2020-06-04
朋友在灣仔上班,放工後想飲番杯珍珠奶茶,知道附近有間台式料理<梅之味>,便過來試下新野。點知試完個三杯雞, 同埋個紅燒牛肉麵,令我非常驚喜,詁吾到如此一間在小巷中的小店,都可以做出甘好既水準,立即寫番篇食評分享一下。小店除左有台式小菜、魯肉飯、台式湯麵、台式飲品,仲有套餐供應,選擇不少。最後我們叫了湯麵和三杯雞。<三杯雞>是一整鍋上的,濃郁嘅醬料味,馬上撲鼻而來,鍋子亦能一邊吃,一邊保持住熱度。三杯雞用上多種材料和秘製醬汁來煮,雞肉入口夠嫰夠惹味,帶有紫蘇葉同其他蔥蒜嘅香氣。佢地仲加入左人氣台式小食「米血糕」來一起煮,呢種台式小食亦吾係係香港甘容易食到,而且米血糕入口非常煙韌,亦吸收左三杯雞既精華,值得加分吖!!~<紅燒牛肉麵>又係一度驚喜之作,牛肉湯底帶點五香牛肉味,味道濃郁。牛肉用料水準高,用上高質牛腩,非常厚身,共四大塊。牛肉肥瘦比例剛好,炆得夠軟腍入味,咬下去完全無揸,配埋吸收曬牛肉湯精華既台灣粗身麵條,非常好食,值得一試。<雞排擔擔麵>既雞扒都幾大塊,味道是比較簡單的,外皮炸得非常香脆鬆化,咬下去脆得來亦帶鬆軟口
<雞排擔擔麵>既雞扒都幾大塊,味道是比較簡單的,外皮炸得非常香脆鬆化,咬下去脆得來亦帶鬆軟口感,入口啖啖肉之餘仲鎖住肉汁。擔擔麵湯底充滿住濃郁花生醬料味,吃時仲見到有些蝦乾做湯底配料,是比較傑身和味濃的,同幼身台灣麵非常夾。
珍珠奶茶既珍珠夠Q彈,香芋奶綠入口食到絲絲既芋頭絲,兩杯都沒有過甜,為整餐畫上完滿既句號。
整體來講,小店做既台式料理,絶對係用心之作,下次想食台式牛肉麵同三杯雞,<梅之味>都係一個好選擇呵!!~~