如大富翁,層層疊等,有得玩、有得吃,真的與餐廳的名字很相稱。我們點了黑松露香煎鵝肝意大利飯、戀之花三文魚意粉、烤焗西班牙黑毛豬配薯角及侍應推介的廚師發板。我最欣賞就是侍應推介既廚師發板,因為可以一次過可以試不同款式的食物,如檸檬汁煎帶子刺身 、香煎加拿大特大虎蝦 、黑魚子鵝肝多士 、烈酒煮布冧、鹽水煮榮螺 、蒜片配香煎安格斯牛柳粒 、蟹棒和風雜菜沙律, 這道菜除了食物豐富外,廚師亦精心地擺設得像一幅畫,使人吃時份外開心,侍應還有條不紊地解釋這道菜食的先後次序,令你可以感受到廚師嘅心思, 食物不但新鮮,調味亦非常恰到好處, 還保留食物中的鮮味,值得一試。另一道令我難忘嘅菜式就是戀之花三文魚意粉, 廚師在伴碟方面真是很有創意,鮮橙色的煙三文魚伴以用黃色醬汁寫上Smile英文字,顏色非常悅目。 鮮甜的三文魚配以忌廉汁煮嘅意粉,既不油膩,又健康,很適合
另一道令我難忘嘅菜式就是戀之花三文魚意粉, 廚師在伴碟方面真是很有創意,鮮橙色的煙三文魚伴以用黃色醬汁寫上Smile英文字,顏色非常悅目。 鮮甜的三文魚配以忌廉汁煮嘅意粉,既不油膩,又健康,很適合keep fit嘅人仕。
在餐飲方面,我和朋友都點了不同款式的朱古力凍飲, 朱古力味道雖然很濃郁, 但甜了些。整體而言,這間餐廳真是一個不錯嘅地方與朋友相聚、傾計、玩樂和進餐的最佳選擇。
2016-05-30
1 分鐘 (堂食)
2016-06-02 675 瀏覽
放工去重慶兌錢  兌完跟住朋友就上左呢忍世樂園醫肚入座個時係7點鬆  望入去 坐位唔太多  不過個時只有一 兩台客食緊所以唔洗等就坐得低望望Menu  有個廚師發板  老老實實 你幾ATTRACTIVE  不過朋友對海鮮有D敏感唯有下次再叫叫左3個小食   可以算係每個都幾好明太子泡菜釀雞翼係幾特別  未食過釀泡菜既食品  所以對於我都係幾新鮮既事物吉列蠔我必須講  其實我怕蠔腥腥地個種味不過放心  呢幾舊冇呢個問題芝士焗大傘姑焗完出黎  唔等如一家乾真真佢D汁都仲依然KEEP 倒  再加埋係面既芝士  真係PERFECT基本上如果有意大利飯既地方  我都係會叫返個黎食呢次都唔例外叫左個  黑松露帶子意大利飯賣相係靚仔既   意大利飯雖然可以再淋身少少  但係口感同味道都附合我預期飲品一個跟餐既 蜜桃紅茶   一杯散叫"我愛金莎"  其實佢係一杯朱古力沙冰黎飲完真係成個人涼返哂埋單每人200鬆  不過個度仲有D CARD GAME 玩咁就坐左成晚  輕輕鬆鬆
放工去重慶兌錢  兌完跟住朋友就上左呢忍世樂園醫肚

