2019-12-08 93 瀏覽
Just coming  home from a long vacation, I really didn't have much in my kitchen so went out for lunch. It was the weekend and most places were packed or a lengthy queue. I came across this place that was mostly empty aside from one person dining there. Not having Taiwanese in a while, I went in,Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. During the weekend they only have a weekend menu. Drink is available only with an upgrade.I ordered a braised beef with noodles ($78). It lo

I ordered a braised beef with noodles ($78). It looked pretty good. A nice dark color.

However, the soup was disappointing. No rich beef taste. Just salty and not much else. The noodles were also sadly disappointing. Just soft and mushy. They were over cooked.

The brisket, on the other hand, was pretty good. Tender and moist, it literally tore apart easily. This was also packed with flavor.

Very mediocre Taiwanese charging at such a high price. I've had much better for far cheaper. It is no wonder this place was so quiet while the other restaurants surrounding it were very busy. Won't be back.
2019-12-01
叫咗個乾燒牛肉麵,都幾好食,牛肉幾林同入味, 但個環境真係唔掂。我放lunch一個人食,佢安排咗一個位畀我,但個位就係坐喺兩邊檯嘅中間嗰一行, 嗰條本身應該係路黎嘅,但係因為佢放咗呢一行搞到中間好迫,啲員工又交唔到啲食物畀啲客人,而喺我身邊轉嚟轉去,出入嘅客又撞到人,我對面個女仔連筷子都差唔多俾人撞跌。我覺得唔好咁貪心開埋中間嗰行,令到大家有得出入。 下次會等冇人先去食,或者等唔係lunch時間先至去食,因為根本食不知味。中間好幾次問我同對面個女仔食完未,其實我都無坐到15分鐘,好似茶餐廳仲舒服過佢。

2019-10-25 176 瀏覽
早前听朋友說不用去台灣也能吃到地道臺灣美食一在灣仔。前天去光顧,歺牌美食琳琳縂縂。我們點了干燒牛肉麵,蚵仔酥,祘泥白肉,甜品幸福團圓及冬瓜檸檬熱飲。干燒牛肉不是切片的那種而是像金沙骨那麼粗條,用台灣秘制醬汁燜燒得恰到好處,麵條看上去像上海粗麵但却是按台灣配方在香港加工,較上海粗麵薄,但爽滑烟韌,還配有炸香了櫻花蝦和秘製泡菜,这泡菜微甜微酸特別爽脆!不同於一般的韓國泡菜。撈匀來食確實不同凡響!蚵仔酥粒粒分明外表酥脆,入口即溶,內裏柯仔湿滑鮮嫩可口,配有炸香的九層塔再點秘製台灣辣椒醬吃更別有一番風味!祘泥白肉,三層肉切得很薄近乎透明,排列的像朵花,祘泥摻有帶青檸香的紅椒碎擺在白肉正中像花蕊。很有心思!夾一點祘泥放在白肉片巷起再點台灣秘製辣椒醬吃更加好味!甜品幸福團圓更是該店獨家專有,顆粒像珍珠奶茶的黑白珍珠那樣,但烟韌得多甜品中還摻有少許紅豆,麥米等,甜度適中。這是其他甜品店吃不到的喎。冬瓜檸檬熱飲更是獨家首創!既有冬瓜味又有檸檬香,誰也搶不了誰的角色,別樹一格!誠意推薦給喜歡飲飲食食的你!
早前听朋友說不用去台灣也能吃到地道臺灣美食一在灣仔。

