2013-06-25 578 瀏覽
懷舊的車仔麵檔 惜日學生時期 最愛到車仔麵檔 如今再到百試不厭時間的流逝 與惜日記憶的片段同樣 多年不變感覺就好像再次光顧就好像昨天的事情一樣有Garfield 最愛的"魷魚"同"豬紅" !Garfield Order: 魷魚&豬紅&米粉 通菜配咖哩汁魷魚: 軟硬適中豬紅: 大大粒 食完無殘粒米粉: 爽口彈牙通菜+咖哩汁: 絕配的配合Garfield Order:菊花茶 清熱消暑人手寫的MENU睇見都流口水Garfield 推介@大什麵 兩人絕對兩人份量 大胃王
時間的流逝 與惜日記憶的片段同樣 多年不變
感覺就好像再次光顧就好像昨天的事情一樣
有Garfield 最愛的"魷魚"同"豬紅" !
榮興車仔麵@車仔麵
2013-06-25
榮興車仔麵@車仔麵
榮興車仔麵@菊花茶
2012-08-22 350 瀏覽
之前Lunch食過一次 ,已經覺得好細碗 .但Fine , 可能係我大食 .今日見同事話去 ,於是叫左個車仔麵加底 .加底前 ,我已經問清楚加底要幾錢 .落單個呀姐話加5蚊 .好啦 , 咁就叫啦 ,點知埋單時 ,睇數個呀姐先同我講話加9蚊 !!!我即刻搵番落單個呀姐問啦 ,哈 , 好野喇佢 ,佢話 : "其實我都唔係好清楚架." 先唔好討論加個底點解要加9蚊咁多 ,佢地Menu又冇講加底加幾錢 ,好喇 ,問好晒喇 ,最後食完先同我講加9蚊 .會唔會過份左小小呢 ?
之前Lunch食過一次 ,
已經覺得好細碗 .
但Fine , 可能係我大食 .

今日見同事話去 ,
於是叫左個車仔麵加底 .
加底前 ,
我已經問清楚加底要幾錢 .
落單個呀姐話加5蚊 .
好啦 , 咁就叫啦 ,
點知埋單時 ,
睇數個呀姐先同我講話加9蚊 !!!

我即刻搵番落單個呀姐問啦 ,
哈 , 好野喇佢 ,
佢話 : "其實我都唔係好清楚架."

先唔好討論加個底點解要加9蚊咁多 ,
佢地Menu又冇講加底加幾錢 ,
好喇 ,
問好晒喇 ,
最後食完先同我講加9蚊 .
會唔會過份左小小呢 ?
2012-08-20
2011-08-22 276 瀏覽
很少到元朗食lunch, 因為離家甚遠。元朗食肆雲集, 尤甚欣賞屹立至今的老店。今日女友帶我到她兒時常到的麵檔緬懷一番。炮仗坊又名為食街, 或者以前有很多車仔檔擺賣而因此得名。不過, 今時今日, 就只有寥寥可數的幾家平民食店, 沒甚特色。相信榮興以前也是擺車仔檔起家, 因為店內依然有一部車仔, 牛什依舊用這部車仔來烹煮。一踏進店內第一個感覺是站不穩, 地面頗滑, 必須步步為營, 顯然衛生質素有限。這裡的招牌菜是粉仔及咖喱汁牛什, 雜誌及食家都有介紹過, 差不多每位食客都會點。我們亦例外, 點了一個粉仔, 一個大什, 再加一杯紅豆冰。粉仔先上, 飯碗般大。呈奶白色的湯很稠, 浸泡著半條銀針粉大的粉仔。湯面加了少許蔥菜及豬油渣調味。粉仔煮得很透, 口感棉滑, 蔥菜及豬油渣的確將味道提升。平民亦有平民的好隨後的紅豆冰則將我打落谷底。以為老店做紅豆冰有一手, 誰不知我大錯特錯。紅豆未煮透煮爛, 依然結實。豆沙未煲出來, 無論怎樣攪拌, 都無法將一顆顆的紅豆與水混合。此外, 糖水無奶味, 只能稱為稀釋過的糖水。差差差!最後登場的大什包括栢葉, 豬紅, 通菜, 魚旦, 大腸, 豬皮, 蘿蔔和魷魚。

