2016-05-24 1162 瀏覽
在旺角找間寧靜的食店並不容易,而且四圍很多人,大多要排隊,但今日發現了這間東京築地,曾經吃過以前銅鑼灣的那間不錯,所以決定去吃個便飯。其實東京築地在雅蘭中心內,但入口卻在山東街那邊,可能位置不易找,所以不是太多客人,要先落一層才可找到該店。餐牌的食物都是一般日本料理有的,亦有即製的燒物及焗海鮮,燒物每次可以只點一件都可以,彈性較高,見其他食客多數都點拉麵,我們點了數款小食吃。泡泡抹茶 $28抹茶味不算很香濃,反而奶味較出,喝的時候會吃到最底層的豆腐花。芒之戀人 $28大愛這杯飲品,有香濃的益力多味,以及甜甜的芒果,喝後令人很開胃。三文魚刺身(6片) $49三文魚刺身新鮮,呢個價錢亦好親民。黃金焗帆立貝皇 $43帆立貝上有滿滿的芝士,焗後有好濃芝士味,帆立貝都好大粒,難怪稱為帆立貝皇,鮮甜的帆立貝肉配上香濃的芝士,竟然沒有膩的感覺。燒牛油粟米 $18本來以為粟米是一碟上的,來到發現是一整條的上,燒得很均勻,但牛油味不夠重,有點美中不足。日式煎餃子 $33餃子皮薄而且煎得香脆,中間的饀料份量也滿滿的。黑椒脆皮雞中翼 $28/3隻雞翼的黑椒味香濃,幾惹味,而且皮炸得很脆。特上大盛拉麵 $78
泡泡抹茶 $28
芒之戀人 $28
三文魚刺身(6片) $49
三文魚刺身新鮮,呢個價錢亦好親民。
黃金焗帆立貝皇 $43
燒牛油粟米 $18
日式煎餃子 $33
餃子皮薄而且煎得香脆,中間的饀料份量也滿滿的。
黑椒脆皮雞中翼 $28/3隻
雞翼的黑椒味香濃,幾惹味,而且皮炸得很脆。
特上大盛拉麵 $78
內有日式叉燒、豬軟骨、溫泉蛋、粟米、豆苗及黑木耳,湯底如果比起拉麵店會有點比下去,不過麵質軟腍適中,叉燒及豬軟骨味道亦很香,因為大盛不是大很多,建議可選普通的豬骨拉麵,會比較剗算一點。

食物上得都幾快,輕輕鬆鬆又吃完一餐。
2016-05-19 1176 瀏覽
去完朗豪坊shopping又夠鐘依肚,行行下見到有附近有間日本餐廳,於是落去睇下。屬於雅蘭中心既地庫鋪,真係唔覺唔覺,原來有一間餐廳係度。可能係地庫既關係,餐廳都算幾大。餐牌有多元化既日式食物,望落去好似最多係拉麵類。日式煎餃子 $33餃子皮夠薄,而且煎得夠香,咬落去仲有肉汁流出。三文魚刺身(6片) $49三文魚刺身都幾新鮮,性價比之選。黃金焗帆立貝皇 $43芝士帆立貝皇,手掌咁大既帆立貝,有大量芝士鋪面,淹沒左帆立貝,芝味無窮。黑椒脆皮雞中翼 $28/3隻雞翼炸得非常香脆,味道濃郁。燒活鯛魚 $68燒活鯛魚都算幾大隻,燒既火力充足,上枱時已經散發陣陣香味。揭開魚皮,魚肉仲有熱氣冒出。旁邊有一個甜既醬油,檸檬,同埋鹽。基本上只需加上少許檸檬汁已經可以帶出味道,略嫌唔夠可以再沾少少鹽,反而甜醬油我覺得同魚唔係幾夾。燒牛油粟米 $18栗米燒得幾香,不過我覺得好似差咁d牛油,有埋應該更香更滑。築地牛丼 $46築地牛丼材料豐富,大量牛肉鋪面,唔好以為只係表面風光,牛肉層都算幾厚。一般食牛肉飯最怕唔夠餸,食剩好多飯,食之無味,棄之可惜,今次就無呢個情況出現。牛丼味道都幾濃,加上牛肉夠腍,整體唔錯
屬於雅蘭中心既地庫鋪,真係唔覺唔覺,原來有一間餐廳係度。
可能係地庫既關係,餐廳都算幾大。
餐牌有多元化既日式食物,望落去好似最多係拉麵類。
日式煎餃子
日式煎餃子 $33
餃子皮夠薄,而且煎得夠香,咬落去仲有肉汁流出。
三文魚刺身(6片)
三文魚刺身(6片) $49
三文魚刺身都幾新鮮,性價比之選。
黃金焗帆立貝皇
黃金焗帆立貝皇 $43
黑椒脆皮雞中翼
黑椒脆皮雞中翼 $28/3隻
雞翼炸得非常香脆,味道濃郁。
燒活鯛魚
燒活鯛魚 $68
燒牛油粟米
燒牛油粟米 $18
栗米燒得幾香,不過我覺得好似差咁d牛油,有埋應該更香更滑。
築地牛丼
築地牛丼 $46
築地牛丼材料豐富,大量牛肉鋪面,唔好以為只係表面風光,牛肉層都算幾厚。一般食牛肉飯最怕唔夠餸,食剩好多飯,食之無味,棄之可惜,今次就無呢個情況出現。牛丼味道都幾濃,加上牛肉夠腍,整體唔錯。
泡泡抹茶
泡泡抹茶 $28
在少許抹茶既澀味,食左咁多野食飲番杯抹茶,解渴又消滯。

