2024-02-21 687 瀏覽
今晚因為加班和老公8點先晚餐,正在猶豫吃什麼,見到長沙灣道開了棋子燒鵝。坐位不多但地方衛生,客人一起身姐姐即刻消毒。見到有些豐富2人餐,4人餐好適合家庭。我們分別選了燒鵝飯1碟和燒鵝五寶飯1碟,本身有例湯送!飲品加錢可以追加(餐)店內衛生不錯,枱面不油膩,比普通燒味店舒服。姐姐原本話太夜已經沒有例湯,後來廚房找到還有1碗俾我例湯沒有味精是花生眉豆雞腳湯! 好味道燒鵝皮脆而沒有厚厚脂肪!咬落脆口陣陣鵝油味道,鵝肉味道好濃沒有雪藏雪味,有鵝肉甜味!燒鵝方面真的品質保證!五寶內豉油雞甜甜地肉質好嫩叉燒半肥瘦軟綿綿,頂位少少焦都好有水準!紅腸薄薄正常,咸蛋有少少流沙都不錯!飲品我選了咸檸七(半個咸檸好大個,完全可以夠2杯分享);老公飲可樂我都偷偷分享咸檸俾佢!有圖有真相燒鵝好靚!題外話:外賣半隻鵝可加10元半隻貴妃雞優惠!

坐位不多但地方衛生,客人一起身姐姐即刻消毒。

見到有些豐富2人餐,4人餐好適合家庭。

我們分別選了燒鵝飯1碟和燒鵝五寶飯1碟,本身有例湯送!
飲品加錢可以追加(餐)

燒鵝飯

店內衛生不錯,枱面不油膩,比普通燒味店舒服。

姐姐原本話太夜已經沒有例湯,後來廚房找到還有1碗俾我

花生眉豆雞腳湯

例湯沒有味精是花生眉豆雞腳湯! 好味道

燒鵝皮脆而沒有厚厚脂肪!

燒鵝肉

燒鵝方面真的品質保證!

五寶內豉油雞甜甜地肉質好嫩

燒鵝五寶飯

叉燒半肥瘦軟綿綿,頂位少少焦都好有水準!

五寶飯

紅腸薄薄正常,咸蛋有少少流沙都不錯!

飲品我選了咸檸七(半個咸檸好大個,完全可以夠2杯分享);

咸檸檬

老公飲可樂我都偷偷分享咸檸俾佢!

有圖有真相燒鵝好靚!

題外話:外賣半隻鵝可加10元半隻貴妃雞優惠!

咸檸七喜
2024-02-21
花生眉豆雞腳湯
燒鵝肉
五寶飯
咸檸檬
咸檸七喜
1K
到「棋子」賣燒品及吃飯,慢慢地成為習慣,沒錯,就是家人和我都愛吃。每次看到油油潤潤,肥肥胖胖的燒鵝,都會令我忍不住入內幫襯。二人套餐個人認為二人套餐最抵食,內容豐富,包括有棋子燒鵝(例牌)、單拼燒味(例牌)、郊外油菜、白飯/瀨粉/米粉、老火靚湯/冷熱飲品。棋子燒鵝(例牌)燒鵝肥瘦適中,外皮油潤,肉質嫩滑多汁,皮薄甘香,啖啖肉,非常滋味。單拼燒味(例牌)燒味點了燻蹄,外皮爽口而不失煙韌,有滿滿膠原感,而內裏肉質軟腍,蘸上醋汁非常開胃。效外油菜油菜新鮮爽脆,一點都不老。雙拼三文治由於餐牌的蛋治圖片太吸引,所以最後點了一份火腿蛋三文治吃,烘底後多三文治變得香脆,雞蛋嫩滑,蛋味重,配上帶點鹹香的火腿,非常好吃。

每次看到油油潤潤,肥肥胖胖的燒鵝,都會令我忍不住入內幫襯。

二人套餐

棋子燒鵝(例牌)

單拼燒味(例牌)

