2022-04-25 43 瀏覽
久违的晚市堂食今日抱住试试的心态来探店非常意外-吃左甘多间海南鸡呢间海南鸡饭真心好吃作为一个有要求的资深吃货以下评价仅代表个人观点鸡非常🈶️口感#呢点在香港可以吃到呢个质素的鸡非常难得~个人极力推荐PS-记得选无骨海南有地鸡#只需➕多9蚊给你不一样的体验🥰🥰🥰只需土豆炸虾也不错👍入口即化➕酸甜酱可以用yyds 形容此刻的心情蓝蝶椰浆饭跟奶茶也还不错但是我个人比较喜欢的还是海南鸡饭有一说一客观评价真实吃货探店体验下次再去探讨别的美食~感谢观看✅🍓总体打分环境打分服务打分
久违的晚市堂食

环境打分

服务打分
2022-04-24
2022-04-14 2922 瀏覽
第五波前都有同大埔老友踩吓單車,之後,就當然要暫緩吓啦,直到最近,疫情落咗好多,單車就仲未踩住,不過,就行轉短山。既然就大埔老友,就行番嗰邊,並專登晏少少起步,行完食午餐都可以避咗個高峰時段。老友帶路,推介呢一家主打星馬菜小店「果子」,見人話風評不俗。門面唔算好大,但原來踏入鋪中,就會見到個鋪位好深、好長,環境整體都闊落,一室木系裝修,設計比較簡約。絕大部份都喺4人座,加上依家仲喺2人限聚,又過咗放午飯嘅高峰時段,啲客又識各自走位,所以,倍感寬敞,坐得舒服。雖然,餐廳主力喺賣星馬菜,不過,午市各類套餐亦增加咗多元化,定價亦親民。午餐基本上附送飲品,不過,既可以加配小飲,轉其他嘢飲,又有優惠,變得更具彈性。 飲品方面,除提供意式咖啡之外,最驚喜有唔少台式飲品,補番個價亦唔貴,所以,我哋都轉飲特飲。其實,佢哋加咗咁多台式飲品,就喺見佢哋拓展埋飲品外賣嘅生意。用餐期間,都見唔少年輕人嚟買凍飲。惹味沙嗲牛肉串燒 $22星馬菜嘅小食,第一時間就想起沙嗲,老友同我都鍾意食,所以,試上一客沙嗲牛肉串。牛肉面面淋咗好多沙嗲醬,香濃惹味,帶有花生微粒,貨真價實,而牛肉燒得有點焦香,又唔乾,記緊要趁熱食。
,見人話風評不俗。
,所以,倍感寬敞,坐得舒服。
。
惹味沙嗲牛肉串燒 $22

惹味沙嗲牛肉串燒
馬鈴薯炸蝦卷 $22

另一款小食就揀呢個炸蝦卷,因為覺得幾得意,賣相亦都幾靚仔,炸到金黃。外層嘅薯仔絲炸得香脆,最緊要喺唔油膩,而裡面嘅大蝦亦好鮮甜,口感爽彈,食得出唔喺雪藏貨,沾上類似泰式嘅甜酸醬,更具風味,並更減油膩度。
海鮮喇沙摻摻 $60

睇外觀就知份量好十足,大大碗,兼且個喇沙湯頭色澤金黃,面頭放滿海鮮,有鮮蝦、大蜆、魚片、豆卜及雞蛋,老友話實在吸引。先呷一口湯底,濃郁鮮香,椰香慢慢滲出,夾雜富層次嘅香料味,佢話個湯的確好得;啲餸料亦都好正,蝦同蜆都好鮮,魚片夠爽口,老友話第一次食「摻摻」,即油麵拼米粉,覺得好過癮,特別有口感,索晒啲湯入口,真喺無得彈。
無骨走地海南雞飯 $65