期待地下東京築地能夠上番地面既一日。

2016-05-18
日式煎餃子
三文魚刺身(6片)
黑椒脆皮雞中翼
燒活鯛魚
築地牛丼
2016-05-17 283 瀏覽
東京築地推出左新既午餐同下午茶😍價錢吾算貴,即刻睇下有咩食先1️⃣泡菜豚肉脆脆豬(下午茶) $36評分: 6.5/10上下吾係漢堡包,而係豚豬😝中間係純情豬同泡菜,吾算好辣,食落反而甜甜地😎另外跟餐有汽水同薯角,但薯角份量不多2️⃣ 串燒拼盤(下午茶) $34評分: 7/10雞軟骨、雞串、免治雞肉串,冬菇,再配烏冬,汽水😁炭燒雞肉串幾嫩👍🏻相對午餐,好抵食一一一一一一一一一一一一午市定食有仙境沙律/餃子/洋蔥圈,主菜配飯/烏冬,菠菜湯/飲品,甜品忌廉泡芙,總共4樣野3️⃣海陸空串串盛合 $65評分: 6.5/10串串貢包括車厘茄、冬菇、雞軟骨、雞串、免治雞肉串😌烏冬係自家製,湯底係豬骨,但食落吾似😂似魚湯吾知點解🙉但又幾好食4️⃣爆脆吉列盛合 $65評分: 6.5/10吉列蝦,雞,洋蔥包純情豬🙊一堆吉列野,食落香口,熱辣辣,吾會油淋淋,保持脆口5️⃣厚燒饅魚丼 $60饅魚無處不在,依到都有😂食落吾腥,味道濃得岩岩好
1️⃣泡菜豚肉脆脆豬(下午茶) $36
2️⃣ 串燒拼盤(下午茶) $34
評分: 7/10
一一一一一一一一一一一一
3️⃣海陸空串串盛合 $65
4️⃣爆脆吉列盛合 $65
5️⃣厚燒饅魚丼 $60
饅魚無處不在,依到都有😂食落吾腥,味道濃得岩岩好
2016-05-17 732 瀏覽
一直對日本食物非常有情意結, 所以呢日嘅午飯, 都特意揀間日本食店, 滿足一下自己!見到餐牌設計簡約, 但選擇眾多, 所以絕對可以大吃大喝。先黎一杯透心涼嘅泡泡抹茶, 抹茶味十足, 味道帶點原始嘅苦澀味, 但加有豆腐及忌廉, 又係一杯吸引人嘅飲品。三文魚刺身, 每塊非常厚身, 新鮮肥美, 食日本野點少得佢; 味付螺肉, 醬汁一如以往嘅吸引同惹味, 肉質亦彈牙至極, 係必點嘅前菜小食!泡菜餃子雞翼: 先將雞翼位拆骨, 再壤入泡菜, 但雞翼內既泡菜完全唔辣, 適合男女老幼。除左泡菜之外, 亦有雞肉餡, 將外皮煎得香脆, 肉汁豐盛!!免治雞肉及燒雞軟骨亦好啱我口味! 免治雞肉烤外皮脆脆, 但內裡卻入面則軟熟而入口, 層次豐富。雞軟骨串, 咬下去爽爽, 同樣具有口感!!蒜味牛柳粒, 非常值得推介!! 牛柳極具牛香味, 質地嫩口, 食落無'渣', 配以蒜蓉快炒, 食味程度升級!呢度嘅燒海鮮亦非常出色! 黃金焗帆立貝皇、燒秋刀魚、燒青口都係極具質素! 帆立貝配上適量嘅芝士, 味道非常合拍, 亦保存著海鮮嘅鮮味! 而青口保身都啖啖肉, 係香蔥吊味下, 更顯出好味之處!!
2016-05-14
2016-05-16 239 瀏覽
和朋友聚聚大家都想食拉麵 所以來到大家的中心點~旺角 一看到menu就被綠色的拉麵吸引 是清新的菠菜湯底 味道: 菜湯真的十分清新味道不咸不淡 有別於一般豬骨湯底的濃滿滿的菜味 應該是用攪拌機打爛蔬菜煮成 三文魚刺身: 新鮮肥美 看那脂肪分佈 啖啖都有魚的油在唇齒間留香 師傅刀工也不錯 片片大小也差不多泡菜雞翼:因為這個小食要去骨再釀內涵入雞翼當中 在家好難自己整到, 所以點來試試跟店員講的一樣!!一點也不辣!!! 雞翼中間的肉像餃子反而泡菜味道不覺蹤影~燒魚: 加了檸檬汁後, 魚的鮮味大大提高!!加醬油同吃味道也很好原以為燒魚肉質會好DRY, 但佢燒得岩岩好, 魚熟但內裡還是滑的!唯一缺點是多骨食的時候要小心喔!芒果益刀多味的飲品: 芒果益刀多味的飲品 出奇的配合!!!整杯飲品酸酸甜甜感覺開胃又消暑這個天氣十分合適很滿足的一餐
和朋友聚聚大家都想食拉麵

