2021-11-04 20 瀏覽
元朗呢邊開咗幾間新餐廳 呢間都幾有特色係食東南亞菜式嘅 每樣菜式都好特別巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條$98平時食漢堡就食得多啦 但係呢種調味就真係第一次試 好有東南亞特色 香料味好特別 好似有少少孜然同咖喱香味 個麵包好乾身又烘得好脆 著條都炸得好食😋椰香豬腩片香茅龍蝦湯拉麵🍜$68都好大碗下 龍蝦湯聞落好香 食落都有龍蝦味嘅但係未到淡咗少少如果咸返啲就perfect la 豬腩片唔會好油膩 脂肪位爽口 係唔錯既扎肉米紙卷配炸野米$28 呢個都幾好食 入面包住扎肉同埋蔬菜 加埋酸酸甜甜嘅汁 好開胃😆香辣雞翼$28上碟熱辣辣好脆 外面酸酸甜甜 入面肉質都嫩

巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條$98

椰香豬腩片香茅龍蝦湯拉麵🍜$68

扎肉米紙卷配炸野米$28

香辣雞翼$28
上碟熱辣辣好脆 外面酸酸甜甜 入面肉質都嫩

2021-10-30
2021-11-03 25 瀏覽
元朗國美食林立,近排發現到呢一間新派東南亞料理,裝修摩登舒適,距離朗屏站只需要5分鐘距離,想醫肚話都冇咁易😙印尼薄餅辣椒蟹肉賓尼迪蛋🦀•$78呢個真係要大推❗️真係ᴏᴜᴛ ᴏғ ᴍʏ ᴇxᴘᴇᴄᴛᴀᴛɪᴏɴ! 印尼薄餅勁脆一啲都唔油膩,上邊鋪滿勁多蟹肉千島醬同兩隻班尼迪蛋,半熟蛋汁create左另一層次❗️仲有小小微辣,正😚巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條🍟•$98真係未食過印尼式嘅牛肉漢堡🤓雙層牛肉幾實身,有適量嘅肉汁🐮另外仲有厚切蕃茄同生菜,濃稠既然巴東牛肉醬汁配漢堡又唔錯喎!薯條係幼薯條乾爽得黎又keep到外脆內淋,點埋微辣嘅千島醬,yummy!手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律🥗•(追加+$28)開心仔有沙律食☺️手撕雞,萵筍絲,牛油果等等夠曬健康,沙律汁酸酸的幾開胃😎巴東牛肉生菜包🐮•(追加+$38)牛肉都有幾多,大大舊,幾重椰奶同香料嘅味道😚比漢堡更加出味😆包埋生菜一齊食都幾得意,如果生菜多幾塊就好了🙈

印尼薄餅辣椒蟹肉賓尼迪蛋🦀•$78

巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條🍟•$98

手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律🥗•(追加+$28)

巴東牛肉生菜包🐮•(追加+$38)
2021-10-23
2021-10-29 20 瀏覽
今日午餐去咗位於元朗既「東南亞料理研究所」。我地叫咗班蘭青咖喱吉列豬扒飯同椰汁喇沙海鮮燴薯丸,另外,我們又追加了巴東牛肉生菜包和越南米紙卷,飲品就叫咗青檸梳打和荔枝冰。首先,上菜既係越南米紙卷,單看賣相已經十分吸引,裏面的用料十足,醬汁也十分惹味。巴東牛肉是類似瘦的牛腩那種肉質,但估計煮d時間足夠,所以完全唔會有嗰種鞋的感覺,而且醬汁有一種獨特的香料非常特別。喇沙海鮮薯丸粒粒煙煙韌韌,完全吸收喇沙汁的香味。青咖喱吉列豬扒飯也不錯,豬扒香脆美味,也不會炸得太久變成好乾。兩杯飲品也香甜美味。這店主要是提供各地的東南亞美食,menu中的很多菜式都沒有在其他地方見過,值得一些愛特別愛試新嘢的人過來試一下。
今日午餐去咗位於元朗既「東南亞料理研究所」。