午餐中有款「無骨海南雞飯」,但我見餐牌面又有一款賣貴少少嘅「無骨走地海南雞飯」,問問店長,原來前者喺油脂多啲,肥啲,而後者就基本無乜肥膏,爽身啲,所以,揀後者嚟試試。走地即喺走地,皮下脂肪近乎無,而雞皮好爽,啲肉又好嫩滑,加上已去骨,啖啖肉;佐食嘅3款醬汁:薑蓉、秘製橙醬、黑醬油,夠晒傳統、地道,油飯亦出色,飯粒爽身,帶少少油香,卻唔膩,搵埋啲薑蓉同黑醬油撈飯食,更喺一流。
仙草奶茶 +$10

老友話估唔到飲落都幾大杯,台式奶茶味道唔錯,茶底幽香,雖無港式奶茶咁濃,但一樣有風味,加上滑溜溜嘅仙草,有得飲,有得食,夠爽呀。
仙草奶茶
黑糖珍珠鮮奶 +$16

黑糖喺小弟嘅心頭好,由於一朝早已晌屋企嘆咗杯咖啡,所以,就無揀珍奶茶,改飲珍珠鮮奶,其實,鮮奶一樣啱我。大大杯珍珠鮮奶,睇見啲黑糖沉落底,形成少少「虎紋」,已相當吸引。近排天氣好熱,飲杯凍飲特別爽,啜一啖先,奶味都好濃郁,而黑糖嘅味道好純香,加上珍珠煮得QQ咬口,確喺好飲。
黑糖珍珠鮮奶
今餐午飯真喺食得稱心,一來地方大,客人唔多,食得較安心,二來無論啲星馬主食,抑或台式特飲,都相當具水準,定價又親民;加上服務好,食完仲即時幫我哋收拾好枱面,等我哋繼續坐,慢慢嘆埋杯嘢,有種慢活嘅感覺,正如店名「Life Cafe」,享受人生。
2022-03-04 69 瀏覽
中午同同事去咗大埔,突然想食熱辣辣嘅湯麵,諗起之前行過呢間果子,上次好多人排隊,今日唔使點等,就決定入去試吓。我今次試咗豬頸肉喇沙,湯底好濃椰奶味,少少辣,豬頸肉好入味,香港少有好食嘅喇沙。另外叫咗兩個小食,不過不失啦。
2022-03-02 60 瀏覽
這個叻沙椰汁🥥味幾出,一點也不辣,適合唔食得辣嘅人食.下午茶份量對女仔來講剛剛好,咖央多士上枱時職員話襯熱食..但其實一啲都唔熱😅如果個多士熱辣辣會正好多.
2022-03-01 59 瀏覽
今日行街突然間想食馬來西亞餐 ,於是就上左open rice 見到呢間食評都唔錯所以揀咗呢間餐廳,入到去見到環境都唔錯 ,我就揀咗叻沙海鮮摻摻 ,買相都唔錯 ,分量又ok,味道又幾香濃 ,好有馬來西亞的味道!老公揀咗白咖喱豬扒飯 ,分量都算ok不過賣相就一般 ,個飯就唔係好熱同埋味道就麻麻地!!午餐就包嘢飲,我就揀咗杯柚子蜜,老公就揀咗杯即磨咖啡,啲嘢飲咗冇乜特別 ,所以冇影到相!總括嚟講下次可以再去同埋試吓其他嘢!
2022-02-20 65 瀏覽
今天凍冰冰又下雨天🌨,真令人發呆。只好在附近尋覓美食,有一間外貌並不起眼食店,自己又抱着不防一試心態進去吧!當踏進店內店員禮貌彬彬,面上掛着笑容另人冷冰冰的身軀也即時溶化。店內裝潢好精緻有亞熱帶風味order 咗2 set lunch1.海鮮喇沙摻摻(微辣)有豐富足料 ~ 大大隻鮮蝦、荳卜、魚片、蜆和汆蛋,湯底非常濃郁👍🍜麵底配對非常特別拉麵配米粉,好有層次感🦐鮮蝦非常鮮甜,蝦頭好juicy 蝦肉彈牙,荳卜灌滿濃郁湯底精華和硯肉飽滿無沙鮮甜2. 印尼炒飯 ~ 飯面配上非常吸引太陽蛋、有鮮蝦、串燒雞和少少配菜蝦片、青瓜和生菜炒飯油而不膩好好味,更加贊賞店主安排得非常細心,將蝦身殼退了,使食客食得更方便,但有保了留蝦頭殼,因蝦頭就是蝦得靈魂和精華,一咬就知新鮮程度👍貨真價實沙嗲雞肉🐓 串燒 ~ 雞肉嫩滑幾香幾野味配上醬汁😋加$20可以配小食馬鈴薯炸蝦卷外面馬鈴薯絲鬆化卷着鮮嫩滑蝦肉好juicy配黑糖珍珠鮮奶 ~ 珍珠超彈加上獨特黑糖配入香濃鮮滑奶檸檬薏米水(美顏飲品)薏米配檸檬酸酸甜甜店中有很多自家新穎飲品,下次一定再到來一試

