2018-05-21 187 瀏覽
聽過好多人話呢間好好食!於是就諗住lunch冇咁多人去食,點知都要排隊😂 不過排左大概15分鐘就入到去真係幾快!👍🏽👍🏽其實個個都係叫花膠雞/龍蝦湯,但個日想食其他就叫左個魚湯食$48 淨湯加$10有套餐,套餐有菜、有一碗飯、仲有野飲,唔錯個魚滑👍🏽豬潤又唔會煲到老左👍🏽個湯係誠意之作👍🏽👍🏽雖然服務就冇乜架啦,仲聽到有個呀姐爆粗話個客唔識坐埋一邊🤭🤭🤭但d食物真係好食!值得再食!
勝瓜豬潤魚湯飯餐

個魚滑👍🏽豬潤又唔會煲到老左👍🏽個湯係誠意之作👍🏽👍🏽
2018-05-07
15 分鐘 (堂食)
勝瓜豬潤魚湯飯餐
2018-05-20 174 瀏覽
environment is really greasy, narrow, and crowded. service is bad. we ordered two dishes, and the second one is served 30minutes after the first one. taste is not bad, but it’s not worthy.I ordered three different soups, no. 1,2,3 respectively on the menu. Surprisingly, they don’t have much difference in flavor indeed. It seems like they use the same soup base, and then put different staffs for a quick boiling. The No.2 chicken soup is the relatively best one in taste, but they may add too much

I ordered three different soups, no. 1,2,3 respectively on the menu. Surprisingly, they don’t have much difference in flavor indeed. It seems like they use the same soup base, and then put different staffs for a quick boiling. The No.2 chicken soup is the relatively best one in taste, but they may add too much MSG. No.3 is contained in a bowl with the same size of No.2, but the staffs are kinda half of it. In sum, I would rate 2 stars for the taste of food only.
2018-05-20 156 瀏覽
今日晏晝咁啱係油麻地做完野,就決定試下呢間泡飯,見佢呢排咁hit。我已經大概11:55到,諗住唔駛等位,但係入面已經差唔多坐滿咁滯, 我等左差唔多十分鐘左右店員就安排我入座。 入面其實都大概40人,當然坐得比較密。 之前已經係門口落左單,我今次嗌左極上海鮮龍蝦湯泡飯(加$10轉手打烏冬) ,烏冬感覺上比較少,食左幾啖就食完咁,所以加$10好似唔係好抵。 龍蝦只係有個頭,個湯都鮮甜有海鮮味, 其他海鮮都好多例如蜆、魷魚、青口等,有生菜,湯底入面有薑絲似乎想辟腥味。總括黎講呢個價錢都合理嘅,不過如果要等好耐位就不了🤣

極上海鮮龍蝦湯烏冬
極上海鮮龍蝦湯烏冬
2018-05-17 156 瀏覽
有一晚等男朋友OT 等到晚上9點幾,即刻search 下仲有咩好野食!見之前Facebook 有人介紹過呢間村爺爺,可以用平民嘅價錢食到花膠雞湯同龍蝦泡飯。所以緊系要去試下啦!我地10點左右去到都仲要排下隊先入得!可想而知平時應該更大排長龍。我地叫左一個花膠雞湯套餐同龍蝦海鮮泡飯,個雞湯都好足料有成半隻雞同花膠筒。而個龍蝦泡飯都有半隻龍蝦同好多海鮮。2個人埋單大約200左右..雖然味道唔系太出眾,但咁嘅價錢食到呢d食材都算系咁。又岩哂平時無咩湯水飲嘅我地。

2018-05-16 166 瀏覽
行行下街突然諗起村爺爺。知道出名多人排隊,諗住都九點半都應該少人d喇掛。去到約有15人排隊,等左半個鐘。老闆幾後生,有效率,未入座都幫手落單先。所以坐低左5分鐘就可以開餐了。見雞湯翅限量發售都擔心無哂,估唔到夜晚10點都仲有。味道都幾好既,湯甜左d都有雞味。有半隻雞,約五舊翅仔。肉都幾滑。仲有碟生菜,加10蚊凍檸茶。埋單都係$78。老闆都nice既,會問下顧客岩唔岩食呀咁。環境少少迫啦。物價高,不過如果排一個鐘就未必會特登去。

