2021-10-03 90 瀏覽
今日屋企人帶我去咗一間觀塘工廈入面既一間隱世私房菜去到餐枱就見到我地今日既菜單有本地水耕沙律菜半芝麻醬,本地水耕沙律菜好鮮甜同茶燻流心蛋伴合魚子醬配厚切茄子,茶燻流心蛋好好味,好滑椒鹽豬肺,炸得好香口原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,好夠火喉,好濃郁油浸時令海魚,脆到骨都食得江南百花雞半隻,有蝦膠喺雞肉下面,而且冇骨蟹皇瑤柱時令鮮蔬,有蟹肉夠哂鮮甜,好好味他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉 第一次食咁幼既米粉,好特別最後一道菜 薑汁芝麻湯圓仲有龍井飲
今日屋企人帶我去咗一間觀塘工廈入面既一間隱世私房菜

去到餐枱就見到我地今日既菜單
2074 瀏覽

椒鹽豬肺,炸得好香口

原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,好夠火喉,好濃郁

油浸時令海魚,脆到骨都食得

江南百花雞半隻,有蝦膠喺雞肉下面,而且冇骨

蟹皇瑤柱時令鮮蔬,有蟹肉夠哂鮮甜,好好味

最後一道菜 薑汁芝麻湯圓

仲有龍井飲
2021-10-03 100 瀏覽
今日屋企人生日,所以特登book咗間私房菜餐廳好有心機,print咗份好靚既menu俾我地第一道菜係本地水耕沙律菜半芝麻醬 ,好fresh茶燻流心蛋伴合魚子醬配厚切茄子,估唔到原來魚子醬同茄子係咁夾椒鹽豬肺原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,很鮮味,海椰皇很鮮甜油浸時令海魚,十分脆,魚肉很美味,聲音十分響亮,骨也很酥脆江南百花雞半隻,雞肉下面有蝦膠,好有特色蟹皇瑤柱時令鮮蔬,有蟹肉瑤柱十分鮮甜好味,菠菜煮得啱啱好,配埋個汁簡直完美他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉),米粉十分幼細,好有口感上的突破最後一道菜 薑汁芝麻湯圓
今日屋企人生日,所以特登book咗間私房菜

餐廳好有心機,print咗份好靚既menu俾我地

第一道菜係本地水耕沙律菜半芝麻醬 ,好fresh

椒鹽豬肺

原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,很鮮味,海椰皇很鮮甜

油浸時令海魚,十分脆,魚肉很美味,聲音十分響亮,骨也很酥脆

江南百花雞半隻,雞肉下面有蝦膠,好有特色

最後一道菜 薑汁芝麻湯圓

2021-10-03 90 瀏覽
家人未試過私房菜,想起之前試過的榮哥廚房私房菜,還要看到openrice有優惠,所以決定帶家人來一嚐。量體溫和登記後便入座,職員一如既往的有禮。看到桌上的餐牌已叫我們非常期待。先上本地水耕沙律菜伴芝麻醬配茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。沙律菜用青瓜紮成一束,非常新鮮,流心蛋效果一流,茶燻味香濃,而茄子厚切,面層有少許脆,吃下有層次。原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,非常足料,原隻鷓鴣,而且我從未見過這種海椰皇仔,昇華了這個湯的味道,又香又甜!椒鹽豬肺,豬肺軟韌,炸了很是脆口,加上椒鹽,非常惹味!油浸馬友,很大條!先原條上桌,職員再幫我們切開,非常貼心!外皮薄脆,魚肉亦很是嫩滑!江南百花雞,皮脆,雞肉另一面釀上蝦膠,灑上芝麻,做法特別,咬下去有多重口感,實在是家裡不會做的功夫菜!蟹皇瑤柱菠菜,擺碟精美,亦毫不吝嗇蟹皇芡汁,用料十足!他鄉炒米粉,用了24 個月西班牙黑毛豬火腿炒福建莆田米粉,米粉幼身,炒得夠乾,不會油膩,加上配料,十分香口!最後還有流心感十足的芝麻湯圓作結!這頓飯價錢相宜,材料絕不馬虎,令我和家人都十分滿足!

