李家 (山林道)

Chicken HOF & SOJU (Hillwood Road)
2021-04-13 838 瀏覽
今日同老友去開尖沙咀shopping...經過山林道一帶...嗰度食市林立....不過好多間都試過...老友話想行遠啲睇吓有冇特色嘅嘢試吓.....行到山林道到尾...竟然發現一間韓式餐廳...我哋睇咗出邊門口嘅餐牌...決定入去一試...佢哋有好多唔同款嘅炸雞做賣點就算唔食雞都有好多海鮮種類嘅款式選擇😁😁環境有一種浪漫嘅感覺...因為佢哋會調校柔和嘅燈光...而且每一張餐桌上面都有一盞燈....首先嚟咗兩碟前菜...再黎兩碟好好味嘅泡菜....最緊要唔係太辣✌🏻✌🏻✌🏻我老友自己就叫咗一個原味炸雞...真係好大碟...我相信夠四人份量...而且每一舊都好肥美我老友拼咗一個湯烏冬我不得不介紹呢個香濃芝士年糕海鮮面頭嘅濃郁芝士唔單止起司....仲要淡淡香濃滑口我自己再叫多一個辛辣麵做主食...真係食到舔舔脷淨係見到啲芝士....都已經垂涎欲滴
佢哋有好多唔同款嘅炸雞做賣點
就算唔食雞都有好多海鮮種類嘅款式選擇😁😁
首先嚟咗兩碟前菜...
再黎兩碟好好味嘅泡菜....最緊要唔係太辣✌🏻✌🏻✌🏻
我老友拼咗一個湯烏冬
我不得不介紹呢個香濃芝士年糕海鮮
面頭嘅濃郁芝士唔單止起司....仲要淡淡香濃滑口
我自己再叫多一個辛辣麵做主食...真係食到舔舔脷
淨係見到啲芝士....都已經垂涎欲滴
2021-04-12 693 瀏覽
話說今日喺尖沙咀一間staycation check out完,正值兩點幾個肚都開始好餓🙈食下午茶應該就搞吾掂喇。記得幾個月前都食過一次,對佢嘅炸雞念念不忘😍第一時間就諗到李家。雖然過咗lunch time,食慾仍然冇減少😂一睇都系睇夜晚戈啲菜式嘅menu,炸雞、主菜、湯品類應有盡有。海鮮湯可以揀中辣或者大辣,都明白海鮮湯本身系比較辣嘅,呢樣野可以理解。本身我地吾系好食得辣,同咗店買講盡量小辣就可以🙈飲落去少少偏辣,吾算好飲得辣嘅人都可以試。裡面嘅海鮮好多,有蝦、蜆肉、青口、魷魚圈,樣樣都好新鮮。芝士雞蛋卷質素依然保持,表面大量嘅芥末醬同茄汁,好邪惡😈雞蛋卷好大件!好易切,雞蛋又滑又熱辣辣,蛋味香濃仲食得出有好多蛋汁👍🏼側面就睇得出裡面嘅芝士多到咩程度,熱溶芝士,雞蛋卷切成一件件都食到好多芝味🧀上次黎就試咗呢度招牌嘅半半炸雞,已經覺得好正,今次試吓另一款醬油炸雞🍗睇個樣其貌不揚,實際上又吾系喎。每一件啲醬油味都非常濃郁🤩開頭醬油炸雞呢樣野比我印象都會系偏鹹,呢度都冇比人呢種感覺,好好啊。好口渴,飲咗杯apple soda,連個杯都有李家嘅logo,好正😆用酒杯裝住所以份量都幾多,有淡淡

海鮮湯

醬油炸雞

好口渴,飲咗杯apple soda,連個杯都有李家嘅logo,好正😆用酒杯裝住所以份量都幾多,有淡淡嘅青蘋果味🍏味道又吾會太甜,$38飲咁大杯幾抵玩。
Apple Soda

2021-04-03
海鮮湯
醬油炸雞
Apple Soda
2021-03-25 65 瀏覽
原味炸雞 $158全隻炸雞份量驚人,上枱時新鮮熱燙,令人食指大動。雞皮酥脆可口,粉漿厚薄適中,雞肉醃成微辣,豐潤多汁的雞油,愈吃愈香辣過癮,連雞皮也吃光光,邪惡指數高。酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐 $158三大梳魷魚鬚新鮮炸起,金香誘人,用較剪剪成一口Size,更香口吸引。脆薄的粉漿包裹帶嚼勁的魷魚,外脆內彈,沾上蛋黃醬,絕對是男女老少的摯愛。跟配橙紅色的年糕湯,湯底酸甜開胃,韓國年糕圓碌碌,口感煙煙韌韌,加上韓式魚糕,雙重爽彈口感,滋味停不了。年糕餃子湯 $98雪菜餃子湯清甜,年糕綿滑、煙韌,夾合鮮甜津白,喝一口熱湯,䁔意窩心。餃子口感脹卜卜,皮薄而飽滿,包裹著軟嫰的豬肉、爽口生菜絲,啖啖滋味。士多啤梨梳打 $38梳打冰爽解渴,充滿士多啤梨甜香,濃香解膩。吃完熱燙的炸雞,再呷一口梳打,清新而甜思思,十分吸引!
原味炸雞 $158

酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐 $158

年糕餃子湯 $98
士多啤梨梳打 $38
約左朋友去李家食炸雞先發現哩間韓國餐廳搬左位置,李家可以話係香港首批韓國餐廳,我記得讀中學嘅時候佢已經喺到。新店搬左去山林道街尾,店舖入面嘅座位比以往寬闊,高身卡位私隱度更高。新店外設有小食區域,可以比顧客立食。一坐低,店員就送上淋上沙律醬既椰菜絲同醃蘿蔔,兩者食落去都好清新,酸酸地幾開胃。餐牌嘅上面嘅選擇都好多。🎈芝士蛋糕卷🧀🍳 $128份量好大,淋上茄汁同芥茉醬,內裡有芝士,所以切開雞蛋卷會有芝士拉絲效果,而蛋卷有少少流心,食落去口感好厚實,雞蛋既熟度適中,同芝士一齊食味道好夾。🎈燒五花腩肉🐷 $198一碟大約十五件五花腩及少量泡菜。五花腩肥瘦相隔,燒得香脆,有少許焦邊,而且充滿肉汁,食落去唔會太油膩。🎈半半炸雞🍗 (原味配甜辣)$168每次食炸雞都唔知揀咩味道好,所以哩到既半半炸雞真係可以滿足我兩個願望🌟每種口味嘅炸雞約有六件,咩部位都有。原味好香脆,微帶胡椒味,夠曬香口,而且雞肉嫩滑,炸皮唔會好厚。甜辣味炸雞,先甜後辣,味道較濃郁,雞肉同樣嫰滑。整體黎講,李家仍然能夠保持水準,而最好味嘅都係炸雞🍗

新店外設有小食區域,可以比顧客立食。

餐牌嘅上面嘅選擇都好多。

🎈芝士蛋糕卷🧀🍳 $128

🎈燒五花腩肉🐷 $198
一碟大約十五件五花腩及少量泡菜。

🎈半半炸雞🍗 (原味配甜辣)$168
每種口味嘅炸雞約有六件,咩部位都有。

甜辣味炸雞,先甜後辣,味道較濃郁,雞肉同樣嫰滑。

整體黎講,李家仍然能夠保持水準,而最好味嘅都係炸雞🍗

2021-02-10 2020 瀏覽
曾幾何時要食李家炸雞一啲都唔容易,一係排勁耐隊一係就要勁早Book枱,幾年冇黎原來尖沙咀店已經由韓國街搬左去山林道盡頭,去開附近行過見倒,見都好耐冇食韓國炸雞好想食。李家除左炸雞之外,每日12:00至17:00都有午餐,選擇都幾多,價錢由$58至$68,加$7有野飲,比散叫抵食好多。一坐低,侍應先送黎椰菜絲同醃蘿蔔,酸酸地好開胃。無骨炸雞($168) - 炸雞原本只跟左一碟甜辣醬,佢其實另外仲有九款唔同醬,如果想加醬就每碟$20,我地就另外再加多碟Cheese Supreme(黃色嗰碟)。炸雞好香脆,但食落又唔會好由,雞肉唔會太乾太鞋,無骨啖啖肉啱晒我哩啲懶人。甜辣醬甜甜辣辣,辣度只屬於BB辣,就算唔食得辣嘅朋友都食倒,Cheese Supreme芝士味香得黎但又唔會太漏。泡菜餅($128) - 泡菜餅份量比想像中大,估計直徑有11吋,中間加左好多泡菜,食落唔會唔會成口粉,少少辣蘸埋個醬汁食都幾好食。泡菜豬肉湯($58) - 泡菜豬肉湯跟左一碗白飯,另外仲有前菜四小碟,價錢同茶記一個lunch差唔多,但就豐富好多。四小碟一啲都唔馬虎,有泡菜、菠菜拼芽菜、蛋餅拼腸仔同魚片,非常豐富。泡菜

一坐低,侍應先送黎椰菜絲同醃蘿蔔,酸酸地好開胃。

泡菜豬肉湯

泡菜豬肉湯除左泡菜同豬肉,仲有豆腐同金菇,非常足料。
泡菜豬肉湯

湯頭熱辣辣,辣辣地好惹味,豆腐好嫩滑,我鍾意將飯放入湯度當湯飯食,食完成個人暖粒粒。
辣海鮮湯麵
辣海鮮湯麵($68) - 湯底味道有啲似頭先個泡菜豬肉湯,不過辣度再多少少。
辣海鮮湯麵

