2019-03-26 39 瀏覽
朋友話有個新嘅濾水器唔要,話送俾我喎!咁當然要親身去攞啦!😆今晚我去咗朋友旺角間公司度攞,旺角返工真係好,交通方便,又多食店!攞完野我哋就一齊去咗食飯,朋友帶咗我去一間叫村上居酒屋的日本菜度食。首先叫咗個海膽炒飯$108,個飯幾香,D蛋好滑,如果海膽可以再多啲就更加好啦!跟住就叫咗一堆小食,燒青椒仔$28、牛油燒薯仔$38、燒日本豆腐$28、手羽先$25、豚肉蘆筍卷$28、清酒煮蜆$78,最後就梗係要來一個炸軟殼蟹$58啦,呢個真係成隻蟹上架😆😋呢度嘅燒物都好唔錯,又多款式,吾覺意叫左好多,服務員都好Nice!

2019-03-22 42 瀏覽
好久沒有同老婆去旺角了,有時真係唔知食咩好,路過這間村上,老婆說不如食這間啦,我地決定大食一餐。【荔枝梳打】清甜荔枝味勁出,又不會太甜,不錯。【炸三文魚鱗】真係好特別,我第一次聽有炸三文魚鱗,但估不到食落去仲脆過炸魚皮,送酒一流。【香蔥拖羅豆腐】香濃既豆腐,再配埋拖羅,拖羅味道不錯,油脂味香,夾埋豆腐一起吃原來咁夾。【鯡魚薄切刺身】鯡魚薄切肉質帶點爽口,味道清新,再配埋酸汁、生薑一起食用,真是不錯。【燒日本小蕃薯】陣陣的蕃薯味,燒完出來蕃薯的甜味非常突出。不錯!!【汁燒牛柳串】牛柳非常厚身,咬落亦好juicy,食完一粒再食中間的燒蕃茄,可中和番味蕾。【燒雞翼】香脆的雞皮,燒得剛剛好,內裡仲有非常多肉汁。值得推介!!【燒粟米】燒粟米十分香甜,又不會太乾,好有牛油味。
【荔枝梳打】
清甜荔枝味勁出,又不會太甜,不錯。
【炸三文魚鱗】
【香蔥拖羅豆腐】
【鯡魚薄切刺身
【燒日本小蕃薯】
陣陣的蕃薯味,燒完出來蕃薯的甜味非常突出。不錯!!
【汁燒牛柳串】
【燒雞翼】
香脆的雞皮,燒得剛剛好,內裡仲有非常多肉汁。值得推介!!
【燒粟米】
燒粟米十分香甜,又不會太乾,好有牛油味。
2019-03-14
2019-03-22 24 瀏覽
閒日放工後突然好想約埋好友啤一啤食個好西,所以即刻約好哂人就去最就腳點- 旺角黎個快閃飯局,而最岩大家口味既一定係大眾口味,食返個日本菜,就黎到位於朗豪坊好近既村上居酒屋😊😊黎到梗係要點啲下酒菜: 芥辣八爪魚、刺身拼盤呢啲必食👍🏻👍🏻跟住就有本人最愛既燒魷魚筒❤️❤️再叫啲主食壽司,好鍾意個香蔥拖羅反卷,好鮮甜😳😳黎居酒屋當然都唔少得叫啲串燒同個豚肉鍋 🐖🐖 整體晚餐個食物、環境、價錢其實都唔錯👍🏻👍🏻 好食經濟實惠,下次係到再黎快閃飯局👍🏻👍🏻👍🏻