雞湯翅

2018-05-15
30 分鐘 (堂食)
雞湯翅
成日見人哋話食村爺爺名符其實,今次我就特登嚟排隊食呢間性價比高嘅餐廳💪🏻💪🏻我就一等等左45分鐘,其實已經六點半開始等,想食嘅朋友就早啲嚟排隊啦。😌 難得黎到村爺爺梗係食佢嘅最出名嘅龍蝦湯泡飯🤤🤤<殿。海鮮龍蝦湯泡飯>一盤好大盆嘅海鮮,仲加埋半隻龍蝦上碟。先飲一啖龍蝦湯底,鮮甜又濃味,飲完想再飲。不愧為真材實料,裏面有龍蝦青口帶子蠔螺片。。。估唔到有咁多配料,加多$3有魚皮再加嘢飲👍🏻<花膠螺頭雞煲翅泡飯>呢個都唔野少,成煲足足有半隻雞,俾埋兩隻手套方便你手撕開嚟食,貼心服務👍🏻👍🏻一飲啖雞湯,上晒癮😆😆啖湯真係雞煲翅味嘅濃湯,好足料。半隻雞都好多肉,有兩三件花膠翅,加埋油菜、嘢飲、白飯都只係$78,簡直係超值之選😆😆👍🏻👍🏻

<殿。海鮮龍蝦湯泡飯>

<花膠螺頭雞煲翅泡飯>
2018-05-15 131 瀏覽
話口未完....我地又黎食村爺爺喇.....我8點到...排到大約8:45入座,村爺爺真人會晌大家排隊就黎入得去之前就會落定單...入到去坐低等多5分鐘到就會出餐!由於我唔食雞同魚....但個菜單上嘅湯同湯飯大部分都係魚同雞黎嘅....所以我依舊食殿龍蝦海鮮湯飯.....今次個飯偏爛😔⋯⋯而個龍蝦啲膏已經不知所終喇😭個湯頭都係咁濃郁!但我對甲殼素真係毫無抵抗能力....嗰種香口...所以我依舊俾佢好評!貼心嘅係佢會俾埋濕紙巾!講埋男人嘅花膠螺頭雞湯...加10蚊有飯有菜有野飲...好抵!而個主角:半隻雞、花膠、螺頭 同個湯....男人分左隻雞脾我試試....一入口...都幾鞋....同無咩味....男人都話隻雞差咁啲....唔知係咪煲湯已經出晒味?!花膠...食左條...幾滑...唔錯...螺頭無食...湯頭...好味呀!男人都話好味!貼心嘅係...有對膠手套俾...雖然係唔環保....
話口未完....我地又黎食村爺爺喇.....
我8點到...排到大約8:45入座,
村爺爺真人會晌大家排隊就黎入得去之前就會落定單...
入到去坐低等多5分鐘到就會出餐!
由於我唔食雞同魚....
但個菜單上嘅湯同湯飯大部分都係魚同雞黎嘅....
所以我依舊食殿龍蝦海鮮湯飯.....

今次個飯偏爛😔⋯⋯
而個龍蝦啲膏已經不知所終喇😭
個湯頭都係咁濃郁!
但我對甲殼素真係毫無抵抗能力....嗰種香口...
所以我依舊俾佢好評!
貼心嘅係佢會俾埋濕紙巾!

