2015-05-29 1366 瀏覽
平日一個人的時侯,間中也會到東城下午茶,原因是不用等位和價錢便宜,星期一至五下午茶,$16可選2款特定點心,而且點心款式也算多; 星期六/日價錢會有輕微上調,但也尚算合理。是日星期六,一行三人到東城下午茶。三個人點了:炸沙翁—顏色偏啡,應該是炸的油較舊,沙翁入口較實,不鬆軟,沙糖太多,過甜。聯想到大澳某店的出品,東城的沙翁算是不合格了。甜薄罉—上枱外皮煎至濃濃的,外皮較硬,內有椰絲花生,味道一般。蝦餃/燒賣—可點一籠二顆蝦餃或燒賣,蝦餃外皮略厚,內有爽口的蝦肉,不會有太多肥豬肉,好吃;燒賣主要是豬肉,肉質新鮮,每次一個人到東城,我也會點呢。鮮竹卷—大大件,鮮肉是主要餡料,蠔油獻沙太多,最後我們浸一下清水才吃。炒麵—平平無奇。沙律炸春卷—上枱熱騰騰的,入口鬆脆,內裏酸酸的沙律醬,剛好調和了炸物的油膩感,下次可再點。時菜蝦球伊麵—足料,蝦球約有8至10隻,伊麵也可分成約6碗,但味道一般。埋單$150多元,價錢平,易找位子,食物一般,酒樓不會太爆場,所以侍應見茶壺蓋開了,加水速度也算快。東城算是同區下午茶的平價之選。
是日星期六,一行三人到東城下午茶。三個人點了:

炒麵—平平無奇。
2015-05-23
2015-04-02 993 瀏覽
搬左入來咁耐,除左稻香同客家野,呢間成日都經過但無試過,記得好耐之前同家人打過邊爐都幾抵食~~今晚唔想煮飯,兩口子就落嚟試下佢有d特價小菜 ,$118 3款,款式有10幾款都ok.仲有前菜花生。我地叫左西蘭花炒蝦球,金菇肥牛粉絲煲同埋甜酸骨賣相也不錯,份量相當大,蝦球好爽好大隻,金菇肥牛煲足料,甜酸骨好大碟白飯另加,3個人先食得晒啊!食完仲有糖水送,好味埋單盛惠$180,晚飯的選擇,閒日基本唔洗搵位,坐得舒服,都係我地其中一個晚飯好選擇

$118 -3餸

我地叫左西蘭花炒蝦球,金菇肥牛粉絲煲同埋甜酸骨
白飯另加,3個人先食得晒啊!
食完仲有糖水送,好味

飯後送既糖水-紅豆沙,喳喳

2015-03-31
$118 -3餸
飯後送既糖水-紅豆沙,喳喳
2015-03-28 994 瀏覽
公司開年飯!最緊要地方夠近,間房夠大!套餐價錢夠抵!仲可以係梗房!飲品任飲!今次個餐同上次有啲唔同!全包宴鴻運潮粵大拼盤--款式多!鹵水味太淡,肉質比較硬!一般!富貴彩鳳襯花姿--西蘭花爽口!魷魚唔韌!幾好!黃金千島海皇卷--雖然外脆內軟,但沙律好普通!福祿蠔皇海鮑片--自己唔鍾意鮑魚,雖然唔韌!反而對索晒汁嘅爽口生菜仲喜歡!竹笙雞絲燴魚翅--好腥,翅又碎又硬,寧願換飲燉湯!清蒸游水海花斑--難得蒸得好滑!發財大好市--我唔食蠔豉,不過髮菜同菜好好味!脆皮醬燒雞--外脆,雖然肉唔嫩!ok!生炒糯米飯--雖然唔覺係生炒,但糯米飯係我至愛!煙韌好味!雙喜鮮菰伊麵--菇煙韌,麵索晒汁,好好味!年年行好運--紅豆沙,紅豆好大粒,不過唔算起沙!富貴步步高--即蒸鬆榚!熱辣辣,好鬆好味!黃金滿盤--生果盤,比較少見用車里子、提子同蓮霧,不過好似切好之後放好耐!切口都變了色!食物唔錯,啲阿姐都唔錯,不過因為新年,大家開心,都比咗利是!唔知有無關係呢!服務係殷勤啲!加茶攞嘢都爽手!不過廁所依舊唔太乾淨!要改善!