粉仔

最後登場的大什包括栢葉, 豬紅, 通菜, 魚旦, 大腸, 豬皮, 蘿蔔和魷魚。栢葉, 蘿蔔和通菜吸收了咖喱汁, 味道較好, 豬紅甚滑。其他都不合格, 尤其是豬皮, 不厚身亦不爽口, 很不滯。
大什
粉仔是好的, 可惜整體來說不合格, 只能給一個負分。看來此店沒有讓我再來的藉口。
2011-08-21
2011-07-16 228 瀏覽
剛剛去了元朗南生圍單車遊.個個玩都彈盡糧絕..還車後速速找食補一補.結果去了這個又門口細又忍秘的."古法車仔麵"佢有幾古法,好喇.去 片結論:黎樹環境雖然有些污糟,但卻能保留到小時候 "娜查麵" 的味道及特色.連當時的人情,熱鬧,氣氛也統統留下著..很難得..!!
2011-07-10
1 分鐘 (堂食)
真真正正 !! 元朗老子號, 車仔麵靠得住
環境一樣,污污糟糟的,原汁原味呀
留意餐牌上的內容
中間有一味叫大什,即是全部餸(大份).元朗可能興B仔做法都唔奇 !!
15蚊__ 魷魚夠林新鮮..豬腸入味無異味..豬皮爽脆夠Q..通菜唔老(送)...咖哩汁掂呀
11蚊__魚肉麵..都唔錯..魚肉彈牙,麵身爽口,湯底濃香
10蚊__碗仔翅..好多料有口感..答答都係享受.
肥佬食家..都有介紹—下佢哦 !!
  • 咖哩魷魚
  • 豬腸
  • 豬皮
2011-01-24 123 瀏覽
上星期六放工後回到元朗, 忽然唔想食飯想食粥, 於是去了炮仗坊的榮興粥麵店. 其實之前是食開隔離的國記, 但後來發現國記的粥吃完後越來越口喝, 要馬上飲水, 極可能味精下得太多了, 所以轉到榮興. 點了碎牛粥及炒麵.碎牛肉啲牛肉真的很碎, 牛肉份量唔多, 而且唔多有牛肉的味道, 個粥底唔夠綿, 而且米的份量亦偏少, 頗稀, 但勝在不太鹹, 食完唔駛即刻飲水. 炒麵非常之細碟, 唔夠餸一碗粥, 除了蔥之外連芽菜都沒有, 最重要是炒的時候下豉油唔夠, 所以味道一般, 沒有豉油王炒麵應有的水準.其實這兒的食物質素只是一般, 但勝在價錢唔貴, 一碗碎牛粥只賣10元, 炒麵6元, 這個價錢在現今的社會中都不可能要求太高了, 絕對是質素份量跟價錢成正比的店子.

, 個粥底唔夠綿, 而且米的份量亦偏少
, 頗稀, 但勝在不太鹹, 食完唔駛即刻飲水
. 炒麵非常之細碟, 唔夠餸一碗粥
, 除了蔥之外連芽菜都沒有, 最重要是炒的時候下豉油唔夠
, 所以味道一般, 沒有豉油王炒麵應有的水準.

碎牛粥
豉油王炒麵
2011-01-22
2010-12-18 121 瀏覽
有時候經過附近,都會注意到這間懷舊的車仔麵檔,雖然門面不大,但對個人而言,總是有一種莫名的吸引力.在悅有福食完麵,意猶未盡,心諗再下一城,結果就出事.晚上大約八時,客人不多,看看餐牌,一點也不貴,之前沒有點的,今次都要了,豬紅,菜心,魷魚及粗麵.由於店方力推咖喱好味,亦順應要求加少少先講魷魚,毫不爽口彈牙,死實實,唉,豬紅又無乜味,咖喱香味欠奉,除了份量足,夠大碗外,同之前一碗真係一個天,一個地.所以有時話,幻想都係美好既.

在悅有福食完麵,意猶未盡,心諗再下一城,結果就出事.

由於店方力推咖喱好味,亦順應要求加少少

所以有時話,幻想都係美好既.
2010-03-18
2010-05-30 90 瀏覽
2010-05-30
2010-05-30 84 瀏覽
好久不見,再次來到這裹食lunch...這間車仔店,陪我成長十幾年了..是母親於我小學開始帶我來這裹食碗仔翅及魚肉,還有生腸魷魚到現在長大了,獨自一個人去食雖然小店位置是內街,但看見好多人來食,就知道它於元朗區有一定位置車仔麵店內環境沒有改變,食物及餐牌沒有變,估計店內的人都沒有...看見雪櫃仍有一枝枝玻璃汽水,還有側旁的豆漿及菊花茶就知道這裏水準照舊來到第一時間,當然點番個出夠魚肉翅,只是9元...再點來又是出名的生腸魷魚,10元,最後再來杯豆漿$5一杯嘩,真的很耐沒有食生腸魷魚,上一次食已很久了...個味道是沒有變仍是咁好味...其實不需要咖喱已經很好食魚肉翅,不需多講,只說正慶幸近來每星期都來元朗,可以多時間來食
好久不見,再次來到這裹食lunch...