講埋男人嘅花膠螺頭雞湯...
加10蚊有飯有菜有野飲...好抵!
而個主角:半隻雞、花膠、螺頭 同個湯....
男人分左隻雞脾我試試....
一入口...都幾鞋....同無咩味....
男人都話隻雞差咁啲....唔知係咪煲湯已經出晒味?!
花膠...食左條...幾滑...唔錯...
螺頭無食...
湯頭...好味呀!男人都話好味!
貼心嘅係...有對膠手套俾...雖然係唔環保....
講開呢間油麻地嘅村爺爺,我相信好多人都聽過,佢岀名除咗佢嘅龍蝦湯泡飯同埋雞煲翅之外,經過嘅一定會被那長長的人龍吸引。星期五嘅晚上我足足排左差唔多兩個鐘先至入得,門口長期有5-60人喺度排緊隊,但係本着要食好西嘅決心,最後我哋排咗一個鐘零五十分鐘終於入到🤦🏼‍♂️好滾動!不過值得一提係老板非常之好笑容,同態度好殷勤,會係我哋排緊隊嘅時候勁nice咁幫我地落定單,呢種好態度係一啲已經紅咗嘅鋪頭實在少有,抵佢咁多人幫襯。入到店內我哋當然點左佢最出名嘅花膠螺頭雞煲翅($68), 同埋海鮮龍蝦湯泡飯($98),以上加$10就可以轉做套餐配埋飯,菜同埋嘢飲,當然食飯可以轉米線拉麵米粉等等,我就配左米線🍜。佢個花膠螺頭雞煲翅應該係最受歡迎嘅食品,基本上見到八成都係叫呢一個,佢一上枱我都俾佢份量震撼到😱,佢係足足有半隻雞咁上,附上膠手套,等你可以好似食手撕雞咁狂野地撕開來食。我先試個湯,非常濃郁花膠螺頭雞湯味,而且非常鮮甜,飲完不覺得口渴, 應該是純正無添加味精,當中食到3-4舊完整嘅花膠,好足料!👍至於雞肉非常之嫰滑,不會因為是燉湯肉而顯得柴,徒手大啖大啖咁吃雞,再飲一啖湯就真的非常滿足!😋👍👍😍村爺

花膠螺頭雞煲翅套餐

村爺爺除咗佢嘅花膠螺頭雞煲翅出色,佢嘅海鮮龍蝦湯泡飯一樣咁正!同樣會俾佢果半只完整龍蝦震撼到你嘅眼球,因為冇諗過$98可以食到半只比手掌還要大的龍蝦,佢仲要有其他嘅海鮮好似青口,扇貝,魷魚等等,勁足料!重點系佢嘅湯頭非常鮮味!系非常之好飲鮮甜果隻,呢個真系不得了,好似俾咗好多海鮮去煲嘅龍蝦湯咁,我同朋友都覺得佢個湯好好飲!👍👍👍😍😝
殿。海鮮龍蝦湯泡飯

雖然係好正,不過要排咁耐先食到真係有啲辛苦,我建議大家可以避開食飯的黃金時段應該唔使排咁耐。嗚🤦🏼‍♂️

環境:7/10
服務:9/10
價錢:8/10
食物質素: 9/10
整體:8.5/10

2018-05-11
110 分鐘 (堂食)
殿。海鮮龍蝦湯泡飯
2018-05-14 126 瀏覽
如题野系新鲜,但真好普通既海鲜汤饭冇得特别,系屋企打边锅仲好食过区真系吾知D评价点来。见到D明星去,就跟风去食,吾系个FD叫真系吾去食了。2️⃣铺头吾系好大,比较大件既朋友可能要考虑下了。
如题

皇牌龙虾汤饭
2018-04-16
50 分鐘 (堂食)
2018-05-13 198 瀏覽
水準一般 排隊就預咗嫁喇 好多人 排咗成粒鐘叫咗佢個top 1 真盛村爺爺湯泡飯 餸多 湯底味精重 食幾啖就已經想飲水 啲蜆有好多沙 好失望好就好在佢有比埋龍蝦鉗 咁就唔使開殼開得咁辛苦入門口之前落咗單 啱啱坐低就想改變主意食第二樣 就即刻叫侍應幫手改單 點知原來機會只得一次 無得改 失望之後上菜 見到有舊唔知牛定豬嘅肉 又一時醒唔起自己叫果個飯有咩餸 就問一問侍應 「果舊係咪肥牛」 佢答「係呀,肥牛。黑毛豬丫嘛」 ...咁即係牛定豬? 咁啱又聽到隔離枱食食下想加單又無得加單 覺得呢間餐廳做嘢非常缺乏靈活性 🤦🏿‍♀️ 失望
水準一般
排隊就預咗嫁喇 好多人 排咗成粒鐘
啲蜆有好多沙 好失望
好就好在佢有比埋龍蝦鉗 咁就唔使開殼開得咁辛苦