飲完真係成個人涼返哂
埋單每人200鬆  不過個度仲有D CARD GAME 玩
咁就坐左成晚  輕輕鬆鬆

2016-05-31 703 瀏覽
今天家明接我收工,他說帶我到一間快樂的餐廳,原來是尖沙咀一個叫樂園的餐廳,首先看到問口壁上的一道彩虹,感覺真的超親切!首先我們看到一個五週年優惠的廚師發版,今天是星期一,我們叫了一個二人份,等了十五分鍾,廚師發板真叫我們喝采,賣相不俗!首先我們叫了牛油檸檬汁煎帶子刺身,帶子真很濃味! 跟着我們吃加拿大虎蝦,煎得又香又甜又大隻! 黑魚子鵝肝多士帶有濃濃的甘香,烈酒煮布冧,酸酸甜甜,胃口大開!鹽水煮榮螺很入味,安格斯牛柳粒用上蒜片,真的很惹味,蟹棒超級鮮甜,和風雜菜沙律真的很新鮮,也很爽口!家明說想吃這個鵝肝黑松露香意大利飯,上面有鵝肝,鵝肝很大塊,又濃又香,入口即溶!  黑松露又香又濃又咬口! 真的很有水準!家明的凍朱古力又香又濃,我叫了我的彩虹特飲(黃色-芒果味的),原來有青檸梳打水加上蜜桃,檸檬,藍莓,士多啤梨及薄荷葉,加上試管裏的芒果汁,真的很清涼解喝!這間七彩繽紛的樂園,加上猫王子在坐鎮,果然生色不少!
這間七彩繽紛的樂園,加上猫王子在坐鎮,果然生色不少!
2016-05-30
1 分鐘 (堂食)
2016-05-31 647 瀏覽
我個朶叫 Dog Gor 大家都應該知道我是同狗有關, 自幼與很多犬隻為伴, 然而與貓貓卻從未真正接觸過, 直至當天 我的長女帶我去一間有貓咪的餐廳 ~ 這是樓上餐廳, 若非長女帶著, 可真不會知道 ~ 甫進餐廳 便覺得氣氛休閒和諧 .... 這隻貓咪 是餐廳的親善大使吧 ~ Menu ~ 彩虹特飲 の 綠 ( 菠蘿柚子薄荷特調 ) 有得左倒右調之餘, 味道亦清新涼快, 有夠新奇 ~戀之花煙三文魚意粉( Smile 字最搶眼 , 提醒我要時常帶著笑 ) 奶油把口感煙韌的扁意粉煮一遍, 不會油膩也不會口乾, 味道是剛好的, 食意粉時把煙三文魚剪切細分, 加以與扁意粉混合, 好讓魚脂鹹香滲進意粉裏, 豐腴入味 ! 第一次和貓咪接觸 感覺神奇 ~ 但始終, 狗與貓是不同物種, 故此 Dog Gor 並未有跟貓咪擦出火花 ....本篇完 ~
這是樓上餐廳, 若非長女帶著, 可真不會知道 ~
甫進餐廳 便覺得氣氛休閒和諧 ....
這隻貓咪 是餐廳的親善大使吧 ~
Menu ~
彩虹特飲 の 綠 ( 菠蘿柚子薄荷特調 )
有得左倒右調之餘, 味道亦清新涼快, 有夠新奇 ~
戀之花煙三文魚意粉
( Smile 字最搶眼 , 提醒我要時常帶著笑 )

第一次和貓咪接觸 感覺神奇 ~

本篇完 ~

午餐
上星期朋友生日,去咗呢間有貓的cafe,怎料食物很有驚喜!我地叫左虎蝦扁意粉,虎蝦一大隻,炸得鮮脆,扁意粉茄汁入味,但價錢偏貴,價值$158!牛肝意大利飯很有驚喜,不是一般cafe 的水準。牛肝表面有一層焦糖化,超級惹味,意大利煮至腍身,好美味,價錢$198,卻是正宗意大利餐廳的水準!
上星期朋友生日,去咗呢間有貓的cafe,怎料食物很有驚喜!

煎牛肝意大利飯
虎蝦扁意粉
青蘋果綠茶及金橘檸蜜
2016-05-24
煎牛肝意大利飯
虎蝦扁意粉
係尖咀行到攰 知道附近有間cafe今日超大太陽 最適合坐低飲下野其實呢到有特色野食但實在太飽 只想搵地方休息下冇試到 希望下次可以試到黎食Cafe好處 有野玩 可以坐下 傾下計但點解冇飛行旗玩嫁呢到有隻貓 好喜歡爬上台到休息好肥好特意 但你聊佢吾理人既台上有一樽糖 但冇試咩味叫左小食拼盤3式1芝士豬肉釀雞翼炸到外脆內軟 沒有芝士味 豬肉味較重2日式吉列蠔炸到脆卜卜 蠔味重 淋身3香草牛油焗特大帆立貝帆立貝堅係好大 牛油味加香草味 配搭吾錯食落淋淋地又吾會硬禾怪獸雪糕 同預期一樣大有5大球雪糕 芒果 士多啤利 朱古力 曲奇有大量忌廉 好正 好鐘意食水果 士多啤利 香蕉有可可脆片同威化餅 睇落好似火山 好特別我愛金莎超大杯 一飲好重朱古力味朱古力沙杯 係炎熱既天氣飲一流樂園咖啡
係尖咀行到攰 知道附近有間cafe