全包宴
鴻運潮粵大拼盤--款式多!鹵水味太淡,肉質比較硬!一般!
富貴彩鳳襯花姿--西蘭花爽口!魷魚唔韌!幾好!
黃金千島海皇卷--雖然外脆內軟,但沙律好普通!
竹笙雞絲燴魚翅--好腥,翅又碎又硬,寧願換飲燉湯!
清蒸游水海花斑--難得蒸得好滑!
發財大好市--我唔食蠔豉,不過髮菜同菜好好味!
脆皮醬燒雞--外脆,雖然肉唔嫩!ok!
生炒糯米飯--雖然唔覺係生炒,但糯米飯係我至愛!煙韌好味!
雙喜鮮菰伊麵--菇煙韌,麵索晒汁,好好味!
年年行好運--紅豆沙,紅豆好大粒,不過唔算起沙!
富貴步步高--即蒸鬆榚!熱辣辣,好鬆好味!

2015-02-26
2014-12-13 873 瀏覽
公司一班同事飯聚!地點要近公司又想平!選擇都唔多!呢間酒樓其實唔近公司!要利20分鐘!因為套餐抵食!所以揀呢度!$2298全包仲比到房!仲想點!我哋包了3圍!我哋收工去到!格局係街坊酒樓,晚市未開!大廳都未開燈!不過侍應都好好,開房沖茶開麻雀枱都好爽手!但配套就一般,攞麻雀燈筹碼都有阻礙!籌碼唔齊色,枱燈又搵好耐,廁所亦唔乾淨!廁板污糟(當時都無客!)無梘液!房間就唔錯,放3圍仲有空間放多兩張中枱!打麻雀期間都主動換幾次茶!侍應都幾nice! 服務勤快!(好似我要影相食物相,阿姐侍應分緊菜,仲會話呢盅靚啲!好helpful )五福臨門大拼盤:拼盤好多款食品,要讚個鹵水汁好香甜,熱熱地,令食物都提升晒味道,要讚個腎,好入味,又爽,其他燒味(雞、燒鴨、燒肉、叉燒)都好有水準!好好味! 上湯波士頓龍蝦跟伊麵:龍蝦肉爽口,汁料唔會好杰,剛薄薄咁掛到上龍蝦件,伊麵索晒汁好味,但太淋第,易斷好難夾起!帝皇海鮮卷:餡料少,淨食外層炸衣,好寡好油膩!點沙律醬食都無助味道! 彩虹鮮冬菇鳳片:即西芹炒雞片,份量大,西芹爽脆,雞件淋身唔嚡,鮮菇新鮮煙韌!好味! 原鼎真味燉靚湯:西洋菜陳腎湯,材料足(

原鼎真味燉靚湯:西洋菜陳腎湯,材料足(因為湯料另上)大盅好清甜!出晒油!每人隊了兩大碗!

清蒸大海石斑:蒸到剛離骨,魚肉嫩滑,但蔥絲較老,唔好味!

東城一品燒雞:上菜雞肉仲係粉紅色,接受唔到,同侍應講,侍應阿姐話可以微波爐叮熱(講明叮完唔好食),但叮完出晒油,雞肉嚡,皮又唔脆!

蠔皇翡翠海鮑片:海鮑片生菜,賣相真係麻麻,亂糟糟(相片係上菜即影
)不過味道唔錯,生菜爽口,鮑片煙韌入味!

福建炒飯:份量大,材料足,飯粒粒分明!唔乾!好味!

歡樂蟠桃包:壽包仔,包身鬆軟,蓮蓉幼滑!好味

陳皮紅豆沙:足料起沙!唔會過甜!好味!