2018-05-13
2018-05-13 194 瀏覽
平時經過油麻地地鐵站,經常見到一間餐廳大排長龍,我非常好奇這間餐廳有甚麼吸引人的地方,可以令到這麼多人排上一個小時去食一餐,於是我去OpenRice訂枱希望可以一嘗這間餐廳的滋味。殿。海鮮龍蝦湯泡飯轉手打烏冬($108):配料豐富,有半隻龍蝦,扇貝,蜆,青口等。龍蝦湯底很甜,烏冬吸收了湯汁,鮮甜美味!花膠螺頭雞煲翅($68): 雞湯清甜可口,全無味精,而且十分足料,足足有半隻雞,肉質鮮嫩,加上有花膠螺頭及翅,價錢只是$68,性價比極高。

殿。海鮮龍蝦湯泡飯轉手打烏冬($108):

花膠螺頭雞煲翅($68):
2018-05-13 86 瀏覽
以前都有食過村爺爺嘅下午茶,當時已經有龍蝦湯飯,但係就冇而家咁hit!! 過咗兩年之後,網上面掀起一陣熱話,搞到我同老公都要即刻黎試吓!排隊排左接近45分鐘,應該已經算係快㗎啦,平時我見仲長條隊🙈我叫左個花膠螺頭雞煲翅,個雞湯勁勁勁勁好味!😋😋😋好入味好濃郁!撈飯真係一流!唯一唔好就係佢個兜下面其實係冇火♨️嘅,所以啲湯好快會凍哂!不過凍哂都方便用手套食雞嘅!如果唔用手套,🍴用刀叉真係好難切到出嚟食。雞就冇乜太特別,最好味都係個湯本身。螺頭都好好味,花膠就比較細塊,食不出味道。雞煲翅呢個煲係唔包飯同嘢飲嘅,要另外加$10就有湯,嘢飲同埋多個菜。但個菜我冇食過因為好似好都咁。老公就叫咗殿。極上龍蝦湯泡飯,有好多海鮮!有青口,龍蝦,蜆,魷魚等等。湯底我就覺得唔係話超濃龍蝦味,反而雞湯仲好飲!但勝在海鮮夠多,幾新鮮!總括來說,好值得試下,不過真係要俾啲耐性,隨時要一個鐘頭以上😂

2018-05-03
45 分鐘 (堂食)
  • 花膠螺頭雞煲翅
  • 極上海鮮龍蝦湯泡飯
2018-05-10 214 瀏覽
店舖出名了,慕名而來,結果失望而走。問心一邊等位一邊有服務人員為我們點菜是好事,坐下來不久就可以上菜!可能是抱著好吃又平民價錢的心態而來,所以菜品一上就有點失望,重點是這裡岀品是微熱,不是熱騰騰的,我有點驚訝🙀先說第一個上枱的炸魚片是不脆口,後來經反映了更換了一份新的⋯因為加了$10轉手打烏冬,所以很正常!但友人選擇了拉麵就出事了,所謂的拉麵吃一口就覺得是上海麵😔花膠雞煲翅是有2件花膠再加一點點翅,不過是做優惠$68,所以不能有要求,只是真心的不夠熱⋯莫非是因爲要暖暖哋食才是對的?混淆不清了,是店舖好心以這溫度上枱體貼客人還是怎樣?但盛載的器皿又空有外面而沒有在器皿內適當的放上燭火保溫,我想是否因為現在是夏天所以才不需要擺放⋯食物是份量十足,用料感覺是是將貨就價⋯吃到尾飲料🥤才上枱,基本上不過不失,PS.凍飲需加$3⋯已經盡力將食品拍得美味可口,看起來同吃下來是不一樣的感覺😏

