2022-04-18 71 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀食韓國菜,味道都唔錯,可以分享下。1.芝士雞蛋卷賣相好吸引,煎得好靚,一切開蛋汁及芝士流出,好juicy, 仲有豐富既芝士拉絲。 蛋味超濃厚及大量芝士,加上茄汁酸酸甜甜, 中和味道,整體味道好吸引。2.原味炸雞份量十足,一碟都有好多件,熱辣辣外皮好香脆,雞肉保持嫩滑juicy, 味道一流。3.芝士辣海鮮炒年糕海鮮份量豐富, 有蝦有魷魚有青口, 韓式泡菜醬汁好惹味香濃,年糕好煙韌,吸收所有海鮮及醬汁味道,再加埋大量芝士, 好食都停唔到口。叫左罐韓國桃汁,入面仲有粒粒桃肉,有口感味道都唔錯喎。
今日同朋友係尖沙咀食韓國菜,味道都唔錯,可以分享下。
1.芝士雞蛋卷
2.原味炸雞
3.芝士辣海鮮炒年糕

叫左罐韓國桃汁,入面仲有粒粒桃肉,有口感味道都唔錯喎。
2022-04-16
  • 原味炸雞
  • 芝士雞蛋卷
2022-04-18 56 瀏覽
醬油炸雞 (半份) + 蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)炸雞選擇種類非常多,我哋就揀咗半份兩款炸雞,第一款就食咗醬油味,炸雞一上枱已經聞到好香嘅醬油味,雞皮滲透咗醬油味道,雞肉入口嫩滑;第二款就揀咗蜂蜜蒜蓉味,目測炸雞表面沾滿蜜糖醬,仲鋪滿蒜蓉,炸得外脆內軟,好juicy😋西柚梳打望落顏色似藥水,但味道完全無藥水味👍🏻甜度剛好,非常解渴。魚糕湯 呢款魚糕湯分為3個辣度,我哋就揀咗小辣,魚糕份量極多,非常足料,口感煙煙韌韌,湯底清甜,仲有好多芽菜同籮白等等配菜,真的不錯👍🏻
醬油炸雞 (半份) + 蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)

西柚梳打
望落顏色似藥水,但味道完全無藥水味👍🏻甜度剛好,非常解渴。

魚糕湯

• 魚餅湯
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
2022-04-17 54 瀏覽
記得上次去首爾,食咗一份好好味嘅炸雞 + 啤酒!突然好懷念呢一隻味道,所以去咗尖沙咀「李家」食炸雞🥳🥳.餐牌上面有好多唔同口味嘅炸雞,仲可以選擇有骨或者無骨!我最鍾意就係佢可以選擇半份加半份,咁就可以一次過試兩種口味啦👏🏻👏🏻.。(無骨)芝士味炸雞(半份):可能係全場最好味嘅炸雞!😍😍芝士粉好香濃,炸雞外脆內軟,超好味!。(無骨)蜂蜜大蒜炸雞(半份):蜂蜜汁沾滿左炸雞,好香甜,感覺亦都冇咁熱氣!仲有好多大大小小嘅蒜頭蒜片,可以夾埋一齊食,爽丫!.。芝士雞蛋卷:熱辣辣、嫩滑嘅雞蛋卷,中間仲夾住好多可以拉絲嘅芝士。😍😍雞蛋卷要煮得靚,一d都唔容易,要仲好好食添👏🏻👏🏻.。烏冬:為求飽肚,嗌左一碗湯烏冬。有d湯濕濕地,感覺冇咁熱氣,有幾好味喎!。蘋果梳打 + 士多啤梨梳打:甜甜酸酸的梳打,大大杯,性價比高.食飽飽之後,記得去埋門口外面,影天使翼打卡丫😇
記得上次去首爾,食咗一份好好味嘅炸雞 + 啤酒!
突然好懷念呢一隻味道,所以去咗尖沙咀「李家」食炸雞🥳🥳
食飽飽之後,記得去埋門口外面,影天使翼打卡丫😇
2022-03-24
2022-04-11 4027 瀏覽
呢間山林道街尾位嘅韓國餐廳都有唔小嘅人去食,老闆係韓國人,就連裝修都好似韓國地道店舖一樣,店內會播住韓國嘅歌,環境輕鬆舒適👍🏼❣️自選半半炸雞我地揀咗無骨嘅甜辣同蜂蜜蒜蓉味,佢地嘅炸雞🍗外皮炸得好出色,咬落係酥脆而唔係硬脆嘅口感,炸粉好薄雞肉好厚,肉質仲好嫩,味道方面我比較喜歡甜辣味,辣味唔會好刺激,甜度適中,兩者之間取到個平衡好夾😋 蜂蜜蒜蓉味都好唔錯,淡淡嘅蜂蜜味,蒜蓉嘅味道唔會好強勁,對比超甜辣會冇咁惹味,但都好好食🤤仲要有好多醬汁,每食一啖就點一啖汁超正🤩❣️芝士雞蛋卷雞蛋卷每一層都好薄身,捲到咁厚令層次好豐富,中間仲有滿滿嘅芝士心仲可以拉絲😍表面仲有滿滿嘅蕃茄醬同蛋黃醬,味道好夾☺️不過美中不足嘅係,由於雞蛋卷每一層都太薄身所以令蛋老咗啲,口感會差少少🤏🏼❣️芝士辣海鮮炒年糕冇估到呢款海鮮炒年糕裏面仲會有烏冬😲同我想像嘅好唔同🤣烏冬有咬口唔會好容易斷👍🏼表面一大堆芝士😍拉絲嘅畫面好治療!但芝士味唔會好濃,辣度都偏辣,唔食得辣嘅就唔係好食到啦,年糕夠煙韌,海鮮就有魷魚、青口同蝦,用料都算新鮮,不錯不錯😋

