無聲無息間,愉景新城開左幾間新既餐廳。梨泰院肯定係其中一間最受街坊愛戴既新餐廳。餐廳舊址係一間好左幾多年既日式料理店,以前座位感覺唔太多。可能因為裝修擺位問題,宜家睇番梨泰院既面積好似比之前大左兩三倍咁。雖然地方闊落座位多但依然日日人山人海,假日5點幾去到都接近爆哂場。.作為稱職既荃灣街坊foodie,不假思索去試一下新餐廳睇下點解日日都咁旺。裝修格局開揚,二人檯都算幾闊落唔孤寒。.甜辣炸雞半份 💲86⭐️3.8/5好想試下佢地招牌之一嘅太陽芝士雞鍋(💲248)雞款乜都有,整得好靚仲有芝士醬點。不過份量太多基本上兩個人只係能夠食一個就要收工,所以被迫放棄轉左跟隔離枱單點半份甜辣炸雞。甜辣炸雞好似好多主打韓國嘢嘅餐廳都有提供,要好味唔難,不過呢間嘅炸雞出品幾值得一讚,因為佢皮脆之餘入邊嘅雞係非常嫩滑仲留到肉汁個種。不過呢度扣咗多少分,因為佢有兩三件真係僅熟仲有少少粉紅色。雞都係全熟會比較好。.鮮人蔘雞湯 💲88⭐️3.5/5料係足,但人蔘味唔出,清清淡淡唔會令人有深印象。佢跟左兜麻油,好少叫呢款湯無人同我講麻油既用處,我仲傻下傻下倒左落湯到以為調味,諗諗下先諗到應該係俾我地點雞肉🤣🙈。.泡菜
甜辣炸雞半份 💲86
鮮人蔘雞湯 💲88
⭐️3.5/5
泡菜煎餅 💲68
⭐️3.8/5
做功課網上睇某d食客留言話佢既泡菜煎餅 麻麻地,好多粉。但因為泡菜系列菜式一直係我優先選擇所以勇者無懼,大不了最多中一次伏。但食落我覺得都ok岩胃口wor! 可能要求唔高,邊脆,泡菜份量夠唔好全部都係粉,餅心口感軟熟,加埋岩食既調味醬我已經好收貨。
韓式牛肉炒粉絲 💲68
⭐️4/5
同同行者都一致認為除左個泡菜煎餅,佢地既韓式牛肉炒粉絲係今既晚VIP。以💲68一碟計份量有大驚喜,係多到兩個人都食唔完既份量,足料唔會係一大碟粉絲,味道上亦合格有餘。贏在性價比。
香蕉雲呢拿煎糖餅 💲68
⭐️3.8/5
上網睇資料話煎糖餅係韓國既傳統平民街頭小食甜品,對我黎講呢款係特色野因為我第一次接觸第一次食。英文翻譯就咁寫Banana Ice-cream Pancake… 但其實佢既Pancake 同西式既好唔同。韓國煎糖餅係大大個,兩邊香脆金黃色,味道微甜煙靭,口感厚實飽肚唔係空氣系列作品。以甜品計佢都相當飽肚,令我始料不及。
總結:裝修坐位舒服,價錢平民,地點就腳(當然係講就我腳)。除咗peak hour食飯時間基本上一定要等位置外,同埋用餐時間得90分鐘之內,都冇咩特別嘢挑剔。可一可再餐廳系列。
不專業食評 nei.foodie
韓式牛肉炒粉絲
香蕉雲呢拿煎糖餅
韓式牛肉炒粉絲
香蕉雲呢拿煎糖餅
2021-10-03 243 瀏覽
🌸荃灣美食🌸梨泰院🇰🇷適逢假期及韓劇⭕️🔼🔲魷魚遊戲熱爆全城,因此我就相約了好友到了一間人氣而且大件夾抵食的韓國料理「梨泰院」Chill 住享受悠閑的假期❗️餐廳還會為每枱客人奉上四款韓式前菜,包括茄子、芽菜、蘿蔔及泡菜,而且這些前菜還可以無限任添❗餐廳鋪面寬敞舒適❗餐廳裝修非常精美,餐廳以木素材為裝修主調❗還有不同的復古吊燈炮❗️而服務員殷勤有禮,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗能夠向客人詳盡地介紹餐點❗我們一行2人共點了以下餐點我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟甜辣炸雞 $148份量十足的全份甜辣韓式炸雞新鮮熱烘烘上菜,炸雞配搭韓式甜辣醬,相當入味,而且炸雞雞肉炸得相當之黃金香脆,肉質鮮嫩多汁❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟鮮人蔘雞湯 $88鮮味的人蔘與香嫩的雞烹煮而成的的人蔘雞湯,味道帶香濃人蔘甘香味,加上嫩口雞肉及夾在雞中的粒粒糯米飯,是傳統韓國的經典菜式,相當滋潤美味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕3️⃣🌟牛肉石鍋拌飯 $88牛肉石鍋拌飯份量十足,有多款新鮮蔬菜絲及香嫩牛肉,再配搭韓式傳統大醬,拌勻後的粒粒香飯相當入味,而
🌸荃灣美食🌸梨泰院🇰🇷

賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
甜辣炸雞
2️⃣🌟鮮人蔘雞湯 $88
3️⃣🌟牛肉石鍋拌飯 $88
牛肉石鍋拌飯份量十足,有多款新鮮蔬菜絲及香嫩牛肉,再配搭韓式傳統大醬,拌勻後的粒粒香飯相當入味,而且非常熱烘烘❗️
牛肉石頭鍋飯
4️⃣🌟抺茶戚風蛋糕 $32
抺茶戚風蛋糕賣相精美,有抺茶忌廉在質感鬆軟的戚風蛋糕上,搭配一起食用相當美味❗️
抺茶戚風蛋糕
5️⃣🌟芒果椰子沙冰 跟餐+ $18
芒果椰子沙冰呈淡黃色,冰沙幼滑,有鮮忌廉的點綴,而且帶啖淡淡芒果及椰子香味,相當消暑❗️
椰子芒果沙冰
6️⃣🌟益力多乳酪沙冰 跟餐+ $18
益力多乳酪沙冰帶清甜益力多味,冰沙幼滑,味道清新怡人❗️
益力多沙冰

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳食物大件夾抵食,而且餐廳裝修簡樸,而且更有提供各式各樣的韓國佳餚及特色飲品❗屬於荃灣的抵食韓國料理,是區內必到韓國餐廳之選❗

2021-09-30
前菜
甜辣炸雞
牛肉石頭鍋飯
抺茶戚風蛋糕
椰子芒果沙冰
益力多沙冰
2021-09-25 474 瀏覽
下午陪個朋友去左荃灣IKEA買野搞佢新屋裝修搞左幾粒鐘,夜晚佢話要答謝我請我食晚飯😂近近地就去左隔離既愉景新城覓食~見到呢間新開既韓國菜裝修幾靚而且唔貴,就一齊試下😊坐低唔夠一秒店員就送上四款前菜😂我哋叫咗烤牛肉紫菜包飯,泡菜煎餅,燒雞泡魚乾,鮮人參雞湯加白飯,熱柚子蜜同埋香蕉雲尼拿雪糕煎糖餅~呢度上菜速度都幾快👍烤牛肉紫菜包飯材料眾多口感豐富,餡同飯既比例岩岩好,食落帶啲麻油同白芝麻香,簡單而好食😋泡菜煎餅係餐牌上面寫住兩隻辣椒,雖然顏色好深但係食落冇預期咁辣,比較薄身唔會咁濟,圍邊微脆都幾開胃👍燒雞泡魚乾份量好多,唔會太燶但略嫌乾身左啲,如果可以搽多層蜜糖係面頭就好啦😂😂鮮人參雞湯聞落同飲落都好香😍 微微人參既甘香味,唔會苦澀,雞肉超滑!!😋呢個菜式係連麻油一齊上但我同朋友都無倒啲麻油落湯度亦無要黎點雞食,因為本身已經夠甘香,唔想被麻油蓋過左人參香味😊我從來都無食過韓國煎糖餅呢樣野,連去韓國都無試過😅原來食落係外層偏硬身裡面煙韌口感既甜品,配埋雪糕同生果,作為一餐飯既結束夠晒圓滿👏呢間韓菜選擇非常多而且正宗 (仲要係用無激素雞肉😮😮) 又唔駛加一,值得encore👍👍
近近地就去左隔離既愉景新城覓食~
見到呢間新開既韓國菜裝修幾靚而且唔貴,就一齊試下😊

