2021-08-10
愉景新城新開左間韓式餐廳,梨泰園,朋友又鍾意食韓國野,所以就去咗試下~前菜四小碟韓式炸雞(半份蜂蜜柚子味,半份芝士奶香味)蜂蜜柚子味甜甜地,柚子的味道唔算好突出,但味道易入口,容易令人食上癮~ 芝士奶香味,芝士和奶的味道非常濃,食落有點像粟米忌廉湯的味道~幾得意不過這個炸雞本身不大塊,是有骨炸雞,但勝在份量都多,而且去骨都幾容易韓式炒年糕比想像中辣,還伴隨了一些蛋和魚糕,年糕幾煙韌,有韓式的味道~魷魚天婦羅不要想像它是日本的天婦羅,比較像是台式的炸魷魚~ 炸粉不厚,而家炸得夠鬆脆,點醬汁一起吃比較惹味薯格炸得很好,夠熱夠脆,加配價$25有這個份量都幾抵食~牛肉石鍋拌飯賣相很不錯,而且石鍋非常夠熱,各配料的份量都很足,韓式醬另外上,客人可按自己需要調味~ 有韓國的感覺!伯爵茶戚風蛋糕戚風蛋糕夠滋潤,又鬆又彈,而且伯爵茶味比想像中濃郁,加上面頭的糖霜配搭幾好食~士多啤梨雪糕煎糖餅這是傳統的韓式煎糖餅,熱辣辣煎起,口感比較厚實,中間有些甜甜的餡,伴雪糕一起吃會比較好食~ 未食過試下都無妨雜莓沙冰好大杯,雜莓味好足夠,唔會太酸,而且好夠凍,真係沙冰唔係冰粒!雜莓梳打同樣開胃解渴益力多乳酪沙冰乳
前菜四小碟
韓式炸雞(半份蜂蜜柚子味,半份芝士奶香味)
韓式炒年糕
魷魚天婦羅
薯格
炸得很好,夠熱夠脆,加配價$25有這個份量都幾抵食~
牛肉石鍋拌飯
伯爵茶戚風蛋糕