2009-08-04 11 瀏覽
同honey 去開北角, 順道晚飯差不多九點先到, 好在唔洗等位, 不過依然有好多客我地order 了:中式牛仔骨- 無乜特別, 有幾舊仲好 "銀", 咬唔開好似香口膠咁 ($65)特式泰國奶油蝦配4 個細細的豬仔硬包 - 勁好味, 蝦好大隻好鮮甜, d 汁唔會好辣又香口啱晒honey.....d 包 "點" 汁食好正, 用黎送白餸都gd (叫咗半斤, 每兩$16)避風糖炒蟹 - 我地order 小辣, 點知佢黎咗碟連我食開麻辣的人都覺得有點頂唔順, 結果honey 食咗一隻鉗同埋半隻腳就無食, 全碟蟹幾乎係我一個食晒味道: d 辣椒好味, 不過隻蟹麻麻地, 唔算新鮮, 肉又唔多, 膏就ok 夠, 或者因為係膏蟹啦....同埋炒得都唔入味 ($15一兩, 有d 貴)連埋兩碗白飯+ 兩支汽水埋單$520, 勁唔抵食, 呢個價錢可以去d 正宗海鮮店食d 新鮮游水海鮮大排檔仲要收5$ service charge, 勁無奈....總括, 間唔中同朋友去下ok, 不過海鮮就唔好叫好d, 如果叫小菜我諗會特別d~
同honey 去開北角, 順道晚飯

差不多九點先到, 好在唔洗等位, 不過依然有好多客

我地order 了:

連埋兩碗白飯+ 兩支汽水

2009-08-03
前日同朋友, 一行三人, 齊齊去試下依間獲 2百多個笑面o既食"市" 食飯 , 開下眼界..點知係失望o既, 亦決定唔會再試.價錢方面 : 真的偏貴 , 以市政大廈o既環境 加上 食物o既味道不是太出色, 絕對唔值. 打開餐牌 , 好多都起碼 $78 以上. (比酒樓還貴) 請番食物 :1) 馳名風沙雞 : $110一貫酒樓o既炸子雞, 不過酒樓好食d.真係無雞味, 只係層雞皮較為好味.超麻麻地..2) 墨汁墨魚丸加意粉 (另一馳名菜式) : $98Oh, Totally Disappointed! 佢一上菜, 我就 o 咀. $98 咁細碟o既?$98 入面 , 著左 $78 係sell gimmick~~完全無味道. 我d friend 都話點解連鹽都唔落粒~我第一啖食..打從心底都係依個問題.食完 , 成個口 / 碗 / 筷都全係黑色.著白色衫o既朋友 , 小心~不過雖然話細碟 , 不過實在無味無道 , 所以最後都係你推我讓下先完成依碟野.3) 豉椒炒蟶子 $98 一碟 (一隻大概 6-8cm長)唯一一碟我係覺得正o既!!辣辣地吊味,
點知係失望o既, 亦決定唔會再試.
打開餐牌 , 好多都起碼 $78 以上. (比酒樓還貴)

請番食物 :
1) 馳名風沙雞 : $110
一貫酒樓o既炸子雞, 不過酒樓好食d.
真係無雞味, 只係層雞皮較為好味.
超麻麻地..
2) 墨汁墨魚丸加意粉 (另一馳名菜式) : $98
$98 咁細碟o既?
完全無味道. 我d friend 都話點解連鹽都唔落粒~
我第一啖食..打從心底都係依個問題.
食完 , 成個口 / 碗 / 筷都全係黑色.
著白色衫o既朋友 , 小心~
3) 豉椒炒蟶子 $98 一碟 (一隻大概 6-8cm長)
唯一一碟我係覺得正o既!!
辣辣地吊味, 幾正. (辣味可要求大/ 中/小)
不過我覺得橋底辣蟹 / 辣蟹莊都係依個水準...
4) 鴨汁荷葉飯 (都係另一馳名菜) - 唔記得價錢 ; 睇以前d 人講, 好似 $80
都挺大碟架! 一打開 , 好香!
每一粒飯都有sauce包住.
都幾好味o既!
5) 甜品 - 送o既 - 薑汁涼粉
hm... 個人覺得一般. 又唔可以話差
本身都鍾意薑既食物.. 例如: 番薯糖水要多薑.
不過依個麻麻地.
埋單 : $406
加左 5% 服務費. ($98 + $98 + 110 + 80 = $386 + 19.3 = 405.3)
仲收多左 7 毫子~~ 可能方便找續卦~
後話: 食到差不多九點, 後面傳黎好嘈o既老土歌聲.
咩歌我唔記得lu.. 不過好嘈, 我四周o既枱都向後面望..
後面d 人真係慘...........
服務態度都算好. 佢地有幾個d 頭超yeah~~~
睇得出係自己人做生意.

