2017-05-12 186 瀏覽
同朋友去旺角SHOPPING SHOPPING後就去左東京築地到食下午茶同埋呢間野個地點都幾方便佢係雅蘭中心既另外一邊由地鐵站行過去都只係5分鐘左加因為我地只係想食下少少野 口痕食下 所以我地就叫左兩個下午茶我地叫左一個「炙揪牛丼」好似話係限量既,而炙揪既意思係和牛 X ANGUS一個飯可以食到兩個唔同質感、口感既牛肉味道都唔錯啊同埋我都幾欣賞佢地諗到用兩隻好不同既牛肉黎整成一個飯呢個COMBINATION真係幾好啊可惜只有下午茶先有呢個飯食我地仲叫左「豚肉脆拉麵 」呢到既下午餐真係幾抵食 又足料豚肉都幾嫩滑 加上個湯底都幾濃呢個價錢有呢個質素真係好抵啊!
同埋呢間野個地點都幾方便
佢係雅蘭中心既另外一邊
由地鐵站行過去都只係5分鐘左加

我地叫左一個「炙揪牛丼」好似話係限量既,
而炙揪既意思係和牛 X ANGUS
一個飯可以食到兩個唔同質感、口感既牛肉
味道都唔錯啊
同埋我都幾欣賞佢地諗到用兩隻好不同既牛肉黎整成一個飯
呢個COMBINATION真係幾好啊
可惜只有下午茶先有呢個飯食

我地仲叫左「豚肉脆拉麵 」
呢到既下午餐真係幾抵食 又足料
豚肉都幾嫩滑 加上個湯底都幾濃
呢個價錢有呢個質素真係好抵啊!
2017-04-27
2017-05-10 121 瀏覽
之前都幫襯過幾次。今次偶然行過,太太心血來潮想吃拉麵,於是我們就再幫襯啦。我見到最近推出了一個安格斯x和牛飯,才賣四十幾元。嘩!這麽便宜!於是二話不說就跟侍應說要點這個餐啦,怎料侍應說沒有了,可能太搶手了。牛肉沒有了,那我就叫了一個鰻魚飯,太太就叫了一碗東京叉燒拉麵。先談談鰻魚飯,我本身都很喜歡吃鰻魚,去日本必定要吃上幾次。這裡的鰻魚,入口甘香肥美,跟我在日本吃的沒太大分別,非常好!至於拉麵,太座吃得很滿意,湯底夠濃郁,叉燒也很軟身入味!飲品方面都很不錯!更令人驚喜的是,隨餐附送一件提拉米蘇,很好吃呢!兩個餐埋單才是111元,性價比如此高,值得推介!
2017-04-27 157 瀏覽
Really poor service, funny they charge extra for service. Forgot to bring some items and even the items they remembered were poor quality, seemed to laugh at their own error. Had the beef rice bowl and the chicken kimchi sushi. Would never go back.

2017-04-24 196 瀏覽
本想到橫X吃拉麵,但覺得太遠不太願行,看了menu覺得這裡還可以,就試一次,今次就要了出面少有的墨汁豚肉拉麵,面像橡筋般樣子的,墨汁拉麵則比較特別,賣相本來不錯,味道也可以,就是份量奇少,麵餅有否一個,少得四下便吃完,我已是細食人士,但吃完都只是得一半飽,連加一成七十幾蚊都食唔飽,早知行遠啲到橫X吃,真的有點後悔,起碼人地正宗好多,又吃得飽,價錢差唔多,這間原本是茶木集團的,女收銀姐姐態度不錯的。
2017-04-23 230 瀏覽
上星期五約左個朋友去旺角食tea敍下舊,行到朗豪訪附近,醒起今朝本雜誌介紹,話東京築地食堂開幕六周年出左個期間限定嘅「炙揪!鹿兒島x安格斯牛丼」,見價錢又唔貴,於是就決定落去試一試!炙揪牛丼上面分別放有美國安格斯牛同鹿兒鹿和牛,前者牛味濃郁,比較有「咬口」;後者肉嫩多汁,脂肪分佈平均,超juicy! $48有如此質素,收貨!(仲要送埋野飲,有四款,分別3.6牛乳咖啡、3.6牛乳奶茶、蜂蜜綠茶、檸檬紅茶)炙揪牛丼供應期有限,而且得平日午市、下午茶時段有得食,大家想試嘅話要就番時間啦!