師傅刀工也不錯
片片大小也差不多

泡菜雞翼:
因為這個小食要去骨再釀內涵入雞翼當中
 在家好難自己整到, 所以點來試試

跟店員講的一樣!!一點也不辣!!!

雞翼中間的肉像餃子反而泡菜味道不覺蹤影~

燒魚:
加了檸檬汁後, 魚的鮮味大大提高!!

加醬油同吃味道也很好

食的時候要小心喔!

芒果益刀多味的飲品:
芒果益刀多味的飲品
出奇的配合!!!

整杯飲品酸酸甜甜感覺開胃又消暑
這個天氣十分合適

很滿足的一餐
2016-05-10
首先入到去呢間野,環境都好乾淨嘅,光線都好充足,我覺得真係好啱情侶黎,個燈光啱啱好,感覺勁有情調,同埋啲侍應都好主動幫你落order,唔會側側搏,扮睇你唔到咁,啲野食都算叫做性價比高,除左个拉麵,最值得推介嘅當然就係佢啲小食 薑汁日式豆腐 同埋 炭燒雞肉串 ,真係黎到必叫!特上大盛拉麵 Tsukiji supreme ramen $78呢個拉麵就唔特别推介喇,雖然入面有三種豬肉嘅料,但係配撘起嚟,同個拉麵一齊就唔覺得有咩特別,好一般,雖然其實都冇咩出錯嘅地方,但比起出面同價嘅拉麵比較就遜色啲喇。蒜香燒帆立貝皇 Grilled King Scallops with Garlic $43/隻呢個帆立貝好多蒜蓉,所以一上台果陣已經勁香,啲蒜香又唔會話蓋過帆立貝嘅鮮味,鐘意蒜蓉夾海鮮嘅朋友都可以試下叫呢個。燒鯖魚 Grilled Mackerel $36/條呢條魚真係啱哂平時一直食開吉野家都會加錢食返條嘅你!燒得好香,仲要勁大條,比在係係吉野家,應該唔知係呢條嘅幾分之幾,加埋側邊嘅檸檬汁吊下條魚嘅鮮味,感覺好香口。炭燒雞肉串 Grilled Chicken Skewers $20呢個炭燒雞肉串
燒鯖魚 Grilled Mackerel $36/條
燒鯖魚 Grilled Mackerel $36/條
呢個炭燒雞肉串,肉質好好,煮得好淋,仲有好多肉汁,同個炭燒味好夾得嚟,好值得食!但美中不足嘅係得兩串,如果份量可以多啲嘅,真係無人能比。
三文魚刺生 Salmon Sashimi(6片) $49
至於個魚生真係冇乜特別,品質一般,同出面食嘅冇乜分別。
三文魚刺生 Salmon Sashimi(6片) $49
純情豬菇力倦 Enoki mushrooms in pork rolls $40
佢就咁望落去似肥牛金菇卷,估唔到換左豬肉又有另一番風味,配上特製嘅醬汁,真係非常好食,食落去因為入面有金菇嘅關係,勁有咬口,但大家食嘅話就要小心痴住啲牙播!
薑汁日式豆腐 Tofu in Ginger Sauce $26
油炸過嘅豆腐,外脆內軟,又唔會有好油嘅口感,一啖過,加埋啲木魚特有嘅香味同薑汁咁醒神嘅微辣,簡直係perfect match !必叫!
2016-05-02
三文魚刺生 Salmon Sashimi(6片) $49
Located 10 mins away from MTR, my friend and I were looking for japanese restaurant at Mong Kok that served cheese rice cake (one of my must-orders at Japanese restaurants haha), sashimi and more japanese delicacies.  Lucky enough we found this restaurant and settled down in their fairly spaced environment.綠魅拉麵 Roasted Pork Fillet Ramen in vegetable soup $62 (Marks: 5/10)This was personally a bit disappointing as the vegetable soup was not dense nor strong enough in terms of its spinach flavour.