跟住就有本人最愛既燒魷魚筒❤️❤️
再叫啲主食壽司,好鍾意個香蔥拖羅反卷,好鮮甜😳😳
黎居酒屋當然都唔少得叫啲串燒同個豚肉鍋 🐖🐖

2019-03-19 30 瀏覽
今日放工同朋友去旺角朗豪坊買鞋兼行街,之後就搵地方食飯,朋友話附近有間食日本嘢都幾好嘅餐廳,咁我地就去試下。村上居酒屋,離朗豪坊真係好近,好方便。朋友同我都好鍾意食魚,我地叫左炸三文魚鱗$38(好薄好脆)、燒鱈魚干$28(好乾身,切到一條條又片,好似薯片咁好脆)、村上魚生沙律$68(好大碟)、針魚刺身$200(新鮮,切得好薄)、特上壽司$248 (有唔同款嘅壽司🍣,廚師發板,有乜食乜)。服務員好nice ,環境不錯。
2019-03-06
2019-03-18 24 瀏覽
3.14 白色情人節,我倆無論中西情人節都會好好慶祝一番,今日當唔例外啦!上次跟好友食過一次村上,味道食物都不錯,今次就帶老公去試試。菠蘿梳打菠蘿味突出,味道清新解渴。村上魚生沙律魚生切成粒狀,仲有脆嫩沙律菜,三文魚籽,天婦羅脆脆等等,多重口感,非常滋味!特上壽司各款壽司都非常新鮮,特別甜蝦鮮甜彈牙,充滿膠質,帆立貝肥美厚肉,入口鮮美,海膽甘甜美味,拖羅入口即溶,油脂豐盛。日本黑豚腩肉串黑豚腩肉質爽嫩,入口鮮甜多汁,堅正!燒油甘魚頭油甘魚油脂特別多,魚油甘香,肉質鮮嫩,外皮燒到脆卜卜,特別滋味!清酒煮蜆蜆肉鮮嫩,肉質飽滿多汁,清甜可口。今餐真係超大滿足,連老公都大讚抵食又美味,仲話下次生日要再食多次。

菠蘿梳打
菠蘿味突出,味道清新解渴。

村上魚生沙律

特上壽司

日本黑豚腩肉串
黑豚腩肉質爽嫩,入口鮮甜多汁,堅正!

燒油甘魚頭

清酒煮蜆
蜆肉鮮嫩,肉質飽滿多汁,清甜可口。

2019-03-14
情人節
  • 村上魚生沙律
  • 特上壽司
2019-03-15 46 瀏覽
本身都喜歡吃壽司,行經一間居酒屋環境不錯,價錢亦合理,上網睇睇食評算不錯,我們就入內一試。餐廳裝潢充滿日本風,乾淨整齊,座位闊絡,最適合三五知己吃飯聊天。午市定食款式都很多,有飯有拉麵有壽司,想要暖笠笠的,來一個鍋物亦可🤭每款定食均配有沙律,味噌湯及甜品。沙律新鮮爽脆,配上芝麻醬,開胃。三文魚和油甘魚刺身均厚切,口感很正,啖啖肉,而且新鮮肥美。壽司每款各具特色,上面的魚生均新鮮,最喜歡的還是鮮帶子壽司,軟腍鮮甜。迷你烏冬雖不是主角,但亦無欺場,烏冬麵條軟滑,湯底濃郁不太咸,有甜粟米粒,有爽口筍,有葱粒,吃過壽司後,再吃一碗熱湯烏冬真是最好不過火喉剛剛好,銀鱈魚皮脆肉嫩,醬汁帶微甜,不會奪去魚的鮮味,而且有兩大片給你慢慢品嚐👍🏼 朋友覺得味道不錯,價錢公道,還說下次會帶朋友來吃🤭侍應都很有禮,還會主動添水和收碟,值得一讚