2017-04-23 238 瀏覽
今日同愛人去街街,本身想去銅鑼灣食一蘭拉麵,但我們在旺角買左票睇戲,最後打消左出銅鑼灣的諗頭。今日我們兩個唔肚餓,我的愛人叫左一碗黑鬼拉麵,我就食買四舊仔韓式壽司就夠。講下拉麵,我真心覺得唔好食,都幾重梘水味,質感唔彈牙,湯底亦唔稱得虛好味,一堆油浮面,叉燒都係大大舊肥膏多過肉,好彩我的愛人冇我咁奄尖,佢覺得接受到,佢開心就好予。至於我叫的韓式壽司有黃瓜蟹柳青瓜,同泡菜壽司飯卷埋一齊,微微辣都好食,不過我都係比勉強合格的分數呢個壽司,因為呢個壽司好易整,易到我都識整,所以我期望佢會做到韓式壽司的味道,但佢做唔到,冇咩麻油味等等韓式味道,所以一般啦!整體上唔係難食到入唔到口,比正常水平低少少,所以我比一般啦!
今日我們兩個唔肚餓,我的愛人叫左一碗黑鬼拉麵,我就食買
四舊仔韓式壽司就夠。
黑鬼
韓式壽司
2017-04-22
2017-04-22 169 瀏覽
叫左個拉麵...湯吾熱味道好怪...井又唔係講到咁好食。再加上服務態度又差..認真免費都吾會再黎...要黎嘅人真係好好三思一下最多可以話個茶幾好飲。重話囉 award
最多可以話個茶幾好飲。重話囉 award
2017-04-18 211 瀏覽
小弟相當鍾意食拉麵朋友推介說這間拉麵切性價比甚高,我話:旺角喎,我唔信!結果去左呢間東京築地拉麵,性價比果然高!豬軟骨拉麵($63)首先叫了個豬軟骨拉麵,味道屬於比較淡口味,拉麵彈牙,質素尚算不錯。蒜香燒帆立貝($43)想不到拉麵店有呢d燒野食,而且是小弟最愛之一既帆立貝!豈能不試?首先size大,肉質肥美,味道甚佳,深得我心!值得推介!12吋特長串燒($38)小弟平日不太愛吃大葱,但這個ok食落爽口,配上一口牛肉粒,相當match!日式煎餃子($33)正正常常的日式煎餃子吧,菜肉餡,煎香。埋單每人一百鬆d但食得好飽,旺角黎講,好抵食!
小弟相當鍾意食拉麵

朋友推介說這間拉麵切性價比甚高,

我話:旺角喎,我唔信!

結果去左呢間東京築地拉麵,性價比果然高!
豬軟骨拉麵($63)
首先叫了個豬軟骨拉麵,味道屬於比較淡口味,

拉麵彈牙,質素尚算不錯。
蒜香燒帆立貝($43)
想不到拉麵店有呢d燒野食,而且是小弟最愛之一既帆立貝!

豈能不試?

首先size大,肉質肥美,味道甚佳,深得我心!

值得推介!
12吋特長串燒($38)

小弟平日不太愛吃大葱,但這個ok

食落爽口,配上一口牛肉粒,相當match!
日式煎餃子($33)
正正常常的日式煎餃子吧,菜肉餡,煎香。

埋單每人一百鬆d但食得好飽,

旺角黎講,好抵食!
2017-04-13
5 分鐘 (堂食)
2017-04-15 202 瀏覽
今日下晏請AL所以約朋友出黎食飯傾計, 我地係旺角諗左好耐食D咩最後決定食拉麵, 上openrice 一 search 拉麵就搵到呢間餐廳, 諗住試下點知喜出望外。我叫左碗綠魅拉麵, 一黎到見到碗麵好似伏伏地, 但食落感覺好清甜, 唔會油膩, 湯底係菠菜同魚湯熬成, 好似好健康咁 我同朋友一人一碗拉麵外, 又叫左燒虎蝦同帆立貝, 條蝦同立貝都超級大份, 食到我同朋友飽到行唔郁, 食材非常新鮮, 燒完都食到鮮甜味, 最推薦呢兩款食物。另外不得不提呢度D飲品好大杯呀, 岩哂我地兩個, 食完野再慢慢飲野傾計。