This was personally a bit disappointing as the vegetable soup was not dense nor strong enough in terms of its spinach flavour.  There's much better vegetable soup ramens at rival stalls, although price would be comparatively more costly.  Indeed price might sometimes, reflect quality. But not always.
綠魅拉麵 Roasted Pork Fillet Ramen in vegetable soup $62 (Marks: 5/10)
豚肉生薑燒丼 Grilled pork with ginger sauce rice bowl $46 (Marks: 9.5/10)
This was one of my favourites out of the orders! Pork was fairly generous in amount and the ginger sauce was definitely luscious! Really enticing bowl! Noteworthy with the price too!
綠色田園 Mixed Vegetable Juice $28 (Marks: 8/10)
Something fresh and healthy! Good choice for drinks!
綠色田園 Mixed Vegetable Juice $28 (Marks: 8/10)
泡菜烤雞倦 Kimchi and Roast Chicken Roll $32 (Marks: 5.5/10)
Quite disappointing as the roll was super dry and wasn't tempting at all for its dull and tasteless chicken.
泡菜烤雞倦 Kimchi and Roast Chicken Roll $32 (Marks: 5.5/10)
泡菜餃子雞翼 Chicken Wings with Kimchi $35 (Marks: 7.5/10)
Enjoyed this chicken wing stuffed with kimchi fillings a lot! It was mouthwatering to eat with the succeulent bites of boneless chicken savouries!

泡菜餃子雞翼 Chicken Wings with Kimchi $35 (Marks: 7.5/10)
Baked Scallios $43/隻 (Marks: 8/10)

Who could resist the tempting cheese! Cheese and scallios lover you shouldn't miss this!
黃金焗帆立貝皇Baked Scallios $43/隻 (Marks: 8/10)
芝士年糕 Cheese Rice Cake $33 (Marks: 7.5/10)
Personally speaking, quite pricey for such price and quality, would suggest ordering something more special at this japanese restaurant.
芝士年糕 Cheese Rice Cake $33 (Marks: 7.5/10)
Overall, this was an authentic experience as there were few delicacies served out of my expectation! The Grilled Pork with ginger sauce rice bowl was definitely worth the price for only $46 that really left me gratifying for more! Delightfully tasty!