超大杯 一飲好重朱古力味
朱古力沙杯 係炎熱既天氣飲一流
樂園咖啡
2016-05-25 962 瀏覽
貓CAFÉ很歡迎,有得食,有玩具,仲有貓,足以讓人消磨大半天。在公司附近,開了一家新餐廳,與其叫貓CAFÉ,倒不如叫有貓和有玩具的餐廳。因為這餐廳主打是美食,玩具,燒烤。今晚放工後,馬上來到這餐廳,看看有啥好玩的,好吃的。門口是彩色繽紛圖畫,似小朋友的樂園多D喎!多層架上放了很多玩具,總算照顧大人的需要吧!就因為1830到達,只有我們這一枱。下單後,開始尋找貓貓的踪影了。找到貓了,摸呀摸呀! 廚師發板  餐牌標明MOQ=2人份。圖文並茂,一次過可品嚐很多款食材。大家就不用為選擇菜式而煩惱了。職員先上三款醬汁,是用於稍後的美食。 一塊超大的白板,各款食物都排列得整整齊齊,賣相很美也很震撼。 最吸引我的,就是黑魚子鵝肝多士  蒜片配香煎安格斯牛柳粒:牛柳本身有牛味,無需再加醬料。燒汁與蒜片一同吃,竟然是出奇的夾。 牛油檸檬汁煎帶子刺身:每人一件  蝦:每人一隻 烈酒煮布冧   鹽水煮蠑螺:已切片,慢慢搭,味道很清甜,個人覺得:不用沾醬油,可嚐到其原味。  扭扭青瓜:很想了解如何制作扭扭青瓜。切片後沾上黃色辣辣醬吧!   沙律菜:是今晚的膳食纖維,為了健康,一定要吃光。沾上剛才的洋蔥燒汁或胡
貓CAFÉ很歡迎,
有得食,有玩具,仲有貓,
足以讓人消磨大半天。
因為這餐廳主打是美食,玩具,燒烤。
今晚放工後,馬上來到這餐廳,
看看有啥好玩的,好吃的。
門口是彩色繽紛圖畫,似小朋友的樂園多D喎!
多層架上放了很多玩具,
總算照顧大人的需要吧!
就因為1830到達,只有我們這一枱。
下單後,開始尋找貓貓的踪影了。
找到貓了,摸呀摸呀!
廚師發板
餐牌標明MOQ=2人份。
圖文並茂,一次過可品嚐很多款食材。
大家就不用為選擇菜式而煩惱了。
職員先上三款醬汁,是用於稍後的美食。
廚師發板-3款醬汁
廚師發板
最吸引我的,就是黑魚子鵝肝多士
廚師發板-黑魚子鵝肝多士
蒜片配香煎安格斯牛柳粒
牛柳本身有牛味,無需再加醬料。
燒汁與蒜片一同吃,竟然是出奇的夾。
廚師發板-蒜片配香煎安格斯牛柳粒

烈酒煮布冧
廚師發板-烈酒煮布冧
廚師發板-烈酒煮布冧
鹽水煮蠑螺:
已切片,慢慢搭,味道很清甜,
個人覺得:不用沾醬油,可嚐到其原味。
廚師發板-鹽水煮蠑螺
廚師發板-鹽水煮蠑螺
扭扭青瓜:
很想了解如何制作扭扭青瓜。
切片後沾上黃色辣辣醬吧!
沙律菜:
是今晚的膳食纖維,為了健康,一定要吃光。
沾上剛才的洋蔥燒汁或胡麻醬皆一流。
廚師發板-沙律菜