坐低唔夠一秒店員就送上四款前菜😂

呢度上菜速度都幾快👍
烤牛肉紫菜包飯

烤雞泡魚乾

鮮人參雞湯聞落同飲落都好香😍
鮮人參雞湯

微微人參既甘香味,唔會苦澀,雞肉超滑!!😋
香蕉雲尼拿雪糕煎糖餅

我從來都無食過韓國煎糖餅呢樣野,連去韓國都無試過😅

熱柚子蜜
2021-09-24
烤牛肉紫菜包飯
熱柚子蜜
  • 烤牛肉包飯
2021-09-05 810 瀏覽
荃灣愉景商場,最近新開了一間新派韓國菜餐廳,佈置簡約明亮, 環境舒適寬敞。 入座後,店員殷勤地送上四款韓式前菜, 有醃酸蘿蔔、泡菜、 薯仔、豆芽等, 每碟惹味吸引, 令人胃口大開。蜂蜜柚子味炸雞半隻$86炸雞外皮完全被蜂蜜柚子包裹著, 令人垂涎, 入口蜜甜帶啖啖清新柚子香氣, 內裡雞肉嫰滑Juicy, 咀嚼時,慢慢滲出香辣,愈吃愈過癮, 讓人停不了口,一口接一口。海鮮煎餅$68即叫即製的海鮮煎餅, 表面煎到微脆,大啖咬下,內有嚼勁的八爪魚肉,鮮味十足 ,加上惹味的香蔥, 讓人樂在其中。鮮人參雞湯$88熱燙燙的雞隻浸在奶白色黃油湯中, 上枱時,散發著陣陣香氣, 先呷一口湯 ,湯底鮮甜及帶人蔘、紅棗的甘甜,雞肉 用上長時期燉煮 , 輕輕咬下已經骨肉分離, 鮮甜軟嫩,還有軟綿糯米、蔥絲等,飲完成個人暖笠笠,十分滋補養生。牛肉石鍋拌飯加芝士$88石鍋飯配料豐富,表面鋪滿泡菜、 牛肉粒、豆芽、 流心蛋 及芝士,拌匀所有材料一起吃, 用匙羹盛起米飯時,有邪惡拉絲,口感豐富濕潤,十分飽肚滿足。戚風蛋糕抹茶$32蓬鬆的戚風蛋糕,口感綿彈, 啖啖醇厚的抹茶味, 加上滑溜 抹茶忌廉,滋味滿載,令人甜絲絲。

蜂蜜柚子味炸雞半隻$86

海鮮煎餅$68

鮮人參雞湯$88

牛肉石鍋拌飯加芝士$88

戚風蛋糕抹茶$32

雜莓沙冰、芒果椰子沙冰(追加)+$18
芒果加椰子是完美組合, 沙冰外形充滿夏日色彩, 入口既有濃郁芒果甜香, 又有誘人椰子的果香,充滿口腔, 冰爽吸引。雜莓沙冰,清新濃稠,帶啖啖雜莓甜香,清甜解渴。