2009-06-09
  • 豉椒炒蟶子
2009-06-06 28 瀏覽
The last time I was here was about two years ago on a hot summer night. I guess it is about time to try this place again. Booked a table for 4 @ 7pm and we arrived at 7:05pm. The place was fully packed already and I approached the staff notifying him of our booking. "You are late Mister! You dare to be late !? Brave indeed!" said the staff; and I replied , "I am sorry, we got lost, we rushed up as fast as we can already." Apparently our table was already taken over by someone because we were 5 mins late but the staff nonetheless pointed us to the only remaining table for 4 on the side. As I walked past the staff, he said to me, "Don't be late next time, be on time!" I would not considered them as rude but rather being sarcastically friendly I guess. Once you try to get them to talk (through ordering and chit chatting), they are actually very friendly and helpful. To my understanding, this place is run by members from the same family but each one of them has their own style and unique appearances. One with punk hair, one with long hair and one with Urban Afro style. An interesting scene indeed.
We were approached by different brands of "beer girl" but instead of trying the usual Carlsberg or Tsing Tao beer, we opted for a German one named Erdinger and shared the beer using the special "Fighter Bowl." Although there were only 4 of us, we ordered alot! Most of the dishes are famous dishes. It seems there are so many so-called famous dishes that there are still a few we did not order. (Sorry for those who cannot read Chinese, I will try my best to find the English translation for the dishes below, forgot to take a picture of the menu)

(1) 豆豉炒蟶子 (2) 黃金蝦 (3) 風沙雞 (4) 墨汁墨魚丸意粉 (5) 金銀蛋唐生菜 (6) 鴨汁荷葉飯 (7) 椒鹽九肚魚 (8) 炸榴槤 (9) 薑汁涼粉 ... o my, 9 dishes !
(1) 豆豉炒蟶子 (Bamboo Clams / Razor Clams)
For some reason, there seemed to be more shells than the actual meat inside. Maybe it was my incorrect perceptions due to the dark sauce. Overall, it was a nice dish but I think the sauce was abit too rich that it overtook the taste of the fresh clams.
(2) 黃金蝦
This dish is known for its high colestro content but eating it once in a while is fine! I like the way how they prepared it because unlike many places which claim to be famous with this dish, extremely thick batter are used to fried the shrimps and they are usually so salty. The way they prepared it here seems different, a very thin layer of batter and not too salty while maintaining a very rich taste of salt egg yolk. Two thumbs up !
(3) 風沙雞
My perception of a good 風沙雞 is to have a very crispy skin and ALOT of fried garlic. However, I am not a big fan of those fried garlic so I usually would shove those aside. The 風沙雞 we ordered did not come with tons of fried garlic as I would have expected, instead there were just little sprinkled over the top. Although the skin was not particular crispy, the fact that it came with little fried garlic made me really happy.
(4) 墨汁墨魚丸意粉
Another famous dish from this place; however, I wanted to know why. Is it suppose to taste like that? I mean is it suppose to have ... ... ... ... ... ---->
2009-06-04
2009-06-06 72 瀏覽
由三月等到六月,終於可以來「東寶小館」會一會傳說中的「風沙中的戰鬥雞」。一行十一人在七時半前到達,坐在貨物升降機對出的位置,算是自成一角。是晚搞手一早已預訂了五款菜色,另再多點八款菜色,如下︰炸芝士青瓜雲吞豉椒炒聖子牛肋骨包生菜狗仔鴨椒絲腐乳炒通菜九層塔炒齋黃金蝦墨汁墨魚丸鴨汁荷葉飯風沙雞芥辣魷魚絲炒麵藍莓芝士蛋糕薑汁涼粉開餐前先來兩支麥啤「ERDINGER」,當然要用冰凍的戰鬥碗來品嚐,苦澀味不重,對不多嚐啤酒的我來說實在是不錯。一籃「炸芝士青瓜雲吞」先上桌,厚厚的雲吞皮,內裡包著已被炸溶的芝士,另加一顆小小的青瓜,在濃郁中點綴一下,一啖雲吞一啖啤酒,相當匹配。「豉椒炒聖子」的辣味有點重,聖子嫩小而鮮甜,唯獨未夠乾身,否則評價會更好。再來一味辣的菜色,就是「牛肋骨包生菜」,材料切得十分細碎,老實說,要分辨是那種材料確是有點困難,味道方面沒啥特別,辣味有點過了頭,如不用生菜包著食,用白飯來送會更合適。聽說「狗仔鴨」的由來,是因為此菜色的烹調方法,正是用炆香肉的方法改良而成,我未有食過香肉,亦沒有打算品嚐,所以未知是否屬實。味道濃郁,汁濃至漿口,鴨的味道已被帶南乳味的醬汁蓋淹,感覺是「吃

