2023-03-23 540 瀏覽
呢間嘢嘅燒鵝好唔好味就唔想講啦,反而我就去食咗個蛋治配熱奶茶,奶茶就一定係襟機出,因為人手唔夠佢哋要做標準化,又唔會突出又唔會難飲,不過想講吓個蛋治呢個蛋治真係唔差有蛋香,起碼用咗兩隻雞蛋去做,如果計$30唔使嘅下午菜來說,都算好有誠意,我我見佢哋都換咗餐牌多咗啲嘢食,另外叫咗個滷水豆腐,呢一個滷水豆腐就真係差好多, 佢切得好薄加上師傅刀工又痴刀,有冇滷水味,所以食起嚟都有啲困難,可以不用叫,反而今次去真係有驚喜有一件咁有誠意嘅蛋治出現咗喺佢舖頭
  • 蛋治下午茶
2023-03-17 497 瀏覽
行過叫左個下莊外賣返家食午餐,145元,仲特登叫菲姐唔洗煮其他餸,點知d肥膏多到嚇親. 有幾嚿甚至只有肥膏無肉。附圖證明。我唔係要瘦鵝,但肥膏實在多過肉好多,太過分了吧。諗住無肉食,皮仲可以呱,點知皮好鬼韌,一點也不脆,小朋友完全咬不開。個又老又肥嘅鵝最後唯有我同菲姐清左佢...大家樂燒鵝絕對好食抵食過棋哥。點解咁垃圾嘅鵝都可以開幾間分店??? 價錢又唔算好平。真係無言。燒鵝來說暫時我都係覺得一樂最好。
燒鵝來說暫時我都係覺得一樂最好。
外賣自取
铜锣湾还算平价的烧腊店。中午时间人比较多,大概排了七八分钟才入座。虽然是小店但店里环境还算明亮整洁。我点了 「桂香切鸡饭 」午餐58块鸡肉给的分量很多,肉挺嫩的,还搭配了菜心好评!据说他家烧鹅比较出名,下次来试试!
铜锣湾还算平价的烧腊店。

我点了 「桂香切鸡饭 」午餐58块
鸡肉给的分量很多,肉挺嫩的,还搭配了菜心好评!

据说他家烧鹅比较出名,下次来试试!
桂香切雞飯
桂香切雞飯
2023-02-03 382 瀏覽
很久沒吃過有木香的燒鵝,居然在茶餐廳再吃到,一定至少要試一次棋哥的燒鵝。香滑炒蛋火腿(常餐)- 炒蛋好食,濃味又非常滑。牛油厚多士(常餐)- 夠脆夠味,只是唔係好夠熱。燒鵝米粉(常餐)- 燒鵝係棋哥主角,擔當得起,有木香、皮脆、夠味又唔鹹、份量足,好味。其實唔加錢平$10食燒肉都好食。熱奶茶(常餐)- 香濃的餐廳奶茶。這個常餐絕對物有所值,另外食野又可長知識,好多人都怕燒鵝唔健康,其實鵝油屬好膽固醇,對心血管有益有借口食多些啦....雖然依然會令人肥。
很久沒吃過有木香的燒鵝,居然在茶餐廳再吃到
,一定至少要試一次棋哥的燒鵝。
香滑炒蛋火腿(常餐)- 炒蛋好食,濃味又非常滑

牛油厚多士(常餐)- 夠脆夠味,只是唔係好夠熱。
燒鵝米粉(常餐)

其實唔加錢平$10食燒肉都好食。
燒鵝米粉

熱奶茶(常餐)- 香濃的餐廳奶茶。
有借口食多些啦
....雖然依然會令人肥

燒鵝米粉
我同朋友2人叫左一個2人餐,包括一份燒鵝細例、一份叉燒、一碟油菜、兩碗例湯連飯和瀨粉。燒鵝味道ok, 叉燒叫左半肥瘦,但偏瘦,味道偏咸。 例湯難飲,味精滾水咁。 我叫左瀨粉,上菜時我見到有隻死左既蟲在湯度浮。於是我叫阿姐換。 我有點唔放心,就走出去偷望,見到阿姐用匙羹將蟲整走, 似係想再俾番呢碗我。見我發現,馬上拎去餐廳另一邊倒左佢, 話唔會俾番呢碗我,叫我放心。我覺得奇怪,咁點解唔係一開始就拎去倒。而要用匙羹將蟲整出來呢?仲要心虛樣出晒黎。等左好耐都唔見佢整番一碗瀨粉俾我,我又再行出去問,今次我問另一個阿姐, 結果個位阿姐俾番碗瀨粉我時講左一句: 「我唔肯定呢碗有無蟲架!」😨😨😨😨咁都得? 作為餐廳,確保食飯既質素同衛生係你地既職責,竟然大大聲「大條道理」咁同客人講,唔肯定下一碗有無蟲? ????搞到好似一開始我話要換左有蟲既瀨粉係我既錯咁。仲要發番客人脾氣!咩道理?😤😤😤呢種服務態度真係可怕,令人好擔心佢既衛生!!我以後都唔會再幫襯!大家都小心! 😡😡😡