店內裝潢好精緻有亞熱帶風味

order 咗2 set lunch

🍜麵底配對非常特別拉麵配米粉,好有層次感

和硯肉飽滿無沙鮮甜

沙嗲雞肉🐓 串燒 ~ 雞肉嫩滑幾香幾野味配上醬汁😋
加$20可以配小食
外面馬鈴薯絲鬆化卷着鮮嫩滑蝦肉好juicy

配黑糖珍珠鮮奶 ~ 珍珠超彈加上獨特黑糖配入香濃鮮滑奶

檸檬薏米水(美顏飲品)薏米配檸檬酸酸甜甜

店中有很多自家新穎飲品,下次一定再到來一試
🧚🏻‍♀️親民價錢嘅高質東南亞餐廳今日同爸爸去左太和附近嘅果子食午餐,呢到嘅午餐都好抵食,價錢由$4x-$6x,包埋飲品,而質素仲好好添!今次吃貨嘉嘉叫咗廚師推介嘅海鮮喇沙掺掺🦐🍜海鮮喇沙掺掺平時食喇沙最怕食到一半好漏,呢碗完全唔會,椰汁味好香、唔會過甜,係唯一一次我完全可以自己食哂一碗,媲美連鎖東南亞餐廳🌴 至於材料,一碗有2隻新鮮蝦、幾隻蜆、4塊魚片同豆卜,食到好飽🐷🐥🍜南乳雞翼湯麵呢個湯頭係豬骨湯,配上生炸好嘅雞翼同魚片。生炸嘅雞翼特別嘅地方,就係炸完出黎會有肉汁,唔會乾爭爭!🐥白雲酸辣鳳爪呢個其實比較似泰式鳳爪,不過一樣好食。$18黎講⋯真係比起泰國餐廳平!🐮惹味沙嗲牛肉串燒呢個串燒牛肉唔乾,沙嗲汁亦都香濃。🧚🏻‍♀️總結黎講,呢到啲野食都好食,食到飽飽都唔會好貴,可以隨意叫多幾款小食同朋友share🐷 必食海鮮喇沙掺掺,因為吃貨嘉嘉真係毛得好好食!
🧚🏻‍♀️親民價錢嘅高質東南亞餐廳

🐥🍜南乳雞翼湯麵

🐥白雲酸辣鳳爪

夜魅沙嗲牛肉串燒

🐮惹味沙嗲牛肉串燒
呢個串燒牛肉唔乾,沙嗲汁亦都香濃。

芝士奶蓋茉莉綠茶加珍珠
海鮮喇沙掺掺
南乳雞翼湯麵
夜魅沙嗲牛肉串燒
芝士奶蓋茉莉綠茶加珍珠
同friend難得去到大埔咁遠,就試下呢間平民星馬菜。————————————————🍜 海鮮叻沙滲滲, $61(3/5)叻沙用左米粉加油麵做底,而配料有2隻蝦、4隻蜆、蛋、豆卜同魚蛋。湯底椰香很重,麵食落有啲太淋,其他配料食落一般。————————————————🏷️ #whattoeat_大埔 #whattoeat_星馬菜
同friend難得去到大埔咁遠,就試下呢間平民星馬菜。
————————————————
🍜 海鮮叻沙滲滲, $61(3/5)