椒鹽豬肺,豬肺軟韌,炸了很是脆口,加上椒鹽,非常惹味!

蟹皇瑤柱菠菜,擺碟精美,亦毫不吝嗇蟹皇芡汁,用料十足!

話說有同事下個月準備要移民,佢既心願就係走前想食一餐正宗高質私房菜,咁就搵左依間係觀塘既榮哥私房小廚啦😛 餐廳位置好就腳,離觀塘地鐵站只係一分鐘路程,同埋都唔難搵今次我地一行四人,叫左佢地九道菜既set(每人大約$350元) ,依個價錢以私房菜黎講真係唔算貴,仲要有九道菜,實在無得挑剔啦😽 1-2. 本地水耕沙律菜伴芝麻醬 •茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子我地一坐低好快就黎左依道頭盤,不論沙律菜同好清新芝麻醬係經特別調配,除左麻醬仲帶有點點酸味,十分惹味。 另外流心蛋同茄子都好夾,口感好似食緊啖啖肉咁呀😜😋3. 原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯緊接頭盤就係飲湯啦,湯頭好清甜既椰香味,有成隻鷓鴣好足料,配料點埋豉油食,都覺得好食。4.  椒鹽豬肺豬肺蘸粉醬炸至外酥內軟中帶一點韌,只有少少既羶味,連我平身唔係豬肺既都接受到5. 油浸時令海魚乾煎油炸馬友吃得出很新鮮,烹調得恰到好處。6. 江南百花雞(半隻)賣相貌似普通,但係其實內有乾坤, 除咗食到滑滑嘅雞肉之外,仲食到彈牙嘅蝦膠,簡直係一個藝術品7. 蟹皇瑤柱時令鮮蔬菜夠嫩,有d似清淡版既賽螃蟹8. 他鄉炒米絲終於黎到依間餐廳既招牌菜,用24個

3. 原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯

4.  椒鹽豬肺
5. 油浸時令海魚乾煎油炸馬友
吃得出很新鮮,烹調得恰到好處。
6. 江南百花雞(半隻)

7. 蟹皇瑤柱時令鮮蔬
菜夠嫩,有d似清淡版既賽螃蟹

8. 他鄉炒米絲終於黎到依間餐廳既招牌菜,用24個月西班牙黑毛豬火腿炒福建莆田米粉, 呢款米粉比起我哋平時食嘅米粉更加幼,可以炒到唔斷又有乾身,師傅既功力實在功不可沒。
9. 薑汁芝麻湯圓湯圓一咬會爆哂d芝麻餡料出黎,皮薄餡靚,好完滿咁為依餐作結
另外特別一提成餐店員服務十分好,同埋都充分了解每道菜係點烹調,值得一讚。
2021-09-09
  • 他鄉炒米絲
  • 油浸時令海魚
  • 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
2021-09-28 103 瀏覽
🍴榮哥私房菜 每位連加一 455 蚊🍴本地水耕沙律菜伴芝麻醬涼伴黑白木耳 爽口新鮮既冷盤 配 d芝麻醬夠哂開胃 特色墨魚仔🦑 原味同酸辣味 夠哂新鮮惹味🌶️茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子 🍆軟滑既流心蛋 加 d黑魚子調味 底層炸得香脆彈牙既茄子 點 d香葱 帶 d咸甜香既醬汁 十分唔錯👍🏻🍴原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯🍈哈蜜瓜味好香甜 黑毛豬夠豬肉香但成個湯唔會膩 仲有香甜既螺頭味 飲落好清新好補🍴原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯🐊好足料 有爽口既海底椰夠哂潤肺 帶 d陳皮香 瘦肉整得夠軟林 連埋鱷魚肉一齊食好味 🍴蝦球水芙蓉🦐外表好靚 底層係軟滑既蛋白 上面鋪左 甘筍汁 落左茨食落帶 d黏稠🥚 仲有大大粒新鮮彈牙既蝦球 整體好 match 👍🏻🦐🍴澳洲大蘆筍黑木松露醬炒鮮百合好靚既南瓜 包住露筍 木耳 黃耳等 南瓜本身冇乜甜味 所以主要係試佢黑松露同蔬菜既配搭 十分哂錯 清淡得黎又夠香👍🏻🍴香煎北海道帶子海中寶用左彈牙新鮮既蝦膠 包左新鮮甜既帶子整成 上面有 d美奶滋醬 同甜酸汁都十分 match 🍴米王有機時令鮮蔬🌿個湯底有好香米味密度偏高 時蔬用左菠菜苗 好新鮮爽口 加 d紀子好味👍🏻