2021-08-02 2019 瀏覽
位於荃灣愉景新城< 𝓣𝓱𝓮 𝓘𝓽𝓪𝓮𝔀𝓸𝓷 𝓚𝓲𝓽𝓬𝓱𝓮𝓷 𝓪𝓷𝓭 𝓑𝓪𝓻 >, 一間新派韓式餐廳, 佔地大約2000呎, 環境舒適。 太陽芝士雞鍋 $²⁴⁸炸雞有四款口味, 包括蜂蜜柚子、芝士奶香、甜辣以及韓式豆醬, 足足接近三十件炸雞, 中間更放有粟米忌廉芝士醬☺️韓國生菜包豬肉 $¹⁸⁸以蒸五花肉為烹調方式, 可用生菜包與各種韓式小菜、蒜、洋蔥、大蔥等材料🙂韓式炒牛肉粉絲 $⁶⁸粉絲質感彈牙, 牛肉薄身, 份量驚人😀韓式炒年糕 $⁶⁸甜甜辣辣, 煙煙韌韌。抹茶/ 伯爵茶戚風蛋糕 $³²戚風蛋糕相當鬆軟, 忌廉亦香滑。相比之下, 個人較喜歡伯爵茶口味。香蕉雲呢拿雪糕煎糖餅 $⁶⁸韓式煎糖餅口感煙韌, 配上香蕉及雲呢拿雪糕嘅配搭, 再帶有濃郁玉桂味道, 飯後甜品一流。女神梳打 ⁽⁺$¹⁸⁾杯中放有玫瑰花瓣, 帶有淡淡玫瑰香味。男神梳打 ⁽⁺$¹⁸⁾覆盆子味道温和😇梨泰院📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖

太陽芝士雞鍋 $²⁴⁸

韓國生菜包豬肉 $¹⁸⁸

韓式炒牛肉粉絲 $⁶⁸
粉絲質感彈牙, 牛肉薄身, 份量驚人😀

韓式炒年糕 $⁶⁸
甜甜辣辣, 煙煙韌韌。

抹茶/ 伯爵茶戚風蛋糕 $³²

香蕉雲呢拿雪糕煎糖餅 $⁶⁸

女神梳打 ⁽⁺$¹⁸⁾
杯中放有玫瑰花瓣, 帶有淡淡玫瑰香味。

男神梳打 ⁽⁺$¹⁸⁾
覆盆子味道温和😇

梨泰院
📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城地下1019號舖

2021-07-28
4天前 0 瀏覽
睇完「魷魚遊戲」想食韓國嘢🤪最緊要有炸雞同埋紫菜飯卷😂身為韓劇發燒友見到呢個舖名即刻聯想起-》梨泰院class😂😂😂😂😂入面有冇朴敘俊都照殺XD 啱啱六點冇乜人即刻衝入去試吓餐廳好闊落而且員工殷勤有禮貌😊我哋兩個人叫咗半份蜂蜜柚子味炸雞🍗$86炸雞放低嘅時候我見到仲有冒煙👍🏻(而且佢嘅醬汁佈滿每一件雞件,咬落去香脆,醬汁酸甜可口,而且雞肉嫩口😋)呢個價錢算性價比高烤牛肉紫菜包飯$68由於我係紫菜包飯超級愛好者😂😂飯同餡料嘅比例,麻油香同芝麻都啱啱好 係一個好穩陣嘅選擇👍🏻海鮮大醬湯$98成日見到啲韓國綜藝節目啲人都好鍾意飲大醬湯有海鮮配埋一齊煮冇咁單調,蝦夠爽口仲有小蜆肉,所以成個湯都好鮮甜豬肉石鍋拌飯$88上枱嗰陣都有啲出乎意料之外,個份量都好大😂而且個拌飯配料非常充足,加埋韓式辣醬一齊食,口感豐富又飽肚😋椰子菠蘿沙冰 $58呢個好好飲!食完味道比較重嘅餐點之後飲一啖即刻淸新哂❤️其實仲有三個前菜(泡菜,酸蘿蔔同大豆芽)但係實在太飽所以都食唔晒😂食完差唔多七點到走門口已經排長龍韓風果然厲害😜😜
睇完「魷魚遊戲」想食韓國嘢🤪