❣️自選半半炸雞

❣️芝士雞蛋卷

❣️芝士辣海鮮炒年糕

2022-04-10
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 甜辣炸雞
2022-04-09 71 瀏覽
好耐冇去韓國,真係唯有係香港尋找旅行嘅感覺😗呢間李家真係由韓流流行開始已經存在,到而家已經開咗好多間分店☺️水準同質素都同韓國嘅餐廳差唔多👍🏻👍🏻前菜仲有腌蘿蔔同沙津🤩無限re-fill😍🥢自選半半炸雞 🍗 一次過可以滿足試2個口味,佢呢到仲可以簡無骨炸雞🥰超方便,唔會食到好麻煩👍🏻👍🏻🌟蜂蜜蒜蓉炸雞 (無骨)$113炸雞上面鋪滿幼細啲蒜蓉,顏色炸到呈現黃金色,外皮炸到十分鬆軟😍雞肉仲肉質嫩滑🤤🤤蜂蜜甜度適中👍🏻🌟甜辣炸雞(無骨)$98好有韓國風味嘅甜辣味🤩每一件都有充足嘅醬汁🥺多醬之餘都唔會浸到隻雞淋哂👍🏻仲係外脆內嫩☺️超級juicy惹味😛🥢芝士雞蛋卷 $128 🍳 蛋卷賣相超吸引🤩一刀切開已經見到好多芝士流出哂🥳超級邪惡呀😍😍每舊都可以做到拉絲效果😜好滿足我呢個芝士控😙🍹Non-alcoholic beerita $78🍸Rainbow Soda-Curacao Blue $38

🥢自選半半炸雞 🍗

🌟蜂蜜蒜蓉炸雞 (無骨)$113

🌟甜辣炸雞(無骨)$98

🥢芝士雞蛋卷 $128 🍳

🍹Non-alcoholic beerita $78

2022-04-07 85 瀏覽
最近和朋友一起追起韓劇~ 說起想一起去食韓國菜~ 我們點了芝士炸雞+辣味炸雞,魚片湯和海鮮煎餅!飲品我們點了梨汁和西柚汁~ 梨汁清甜美味~ 西柚汁不會太酸~口感清新~ 魚片湯真係超級美味!有少少微辣~ 魚片份量好多!好抵飲!仲有芽菜做拌湯~ 非常美味!個湯先得來有啲微辣,真係幾特別!海鮮煎餅都唔錯~ 厚厚既海鮮煎餅非常足料!仲可以配埋有小小泡菜既醬汁一齊食~ 非常特別!芝士炸雞炸得好香好脆!加左芝士粉係上面一齊食,份外野味!口感層次豐富!辣味炸雞真係非常非常之辣!佢嘅辣唔係一食落去就超級辣!而係唔覺唔覺,當你食晒成隻炸雞之後,就會有嘴唇上面感受到辣嘅感覺!同食麻辣非常之唔同!真係要挑戰下!
飲品我們點了梨汁和西柚汁~

梨汁清甜美味~ 西柚汁不會太酸~口感清新~

真係要挑戰下!