炸芝士青瓜雲吞
芥辣魷魚絲
炒麵
藍莓芝士蛋糕
薑汁涼粉

聽說「狗仔鴨」的由來,是因為此菜色的烹調方法,正是用炆香肉的方法改良而成,我未有食過香肉,亦沒有打算品嚐,所以未知是否屬實。味道濃郁,汁濃至漿口,鴨的味道已被帶南乳味的醬汁蓋淹,感覺是「吃名多於吃味」的一道菜。

「椒絲腐乳炒通菜」炒得乾淨利落,仍帶翠綠,唯獨味道淡了一點。另一道蔬菜類「九層塔炒齋」,九層塔、松子、百合、四季豆等等,用一個脆底盛著以上材料,令口感爽脆合一。

膽固醇超高的「黃金蝦」是自己所愛的食物之一,未知這裡的水準如何。中蝦夠新鮮,咸蛋黃乾身得來薄薄地包著全隻蝦,可以說是集咸香鮮於一身。其實水準已十分不錯,但自己仍然覺得已結業的「順德魚王」做得出色一點。

跟著來的仍然是海鮮類別的「墨汁墨魚丸」,黑漆漆的墨汁完全蓋著半口大小的墨魚丸,墨魚夠彈牙,味道不太濃,平心而論,又是一道「吃名多於吃味」的菜色。「芥辣魷魚絲」伴著一碗炸米粉前來,黏一點在魷魚上,可為口感上帶點香脆,芥辣的刺鼻度雖不太強,但已足夠令你感動流淚,是一道過口癮的菜色。

「鴨汁荷葉飯」端上桌時己感到份量十足,打開頂層荷葉時,馬上看見與鴨汁撈得均勻的飯,飯粒軟而不黏,鴨汁濃郁夠稠,帶淡淡的荷葉香,與往常吃過的荷葉飯感覺不同,只是配料不多,不是每碗飯也可分配到。

主角「風沙雞」終於登場,雞比想像中大隻,皮薄而脆,肉厚而嫩,但雞味不重,只好點些伴來的南乳醬汁來提升味覺感應。此菜雖未至於十分出色,但作為結尾前的高潮,仍然是卓卓有餘。

今晚的「美點雙暉」分別是「炒麵」、「藍莓芝士蛋糕」及「薑水涼粉」。「炒麵」的麵身頗幼,炒得夠乾身,由於沒有加入甚麼材料,固味道偏淡,但其實帶著淡淡的麵香,反而令我喜歡。

一號甜品「藍莓芝士蛋糕」的水準也不賴,濃郁的藍莓頂層,餅心同時混合了點點藍莓在內,甜味適中,餅底結實得來又夠脆身,估不到在中式食店可以吃到一件有水準的西式芝士蛋糕。