我哋兩個人叫咗半份蜂蜜柚子味炸雞🍗$86

烤牛肉紫菜包飯$68

海鮮大醬湯$98

成日見到啲韓國綜藝節目啲人都好鍾意飲大醬湯
有海鮮配埋一齊煮冇咁單調,蝦夠爽口
仲有小蜆肉,所以成個湯都好鮮甜
豬肉石鍋拌飯$88

上枱嗰陣都有啲出乎意料之外,個份量都好大😂
椰子菠蘿沙冰 $58

呢個好好飲!食完味道比較重嘅餐點
之後飲一啖即刻淸新哂❤️
其實仲有三個前菜(泡菜,酸蘿蔔同大豆芽)

但係實在太飽所以都食唔晒😂
食完差唔多七點到走門口已經排長龍
韓風果然厲害😜😜
6天前
見愉景新城新開韓國菜,特登黎試吓~士多啤梨雪糕煎糖餅 $68 第一次食韓式煎糖餅,口感幾得意,外面略厚實,硬硬地脆脆地,咬落甜甜地,配埋雪糕同埋士多啤梨勁夾,大推!泡菜煎餅 $68 煎得幾香脆,幾薄身,略嫌泡菜味唔夠,比較淡味,但都好食嘅~ 韓式牛肉炒粉絲 $68炒粉絲粉得乾爽唔油膩,略嫌牛肉有啲啲老,味道略淡~ 芝士辣炒章魚 $188芝士超多,辣炒章魚但唔係太辣,但啲章魚幾爽口嘅,都ok~ 人蔘雞湯 $88完全冇人蔘味,雞肉有啲老有啲鞋,平時人蔘雞湯會有啲糯米,呢度得勁少,唔推薦🙅🏻‍♀️半半炸雞(蜂蜜柚子/甜辣)$168 啲炸雞都幾多骨,炸得都算脆,但肉質麻麻,有啲鞋口,同埋兩隻味都唔係好出,有啲淡,蜂蜜柚子淨係食到甜味冇柚子味,甜辣味都係得個甜冇辣,唔推薦🙅🏻‍♀️整體黎講,對韓國野食嘅印象係比較濃味,但呢度啲野食口味偏淡,不過韓國菜黎講價錢都算相宜,不過不失咁~
見愉景新城新開韓國菜,特登黎試吓~

士多啤梨雪糕煎糖餅 $68

泡菜煎餅 $68
煎得幾香脆,幾薄身,略嫌泡菜味唔夠,比較淡味,但都好食嘅~

韓式牛肉炒粉絲 $68
炒粉絲粉得乾爽唔油膩,略嫌牛肉有啲啲老,味道略淡~

芝士辣炒章魚 $188
芝士超多,辣炒章魚但唔係太辣,但啲章魚幾爽口嘅,都ok~

人蔘雞湯 $88

半半炸雞(蜂蜜柚子/甜辣)$168

6天前 0 瀏覽
今年媽媽生日,想吃韓國菜,因為平日忙著照顧侄兒,很多時不能悠悠閒閒吃飯,大多時間吃飽後又馬上跑回家照料侄兒,吃不了韓國料理,今天媽媽是主角,當然由她決定吃甚麼。海鮮煎餅有著微焦的外皮,酥酥脆脆,裡頭的蔬菜,海鮮給得蠻多,每一口都吃得到配料。海鮮煎餅單吃已很夠味,當然也可以蘸點隨海鮮煎餅附上的小碟醬汁吃,都不錯。半半炸雞我們選了蜂蜜柚子味炸雞和韓式豆醬炸雞,韓式豆醬炸雞超大塊,雞皮極之金黃香脆,雞肉嫩口極致,雞汁豐沛,韓式豆醬鹹度比我想像中適中。蜂蜜柚子味炸的醬料比韓式豆醬炸雞濃稠,蜂蜜柚子的香甜帶韓式辣醬微微辣味,嚐起來格外開胃,我頗喜愛蜂蜜柚子味炸雞。值得提的是這裡的炸雞炸粉裹得不算厚,可以吃到更多的雞肉。這裡的韓式牛肉炒粉絲蠻好吃的,亮晶晶的韓國粉絲滑溜彈牙,充滿濃濃的牛肉香氣,雜菜給得不手軟,份量極有飽足感,營養健康也均衡。蒸豬肉餃子蒸熟後餃皮晶瑩剔透,稍微一看還會看到餃子的內餡。蒸豬肉餃子皮薄餡多,不易破爛,輕輕咬下有著蔬菜的清甜,還有豬肉的鮮味,在口腔綻放。烤牛肉紫菜包飯一上桌就是讓人感動的外表,滿滿多元的菜蔬,雞蛋與烤牛肉,完全感受到烤牛肉紫菜包飯的健康感跟麻油香,每一個均