效外油菜
油菜新鮮爽脆,一點都不老。

雙拼三文治

今日去買咗兩個餐,我就企喺包裝枱附近等待,見阿叔開始包我嗰兩個餐嘅時候,我就埋去講"唔好意思呀,麻煩你個飯我想要少少汁",個阿叔反應甚大,極度不滿,將手上嘅嘢掉低(唔係放低, 係掉低),之後話"早講吖嘛,下次落單嘅時候講明,打埋落張單度吖嘛",極度晦氣,跟住我同佢講"咁我而家同你講得唔得?",佢話"唔得羅",我即時真係著曬..勁小佢鑊.."我嚟買嘢㗎喎,你估我嚟乞食㗎,你使唔使咁嘅態度呀!#$%&@",之後裏面斬料嗰個仲要幫口.."先生你買得咁勞氣嘅話,下次就唔好買啦",我就同佢講.."我買咗喇嘛而家,如果我早知道你哋係咁嘅態度嘅話,我就肯定唔買啦"......之後上網睇返啲社交媒體有關呢間嘢同呢個阿叔,原來已經有好多人投訴過,都唔知點解仲可以生存到而家,完全係趕客,我個人嚟講,絕對冇下次!!
2024-04-29 72 瀏覽
今日嚟到深水埗嘅棋子燒鵝,平時正餐時間已經好多人排隊,唔知點解下午茶時間都係爆滿。下午嘢食焗手撕雞真係好有風味,一份鹽焗手撕雞,得$70,其實量都幾足夠。呢道菜以嫩滑嘅雞肉為主角,再加埋鮮香嘅鹽焗調味,每一口都飄嚟濃郁嘅雞肉味,好鹹香。燒味雙拼$98,我揀咗燻蹄同叉燒。燻蹄肉質好嫩多汁,再配上微微燻燒味,真係好吸引味蕾。至於叉燒,外脆內嫩,肉質好鮮美,每一口都散發出甜甜嘅味道,絕對係燒味迷嘅必揀之選。下午茶唔想食得咁飽,叫咗個菠蘿油$15。原來菠蘿包甜甜地夾埋手撕雞,鹹鹹地好過癮。火腿蛋三文治$20,我特登叫咗呢個三文治,唔論去邊間餐廳,下午茶都少唔到三文治。棋子燒鵝 (長沙灣道) (深水埗)深水埗長沙灣道233-239號惠康大廈地舖🥢🍍🥪#棋子燒鵝 #下午茶 #燒味控 #美食探險 #香港美食 #食評 #香港下午茶 #雞肉控 #鹹香甜蜜 #食物愛好者 #令人回味

棋子燒鵝 (長沙灣道) (深水埗)
深水埗長沙灣道233-239號惠康大廈地舖

🥢🍍🥪

2024-04-27
2024-04-09 96 瀏覽
體驗香港本地遊,食燒味可算其中必做的項目,而位於深水埗地鐵站旁連鎖燒味鋪#棋子燒鵝 ,當日眼見晚市有唔少街坊自取或外賣,加上大眾化價錢,迅速成為街坊食堂,可見口碑唔錯!二人套餐 $218 燒鵝例牌一碟,燒味一款,油菜一碟,自選跟飯/粉2碗,中湯或飲品各2品。質素也挺高的,特別是燒鵝!燒鵝(例)燒鵝系即場用爐燒,令燒鵝皮香脆口感,皮脆有光澤,唔會好乾好柴皮。而鵝肉唔鞋口,滿口鵝油同肥膏。再搭配上酸梅醬,跟白飯度撈埋一齊食,正!脆皮燒腩仔燒腩仔肉質不油膩而結實,肥瘦適中,外皮脆卜卜不滲油,點少少芥辣食,鹹度亦剛剛好,抵讚!菜心1碟油菜份量足夠二人食另加-鹽焗手撕雞(小食)雞皮爽肉嫩滑,係必食招牌小食👍🏻總括而言,呢個二人餐真係非常超值。大滿足!