————————————————

位於太和嘅星馬餐廳,午市時間都唔少人嚟幫襯💁🏽‍♀️💁🏽‍♀️1️⃣ 海鮮喇沙摻摻 $60🤍4/5🌩 呢碗麵好足料🤩有原隻大蝦、蜆、魚片、豆腐、汆蛋等配料非常豐富😍🌩 米粉搭油麵口感更有層次✨🌩 喇沙湯底亦唔錯,比起出邊嗰啲感覺冇咁鹹,而且少少辣更惹味😋2️⃣ 印尼炒飯 $60 🤍4/5🌩 原隻流心太陽蛋佢係炒飯上邊🍳🌩 炒飯味道有啲似生炒糯米飯😂幾有鑊氣🌟🌩 沙嗲雞肉串燒得幾香幾惹味🐓🌩 啲蝦無喇沙嗰碗咁大隻🦐不過唔影響味道,配上秘製辣醬好滋味😋而且仲好細心咁剝咗蝦殼,食得方便😌😌3️⃣ 南乳雞翼 (跟餐+$15) 🤍4.5/5🌩 色澤鮮明,賣相吸引🤩🌩 一叫即做熱辣辣,肉質嫩滑多汁,食嗰陣雞皮仲要係脆嘅🥺4️⃣ 奶茶芝士奶蓋 (跟餐+$14)🤍4/5🌩 份量好多🌟鹹鹹芝士奶蓋好creamy,配上淡淡茶香幾清新😌5️⃣ 美祿恐龍 (跟餐+$12) 🤍3/5🌩 同上份量都好多,美祿配上美祿粉嘅星馬特色飲料,美祿粉嘅份量偏少💦不過幾鐘意佢唔會太甜😄

1️⃣ 海鮮喇沙摻摻 $60🤍4/5
🌩 米粉搭油麵口感更有層次✨

2️⃣ 印尼炒飯 $60 🤍4/5
🌩 原隻流心太陽蛋佢係炒飯上邊🍳
🌩 炒飯味道有啲似生炒糯米飯😂幾有鑊氣🌟
🌩 沙嗲雞肉串燒得幾香幾惹味🐓

3️⃣ 南乳雞翼 (跟餐+$15) 🤍4.5/5
🌩 色澤鮮明,賣相吸引🤩
🌩 一叫即做熱辣辣,肉質嫩滑多汁,食嗰陣雞皮仲要係脆嘅🥺

4️⃣ 奶茶芝士奶蓋 (跟餐+$14)🤍4/5

5️⃣ 美祿恐龍 (跟餐+$12) 🤍3/5

印尼炒飯
南乳雞翼
奶茶芝士奶蓋
2022-01-15 57 瀏覽
午市套餐.肉骨茶飯$56食肉骨茶最緊要飲個湯!佢呢碗係藥材肉骨茶並唔係胡椒肉骨茶,飲落去好順口,好重藥材味,撈到底仲會見到啲藥材。我覺得好濃郁,好好味😬 最緊要加埋啲豆卜,索晒啲湯嘅味道同精華,一個字正👍🏽 而且豬肉係比排骨半肥瘦,肉質嫩軟,食落啖啖肉無骨海南雞飯(油飯)$56個油飯有雞油嘅香味,而且又唔會太油。海南雞嫩滑有雞味,今次佢係俾一半雞胸同一半雞髀比我地,個雞髀固然之係好食,估唔到雞胸都有驚喜喎,食落都唔會鞋,最好食係個雞比嘅雞皮🤤 啲人成日都話食雞皮好肥,但佢脆口薄身,食落冇乜脂肪,食完邪惡感即刻減半😁.南乳雞翼跟餐加$15,唐生菜跟餐加 $15南乳雞翼炸得香脆嘅,而且有肉汁,另外真係好重南乳味,南乳愛好者一定會好鍾意❤️.紅茶芝士奶蓋跟餐加$12,熱杞子牛蒡茶跟餐加$10估唔到星馬菜都會有芝士奶蓋同杞子牛蒡茶😯本身諗住食完野出去買野飲,而家唔使啦😬 個奶蓋做得好順滑,而且好有芝士嘅香味,同出邊嘅台式飲品店舖嘅質素基本上係一樣👍🏽另外牛蒡茶當然係健康為主啦,佢都真材實料,飲落淡淡嘅牛蒡味配比較香濃既星馬菜好夾!.Cp 值及夠飽: 正常份量,正常價錢,而且係高質素嘅.翻啅:CP
午市套餐
肉骨茶飯$56

