我同我老公都非常鍾意飲內地人氣飲品店「喜茶」,雖然次次都要排隊,價格又唔特別平,但真係覺得超級好飲。所以我響香港都好努力希望尋找到類近既代替物,等我地響香港都可以解解饞。果日老公突然又話好想飲喜茶既滿杯紅柚,啱啱好經過旺角哩間''自稱''喜茶姊妹店既「東喜茶」,決定試一試。飲完一啖,我只可以講,飲過真正喜茶既人真係唔好光顧,你會好失望。全杯嘢沾一大半都係冰沙淡而無味,完全飲唔到有果肉,柚子得果兩片好小家,杯嘢味道好澀唔甜。老公形容哩杯飲品麗晶酒店同麗晶大賓館既分別,雖然名字差一個字,味道卻差得遠。既然要模仿,就希望店家抄得足D啦相信唔會再光顧

既然要模仿,就希望店家抄得足D啦

相信唔會再光顧
滿杯紅柚
2017-10-13
10 分鐘 (外賣自取)
2017-10-16 401 瀏覽
芝士奶蓋熱潮湧入港~飲完深圳的網紅喜茶,真心好飲到令我念念不忘!觀塘同旺角有間同喜茶好似既「東喜茶」,基本上menu都一樣,吾知味道係咪一樣呢?芝士靜岡抹茶 $35抹茶鮮奶不及深圳的喜茶濃郁,冰塊也較多(深圳的超好只有3粒冰 我沒有點少冰喔!)。重點是芝士奶蓋的質感,香港東喜茶的味道淡少少,都可以食到,但質感就無咁濃稠!整體感覺價錢略貴,質素未及深圳原店喜茶⋯但邊得閒成日北上⋯買杯止止癮都吾錯~所以下次經過都會再買^_^
芝士奶蓋熱潮湧入港~
芝士靜岡抹茶
芝士靜岡抹茶 $35
芝士靜岡抹茶
但邊得閒成日北上⋯買杯止止癮都吾錯~
所以下次經過都會再買^_^
2017-10-02 530 瀏覽
被洗版好耐,想試好耐,終於得閒行過旺角搵黎試下喇😎係諗緊揀咩既時候,店員推介芝士火龍果同芝士西瓜,最後黎左杯芝士火龍果...店員問係宜家飲,之後就好細心咁幫忙打開個蓋☺️原來唔飲住又可以閂番,好好既設計,飲唔晒搭車都唔怕👍🏼第一啖淨係飲到芝士,好漏,再飲,飲到好濃既火龍果,好味!但就唔係想像中話咁夾,下次會想試番果茶多啲😌All in all: 其實宜家出街飲杯野都幾貴🙈真心唔太捨得,下次都會試下個果茶係咪咁好飲🙂
被洗版好耐,想試好耐,終於得閒行過旺角搵黎試下喇😎
芝士火火

2017-09-30 315 瀏覽
雖然就到中秋,但天氣仲係好炎熱。走在旺角街頭,不消一會兒,已經汗流浹背,口渴難耐,好想來一杯冰凍飲品。最後揀左Heeretea-東喜茶。芝士火火:睇名未必估到佢係咩。其實就係芝士加火龍果。無論芝士或火龍果飲品都唔常見,所以好吸引我一試,探下佢嘅虛實。職員建議直接飲,唔好用飲筒,咁樣先可以同一啖試到芝士同火龍果嘅味道。上層白色就係芝士奶盖,綿密幼滑。下層係用新鮮紅色火龍果加冰攪拌而成,十分清新。芝士加水果茶嘅配搭不但沒有違和感,反而係意想不到嘅夾。確係炎炎天氣嘅消暑良品。
最後揀左Heeretea-東喜茶。