2016-12-16
2017-04-15 165 瀏覽
咁岩有日下晝唔洗返工,諗住搵個坐得舒服嘅地方同個朋友hea 下,傾下計,結果搵佐依間日本野。其實依間野都幾難搵,但勝在難搵,所以特別坐得舒服,D位好闊落,waiter亦好有禮貌咁sever你,同朋友坐左一個下晏先離開。我地一人叫佐個拉麵再加小食,我個赤神叉燒拉面非常吸引,唔太辣,又夠豬骨湯味,連朋友都爭住食。另外仲再佐啲燒物,帶子,虎蝦,青口,特別要讚下個蝦,好鬼彈牙。三文魚刺身就夠晒厚切,都唔錯,下次要試埋其他野食先得。

三文魚刺身就夠晒厚切,都唔錯,下次要試埋其他野食先得。
2017-02-21
2017-04-12 110 瀏覽
近年日本熱潮不退反進,同朋友係旺角行街又想食日本野又唔想食啲放題,就同朋友揀左呢間平民之選既日本 黎食日本野當然唔少得食拉面啦,呢個拉面啲面唔會太冧,夠晒煙韌,又夠香,而不過份量黎講對女仔就夠,但對男仔黎講可能叫多個小食先夠啦。 跟著我就叫多幾個小食黎食, 牛肉串,都幾香架 呢個炸雞勁好食,又香又脆 心心眼<3 芝士年糕 超好食係乜事 又軟又香 鐘意日本野但係又唔想大出血既朋友千祈唔好錯過啦~

跟著我就叫多幾個小食黎食,

牛肉串,都幾香架

呢個炸雞勁好食,又香又脆

心心眼<3 芝士年糕 超好食係乜事 又軟又香

鐘意日本野但係又唔想大出血既朋友千祈唔好錯過啦~
2017-04-08
5 分鐘 (堂食)
2017-04-12 126 瀏覽
因為有coupon免費送豚肉丼,所以趕在到期前使用,這晚就特意出旺角吃東京築地拉麵了﹗這就是用coupon換的豚肉丼,雖然是免費的,但質素的確是惡劣,豚肉厚切沒關係,但又乾又硬又鞋,飯更是爛飯來的,到底在搞甚麼?其實這次是我們第二次光顧,記得第一次前來我們都是點拉麵的,味道不錯,但沒想到丼的質素竟然跟拉麵差天共地,反正都以拉麵為名,何不乾脆只賣拉麵?幸好我們另一個點的是豬軟骨拉麵而不是2個都吃丼,拉麵湯底香濃,豬軟骨也醃製入味,拉麵軟硬適中,保持到水準,所以日後再有機會光顧我們一定不會點丼,還是吃拉麵最安全XD雖然這餐買一送一,但下次如果再收到這張豚肉丼coupon,相信我會轉贈他人⋯咔
2017-04-08
$69.3 (晚餐)
2017-04-10 209 瀏覽
要係"劣食"林立既旺角搵到間有返d水準既餐廳唔係咁易,但呢間拉麵又好ok喎!一入到黎已經覺得好有日本風味,拉麵非常對板, 睇隻蛋就知有水準! 湯底唔會一味死咸, 仲好濃郁添! 麵質適中,仲有我至愛既荀!! 串燒類都唔錯, 蒜香燒帆立貝皇大半隻手板咁大! 又香又彈牙. 另外叫左12吋特長燒牛, 食哂都唔記得影相XD 牛肉啦同大蔥梅花間竹串起, 一啖濃濃牛味, 一啖辛辣蔥味! 泡菜餃子雞翼超級香脆呀, 熱辣辣,正!
2017-04-07 11470 瀏覽
有時候覺得拉麵店只吃拉麵太單調了。於是朋友介紹我來這間東京築地拉麵,說是款式多價錢又相宜。入口在山東街,不算很顯眼。落到地庫,這間舖裝修都幾有特色,感覺在舖裡架了涼亭一樣。有居酒屋的感覺,牆上還有日式街道畫。看看餐牌,標榜用的是七輪製麵法,以3種北海道高級麵粉,加蛋、海鹽和38度純水。然後攪拌、延壓,再在恆溫恆濕環境中熟成,然後再醒發,再延壓再切成20mm麵條。過程相當複雜。當你看完這麼複雜的製作過程,面對這碗只是收你$62的拉麵,真係忍唔住肅然起敬。主要力推的這四款拉麵吧綠魅拉麵($62)Roasted pork fillet ramen in vegetable soup湯底是豬骨湯配上新鮮菠菜湯,面頭舖些菜苗,感覺非常清新健康。而且湯底清醇不會有菜的苦澀,配上切片的豚肉,感覺頗match!以前在中環吃過一次這種綠色湯底的拉麵(中環人一定知我講邊間),個人覺得,這裡的這款拉麵比中環那間好食。看一看湯底,就感到真材實料。麵屬於比較幼身,彈性明顯,有咬口,略帶梘水味,不過在這湯底的洗禮之下,梘水味可以接受。這幼麵配上薄切的豚骨,感覺連貫一致。設計上有落過心思。除了拉麵,這間舖有幾款相當
主要力推的這四款拉麵吧
綠魅拉麵
這幼麵配上薄切的豚骨,感覺連貫一致。設計上有落過心思。