無骨海南雞飯(油飯)$56
南乳雞翼跟餐加$15,唐生菜跟餐加 $15
紅茶芝士奶蓋跟餐加$12,熱杞子牛蒡茶跟餐加$10
Cp 值及夠飽:
正常份量,正常價錢,而且係高質素嘅
翻啅:
CP值高一定會返嚟食,我見喇沙好香,下次一定要叫黎試下
2022-01-11 1108 瀏覽
大埔真係好住👀又多好野食😼🍽🍽今次呢間係正消防局對面 對住8號花園門口係落地大玻璃 企企理理望入面都裝修幾好 似cafe☕️坐低叫左個香茅🐖豬扒🥩摻摻 🍜小食叫左沙嗲雞肉串燒 配一杯黑糖珍珠鮮奶講左環境先 好多都係卡位 坐得舒服地方乾淨餐廳門口用落地大玻璃呢個做法幾聰明 可以善用自然光 加埋餐廳裏面主要用黃光 暖色系格調豬扒味道啱啱好唔會太咸 摻摻混合左兩種麵條分別係米粉同埋油面 相映成趣✨串燒正常 杯黑糖珍珠鮮奶有驚喜 珍珠好煙韌 好好咬 適中既硬度 黑糖岩岩好 因為坊間實在太多落糖落得太勁☃️ 飲得出係用鮮牛奶👍🏻🐄🐄🐄🐄🐄而唔係花奶 奶精 水溝出尼既所謂鮮奶我見餐牌上面有其他星 馬 泰既菜 例如椰香咖央 可惜太飽食唔到😹有機會再食!
大埔真係好住👀又多好野食😼🍽🍽
2022-01-11
  • 沙嗲雞肉串燒
  • 黑糖珍珠鮮奶
2022-01-10 96 瀏覽
今次黎到太和食過午餐先~佢呢間既lunch set 幾多選擇, 而且幾抵食! 就吸引左我入去~我哋兩個人點左2個 lunch set +小食+飲品香茅豬扒喇沙摻摻 $56一黎到賣相顏色相當靚,即刻流晒口水!首先飲左啖湯睇下咩料先,湯底椰香味重,加埋濃郁喇沙微辣嘅香料。嘩!不得了!麵條內有油麵及米粉,配料方面有香茅豬扒、魚片、豆卜同蛋!份量好多,d 配料同油麵同米粉入晒味!招牌無骨海南雞飯 $56 <必食>當然一定要試下佢個招牌無骨海南雞飯啦!係無骨架!!!岩晒我呢d懶人。果然係佢個招牌菜! 佢個雞好鮮嫩~又勁滑!配埋佢d醬料同埋油飯一齊食~又香又好食!白雲酸辣鳳爪 +$15 鳳爪有6舊~酸辣岩岩好,唔會太辣! 又勁爽口,重點都係無骨!大大啖咬,食完勁開胃。必叫馬鈴薯炸蝦卷2件 +$20 呢個唔係到到都有架!緊係要試埋佢啦!馬鈴薯絲捲住隻蝦落去炸佢,諗起都覺得要好多功夫。外皮炸到金黃色好香脆,隻蝦好大隻,好新鮮,爽口彈牙黑糖珍珠鮮奶 +$16 濃旭既鮮奶+黑糖~又香滑又夠味。 珍珠”依依unun”~好有咬口! 幸福既感覺又黎~凍仙草奶茶 +10茶味濃旭~又無苦澀味,配埋
今次黎到太和食過午餐先~

我哋兩個人點左2個 lunch set +小食+飲品

香茅豬扒喇沙摻摻 $56

一黎到賣相顏色相當靚,即刻流晒口水!
份量好多,d 配料同油麵同米粉入晒味!