🍴榮哥私房菜 每位連加一 455 蚊

🍴澳洲大蘆筍黑木松露醬炒鮮百合

🍴香煎北海道帶子海中寶

🍴米王有機時令鮮蔬🌿

🍴荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯🍚🐟
一開有好香荷葉味 海班片個皮夠彈牙 帶 d膠口感 魚肉比較煙韌 連埋蒜蓉 撈落彈牙分明既紅白米飯 好入味 少油夠健康 🍚👍🏻

🍴時令甜品
芝麻湯丸 應該係自家包 個湯丸皮好軟熟 芝麻汁濃度密度剛好 夠香甜 個薑汁辣度都剛好 好好食

#中菜 #私房菜 #蝦球 #帶子 #茄子 #荷葉飯 #班片 #紅米飯 #露筍 #黑松露 #鱷魚肉 #木耳 #哈蜜瓜 #螺頭 #黑豚肉
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#榮哥廚房私房菜
觀塘觀塘道436 至484 號 觀塘工業中心3 期4 樓 L室
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog觀塘
2021-09-27
2021-09-26 91 瀏覽
公司歡送同事晚飯,共13人出席整體食物美味,尤其百花釀雞及最後的黑毛豬炒米粉,唯太新穎的炸豬肺入面冇味,北海道帶子與小南瓜無甚融和。但環境惡劣,可能太滿座,冷氣嚴重不足,幾個同事都汗流浹背,仲勁過打邊爐,通知樓面也只能加把鴻運扇幫一幫,下半場也盡量減少活動減少出汗,所備紙巾大半用來抹汗鄰近2桌都係差拳鬥酒,吶喊頻頻夾雜粗口,下半場也不是好聽到鄰桌同事講話,整體與食大牌檔無異以每人$550加一來說,性價比仍不及酒店自助餐、高級d酒樓食府
公司歡送同事晚飯,共13人出席
2021-09-14 93 瀏覽
好耐冇食私房菜,估唔到觀塘都有間,見近近地去試下,要預早幾日訂位,選定菜單放在枱上,好清晰,今日叫了三個人的私房菜餐,前菜係涼伴黑白木耳,本地水耕沙律菜,茶燻味流心蛋配秘製醬汁的酥脆茄子,賣相一流,流心蛋好香甜,蛋白醃製了茶燻味,好入味。中菜唔少得湯水,有兩款包括清甜潤喉的哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯及滋潤的川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,好清甜,尤其係哈蜜瓜。另一道係中蝦球水芙蓉,有隻又爽又鮮的大蝦,蛋白好滑,面層有甘荀汁,好甜。香煎北海道帶子海中寶,聽落海中寶個名都好吸引,面為手打蝦膠,中間仲巧妙地釀入巨大帶子,帶子鮮味還好突出, 肉質好彈牙,澳洲大蘆筍黑松露醬炒鮮百合,黑松露味香噴噴,以蔬菜菌類為主,有清甜蘆筍、鮮百合、黃色雪耳, 所有材料釀入小南瓜內,南瓜肉好清甜。清菜有超清甜湯底的菠菜,還有大紅大紫炒飯, 夠晒飽肚。甜品方面係流心黑芝麻湯丸,湯丸皮煙韌,流心的黑芝麻蓉夠香甜,無懈可擊的一餐, 色香味俱全。
選定菜單放在枱上,好清晰,
今日叫了三個人的私房菜餐,
前菜係涼伴黑白木耳,