誠意推薦給喜歡飲飲食食的你!
2019-10-25 80 瀏覽
呢間店好似系新開唔耐,但系幾多人去試,今日岩好經過,就入去試下距啦。裝飾唔算特別有特色,但系比較精緻,都算別有一番風味。要左份小食蚵仔酥同一份紅燒牛肉麵。蚵仔酥好香好脆,但系油唔會太多。牛肉麵噶湯底真系好濃好香,牛肉味特別重。牛肉都煮得幾好,唔會太腍太韌。面將湯底噶味完全吸收,齋食面都好似是緊牛肉咁。
2019-10-17 95 瀏覽
琴晚忽然之間好想食台灣嘅牛肉麵,咁就search吓附近邊度有得食,於是就嚟咗呢一間餐廳試吓啦!估唔到小店入面有咁多款嘅食物,花多眼亂都唔知揀乜嘢食好,呢個時候店員居然主動走過嚟介紹餐廳有咩特別出色嘅小菜俾我哋,好貼心啊!聽完介紹之後,我哋叫咗一個小食一個肉類同埋一個紅燒牛肉麵~紅燒牛肉麵🐮紅燒牛肉麵嘅湯底味道濃郁,麵條又煮得恰到好處,完全唔係其他店舖落咗味精嘅味道,好好味呀!蚵仔酥🔥另外我哋嗌左個小食蚵仔酥,原來有九層塔一齊炸香㗎,唔怪得一嚟到已經聞到陣陣嘅香味啦,食落口酥脆鮮味,搞到食唔停口呀!糖醋雞球🐔我哋怕食完煎炸野會滯滯地,所以叫咗個糖醋雞球,中和一下。啲雞肉完全冇雪藏味道,而依個汁亦都調校得好好,酸甜適中同埋食台灣嘢點少得珍珠奶茶阿,今次真係一次過滿足晒我兩個願望呀!

估唔到小店入面有咁多款嘅食物,花多眼亂都唔知揀乜嘢食好,
聽完介紹之後,我哋叫咗一個小食一個肉類同埋一個紅燒牛肉麵~
紅燒牛肉麵🐮

蚵仔酥🔥

糖醋雞球🐔

2019-10-16 110 瀏覽
前幾天先食完台灣菜,今日lunch經過見人少少又食😂😂😂2個人搵位比較易,但見同街其他餐廳的座位都比較迫,梅之味有位之餘,門口望入去也算舒適,就決定試一試。我們2人不約而同的點了鹽酥雞扒,但一個跟米粉一個跟飯,朋友的飯要求走肉燥,但帳單上顯示「走肉」嚇得有職員從廚房出來再三確認我們是否要走肉🙊😂鹽酥雞扒算是不錯,不太油膩,唯獨伴隨雞扒的汁應該不是人人也喜愛,酸酸的應該是梅子醬吧!米粉也很不錯,應該是新竹米粉,份量也剛好😌
前幾天先食完台灣菜,今日lunch經過見人少少又食😂😂😂

台式雞排米粉
台式雞排飯(走肉燥)
2019-10-09
2019-10-15 66 瀏覽
香港越來越多台灣菜餐廳,但要食到正宗台灣風味都唔容易,灣仔梅之味就做到真正台灣味呢。晚市有麵類、小菜、台式小吃等等。台式擔擔麵配雞扒($70):擔擔麵充滿花生香味,好香濃;店家仲可以幫你加湯,非常窩心!炸雞扒炸得香脆,沾醬係辣味的台式醬油膏,好有台灣味!紅燒牛肉麵($80):牛肉麵湯底濃濃香香,牛肉炆得好淋,麵質煙靭有質感。台式香腸($58):一口香腸、一口蒜片,非常夾!蒜泥白肉($65):蒜泥好香,黑色的醬油膏提升了整體味道層次!珍珠奶茶($28):珍珠有咬口,奶茶甜味剛剛好。

晚市有麵類、小菜、台式小吃等等。

台式擔擔麵配雞扒($70):

擔擔麵充滿花生香味,好香濃;店家仲可以幫你加湯,非常窩心!

炸雞扒炸得香脆,沾醬係辣味的台式醬油膏,好有台灣味!

台式香腸($58):一口香腸、一口蒜片,非常夾!