二號甜品「薑水涼粉」賣相其實有點可怕,因為涼粉不是慣常的粒狀,而是細細的條狀,薑水的辣味與甜味的分配是七比三,十分恰當,令已十成飽肚的我也忍不住吃了一整碗。

整體的食物水準是合格有餘,或許是自己期望過高。服務亦快手有禮,環境是大路的街市大樓熟食市場格局,不喜歡的自然不會來。場中頗多外國人士,亦有一包數圍的團體人士。噪音指標已爆燈,與對家說話也有點困難,如想開懷暢飲十分適合,但如果只想輕談淺酌則不用考慮。
「傳說中的戰鬥碗」
「豉椒炒聖子」
「狗仔鴨」
「黃金蝦」
「墨汁墨魚丸」
「鴨汁荷葉飯」
「風沙雞」
「藍莓芝士蛋糕」
2009-06-05
2009-05-30 20 瀏覽
"Stupid"是我模仿名人金句後加的設計對白,不過意思是原汁原味的。詳情篇末再說。難得召集師兄姐弟妹們美食之旅,當然是要名菜盡出吧。先來醒胃前菜芥茉魷魚,wasabi汁緊緊包住每條魷魚,冰冰涼涼配合微辣的汁醬,對我來說是一條接一條的好味之選。吃過多次黃金蝦後,明白到菜式本身就是膽固醇之友,要吃就去盡點,始終是東寶的算是上乘之算,外表最黃金,毫不吝嗇的咸蛋黃油滲入肥美的中蝦內,加入炸得香脆的蝦殼,實在過癮。狗仔鴨菜底是在扮狗仔肉的鴨仔乎?在精銳盡出的一餐來說不算是很深刻的一味,但單論鴨的肉質又確不是一般製鴨方法可比。那濃濃的醬汁確是夠特別的。蟶子肥大肉厚,製法也已是不俗,可是味道卻也不突出,可能是不當造吧?風沙雞一般,個人認為跑馬地嫦記的風沙雞(2008-04-08食評)比較好一點。魷魚春滑蛋連多士texture古怪,問題就在於那滑蛋滑得來還帶點"潺",是那春的問題麼?試過就算了。其他的菜和荷葉飯,是大排檔應有的水準,夠鑊氣足料。是日highlight來了,其他菜式差不多吃完,點了的炸榴槤還未見蹤影,於是便舉手想催催,怎料召來了老闆sammi,一問之下,便被其捉住還未放下的手指教「炸榴
詳情篇末再說。
對我來說是一條接一條的好味之選。
肥美的中蝦內,加入炸得香脆的蝦殼,實在過癮。
醬汁確是夠特別的。
比較好一點。
水準,夠鑊氣足料。
還未放下的手指教「炸榴槤嘛?係De-ssert!甜品!食晒先上啦,明
無?
」當然老細實在沒有惡意,也為大家加添了難忘氣氛,或許這才
是大排檔吧?不過更重要的是,此De-ssert確是確是異常值得highlight
的一味,人造的綠色外表包著大大的榴槤內涵,經過有如炸天婦羅的
過程,吸收了炸油的味道和熱力後,使平日人人愛惡分明的榴槤也變
得平易近人,全檯不論平日吃或不吃榴槤的,也爭著吃過不停。沒有
膽量的那位,只能說句你走寶了。
嘈是嘈了點,迫也是迫了點,串也又串了一點,但東寶的食物和環境
所帶來的氣氛實在是其他地方不能比擬的。
延伸閱讀:想了解De-ssert多一點,蕭sir幫到你:
大挑戰-唔係唔試下嘛?
大挑戰-唔係唔試下嘛?
2009-05-23 14 瀏覽
星期五同朋友去試下呢間高評餐廳, 點知冇咩驚喜,,,我地一行四人冇訂位, 八點三開始等位, 九點半先有得入座...坐底之後覺得唔係好對路, 間食店開恆個喇叭播D ROCK音樂...真係嘈到爆炸...我覺得食飯食成咁...真係有D受罪...想清清靜靜食餐飯....免!餐牌有三句野, 真係好離譜, 內容大致如下:1) 訂台時間下午二時至五時, 其他時間我地會好忙, 唔會有人聽你電話2) 食物要等三十分鐘, 肚餓就點D小食食住先3) 開瓶費30蚊, MUST CHARGEWA! 咁寸爆既野都寫得出, 真係一D都唔客氣...今時今日咁既服務態度, 我睇到真係唔會再幫襯佢!!!懶係巴閉咁...我地點左五樣野食1) 風沙雞...$110半隻, 脆皮, 不過肉質鞋口, 冇咩驚喜...2) 荷葉飯...$80足料, 有荷香, 入味, 好食3) 魚湯浸黃牙白...$68, 味道OK, 不過份量唔夠...唔抵食...4) 沙拉骨...唔記得幾錢, 得骨, 完全冇肉, 只係食個味, 不知所謂!!!5) 椒鹽鮮魷...$68...OK, 冇咩特別, 同出面大排檔冇分別藍妹啤25蚊一支...最攪笑係佢比個叫做『
星期五同朋友去試下呢間高評餐廳, 點知冇咩驚喜,,,

我覺得食飯食成咁...真係有D受罪...

想清清靜靜食餐飯....免!

餐牌有三句野, 真係好離譜, 內容大致如下:
2) 食物要等三十分鐘, 肚餓就點D小食食住先
3) 開瓶費30蚊, MUST CHARGE

WA! 咁寸爆既野都寫得出, 真係一D都唔客氣...
今時今日咁既服務態度, 我睇到真係唔會再幫襯佢!!!

懶係巴閉咁...

我地點左五樣野食

2) 荷葉飯...$80足料, 有荷香, 入味, 好食

4) 沙拉骨...唔記得幾錢, 得骨, 完全冇肉,
只係食個味, 不知所謂!!!

藍妹啤25蚊一支...最攪笑係佢比個叫做『戰鬥碗』既碗來飲...
攪到我地無LALA劈左兩支...