清菜有超清甜湯底的菠菜,
還有大紅大紫炒飯, 夠晒飽肚。
無懈可擊的一餐, 色香味俱全。
2021-09-07
2021-09-14 57 瀏覽
朋友準備出國,佢話想走之前再食多次榮哥私房菜,所以就同佢黎多次,同成年前黎一様,依然保持到水準!本地水耕沙律菜伴芝麻醬茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子每次黎其實我都中意係前菜,因為感覺上係擺設最精緻既菜色,而且酸酸地真係好開胃。厚鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯足料靚湯,同屋企煲既一樣咁香濃,味道岩岩好唔會咸。椒鹽豬肺咁大個人第一次食豬肺,原來都係彈牙。油浸時令海魚一啲都唔腥,炸完啲肉都唔算鞋,OK。江南百花雞(半隻)朋友話唔錯,但我唔食芝麻PASS了。蟹皇瑤柱時令鮮蔬幾鮮甜,兩三啖就食哂。他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)炒得幾乾身,又煙靭。時令甜品超級香既芝麻味,可惜得2粒唔夠喉!

本地水耕沙律菜伴芝麻醬茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

厚鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯
足料靚湯,同屋企煲既一樣咁香濃,味道岩岩好唔會咸。

椒鹽豬肺
咁大個人第一次食豬肺,原來都係彈牙。

油浸時令海魚
一啲都唔腥,炸完啲肉都唔算鞋,OK。

江南百花雞(半隻)
朋友話唔錯,但我唔食芝麻PASS了。

蟹皇瑤柱時令鮮蔬
幾鮮甜,兩三啖就食哂。

他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)
炒得幾乾身,又煙靭。

時令甜品

超級香既芝麻味,可惜得2粒唔夠喉!
屋企人生日,揀左去呢間餐廳慶祝。一聽到私房菜,感覺就係價錢比較貴、裝潢高尚堂煌,不過今次呢間設於工廈嘅私房菜,無論價格同裝潢都係比較平民貼地一啲,但食物質素亦認真唔錯,用料上乘。環境亦非常寧靜,用餐當晚目測全場只有唔夠十張枱,就算坐滿晒客人,空間都仍然非常寬敞,好適合一家大細嚟開餐😋.訂咗位之後,店員會預先透過Whatsapp聯絡,將菜單發俾我,方便預先點餐以及先繳付訂金 ($200/位)。而當晚我哋一家7口用餐,所以我就揀咗個6人餐加多一位。.👉 前菜:- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬- 雙色墨魚仔- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子擺盤好精緻,而且味道好清新,特別係沙律菜非常之鮮甜!.👉 原盅位上時令燉湯:- 哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯- 川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯兩款湯都好好味,唔會太咸冇好強嘅味精味道,而且非常足料,同埋因為係原盅燉嘅,所以每位都可以自己揀選唔同嘅款式。值得一提,個湯嘅保温效果驚人!由於冬甩妹條脷抵受唔到好高溫度,所以飲湯速度較慢,飲咗接近半個鐘,個湯都仲係微熱!.👉 主菜:澳洲皇帝蝦王 (金流黃沙獻) 外層金流黃沙非常出色!屋企人連蝦殼都食埋😆 隻蝦都好新鮮好好味,雖然都頗大隻
前菜

👉 前菜:
- 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
- 雙色墨魚仔
- 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
擺盤好精緻,而且味道好清新,特別係沙律菜非常之鮮甜!
原盅位上時令燉湯

👉 原盅位上時令燉湯:
- 哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
- 川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
澳洲皇帝蝦王 (金流黃沙獻)

👉 主菜:澳洲皇帝蝦王 (金流黃沙獻)
外層金流黃沙非常出色!屋企人連蝦殼都食埋😆 隻蝦都好新鮮好好味,雖然都頗大隻,不過每人得一隻感覺有啲唔夠喉,另一可惜之處係,伴碟嘅薯蓉比較遜色,薯仔味唔濃亦冇奶香,完全唔好食。
清蒸生猛沙巴龍躉斑