2022-04-05 2864 瀏覽
韓國正宗炸雞老大哥李家,好多年前已經開始食,以前要食嘅時候,總係日日都要排隊,旺埸到不得了,今日晏晝又嚟到朝聖,好彩唔使排隊,但係2:00竟然都全場爆滿,食客當中有三份一係韓國人,真係好多鄉里幫襯。🍗▪️原味炸雞(半隻) $88任何炸雞店我都一定要食原味,因為我好鍾意食脆脆嘅炸雞皮😋,同埋雞嘅鹹鹹香香,李家嘅原味炸雞一定唔會令你失望,皮脆肉嫩,醃得好入味,唔需要點任何醬汁已經好好味,當然佢哋有配埋甜辣醬俾你,任君選擇,而且半隻份量有成八九件,真係超級抵食🍗▪️蜂蜜大蒜炸雞 (半隻)$108呢個口味係我第一次試,炸雞加上蜂蜜汁,甜甜帶少少微辣,炸雞雖然加咗醬汁,但係雞皮仍然保持脆口,面頭加咗炸蒜頭粒同埋大量蒜蓉,非常惹味,呢個味道都好鍾意非常唔錯🐷▪️燒五花腩肉 $198邪惡之選,燒豬腩肉件件半肥瘦,而且燒得剛好,肉質保持Juicy,配上泡菜同埋辣蔥絲一齊食,好好味,本身諗住炸雞份量咁多,呢個五花腩肉一定食唔晒,點知最尾都係清晒😂🍺▪️Terra Bottle Beer $ 38🍶▪️Fruit Soju Green Grape $ 58 提子味燒酒飲酒無分日與夜食炸雞配啤酒是必須的,O

🍗▪️原味炸雞(半隻) $88

🍗▪️蜂蜜大蒜炸雞 (半隻)$108

🐷▪️燒五花腩肉 $198

🍺▪️Terra Bottle Beer $ 38
提子味燒酒
飲酒無分日與夜食炸雞配啤酒是必須的,Oppa哥哥推介試吓飲提子味嘅燒酒,因為我以前未飲過,原來咁鬼正,下次都要繼續飲呢隻口味

✨另外每台都有嘅酸蘿蔔同埋椰菜沙律到超級好味,我哋refill咗兩次,食完炸雞同燒肉要食返呢兩樣嘢平衡一下先冇咁油膩
  • 原味炸雞
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻)
  • 燒五花腩肉
2022-04-04 95 瀏覽
以前真係好鍾意食,仲要成日食隔咗一年有多,今日再次嚟到半半炸雞~揀咗原味同甜辣味,我自己比較鍾意食乾身嘅炸雞🍗炸到脆卜卜,仲有少少辣,熱辣辣又香口。甜辣味都好鬼正😮我第一次讚甜辣味好食,醬汁調味得好味,更辣更惹味,唔知你又會鍾意邊款呢?燒五花腩肉~我真係誠意推介👍燒過嘅五花肉有微微焦香味,邊位脆,其實唔係真係好肥,所以一啲都唔覺得油膩,配埋大蔥絲同泡菜🥰夾到不得了😆信我…試吓啦我哋食咗好鬼多肉,最後叫咗一碗清清地嘅蒸蛋湯~其實湯嘅份量只有好少,就好似屋企蒸蛋咁,不過想影靚相就快啲影啦😂蛋唔係太鹹,湯都好清甜,蛋嘅份量好多好開心!今日同好朋友一齊病完之後再見面,一齊食炸雞燒五花腩肉🤤暢談一番
以前真係好鍾意食,仲要成日食
隔咗一年有多,今日再次嚟到
2022-04-04 72 瀏覽
📍李家______好友提出了一個大膽的提議 - 「先食炸雞後行山」。面對這個體重不友好的提案,旦決定捨命陪君子。既然如此,便把增肥做到極致,一去童年回憶的李家。二人同行,點了半半炸雞(原味和甜辣),炸魷魚鬚,年糕湯和芝士雞蛋卷。沒記錯的話,李家是香港韓式炸雞始祖,由我們的少女時代到現在味道一如以往的地道,即點即整炸雞酥脆得來肉汁豐盛,甜辣惹味而且份量很大,百多元的價錢,還去什麼KFC?魷魚鬚和芝士雞蛋捲也不遑多讓,新鮮做起又份量大, 食得滿足。特別欣賞年糕湯,魚板和甜辣煙靭年糕令人想起在韓國街頭的晚上,寒風中在街頭小食車大快朵頤。值得一讚的是店家的細心,不小心碰跌筷子後,旦還未開口,他們已馬上送上新的替換。外賣炸雞也用錫紙和紙盒仔細包好,保溫又攜帶方便,細緻的服務令人窩心。☀️ 把剩下的炸雞拿到山上,藍天白雲下配着維港景色進食,自覺圓滿 ☁️______無骨半半炸雞 $178酥炸魷魚鬚加年糕湯 $158芝士雞蛋卷 $128Corona Rita $88______📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
📍李家