+5%小費....離譜!

總括來講, 貴夾唔飽, 嘈到頭痛...
2009-05-22
2009-04-18 220 瀏覽
我和男朋友一起吃晚飯, 好味道, 我地7點鍾己經去到, 所以吳洗"等位", 一去到就有位, 但係要"搭台".......(1)牛肋骨包生棻......好野味, 加埋D三種調味料, 更"好味" & 更"野味"(2)墨汁墨魚丸意粉.......墨魚丸勁彈牙, 但係吃完後, 成個口都是"黑色"(3)黃金蝦......都好味, 味道無特別, 勝在"蝦"夠脆***吃完都勁飽, 三個小棻, 夠曬飽**但係要收加一服務費
***吃完都勁飽, 三個小棻, 夠曬飽
**但係要收加一服務費

牛肋骨包生棻
墨汁墨魚丸意粉
黃金蝦
2009-04-09
牛肋骨包生棻
墨汁墨魚丸意粉
2009-04-13 58 瀏覽
完成了南丫島之旅後, 爸爸想吃一餐美味的晚餐, 記起openrice內東寶的食評, 所以在沒有訂位的情況下碰碰運氣!去到見到個場爆晒, 所以連忙問問0係邊隻攞位, 拎左非之後, 就0係一個狹小的空間同一大班人共處一小時, 繼續我未完的排隊之旅。由七點等到八點幾, 終於都有位了。由於家人不太好海鮮關係, 叫左下的野食墨汁鮮魷-好味, 鮮魷新鮮, 墨魚汁不太漏魚香茄子魚雲煲-好味, 我的至愛鴨汁荷業飯- 好香, 好濕, 好好味, 份量好大, 五個人食都嫌多京都骨-家人喜愛. 好入味, 好脆, 男友話好味過outback個ribs火腩豆腐-個豆腐好味椒鹽九肚魚-外面脆, 入面軟林林是晚風沙雞賣晒, 可惜可惜真的值得為佢等!開頭覺得呢間鋪好串, (店內的字眼, 什麼我們不賣米粉及干炒牛河, 請問不要再問, 或是過左5:30他們忙得很, 電話打到死都冇人聽等等), 但佢地串得起的。

墨汁鮮魷-好味, 鮮魷新鮮, 墨魚汁不太漏
魚香茄子魚雲煲-好味, 我的至愛
火腩豆腐-個豆腐好味
椒鹽九肚魚-外面脆, 入面軟林林

是晚風沙雞賣晒, 可惜可惜

真的值得為佢等!

漁香茄子魚雲煲及墨汁墨魚
漁香茄子魚雲煲及墨汁墨魚
  • 太多
2009-04-07 9 瀏覽
是晚本來預10人飯局, 成班友仔放哂半飛機型式, 得返4個人去, 唉~以後都係唔預咁早約人喇墨汁墨丸意$98 已經一早做好心理準備先嚟, 點知都比呢個意嚇親!!!!真係好黑呀......同d廣告彩嘅黑色顏料都一模一樣, 仲要有dd杰杰地, 所有掂完個意嘅碗筷都報銷, d待應唔洗叫都主動比過d新碗筷我地用, 事關真係水洗都唔清呀! 墨丸少許彈牙, 又未去到好彈嘅地步, 不過食得出好新鮮呀!個意粉煮得個時間好好, 只係個汁實在好濃味, 好清楚聞到墨汁味之餘, 即係聞到同食到好腥嘅味, 比較難接受, 好彩個份量係好少嘅, 一個人都食得哂, 不過我地就唔會囉~呢個都算係一個幾特別嘅菜, 大開眼界!不過如果問我地嘅話, 都應該唔會再叫下次鴨汁荷葉飯$80 我唔會話佢差, 但亦唔覺好好食, 因為成個都好濕(本人較為鐘意食咬落一粒粒嘅飯), 唔係好香, 不過好多碎饀, 譬如菇呀咁, 同埋真係唔好睇少個份量, 4個人食唔哂囉, 我唸起碼6個人先叫呢個會好好多, 因為你仲想叫第d餸架嘛蟶子兩食(蒜蓉蒸 / 豉椒炒)$38 x 4 = $152 個笑面係想比呢隻巨型又爽口甜美嘅蟶子嘅, 大家都認為用

