2023-05-02
「極尚大喜屋」可謂香港日式放題嘅元祖級人馬,以晚市低於$300元嘅價錢提供多款鮮活刺身、壽司、一品料理,口碑又唔錯,想穩穩陣陣地任飲任食,「極尚大喜屋」可算是首選。薄切活立魚 (一份四切): 為白身魚,口味較清淡,配以酸汁提升味道,其肉質爽滑,煙韌帶咬勁,放題可任食活魚都幾重手筆。首先,刺身整體質素唔錯,全部都幾新鮮,亦非常厚切,食落都幾有奢侈嘅感覺。唯一缺點係擺盤唔夠精美,打唔到卡(拿,你地自己兩盤都擺成咁,數碼相機都搞唔掂),但就唔影響味道嘅。刺身選項都係較大路:三文魚、油甘魚、劍魚腩、北寄貝、蠑螺、鮑片、大赤蝦、甜蝦及北海道帶子,再貴啲如海膽及拖羅蓉等就要食壽司了,多左舊飯太飽我自己就無食到。三文魚、油甘魚及劍魚腩呢幾款都超級厚切,食落啖啖肉,三文魚比嘅都係腩位,夠香滑,魚油味濃;油甘魚肉質較爽實,清甜得黎,魚油同樣香濃;而劍魚腩雖是白身魚,但魚油較重,味道亦較甘香;另外,大赤蝦亦非常新鮮,肥美厚肉,亦夠爽甜。泰式虎蝦刺身 (一份四隻): 虎蝦新鮮,蝦肉晶瑩剔透,配埋泰式酸辣汁及蒜頭食,同一般泰國餐廳$108/6隻嘅虎蝦刺身分別唔大......花雕醉鮑魚: 鮑魚質感軟腍,爽滑帶點
花雕醉鮑魚: 鮑魚質感軟腍,爽滑帶點咬勁,花雕酒味幾香,幾入味。
天婦羅蝦: 炸粉口薄適中,食落唔會太膩,蝦肉okay,無咩特別。
燒牛舌: 牛舌味濃,淨係以鹽及黑椒燒都夠惹味,肉質爽滑具嚼勁。
脆炸貓山王: 榴蓮味香濃,餡料夠濃郁,爆曬漿,外層香脆,內裡軟糯,好好食。
食放題我一般只會飲無糖茶,餐廳亦有提供三至四款唔同口味嘅無糖自家製冷泡茶。