燒鵝(例)
燒鵝

脆皮燒腩仔

菜心
1碟油菜份量足夠二人食
另加-鹽焗手撕雞(小食)
雞皮爽肉嫩滑,係必食招牌小食👍🏻

總括而言,呢個二人餐真係非常超值。大滿足!
2024-03-29 107 瀏覽
已經有一排冇食燒味,但係偶然都會掛住嗰陣味道!今日經朋友介紹嚟咗深水埗嘅棋子燒鵝,品嚐佢哋嘅美食。棋子燒鵝主打燒味,可以配飯、瀨粉、米線等煮食。而且仲有常餐、下午茶供應,選擇非常豐富。今日嚟到就梗係要主要試吓佢哋嘅燒味啦!廚房有大型玻璃窗,可以見到立立令嘅燒鵝,肥美嘅叉燒等等。燒鵝髀飯 $108一嚟到嗰陣有驚喜,燒鵝鵝髀勁大隻!燒鵝味道非常正,有濃濃嘅炭燒味,非常特別、好味。燒鵝髀肉質鮮嫩,充滿鵝油香,鵝肉非常香滑美味。而且鵝肉非常多汁,好Juicy,鵝味滲透飯粒,令個飯都更加之好味。另外,伴碟仲跟咗啲蔬菜~例牌叉燒 $88另外,我同朋友都試咗佢哋嘅招牌叉燒。叉燒半肥瘦,質感非常好。叉燒肉質鬆化同軟腍。肥膏位充滿油脂感,香噴噴。另外,叉燒佈滿蜜汁,甜甜地,表面燒得朝朝地,帶點脆身,非常美味。凍奶茶 +$7跟餐凍飲熱飲都係加$10。凍奶茶茶底香濃,茶同奶嘅比例剛剛好。凍檸茶 +$7凍檸茶有好多片檸檬!紅茶茶底本來都已經調配得好好。

燒鵝髀飯 $108

例牌叉燒 $88

凍奶茶 +$7

凍檸茶 +$7
凍檸茶有好多片檸檬!紅茶茶底本來都已經調配得好好。
2024-03-25 77 瀏覽
我叫白切雞胸,單都係咁落,我咁大個人未試過食雞胸係有骨囉,仲有落單個阿叔好似爭佢錢咁,之前去過落單既靚姐就好態度好多,anyway ,唔會再幫襯,寧願行前啲叫朗益都無咁嬲呀,

外賣自取
❣︎棋子燒鵝❣︎😋最出名就係煙燻燒鵝,店主自設鵝場,堅持採用五斤四兩嘅無生養母鵝👍🏻價錢大眾化,地方趕淨企理,超推薦比大家。2人套餐都係$218咋😋跟燒鵝例牌一碟+自選燒味一款+油菜一碟+飯麵(2碗)+老火例湯/飲品❣︎棋子燒鵝❣︎燒鵝充滿煙燻香味🤤表層皮脆,鵝肉肥瘦勻稱,肉汁帶甜。❣︎豉油雞❣︎油雞色澤鮮美😍又香又入味,啖啖肉👍🏻❣︎(小食)鹽焗手撕雞❣︎$28$28真係好抵食😀👍🏻當加多個餸,雞肉口感鮮嫩,香而不膩。