每款定食均配有沙律,味噌湯及甜品
沙律新鮮爽脆,配上芝麻醬,開胃。
三文魚和油甘魚刺身均厚切,口感很正,啖啖肉,而且新鮮肥美。

刺身壽司定食

銀鱈魚西京燒

侍應都很有禮,還會主動添水和收碟,值得一讚
  • 刺身壽司定食
  • 銀鱈魚西京燒
  • 刺身壽司定食一
2019-03-11 47 瀏覽
平時經過日本餐真係好小會去留意,因為通常價錢都好貴又唔知入面食乜野,今日哩間村上居酒屋就好吸我眼球除左大大隻村上之外,就係旁邊大大張餐牌,有好多好吸引既套餐,比我了解清楚有乜食,而且價錢都好親民入到去燈光柔和,和風設計,有半卡位同包房,適合唔同既人黎聚餐今次叫左份銀雪魚定食同刺身壽司定食,壽司黎到佢地會好細心咁介紹有d咩魚,好似日本咁份餐黎到真係好有治癒既感覺,平時就咁叫個飯難免會好單調,哩度叫個飯既定食就會跟埋個湯,三文魚,沙律同雪米滋如果叫刺身壽司,就會跟埋湯,烏冬,沙律,雪米滋,真係好貼心個烏冬好好咬感,加埋個黑麻油濃湯底,正!咁窩心,咁親民既日本餐廳真係要多多支持

如果叫刺身壽司,就會跟埋湯,烏冬,沙律,雪米滋,真係好貼心

個烏冬好好咬感,加埋個黑麻油濃湯底,正!

咁窩心,咁親民既日本餐廳真係要多多支持
2019-03-10 36 瀏覽
今日放假同爸媽去朗豪坊行街買衫,到了午飯時段想找一間餐廳食飯,經過一間村上居酒屋,門外貼上套餐餐牌,價錢合理套餐吸引所以就入去試吓。餐牌上的定食已經有好多款,樣樣都想試😋媽媽最愛食鰻魚飯定食,套餐大大份,有刺身,鰻魚飯,麵豉湯,沙律等好豐富😋這鰻魚燒得好香可,成隻手掌咁大條,配埋鰻魚汁送飯一流。刺身壽司定食-壽司刺身件件新鮮鮮甜。油金魚刺身厚切,食落口感豐富啖啖肉,好好食爽口👍套餐配埋一碗細細碗烏冬,湯底豬骨味濃,烏冬煙煙韌韌,連湯都飲埋,正😋
這鰻魚燒得好香可,成隻手掌咁大條,配埋鰻魚汁送飯一流。
刺身壽司定食-壽司刺身件件新鮮鮮甜。
油金魚刺身厚切,食落口感豐富啖啖肉,好好食爽口👍
一向油麻地多好野食,今次俾我搵到間居酒屋,一入到餐廳見裏面裝修有心思,我地都坐得舒適,加曬印象分燒七味魚翅 一向都好喜歡呢道菜色,燒魚翅帶上小小甜香味,沾上沙津醬,好好味黎到居酒屋當然唔少得蟹子沙律做前菜成個晚餐最喜歡既菜式就係日本蠔啦!我從來未食過日本蠔㗎,通常都係食西式嘅生蠔,估唔到日本蠔加上餐廳特製嘅汁更加好味,令我眼界大開薄切魴佛魚係我第二碟鍾意既菜式,好有魚油香味,加上檸檬汁絕配牛油果軟殼蟹卷物,喺張相都見到軟殼蟹係幾大隻,炸軟殼蟹加上健康嘅牛油果令人食到清新嘅感覺沖繩燒菠蘿,平時我好怕食菠蘿因為怕酸,但係今次朋友叫完我jam咗一㗳,咦,咁甜既,又真係幾好味喎燒北海道魷魚筒,平時我都好怕食魷魚,因為驚好un咬唔到,但係呢間餐廳又燒得幾爽口喎到晚餐嘅尾聲當然我哋要叫返個炒飯啦,啲飯充滿晒鰻魚汁,唔好睇張相以為淨係得上面一塊鰻魚,其實飯裏面都mix埋鰻魚粒!好抵食