2023-01-24
2022-12-03 567 瀏覽
午飯時間,銅鑼灣周圍都係人,間間食肆都要排隊,真係搵食艱難。趕時間嘅朋友,不妨考慮廣式燒味飯,快、靚、正。棋哥燒鵝近幾年擴張快,分店遍布各區,梗有一間喺左近!今天一個人,簡簡單單點了個雙拼飯~叉燒拼燒鵝飯。$72.叉燒味道不錯,BBQ焦香肉味帶豐厚蜂蜜 ,但肉質比較硬。燒鵝味道也不錯,鵝肉味濃郁,可惜皮靭不脆!扣分米飯比較多水軟身。整體味道不過不失,但以這$72個價錢,沒湯、沒飲料的情況下確實與期望有點相距。

棋哥燒鵝近幾年擴張快,分店遍布各區,梗有一間喺左近!

今天一個人,簡簡單單點了個雙拼飯
~叉燒拼燒鵝飯。$72.

叉燒味道不錯,BBQ焦香肉味帶豐厚蜂蜜 ,但肉質比較硬。
燒鵝味道也不錯,鵝肉味濃郁,可惜皮靭不脆!扣分
米飯比較多水軟身。

2022-12-02
2022-11-12 432 瀏覽
今早大概10:00到我入去去食嘢,一個客都冇,我坐低嗌咗一個上庄,一碗淨瀨粉、一碟菜。上着來一試,嚇死你,菜干、燒鵝鞋(大家要知道我Order 是什麼部分?上庄呀),淨瀨粉唔錯……最經典嘅喺門口收銀位個位女士喺廚房同師傅傾偈,這么近的距離佢每一句說話都係叫的,尾音長到,係每句說話聽到你都似用盡吃奶的力氣叫出嚟的…….請想像下當時的情景,整個餐廳得我一個人,嗰位女士係不停嗌(同師傅傾偈啲噪音,師傅係正常的),枱面啲食物質素差到咁,我即刻起身埋單走,盛惠193。所以講生意靜係好多原因,之前不錯的,點解而家變成咁?咁樣惡性循環落去真係唔係辦法,老細即係一殼眼淚🥲
2022-10-30 321 瀏覽
Lunchtime 突然想食燒味就黎左呢間,聽聞好出名,堂食都幾多人,叫左一碗燒鵝叉燒雙拼瀨粉($72)叉燒有燶邊超正,甜甜地,超級香口,肥瘦相間,忍唔住一舊接一舊🤣肉質好嫩,食完都唔覺滯,鐘意叉燒多過燒鵝,10分鐘都冇就比我清晒🫣燒鵝都好味既,啲皮燒到脆卜卜,不過叫得燒鵝預左會肥,啲肥膏見到都驚,不過食左先啦🤣肉汁爆多,完全無腥味,份量仲好多,女仔一個可能會食唔晒。瀨粉夠滑,咖啡都好好飲,推薦👍

瀨粉夠滑,咖啡都好好飲,推薦👍
2022-09-27 322 瀏覽
一開始話派飛等叫號碼之後派完飛等如冇派咁啲人無限打尖衝入去無限放人入我地拎住飛出聲又話再等下先入咁唔洗拎飛 直接衝入去就得之後仲驚死我走咁叫我入去坐住先不知所謂 安排混亂
一開始話派飛等叫號碼
之後派完飛等如冇派咁
啲人無限打尖衝入去無限放人入

我地拎住飛出聲又話再等下先入
咁唔洗拎飛 直接衝入去就得

之後仲驚死我走咁叫我入去坐住先

不知所謂 安排混亂
2022-09-14 289 瀏覽
話說收工同男朋友唸唔到食d咩好,行到鵝頸橋附近突然靈機一觸,好似好耐無食過燒味飯,於是就去左棋哥食燒味飯啦哈哈!以前最鍾意食既燒味飯係叉燒油雞飯,因為返學既時候,學校附近有間叉燒好出名的燒味餐廳,但係好多時候其他燒味鋪既叉燒都好難整得好食,好似我男朋友叫呢碟叉燒油雞飯,D叉燒一D都唔吸引,一般都係夾雜半肥瘦既查叉燒先會令人垂延三尺,但係油雞就好難整得唔好食所以基本上必叫就係油雞!而我梗係要拼燒鵝啦,話曬人地燒鵝最出名,最好彩係咁岩師傅斬左隻鵝脾比我,實在太幸福啦,仲有我最鍾意既雞翼位,我決定以後唸唔到食咩都來食燒味飯哈哈

所以基本上必叫就係油雞!