珍珠奶茶($28):珍珠有咬口,奶茶甜味剛剛好。

2019-10-12 75 瀏覽
梅之味-小品台式料理門面以木板拼成的背景加上黑色突出的透光字,並以梅花作為圖案的招牌,木元素的趟門內,和式的設計,小品的台式料理。台式香腸正宗地道的台式香腸,每次去台灣也必食的行頭小吃。蚵仔酥滿滿的新鮮蚵仔,鹽酥的炸法,香脆香口,內裡的蚵仔多汁又鮮,沾上辣椒油後更惹味。肉燥飯海量多的肉燥佈滿在白飯上,口感扎實的肉燥,肉汁滲到飯中。擔擔麵配雞扒花生味特濃湯底的擔擔麵,湯底稠度剛好,而且味道適中,不會太膩口,湯汁充分沾在擔擔麵條上。雞扒是鹽酥炸雞扒,外脆內嫩,肉汁滿滿。幸福團圓包羅萬有的一款甜品,首先有手工製的煙韌芋圓、爽口的仙草、彈牙的彩色珍珠、紅豆綠豆沙沙的口感,幸福感滿滿的甜點。
梅之味-小品台式料理

台式香腸
正宗地道的台式香腸,每次去台灣也必食的行頭小吃。

蚵仔酥

肉燥飯
海量多的肉燥佈滿在白飯上,口感扎實的肉燥,肉汁滲到飯中。

擔擔麵配雞扒

2019-10-12 73 瀏覽
路過睇下有咩岩食時,以為呢度係食拉麵架😂,睇下menu先知係台灣野,店員嘅熱情令我覺得有啲家常小店好warm嘅感覺!🥰. 😋三杯雞好惹味,送白飯一流,不過我叫左肉燥飯😂,雞都好嫩滑,超多菇菇。.😋樹子炒油麥菜本身唔知乜嘢係樹子,店員介紹就試下,有啲似酸梅類嘅嘢酸酸地,油麥菜就好鮮甜。.😋肉燥飯食台式嘢到點都要試下肉燥飯,我自己就覺得呢個肉燥飯唔夠肥膩,少咗啲油😂。。HK Style呢!.😋蚵仔酥有別於蚵仔煎,呢個係逐粒酥炸的,炸完攤涼左都唔會濕,證明粒蠔仔新鮮。順帶一提,呢個辣醬又幾好味!😋

😋三杯雞

😋樹子炒油麥菜

😋肉燥飯

😋蚵仔酥

順帶一提,呢個辣醬又幾好味!😋

• 三杯雞
2019-10-11 50 瀏覽
今晚雖然冇地鐡,但我都約左朋友去灣仔這間台灣餐廳食飯。雖然交通唔太方便,但嗰晚都大約半滿。因為我朋友唔食得牛,我同朋友叫左炒三絲、沙茶豬肉同埋鹽酥雞。我個人覺得鹽酥雞係我有生之年食過最好食的鹽酥雞,炸得酥香,而且應該唔係好冰鮮雞feel。而抄三絲都抄得幾香,落左,豬肉、魷魚絲同豆卜,撈埋一齊都幾好味。不過沙茶豬肉個人認為唔係好夠入味。我地仲叫左芋圓做甜品,芋圓都幾彈牙,同埋份量都唔少,如果喜歡芋圓大粒啲得話最好叫九份芋圓。

台式鹽酥雞
沙菜豬肉
九份芋圓
3K
2019-10-10 120 瀏覽
上完插花班己六時多,回家煮又麻煩,行去蘭杜街找間簡簡單單的食完回家吧!店名叫「梅之味」,最初以為是日式料理店,翻看餐牌後,原來是台灣菜。最近食肉太多了,今晚清淡一些,點了一碗台式擔擔麵和金沙苦瓜。擔擔麵湯底濃稠,充滿花生香,碗內有粒粒的花生碎和蝦乾之類,味道濃而不膩,非常好飲。麵條沾滿湯汁,yummy yummy!金沙苦瓜並不是特別菜式,但做得出色不容易呢!片片苦瓜厚度均一,鹹蛋黃薄薄的一層沾滿在苦瓜表面上,那甘香味減底了苦瓜的苦澀味道,嚼落又爽口,我的至愛。

麵條沾滿湯汁,yummy yummy!