無骨半半炸雞 $178
酥炸魷魚鬚加年糕湯 $158
芝士雞蛋卷 $128
Corona Rita $88
______
📍 李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
  • 酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐
  • 半半炸雞
  • 芝士雞蛋卷
2022-04-03 76 瀏覽
鄭中基話齋:「我又飛啦」😂尋日去完峇里,今日就去韓國……嘅餐廳,因為太太對韓國情有獨鍾,所以今日放假小編就選擇去咗位於尖沙咀山林道嘅「李家」,一解太太對韓國🇰🇷嘅相思之苦🤣止一止先啦😆燒五花腩肉 $198熱辣辣上枱,仲有啲吱吱聲😋好甘香🤤一聞到啲味就即刻流哂口水,好想食啦😊泡菜餅 $128脆卜卜,大大塊,兩個人食差啲食唔哂呀😂蒸蛋湯 $58又係熱辣辣,滾住拎上枱😋啲蛋好滑☺️好正!西柚梳打 $38蘋果梳打 $38

燒五花腩肉 $198

泡菜餅 $128
脆卜卜,大大塊,兩個人食差啲食唔哂呀😂

蒸蛋湯 $58
又係熱辣辣,滾住拎上枱😋啲蛋好滑☺️好正!

西柚梳打 $38
蘋果梳打 $38
2022-04-03 62 瀏覽
同幾位同事一行4人一齊去食炸雞盛宴!我地叫左芝士拼辣BB豬骨+4款炸雞(包括蜜糖蒜香炸雞,青椒蛋黃醬炸雞,甜辣炸雞,Cheese 炸雞)仲飲左生米酒,梨汁,Corona Rita 雞尾酒🍹!芝士拼辣BB豬骨非常適合打卡,當芝士煮溶咗之後就可以用鉗仔拉芝士絲橋落去個BB豬骨到~ 可愛補趣DIY~想要幾多Cheese 就放幾多落去!正!薯角仲要件件都好大件,仲可以一齊煮香煮脆佢!4款炸雞上台時真係可以稱之為炸雞盛宴呀!!4款擺係到真係好震撼!好興奮!首先講吓芝士炸雞先!芝士炸雞係芝士粉放係炸雞上面,可以食到炸雞嘅原味同埋芝士嘅香味!啲炸雞真係超級香口,外脆內有肉汁!我地今次食有骨炸雞🍗覺得都好原汁原味!甜辣炸雞🍗一食落以後唔係好辣,點知食多幾啖真係超級辣!要去到噴火嘅級別!食得辣嘅真係要挑戰下,不過我哋四個挑戰完都覺得真係大佬的辣!蜜糖蒜香炸雞同青椒蛋黃醬炸雞都好好味😀 蜜糖同蒜香加埋落炸雞度一齊食真的超match!青椒蛋黃醬炸雞有種平衡左炸雞熱氣嘅感覺!好食米酒唔會好重酒味~ 用嚟送炸雞真係一流!梨汁都好好飲!!清清地健康Corona Rita 雞尾酒🍹真係好好睇,打卡一流!
同幾位同事一行4人一齊去食炸雞盛宴!

仲飲左生米酒,梨汁,Corona Rita 雞尾酒🍹!

想要幾多Cheese 就放幾多落去!正!
薯角仲要件件都好大件,仲可以一齊煮香煮脆佢!

青椒蛋黃醬炸雞有種平衡左炸雞熱氣嘅感覺!好食

米酒唔會好重酒味~ 用嚟送炸雞真係一流!

梨汁都好好飲!!清清地健康

Corona Rita 雞尾酒🍹真係好好睇,打卡一流!
2022-04-02 54 瀏覽
好多年前韓風係香港仲未盛行既時候,就係係李家第一次見識正宗韓國炸雞👵🏻估唔到咁多年後食物質素仍然keep住水準!第一次去呢間分店,環境好闊落,多部電視不斷播住K-Pop😍無骨半半炸雞(原味、甜辣)加$10就可以轉為無骨炸雞,可以啖啖肉😍表皮炸得香脆,肉質嫩滑,原味已經好夠香但加上甜辣醬就更惹味,送酒一流!芝士雞蛋卷雖然索價$128有少貴,但份量大之餘,茄汁加芥末紅黃相間好吸睛😍切開可以見到煎蛋卷厚身但口感軟稔,入面包住大量熱熔芝士,好飽肚!泡菜餅又係大大塊,驚喜地除咗泡菜之外仲加入左魷魚條,加強口感亦無咁膩。整體來講菜式份量幾多,最好疫情過後搵多幾個朋友一齊share,試多d款式♥️