👉 清蒸生猛沙巴龍躉斑
龍躉斑就比較普通,無咩特別,不過條魚都好肥美、好新鮮。
士多啤梨黑豚肉排骨

👉 士多啤梨黑豚肉排骨
士多啤梨味酸酸甜甜,幾好味,而且黑豚肉排骨肉質好嫩滑,推介👍 不過伴碟嘅米通一啲都唔脆而且完全無味,有點可惜。
奶油日本小南瓜麵包盒

👉 奶油日本小南瓜麵包盒
可能食到呢一味菜,大家已經有7成飽,呢個時候再來一個咁飽肚嘅麵包,感覺有點太膩。另外,對於本身都幾鐘意食南瓜嘅冬甩妹黎講,呢款日本小南瓜唔係我杯茶,可能小南瓜用咗黎煮汁嘅關係,令到味道略為變淡咗啲,而且南瓜醬汁同個麵包亦唔係好夾。
招牌茶王燻雞

👉 招牌茶王燻雞
雞肉非常嫩滑,連雞胸位置都完全唔「鞋」,相信燻煮時間需要非常準確,先可以保持到肉質如此嫩滑多汁。而且雞皮烘烤得極之香脆,唔錯唔錯!
有機時令鮮蔬 (魚湯)

👉 有機時令鮮蔬 (魚湯)
他鄉炒米絲 (24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉)

👉 他鄉炒米絲 (24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉)
冬甩妹本身未食過蒲田米粉,原來好好味架!米粉呈超幼絲狀,而且炒得非常乾身,再配上黑毛豬火腿絲,別有一番風味😋 而且份量都好多,最後仲打包咗留返第二日食。(第二日返熱都仲係好好味!)
甜品:福元爆漿芝麻湯圓

👉 甜品:福元爆漿芝麻湯圓
呢個真心好好味!冬甩妹本身都好鐘意食芝麻湯圓,今次呢個芝麻湯圓近乎完美。有流心效果,而且餡料好幼滑,冇任何過大嘅顆粒,口感一流👍 而且外層好薄、芝麻餡夠多、甜度亦都非常適中,用如此高質嘅甜品作為呢一餐嘅結尾,實在係太滿足啦!😇
👉總結:
💲人均消費約$400/位
總括而言,呢間餐廳好適合家庭聚會/多人聚會,特別係慶祝生日,因為餐廳唔收切餅費。而食物味道亦不過不失,個別有幾道菜係特別出色的👍 比較少食私房菜嘅朋友值得來試一試。
👉注意事項:
最低消費每位$380 (未包加一)
付現金可免茶芥$15/位
自攜酒水,頭兩支免收費
無切餅費
慶祝紀念
生日
前菜
原盅位上時令燉湯
澳洲皇帝蝦王 (金流黃沙獻)
士多啤梨黑豚肉排骨
招牌茶王燻雞
他鄉炒米絲 (24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉)
甜品:福元爆漿芝麻湯圓
2021-09-10 150 瀏覽
1. 地點容易搵,觀塘地鐵一出,行一陣就到。但始終係工廠大廈,一出𨋢就有一股「廁所味」,第一印象已不是太好 2. 打開門有一個魚缸, 裝修一般,餐桌佈置,用具設計都是一般。 3. 懷疑有員工是第一日返工,問問題未必會知,但長期企係你附近,只離你枱兩步。佢對你同朋友既談話,會有反應,好明顯會偷聽客人說話。訂私房菜,除想要比較高的食物質素,其實都想要一點點同朋友談天的空間。 4. 訂餐要每人$200訂,對私房菜來說,是合理的要求。選了一個餐單,可從 2 海鮮,3肉類選兩樣。正常都會選 1 海鮮,1 肉類。但當付了訂金,他才告訴你其中一樣海鮮沒有貨,要你轉菜式。但另一款海鮮要每人再加$30。完全不明白為何我問落訂的事時,你不告訴我有什麼食材沒貨? 5. 食物沒有什麼特別,只對一個加了蜜糖小蕃茄比較有印象。但食物份量是很足夠,很飽。頭盤 正常,燉湯 可以, 士多啤梨骨,選取的肉較多脂肪。蒸蛋 好普通, 加左$30的海中寶,是蝦膠包帶子,沒有什麼驚喜。甜品是湯圓。福元湯圓比佢好味好多。要差不多$500一位,我想香港有更多更好的選擇。