2019-10-10
2019-10-10 64 瀏覽
今晚放工去左灣仔買d野順便食埋個飯就返屋企我地行左幾來條街都好似無乜好食最後比我搵到呢間台灣野我超鐘意食肉躁飯二話不說就入去喇當然要叫我必食既肉躁飯啦「肉躁飯 $28」細細碗唔錯味道幾好唔會太咸「蚵仔酥 $68」蠔都幾大隻炸得幾香脆不過份量比較少呢個價錢我就覺得貴左d喇「紅燒牛肉麵 $80」湯底都幾濃郁唔會太咸麵質有口感牛肉唔會太鞋不錯「蕃茄濃湯娃娃菜 $98」點都要返個菜清清腸胃清清地不錯「珍珠奶茶 $28」味道比較淡今次整體黎講係Ok既👏🏻5⭐️為最高味道:⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️⭐️回頭:⭐️⭐️⭐️
今晚放工去左灣仔買d野
順便食埋個飯就返屋企
我地行左幾來條街都好似無乜好食
最後比我搵到呢間台灣野
我超鐘意食肉躁飯
二話不說就入去喇

當然要叫我必食既肉躁飯啦

「肉躁飯 $28」

細細碗唔錯
味道幾好
唔會太咸

「蚵仔酥 $68」

蠔都幾大隻
炸得幾香脆
不過份量比較少
呢個價錢我就覺得貴左d喇

「紅燒牛肉麵 $80」
湯底都幾濃郁
唔會太咸
麵質有口感
牛肉唔會太鞋
不錯

「蕃茄濃湯娃娃菜 $98」
點都要返個菜清清腸胃
清清地不錯

「珍珠奶茶 $28」
味道比較淡

今次整體黎講係Ok既👏🏻
5⭐️為最高
味道:⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️
回頭:⭐️⭐️⭐️

1)服務態度差到爆 岩岩上野食就話你差唔多食完趕你走 話佢要回枱2)平心以論 野食好普通 好一般 價位正常3)老闆娘之後先同我地講第一次落左單 就唔可以落單 但事前第一次落單既時候係冇staff同我地講!店鋪入面又冇寫!4)好似玩緊俄羅斯方塊咁,老闆為左全場坐滿,就算客人已經點晒野食,什至有d已經食緊,然後老闆都要客人轉位轉黎轉去。最後d staff搞錯晒d單 唔知邊張單邊個客人!詳細描述:話說我地一行5個人去到呢間鋪見到冇乜人又未試過 一開始待應又幾熱情叫我地試下 咁咪諗住入去試下囉點知原來係伏黎嫁我地5個人坐 安排左張6人台,第6個位係另一位客人 然後岩岩落完單 我地有另一個朋友黎 想加一位 咁我地見鋪頭冇咩人 就同staff講加多個位 呢d情況底下正常其他鋪頭都會俾你加多個人 然後個staff一開始都俾我加 仲拉多咗隔離一張空枱拍埋落我哋度 咁我哋見到另一個客人差唔多食完 諗住還返張空嘅二人枱比單然後我哋個朋友就坐嗰個客人走咗之後個位啦 點知個老闆娘同埋啱啱叫我地入去試吓嘅嗰個侍應勁惡咁樣同我地講話因為我哋一開始話五個人所以點都唔比我地加 搞到我地朋友仲有2分鐘就行到去間鋪頭都要

2)平心以論 野食好普通 好一般 價位正常

詳細描述:

話說我地一行5個人去到呢間鋪
點知原來係伏黎嫁

我地5個人坐 安排左張6人台,第6個位係另一位客人 然後岩岩落完單 我地有另一個朋友黎 想加一位 咁我地見鋪頭冇咩人 就同staff講加多個位 呢d情況底下正常其他鋪頭都會俾你加多個人 然後個staff一開始都俾我加 仲拉多咗隔離一張空枱拍埋落我哋度 咁我哋見到另一個客人差唔多食完 諗住還返張空嘅二人枱比單然後我哋個朋友就坐嗰個客人走咗之後個位啦 點知個老闆娘同埋啱啱叫我地入去試吓嘅嗰個侍應勁惡咁樣同我地講話因為我哋一開始話五個人所以點都唔比我地加 搞到我地朋友仲有2分鐘就行到去間鋪頭都要自己一個人去第二間鋪頭食