招牌無骨海南雞飯 $56
<必食>

白雲酸辣鳳爪 +$15

馬鈴薯炸蝦卷2件 +$20
呢個唔係到到都有架!緊係要試埋佢啦!

黑糖珍珠鮮奶 +$16

凍仙草奶茶 +10
茶味濃旭~又無苦澀味,配埋仙草一齊~好冰涼!
凍仙草奶茶
香茅豬扒喇沙摻摻
招牌無骨海南雞飯
2022-01-09
凍仙草奶茶
香茅豬扒喇沙摻摻
招牌無骨海南雞飯
話說早兩日去完大尾督踩單車🚴‍♀️當晚係禁晚市堂食前的最後一晚🤮踩完單車又鬼咁肚餓😵‍💫😵‍💫拿拿淋出返大埔睇吓有咩好野食先👀對於大埔極唔熟路嘅我哋🥸見到有間叫做果子嘅馬來西亞餐廳好多人幫襯👀對於作為馬拉菜死忠粉絲既我😹好自然就入去左幫襯🤪餐廳裝修走返比較港式的路線😀一坐低服務員放低menu就介紹左個$228二人套餐比我地套餐可以揀一款沙律,一款主菜,一款主食同埋兩杯飲品🤭十分抵食由於極度肚餓,所以我哋諗都唔諗就揀左呢個套餐😬燒豬頸肉沙律🥗豬頸肉烤得十分香口,蔬菜亦非常新鮮,配合埋微酸的醬汁,十分開胃😋份量都幾多吓😙辣蟹醬軟殼蟹火山包🦀(另+$48)未食已經佢嘅埋賣吸引了😍麵包內裝了青口,大蝦,蜆同埋主角大大隻的軟殼蟹🦀海鮮非常新鮮😋蜆肉大隻無沙,大蝦肉質爽彈,青口新鮮無雪味👍🏻軟殼蟹炸到甘香酥脆,配合埋特製醬汁,令海鮮更加鮮味無比,最後麵包吸哂所有海鮮同醬汁更加是精華所在🤤🤤香茅豬扒拼南乳雞翼藍蝶花椰漿飯🦋這個藍色的飯看起來非常夢幻🤩入口更日滿滿的椰香味南乳雞翼十分惹味😋香茅豬扒肉嫩無筋👍🏻加埋咸香的魚仔送飯一流😬傳統咖央多士 (另+$22)食馬拉菜點少得佢,多士烘得十分酥脆,每次無論
話說早兩日去完大尾督踩單車🚴‍♀️

對於作為馬拉菜死忠粉絲既我😹
好自然就入去左幫襯🤪

餐廳裝修走返比較港式的路線😀
一坐低服務員放低menu就介紹左個$228二人套餐比我地
由於極度肚餓,所以我哋諗都唔諗就揀左呢個套餐😬

燒豬頸肉沙律🥗

份量都幾多吓😙

辣蟹醬軟殼蟹火山包🦀(另+$48)

香茅豬扒拼南乳雞翼藍蝶花椰漿飯🦋

這個藍色的飯看起來非常夢幻🤩入口更日滿滿的椰香味
南乳雞翼十分惹味😋
香茅豬扒肉嫩無筋👍🏻
加埋咸香的魚仔送飯一流😬

傳統咖央多士 (另+$22)

