2025-06-06
每隔幾個月總會食放題一次,唔係自己想食,就係朋友想食,今次特別揀左嚟銅鑼灣嘅分店食,因為每年今日去銅鑼灣已成為習慣。極尚大喜屋嘅食物選擇多已經唔洗多講,今次介紹幾款之前未食過嘅,同埋個人嘅必食選擇。新品有 --焦糖牛奶鵝肝壽司: 朋友話最近每次去某連鎖壽司店都必食呢個,竟然見到呢度都有,一定要叫。我食完一啖都即刻同朋友講要嚟多round,真係好好食,件鵝肝面因為灑了糖做焦糖效果,鹹中帶甜嘅味道已經好吸引,而未完全融化嘅糖同埋已成焦嘅糖,令到件鵝肝多了一重香脆嘅口感。平時食鵝肝都係配多士,今次配上壽司飯同食,原來都可以好夾,而且飯粒索了鵝油嘅香味,入口就更香。咖哩大頭蝦: 驚喜位係個咖哩汁做得幾出色,咖哩味香濃不在話下,而味道係近似日本咖哩嘅特色--帶有鮮甜味,朋友話如果可以叫個白飯撈汁食就Perfect,真可惜呢度沒有白飯供應。個人選擇推介--海膽手卷、海膽魚籽拖羅蓉最中餅放題食嘅海膽都有咁鮮嫩嘅橙色已經夠吸引,入口仲要無腥苦味,而係微微嘅鮮甜,正!海膽魚籽拖羅蓉最中餅,睇完名加相都唔係好清楚咩係最中餅(之後上網查下,原來最中餅係日本嘅人氣甜點),上枱時,驟眼看都仍然唔知係咩嚟,仲懷疑
新品有 --
個人選擇推介--
海膽手卷、海膽魚籽拖羅蓉最中餅
放題食嘅海膽都有咁鮮嫩嘅橙色已經夠吸引,入口仲要無腥苦味,而係微微嘅鮮甜,正!海膽魚籽拖羅蓉最中餅,睇完名加相都唔係好清楚咩係最中餅(之後上網查下,原來最中餅係日本嘅人氣甜點),上枱時,驟眼看都仍然唔知係咩嚟,仲懷疑個似碟仔果塊嘢食唔食得。輕輕一咬,原來真係食得嘅,口感似雪糕筒果種威化,但無果種甜味,配埋海膽、拖羅蓉食,感覺更突出了刺身嘅海水鮮味。
避風塘炒蟹
細細碗有齊蟹殼、蟹鉗、蟹腳。蟹鉗仲要幾大隻厚肉。避風塘醬料又係做得好出色,夠晒香脆惹味,呢個時候如果有碗公仔麵撈嚟食就好啦,可惜又係無🤣
鮑魚
想輕易回本,緊係要叫鮑魚啦。
花雕醉鮑魚,酒味聞起上嚟好香,但入口唔會嗆喉;而飽魚口感爽脆、帶嚼勁。
花菇紅燒鮑魚,食完鮮鮑魚,緊係食埋呢個乾鮑魚,芡汁味夠濃,鮑魚、花菇都夠入味,而且夠腍,輕易嘴嚼。
自助區美食
藤椒魚皮
坊間都唔常見嘅惹味小食竟然都有!魚皮夠爽、夠鮮;藤椒味夠香、夠辣,勁好食!可惜嘅係魚皮切得較幼身,食起上嚟有d唔夠暢快。
炆猪手
豬手入味,但又唔會煮得太腍,反而仲有煙韌嚼勁嘅口感。
個人總評係,雖然唔係每樣都好好食,例如燒牛舌,今次就過左火喉,肉質韌到我都咬唔開。不過整體而言,都係值得推介嘅,抵食、選擇多、材料新鮮、烹調入味。