老闆娘直接話我哋會因為要等埋個朋友食完會專登食得慢啲 邊有老闆會當面咁樣同個客人講嘢㗎 最後事實證明係我哋覺得如果我哋個朋友嚟到我哋會因為想快啲還返張枱比個老闆要食得快啲 但因為個老闆唔俾我哋個朋友過嚟所以我哋就真係專登食得慢啲完咗佢嘅心願

然後,見到其他食客明明其實已經叫晒嘢食心知有啲已經食緊,老闆為咗全場一個位都唔會空,所以就叫啲已經食緊野嘅客人轉為轉來轉去,最後搞到自己啲員工唔知邊張單打邊張單。認真作為一個適合你都唔會自己想食緊嘅時候咁麻煩要轉來轉去位啦。你以為玩緊俄羅斯方塊咩而家

然後明明其實適合都未食完只不過可能差唔多食到三分二,老闆就開始想收走人哋嘅食物就算人哋未食完。大佬你想回台都唔使做到咁呀

認真 我明白你我們想做多啲生意甚至可能晒啲客人唔駛等咁耐,但係作為一個已經係你間鋪頭坐低左嘅客人真係會覺得你服務態度超級爆差囉。咁樣咪想對住你失去左呢一班客人回頭嘅機會

認真,呼籲金鐘灣仔一帶返工嘅同事如果想舒舒服服咁食餐lunch,唔洗十分鐘內食完走既就千祈唔好去呢一間。

如果老闆娘真係想啲客人可以食快啲嘅直接講話要限時30分鐘內食完貼喺鋪頭門口,咁如果我唔想咁快食完就自然一開始唔會入呢間鋪頭,而唔係我叫完嘢食你先同我講要快d食完快d走

係成個食飯過程,見到老闆黑晒面咁樣,你黑晒面咁樣冇人會想入嚟幫襯你囉

真係一餐食到超級嬲超級唔開心食到背脊骨落嘅一餐飯!

以後唔再幫襯!
2019-09-30 162 瀏覽
絕對唔會再幫襯!午飯時候,見冇乜人等位,裝修又唔差咁就諗住試吓新鋪。點知入到去佢就係咁俾人催落單,嘢食的確好快到,不過食物質素就麻麻,味道非常一般。但係最差嘅係佢哋嘅服務態度,不停安排單丁嘅食客轉位,就連落左單嘅都唔例外,搞到啲order亂晒。落左單後亦唔俾再加單,話咁樣會令到我哋張枱嘅推turnover變慢。一稍為擺低筷子,就立即諗住收人嘢食。總之以後唔會再食呢間野,呢個價錢,就算唔使等位,都唔會再食!
絕對唔會再幫襯!

今天晚上在港島區運動後,到灣仔找了一間台式餐廳吃飯🙂餐廳在軒尼詩道附近的一條小巷,算是旺中帶靜。可能今天附近將有公眾活動,人流不算很旺,所以店員有時間向我們介紹他們的招牌菜式🤗🤗✨紅燒牛肉麵🍜($80)這是其中一道店員推介的美食😋湯底濃郁有牛味,牛肉腍身,肉和筋的比例得宜~男友對這碗牛肉麵讚不絕口💁‍♂️✨櫻花蝦煎蛋🍳($75) 配 肉燥飯 ($28)另一道店員推介的菜式,葱花煎蛋加入台灣櫻花蝦蝦乾,蝦香撲鼻😍我們不選白飯配搭了肉燥飯~更有台灣的風味!✨幸福團圓 ($34) - 可選冷/熱我們還嚐了這一個台式甜品,有仙草、粉圓、紅豆、香芋等等😃不算太甜,頗有台灣街頭小店的味道👍我們還叫了兩杯飲品,一杯是香芋奶綠加珍珠($28+5),另一杯是冬瓜茶($22)😘特別推薦冬瓜茶👍👍😆比一般餐廳更香濃~除了我們所點的菜式外,店員還推介了乾燒牛肉麵、樹子炒高麗菜、炒三絲等🥰有機會一定會再來試試~

✨紅燒牛肉麵🍜($80)

✨櫻花蝦煎蛋🍳($75) 配 肉燥飯 ($28)

✨幸福團圓 ($34) - 可選冷/熱

• 幸福團圓