吃光沙律菜,看到白板原呎寸,真的很大。
但餐牌標明MOQ=2人份,
那麼3人的話,廚師會如何處理。

品嚐期間,貓貓走到附近,想討摸摸。

手感:
牛肉本身腍滑,落刀不用太多力。

口感和味道:
牛肉纖維豐富,以牛肉味為主,油脂不多。

加38元的鵝肝
原塊鵝肝扒在牛扒上,
廚師發板的鵝肝多士對比,
估計是鵝肝多士二倍份量。
而鵝肝滲出來的油脂,為牛扒添上了油潤感。
加38元的鵝肝 VS 廚師發板的鵝肝多士
廚師發板的鵝肝多士
加錢選了這杯咖啡。
1930時候,客人陸續來到,由原本的一人獨享的貓貓,變為多人共享了。
有小朋友為逗貓貓,不斷追著貓貓,想摸一摸呢!
只是貓貓躲到我椅子下,小朋友只能望著貓貓。
而貓貓就如入無人之境~變了<貓不理>了。
小插曲
突然燈光消失,原來是有客人生日,唱生日歌。
之後看到客人手上的大大杯雪糕:怪獸雪糕。
份量很大,一定要多人共享了。
2016-05-17
加38元的鵝肝 VS 廚師發板的鵝肝多士
廚師發板的鵝肝多士
2016-05-25 647 瀏覽
上個月的京都之旅,據朋友說四處都是街貓的踪影,可是我只見到周圍都是白鴿、鴨仔和狗仔,貓仔卻一隻都見唔到,真係失望。於是,有朋友提議去樂園呢間樓上Cafe飯聚兼看貓,當係彌補一我的失落。一入到Cafe門口,就見到色彩好繽紛的牆壁畫,好像回到幼稚園那樣,畫面的感覺很開心啊~一入到餐廳,就見到一隻灰毛的肥貓,乖乖地坐在椅子上。肥貓一整晚都很乖,看起來都很乾淨健康,不會胡亂舔人或抓人,而是只往無人坐的地方週圍走。幫牠拍照的時候,牠永遠都不愛望鏡頭,很有小貓高傲的個性~只要人向著牠靠近,肥貓便會轉身走遠,所以想和牠合照真的很難。後來肥貓走累了,便在椅子上睡覺,很可愛呀~然而,這間Cafe座位都頗多,但座位之間的空間稍小,我覺得比較適合大夥兒聚會。Cafe的光線都算充足,裝潢比較實而不華,但小小的擺設和牆壁上的小貓圖案,卻為平實的環境帶來亮點,女孩們和牆上的小貓玩Selfie都不亦樂乎。木架上放了許多board game,可以和三五知己一起玩遊戲,這樣便夠消磨幾個小時。彩虹特飲 (紅色-玫瑰柚子青檸特調),送上來的時候,透明色的梳打水帶少許青檸甜味,味道較為清新,配以士多啤梨、藍莓、蜜桃、檸檬和薄

幫牠拍照的時候,牠永遠都不愛望鏡頭,很有小貓高傲的個性~

後來肥貓走累了,便在椅子上睡覺,很可愛呀~
彩虹特飲 (紅色-玫瑰柚子青檸特調),送上來的時候,透明色的梳打水帶少許青檸甜味,味道較為清新,配以士多啤梨、藍莓、蜜桃、檸檬和薄荷葉等,冰塊雖然不多但飲下去已經覺得很清涼。
彩虹特飲 (紅色-玫瑰柚子青檸特調)
但,杯子裡的紅色試管才是這杯飲品的戲玉,把試管裡紅色的飲料倒進去,透明色的梳打水漸漸變色。
彩虹特飲 (紅色-玫瑰柚子青檸特調)
變成漸變淡紅色的凍飲,多了一些士多啤梨的甜,另一邊廂柚子的香不經意地滲出來。飲到最底亦有啖啖有咬口的荔枝啫喱,這杯飲品帶來了不同味覺的享受啊。而且,飲品都很大杯,一小啖一小啖地喝,應該夠撐幾小時暢談聚會~
彩虹特飲 (紅色-玫瑰柚子青檸特調)
呢碟「戀之花煙三文魚意粉」,用甜醬汁畫上Smile的字樣,連食物都貫徹提供正能量。
意粉採用較扁身那種,較像意大利寬條麵,Creamy的忌廉汁份量剛好,讓意份入味得來卻不會太濕太稔,煙三文魚帶點鹹香,肉質頗為厚身,份量剛夠一個人食,不過以樓上cafe來講賣$168又似乎有點貴。
戀之花煙三文魚意粉
這裡都有「黑松露香煎帶子刺身意大利飯」,樓上 Cafe 都提供高級的食菜,實在讓人驚喜!
帶子既大粒肉質又有咬口,飯粒表面creamy多汁,裡面有少少生生地,都幾有意菜 feel,上面仲有香噴噴的黑松露,好味~
但總覺得這碟 $188,份量亦只剛好夠一個人,在樓上cafe來講有少貴吧~
黑松露香煎帶子刺身意大利飯
菊花杞子綠茶,這是朋友叫的,份量都夠兩個人飲喔,茶味清香,而且有蠟燭保持溫度,真的很襟飲。
菊花杞子綠茶
說實在,以上兩碟主菜,份量有點少,僅僅夠細食的女生食飽,但我們兩個大食女生,真的意猶未盡,於是我們叫多個「自選小食拼盤」,拼盤上的小食是可以在菜單上自選 3 款或 5 款。