呢個場做火鍋為主,出面大廳全部烚下烚下,講真環境一般,阿姐服務搭救,加上食物好大碟,雖然賣相唔精緻,價錢地點贏晒!仲可以碌卡找數,都無得挑剔!
紅豆沙!
西芹鮮菇炒雞
上湯波士頓龍蝦伊麵底
鹵水大拼盤
2014-09-20 1235 瀏覽
今朝起身想食盅排骨飯做早餐,咁就嚟左樓下既茶樓食嘢,望下個餐牌真係好平,18蚊可以選擇兩款點心,重平過去茶餐廳食早餐炒面一般,無乜鑊氣。帶子腸粉啲皮太厚,不太好食。排骨盅頭飯味道幾好,係排骨少左啲同無乜肉,不過咁既價錢算可以。山竹牛肉唔夠彈牙,應該溝其他肉多左啲。帶子燒賣則唔錯,蝦同肉既比例幾好,好食。其餘啲點心都算OK。

18蚊有兩樣點心,真係平到笑
2014-09-20
$70 (早餐)
2014-09-07 831 瀏覽
平日放工已經好攰,攰到唔想再煮飯,咁就去左屋企附近既酒樓開餐叫左四個小菜,價錢唔貴,尤其個糯米蟹只賣68蚊,唯一唔好係啲糯米濕左啲,唔夠干身,但味道唔錯其餘既腐乳通菜炒牛肉同埋潮式春菜排骨煲都好好食唯一係個苦瓜菜莆煎蛋鹹左少少,就咁食真係鹹到食唔到,一定要送白飯

其餘既腐乳通菜炒牛肉同埋潮式春菜排骨煲都好好食

2014-08-28
2014-05-11 1072 瀏覽
今天是偉大的母親節,當然要請家人吃飯,因為雨天的關係,所以就選擇樓下的東城。一共點了五個小菜 : 粟米魚肚羮、燒雞、京都肉排、清蒸龍躉仔及上湯白菜仔。粟米魚肚一大碗,每人各飲了兩碗半,味道不錯。燒雞大受歡迎,連最過要求的媽媽都大讚燒雞好味。京都肉排是每次必點的,酸酸甜甜正適合餸飯。蒸魚不過不失,略嫌味淡。白菜仔不錯,量足,伴菜的已炸菌類令白菜仔更勝一籌。今次感覺東城進步了,今晚餸菜都比以往好吃,希望東城能保持水準。

2014-05-11
母親節
2014-04-29 1115 瀏覽
住在該區多年,晚市選擇不多,迎合長輩的中餐更是少之又少。難得該區終於有自助晚餐火窩,於是一家人藉弟弟生日一起試一試。去到門口,大家都看傻了眼...「What???一口價$108,無茶位﹑無加一﹑仲要無開爐費?生日仲送壽包tim?係咪伏來ga?」最後弟弟拍板,還掂一場來到,決定身先士卒,一看究竟。其實$108,我們一行五人根本沒有太大期望,但看到點菜紙後,發現選擇竟出乎意料的多。於是分頭行事,父母點菜,我們做鈿的,出去倒醬油和拿飲品。提供的醬油配料有很多,醬油亦有分辣和不辣,亦沒有extra charges!飲品方面,在雪櫃內自取的,多數是罐裝飲品,有可口可樂﹑百事﹑啤酒﹑Jolly Sandy﹑樂天的忌廉溝鮮奶﹑芒果汁等,選擇都出奇地多。回去座位前,掃一掃自助food bar,花多眼亂,菜類﹑丸類﹑出前一丁﹑烏冬﹑生雞蛋等都在這裡找到。環繞food bar一周,又發現驚喜:這裡竟然有自助煎Pan,其他食客正「大展廚藝」,煎熟旁邊的金菇牛肉卷!吃火窩竟可演變為自助煎?問誰估到。Food bar 亦有一些前菜和熟食提供,如醋拍青瓜﹑茶葉蛋﹑紅豆沙等,火窩未準備好之前,可為五臟腑來個rehe
住在該區多年,晚市選擇不多,迎合長輩的中餐更是少之又少。
去到門口,大家都看傻了眼...
最後弟弟拍板,還掂一場來到,決定身先士卒,一看究竟。

於是分頭行事,父母點菜,我們做鈿的,出去倒醬油和拿飲品。

環繞food bar一周,又發現驚喜:
這裡竟然有自助煎Pan
,其他食客正「大展廚藝」,煎熟旁邊的金菇牛肉卷!
吃火窩竟可演變為自助煎?問誰估到。
Food bar 亦有一些前菜和熟食提供,如醋拍青瓜﹑茶葉蛋﹑紅豆沙等,火窩未準備好之前,可為五臟腑來個rehearsal。