墨汁墨丸意$98
鴨汁荷葉飯$80
蟶子兩食(蒜蓉蒸 / 豉椒炒)$38 x 4 = $152
個笑面係想比呢隻巨型又爽口甜美嘅蟶子嘅, 大家都認為用蒜蓉開邊蒸都係好一般, 冇乜特別, 反而個豉椒炒就冇得頂!!!!真係讚口不絕!因為個汁較得非常之好, 濃度又適中, 唔太杰 / 稀, 好夠惹味但又唔會食完就已經渴死, 之前去開好幾間都冇呢度炒得咁好手勢, 唔會熟過頭又仲好嫩同彈牙.....食咁少真係唔夠喉
沙拉骨$55
唔夠餸夾硬叫多個, 見到人地嗰碟好靚仔, but剛巧我們嘅就炸過火咗, 黑咗d, 食落係真嘅有幾多骨, 唔會好似出面嘅全部啖啖肉, 可讚嘅係佢呢度唔會求其落沙拉醬上面就算, 而真係有兜過, 每一邊骨都沾得到醬

P.S. 最後送個蕃薯糖水, 夠薑!!!!!!!正呀!!!!!!
食過呢次之後都明白點解咁多人讚, 碟碟都真係有功架, 材料新鮮, 做野又快手, 你話有禮貌就難d喇, 不過食得大排檔都可以不洗咁介意嘅, 呢度如果唔係咁貴(仲要收5%charge), 我都會再嚟多試幾味
4個人4個餸埋單$404
2009-04-07
  • 豉椒炒蟶子!!!
經同事介紹後,一行 8 人去到東寶。已經聽過佢多人,所以早幾日既下午已 book 定位,服務生都好有禮貌話可能要等一等位。今日 7:40pm 遲左 10 分鐘到已經俾人 cancel 左個 booking.....後尾有個哥哥仔話「哦,遲大到個位小姐呀?」Orz....只是 10 分鐘 jeh.....一坐底顧住影相,侍應生叫落單既時候,淨係記得呢度見過人食乜就照嗌。Carlsberg 姐姐過黎話其他啤酒都係廿幾蚊,得 Carlsberg 係 20 蚊,為左要佢個戰鬥碗,一於啤啤佢。雪凍左既碗飲啤酒真係好有 feel,這才是王道,乾!沙拉骨 - 有sesame and salad 醬並沒有蓋過個肉味,都算淋都幾好味墨汁墨魚丸麵 - d 墨汁好犀利,染左對筷子同個咀做黑色!墨丸炸左少少,所以好香口,不過意粉就無味,得過黑字,份量亦不多。南乳炸豬手 - 我都唔食豬手既,不過個個都話好味姑且一試。豬手外層好脆,肉質暖而淋,點埋個南乳醬,正!黃金蝦 - 12 兩 = 10 隻 - 全部大大隻爽蝦呀,個外層既咸蛋味唔會太咸!牛仔骨煲 - 牛仔骨都 ok 啦,有 d un。大肚婆抄飯 - 唔知係咪
經同事介紹後,一行 8 人去到東寶。

牛仔骨煲 - 牛仔骨都 ok 啦,有 d un。

大肚婆抄飯 - 唔知係咪以前係俾大肚婆食架呢?好多薑同叉燒係入面!不過真係幾咸。

豉椒抄蜆 - 無蟶子呀
,不過蜆好大隻,好肥美同新鮮,唯一遺撼係份量少!

蝦醬抄通菜 - 都抄得幾爽。

有個侍應哥哥定時會過黎清理碟收骨,同埋又 offer 送我地食蕃薯糖水,好辣,勁重薑味,而且份量亦係剛剛分到 8 碗,碗都有蕃薯實無走雞!

高檔的大排檔,要收 5 % service charge,同埋環境係幾嘈囉。

記得留意 menu 上攪鬼的警告字眼。

訂座限定
無乾抄牛河賣
2009-03-31
訂座限定
無乾抄牛河賣
  • 以上全部
2009-03-31 19 瀏覽
1.炸茄子加甜酸汁呢個要黎送啤酒一流.有機會一定要叫啤酒,因為佢隻"戰鬥碗"好攪野,仲有就係佢將隻碗雪到冰咁涷,天熱飲簡直一流!!!!!2.豉椒炒蟶子d蟶子都有手指咁粗,味道唔錯,新鮮3.風沙雞呢個雖然都叫招牌菜,不過一般而已,其實即係炸子雞4.黃金蝦味道拍得住澳門"水佬榮",當然無咁大隻蝦,味道亦都係"水佬榮"再好些少.價錢係貴咗d,不過但試無妨.5.蒜茸豆苗大大碟6.炸榴槤是日因為不夠供應,本來碟有十隻,後來變成我同朋友仔每人一隻,共四隻.一生從未食過榴槤的我幾經朋友勸誘下,終於踏出歷史性第一步,聞落真係好臭,臭到我爭d想調頭走咁滯,不過食落又幾好味.佢整得好的骰,好似個布袋咁,我d朋友話d榴槤唔夠好,但係小妹都未食過榴槤,唔知咩野叫好唔好,但係我覺得好食lor.呢個強列推介作飯後甜品,每人一個會好d,食得多會太飽滯下次會想試吓食佢個炒麵同南乳豬手,因為見隔離臺食好似好正咁.
1.炸茄子加甜酸汁