第一次去呢間分店,環境好闊落,多部電視不斷播住K-Pop😍

無骨半半炸雞(原味、甜辣)

芝士雞蛋卷

泡菜餅

2022-03-30 95 瀏覽
出開去尖沙咀工作,突然間好想食韓國餐廳,所以就走咗去附近嘅餐廳 “李家”, 午市繁忙時間,有點多人,要等位午餐叫咗份韓國【辛辣麵 $58】麵質彈牙滑身,湯底味道辛辣,夠哂惹味,每一啖都辣得過癮,再配搭埋一碗熱辣辣嘅白飯及兩碟少配菜叫咗塊【泡菜餅 $128】估唔到份量咁大塊,外層煎得香脆,內裡軟腍,加入咗泡菜、魷魚,及其他配料;再配埋自家秘製帶少辣嘅醬汁,食落香口惹味再叫咗碟小食【雞泡魚乾 $98】雞泡魚乾以味醂醃製後烘乾,油脂清香,送酒一流顏色好靚好夢幻嘅【藍色多瑙河 $38】飲落味道好特別甜甜地,加入咗梳打,飲落有啲似七喜嘅味道李家 (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

李家 (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

2022-03-26
  • 藍色多瑙河
  • 雞泡魚乾
  • 泡菜餅
  • 辛辣麵
李家🇰🇷|尖沙咀 韓國正宗料理 辣韓式豬手 半半炸雞😋✨|🙈繼上次食左韓國既小食之後,唔知點解就好想食炸雞所以今次都搵咗一間平價幾高嘅韓國餐廳試吓😂。今次就去咗位於尖沙咀山林道盡頭嘅一間韓國餐廳。雖然地間餐廳坐落於一個小角落,但係餐廳環境就特別有韓國嘅味道,仲聽到有韓國人廣東話嘅口音🥰。‼️菜單都有相當多唔同嘅菜式,例如唔同口味嘅炸雞,湯類,小食同飲品。午餐嘅餐牌都相當抵食同埋吸引。🐷芝士拼辣韓式豬手韓國菜點可以無芝士😋,今次特別d,我就揀左辣豬手黎食下。最主要分左3部分,左面係辣豬手,中間係薯角,最右面係巨量芝士🥰。講左主角韓式辣豬手先!份量都幾多,只要係軟骨同好彈牙既皮,滿滿既骨膠原🥰。味道方面,甜甜辣辣,好惹味,但唔會太重口味,不過越加熱就越辣,用芝士包住就啱啱好!薯角外脆內軟,都有驚喜😋🐣自選半半無骨炸雞(甜辣拼原味)食炸雞梗係要食無骨炸雞先爽😂!炸雞外面夠曬脆,炸衣都好薄,肉質就好嫩滑,又夠juicy😋,另外仲配有幾塊炸雞皮,邪惡😂原味已經夠曬好味,甜辣仲好味,味道平衡得好好,完全唔會太辣,醬汁份量啱啱好,真係幾高質💕
李家🇰🇷
|尖沙咀 韓國正宗料理 辣韓式豬手 半半炸雞😋✨|

🐷芝士拼辣韓式豬手

🐣自選半半無骨炸雞(甜辣拼原味)

2022-03-29 72 瀏覽
🇭🇰Hong Kong📍Address: 李家Chicken HOF & SOJU, Tsim Sha TsuiAverage expense pp: HKD$250-300+Lee family chicken is most famous for its fried chicken, however we didn’t try as we had too much fried chicken recently…. However, we must say it provides authentic Korean food that is really delicious!First thing we tried is the fried fish cake soup with bean sprouts and sliced radish ($150) which warmed our stomach (Warm reminder: don’t pick super spicy level if you cannot handle it). The spicy rice cake w
🇭🇰Hong Kong

First thing we tried is the fried fish cake soup with bean sprouts and sliced radish ($150) which warmed our stomach (Warm reminder: don’t pick super spicy level if you cannot handle it). The spicy rice cake with dried squid ($150) was good as well, the squid was very chewy!!

If you are a meat person, you got to try the BBQ pork belly ($198), the pork was well immersed in the spicy kimchi sauce😍😍 and still quite tender!!