烤牛肉紫菜包飯一上桌就是讓人感動的外表,滿滿多元的菜蔬,雞蛋與烤牛肉,完全感受到烤牛肉紫菜包飯的健康感跟麻油香,每一個均很扎實,忍不住一個接一個,吃完沒有罪惡感。

飲品方面媽媽喝Virgin Pina Colada,我則喝Fruit Punch,Fruit Punch結合菠蘿汁,橙汁,蔓越莓汁和梳打水,酸甜迷人的風味,一喝就愛上。

Virgin Pina Colada照相起來非常上相,在味蕾上表現出香醇的椰子奶味,菠蘿汁,橙汁,青檸汁馥郁果味隨之而來,清爽怡人。

6天前 0 瀏覽
中伏中到要開post講1 啲嘢食份量比預期中少(女仔都話食唔飽),賣相亦好差好頹似劣食,實際味道亦一味辣唔好食(最好食嗰樣嘢係前菜個白蘿蔔)冇食過咁難食嘅韓國嘢,連最遲上嗰個泡菜煎餅都唔熱仲軟淋淋。芝士豬肉嗰個肉唔係平時嗰種五花肉,個芝士仲要係普通都唔想食。最出名嗰炸雞都係得個辣味同埋好多骨。飯卷都普通到唔好食嘅2 啲嘢飲等好耐,就連普通酒同梳打都係3 本身訂位問咗無限時,食完嘢大概一個鐘到催我哋走成餐食咗五百幾完全唔知食咗啲咩落肚
中伏中到要開post講
2 啲嘢飲等好耐,就連普通酒同梳打都係
3 本身訂位問咗無限時,食完嘢大概一個鐘到催我哋走

成餐食咗五百幾完全唔知食咗啲咩落肚
2021-10-09 6 瀏覽
We had tried the new branch of this restaurant at D. PARK/愉景新城 serveing popular gourmet treats with a modern twist Fried Chicken Cheese Fondue太陽芝士雞鍋Chicken featured 5 irresistible flavors:・Original/原味・Yuzu Honey/柚子蜂蜜・Cheese/芝士奶香・Sweet n Spicy/甜辣・Doenjang/韓式豆醬>후라이드 치킨/Fried chicken had a paper thin crust w/crispiest & crunchy skin, & meat was soft, moist, juicy packed w/briny flavor. Traditional Korean chicken is fried twice, once to drain the fat. Among these I liked original & yuzu flavors

Fried Chicken Cheese Fondue
太陽芝士雞鍋

・Original/原味
・Yuzu Honey/柚子蜂蜜
・Cheese/芝士奶香
・Sweet n Spicy/甜辣
・Doenjang/韓式豆醬

>후라이드 치킨/Fried chicken had a paper thin crust w/crispiest & crunchy skin, & meat was soft, moist, juicy packed w/briny flavor. Traditional Korean chicken is fried twice, once to drain the fat. Among these I liked original & yuzu flavors most. Dipped them into the thick & creamy cheese added extra deliciousness. The whole presentation was glorious as a shining sun

Pork Slices w/Vegetable
韓國生菜包豬肉

>보쌈/Bossam is a mouthwatering & popular cuisine. These boiled pork thin slices served w/fresh & crunchy lettuce, sides included ssamjang, kimchi, bell pepper, raw garlic. Pork slices were flavorsome & delish, we enjoyed the dish very much

鮑魚蔘雞湯

>전복 삼계탕/Having this rich, smooth, sweet & savoury soup on sultry hot summer weather is believed to restore our vitality. Totally a nourishing beauty supplement, abalones were tender so as the chicken meat, a must-order dish