除了拉麵,這間舖有幾款相當不錯的小菜,而且價格親民。

泡菜餃子雞翼($32)Chicken wings with kimchi
泡菜餃子雞翼
不得不說,餃子雞翼是為懶人專門設計的重要專利!這款餃子雞翼用了泡菜和豬肉打碎,然後塞入去骨的雞翼當中,雞皮煎得非常香脆,內裡的餡亦鮮嫩多汁,加上泡菜獨特的味道,令雞翼變得相當滋味,大推介!
蒜香燒帆立貝皇($43/隻)Grilled king scallops with garlic
很大很肥美!超出我想像!用海膽板來盛著,比我手掌還大,真的很誇張!食落亦非常的彈牙,肥美而多汁,我從沒想過拉麵店有這樣的燒烤海鮮食!必食之選。

日皇炸雞($58)Japanese style fried chicken with kimchi sauce & sesame sauce
話說前面已經叫了餃子雞翼,但看這炸雞又好像頗吸引。通常遇到這種情況都會有一個答案:
Why not BOTH? 於是又叫了。日式炸雞很有南蠻炸雞的感覺,上檯時溫度很熱,說明是剛先才炸起,皮脆肉嫩,點上醬汁非常美味。順帶一提,這配的紅色醬汁是泡菜汁(雖然感覺不太像)和芝麻醬,個人推介配芝麻醬。

泡泡抹茶($28)Blended iced green tea with cream)
面頭有抹茶朱古力棒和朱古力碎,奶份量較多,口味適中,不算很甜,亦沒有太多的抹茶甘味。

總括來說

這間東京築地拉麵的選擇頗多,有別於一般拉麵店。而且還有不少燒海鮮可以選擇,這是它獨有的優勢吧?而且地道的日式居酒屋食物亦做得相當出色,可謂值得一試!
2017-04-03
  • 綠魅拉麵
  • 泡菜餃子雞翼
2017-04-04 329 瀏覽
老公今日特登提早放工,陪我去朗豪坊睇戲,入場前食返個DINNER 先..東京築地拉麵之前都有同朋友一齊食過拉面感覺食物水準唔錯,今日經過見到佢新出牛丼飯決定再一試首先叫左一個仙境沙律 $38,外型非常得意,食落脆身, 加入少少生果,沙津菜值得推介好厚身, 又肥美既三文魚刺身口感佳.. 價錢唔算貴$49築地牛丼 $46好大碗, 牛肉好林身, 份量多,自家製牛肉醬汁充足,估唔到除左拉面, 牛丼飯都整得咁好食
老公今日特登提早放工,

陪我去朗豪坊睇戲,

入場前食返個DINNER 先..

東京築地拉麵

之前都有同朋友一齊食過拉面

感覺食物水準唔錯,

今日經過見到佢新出牛丼飯

決定再一試
仙境沙律
首先叫左一個仙境沙律 $38,

外型非常得意,

食落脆身, 加入少少生果,沙津菜

值得推介
三文魚刺身
好厚身, 又肥美既三文魚刺身

口感佳..
 價錢唔算貴$49
築地牛丼
築地牛丼 $46

好大碗, 牛肉好林身, 份量多,

自家製牛肉醬汁充足,

估唔到除左拉面, 牛丼飯都整得咁好食

2017-01-03
仙境沙律