2.豉椒炒蟶子

d蟶子都有手指咁粗,味道唔錯,新鮮

3.風沙雞

呢個雖然都叫招牌菜,不過一般而已,其實即係炸子雞

4.黃金蝦

• 炸茄子加甜酸汁
  • 黃金蝦
  • 炸榴槤
2009-03-29 25 瀏覽
一行廿多人來提早團年, 地點是搞手早已選好, 雖說訂了位都要等上半小時才有得入座, 而且熟食中心外條隊真係長到你唔信。身為北角原居民竟然才第一次來東寶, 真係講起都無人信; 不過此高檔大牌檔又真是要多人來才夠熱鬧盡興的。其實東寶在這個熟食中心幾乎是獨市生意, 他一個估了三五七個舖位, 剩下的另一家店當然門可羅雀, 但為何又可以生存到的呢?菜色也是搞手寫定的, 大家一坐下, 先來一人一隻戰鬥碗啤啤佢先啦! 之後食物便嘩啦嘩啦地上桌了, 實在太多, 記得就寫啦:炸乳鴿 - 吃了一邊, 炸得太勁的東西其實我不大喜歡, 也不算出色菠蘿咕嚕肉 - 給我搶到一件, 幾爽口咸魚蓉炒芥蘭 - 很油呀瑤柱扒豆苗 - 也是很油, 比前者好一點豉椒炒蟶子 - 蟶子都算大隻, 炒得相當惹味, 新鮮爽脆, 所以很快清碟!南乳炸豬手 - 這裡的名菜之一, 當然不錯; 豬皮炸的不乾, 其實最好的部份是鹹香的南乳汁黃金蝦 - 這個也炸得很透, 黃金蛋黃均勻地鋪在蝦上, 連殼都要吃下呢!墨汁墨魚丸意粉 - 又一名菜, 別怕它一碟烏卒卒的, 墨魚丸看/吃得出是手打之作, 有點粗獷的味道, 墨汁有點點的腥味, 不過墨魚就是

菠蘿咕嚕肉 - 給我搶到一件, 幾爽口
咸魚蓉炒芥蘭 - 很油呀
瑤柱扒豆苗 - 也是很油, 比前者好一點
墨汁墨魚丸意粉 - 又一名菜, 別怕它一碟烏卒卒的, 墨魚丸看/吃得出是手打之作, 有點粗獷的味道, 墨汁有點點的腥味, 不過墨魚就是這樣的啦, 雖不算特別好吃, 但也是物盡其用的好例子呢!
牛肋骨肉生菜包 - 事前不知道菜名, 不知就裡的就吃下了; 肉碎其實味道似羊肉 (所以連我也騙到了哈哈), 還帶點咖哩味 (加了旁邊的不知名香料之後更似), 令我添吃了好幾次!

東寶沙拉骨 - 沙拉骨我一向麻麻, 主要是不滿沙律醬鋪在肉上像白膠漿。今晚的好在有點肉地, 卻又不是很驚為天人這樣囉。
鴨汁荷葉飯 - 色水夠, 要努力一點才嘗到荷葉味, 不過飯身軟淋度適中, 鴨汁也夠濃味; 大大包的荷葉飯要我們不斷鼓勵在座的壯丁添吃才能完成!
大肚婆炒飯 - 即是蝦醬炒飯, 因為蝦醬的香味連隔離枱都聞到! 除此之外還有薑的辛香, 配合鹹香濃烈的蝦醬, 加上炒得乾身的飯粒, 個人愛這個多於鴨汁荷葉飯。
金銀蛋莧菜 - 普通啦
椒鹽鮮魷 - 東寶處理炸物的確有一手, 這個也是炸的金黃誘人, 不過其時我已飽得差不多了
黑椒牛仔骨煲 - 沒吃
芋頭煲 - 也是很飽, 沒怎麼吃, 芋頭不太夠粉綿啊
魚湯浸時菜 - 終於有一味清淡些的東西了, 正所謂久旱逢甘露, 特別好吃; 老實說只要菜夠鮮嫩的話是怎也不會做得差, 這裡的還是有水準的
甜品是番薯糖水, 想是冬季限定吧, 不然怎麼沒有別人寫的薑汁涼粉呢? 本人對薑味食品有所偏好, 也覺得這個蕃薯糖水很夠「薑」
藍莓芝士餅 - 在大牌檔食芝士蛋糕, 真是未試過呢, 賣相粗枝大葉, 但其實味道還有點驚喜呢: 芝士固然不是滑滑的, 消化餅底也可以壓的實一點, 但 homemade 的感覺與食店的「原始」風味一脈相承。