❣︎豉油雞❣︎油雞色澤鮮美😍又香又入味,啖啖肉👍🏻

❣︎(小食)鹽焗手撕雞❣︎$28
$28真係好抵食😀👍🏻當加多個餸,雞肉口感鮮嫩,香而不膩。
2024-03-21
  • 棋子燒鵝
  • 二人套餐
  • 米粉
晚上差不多8點去到這間燒味店,運氣有點差,今天的叉燒和燒腩仔都賣光了,所以只好吃了其他,不過其他的質素也挺高的,特別是燒鵝!棋子燒鵝飯(58元)拿到燒鵝的部位是下庄,吃起來油香感較足,肉質嫩滑多汁,又很有彈性,亦帶點煙燻的香味,而燒鵝皮是脆的口感,整體肥而不膩,再搭配上酸梅醬,就更清爽!燒鵝燻蹄飯(62元)這個選了拼燻蹄,燻蹄的份量挺多,而且切得挺口感,吃起來口感爽滑,配上蒜辣汁非常開胃!桶子豉油雞(88元/半隻)豉油雞是比較大隻的,肉挺多和厚,煮得非常入味,肉質嫩滑,亦有雞味,雞皮爽嫩!鹽焗手撕雞(28元/小食)手撕雞吃起來有濃濃的麻油香,而已因為是冷吃的,雞皮特別爽滑,雞肉嫩!

棋子燒鵝飯(58元)

燒鵝燻蹄飯(62元)

桶子豉油雞(88元/半隻)

鹽焗手撕雞(28元/小食)

2024-02-26
2024-02-18 169 瀏覽
「棋子燒鵝」於香港已開設多家分店,看到網上口碑不錯便跟男友到訪深水埗店一試究竟,位處地鐵站出口附近,交通非常方便----------🔹2人套餐 $218▶棋子燒鵝 例牌1碟泛油光的外皮令人垂涎三尺,外皮香脆可口富鵝香,油脂豐腴;鵝肉脂肪比例適中,肉質緊實肉香豐富,蘸上獨有甜酸醬可解鵝之微膩----------▶單拼燒味 例牌1碟點選棋子叉燒,例牌份量也不少叉燒有全瘦,也有肥瘦相間的,肉質腍滑細緻,蜜汁味道調較得恰到好處----------▶郊外油菜1碟▶白飯/瀨粉/米粉2碗▶老火靚湯/冷熱飲品2份+$10配咸蛋+$15配老火靚湯當天靚湯為花生眉豆豬骨雞腳湯
🔹2人套餐 $218
▶棋子燒鵝 例牌1碟
▶單拼燒味 例牌1碟
點選棋子叉燒,例牌份量也不少
▶郊外油菜1碟

▶白飯/瀨粉/米粉2碗

▶老火靚湯/冷熱飲品2份

+$10配咸蛋

+$15配老火靚湯
當天靚湯為花生眉豆豬骨雞腳湯
2024-02-18
2024-02-16 101 瀏覽
新年前應該個個家庭主婦👩‍🦰都忙住執屋,晚餐🥣真係想偷懶吓出去食🤭屋企附近呢間燒味店,一家三口👪叫個二人餐再加個手撕雞就成咗豐富嘅一餐💰💯🍽️套餐包括咗棋子燒鵝🦆,呢個係佢哋嘅招牌菜之一👍燒鵝嘅外皮超脆,佢哋用咗啲特別嘅煙燻技術,食落去會有一種超迷人嘅香味嚟㗎。加埋鵝肉沾滿肉汁,皮脆肉嫩,真係好好味呀!🔥😍仲有脆皮燒腩仔,外皮超香脆,肉質又滑又嫩,絕對唔會太油膩嘅。睇住呢啲層層嘅肉質,真係會令人口水直流㗎。🥓🤤除咗呢啲燒味,套餐仲有油菜一碟,可以配白飯或者粉麵㗎。仲可以揀老火例湯🍲或者其他飲品🥤芝麻手撕雞食嘅時候,會聞到一陣陣濃郁嘅芝麻香,嫩滑多汁嘅雞肉🍗,俾小朋友送飯一流