2016-05-06
  • 豚肉生薑燒丼
  • 泡菜餃子雞翼
  • 黃金焗帆立貝皇
2016-05-14 630 瀏覽
東京築地拉麵上兩個月同老公去完東京,非常掛住當地的日本菜,今日終於係香港食到日本味道下午7點, 暫時人流一般,坐位多數為四人枱, 裝修帶少許日風坐左一陣, 待應見我地個樣非常煩腦,決定過黎推介食物比我地LA... 我地亦欣然接受晒待應的推介黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵$68樣子非常黑, 上枱時我以為係墨汁,咁諗就錯錯錯LA...其實係芝麻豬骨湯底哦,味道唔錯除日式叉燒, 温泉蛋外, 內裏仲有配菜, 粟米, 豆苗, 黑木耳等叉燒好淋易咬, 温泉蛋有蛋香味 , 拉麵爽口,正綠魅拉麵$62好特別既湯底, 聞落好有菜味,幾鮮味, 都好, 幾健康如豬肉瘦D會好味些泡菜餃子雞翼$35雞翼位已拆骨, 再壤入泡菜,雞翼內既泡菜完全唔辣, 反而上方既泡菜先係辣~三文魚刺身$49鮮, 非常肥美 仲要每塊都厚身。。抵泡泡抹茶$28抹茶味十足, 下面仲放有豆腐,口感特別芒之戀人$28好似芒果味既益力多
東京築地拉麵
上兩個月同老公去完東京,
非常掛住當地的日本菜,
今日終於係香港食到日本味道
下午7點, 暫時人流一般,
坐位多數為四人枱,
裝修帶少許日風
坐左一陣, 待應見我地個樣非常煩腦,
決定過黎推介食物比我地LA...
我地亦欣然接受晒待應的推介
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵$68
樣子非常黑, 上枱時我以為係墨汁,
咁諗就錯錯錯LA...
其實係芝麻豬骨湯底哦,味道唔錯
除日式叉燒, 温泉蛋外,
內裏仲有配菜, 粟米, 豆苗, 黑木耳等
叉燒好淋易咬, 温泉蛋有蛋香味

拉麵爽口,正
緣魅拉麵
綠魅拉麵$62
好特別既湯底, 聞落好有菜味,
幾鮮味, 都好, 幾健康
如豬肉瘦D會好味些
泡菜餃子雞翼
泡菜餃子雞翼$35
雞翼位已拆骨, 再壤入泡菜,
雞翼內既泡菜完全唔辣,
反而上方既泡菜先係辣~
三文魚刺身
三文魚刺身$49
鮮, 非常肥美

仲要每塊都厚身。。
泡泡抺茶
泡泡抹茶$28
抹茶味十足, 下面仲放有豆腐,
口感特別
芒之戀人$28
好似芒果味既益力多

黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
緣魅拉麵
泡菜餃子雞翼
三文魚刺身
2016-05-13 217 瀏覽
店鋪外面, 裝修好似好高級, 但入到去好舊, 入口有兩度木門, 很難推, 而且好像防煙門, 入面一張張木椅, 好簡陋, 與店外完全相反.點了4款食物, 餃子, 炸雞, 拉麵, 泡菜雞翼.- 餃子非常小的一隻, 味道一般, 應該是用微波爐叮熱的.- 炸雞不錯, 但像韓式炸雞, 一點都不像日式, 味道可以, 但不太滑, 如果用雞肶肉會比較好.- 拉麵就一般了, 有味精.- 泡菜雞翼36元, 只有兩小隻, 入面的泡菜一般, 寧願吃普通雞翼.還有一樣最差的, 啤酒唔凍, 好像剛放入雪櫃, 啤酒唔凍的鋪頭基本上唔會再去.  因為啤酒唔凍, 所以食唔飽都走啦.
點了4款食物, 餃子, 炸雞, 拉麵, 泡菜雞翼.
- 餃子非常小的一隻, 味道一般, 應該是用微波爐叮熱的.
- 拉麵就一般了, 有味精.
2016-04-21
2016-05-08 740 瀏覽
唔去都唔知旺角隱藏左間好正嘅日本餐廳~係雅蘭中心的, 但係山東街嗰邊個入口入,仲要落地庫~好神秘!!呢間餐廳個環境, 食物質素, 賣相, 價錢各方面都不錯~雖然好多人, 但D坐位都安排得好好~唔會好迫硤~好舒服~因為佢價錢都唔係太貴, 所以我地都不經意地叫左好多野食~~有D仲要打包走 我地叫左個豚肉拉麵~~辣湯底+溫泉蛋+筍不錯~不算太辣~湯又不會很油, Very good:like 真的很怕油油的湯面, 食一啖就唔想食)豚肉是半肥瘦的~~好好咬口, 又唔會淨係得膏!!拉麵硬度適中~彈牙~湯與拉麵的味道融和一體~~好入味~加埋d配料更豐富!!泡菜雞翼好喜歡食這樣放了餡的雞翼, 因為好「肥美」,又「多肉」, 好香口!外皮香香脆脆的~餡料熱辣辣~~十萬個like~~~呢個牛肉粒, 是非常推介的!!!口感好香,牛肉軟易咬, 不在話下~重要的是, 放了很耐再食, 味道依然keep到像初來的時候~只是凍了些我在此表示欣賞~我地仲點左個好特別的青檸冷烏冬~哈哈~味道好清新, 但有點酸(ps: 應該係我篤檸檬篤得hype得濟 )烏冬好爽身~涼浸浸~夏天食一流!仲叫左個炸雞~估唔到咁大份
唔去都唔知旺角隱藏左間好正嘅日本餐廳~