燒七味魚翅

黎到居酒屋當然唔少得蟹子沙律做前菜

2019-03-07 45 瀏覽
同事請我食日本午飯,提議去砵蘭街 「村上居酒屋 」之前都試過味道不錯喔!今日仲有人請當然卻之不恭喇!🤣🥢壽喜鍋 $98甜甜的湯底熱辣辣香噴噴,內裡有嫩滑肥牛、菇菌、金菇、幼滑豆腐、薯粉及娃娃菜相當豐富,材料本身的鮮味再加上盡吸湯底精華,簡直食到舔舔脷。😋😋壽喜鍋雖然好食但配菜也不弱啊!爽脆沙律菜加入份量剛好的油醋汁確實醒胃,仲有三片三文魚刺身正👍🥢花雜錦魚生丼 $78話明雜錦就真的有好多魚生,三文魚、油甘魚、吞拿魚同青瓜,雖然切粒粒出其有口感喎!粒粒油脂豐富,口感滿足!是日甜品:😍雪糕糯米糍非常滿足!午餐套餐超多選擇,價錢方面就自己決定喇!中午免收加一正啊!同事已約定搵晚劈清酒喎⋯⋯🍶咁我揀獺祭三分七喇!係米唔飲先😂😂

🥢壽喜鍋 $98
😋

🥢花雜錦魚生丼 $78
是日甜品:😍雪糕糯米糍非常滿足!
👍👍

午餐套餐超多選擇,價錢方面就自己決定喇!
中午免收加一正啊!

2019-03-05
2019-03-04 35 瀏覽
現今物價高漲,真意想不到在旺角竟然有這價廉物美的居酒屋,午市定食不僅免收加一服服務費,只需大約100多元,便可享用日本定食,真是非常吸引!一進門口,店員都有禮貌地招待我們。居酒屋環境舒適,裝潢充滿東瀛風。刺身壽司定食:刺身共有有五件,全都新鮮肥美,特別是三文魚,刺身肥厚。壽司則有六件,每一款都各具特色。特上壽司定食:有三件小鐵火卷和八款壽司,最出色的可算是海膽壽司和帶子壽司。海膽入口即溶,非常鮮甜,令人垂涎三尺!帶子質嫩爽口,同樣鮮甜!所有定食都跟了沙律、味噌湯烏冬和小甜品。特別要稱讚是這碗小細烏冬,烏冬非常滑,湯底濃郁又不多味精。只是花了二百多元便能享受日式定食,真的非常化算!

只是花了二百多元便能享受日式定食,真的非常化算!
2019-03-03 28 瀏覽
今日去旺角行街,中午時候想食壽司,經過餐廳門口,見到好多壽司刺身相,就吸引左入去。午市定食有多款選擇,有爐端燒、鍋物、拉麵等。我和友人嘅目標好清晰,所以我哋好快就揀好咗兩款壽司刺身定食。特上壽司定食刺身壽司定食兩個定食嘅壽司分別在於特上壽司定食會多咗赤身壽司、海膽壽司同埋蝦壽司。每款壽司都很新鮮,魚脂甘香,吞拿魚雖然唔係拖羅,但係都冇筋。海膽好鮮甜,少少海水味,軟綿綿好正。蝦壽司有2隻大蝦,好鮮甜,肉質有少少膠囗,又唔會梅。刺身壽司定食就有三件三文魚刺身同埋兩件油金魚刺身,兩款刺身都超級厚切,新鮮鮮甜。三文魚軟滑,油甘魚有少少咬口,軟糯有彈性。每個定食都配有一碗麵豉湯、麻醬沙律、一碗迷你烏冬和甜品。麵豉湯同麻醬沙律就是熟識的味道,好味的,我唔多介紹。烏冬雖然是配角,但一樣好好味,湯底是豬骨湯底,沒有多油而且唔太鹹,烏冬口感煙韌,配料亦不馬虎,除了有粟米粒,還有我鍾意嘅筍、木耳絲同埋蔥粒。最後甜品就是一粒維記雪米糍,雲呢拿味的。因為同熱食一起上枱,食嘅時候有點溶,如果餐廳可以最後先上甜品會更好。