喇沙海鮮薯丸粒粒煙煙韌韌,完全吸收喇沙汁的香味。

兩杯飲品也香甜美味。

2021-10-25 100 瀏覽
距離朗屏站只係幾分鐘路程 好方便落地大玻璃嘅裝修令成間餐廳都好光猛由裝修到擺盤 感覺好清新 簡潔🍃整體性價比高💯-📌分類#couple_fooddiary元朗#couple_fooddiary_東南亞 #couple_fooddiary_cafe -♡︎ 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 𝟭𝟭:𝟯𝟬-𝟭𝟳:𝟬𝟬 ♡︎⭐️印尼薄餅辣椒蟹肉賓尼迪蛋 $𝟳𝟴本身睇名以為會伏 糾結咗好耐先嗌點知超級有驚喜 本身唔太鍾意食印度薄餅但呢個整到勁脆 擺咗成餐飯都唔會淋 口感邊位香脆 中間有薄餅嘅煙靭感覺好似一個勁脆嘅Pizza上面有流心蛋咁要讚下佢個汁整得好出色 千島醬加極少嘅微辣加埋上面嘅蛋汁 好正(;´༎ຶٹ༎ຶ`)唯一挑剔嘅係唔係好食得出有蟹肉 😋:𝟰.𝟲/𝟱-🥘班蘭青咖喱吉列豬扒配珍珠米 $88呢個都幾辣 利申平時食開5小辣 可以做個參考佢係幾刺喉嗰種辣 食到有椰奶香 吉列豬扒炸得均勻 肉質正常 😋 : 𝟰/𝟱-シ追加小食❥ 扎肉米紙卷配炸野米 醋漬冬菇 甜酒松露 +$28圖打錯左做紙米卷(❍ᴥ❍ʋ)平時如果食正宗東南亞菜 係絕對唔會食呢個不過今次的確係有啲驚喜 食落除咗有新鮮蔬菜同埋冬菇外仲有淡淡松露香👍🏻加埋甜
距離朗屏站只係幾分鐘路程 好方便
但呢個整到勁脆 擺咗成餐飯都唔會淋
口感邊位香脆 中間有薄餅嘅煙靭
感覺好似一個勁脆嘅Pizza上面有流心蛋咁
要讚下佢個汁整得好出色 千島醬加極少嘅微辣
加埋上面嘅蛋汁 好正(;´༎ຶٹ༎ຶ`)
唯一挑剔嘅係唔係好食得出有蟹肉
😋:𝟰.𝟲/𝟱
🥘班蘭青咖喱吉列豬扒配珍珠米 $88
呢個都幾辣 利申平時食開5小辣 可以做個參考
佢係幾刺喉嗰種辣 食到有椰奶香
吉列豬扒炸得均勻 肉質正常
シ追加小食
❥ 扎肉米紙卷配炸野米 醋漬冬菇 甜酒松露 +$28
圖打錯左做紙米卷(❍ᴥ❍ʋ)
平時如果食正宗東南亞菜 係絕對唔會食呢個
班蘭青咖喱吉列豬扒配珍珠米
扎肉米紙卷配炸野米 醋漬冬菇 甜酒松露
荔枝冰
2021-10-22 184 瀏覽
⭐️東南亞料理研究所⭐️📍:元朗宏業南街虹方地下5號舖⏰:11:30am-9:30pm⭕️:現金、八達通📎:朗屏西鐵站F出口朗屏8號隔離-巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條- 💰98🌜呢個好推薦🙈超級滿足 牛肉好多汁 好大塊仲要係雙層! 軟冧唔鞋口 份量超足夠 再搭配埋生菜蕃茄 超級豐富!我地三個人切開share都夠食 薯條好香脆 好幼細 係我鐘意食既種類☺️再配埋辣辣地既蛋黃醬真系一流👍🏻-泡菜雞肉香蔥炒飯- 💰88🌜每一啖飯都沾滿左泡菜 雞肉唔鞋口 再搭配埋雞蛋、蔥花、芽菜 撈埋一齊食每一啖都好滿足🤣-班蘭青咖喱吉烈豬扒配珍珠米-💰88🌜好香既椰漿味 少少微辣 豬扒好香脆 唔會好厚粉 份量都唔少 白飯可以任添架!-泰式奶茶- 跟餐💰$15🌜有驚喜!奶茶上邊搭配左甜甜地既奶蓋 撈埋茶底好香既奶茶一齊飲 好順口香滑 好飲👍🏻追加小食:-巴東牛肉生菜包-💰38🌜牛肉份量都唔少 好嫩滑完全唔鞋口 用椰奶同香料熬煮 再配生菜包一齊食🥬-香辣雞翼-💰28🌜味道唔會太辣 比較似甜辣味多啲 少少脆口 雞翼一分為二 有6隻單骨雞翼🐥🌟新開嘅東南亞菜店舖 提供越南菜、泰國菜、印尼菜既Crossover 一坐低枱面已
⭐️東南亞料理研究所⭐️

