2021-03-14 707 瀏覽
棋哥我其實都食過好多次了,平時我就下午茶時段嚟食多,會食佢哋嘅特餐。不過呢,今日就中午嚟到,一於叫返個燒鵝飯食啦。一碟燒鵝飯,要 $63, 如果要轉鵝胸部位,就要再加多 $10, 唔算平架。燒鵝呢,除咗脾位以外,我就最鍾意食鵝胸部位,所以就一於轉做胸位啦。棋哥嘅鵝胸飯,會切得較為細件的,所以每碟飯好似有幾多舊鵝胸咁。佢哋嘅皮,咬落去都幾脆皮,而且仲會有一種炭燒嘅味道,幾獨特架。不過飯嘅份量就少咗D啦,多返D就更加好喇。

不過飯嘅份量就少咗D啦,多返D就更加好喇。

2021-03-14
2020-12-22 1164 瀏覽
我今日去咗個度吃飯,叫佐燒鵝飯,但嚿嚿都是骨,一嚿肉都冇,重要價錢唔係平,真係食到一肚氣,下次一定唔會幫襯,呃人㗎食店,大家真係要小心,唔好上當,真係唔抵幫襯!
2020-12-19
2020-12-15 817 瀏覽
在星期六3點半去餐廳食飯,只等了5分鐘左右就有位置。剛好下午茶時段,就選擇了$38的E餐,棋哥叉燒湯意粉,轉了米粉,要炒蛋。味道方面,叉燒是瘦肉很好吃,炒蛋正常味道朋友就叫了$48常餐,選擇了厚多士飲品方面就正正常常的😂食完之後感覺如果加多$10就有厚多士+火腿
在星期六3點半去餐廳食飯,只等了5分鐘左右就有位置。
味道方面,叉燒是瘦肉很好吃
,炒蛋正常味道
2020-12-12
下午餐,E 餐
常餐
2020-12-05 554 瀏覽
Finished searching in IKEA, we ard not ao hungry but still wanna have some food for our stomach and come here for a meal, it comes unexpectedly goodOrdered BBQ pork rice and rice noodles, BBQ pork in rice looks better than rice noodles, but honestly saying, the pork is so yummm and good, the meat texture is so soft and tender, the noodles is normal, cooked so well BBQ porkHaving a pineapple bun with butter, is funny that a pieces of bun is super thin lolllChocolate drink isnt bad, finished all w

BBQ pork rice
pineapple bun

Chocolate drink isnt bad, finished all without doubt haaa
menu:
BBQ pork such a sigiture dishes here, so yumm and tender texture is lovelyyy
BBQ pork rice
2020-11-24 612 瀏覽
喺銅鑼灣返工lunch唔知食咩好,疫情又再爆發,叫咗外賣。燒味飯來講真係好出色😋😋係冇得$53已經有個燒鵝飯,燒鵝有少少炭燒味,感覺同傳統嘅燒鵝唔同。肉汁都好豐富。絕對唔會因為價錢平而肉比少咗👍🏻👍🏻另外再叫多咗一份手撕雞,兩個人食都食唔晒全部肉都好入味好新鮮。外賣時間都唔算耐,拎到返公司都係熱辣辣唯一缺點就係唔跟嘢飲,不過唔緊要可以喺附近七仔買自己鍾意嘅嘢飲,所以整體嘅感覺都好好以後諗唔到lunch食咩都可以多個選擇,打工仔嘅恩物
另外再叫多咗一份手撕雞,兩個人食都食唔晒
以後諗唔到lunch食咩都可以多個選擇,打工仔嘅恩物
外賣送餐
2020-11-17 512 瀏覽
今日兩個人食人early dinner,6:00後即入咗去,食左個燒鵝撈粗、豬手撈粗和鹽焗手撕雞,燒鵝係新鮮熱辣,好入味;豬手好冧和好入味,手撕雞都好好食。其實如兩個人食咁都覺得有啲多,但我想話你知,手撕雞係必食,真係好好食。一個晚餐都係講緊50-60左右,仲要包埋嘢飲,係銅鑼灣嚟計,仲有啲咁好食嘅嘢,算係不錯嘅選擇。但座位都係好窄,食完都要走。但總括來說,我都會再嚟,還有其他推薦食物不能盡錄,下次再試
鹽焗手撕雞
豬手撈粗
燒鵝撈粗
2020-11-16
鹽焗手撕雞
燒鵝撈粗
2020-10-25 364 瀏覽
今天是重陽節,家人叫我們買半斤燒腩仔做節。經過銅鑼灣渣甸街,見到這間燒味店,未食過喎,於是便買來試下。在尺寸方面,每件燒腩仔切得很細件,好像是一口肉,方便老人家和小孩進食,易於入口,讚!在味道方面,其實也不錯,但肉質卻比其他燒味店厚實,皮則脆中偏硬,差少少呢!在配料方面,這間燒味店十分慷慨,給了我們三包芥末醬,是我們的至愛!在價錢方面,卻比其他連鎖燒味店便宜少許!下次要試試這間燒味店的其他食物,例如:叉燒、燒排骨、切雞、豉油雞、燒鵝等!