要差不多$500一位,我想香港有更多更好的選擇。

頭盤
士多啤梨骨
2021-09-02
2021-09-09 52 瀏覽
朋友生日帶他去食私房菜慶祝一下想起了這間—榮哥廚房私房菜 定必岩佢既口味二人餐涼伴黑木耳爽口前菜茶纁流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋熟度剛好 配上炸茄子點上秘製帶甜醬油 混合蒜和芫茜的香味多重味覺享受 正/雙色墨魚仔 有辣有唔辣/有機沙律菜伴芝麻醬蔬菜青瓜卷 配上帶芥末味的麻醬清新又好味原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯足料鱷魚肉湯 配海底椰 豬肉等濃濃肉香 味道也很不錯/原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯配料哈密瓜 豚肉 桂圓和螺頭等整體味道清甜 沒有味精 正蝦球水芙蓉嫩滑清甜的蛋白配上彈牙的蝦球 香滑好味道遠年新會陳皮黑豚肉排骨陳皮配搭豚肉味道特別外酥內軟 肉質彈牙帶淡淡陳皮味 不錯不錯荷香蒜蓉海斑片原籠蒸紅白米飯蔥蒜豉油配沒有骨的海斑片 配上以荷葉蒸的紅白米飯粒更彈牙香口時令甜品芝麻湯圓 香濃芝麻味 這一餐十分滿足
朋友生日帶他去食私房菜慶祝一下

配上以荷葉蒸的紅白米飯粒更彈牙香口

時令甜品
芝麻湯圓 香濃芝麻味 這一餐十分滿足
2021-09-09 1114 瀏覽
適逢今日係屋企人生日,而佢又唔想去茶樓食飯咁簡單,於是作為孝順女嘅我🤣🤣就上網搵吓有冇邊間私房菜好食,結果我都係揀翻榮哥!因為之前食過一次都覺得好唔錯😋有心思得來,而且對我哋來講唔遠🥰-餐廳都好有心思,會為你定好Menu同埋印翻張menu出黎🥰餐廳裝修唔算好冠冕堂皇,但係勝在有好warm嘅感覺😋而且廚師同侍應都好貼心招待😉-今晚呢個餐總共有九道菜🥳1️⃣本地水耕沙律菜伴芝麻醬水耕沙律菜十分新鮮🥳食落口好爽脆,好甜😋仲有車厘茄,有陣輕輕嘅柚子蜜糖味😉-2️⃣茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子呢個餸最正係個醬汁😍好惹味!用黎點茄子真係超級正😍仲有隻流心蛋,茶味恰到好處👍-3️⃣原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯湯好潤喉👍好足料,連湯渣嘅味道都好食😋每人飲到兩碗以上😻屋企人話佢湯望落去好清,唔多油,一定係燉左一段時間🥳-4️⃣椒鹽豬肺平時我絕對唔會食豬肺,但係呢個一定要試下!好有避風塘嘅味道,炸漿好鬆脆,同埋最重要係,唔會有豬羶味😻-5️⃣油浸時令海魚今日嘅時令魚係馬友👍用油浸慢炸,外脆內軟,魚🐟肉好滑,功夫菜🥰-6️⃣江南百花雞(半隻)開頭以為得半隻份量得好少,但原來都有十幾舊😻用雞配搭手打蝦膠好特別,點埋冰梅醬甜甜地更多

餐廳都好有心思,會為你定好Menu同埋印翻張menu出黎🥰餐廳裝修唔算好冠冕堂皇,但係勝在有好warm嘅感覺😋而且廚師侍應都好貼心招待😉

今晚呢個餐總共有九道菜🥳

原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯

4️⃣椒鹽豬肺

5️⃣油浸時令海魚
油浸時令海魚

6️⃣江南百花雞(半隻)
江南百花雞(半隻)