-泰式奶茶- 跟餐💰$15
追加小食:
-巴東牛肉生菜包-💰38
-香辣雞翼-💰28

🌟新開嘅東南亞菜店舖 提供越南菜、泰國菜、印尼菜既Crossover 一坐低枱面已經有香茅水可以比大家任飲 餐廳既樓底好高 座位好乾淨 落地大玻璃 坐得好舒服 員工好有禮貌 食物質素唔錯 份量都好大份 如果細食嘅可以Share食到絕對冇問題!
總括黎講 性價比高份量大 價錢同食物環境成正比 經過元朗一定要過黎試下🥰🙈

📌Lunch set 11:30am-5:00pm(不設加一)📌

#香港美食 #平民美食 #元朗 #元朗美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #東南亞料理研究所 #東南亞 #fusion菜 #weviet #新派料理
2021-10-20
  • 泰式奶茶
我又去元朗搵食喇!今次去左呢間新開但好有水準嘅東南亞fusion餐廳,由朗屏西鐵站步行5分鐘就到!新餐廳環境闊落,坐得好舒服🥰我地去到仲係lunch time,而主菜實在太吸引喇!因為揀唔落手所以最終店員推介左呢個雙層漢堡俾我地試!兩塊patties厚度啱啱好,煎得好juicy,一拎起就開始漏汁🤤 配以蕃茄同生菜,而印尼嘅巴東汁好特別,配搭burger唔漏之餘仲好惹味!另外點左清少少嘅冷手撕雞蕎麥麵,賣相極之吸引,而且非常足料,有蛋、蔥粒、野菜、青瓜、蘿蔔等!麵更配有檸檬辣椒醬油作調味,微辣得黎又開胃,絕對係愛食辣人士嘅午餐之選!我地追加左兩款小食,又係超有驚喜!薄薄嘅米紙卷包住冬菇同青瓜等配料,加上甜酒松露汁,味道非常特別!加埋旁邊炸得香脆嘅野米黎食,呢個配搭好夾😍 而通菜都好高水準,份量好多,聞落有淡淡嘅牛油香味,但食落一啲都唔油膩,配上海量蒜粒配料,好惹味好正,非常值得一試!