在價錢方面,卻比其他連鎖燒味店便宜少許!

2020-10-25
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒腩仔
去開依區去試燒鵝,叫左兩碟燒鵝飯,可惜。。燒鵝比預期中無乜特別,只係燒鵝皮脆吾會太肥可惜燒鵝不帶汁,無想像中咁好食😅還可以食物上枱夠熱餐廳茶底可以,吾算太差如果熱鵝食落帶少少汁,會更好食下次會再試燒味飯,但吾會叫燒鵝,會試其它燒味小店燒味廚窗賣相,感覺燒肉、白切雞吾差餐廳服務員主動、有禮貌,堂食環境吾算太迫,今次幫襯坐4人枱,所以坐得較鬆動餐廳除左燒味,餐牌有其它食物,下午茶餐收費吾算太貴,午餐中價價錢
去開依區去試燒鵝,叫左兩碟燒鵝飯,可惜。。

燒鵝比預期中無乜特別,只係燒鵝皮脆吾會太肥
可惜燒鵝不帶汁,無想像中咁好食😅還可以

食物上枱夠熱
餐廳茶底可以,吾算太差
如果熱鵝食落帶少少汁,會更好食

下次會再試燒味飯,但吾會叫燒鵝,會試其它燒味
小店燒味廚窗賣相,感覺燒肉、白切雞吾差

燒鵝飯
燒鵝飯
2020-09-29 280 瀏覽
今日整天下大雨,經過棋哥燒鵝入去打算食碟飯。當時2:20 pm,見到餐牌發現有茶餐,於是問職員是否2:30pm才有茶餐,職員回答2:30pm才可以落單。心想,沒問題那我等十分鐘吧。怎知樓面阿姐大聲通知收銀阿姐,二人大聲對我說食茶餐的話請你出去街外等。眼看樓面當時有三分二是空枱,我話外面大雨可否坐在這裏等。結果他們堅持要我出去店外等。我閒時經過都有光顧棋哥燒鵝,但今日大雨下這麼不近人情的服務,再加上在三分二空枱情況下大聲叫客離座,實在令我火冒三丈😡😡😡服務態度如此差,食物幾都無用!
服務態度如此差,食物幾都無用!
2020-08-30 440 瀏覽
服務態度非常差非常大媽的餐廳,服務員非常冇禮貌。燒鵝斬到好多碎骨,勁少肉, 太油。灣仔金牌燒鵝比佢好好多,食物同環境方面金牌相當好。雖然金牌價錢俾佢貴少少但係食物品質有保證,起碼唔需要浪費錢係一啲食物質素同態度勁差嘅地方。叫咗一碟燒味拼盤,燒鵝加燻蹄。問個大媽阿姐攞醬汁,個大媽服務員勁冇禮貌,不停係咁講「有咩一次過講」。你估人人都係喺你餐廳做,知道你有咩醬汁咩。又唔係多客又唔係忙,依家飲食業經濟環境咁差,你又咁冇禮貌,不如閂埋門唔好做啦。勁討厭。

2020-08-29
2020-08-10 416 瀏覽
去銅鑼灣見客之後,要趕時間回家接速遞,但又要買外賣回家比屋企人食,我諗買外賣最快捷就係買燒味飯,所以就去附近嘅棋哥燒鵝餐室買飯。櫥窗掛咗美味又吸引的燒味,令人垂涎欲滴。落單後不需5分鐘便將外賣包裝好,給客人取走!燒鵝飯:棋哥燒鵝係自家鵝場古法柴燻,獨特的煙燻香氣讓燒鵝散發淡淡清香,燒鵝皮脆肉嫩又多汁。飯加左燒味汁,美味又軟熟。叉燒飯:叉燒外皮掛著蜜汁,還散發著炭火香氣,咬下去肉味香濃,口感軟嫩。重有送老火湯送,夠火喉又足料!
櫥窗掛咗美味又吸引的燒味,令人垂涎欲滴。
落單後不需5分鐘便將外賣包裝好,給客人取走!