呢間餐廳個環境, 食物質素, 賣相, 價錢各方面都不錯~
雖然好多人, 但D坐位都安排得好好~唔會好迫硤~好舒服~

因為佢價錢都唔係太貴, 所以我地都不經意地叫左好多野食~~
有D仲要打包走
我地叫左個豚肉拉麵~~辣湯底+溫泉蛋+筍
真的很怕油油的湯面, 食一啖就唔想食)
豚肉是半肥瘦的~~好好咬口, 又唔會淨係得膏!!
拉麵硬度適中~彈牙~湯與拉麵的味道融和一體~~好入味~
加埋d配料更豐富!!
泡菜雞翼
外皮香香脆脆的~餡料熱辣辣~~
十萬個like~~~
呢個牛肉粒, 是非常推介的!!!
口感好香,牛肉軟易咬, 不在話下~
我在此表示欣賞~
我地仲點左個好特別的青檸冷烏冬~
烏冬好爽身~涼浸浸~夏天食一流!
仲叫左個炸雞~
估唔到咁大份

好食ge, 外脆內滑~~~~但真係食唔哂~是打包~
人多點會較好!
燒菠蘿~必點之選

燒很好好~能鎖住d菠蘿汁~~juicy又暖笠笠!!
燒栗米~燒得有點乾
蒜蓉焗帶子
肉條
其實仲有2杯特飲我都未介紹~但我唔記得影相><,但都OK 架!

同埋我地叫左咁多野, 有d仲要打包~先$5xx, $600都唔洗~
真心覺得好正
2016-05-06 712 瀏覽
在OPENRICE捃咗間叫東京築地拉麵去試,起初以為淨係得拉麵,原來仲有串燒刺身同壽司食。原來已經改咗名叫「東京築地食堂」,咁就唔會好似我咁睇名誤會以為得拉麵食啦.「東京築地食堂」原名叫「東京築地拉麵」,位於旺角雅蘭中心地庫。座位一眼見晒,在地庫人流都唔少行落地庫時見到牆身有好多飲品相,好吸引,但點知果依家做完PROMOTION暫時都無天氣系列....唯有飲其他。田原芒果沙律 ~ 原來係炸拉麵沙律,頂層係將拉麵炸成不規則既曲線,灑上少許雜果糕,碗底係沙律菜。依個好新穎;如果沙律和雜果可以多番D而拉麵少番DD咁就PERFECT啦 !返工咁忙咁辛苦,放工梗係要食多D補充下體力,見到一檯美食開心晒冷烏冬,第一次食生果味,感覺好得意甜甜酸酸好醒胃,頭果兩三啖覺得好正好攪野,不過又無可能食晒碗,因為食食下覺得好濃好酸,一碗最好幾個人一齊SHARE來試咁就應該會啱啱好!牛肉粒同大蒜組成骨頭款既串燒,好少見大蒜打棟咁串起,牛肉粒好夠味好正,大蒜一齊食好夾!虎蝦 大大隻肉質爽甜,好OK !鯛魚燒, 中規中矩啦,火喉方面燒得耐咗少少帆立貝  好好肉大大粒肉鮮甜綠魅拉麵全部湯都清咗見晒底, 唔使講野啦 !
在OPENRICE捃咗間叫東京築地拉麵去試,起初以為淨係得拉麵,原來仲有串燒刺身壽司食。

座位一眼見晒,在地庫人流都唔少
田原

芒果
沙律
烏冬
冷烏冬,第一次食生果味,感覺好得意
虎蝦
虎蝦 大大隻肉質爽甜,好OK !

鯛魚燒, 中規中矩啦,火喉方面燒得耐咗少少
帆立貝
帆立貝  好好肉大大粒肉鮮甜
綠魅拉麵
菠菜湯底
全部湯都清咗見晒底, 唔使講野啦 !