馬拉盞牛油燴通菜
越式咖啡
午餐
馬拉盞牛油燴通菜
越式咖啡
2021-10-18 156 瀏覽
新界牛牛有福啦🥳郎屏新開左一間以東南亞菜為主打既小店,除左可以一次過食勻泰國,越國,印尼等菜式,仲加入左吾少創意fushion原素,款款菜式都好獨特呀😎.室內樓底超高,配合住落地大玻璃同時尚雅緻嘅裝修,感覺寬敞舒服~.【香辣炸雞件潛艇 $88】法包夾住炸雞塊,醃椰菜,醃紅蘿蔔絲,生菜同蕃茄片,加上是拉差蛋黃醬,令本身已經相當鬆脆嘅法包,添加一分酸爽同三分辛辣🥰.【巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條 $98】巴東醬原產自蘇門答臘西部,再流傳到印尼。以椰漿,肉桂,八角,荳蔻,乾辣椒等香料燉煮牛肉,再加入椰子粉後所產生出黎嘅醬汁😎醬汁濃稠度高,濃濃的牛肉香混雜住椰香配上巨型雙層牛肉漢堡扒,牛肉味自然濃厚又富豐富醬汁,加上軟彈脆口嘅漢堡包,超級邪惡😆 附送的香脆幼薯條,沾上微辣蛋黃醬,脆中帶辣👍.【泰式奶茶 凍 $15】每份lunch Set 可以優惠價加配餐飲,估吾到好有驚喜,竟然係奶蓋泰式奶茶😍 賣相好吸引!濃郁香滑嘅奶蓋拌和獨特茶香的泰茶,啖啖都係順口香滑呢~.【追加】除左套餐,仲可以追加特式小食~1. 扎肉米紙卷 $28與一般米紙卷不同,無論係口感同賣相都更勝一籌!軟薄米紙卷包裹住滿滿的紅蘿蔔

【香辣炸雞件潛艇 $88】

【巴東汁燴雙層牛肉漢堡配薯條 $98】

【泰式奶茶 凍 $15】

【追加】
除左套餐,仲可以追加特式小食~
1. 扎肉米紙卷 $28
與一般米紙卷不同,無論係口感同賣相都更勝一籌!軟薄米紙卷包裹住滿滿的紅蘿蔔絲,青瓜絲同扎肉絲,入口清脆,加上微酸醋漬冬菇,脆卜卜炸野米再沾上甜酒松露汁,味道富層次感之餘,口感豐富😍

2. 手撕雞萵荀牛油果椰菜沙律 $28
滿滿的沙律Bowl,好健康呀~仲大量沙律菜,嫩滑手撕雞,萵荀絲,牛油果,越南芽菜,仲有花生粒做點䮕😘

午餐
2021-10-17 40 瀏覽
2021年10月17日(日)午餐倆姊妹去試新野東南亞fusion菜港越泰印乜風味都有少少泰式奶茶$15叫左少甜,少少茶香,冇乜特別青檸檬梳打$8加左鮮檸檬汁,姐姐話味道偏酸,我就好鍾意巴東牛肉生菜包$38姐姐話係咖喱牛腩,牛腩好冧又入味,好吃馬拉盞牛油燴通菜$28好重牛油味,炒得唔錯扎肉米紙卷配甜酒松露汁$28扎肉米紙卷冇味冇道,配埋甜酒松露汁都唔覺好食得去邊美國安格斯生牛肉湯河粉$78湯底冇味冇道,要加埋佢另上嘅魚露及檸檬,湯底先有返少少味道,牛肉不過不失,雖然話係安格斯牛肉,欠牛肉味。印尼薄餅辣椒蟹肉賓尼迪蛋$78食唔出是蟹肉,冇蟹味,底下的印尼薄餅煎到脆脆,要即食,好快變硬,要落手食,上面嘅材料碎濕濕,食到好論盡,冇晒儀態睇過之前嘅食評,希望越大失望月大,每一樣嘢食都係一般般,下次再來只會想試埋其他菜式,食過的菜色唔會再叫。
2021年10月17日(日)午餐
倆姊妹去試新野
東南亞fusion菜
港越泰印
乜風味都有少少
泰式奶茶$15
叫左少甜,少少茶香,冇乜特別
青檸檬梳打$8
加左鮮檸檬汁,姐姐話味道偏酸,我就好鍾意