,還有生腸魷魚

到現在長大了,獨自一個人去食

看見雪櫃仍有一枝枝玻璃汽水,還有側旁的豆漿及菊花茶
就知道這裏水準照舊

來到第一時間,當然點番個出夠魚肉翅,只是9元...

再點來又是出名的生腸魷魚,10元,最後再來杯豆漿$5一杯

仍是咁好味...其實不需要咖喱已經很好食

魚肉翅,不需多講,只說正

慶幸近來每星期都來元朗,可以多時間來食

正,生腸魷魚
正,魚肉翅
2010-05-29
正,生腸魷魚
正,魚肉翅
  • 生腸魷魚,魚肉翅
2010-03-16 108 瀏覽
老公也間中用Openrice搵食,當然他搵的只是自已的飛弗,如這間偏僻不起眼的車仔麵店。 小店位於元朗炮杖坊,地方淺窄裝潢也很殘舊,然而卻有不少食客捧場,一幅實力派排場;而雖地方不大,店內供應的食品種類繁多,粥粉麵一應俱全,港式地道小食也不少。當然此店最馳名的,就是有專員阿姐即叫即剪的車仔餸與車仔麵,其中香濃咖哩汁是其魅力所在。 先講車仔餸,很簡單每款$5,兩餸$10,三餸$15,如此類推;而車仔麵則由兩餸$14叫起,去到包羅萬有的大什也只$25,是相宜的街坊價。慕名而來的老公叫了三餸車仔麵,阿姐初時搞錯了上成車仔餸,解釋後換回車仔麵,原來餸的份量約是麵的3倍,難怪場內淨叫餸的大有人在。沒試牛柏葉,小試了蘿蔔但覺不夠清甜,豬腸則頗入味又香滑,不俗,但我與老公都一致評定始終是永年士多較吸引。車仔麵的油麵也是很一般質感與味道,然而香濃咖哩汁的確為整碗麵加分不少。老公後來又追加一碟豬紅,份量足又軟滑,也是不錯的。  而對車仔麵興趣麻麻的我,另外點了糯米雞($10)配豆漿($5),兩款是很一般的水準,令我對此店印象一般。要講似乎還是招牌較穩陣。 而滿足了(主要是老公)口腹之慾後,又是時間回家準

先講

而對車仔麵興趣麻麻的我,另外點了
糯米雞($10)配

而滿足了(主要是老公)口腹之慾後,又是時間回家準備盛大的house-warming大食會了!!
Up得的環境
豬紅
  • 車仔餸 (豬腸
  • 豬紅)
2010-01-28 51 瀏覽
好早食左飯到6點幾黎個咁尷尬既時間經過為食街又聞到陣好香既咖哩味啦今次要入去試下叫左車仔麵食豬腸同牛柏葉唔錯也都豬腸好林牛柏葉都唔會"un"不過唔知係咪個咖哩汁比湯沖淡左搞到冇咁香咁而且辣度同永年既不能相提並論勝在送多價錢平同場仲見到好多人叫碗仔翅同粉仔價錢仲好抵下次要試下先>VV<
好早食左飯
叫左車仔麵
食豬腸同牛柏葉
唔錯也都
豬腸好林
牛柏葉都唔會"un"
不過唔知係咪個咖哩汁比湯沖淡左
價錢仲好抵
下次要試下先>VV<
2010-01-28
2009-12-09 43 瀏覽
住左係元朗咁耐都無試過......服務一般啦.......但的豬腸真係正...做到有的爽口入味感覺.....辣汁都ok...湯都無飲到口喝
住左係元朗咁耐都無試過......
服務一般啦.......
但的豬腸真係正...做到有的爽口入味感覺.....
辣汁都ok...
湯都無飲到口喝
2009-09-01 41 瀏覽
細個經常幫襯, 但老婆話佢污糟, 所以好耐無食 !早收工, 襯老婆唔響度出去偷食!雲吞麵 + 魚旦拍葉腸 (浄送)雲吞麵 : 普通梘水雲吞麵一碗魚旦拍葉腸 : 料係一般, 但咖哩一流 ! 咖哩似獻汁形式, 如果辣分五級, 佢只屬二級辣, 同 (永年) 既霸道形成對比 ! 但味道絕不遜色!似乎加在任何送上都惹味無窮!但建議不要加在湯麵上, 因溝淡後會大為失色!還有, 環境很差, 怕污糟的朋友別去 !
細個經常幫襯, 但老婆話佢污糟, 所以好耐無食 !