開頭以為得半隻份量得好少,但原來都有十幾舊😻用雞配搭手打蝦膠好特別,點埋冰梅醬甜甜地更多層次👍
7️⃣蟹皇瑤柱時令鮮蔬
蟹皇瑤柱時令鮮蔬

賣相吸引😋佢全部都係菠菜葉,食落去完全冇渣!蟹肉份量都唔少,好精緻😻
8️⃣他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)
他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)

我終於明白點解佢要叫米絲,因為佢比一般嘅米粉相對上幼身,係第一次食甫田米粉😻屋企人對呢個米絲讚不絕口,炒得乾身唔油膩🥳
9️⃣時令甜品(芝麻湯丸配薑水)
薑汁芝麻湯圓

屋企人係芝麻愛好者,呢個湯圓皮薄餡多,一咬落口芝麻餡即刻湧出👍芝麻餡不太甜,而且薑糖水十分夠薑,可以驅寒呀🤣
見到屋企人嘅開心樣就知道佢對今餐十分之滿意啦🥳佢翻到屋企都仲回味緊個炒米絲,話好耐未食過咁有水準嘅米粉🤣總括嚟講,人均唔到400就可以食到九道菜,仲有咁好嘅招呼,係一個同屋企人慶生唔錯嘅選擇😍
2021-09-09
5 分鐘 (堂食)
本地水耕沙律菜伴芝麻醬 •茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯
薑汁芝麻湯圓
2021-09-08 139 瀏覽
今日同朋友食飯,預早兩日打去餐廳落單,店員會先whatsapp菜單比我揀,選好了再回覆餐廳。我地三個人,餐廳好細心,每次都為預訂枱的客人印上獨特菜單,有貴賓的感覺。一坐低,叫了壺龍井茶,茶味香濃,前菜有四樣款式,先有涼伴黑白木耳,白木耳較少有食到,兩種都爽口。另一碟放了三款前菜,賣相精緻,有本地水耕沙律菜,好新鮮,配胡麻醬好夾;另一款係雙色墨魚仔,一隻帶點辣醬,肉質彈牙。茶燻味流心蛋,蛋黃口感黏口,蛋黃味濃,底墊了酥脆茄子,下層醬汁味濃,將茄子蘸醬汁食剛好。跟住有兩款原盅燉湯,有清甜潤喉的哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯及滋潤的川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,材料十足,有好多豬肉餚製而成,有家的感覺。海鮮方面有蝦球水芙蓉,一隻大蝦油泡得好靚,味道好鮮又爽口,蛋白好滑,面層有甘荀汁,好甜。另一海鮮較明貴,香煎北海道帶子海中寶,外層手打蝦膠,餡是煎過的珍寶帶子,無論外及內都好爽口彈牙,鮮味無窮,又一精緻菜式,澳洲大蘆筍黑松露醬炒鮮百合,一個健康又美觀的素菜,蘆筍切了外皮,好清甜,幼嫩冇渣,有黃耳、木耳菌類,還有鮮百合,釀入小南瓜,南瓜肉又腍又甜。米王有機高湯菠菜,高湯鮮甜,菠菜幼嫩。大紅大紫炒飯,擺盤有心思,