巴東牛肉生菜包$38
姐姐話係咖喱牛腩,牛腩好冧又入味,好吃

馬拉盞牛油燴通菜$28
好重牛油味,炒得唔錯
扎肉米紙卷配甜酒松露汁$28
扎肉米紙卷冇味冇道,配埋甜酒松露汁都唔覺好食得去邊

美國安格斯生牛肉湯河粉$78

印尼薄餅辣椒蟹肉賓尼迪蛋$78

美國安格斯生牛肉湯河粉$78
扎肉米紙卷配甜酒松露汁
2021-10-17
$136.5 (午餐)
2021-10-12 143 瀏覽
今次去大西北搵食見到呢間食泰越菜嘅餐廳位於朗屏站附近嘅工業區落地大玻璃 新式嘅裝修感覺好舒服好乾淨菜式亦非常特別以越南菜泰國菜混合為主加咗啲日式/韓式/港式元素咁😆Lunch set仲可以自選主菜同小食!美國安格斯生牛肉湯河食親越南嘢都一定叫生牛河!呢度嘅生牛河超大一碗牛肉都有四大片半熟嘅牛肉顏色粉紅肉質好軟嫩 唔會好嚡🤤湯底比較清 冇咁濃味有淡淡八角香帶清甜亦唔會太鹹配搭炸蒜 辣椒 魚露味道更有層次感河粉會比較厚有啲似扁身上海麵但呢隻河粉質感好滑身非常索湯 要同時間競賽😁香辣炸雞件潛艇呢個潛艇令我諗起越南法包連個外形都型不過配料就大有不同法包烘得非常香脆包入面搽咗牛油夾住炸雞件 件件都好大舊炸雞醃得夠惹味炸得好脆 食落好香口雞肉質感都合格唔會太乾身太油膩最鍾意係個是拉差蛋黃醬辣辣地之餘又有蛋黃醬香幾特別!!加埋椰菜絲係裡面就更豐富!扎肉米紙卷(小食追加)米紙卷包咗好多菜 蘿蔔 菇 扎肉食落感覺比較清新同健康味道比較普通啲而且米紙卷包得唔實好容易一夾就散🥴扎肉份量唔算多同冇乜味不過自己就幾鍾意個醬汁酸酸甜甜幾開胃香辣雞翼(小食追加)雞翼份量都幾多估唔到最有驚喜!雞翼炸起再撈咗辣醬味道唔
今次去大西北搵食
見到呢間食泰越菜嘅餐廳
位於朗屏站附近嘅工業區
落地大玻璃 新式嘅裝修
感覺好舒服好乾淨

菜式亦非常特別
以越南菜泰國菜混合為主
加咗啲日式/韓式/港式元素咁😆
Lunch set仲可以自選主菜同小食!

美國安格斯生牛肉湯河

食親越南嘢都一定叫生牛河!

呢度嘅生牛河超大一碗

唔會太乾身太油膩

最鍾意係個是拉差蛋黃醬
辣辣地之餘又有蛋黃醬香
幾特別!!

加埋椰菜絲係裡面就更豐富!

扎肉米紙卷

扎肉米紙卷(小食追加)

米紙卷包咗好多菜 蘿蔔 菇 扎肉

扎肉份量唔算多同冇乜味
不過自己就幾鍾意個醬汁
酸酸甜甜幾開胃

香辣雞翼

香辣雞翼(小食追加)

雞翼份量都幾多
估唔到最有驚喜!

雞翼炸起再撈咗辣醬

而且服務態度都好好
嚟開大西北又選擇困難唔知食咩可以一試😆
扎肉米紙卷
2021-10-11 40 瀏覽
上次我食係冷麵,係凍,裡面有D冰粒,我拎起左,初初食oK,不過食到最尾比較咸店內都幾好,這間鋪頭我覺得算小如果在元朗工業區工作,可以試下黎虹方試下這間東南亞菜,新嘗試