回到座位後,家人所點的火窩配料已到。
滿桌放滿喜愛的食物,胃口大開。
肥牛
肥牛質素是快餐店一人火窩的那種。
鮮蝦
最值得推介的,是脆鯇片和鮮蝦。(鮮蝦雖然細細隻,但上桌時蝦足還在動。)
我們外加一碟珊瑚蚌,放進窩裡涮兩涮就能吃,爽口鮮甜,額外付費也是值得的。

吃到中段,廣播說有剛出爐的限量供應的雙皮奶,不錯不錯

火窩尾段,大家都捧著大肚子,但耳猶未盡,印象還有甜品供應,於是出去一看。
甜品
aw.......賣相欠奉,而且放在沒有cover的室溫下,維生一般,感覺很差,我們也不敢吃。
反而飲品櫃內有涼粉,可以一試。而門口旁邊亦有雪糕櫃,提供阿波羅雪糕和雪條,我們每人一個。

整體感覺:
1. 選擇繁多,充滿驚喜;
2. 有啤酒提供,三五知己相聚更合適;
3. 侍應不多,未必能隨傳隨到,但服務是絕對可以接受,有需要時侍應都能提供協助,畢竟每位付出只是$108大元,要求不能那麼多;
4. 超級物超所值!

我們一家人吃得很開心,未來還會再來。
題外話/補充資料: 假日價錢是$118啊!都是值得的!
2014-04-01
生日
鮮蝦
  • 脆鯇片
  • 珊瑚蚌
2013-01-27 572 瀏覽
之前第1次食,都覺得幾多野食,而且都幾好味,特別系佢d蝦,真系新鮮到識跳。另外肉類亦都算新鮮,汽水啤酒雪糕任飲任食,以80幾蚊既價錢,真系算抵食不過,食物既質素真系每況愈下。以前系寫4既肥牛,就真系比4碟你,而且仲要系已經解晒凍。依家無論寫2,4,6,8,甚至100,都系比2碟未解凍或者有血水浸住既肥牛,口感好差,無肉味。以前蝦叫幾多有幾多,依家去親叫左1次之後都會聽到開咪廣播蝦暫停供應。而且依家d蝦已經唔新鮮了熟食就系無味青瓜,好杰既紅豆沙,打芡既粟米湯,蒸到濕左既包唯一唔變既就系永遠不敗既汽水啤酒雪糕。依家已經變到不值得洗80幾蚊去食既火煱