好味過一風堂, 價錢又平過一風堂
題外話/補充資料: 依個價錢食咁多野真係唔貴 !
2016-04-13
沙律
虎蝦
帆立貝
菠菜湯底
2K
2016-04-29 637 瀏覽
這晚實在太高興了,忍不住多點幾碟來獎勵一下自己。 先點一個赤神濃厚豚骨湯叉燒拉麵($68) 再額外多點一客溏心蛋、筍即使浸了很久,麵質仍然保持爽滑。湯式濃郁不太辣,豚肉腍滑有嚼口,吃完實在太滿足了。朋友點的青檸冷稻亭($38),清新中帶點青檸酸,開胃醒神。烏冬質感煙韌,吸收了青檸汁烏冬份外開胃。 蒜香燒帆立貝($43/隻)蒜蓉香味配上帆立貝鮮嫩多汁,惹味無比。燒牛油粟米($18)香甜的粒粒粟米鮮甜美味。燒菠蘿($18)賣相別緻精美,菠蘿輕輕燒過鮮甜多汁。燒免治雞肉棒($24)泡菜餃子雞翼($35)蒜味牛柳粒($43)蒜味牛柳粒惹味可口,肉質鮮嫩,美味可口。薑汁日式豆腐($26)豆腐嫩滑,配上的醬汁香甜美味日皇炸雞($58)配上泡菜醬、芝麻醬選擇,炸雞香脆可口,肉質鮮嫩,味道不錯。泡泡抹茶($28)抹茶味道香濃,配上豆腐花令口感層次豐富。芒之戀人($28)豆腐布丁($35)配料有芒果、士多啤梨、火龍果、豆腐、抹茶味百力滋,嫩滑可口。

這晚實在太高興了,忍不住多點幾碟來獎勵一下自己。

先點一個赤神濃厚豚骨湯叉燒拉麵($68)

再額外多點一客溏心蛋、筍

即使浸了很久,麵質仍然保持爽滑。
湯式濃郁不太辣,豚肉腍滑有嚼口,吃完實在太滿足了。

蒜香燒帆立貝($43/隻)
蒜蓉香味配上帆立貝鮮嫩多汁,惹味無比。
燒牛油粟米($18)
香甜的粒粒粟米鮮甜美味。
燒菠蘿($18)
賣相別緻精美,菠蘿輕輕燒過鮮甜多汁。
燒免治雞肉棒($24)
泡菜餃子雞翼($35)
蒜味牛柳粒($43)
蒜味牛柳粒惹味可口,肉質鮮嫩,美味可口。
薑汁日式豆腐($26)
豆腐嫩滑,配上的醬汁香甜美味
日皇炸雞($58)
配上泡菜醬、芝麻醬選擇,炸雞香脆可口,肉質鮮嫩,味道不錯。
泡泡抹茶($28)
抹茶味道香濃,配上豆腐花令口感層次豐富。

芒之戀人($28)
豆腐布丁($35)