Strawberry Ice Cream Pancake
士多啤梨雪糕煎糖餅

>호떡/Hotteok is a popular Korean street food especially during winter. This crispy dessert was filled with cinnamon, crushed peanuts, walnuts and almond flakes. Pretty plated with strawberries & ice cream, the texture was a bit solid & stiff, chewy & tasted sweet

戚風蛋糕~抹茶&伯爵茶

>시폰 케이크/chiffon cakes, I love their housemade whipped cream, the texture was as light as cloud. Earl grey chiffon cake was my favorite

Mango & Coconut Smoothie
芒果椰子沙冰

>망고 코코넛 스무디/This mango & coconut smoothie was my lifesaver after a hot & humid day. Fresh cream on top made the drink extra smooth & silky

Vigrin Pina Colada

Yakult Smoothie
Fried Chicken Cheese Fondue/太陽芝士雞鍋
Pork Slices with Vegetable/韓國生菜包豬肉
Abalone & Ginseng Chicken Soup/鮑魚蔘雞湯
Strawberry Ice Cream Pancake/士多啤梨雪糕煎糖餅
Chiffon Cake: Matcha & Earl Grey/戚風蛋糕~抹茶&伯爵茶
2021-10-07 0 瀏覽
突然好想食炸雞,諗起炸雞一定係食韓國嘢啦,探荃灣嘅朋友仔,梗係要留係荃灣消費一下。係愉景新城入面搵到呢度,就試下啦。好,坐低睇下有咩好食先。首先有啲前菜食下,泡菜係我嘅最愛。蜂蜜柚子味炸雞,柚子味甜甜地,最緊要係多汁唔會乾,炸雞脆卜卜,唔錯。芝士辣炒章魚,海量嘅芝士,拉絲拉極都唔斷,炒章魚又唔會太辣。韓式炒年糕,煙煙韌韌嘅年糕,真係食極都唔會厭。飲品就叫左朱古力,柚子蜜,飲品都好大杯,食得好開心。
係愉景新城入面搵到呢度,就試下啦。

好,坐低睇下有咩好食先。

首先有啲前菜食下,泡菜係我嘅最愛。

韓式炒年糕,煙煙韌韌嘅年糕,真係食極都唔會厭。

飲品就叫左朱古力,柚子蜜,飲品都好大杯,食得好開心。
2021-10-06 0 瀏覽
梨泰院食物CP值都幾高,價錢唔貴,份量多多一入座會有4個前菜,酸蘿白,茄子,豆芽,泡菜 太陽芝士雞鍋$248炸雞有4款口味 (蜂蜜柚子、芝士奶香、甜辣,韓式豆醬)炸得夠脆,又唔覺油膩,肉質亦夠嫩滑每款口味都各有5件或以上,加加埋埋都20幾30件炸雞,份量好足中間個醬係粟米忌廉芝士醬,忌廉味較濃,要吉到最底位置先有芝士,而且仲識拉絲,入面既粟米就帶出多一層口感,好甜好有水份 韓式牛肉炒粉絲$74粉絲質感夠彈牙,牛肉份量亦好多 益力多乳酪沙冰$18(半價)甜甜酸酸,好開胃
梨泰院食物CP值都幾高,價錢唔貴,份量多多
一入座會有4個前菜,酸蘿白,茄子,豆芽,泡菜