不過,食物既質素真系每況愈下。
以前系寫4既肥牛,就真系比4碟你,而且仲要系已經解晒凍。

熟食就系無味青瓜,好杰既紅豆沙,打芡既粟米湯,蒸到濕左既包

唯一唔變既就系永遠不敗既汽水啤酒雪糕。

依家已經變到不值得洗80幾蚊去食既火煱
2013-01-27
2012-03-31 392 瀏覽
上星期已經黎過一次,曾經叫左4,5次蝦,今個星期黎為左唔浪費紙叫左個類似主任嘅職員叫第3次,佢竟然搵個下屬講一枱只可以叫2次蝦,上次又得今次唔得。又無寫明限叫幾多碟。真係唔知咩叫任食囉。
2012-03-31
$100 (其他)
2011-12-10 231 瀏覽
那天因為天氣開鈶轉冷,而我想起吃火鍋,弔想起樂媛社有姨姨曾經在這間吃過的火鍋,好好味,於是便和媽媽去這間試試!我們選擇了:芫茜皮蛋湯底,又叫了很多食物,如:肥牛、雞片、金菇、蟹柳、蝦、娃娃菜等。而且食物選擇很多,最好的竟然有我最愛吃的冬瓜片,正!我還第一次用出前一丁來吃火鍋呢!這兒的服務不錯啊,選擇又多,亦有很多熟食選擇,如:齋老味等。唯一不好的是:個雞片大鞋及芫茜湯底太淡!下次我會帶親戚來吃的!
唯一不好的是:個雞片大鞋及芫茜湯底太淡!
下次我會帶親戚來吃的!
湯底好淡!
2011-12-08
2011-12-02 154 瀏覽
這一天~和honey家人一起喝早茶以往都是在稻香喝茶,至少不會有"地雷"來到東城來喝早茶,聽說它們早茶價格便宜門外不少人在等候位子,酒樓十分吵雜頗有份量的蘿蔔糕我和honey的妹妹都覺得有點偏鹹雖然不是過鹹,但已經有料在裡面了糕底淡淡的就會很棒了又見一家送上爆開的點心了感覺實在不好啊!雖說是個平價的早茶,但點心的迷人之處就在於它的精緻呀~饀料是很充足的,胡椒味重,但不夠爽口~鮮蝦腸~挺滑的似乎為了讓份量看起來多一點粉皮做的較其他酒樓大,可是內饀不成比例感覺吃粉皮多了~喪失了原有鮮蝦腸該有的清爽又是有份量的雞扎卷孖寶餐,鮑片雞粥+豉油炒麵抵食粥有二片鮑片,幾件雞肉,清清淡淡,怕肥的我就敢多吃上幾口豬手偏甜,花生不夠入味燒賣/臘腸卷/炸雲吞/蝦餃燒賣一咬下去就是肥膏一塊!臘腸卷就是包子包臘腸,頂肚而已,臘腸的味道我不愛~!炸雲吞~我從來都不會想吃它,它是減肥之敵,況且,一個大大的炸皮一點點的饀有什麼好味道?!
這一天~和honey家人一起喝早茶
以往都是在稻香喝茶,至少不會有"地雷"
來到東城來喝早茶,聽說它們早茶價格便宜
門外不少人在等候位子,酒樓十分吵雜
頗有份量的蘿蔔糕
我和honey的妹妹都覺得有點偏鹹
雖然不是過鹹,但已經有料在裡面了糕底淡淡的就會很棒了
又見一家送上爆開的點心了

感覺實在不好啊!

雖說是個平價的早茶,但點心的迷人之處就在於它的精緻呀~
饀料是很充足的,胡椒味重,但不夠爽口~
鮮蝦腸~挺滑的
似乎為了讓份量看起來多一點
粉皮做的較其他酒樓大,可是內饀不成比例
感覺吃粉皮多了~喪失了原有鮮蝦腸該有的清爽
又是有份量的雞扎卷
孖寶餐,鮑片雞粥+豉油炒麵
粥有二片鮑片,幾件雞肉,清清淡淡,怕肥的我就敢多吃上幾口
豬手偏甜,花生不夠入味
燒賣/臘腸卷/炸雲吞/蝦餃
燒賣一咬下去就是肥膏一塊!

臘腸卷就是包子包臘腸,頂肚而已,臘腸的味道我不愛~!

$40 (早餐)
2011-08-09 83 瀏覽
是日星期六,做完運動,選擇了屋企附近的地點,想吃火鍋,又是任食的,想起東城,假期大人貴$10,小童貴$20。差不多7時,只剩幾張火鍋枱,去到尚有位,不用等候。後來都全場爆滿,相比平日得幾枱人的情況,真係有所不同,所以之後落黎,成枱”骨”碟,都冇侍應收拾。安排了一張枱,附近會有侍應取熱水來來往往的位置,因有小朋友,本人要求換其他枱,個位"知"客,令歪臉"令令頭",示意唔可以坐另一張枱,因個張枱是中枱,我只有3人,呢點我是明白的,但是她的咀臉和態度確實令人討厭。其實之前都見過她在門口"駡"另一位女"知"客,可能佢年資較耐,比較熟手,但她的態度實在非常差。叫左皮蛋芫茜湯底,上枱幾快。但沒有人開茶。後來要再叫先有。點火鍋料,也很快上枱。是夜,發覺雞子沒有了,明明上星期來還有的。脆肉鯇,脆口,但每次給的分量不多肥牛,就每次上枱都大大碟手打蝦丸味道頗新鮮,反而墨魚丸就唔夠彈牙生蝦,新鮮和幾大隻其他都是一般火鍋料,沒有甚麼特別。先到出面子熟食區和飲料區取東西。汽水有OJ/新奇士/SKOL啤酒等等。熟食有:茶葉蛋,燸米飯,辣魚蛋/酸辣湯/菜肉飽/炸魚皮/等等,都有大約10款,味道唔算好好,但有火鍋料,