在旺角吃完晚飯,經過發現開了一間新的台式茶店,天氣炎熱正好來杯好消暑一下。這裡主打加配芝士的茶,但若不好芝士,也有純茶和水果茶可供選擇。炎炎夏日的當季水果,當然成為熱賣推介。職員表示這裡所有飲品也有茶。先付錢再等叫號碼,應該大部分台式茶店也是這個做法吧。超級水果四季(左)一直都喜歡喝台式水果茶,這款有很多新鮮水果,而且茶膽味道很清新沒有澀味,茶味十足的同時又沒有蓋過水果的酸甜,認真消暑解渴。芝士芒芒(右)頂層有一層芝士,芝士的味道不會過濃,喝的時候淡淡的芝士味夾著香甜芒果味,感覺有趣,兩種味道混合起來比相像中更和諧。重點是芒果汁味道天然,沒有假糖的甜味,喝完也不會積痰或更渴呢。特別設計的蓋,可以插飲筒或揭開黑色蓋喝。喜愛只因一杯茶,這次嚐了2款,也讓我喜歡上東喜茶了。

先付錢再等叫號碼,應該大部分台式茶店也是這個做法吧。

超級水果四季(左)

芝士芒芒(右)

特別設計的蓋,可以插飲筒或揭開黑色蓋喝。

喜愛只因一杯茶,這次嚐了2款,也讓我喜歡上東喜茶了。
2017-09-17 504 瀏覽
看著openrice,大多是綜合水果茶。所有點了杯「滿杯紅柚」試試。一點也沒讓人失望,好多紅柚,好fresh,天氣熱的時候喝真的透心涼~拿著在街上,也有吸睛的效果,我懷疑有一對情侶看到我那杯紅柚,忍不住要走回頭買來嚐一下。
2017-09-14 439 瀏覽
內地熱買的芝士奶蓋飲品,香港終於有得飲。 店鋪位於旺角人流密集的豉油街,離遠已經見到不少人等著。這家店跟大陸那家不同,但都是芝士奶蓋。 十多款茶,選擇困難症又發作了⋯⋯ (左) 芝士芒芒 $42 (右) 金鳳茶王 $35 在店員推薦下,點了芝士芒芒和金鳳茶王 。拿飲品時,店員還會講解飲法,讓食客能準確體會其味。 先嚐芝士芒芒。 芝士奶蓋非常creamy、幼滑,芝味十足。甜甜的芒果汁與奶蓋的線密口感配搭超完美,一大口喝下,讓人心滿意足。 金鳳茶王的芝士奶蓋灑上點綠茶粉。金鳳茶王茶味清新、甘香,配上帶鹹的芝士奶蓋頗特別,但不是我杯茶。 我還是愛喝芝士無窮又甜甜的芝士芒芒呢~
內地熱買的芝士奶蓋飲品,香港終於有得飲。

十多款茶,選擇困難症又發作了⋯⋯

(左) 芝士芒芒 $42
(右) 金鳳茶王 $35

先嚐芝士芒芒

我還是愛喝芝士無窮又甜甜的芝士芒芒呢~
$42 (其他)
2017-09-11 480 瀏覽
開左咁耐一直想試,不過次次行到都好飽⋯要飲芝士茶唔係咁容易⋯好不容易睇完戲入番杯,緊係揀最想試嘅芝士水果茶啦~見到限定的芝士火火好似好特別,第度都無聽過有火龍果呢個選擇,第一時間揀佢啦!紅色火龍果本身就貴,做飲品其實都幾奢侈,但因為比較淡口嘅關係,所以飲到芝士同火龍果以外的四季春茶味~而芝士瓜瓜就反而食到好濃芝士同西瓜味~但原來係好夾架喎!完全無諗過,而且係好飲既~西瓜好清甜,兩者夾埋係滑溜嘅~值得試下!