店舖出名了,慕名而來,結果失望而走。

食物是份量十足,用料感覺是是將貨就價⋯

吃到尾飲料🥤才上枱,基本上不過不失,PS.凍飲需加$3⋯

已經盡力將食品拍得美味可口,看起來同吃下來是不一樣的感覺😏
2018-05-09
10 分鐘 (堂食)
同老婆做完檢查,諗住過黎村爺爺食餐飯啦之前都有黎過架喇,不過就係食龍蝦湯飯都好好味~ 跟住上次見到好多人都係食雞煲翅望一望,原來只係$68,有成半隻雞,仲要有花膠相當抵食咁既樣,於是咪諗住今次就去試下啦點知一去到就知出事喇,點解多人左咁多之前都唔駛排隊既,今次有條長龍跟住發現原來之前黃秋生黎過試呢個雞煲翅搞到出晒名就係咁一直等等等,等左成個鐘終於可以有位喇梗係就係叫呢個花膠縲頭雞煲翅啦好快就送到上台佢好細心,仲俾埋手套我食始終食呢d雞,都係落手食會方便好多既不過我都第一啖都係要試下個湯底先一飲真係不得了好濃既雞湯味,真係唔係hea你喎花膠老實講就唔係太出色喇,咁$68又無得要求太多,算ok隻雞先好野,我開頭都會驚隻雞會唔會鞋呀佢又完全出乎我意料咁嫩滑喎而且都幾好肉將個飯放埋落個湯度真係一流呢個湯飯真係高級
同老婆做完檢查,諗住過黎村爺爺食餐飯啦

之前都有黎過架喇,不過就係食龍蝦湯飯
都好好味~ 跟住上次見到好多人都係食雞煲
望一望,原來只係$68,有成半隻雞,仲要有花膠
相當抵食咁既樣,於是咪諗住今次就去試下啦
點知一去到就知出事喇,點解多人左咁多
之前都唔駛排隊既,今次有條長龍

跟住發現原來之前黃秋生黎過試呢個雞煲翅搞到出晒名
就係咁一直等等等,等左成個鐘

終於可以有位喇
梗係就係叫呢個花膠縲頭雞煲翅啦

好快就送到上台
佢好細心,仲俾埋手套我食
始終食呢d雞,都係落手食會方便好多既
不過我都第一啖都係要試下個湯底先
一飲真係不得了
好濃既雞湯味,真係唔係hea你喎
花膠老實講就唔係太出色喇,咁$68又無得要求太多,算ok
隻雞先好野,我開頭都會驚隻雞會唔會鞋呀
佢又完全出乎我意料咁嫩滑喎
而且都幾好肉
將個飯放埋落個湯度真係一流

呢個湯飯真係高級
題外話/補充資料: 味道就真係唔錯既,價錢又抵,經濟實惠 但係如果可以唔駛等咁耐會更好囉
2018-04-07
60 分鐘 (堂食)
  • 花膠縲頭雞煲翅,龍蝦湯飯
2018-05-09 207 瀏覽
最近經過都看到很多人在排隊,這晚心血來潮決定排隊試一下,排隊時已經想好要吃什麼,急不及待想要快點吃到。餐牌有著不同的泡飯,其中紅色標示是有真正龍蝦在裡面,其他則只是龍蝦湯。我們當然要選有龍蝦的😋另外還點了雞煲翅,因為幾乎每張枱都吃這個。殿·海鮮龍蝦湯泡飯先上來,光看外表已經知道很豐富,裡面有半隻龍蝦、扇貝、青口、魷魚、墨魚及蜆。龍蝦湯非常鮮味,吃得到用很多龍蝦去熬製👍🏻價格相對來說非常實惠,難怪這麼多人排隊。不久後我點的雞煲翅也來了,我的是加$10轉成套餐,份量真的十分驚人。雞煲翅裡有著半隻雞、花膠及螺頭,完全是真材實料,雞湯清甜,雞也十分嫩滑👍🏻這個價錢沒看到有這種享受,排隊也值了。