💰💯🍽️

套餐包括咗棋子燒鵝🦆,呢個係佢哋嘅招牌菜之一👍

芝麻手撕雞
  • 麻辣手撕雞
  • 棋子燒鵝(半隻)
2024-02-08 141 瀏覽
今天和朋友到深水埗逛街,經過長沙灣道的「棋子燒鵝」,門前廚窗掛著色澤紅潤的燒鵝和叉燒,相當吸引,於是進去吃晚餐。餐廳裝修簡潔,燈光明亮。餐牌上有「二人套餐」,非常合我心意。「二人套餐」包括棋子燒鵝1碟,單拼燒味1碟,油菜1碟,飯/粉2碗,湯/飲品2杯。燒鵝顏色鮮紅,令人垂涎欲滴,外皮燒得卜卜脆,肉質鮮嫩多汁而帶鵝香,十分可口,果然是招牌菜式,是必食之選。叉燒肥瘦適中,肉質爽口彈牙,調味也恰到好處,能夠突出豬肉本來的香味,也是精品。油菜是嫩綠菜芯,清翠爽口,入口無渣。老火湯真材實料,有花生、雞腳、豬骨、陳皮.....等,清甜滋補,味道一流。「鴛鴦手撕雞」,一碟兩味,一邊“麻辣”,一邊“鹽焗”,麻辣醒胃,鹽焗原味,各有特色,是不可錯過的小食。一頓晚餐,有肉,有菜,有湯,燒味的份量不少而且有質素,性價比很高。

油菜是嫩綠菜芯,清翠爽口,入口無渣。

2024-02-06 94 瀏覽
相信不少香港人也喜歡食燒鵝,皮脆肉嫩,簡直令人垂涎三尺,今天在深水埗行街後來到了這間餐廳品嚐美味的燒鵝. 看見櫥窗的燒鵝,令人不能抗拒.燒鵝瀨粉是一道經典的廣東美食,結合了燒鵝的香脆皮和鮮嫩肉,以及瀨粉的滑嫩口感,帶來一種獨特的享受。首先,燒鵝需要經過特殊的處理和燒烤技巧,以確保鵝肉的皮脆肉嫩。燒鵝皮上的金黃色和脆口的口感,令人垂涎欲滴。瀨粉則是一種傳統的廣東米粉,它煮熟後具有綿軟滑嫩的口感,能夠完美地吸收燒鵝的鮮美汁液。當燒鵝和瀨粉結合在一起時,口感和味道相輔相成,形成了一道口感豐富、層次豐富的美食。脆皮燒腩仔是一道令人垂涎欲滴的美食,結合了豬肉的鮮美和脆皮的香脆口感,帶來一種獨特的享受。首先,選用優質的豬腩肉,它的肉質豐腴多汁,適合烹調成燒腩仔。將豬腩肉切成適當大小的片狀或塊狀。接下來,將豬腩肉放入醃料中,醃製一段時間,以使其充分吸收調味料的風味。常見的醃料包括鹽、糖、五香粉、醬油等,這些調味料能夠提升豬肉的鮮味和口感。高溫烤制。在烤的過程中,脂肪會融化,使脆皮變得酥脆.這間餐廳的老火湯也不容忽視,值得推介!

看見櫥窗的燒鵝,令人不能抗拒.

高溫烤制。在烤的過程中,脂肪會融化,使脆皮變得酥脆.

這間餐廳的老火湯也不容忽視,值得推介!
2023-12-08 392 瀏覽
下午茶☕時間在深水埗,見到棋子燒鵝!🤭就試試他們招牌食物-燒鵝下午茶份量也不少,肉質鮮美,係夠飽既!行到攰,凍檸茶醒神!面積唔大舖位,感覺也舒服!43蚊下午茶!抵喎

下午茶份量也不少,肉質鮮美,係夠飽既!

行到攰,凍檸茶醒神!

面積唔大舖位,感覺也舒服!

43蚊下午茶!抵喎

2023-12-08
下午茶
2023-09-04 669 瀏覽
个老板自己搞错佐,俾错嘢我,搞到我山长水远从屋企跑翻黎换。点知黎到仲要闹你几句,闹完你先肯换,一句道歉都冇服务态度差到爆,以后都唔会再去佢地店了。而且一D都唔好食
服务态度差到爆,以后都唔会再去佢地店了。而且一D都唔好食
2023-09-04