$45 (其他)
如常嘅喺旺角行街,旺角係如常嘅咁多人,天氣咁熱都想飲杯嘢,但係又唔想飲杯普通嘢,見到附近呢間有咁多人排隊就買杯嚟試下囉! 東喜茶聽人講係大陸嘅茶公司,不過我唔知道,我只係對佢個店舖名有我個名呢樣嘢好有興趣!兩個人買兩杯嘢飲,一店員有介紹佢哋嘅水果茶同埋芝士奶蓋果汁都好出名。芝士芒芒$42一杯,唔平42蚊但都算好大杯,飲落去芝士味道好香好滑,跟住就飲到芒果汁,其實都唔算係完全芒果汁因為有個牌寫住杯飲品係新鮮芒果醬+綠茶+芝士,其實杯芒芒飲落好舒服,果味好純又香。超級水果綠妍都係42蚊一杯,店員遞俾我時有遞埋隻叉俾我,因為佢叫我飲完之後記住要食埋啲生果。水果茶入面有好多水果,有橙有西瓜有百香果有檸檬有蘋果,全部都覺得幾新鮮,茶飲落好清好解渴。要讚讚嘅係佢哋隻杯質地幾好,好硬,如果可以留住隻杯下次用同一隻杯返去買嘢飲,咁就環保得多。

2017-09-09 214 瀏覽
去旺角上堂,附近有好多小食,可是我都看不上眼,因為覺得特色不夠,想起在這附近有間賣芝士果茶的店,買一大杯飲品上堂慢慢飲也好。去試新的食店或餐廳,我最喜歡留意它的主打是什麼,這是它最有信心的產品,質素一定不差。我就留意到東喜茶最大的banner是芝士芒芒,所以就揀了這杯。芝士芒芒$42: 看我的手比例就知道,它很有份量,店員提示不用飲管,直接在蓋上的孔啜較好,可同時飲到芝士和果茶,初頭都驚會漏會甩藝,但是它原來好穩陣,味道方面,似是鮮榨的芒果汁味好濃郁好甜又天然,是使用當季大臺芒做材料,大臺芒出名甜嘛,店舖每日去果欄入貨的,aftertaste才擦覺那茶的甘香味,而芝士泡泡可隨自己喜歡啜入多少,鹹香幼滑,份量足,到最後都仲有。齋綠妍$23: 就是普通的綠茶,買給朋友飲的,她說茶味不太濃,也不太甜,但據知店家是一杯茶用一個茶包的,個人覺得茶濃度不算少,因為我喝了一大杯後,有失眠的症狀,縱使知道自己不受得茶,但仍被吸引不知不覺喝了整杯,加入濃濃的芒果汁太好喝了吧!

芝士芒芒$42

2017-09-09 828 瀏覽
今天和老公去完荃灣吃麻辣後,他提議去旺角吃甜品,原來係呢間新開的茶店,我們要了一個芝士芒芒,和一個芝士瓜瓜,兩杯共$84。芝士芒芒,面層鋪了一層芝士忌廉,㡳層先係芒果汁,芝士忌廉有芝士香味又唔太濃郁,芒果汁好濃又甜,混合咗之後就芒果奶昔的味道。芝士瓜瓜,面層和芝士芒芒一樣,而西瓜汁的清甜將芝士味冲淡,再混合就變成淡淡西瓜奶昔。兩杯飲杯飲到一半就飲到少許茶味,越飲越濃的茶味,好有層次,雖然每杯$42的茶有些貴,不過當飲得甜品就差不多。
芝士瓜瓜

芝士瓜瓜
2017-09-08 232 瀏覽
係Instagram 見到好多人都話依間野好好飲所以我又特登走去試下依間野有咩咁特別結果 我一星期去左三次 (我唔係係附近活動既人)我去三次都係叫同一杯野飲芝士芒芒 亦都飲左幾啖朋友既抹茶正題依杯野有咩特別呢?職員都要一大啖咁飲上面個層係芝士奶蓋 (抹茶個杯都係同一個奶蓋)奶蓋有淡淡既芝士味 唔會太濃 芒果茶 平時好少有兩個層次分味一係好假 一係得茶味依杯就做到晒三個層次奶蓋 芒果 茶香總結其實抹茶都好好飲未試過真係可以去試
係Instagram 見到好多人都話依間野好好飲
所以我又特登走去試下
依間野有咩咁特別