2016-04-28
2016-04-20 593 瀏覽
豬軟骨拉麵($63)突然行開旺角想食拉面, 於是上網搵下附近有邊間好食, 見到呢間幾多好評就一於試下.拉面款式不算多, 點了一款豬軟骨拉面.人流不算多, 仲有一半位未坐滿, 但上菜速度有點慢.拉面份量一般, 豬軟骨淋身易咬開, 味道普普通通, 冇特別.而拉面湯底就好淡, 湯底好一般, 好似平時去連鎖式的食店食到的味道, 沒太特別.需要未到好難食, 屬普通質素, 沒有其他人講得咁好味, 可能口味問題不太合適.
豬軟骨拉麵($63)
拉面款式不算多, 點了一款豬軟骨拉面.
人流不算多, 仲有一半位未坐滿, 但上菜速度有點慢.
2016-03-28
2016-04-17 635 瀏覽
今天和朋友再到東京築地吃飯主要是因為這裡的食物質素還是蠻有保證的橫町牛丼原來味道很不錯自家秘製醬汁,粒粒飯都是香濃汁汁而有牛味看看牛丼中不只有牛肉就知真材實料牛香味道濃上加濃小食:12吋特長串燒這款串燒非常香口,大蔥是燒得甜甜的牛柳粒大大件,而且有肉汁,是每次到來都要重溫的小食小食:再點了一客黃金青口沒有想到「黃金」真的很多,芝士香滑是厚厚的一大層,而且青口也很有海鮮味小食:吉列廣島蠔我們都喜歡炸物,這款小蠔在深炸之後味道仍很鮮甜不減蠔香飲品:沖繩島黑皮竹蔗冰 + 蘆薈提子梳打冰沖繩島黑皮竹蔗冰:清甜的選擇,是清味蕾的好幫手蘆薈提子梳打冰:提子梳打本身就夠好味,再加上香甜的蘆薈粒,真是雙喜臨門甜品:豆腐布丁很喜歡豆腐花的味道,再有新鮮水果和OREO朱古力餅碎味道非常有層次呢!
今天和朋友再到東京築地吃飯
主要是因為這裡的食物質素還是蠻有保證的
橫町牛丼原來味道很不錯
自家秘製醬汁,粒粒飯都是香濃汁汁而有牛味
看看牛丼中不只有牛肉就知真材實料
牛香味道濃上加濃
小食:12吋特長串燒
這款串燒非常香口,大蔥是燒得甜甜的
牛柳粒大大件,而且有肉汁,是每次到來都要重溫的小食
小食:再點了一客黃金青口
沒有想到「黃金」真的很多,芝士香滑
是厚厚的一大層,而且青口也很有海鮮味
小食:吉列廣島蠔
我們都喜歡炸物,這款小蠔在深炸之後味道仍很鮮甜
不減蠔香
飲品:沖繩島黑皮竹蔗冰 + 蘆薈提子梳打冰
沖繩島黑皮竹蔗冰:清甜的選擇,是清味蕾的好幫手
喜臨門
甜品:豆腐布丁
很喜歡豆腐花的味道,再有新鮮水果和OREO朱古力餅碎
味道非常有層次呢!
2016-04-12
5 分鐘 (堂食)
  • 豆腐布丁
2016-04-15 485 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。東京築地.友人聚會。✰•*˚✿✿舌尖上的旺角✿✿❤餓底飯聚❤❤有朋自遠方來,一定帶她吃好東西為了推介值得品嚐的滋味,帶她到有質素保證的好地方今次,首先到了東京築地品嚐好吃的拉麵與小食!綠魅拉麵自家製麵,口感獨特,而最令人垂涎三尺的是那啖香濃的湯底入口甘醇,豚肉片肥厚適中,令人回味無窮芒之戀人乳酸味道香氣突出,芒果肉新鮮,最適合開胃解膩燒巨虎蝦燒後仍是鮮嫩多汁,大隻有肉的咬口令人狼吞虎咽 黃金焗青口芝士迷必試代表作,厚厚的芝士拉絲程度媲美PIZZA滋味香口,令人吮指回味純情豬菇力卷名字特別,色相是秀色可餐,豬肉薄切入味,卷住菇菇賣相誘人菇香而充滿肉汁日皇炸雞香噴噴上台,咬落香嫩香嫩,外層椒鹽香氣,內裡就是雞汁香氣配以芝麻醬與泡菜醬,一流豆腐布丁綿綿的、軟軟的,來自豆花與OREO的豐富層次入口的微酸來自表面的水果粒,非常好吃的特色甜品
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。東京築地.友人聚會。✰•*˚

✿✿舌尖上的旺角✿✿

❤餓底飯聚❤

有朋自遠方來,一定帶她吃好東西

為了推介值得品嚐的滋味,帶她到有質素保證的好地方

今次,首先到了東京築地品嚐好吃的拉麵與小食!
綠魅拉麵

自家製麵,口感獨特,而最令人垂涎三尺的是那啖香濃的湯底

入口甘醇,豚肉片肥厚適中,令人回味無窮
芒之戀人

乳酸味道香氣突出,芒果肉新鮮,最適合開胃解膩
燒巨虎蝦

燒後仍是鮮嫩多汁,大隻有肉的咬口令人狼吞虎咽
黃金焗青口

芝士迷必試代表作,厚厚的芝士拉絲程度媲美PIZZA

滋味香口,令人吮指回味
純情豬菇力卷

名字特別,色相是秀色可餐,豬肉薄切入味,卷住菇菇賣相誘人

菇香而充滿肉汁
日皇炸雞

香噴噴上台,咬落香嫩香嫩,外層椒鹽香氣,內裡就是雞汁香氣

配以芝麻醬與泡菜醬,一流
豆腐布丁

綿綿的、軟軟的,來自豆花與OREO的豐富層次

入口的微酸來自表面的水果粒,非常好吃的特色甜品
2016-04-11
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日