一坐低,叫了壺龍井茶,茶味香濃,

米王有機高湯菠菜,高湯鮮甜,菠菜幼嫩。

大紅大紫炒飯,擺盤有心思,有紫菜芝麻灑面,材料有紅菜頭粒,飯粒乾身。

還有甜品,係流心黑芝麻湯丸,大大粒,皮薄,中間的黑芝麻好香甜,

店員的服務很好,令我們有賓至如歸的感覺,非常舒適。

好滿足的喜出望外精緻私房菜。
2021-09-06
2021-09-04 60 瀏覽
本耕沙律菜伴芝麻醬嗜得到水耕菜的新鮮,配上醬汁酸酸甜甜,很開胃。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子光是賣相已經非常吸引,蛋白有濃郁的茶香,蛋黃加上魚子醬的點綴,色香味形兼備。肥厚的茄子吸滿了醬汁,十分juicy。原鼎海椰皇子燉鷓鴣黑毛豚肉湯超級足料,用了一整隻鷓鴣,有很香濃的雞湯味,配淡淡的椰香,豚肉帶咸味,用來吊味一流。四人食,每人可分得兩碗左右。椒鹽豬肺特別的菜色,豬肺洗得很乾淨沒腥味,炸得外脆內軟。只是單吃比較單調和乾,沾一點喼汁,酸酸的會更美味。油浸時令海魚魚皮炸得超級香脆,魚肉卻能保持嫩滑。江南百花雞這是我最愛的一道菜,雞皮有甜甜的蜜糖味,雞肉柔軟嫩滑,雞肉方還加了一層蝦膠和黑白芝麻,蝦滑彈牙爽口,芝麻味香濃,超美味!蟹皇瑤柱時令鮮蔬蟹皇瑤柱汁香濃,入口滑溜,令新鮮蔬菜味道提升不少。他鄉炒米粉用了莆田米粉,比較幼身,入口鬆散,比較罕有。黑芝麻湯圓十分足料,一咬,芝麻糊都要噴出來了,黑芝麻味香濃,配薑汁糖水,一流。
本耕沙律菜伴芝麻醬
嗜得到水耕菜的新鮮,配上醬汁酸酸甜甜,很開胃。

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

原鼎海椰皇子燉鷓鴣黑毛豚肉湯

油浸時令海魚
魚皮炸得超級香脆,魚肉卻能保持嫩滑。

江南百花雞

蟹皇瑤柱時令鮮蔬
蟹皇瑤柱汁香濃,入口滑溜,令新鮮蔬菜味道提升不少。

他鄉炒米粉
用了莆田米粉,比較幼身,入口鬆散,比較罕有。

黑芝麻湯圓
2021-08-26
2021-08-30 58 瀏覽
有個恨食私房菜好耐的朋友,提早預約位於觀塘的觀塘工業中心的榮哥廚房私房菜,收到風嘅我當然非常興奮咁一齊去試啦。入到去見到個風格完全係家庭客廳的感覺,未試到食物質素前,但已經感受到環境佈置的心思,認真有心。一坐低便已看到餐廳預早安排的菜牌顯示了餐廳預先嘅菜式。前菜是本地水耕沙律菜配芝麻醬和茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,非常有驚喜的時候姐厚切茄子伴黑魚子醬,濃味的黑魚子醬完全吊出了茄子和流心蛋的味道,做到很好的提鮮效果。接下來有原鼎海皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,非常足料嘅老火湯,貫徹一份材料一份水,炮製出非常鮮甜濃郁的老火湯,值得一讚的是湯渣依然保持鮮嫩,配上特製豉油醬油,亦是一道非常不錯的菜色。接下來的有椒鹽豬肺,這款菜式的煮法非常少見,用香脆可口的椒鹽配搭豬肺這款材料,新鮮感十足,這款菜式更令之前完全不食豬肺的友人食不停口。之後的魚類是油浸是零海魚,餐廳會因應食客的人數選擇適合大小的海魚進行烹調,以油浸的做法亦非常合我們口味,油浸令到海魚本身的細骨亦炸至非常香脆,完全不需要吐出來,亦大大減低食魚的難度,適合不同人享用。接下來的是江南百花雞,這裏的菜式簡直一道比一道有驚喜,這味江南百花雞絕對

接下來的是江南百花雞,這裏的菜式簡直一道比一道有驚喜,這味江南百花雞絕對係今餐的代表作,這道菜是用上手打先蝦肉,再釀至鮮嫩雞件之中,新奇的食法加上驚喜的味道完全令我們一行人感到震驚。

最後的蟹皇瑤柱時每鮮蔬和24個月黑毛豬火腿配福建莆田米粉作為今餐的結尾。