叫左皮蛋芫茜湯底,上枱幾快。但沒有人開茶。後來要再叫先有。
脆肉鯇,脆口,但每次給的分量不多
肥牛,就每次上枱都大大碟
手打蝦丸味道頗新鮮,反而墨魚丸就唔夠彈牙
生蝦,新鮮和幾大隻
其他都是一般火鍋料,沒有甚麼特別。

熟食有:茶葉蛋,燸米飯,辣魚蛋/酸辣湯/菜肉飽/炸魚皮/等等,都有大約10款,味道唔算好好,但有火鍋料,又有熟食區,可以補足火鍋料選擇不多的問題。

我自己就黎左好幾次。火鍋料選擇一次少過一次。因為同區任食火鍋選擇不多,東城平日$88,假日$98,呢個價錢,尚算可以一試。

其實除了那位態度了不起的”知”客外,其他侍應算是勤快和有禮的。
環境也舒適,洗手間衛生情況,之前有幾次來,好嚇人,好似冇人清潔,可能如果清潔阿姐放假,就沒人打理了。
2011-08-06
  • 出前一丁
2011-03-15 66 瀏覽
東城初開張時,一家人都經常來飲茶和晩飯。食物質素每況愈下後,飲茶都係去返稻香排長龍,晩飯就好少來了。知道左,而家晩市有做任食自助火鍋,價錢好似幾平,$88/大人,$58/小童,己全包。不妨一試。叫左個清湯底:都是一般火鍋款式食物,特別一提是脆肉鯇,好脆好彈牙的。有雞子/三文魚皮/脆鯇片/蝦/肥牛/羊肉也不錯/出前一丁/菇類。汽水任飲,也有幾款熟食。如糯米飯,糖水/飽點。食物算是新鮮。希望水準能夠保持。下次有機會都會再去。

叫左個清湯底:

都是一般火鍋款式食物,特別一提是脆肉鯇,好脆好彈牙的。
汽水任飲,也有幾款熟食。如糯米飯,糖水/飽點。
食物算是新鮮。

希望水準能夠保持。

下次有機會都會再去。
2011-03-10
  • 脆肉鯇
2010-08-06 81 瀏覽
今日一大早就要回到學校聽放榜所需要的注意事項,3個小時的講解完結後,不但心驚膽怯,胃部都發出警號,不過驚也沒用,將一切都交給天父吧=]],現在首要的是填飽肚子後再作打算。本來打算今天出去龍城吃大婆,但似乎太"特登",加上天空烏雲密布,唯有等下次機會再去食,剛好時間2點,就決定試試東城的下午茶。記得上次吃過這裡的晚餐,也留下不錯的印象,不知下午茶的質素又如何呢?姑且試試啦。逢星期一至五有"下午茶優惠點"的時段(2-5:15pm),點心售完即止,想吃多點就早點來吧這張粉紅色的點心紙上大概有30款點心,價錢由$5.8~$13.8,而且還有下午茶孖寶和六式點心併盤等著數野。前者是$9.8任選兩款,你叫2~3或以上的孖寶也可以;而後者則是有六樣指定的點心,每款一件,也不過是$13.8,比起單叫一客點心來得划算!先來的是重茜牛肉腸,和一般交面一樣有三條腸粉,一夾之下腸粉皮就破開了,不知是好還是壞...不過入口很綿很滑溜。而材料和牛肉球的大致上一樣,份量頗多,我們三人大概可吃到3小塊腸粉,不錯!再來是老爸點的金銀菜豬骨粥。所謂金銀菜其實是指白菜和菜乾碎。剛上桌時其實都真係幾失望,他和普通家庭飯碗一樣

先來的是

再來是老爸點的
金銀菜豬骨粥。所謂金銀菜其實是指白菜和菜乾碎。剛上桌時其實都真係幾失望,他和普通家庭飯碗一樣大小,加上他的粥是放涼了才端給客人,試問一碗冷冰冰的粥又怎會令人滿意呢?
雖然金銀菜都幾多,但不太吃到豬骨的味道,頂多是放及幾塊燒肉去調下味,我對他的感覺不是太好,幸好的是粥都煲得幾綿,如果是熱的就好了,總括來講好一般。