太陽芝士雞鍋$248
炸雞有4款口味 (蜂蜜柚子、芝士奶香、甜辣,韓式豆醬)
炸得夠脆,又唔覺油膩,肉質亦夠嫩滑

韓式牛肉炒粉絲$74
粉絲質感夠彈牙,牛肉份量亦好多

益力多乳酪沙冰$18(半價)
甜甜酸酸,好開胃
2021-10-05 0 瀏覽
好耐無在openrice寫野, 忍唔住要寫一下。差評。荃灣愉景新城梨泰院, 今日午餐時間去食。我們比較早, 該時候餐廳未坐滿, 我們坐下很快就點了餐。我點的一個是午餐set, 人蔘雞湯飯。點了後, 直至人蔘雞湯飯來到總共用了60分鐘, 即一小時。中途我催了三次, 都是被敷衍了事, .... 以情況來看, 是廚房漏單無, 落單紙係有既。其他人都已上菜, 我點的人蔘雞湯飯都無, 我已等左30分鐘先催第一次, 又等二十分鐘、催第二次又等十分鐘都係...唔見,,..我已經同佢講set lunch無呢個唔緊要, 我唔再等, 我要轉第二個.. 結果都係叫我等。60分鐘後, 人蔘雞湯飯, 終於上菜來, 當然其他人已用餐完畢, 只係望住我食和表演... 真係食得唔開心。好了...好了, 一個等了60分鐘, 一個好好好... 難食既人蔘雞湯飯, 總於放在我桌上...我不是因為等了這麼久才說它很難吃, 而是事是真的是一個很難吃的人蔘雞湯飯...無人蔘味, 連少少苦苦地的味都係無 、 無雞味、無味精味、無咸味...等了60分鐘, 無人蔘味、無雞味、無味精味、無咸味既... 雞湯渣水, 和白飯放在我面前。大家
好耐無在openrice寫野, 忍唔住要寫一下。差評。

荃灣愉景新城梨泰院, 今日午餐時間去食。
我們比較早, 該時候餐廳未坐滿, 我們坐下很快就點了餐。
我點的一個是午餐set, 人蔘雞湯飯。
點了後, 直至人蔘雞湯飯來到總共用了60分鐘, 即一小時。
中途我催了三次, 都是被敷衍了事, ....
以情況來看, 是廚房漏單無, 落單紙係有既。

大家想像一下是帶點味和色的水撈飯吧....
味道真的很難吃。

想像一下, 大家去酒樓吃晚飯, 點了一煲湯, 上菜的待應吧湯渣的雞端在碟上....
而這個梨泰院人蔘雞湯飯的雞, 正是這香湯渣的雞...
真係好差, 講老實味精湯撈飯都有味過呢碗野....

附圖, 圖中的是我吃了的雞, 但不要以為我吃了多, 它上菜時整個都是碎雞來的, ... menu上寫是半隻雞, 其實係無。
...不過就算有半隻雞都無用, ... 咁難食既雞就算有半隻都唔會食。
無都算, 仲要係好難食, 食緊湯渣, ... 湯都仲要無雞味, 雞肉又無雞味... 都唔知食緊乜...

好耐無寫食評, 不過今次真係要講一講, 好好好難食的食物 「梨泰院-人蔘雞湯飯」。

屋企人食另牛肋條飯呢個OK , 唔好話我淨係講衰野啦。好公平, 好客觀, 有好講好, 有衰講衰, 講事實。
人蔘雞湯飯
人蔘雞湯飯
2021-09-19
2021-09-30 0 瀏覽
小妹又忙咗一輪功課,壓力指數爆燈,趁考完試未開始新課程,就不停約朋友食飯呢間韓國菜,前陣子新開嘅時候已經想試,可能因為晚上7點鐘前,所以等候座位時間唔算太耐,10分鐘左右,本來想試腩肉嘅,不過礙於得我同另一位女生,所以,打消咗個念頭,轉戰炸雞,不錯喲,肉質嫩嫩的,不會太熟太粗糙,而且熱辣辣㗎,又唔洗等太耐,開心呀~另外,鍾意個泡菜煎餅呀,薄薄的,熱熱的,食落去唔會太油膩,也是不錯啊而年糕和飯卷也不是難食,只係,小妹覺得係普遍嘅水準,還好了唯一,係杯啤酒。。。可能小妹太耐無飲Hoeegarden,淡咗啲。。。服務和環境都不錯,最重要有足夠人手serve,座位不會太過擠逼,食得舒適整體來說,真的不錯,價格亦相宜,一試無妨丫

而年糕和飯卷也不是難食,只係,小妹覺得係普遍嘅水準,還好了

整體來說,真的不錯,價格亦相宜,一試無妨丫

2021-09-25
  • 泡菜煎餅