燒鵝油雞飯
2022-09-09
燒鵝油雞飯
  • 棋哥燒鵝飯
2022-09-06 224 瀏覽
每次都失望😪!講幾多次半肥瘦都瀨嘢!員工態度差!串到好似欠左佢敢!貪就腳,如果吾係食罐頭好過!點解仲可以生存!一係瘦過係柴,一係肥過豬腩肉食材係最基本囉!超吾掂!再講吓味道,得2款:冇乜味兼蜜计都冇滴!伏伏伏
每次都失望😪!
講幾多次半肥瘦都瀨嘢

員工態度差!串到好似欠左佢敢

貪就腳,如果吾係食罐頭好過

點解仲可以生存

一係瘦過係柴,一係肥過豬腩肉

食材係最基本囉!超吾掂!
再講吓味道,得2款:冇乜味兼蜜计都冇滴!
伏伏伏
2022-09-06
2022-08-15 274 瀏覽
放工要去銅鑼灣買嘢順便買埋飯一枝公返屋企食見好耐冇食過燒味飯最後揀咗棋哥燒鵝叫咗個叉燒燒鵝雙拼飯啲料多到嚇親叉燒普普通通唔夠肥燒鵝無咩肉但多餸多飯至少可以填飽個肚
放工要去銅鑼灣買嘢
燒鵝無咩肉
但多餸多飯至少可以填飽個肚
叉燒燒鵝雙拼餅
2022-08-11 249 瀏覽
好多人都好鍾意食燒鵝,無鵝不歡,棋哥燒鵝不同店舖都可以保持一定的水準,燒鵝實在充滿荔枝柴的味道,今次選擇外賣,想不到仍保持脆口的燒鵝皮,肉質非常Juice,咬落去淡淡的肉汁滲出來,我以想不到的是外賣都可以保持這個質素,另外的半隻切雞非常肥美,用上的size 算大,份量十足,喜歡食肉獸的棋哥燒鵝實在不錯的選擇!

燒鵝半隻
燒鵝半隻
2022-07-17 279 瀏覽
食過翻尋味之「棋哥」下午茶每啖的濃郁荔枝柴煙燻燒鵝香味😋皮脆肉嫩冇得輸!👍成日都掛住呢度嘅燒鵝味道食過呢到嘅燒鵝之後,記憶入面又多咗一個味道😉,特然又好想食,所以又專登去食下午茶,從小就愛吃燒鵝的我😋😍😍—————————-隨咗想食呢到嘅燒鵝之外,燒肉都好靚,所以就叫咗兩個燒肉嘅下午茶餐,再加埋唔知「左髀」定「右髀」嘅下庒燒鵝髀😂😂—————————迷你燒腩仔米粉:迷你燒腩仔飯:我就話一啲都唔迷你👍燒腩仔嘅皮好脆口,肉質肥瘦適中剛剛好,咬落有口感而且仲新鮮熱辣辣,棋哥唔單止燒鵝靚,燒肉一樣咁正,所以聞名就要見面吃的燒味👍👍👍👍👍飯煮得甘香,米粉煮得軟硬適中😋———————————燒鵝下庒:煙燻荔枝柴香的燒鵝、入口濃香,鵝肉嫩滑,吃落口那種滋味,實在對於喜愛吃鵝的我,一吃就愛上這個味道👍👍👍👍👍————————-凍檸茶:熱檸茶:凍檸熱檸都一樣咁好飲,濃郁茶香😊—————————-好食到停唔到口嘅「棋哥」燒味😍其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
食過翻尋味之「棋哥」下午茶
每啖的濃郁荔枝柴煙燻燒鵝香味😋
皮脆肉嫩冇得輸!👍
成日都掛住呢度嘅燒鵝味道

—————————
迷你燒腩仔米粉:
迷你燒腩仔飯:
我就話一啲都唔迷你👍
飯煮得甘香,米粉煮得軟硬適中😋

———————————
燒鵝下庒:

————————-
凍檸茶:
熱檸茶:
凍檸熱檸都一樣咁好飲,濃郁茶香😊

好食到停唔到口嘅「棋哥」燒味😍
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-

話說十日前到CWB棋哥食燒鵝下压,非常美味又足斤兩,不其然梗係俾咗個好評俾佢,今日午餐又去食過佢的燒鹅下压,掂知就中伏了。兩個人入到去,叫番十日前同樣食物,有下压、濑粉、白飯和焯菜,下压上枱時,感覺上比十日前细碟咗,用筷子翻動一下,碟中間是脾,伴著兩旁是一堆堆的肥肉,看不到燒鵝下压的背部,和十日前的相片有分別事后伙計姐姐解說話今日隻隻都係肥,不能换,十日前来食都ok的,做咗乜會肥咁多🤣🤣,唯有退了叫义燒豉油雞啦🙄,味道又唔係咁好,义燒蜜汁不足,油雞普通不滑漏。如果日日都係二堆肥肉伴兩旁,咁就唔來了,因為還有很多選擇,例如甘棠、容哥等,今次只能俾佢劣評了。

2022-07-05