店內都幾好,這間鋪頭我覺得算小

西餐fushion 就食得多、東南亞fushion 菜真係未試過。朗屏站附近既虹坊咁啱開咗一間先,呢間餐廳叫做「東南亞料理研究所」,入面嘅裝修真係好似一個實驗室🧪咁,價錢相宜,一於一試!枱上面放咗香茅水,東南亞風情十足!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸dinner set 2人套餐 ($398)呢個套餐真心多嘢食!有顏值、有實力,絕不會令人失望😎🔻小食拼盤「越南素春卷」入面酸酸地有木耳、蘿蔔、酸酸地,外皮卜卜脆,同個餡料好夾,好食過有肉;至於「燒香茅松阪豬」,賣相有啲似豬頸肉,但肉質更為嫩滑,十分爽口多汁,帶有微微香茅味☘️;「黑松露蝦多士」黑松味濃郁,塊蝦爽口彈牙,多士內裏軟綿綿,質感10分特別!而呢一個香辣單骨雞翼,唔算太辣,食落去好Juicy,外皮酥脆:🔻主食藥膳春雞用咗慢煮嘅方法整,(放埋藥膳湯包落去慢煮)雞肉超級滑,完全吸收藥膳嘅精華同埋麻油味,份量好慷慨!連員工都話食過呢個,覺得超好食,員工都認證,知佢咩料啦!魷桶相對比較細分,但未到絕對唔輸蝕,切得比較碎,好彈牙,亦都吸曬美極嘅味道,估唔到咁夾咁有鮮味!迅速清曬!🔻甜品斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍦越食越有驚喜!呢個甜品超級好食!椰子雪

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🔻小食拼盤

🔻主食
連員工都話食過呢個,覺得超好食,員工都認證,知佢咩料啦!

🔻甜品
斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍦
越食越有驚喜!呢個甜品超級好食!椰子雪糕味道自然,帶天然的椰子口味,讓人一口接一口;厚多士唔會好濟!落咗超多斑蘭醬,整塊厚多士質感濕潤,有蛋香味!打卡又超級好食!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

dinner set 2人套餐 ($398)
🔹小食拼盤
(越南素春卷、燒香茅松阪豬、香辣雞翼、黑松露蝦多士、手撕雞牛油果椰菜沙拉、巴東牛肉生菜包)

🔹 主食:藥膳浸春雞+泰式美極蒸日本魷桶

🔹甜品:斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍦
朗屏附近多佐好多美食,虹方新開佐間東南亞菜,Menu超多款式可以揀,提供越南菜、泰國菜、印尼等地美食cross over,單睇menu已經覺得樣樣都好吸引🤩 賣相出到嚟仲要好好😍 而且價錢好抵!餐枱上面設有香茅茶自己斟,第一次飲有淡淡香茅味既茶,好特別!餐廳樓底好高,感覺坐得更加舒服👍🏻𝙇𝙐𝙉𝘾𝙃 𝙎𝙀𝙏 (11:30-17:00)主菜:♦️椰香豬腩片香茅龍蝦湯拉麵 $68泰式版日本拉麵好特別😂 豬腩片好大舊,採用龍蝦湯,椰奶味比較重,有啲蕃茄配菜!面頭再加上溫泉蛋,紫菜,成個感覺真係好多元化!♦️印尼薄餅辣椒蟹肉“賓尼迪蛋“ $78 ⭐️呢個好推薦🤩 雖然寫辣椒不過一啲都唔辣!將西餐Egg Benedict + 印尼薄餅 + 蟹肉,真係第1次咁樣食😝 Egg Benedict整得勁好,而且蛋香好濃,印尼薄餅一切係勁脆,食落好香口既手抓餅咁👍🏻 蟹肉用佐辣椒sambal mayo sauce整,幾惹味,正!追加:♦️扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁$28 ⭐️好高質,賣相同味道都好有水準!第1次食越南米紙卷係配松露汁😮 松露味好出,配埋米紙卷好清新口感👍🏻 ♦️手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 $

𝙇𝙐𝙉𝘾𝙃 𝙎𝙀𝙏 (11:30-17:00)

主菜:

♦️椰香豬腩片香茅龍蝦湯拉麵 $68

♦️印尼薄餅辣椒蟹肉“賓尼迪蛋“ $78 ⭐️

追加:

♦️扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁$28 ⭐️

♦️手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 $28

望落成碗青BB,食落又幾好食,個沙律醬汁酸酸地好醒胃

飲品:

♦️泰式奶茶 +$15
♦️青檸梳打 +$8

奶茶比較適合大眾口味,唔會過濃,奶茶分隔咁上打卡都好靚!青檸梳打反而比其他地方出色,青檸味超夠好酸甜好正!
2021-10-06 16 瀏覽
琴日去左元朗,lunch想搵野食咁岩朋友想食啲辣野就揀左間東南亞餐廳有辣有唔辣 岩哂唔同口味環境仲非常之舒適我地叫左2個主食2個追加小食同2杯飲品 小食 扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁味道酸酸甜甜加上扎肉好香最啱夏天好開胃 香辣雞翼呢個辣得來好香又係酸酸地越食越想食雖然林左啲汁但係個皮仲可以有少少脆脆地 主菜 椰香豬腩片香茅龍蝦湯拉麵好香龍蝦味個味道好似食緊唔辣嘅喇沙 泡菜雞肉香蔥炒飯呢個炒飯有驚喜 冇諗過會係呢個味道 越食越香 泡菜同啲汁嘅味道入晒落去雞肉同飯入面 飲品 泰式奶茶呢個奶茶同泰國嗰啲味道係一樣到最後我哋仲要左兩杯外賣走 龍眼冰同一般嘅龍眼冰唔同佢呢個除咗有龍眼肉之外仲加咗梳打 價錢仲非常抵食值一得一試
琴日去左元朗,lunch想搵野食
咁岩朋友想食啲辣野就揀左間東南亞餐廳
有辣有唔辣 岩哂唔同口味
環境仲非常之舒適
我地叫左2個主食2個追加小食同2杯飲品

小食

扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁
味道酸酸甜甜加上扎肉好香

同一般嘅龍眼冰唔同佢呢個除咗有龍眼肉之外仲加咗梳打

價錢仲非常抵食
值一得一試
2021-10-04 23 瀏覽
“泰式臘腸滑雞豬油撈飯”($78)“乳酪香茅魚露炸豬腩肉”($128)“班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕”($68)“蝦片”($18)“越式雞蛋咖啡”($35)“粉紅青檸梳打”($28)原來朗屏站一帶開咗唔少餐廳😆唔係朋友介紹都唔識過嚟呢邊食🤣今次就去咗呢間東南亞料理研究所食飯🤩睇睇menu,呢道嘅嘢食以泰式越式為主但都有啲會走fusion路線好特別😝好似我地叫嘅泰式臘腸滑雞豬油撈飯🐷🐔用上煲仔飯嘅瓦煲裝住,份量一啲都唔少😛泰式臘腸食落質地比較軟熟☺啲雞真係超級滑🤤撈咗豬油嘅飯入口好順滑好香,加埋醬油真係冇得頂🤤另外叫咗份乳酪香茅魚露炸豬腩肉🐷一碟有成8大件豬腩肉😍每件都炸到超酥脆☺但係食落口一啲都唔覺得油膩👍🏻加上魚露同乳酪醬嘅微酸真係好惹味🤤唔覺唔覺就食哂成碟😛配返碗白飯/蝦片一齊食就岩哂😚甜品方面要咗份班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍯🥥多士食落鬆軟,配上蜜糖同班蘭醬香甜可口☺椰子雪糕入面真係好多椰子肉,好足料🤩作為一餐嘅結尾真係好滿足☺呢道都有提供唔少泰式同越式飲品😋我就叫咗杯越式雞蛋咖啡🥚☕面頭鮮黃色嘅雞蛋奶泡好靚😍雞蛋嘅甜味同下層咖啡嘅苦味平衡得岩岩好😚另一杯係粉紅青檸梳打💕味道酸酸地咁好
“泰式臘腸滑雞豬油撈飯”($78)
“乳酪香茅魚露炸豬腩肉”($128)
“班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕”($68)
“蝦片”($18)
“越式雞蛋咖啡”($35)
“粉紅青檸梳打”($28)