結果 我一星期去左三次 (我唔係係附近活動既人)

我去三次都係叫同一杯野飲

亦都飲左幾啖朋友既抹茶

正題
依杯野有咩特別呢?
職員都要一大啖咁飲
上面個層係芝士奶蓋 (抹茶個杯都係同一個奶蓋)
奶蓋有淡淡既芝士味 唔會太濃

總結
其實抹茶都好好飲
未試過真係可以去試
2017-09-07 211 瀏覽
.自從上次番大陸飲左喜茶嘅《喜芝芝金鳳茶王》就對佢杯野念念不忘了,成日都好想番去再飲。最近係香港開左間東喜茶,當然要試下啦🤤叫左杯芝士芒芒 $42,都好大杯,少少咸嘅芝士奶蓋配上清新嘅芒果,好好味好滿足。 東喜茶 (旺角)旺角豉油街33號地下A舖#hkfoodieslife🎏 #hkfoodieslife旺角🎏 #hkig #hkfood #foodies #drink #cheese #heereteahk #heeretea #芒果 #芝士 #芝士芒芒 #東喜茶 #喜茶 #喜茶heytea #旺角美食 #旺角
最近係香港開左間東喜茶,當然要試下啦🤤

東喜茶 (旺角)
旺角豉油街33號地下A舖
聽朋友提過,佢既好友取了總代理,是夜跟朋友看完電影後經過,順道買了兩杯試試,未行進店而看到大大個名字反射在地上雖然看完電影都不是很早,但還有很多人購買選擇多,我倆分別選了季節限定的芝士芒芒HKD42及超級水果茶系列的超級水果四季春HKD42兩杯的色澤討好,好有夏天感覺芝士芒芒面層係濃濃芝士,下層係用鮮芒打成的,店員告知不用使用飲管,直接用杯蓋的開口飲即可,芝士濃而不膩,芒果層不會過甜,不像加了糖槳,十分好飲而這杯名字很特別,茶底是烏龍茶,加上新鮮生果,味道清新解膩而不澀,還提供叉等供食用,十分貼心定價方面,個人認為雖然跟某連鎖店的差不多,但我會選擇飲這個,感覺健康及清新,下一次會再來的,美味飲!!

雖然看完電影都不是很早,但還有很多人購買

兩杯的色澤討好,好有夏天感覺

2017-09-03 204 瀏覽
最近ig比東喜茶既芝士火火洗版,個個都話好好飲,究竟芝士同火龍果可以有幾夾,真係飲過至會明白~~芝士火火 $42首先個杯都落足本,厚硬身既膠杯,杯蓋上既洞口有個黑色小蓋未飲完可以蓋反好防漏~上面既芝士奶蓋非常綿滑,係真芝士味,唔係粉開架,好正下面係火龍果汁,甜度剛剛好,估唔到同芝士奶蓋味道好夾,仲好足料~~下次會試埋其他火火系列,大眾化既有芒果,比較特別既有西瓜同士多啤梨,每隻味都值得一試~朋友揀既果茶,超級水果四季春 $42亦係用上真茶膽,再加入新鮮水果,酸酸甜甜,清新解喝,茶味芳香,好適合炎炎夏日飲~由order到取飲品,店員都好有耐心咁講解每杯飲品,會教你點飲會更好飲~仲有提供杯裝飲品專用紙袋,非常細心~

芝士火火 $42

上面既芝士奶蓋非常綿滑,係真芝士味,唔係粉開架,好正

朋友揀既果茶,超級水果四季春 $42

仲有提供杯裝飲品專用紙袋,非常細心~
$42 (宵夜)