食馬拉菜點少得佢,多士烘得十分酥脆,每次無論食到幾飽都一定要叫黎試吓

飲品方面我地叫左💁🏻‍♀️
芝士奶蓋奶茶
芝士奶蓋茉莉綠茶
兩款茶底都非常清香
奶蓋亦非常濃厚👍🏻

下次大家黎開大埔踩單車嘅話,就得要黎試吓啦😀
2022-01-06
上網睇到介紹,比呢到既火山包吸引,難得入黎大埔就黎試試,不過就有d失望。🔴藍碟豆花椰漿飯軟要左南乳雞翼、牛腩同豬,配料都幾豐富:有花生、青瓜雞蛋、蝦片同辣醬配飯黎食,見到個顏色好特別既飯,用打咭都好靚,不過就無乜味道。牛腩同豬都幾好食,但個雞翼就食唔出有南乳味。跟餐就優惠價加左森巴通菜同肉骨茶湯,兩樣味道就普通無乜特別,湯入面有d豆卜同肉。🔴軟殼蟹火山包比佢吸引而黎,上枱時都覺得好吸引,不過得隻軟殼蟹係好味,其他海鮮一般。而個醬同d包都唔好食,碟旁邊細細舊既白色麵包,完全無烘過唔脆既,食落口鞋既。而且唔係完整一粒粒切出黎既,好似求其撕出黎既。而個醬係最敗北,應該話係汁,好水狀,唔知係咖哩汁定係咩,無咩味道。樣係好吸引,但味道令人失望,食左一半就唔想食啦。🔴傳統咖央多士失望,無咖央味道,食落味道係普通多士味。🔴海南雞有雞味,而且係正宗去左骨既,味道都唔錯。個醬汁既姜蓉味略嫌淡左d。🔴海皇海鮮喇沙摻摻(帆立貝、大蝦、青口、蜆、蟹柳、魚片、豆卜、芽菜)d蜆有沙,喇沙味可以再濃d。🔴香矛椰汁海鮮煲 配飯無椰汁味,係比較清既味道,海鮮唔太新鮮,d蜆有沙。🔴奶茶芝士奶蓋普通,芝士奶蓋味道唔出。🔴薄

🔴藍碟豆花椰漿飯軟

🔴軟殼蟹火山包
樣係好吸引,但味道令人失望,食左一半就唔想食啦。

🔴傳統咖央多士
失望,無咖央味道,食落味道係普通多士味。

🔴海南雞

d蜆有沙,喇沙味可以再濃d。

🔴香矛椰汁海鮮煲 配飯
無椰汁味,係比較清既味道,海鮮唔太新鮮,d蜆有沙。

🔴奶茶芝士奶蓋
普通,芝士奶蓋味道唔出。

🔴薄荷朱古力
差!薄荷牙膏味,難飲,飲左一半就放棄。

2021-12-28 980 瀏覽
這一天我們來到太和附近,午餐時間去果子食喇沙😊午餐時段有套餐,套餐感覺都好豐富,配有飲品,再可加錢配小食,價錢都相對幾抵。我哋兩個人點左一個喇沙一個飯😊海鮮喇沙味道十分之好!首先麵條內有油麵及米粉,增加口感。湯底亦都好出色,係我喜愛嘅味道,濃郁微辣嘅香料及椰漿味,一啖一啖咁飲好滿足。配料方面有香茅豬扒、魚蛋、豆卜及蛋等等,同湯底一齊食好好味!印尼炒飯嘅炒飯底都用咗特別嘅醬汁去炒,另外配上炸蝦片、蝦、蛋等,味道都幾豐富。我哋嘅餐都配有小食。薯絲炸蝦由幼幼的薯絲捲着成為外皮,炸左之後外皮香脆,薯仔味幾香,裏邊嘅蝦都幾鮮味。炒通菜亦都炒得幾香。飲品嘅選擇都好多,我哋點左兩杯特別啲嘅。首先有奶蓋茉莉綠茶,奶蓋味道鹹香,茉莉綠茶清淡,配合埋一齊都唔錯。另外一杯黑糖珍珠鮮奶,珍珠煙煙銀銀幾好味,黑糖味道濃郁,整體來講都好香滑。餐廳午市都好多人幫襯,亦都有好多附近嘅街坊叫外賣,相信附近街坊都有對佢唔錯嘅評價。希望下次嚟我哋再試吓其他星馬特色嘢食,特別想食佢嘅海南雞飯。
這一天我們來到太和附近,午餐時間去果子食喇沙😊

炒通菜亦都炒得幾香。

2021-12-19