原來朗屏站一帶開咗唔少餐廳😆
唔係朋友介紹都唔識過嚟呢邊食🤣
今次就去咗呢間東南亞料理研究所食飯🤩

睇睇menu,呢道嘅嘢食以泰式越式為主
但都有啲會走fusion路線好特別😝
好似我地叫嘅泰式臘腸滑雞豬油撈飯🐷🐔
用上煲仔飯嘅瓦煲裝住,份量一啲都唔少😛
泰式臘腸食落質地比較軟熟☺啲雞真係超級滑🤤
撈咗豬油嘅飯入口好順滑好香,加埋醬油真係冇得頂🤤

另外叫咗份乳酪香茅魚露炸豬腩肉🐷
一碟有成8大件豬腩肉😍每件都炸到超酥脆☺
但係食落口一啲都唔覺得油膩👍🏻
加上魚露同乳酪醬嘅微酸真係好惹味🤤
唔覺唔覺就食哂成碟😛
配返碗白飯/蝦片一齊食就岩哂😚

甜品方面要咗份班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍯🥥
多士食落鬆軟,配上蜜糖同班蘭醬香甜可口☺
椰子雪糕入面真係好多椰子肉,好足料🤩
作為一餐嘅結尾真係好滿足☺

呢道都有提供唔少泰式同越式飲品😋
我就叫咗杯越式雞蛋咖啡🥚☕
面頭鮮黃色嘅雞蛋奶泡好靚😍
雞蛋嘅甜味同下層咖啡嘅苦味平衡得岩岩好😚
另一杯係粉紅青檸梳打💕
味道酸酸地咁好解膩☺
裝修好新穎且有藝術感 仲有窗邊位 影到有自然光好靚好有fu😍 每枱都會有支香茅水提供~ lunch set有10款 仲可以追加小食🙆🏼‍♀️.▫️冷蝦肉手撕雞蕎麥麵及檸檬辣椒醬油 $88😋👍🏻:👅👅👅👅.3/5分一黎到個feel好似韓式冷麵😂😂 真係見到有冰塊🧊係入面 個汁酸味較重再帶點辣 食落好清爽開胃 消暑一流🤤 食落麵條順滑可口 都幾卦湯😆 伴菜更是有兩款:手撕雞同蝦仔 仲有蘿蔔絲青瓜絲炸蒜粒同埋蛋可以一齊撈 口感好豐富 食落真係好似水冷麵😍 冰冰的幾喜歡der~.▫️美國安格斯生牛河 $78😋👍🏻:👅👅👅.9/5分每次食東南亞野首選都係依樣😛 大大片淡紅色既安格斯牛 食落嫩口有牛質🤤 小tips. 黑豆醬用黎點生牛肉幾好食🤭湯底一固的有洋葱炸蒜粒同香草調味 飲落唔算好重口味反而帶點清甜 加啲青檸辣椒粒同魚露食 就更加濃味 有兩個層次感😚.▫️龍眼冰 +$12同一般龍眼冰有啲唔同 加佐梳打 飲落好爽同埋好清甜😆.▫️越南咖啡 +$18飲落比普通咖啡香滑同濃味 好喜歡越南咖啡的魅力 唔錯~.總結,環境好寬敞舒適 咁岩坐到窗口位可以打下卡都幾chill😚 食物大大碗有誠意 質素fushion得

▫️冷蝦肉手撕雞蕎麥麵及檸檬辣椒醬油 $88
😋👍🏻:👅👅👅👅.3/5分

▫️美國安格斯生牛河 $78
😋👍🏻:👅👅👅.9/5分

▫️龍眼冰 +$12
同一般龍眼冰有啲唔同 加佐梳打 飲落好爽同埋好清甜😆
▫️越南咖啡 +$18
飲落比普通咖啡香滑同濃味 好喜歡越南咖啡的魅力 唔錯~
總結,環境好寬敞舒適 咁岩坐到窗口位可以打下卡都幾chill😚 食物大大碗有誠意 質素fushion得黎都幾好食😍 大推個冷蕎麥面先!! 真係好清爽開胃~ 而且服務態度好好🙆🏼‍♀️ 整體黎講都蠻喜歡desu🥰