而我們叫了自選小食拼盤 (3款),包括炸魚手指、日式吉列蠔、日式雞軟骨豬肉棒餃子,另付香醋汁沙律。
份量都幾豐富啊。本來我們還嫌不夠飽,但食了 3/4 便覺得很飽了!
自選小食拼盤 (3款)
炸魚手指 (6條),水準一般,肉質稍乾,可取的是不覺得油膩。
日式雞軟骨豬肉棒餃子 (5件),餃子皮稍厚和硬,餡都算是多肉,但食不出雞軟骨的質感,大概雞軟骨都磨得太細了吧,但食落覺得幾香之餘亦不覺得油膩。
日式吉列蠔 (5件),雖然蠔比較細隻,但炸粉都頗為鬆脆,亦不太油膩。
總的而言,食物的價錢稍為貴了一點,而且剛巧這晚較多大班人聚餐,環境較為嘈吵。如果一心打算來看肥貓,卻覺得這裡不失為一個不錯的選擇。
2016-05-12

我愛金莎

超大杯 一飲好重朱古力味
朱古力沙杯 係炎熱既天氣飲一流
樂園咖啡
這餐廳裝潢很簡樸, 白色為主色調...令人感到很舒適, 是非常適合與朋友談天的地方... 廚師發板: 這是一個超級豐富的的前菜... 就像一幅色彩繽紛的巨型圖畫一樣美麗!!! 各種小食都配有專屬醬汁在前面, 真窩心呢!!! 牛油帶子非常鮮味!!! 煎虎蝦啖啖肉, 煎得很香!!!安格斯肉眼: 肉質很"o林", 厚度中等...但是脂肪太多, 不能入口的肥膏佔了四份一...虎蝦蕃茄意粉: 一隻大虎蝦配扁意粉...再加上黃色和紫色醬汁及香草碎, 外觀很吸引!!!扁意粉煮得軟硬適中,每條扁意粉都充滿蕃茄香味, 讚!!!怪獸雪糕: 名副其實!!!超級巨型!!!除了雪糕, 還有大量忌廉、朱古力醬、威化餅......絕對需要五人以上才能把它KO...凍冰冰雪糕加上脆卜卜威化餅, 多層次的口感!!!讚!!!
這餐廳裝潢很簡樸, 白色為主色調...
令人感到很舒適, 是非常適合與朋友談天的地方...
廚師發板: 這是一個超級豐富的的前菜...

就像一幅色彩繽紛的巨型圖畫一樣美麗!!!

各種小食都配有專屬醬汁在前面, 真窩心呢!!!

牛油帶子非常鮮味!!!

煎虎蝦啖啖肉, 煎得很香!!!
安格斯肉眼: 肉質很"o林", 厚度中等...

但是脂肪太多, 不能入口的肥膏佔了四份一...
虎蝦蕃茄意粉: 一隻大虎蝦配扁意粉...
再加上黃色和紫色醬汁及香草碎,
外觀很吸引!!!

扁意粉煮得軟硬適中,

每條扁意粉都充滿蕃茄香味, 讚!!!
怪獸雪糕: 名副其實!!!超級巨型!!!

除了雪糕, 還有大量忌廉、朱古力醬、威化餅......

絕對需要五人以上才能把它KO...

凍冰冰雪糕加上脆卜卜威化餅, 多層次的口感!!!讚!!!

