2016-05-22 659 瀏覽
 係尖沙咀真係好少有樓上cafe依日預祝雙子妹生日又想去個就腳地方所以黎左依度檯面放左樽糖,未諗到食咩時都可以食住糖先依個叫做「廚師發板」星期一至四 $158星期五六日 $208 個廚師真係砌得好有心機,成幅畫咁真係睇得又食得(板上裝飾的真花係唔食得)上菜果刻真係大到碟到有點浮誇另外仲有配三種汁一齊上菜分別係:和風醬、芝麻醬、日本豉油和風醬、芝麻醬就係拌沙律菜日本豉油就配螺肉食板上紅色的醬汁係用紅菜頭整(小妹影野食果時仲唔小心整污糟個衫袖🙈)講番上啲野食,分別有- 帶子佢煎到七成熟,岩岩好,上面放啲海鹽,仲突出帶子鮮味- 牛柳粒配埋旁邊的牛肉汁同蒜片食,都唔覺得口臭- 蝦將蝦開邊黎整,唔會怕剝殼麻煩,唔錯- 鵝肝多士 + 用酒煮既布冧煎得幾香,包又夠脆,店員特別提醒食完鵝肝多士後就再食粒布冧,可以消除個油膩感,又要食又怕肥既小妹黎緊又要再努力做運動了🏼依個食左充滿罪惡感- 仲有蟹棒、螺片、沙律菜好彩今次雙子妹🏻兩個一齊去如果唔係咁實食唔晒P.S.依道菜記得食左熱盤先同埋有加一服務費話晒今次係預祝我地雙子妹生日既生日飯梗係食得豐富啲啦點少得小妹最鍾意食既Risotto 「黑松露香煎帶子刺

係尖沙咀真係好少有樓上cafe
依日預祝雙子妹生日又想去個就腳地方
所以黎左依度
檯面放左樽糖,未諗到食咩時都可以食住糖先
依個叫做「廚師發板」
星期一至四 $158
星期五六日 $208
廚師真係砌得好有心機,成幅畫咁
真係睇得又食得(板上裝飾的真花係唔食得)
上菜果刻真係大到碟到有點浮誇
另外仲有配三種汁一齊上菜
分別係:和風醬、芝麻醬、日本豉油
和風醬、芝麻醬就係拌沙律菜
日本豉油就配螺肉食
板上紅色的醬汁係用紅菜頭整
(小妹影野食果時仲唔小心整污糟個衫袖🙈)
講番上啲野食,分別有
- 帶子
佢煎到七成熟,岩岩好,上面放啲海鹽,仲突出帶子鮮味
- 牛柳粒
配埋旁邊的牛肉汁同蒜片食,都唔覺得口臭
- 蝦
將蝦開邊黎整,唔會怕剝殼麻煩,唔錯
- 鵝肝多士 + 用酒煮既布冧
🏼依個食左充滿罪惡感
- 仲有蟹棒、螺片、沙律菜
好彩今次雙子妹
🏻兩個一齊去
如果唔係咁實食唔晒
P.S.依道菜記得食左熱盤先
同埋有加一服務費
話晒今次係預祝我地雙子妹生日既生日飯
梗係食得豐富啲啦
點少得小妹最鍾意食既Risotto 「黑松露香煎帶子刺身意大利飯」$188
份量望落唔多
但因為質量都夠同膩
如果一個人食都會夠飽
不過今次雙子妹梗係share食
帶子同剛才的「廚師發板」一樣都係煎得好香
七成熟,上面有少少海鹽
食落唔會有韌既感覺
而個黑松露醬同飯既汁好夾
所以唔覺唔覺都食左好多
(突然黑洞肚啓動左)
小妹媽媽都好鍾意食意大利飯
下次帶佢黎試下先
有時食食下真係無啦啦黑洞肚啓動
唔知飽咁
我地仲點左Menu入面寫住「多汁必食推介」既「芝士焗有機大傘菇」$78
最初都諗焗唔知會唔會熱氣
點知一切開個菇,勁多汁流出黎
仲有煙出添
而依隻芝士唔算好膩果種
對於食左咁多野既我地
真係唔錯,而且個菇好香好好味
Menu推介得真係無錯,真心推介
🏻.
最後食飯梗係要飲野呢
我地叫左依兩杯野飲
左:彩虹特飲(紫) - 黑加侖子青檸特調 $78 (跟餐$50)
佢黑加侖子沖係放落試管另外加落去,
溝埋之後, 飲落味道似雜果賓治味道, 杯入面有果肉, 有啲野咬下都唔錯
右:我愛金莎(特濃金莎朱古力雪冰) $88 (跟餐$60)
真係好有霸氣, 一送到黎既時候都覺得好大杯
我地都係share咁當食沙冰咁食左啲, 之後先再慢慢飲
2016-05-17
慶祝紀念