除了食物之外, 原來東寶一直人氣高企, 還有一樣獨門武器 - 老闆露比! 他很易認, 火箭頭狗牙邊水鞋的便是他了。老闆整晚滿場飛, 又講英文又逐枱跟人乾杯的, 果然跟演藝界有點淵源呀。後來又勁播的士高音樂, 搞到全場 high 哂!

怎麼說, 街市的環境也不要期望太乾淨的了, 不過這裡光猛得來地下又乾爽, 算是很不錯的了。

很高興的一個晚上, 值得一笑!
戰鬥碗!
戰鬥碗!
2009-03-22 12 瀏覽
同爸爸媽媽一齊食order 左 黃金蝦,墨魚丸麵, 風沙雞(半隻), 麵豉醬唐生菜唐生菜係幾得意,幾特別,食到成口成碗都黑曬, 墨味香, 墨魚丸好吃, 但意粉普通, 份量少,索價$99,頗貴風沙雞(半隻)炸得個皮幾脆,又唔會太咸,好吃麵豉醬唐生菜唐生菜, 很普通最好吃是黃金蝦, 食得出用新鮮蝦, 同咸旦黃出乎想像的配合, 很好吃$110 9隻蝦....好貴呢街市地方都預左唔會坐得舒服,不過d枱一陣臭味....食得唔係好舒服=v=下次想吃南乳豬手,荷葉飯, 好多人叫, 好似幾好味呢!!
同爸爸媽媽一齊食
風沙雞(半隻)炸得個皮幾脆,又唔會太咸,好吃
麵豉醬唐生菜唐生菜, 很普通
$110 9隻蝦....好貴呢
下次想吃南乳豬手,荷葉飯, 好多人叫, 好似幾好味呢!!

2009-03-22
  • 黃金蝦
2009-03-16 13 瀏覽
東寶小館已聽聞過不少飲食節目的介紹,於是朋友帶來,即管一試!!!當日BOOK左6點半晚餐,所以無需等位,但已經坐滿8成人,果然' 響晒朵' !!!!我們總共7人,叫了7尾送~南乳炸豬手 (炸到乾晒,唔好食)風沙雞 (可以接受,但肉質唔夠滑)黃金蝦 (唔錯,可以再脆d)沙拉骨 (唔係好match)醉乳鴿 (好入味,好食)XO醬炒豬喉嚨 (呢個真係要介紹,好食又惹味,極速掃清)菜湯 (好普通)~總括黎講食物冇乜特別,但戰鬥碗幾型~
我們總共7人,叫了7尾送~
南乳炸豬手 (炸到乾晒,唔好食)
風沙雞 (可以接受,但肉質唔夠滑)
黃金蝦 (唔錯,可以再脆d)
沙拉骨 (唔係好match)
醉乳鴿 (好入味,好食)
XO醬炒豬喉嚨 (呢個真係要介紹,好食又惹味,極速掃清)
菜湯 (好普通)

~總括黎講食物冇乜特別,但戰鬥碗幾型~
  • XO醬炒豬喉嚨 醉乳鴿
2009-03-15 18 瀏覽
嘩, 6點黎到, 都已經有9成TABLE坐左.叫了南乳炸豬手 - 冇咩肉 , 但都JUICE風沙雞 - 皮脆但冇CHICK味, 可能是用上冰鮮CHICK荷葉飯,荷葉飯好大個,只售88, 味道唔錯, 係個色深D姐墨魚麵 - 墨丸好彈, 食完成口都黑色 .黃金蝦 - 超級正!!! 咸蛋黃好香!椒絲腐乳通菜, 很入味l
嘩, 6點黎到, 都已經有9成TABLE坐左.
叫了南乳炸豬手 - 冇咩肉 , 但都JUICE
荷葉飯,荷葉飯好大個,只售88, 味道唔錯, 係個色深D姐
墨魚麵 - 墨丸好彈, 食完成口都黑色 .
黃金蝦 - 超級正!!! 咸蛋黃好香!
椒絲腐乳通菜, 很入味l

2009-03-15
慶祝紀念