早收工, 襯老婆唔響度出去偷食!

雲吞麵 + 魚旦拍葉腸 (浄送)

雲吞麵 : 普通梘水雲吞麵一碗
魚旦拍葉腸 : 料係一般, 但咖哩一流 !

似乎加在任何送上都惹味無窮!
但建議不要加在湯麵上, 因溝淡後會大為失色!

還有, 環境很差, 怕污糟的朋友別去 !
2009-08-31
  • 咖哩車仔送
2009-08-22 19 瀏覽
推介粉仔!!不是常見好"希"的那種..是我杯茶!外賣$10碗一碗就飽加辣菜譜食, 無得頂 ^^有時想過下口癮, 買$5豬紅$5蘿白食有時會特意渣車去買黎食添建議買走食! 因為環境都幾麻麻!推介!!

推介粉仔!!
不是常見好"希"的那種..
是我杯茶!

外賣$10碗
一碗就飽
加辣菜譜食, 無得頂 ^^
有時想過下口癮, 買$5豬紅$5蘿白食

有時會特意渣車去買黎食添
建議買走食! 因為環境都幾麻麻!
推介!!
  • 粉仔
2008-10-24 13 瀏覽
細個媽咪成日都帶我去e度食野,皆因佢出名平民化,大件夾抵食。係e度食野真係好抵ga,首選係咖哩什($25)乜都有︰豬腸、豬紅、蘿蔔、豬皮、魷魚、魚旦…大大碟,一碟足夠4-5個人食,單叫都係5蚊樣,咖哩又spicy得好過癮;次選一定係粉仔($8)或者碗仔翅($7),之前去過d餐廳掛個牌出黎用銀針粉扮粉仔,根本就唔係果回事,有機會一定要黎試試咩叫「粉仔」呀!! 仲有e度d碗仔翅冇落生粉或者魚膠粉令佢靚d ga(老闆娘講),仲有係晚晚都用大煲煲佢x個鐘ga wor !! 信唔信就見人見「智」啦!! 臨走前一定要飲番杯菠蘿冰/紅豆冰,e+加左價先至$8蚊杯,平日黎飲都係好似$6/7咋,大大杯,簡直係夏日推介呀!!係度講番小小歷史先(都係係我媽媽度聽番黎),e間鋪從前係擺街邊擺車仔檔架,人人都係屋企拎個碗/碟黎裝住d野食,唔似e+咁,之後愈倣愈旺做到入鋪,e間鋪都起碼廿年歷史,所以環境方面始終有d參差,分分鐘你用ge碗筷都有廿年歷史,但可貴ge係佢ge食物水準依然,「平、靚、正」係佢依舊深受歡迎ge原因!!ps e間部抖好k怪,朝早去食ge咖哩什感覺冇咁新鮮,推薦你下晝3點後去食!!

• 咖哩什、粉仔/碗仔翅、菠蘿/紅豆冰
2008-09-10 41 瀏覽
上一位食家介紹的榮興,是炮仗坊31號,不是炮仗坊26號榮興車仔麵只不過是同名,不同門號~~~ 這間車仔麵係我哥哥介紹,他以前在元朗讀書(90年代)都會經常幫襯,反而我就去都未去過為食街都變左好多,但依然有好幾間老鋪存在 我叫了淨餸豬紅,豬腸,蘿白+樽裝菊花茶 淨餸會加咖哩汁個汁好好味,不會太辣豬腸好入味,又有咬口豬紅都係我至愛,唔會好實蘿白夠"淋"夠清甜菊花茶有濃郁菊花味,不太甜同自己煲既差唔多........正坐底食左一陣,都有好多人幫襯我仲見到雪櫃有zero枝裝可樂添(我未見過)
只不過是同名,不同門號~~~

這間車仔麵係我哥哥介紹,他以前在元朗讀書(90年代)
都會經常幫襯,反而我就去都未去過
為食街都變左好多,但依然有好幾間老鋪存在

我叫了淨餸豬紅,豬腸,蘿白+樽裝菊花茶

淨餸會加咖哩汁

個汁好好味,不會太辣
豬腸好入味,又有咬口
豬紅都係我至愛,唔會好實
蘿白夠"淋"夠清甜
菊花茶有濃郁菊花味,不太甜
同自己煲既差唔多........正

坐底食左一陣,都有好多人幫襯
我仲見到雪櫃有zero枝裝可樂添(我未見過)