六式點心併盤包括:馬拉糕、蒸潮州粉果、金菰野菌餃、乾蒸牛肉燒賣、蜜汁叉燒皇和東城蝦餃皇。每一樣都只是一小件。我吃的金菰野菌餃,主要是由許多草菇、秀珍菇、冬菇碎片去到作為餡料,由於他們的質地不同,所以口感也自然豐富起來!而他的醬汁有點像大時大節在酒樓那一道"鮑片扒生菜"的味道,帶點鹹香,不錯!至於馬拉糕就很普通,吃了沒有太深刻的印象,只隱約記得甜甜的。

蝦餃和牛肉燒賣就分別被評為普通,麻麻。叉燒包和粉果就不知道了。

鮮竹牛肉球幾乎是我們家飲茶的座上客。但他這裡的牛肉球較細粒,腐皮也下足夠。咬下去不夠彈牙不鬆軟,甚至有點硬
和唐記包點的比起來是不好吃的。唐記那邊的是很大的一球,不但有咬口,而且很軟綿綿,很好吃的!

鮮竹卷是我也蠻喜歡的點心之一。這裡的鮮竹卷炸得太耐,令到腐皮較硬和焦黑。內餡方面則主要是以西芹、紅蘿蔔絲和小小豬肉碎。前兩者都很爽脆、顏色也很漂亮!味道不會過鹹和濃,算是這樣了,不過豬肉碎再多點就更PERFECT了!

現在開始就是這餐茶的高潮了,最後來的每一樣點心都深得我心!先說
小籠包,剛好一人一粒,他的皮真的可以用吹彈欲破去形容,老爸剛夾起時不到幾秒就破開了,內裡的汁不斷流出來!如果沒有肉汁但破了也不覺得可惜,但他的汁可以令到桌布都濕了一團!當我把皮咬開時,肉汁即刻湧入我的喉嚨中,我更可以喝到滿滿三口鮮味肉湯!是三口!太令人感動了
是個值得一叫再叫的點心!

吃到一半時,發現點心紙上有
"雪山叉燒餐包"這一項,更被標記為必食的項目。記得上次在中環北園酒家第一次聽這道點心,印象是像菠蘿包,很甜很濟但富有特式的點心。老爸和我也想看看這裡的雪山叉燒餐包到底如何。甫送上來那刻,被他還有冒煙而感動,是新鮮出爐的唷!
包上同樣有甜甜的酥皮,但他與北園不同的是,北園整個包都是用酥皮做然後焗出來的,而這裡是用一般的西餐餐包仔,所以引來老爸一句「不夠香脆」的評語,但材料都不同,其實各有各優點喇,我反而覺得幾好食,可能是新鮮熱辣的關係,麵包特別鬆軟充滿麭粉香!
而且叉燒都幾多,甜甜的好好食!

最正的
流砂奶皇包也是中途追加的,他沒有我想象中的那樣大,是個剛好能讓手心包住的小小包子。麻雀雖小但五臟俱存!拿在手上熱得不想拿著,剛在包子上弄一條縫,他的奶皇餡就像火山爆發的原理般湧出來!包子就像盛著湯汁的碗一樣,奶皇流砂充滿鹹蛋香,但又不會過鹹蓋過奶皇的甜味,汁上更泛著鹹蛋黃的油份!感動啊!
包子又軟熟,正!吃時要小心,只要稍有一慎就會滿手都是了!

這裡的服務幾好,一看見蒸籠或碟子清了就立即收起,有時還想沾醬汁時就感覺有點無奈...不過衛生情況依然有待改善,今天我們的桌子下有三舊紙巾,在心中扣了點分,希望他能盡快改善啦。
濃濃的普洱
腸粉皮很滑!
好細碗、而且放涼了的豬骨粥
抵食六式點心併盤
牛肉球
鮮竹卷
多汁皮薄小籠包!好吃
熱辣辣的雪山叉燒餐包,還在冒煙呢
全場最正的流砂奶皇包!新鮮出爐架~
充滿鹹蛋香,像湯一樣流出的!
沒有優惠的一般點心紙
2010-08-02
腸粉皮很滑!
抵食六式點心併盤
多汁皮薄小籠包!好吃
熱辣辣的雪山叉燒餐包,還在冒煙呢
全場最正的流砂奶皇包!新鮮出爐架~
充滿鹹蛋香,像湯一樣流出的!
沒有優惠的一般點心紙
  • 流砂奶皇包、京式小籠包