2018-06-07
上個月去完名古屋旅行,可惜行程太趕,去唔到居酒屋食串燒。一直耿耿於懷,決定返香港要瘋狂食返夠數!呢間位於東大街既小店,開業多年,經過幾次想試,今次就揀呢間試下啦!餐廳面積需小,店內掛滿手寫既餐牌,有種日式家庭小店既感覺。星期六正值午飯時間,餐廳提供午餐 (午餐由 HK$68–HK$98),由日式定食到西餐都有供應。不過今天我們的主要目標,是一眾串燒,我們點了招牌串燒拼盤A及B餐。 招牌串燒拼盤A食肉獸必點,有鹽燒雞中翼、黑豚五花腩、牛仔骨,再配上紫心蕃薯蓉,及沙律。牛仔骨真係好厚肉,燒得剛剛好,唔會咬唔開,一啖咬落去牛肉油花慢慢浸出香氣,非常美味。紫心蕃薯蓉香甜,比起一般餐廳提供既薯蓉,更加特別,更加出色。招牌串燒拼盤B串燒除了燒肉出色,蔬菜串燒也是必食。拼盤B有煙肉荔枝卷、脆皮豆腐、日本蕃薯仔、露荀及沙律。煙肉荔枝卷,鹹鹹煙肉特出荔枝香甜juicy,露荀新鮮爽脆,脆皮豆腐外焦內嫩,必定會再嚟食。