2016-05-02
2016-05-22 659 瀏覽
 係尖沙咀真係好少有樓上cafe依日預祝雙子妹生日又想去個就腳地方所以黎左依度檯面放左樽糖,未諗到食咩時都可以食住糖先依個叫做「廚師發板」星期一至四 $158星期五六日 $208 個廚師真係砌得好有心機,成幅畫咁真係睇得又食得(板上裝飾的真花係唔食得)上菜果刻真係大到碟到有點浮誇另外仲有配三種汁一齊上菜分別係:和風醬、芝麻醬、日本豉油和風醬、芝麻醬就係拌沙律菜日本豉油就配螺肉食板上紅色的醬汁係用紅菜頭整(小妹影野食果時仲唔小心整污糟個衫袖🙈)講番上啲野食,分別有- 帶子佢煎到七成熟,岩岩好,上面放啲海鹽,仲突出帶子鮮味- 牛柳粒配埋旁邊的牛肉汁同蒜片食,都唔覺得口臭- 蝦將蝦開邊黎整,唔會怕剝殼麻煩,唔錯- 鵝肝多士 + 用酒煮既布冧煎得幾香,包又夠脆,店員特別提醒食完鵝肝多士後就再食粒布冧,可以消除個油膩感,又要食又怕肥既小妹黎緊又要再努力做運動了🏼依個食左充滿罪惡感- 仲有蟹棒、螺片、沙律菜好彩今次雙子妹🏻兩個一齊去如果唔係咁實食唔晒P.S.依道菜記得食左熱盤先同埋有加一服務費話晒今次係預祝我地雙子妹生日既生日飯梗係食得豐富啲啦點少得小妹最鍾意食既Risotto 「黑松露香煎帶子刺

係尖沙咀真係好少有樓上cafe
依日預祝雙子妹生日又想去個就腳地方
所以黎左依度
檯面放左樽糖,未諗到食咩時都可以食住糖先
依個叫做「廚師發板」
星期一至四 $158
星期五六日 $208
廚師真係砌得好有心機,成幅畫咁
真係睇得又食得(板上裝飾的真花係唔食得)
上菜果刻真係大到碟到有點浮誇
另外仲有配三種汁一齊上菜
分別係:和風醬、芝麻醬、日本豉油
和風醬、芝麻醬就係拌沙律菜
日本豉油就配螺肉食
板上紅色的醬汁係用紅菜頭整
(小妹影野食果時仲唔小心整污糟個衫袖🙈)
講番上啲野食,分別有
- 帶子
佢煎到七成熟,岩岩好,上面放啲海鹽,仲突出帶子鮮味
- 牛柳粒
配埋旁邊的牛肉汁同蒜片食,都唔覺得口臭
- 蝦
將蝦開邊黎整,唔會怕剝殼麻煩,唔錯
- 鵝肝多士 + 用酒煮既布冧
🏼依個食左充滿罪惡感
- 仲有蟹棒、螺片、沙律菜
好彩今次雙子妹
🏻兩個一齊去
如果唔係咁實食唔晒
P.S.依道菜記得食左熱盤先
同埋有加一服務費
話晒今次係預祝我地雙子妹生日既生日飯
梗係食得豐富啲啦
點少得小妹最鍾意食既Risotto 「黑松露香煎帶子刺身意大利飯」$188
份量望落唔多
但因為質量都夠同膩
如果一個人食都會夠飽
不過今次雙子妹梗係share食
帶子同剛才的「廚師發板」一樣都係煎得好香
七成熟,上面有少少海鹽
食落唔會有韌既感覺
而個黑松露醬同飯既汁好夾
所以唔覺唔覺都食左好多
(突然黑洞肚啓動左)
小妹媽媽都好鍾意食意大利飯
下次帶佢黎試下先
有時食食下真係無啦啦黑洞肚啓動
唔知飽咁
我地仲點左Menu入面寫住「多汁必食推介」既「芝士焗有機大傘菇」$78
最初都諗焗唔知會唔會熱氣
點知一切開個菇,勁多汁流出黎
仲有煙出添
而依隻芝士唔算好膩果種
對於食左咁多野既我地
真係唔錯,而且個菇好香好好味
Menu推介得真係無錯,真心推介
🏻.
最後食飯梗係要飲野呢
我地叫左依兩杯野飲
左:彩虹特飲(紫) - 黑加侖子青檸特調 $78 (跟餐$50)
佢黑加侖子沖係放落試管另外加落去,
溝埋之後, 飲落味道似雜果賓治味道, 杯入面有果肉, 有啲野咬下都唔錯
右:我愛金莎(特濃金莎朱古力雪冰) $88 (跟餐$60)
真係好有霸氣, 一送到黎既時候都覺得好大杯
我地都係share咁當食沙冰咁食左啲, 之後先再慢慢飲
2016-05-17
慶祝紀念