特上壽司定食

刺身壽司定食

海膽好鮮甜,少少海水味,軟綿綿好正。

壽司有2隻大蝦,好鮮甜,肉質有少少膠囗,又唔會梅。

很久沒有吃過日色午飯了, 今天路經旺角, 有幸入了這間居酒屋, 吃完後想跟大家推介一下, 因為實在很抵吃, 每個人頭約HKD100. 份量大之餘亦很美味. 香蔥拖羅蓉丼跟沙律, 味噌湯及甜品. 拖羅蓉舖滿大半個碗, 顏色鮮艷, 未放入口中已知相當新鮮. 移開上面的蔥絲, 可清楚看到其美艷的粉紅色. 入口清甜無根. 牛肉豆腐鍋餐跟三文魚刺身, 白飯, 沙律, 味噌湯及甜品. 只看這麼多的伴菜, 已感超值. 牛肉豆腐鍋上菜時更令人驚訝, 牛肉舖滿整個鍋, 完全看不見底下的蔬菜. 牛肉半熟, 就趁這個機會把它們放到鍋底, 看看有什麼蔬菜. 牛肉入口嫩滑多汁. 豆腐鍋不只是有豆腐, 還有黃牙白, 冬菇, 金菇菜及唐萵. 豆腐特別香滑. 其它蔬菜亦十分鮮脆. 三文魚刺身很肥美, 口感新鮮.

三文魚刺身很肥美, 口感新鮮.
2019-02-21
2019-02-25 28 瀏覽
旺角呢頭想食啲高質嘅日本,行下街見到呢間都幾啱我哋口味,所以就入咗去食啦。我哋都叫咗好多唔同嘅嘢食,呢個係蟹籽青瓜沙律,食完呢個好清新,而且好開胃, 巨蟹仔又多 ,啲沙律醬同青瓜又好夾。呢個日本蠔真係好大隻, 一啖真係食唔曬,而且好有鮮味, 佢最好味係唔會太重蠔味,加埋少少海水味喺度真係一流。牛油果軟殼蟹卷 都整得好出色,嗰啲軟殼蟹炸得好脆,加埋牛油果有種清新嘅感覺,可以同軟殼蟹嘅鹹味中和。我哋仲叫咗雞串, 燒得啱啱好 ,外面一啲都唔會有燒焦情況, 而且啲雞肉串嘅燒汁 同雞肉好配合。呢個燒北海道魷魚筒都幾抵食 ,因為佢大份量,而且燒得好好,啲汁同魷魚嘅味道好配合,魷魚亦都燒得彈牙。我哋食咗咁多嘢估唔到食呢個鰻魚飯都食得曬,因為真係好好味。 佢好多鰻魚之餘,嗰啲飯都沾滿咗鰻魚汁,所以食落去好開胃。

2019-02-24 66 瀏覽
今天要到旺角處理一些私務,被餐廳的門面吸引,決定在這解決我們的午餐店內十分寬敞,被安排坐在卡座,難得在旺角午飯高峯時間也可舒適地進餐這裡有各式各樣的午市套餐可選擇,因為今天不太想吃生的東西,於是點了日本蠔鍋及銀鱈場西京燒西京燒套餐包括沙律、三文魚刺身、味噌湯及白飯。銀鱈場甜甜的,一點魚腥味也沒有,而且沒有魚刺,連平常不吃魚的男友也大讚鍋物套餐沒有味噌湯,但蠔湯十分鮮甜,配料有茼蒿、冬菇、豆腐等,十分豐富午市套餐免收加一,變相有九折,十分划算!

銀鱈場西京燒

日本蠔鍋
午市套餐免收加一,變相有九折,十分划算!
2019-02-24
銀鱈場西京燒