重有送老火湯送,夠火喉又足料!
2020-08-03 320 瀏覽
今日去銅鑼灣工作,到下午茶時間 見到「棋哥燒鵝餐室」就買外賣!疫慢關係 店都會量體溫先!叫了2個飯「棋哥叉燒飯」和「脆皮燒腩仔飯」,下午茶是$38 仲包埋飲品,呢個價錢係銅鑼灣區 是超值!說是下午茶,但份量十足 叉燒飯有10數塊叉燒,叉燒甜甜的 仲好熱,不是太肥 ,肉質鮮嫩 好好好食!口感不錯,白飯澆上醬油,成盒飯清晒!脆皮燒腩皮 皮是脆卜卜的,有成10將舊,半脆瘦的咬下去卜一聲,加上肉汁豐富,也是水準之上!旁邊會有菜心搭上,中和油脂,白飯也是配上醬油的!飲品要了熱咖啡 慢慢飲,外賣番屋企也是不錯選擇,可以慢慢飲!

2020-08-03 252 瀏覽
在山頂的金牌棋哥鼎爺餐廳第一次試食燒鵝燉湯套餐後,期待在市區找到一樣水準的燒鵝,誰知今次在銅鑼灣的棋哥燒鵝餐廳分店購買了一盒下莊,才發現水準實在令人太失望了! 一是鵝肉部份太肥膩,肥膏跟鵝肉的比例竟然是2比1; 二是鵝皮太軟而不脆,本來聞名的荔枝木香味亦散發不出來。實在令人太失望。加上店員的服務態度未如理想,譬如他多次呼叫號碼,而我早在店外伸手示意,他仍視而不見,基本上當時只有我一人在店外等候,這豈不是麻木嗎!
2020-07-30 300 瀏覽
限聚令持續,好多人都只能返屋企食飯,媽咪話我知買唔到靚餸,咁我又去左棋哥度斬料記得上次食過棋哥既燒腩仔&叉燒都好好食燒味組合好優惠喎眼見玻璃前既燒味好吸引,特別係燒腩仔好吸睛因為個人特別鍾意食脆皮燒腩仔(半斤)+桂香切雞係黃油雞黎架黃油雞特別好味的,雞油香而不膩雞肉肉質十分嫩滑,一啲都唔痴牙燒腩仔既皮燒得好脆,而且唔會有肥膏,可以放心成舊食不過我還是喜歡上次食既係骨排位近骨位既肉質會更軟!今次既肉質相對地比較厚實!

記得上次食過棋哥既燒腩仔&叉燒都好好食

燒味組合好優惠喎

眼見玻璃前既燒味好吸引,特別係燒腩仔好吸睛
因為個人特別鍾意食

脆皮燒腩仔(半斤)+桂香切雞
係黃油雞黎架
黃油雞特別好味的,雞油香而不膩
雞肉肉質十分嫩滑,一啲都唔痴牙
燒腩仔既皮燒得好脆,而且唔會有肥膏,可以放心成舊食
不過我還是喜歡上次食既係骨排位
近骨位既肉質會更軟!今次既肉質相對地比較厚實!
2020-07-29
2020-07-28 178 瀏覽
疫情下買外賣回家吃是常識吧,大約5點在銅鑼灣買兩個餐作為晚飯。門口的燒味非常吸引,師傅有戴口罩和手套處理食材很衛生。等外賣的時間可以從玻璃看着師傅「斬燒味」,令人更加期待。等了只是大約5分鐘,很有效率。化皮乳豬飯連例湯,是日例湯是青紅蘿蔔豬骨,足料夠味,有家的味道。乳豬飯份量多,乳豬肥瘦適中,乳豬皮燒得香脆,配上乳豬醬更是惹味,單吃一個燒味飯已經超級夠飽。燒鵝瀨是下午茶餐,非常抵食。燒鵝難得帶一點點炭香,皮脆肉嫩,感覺棋哥的燒味都有一定水準。瀨粉和燒鵝永遠是最佳配搭,湯底夠鮮味,瀨粉入口細滑,很滿足。

門口的燒味非常吸引,師傅有戴口罩和手套處理食材很衛生。

等外賣的時間可以從玻璃看着師傅「斬燒味」,令人更加期待。

等了只是大約5分鐘,很有效率。

2020-07-26