麵量都幾多,湯麵口感似拉麵,唔會太腍,食落仲彈彈地。
辣海鮮湯麵

海鮮湯麵入面有蝦、青口、魷魚、椰菜同紅蘿蔔,菜量夠多,啱晒平時少菜食嘅朋友。
辣海鮮湯麵
忌廉溝鮮奶(跟餐加$7) - 跟餐汽水仲有可樂雪碧芬達可以揀,不過食韓國野冇理由唔飲返罐忌廉溝鮮奶。
忌廉溝鮮奶
總結,炸雞隔左咁多年再食都仲係咁脆咁好食,價錢正路,份量好大,除左炸雞,佢地個午餐都好抵食,大部份五十幾蚊就有交易,定價同茶記差唔多,但睇得出好有誠意。
忌廉溝鮮奶
2021-04-26 0 瀏覽
位於山林道的街角,一間座位舒適,食物出色的韓式食物,地方夠大、座位寛闊又衛生,客人食得安心又放心—————————-放工又可以同好朋友傾吓計嘅時間,食吓飲吓又一個下午,時間過得真快,不過最重要嘅時刻就是離不開.....食😂😂😂😂日日無厘頭...食嘢滋味在心頭——————————有各式各款味道的炸雞🐔⋯⋯我點了甜辣味無骨炸雞塊:再點了韓式辣豬手🐷另外一款就是韓式辣雞🐔炒年糕「韓式炸雞定要吃 味道任君去選擇 豬手又係唔小得 叫多一款炒年糕 加埋兩杯特式飲 食完捧住個肚走」——————————-🟥無骨炸雞塊(甜辣味):好脆口的甜辣味炸雞、啖啖肉,啖啖脆香啖啖滋味.啖啖甜辣太好味😋吃得好滋味⋯⋯食過翻尋味———————————🟧芝士辣雞炒年糕:芝士夠香又軟熟辣雞嫩滑啖啖肉配菜足料青紅椒又有紅蘿蔔關照多款蔬菜炒年糕食完你都話好掂——————————🟫韓式辣🐷豬手:豬手又係我至愛韓辣豬手炆得焾火喉最更要夠分辣得滋味又好吃😋食完你都話好嘢👏—————————-🟩特飲Coronarita:🟩特飲Beerita:兩杯特飲好過引飲落甜酸苦都有喝落有點像人生但又確實好好飲————————

日日無厘頭...食嘢滋味在心頭
味道任君去選擇
豬手又係唔小得
叫多一款炒年糕
加埋兩杯特式飲
食完捧住個肚走」

——————————-

做人日日無厘頭
開心🥳⋯⋯就係咁簡單
———————-

2021-04-21 0 瀏覽
位於尖沙咀同佐敦中間既一間隱蔽韓式餐廳 雖然隱蔽 但都比我想象中多人食😨 仲見到啲人食完仲買外賣 搞到好似好好味 好吸引 所以我地都叫左幾款野食試下🥰魚子湯 $188勁多魚子 超級超料 如果鍾意食魚子既朋友一定要叫啊,湯帶小小魚子既鮮味加埋泡菜辣湯既味道 不過唔會太辣!😚芝士雞蛋卷 $128又係超大一份 芝士都好足夠 一上碟啲蛋係岩岩好熟 仲要小小蛋液 😍 視覺效果十分不錯 食落蛋味香濃 不過芝士味就唔係好出 因為拉絲芝士本身就無其他品種芝士味咁重~無骨炸雞塊(蜂蜜蒜蓉味)$138呢個我地覺得係最好食😋 外脆內嫩 而且份量足夠 好惹味 令人一口接一口 仲要無骨👍🏻👍🏻

魚子湯 $188

芝士雞蛋卷 $128

無骨炸雞塊(蜂蜜蒜蓉味)$138
2021-04-21 0 瀏覽
蜂蜜蒜蓉炸雞 + 芝士調味炸雞 半半 ($208)本身以為半半一定要配原味炸雞 點知原來將比較貴既味加多$10就可以自己揀味!😍 兩個都好好味! 但蜂蜜味比較搶 同埋D蜜糖流埋過芝士個邊 所以食芝士炸雞都食到好多蜜糖味🤣🤣 但炸雞真係新鮮炸起 好熱辣辣 好正!芝士辣海鮮炒年糕 ($158)成日睇人食mukbang都有呢個送 今次我終於有得食🤣好開心!! 真係好大Pat cheese😍 入面除左海鮮 仲有年糕同烏冬 勁大份 食到我地好飽🤣好抵食! 佢話係兩級辣 但我地已經覺得頂唔順 唔知5級辣既dish會點😂😂呢間餐廳出面個外牆都好靚! 好岩打卡 下次去食既朋友仔都可以去影下相🤣
蜂蜜蒜蓉炸雞 + 芝士調味炸雞 半半 ($208)

芝士辣海鮮炒年糕 ($158)

2021-04-20 0 瀏覽
< 李家 >📍尖沙咀李家喺香港已經扎根咗好多年,好多年前已經食過,最近行開尖沙咀先知佢搬咗舖🙈 啲嘢食上枱之後真係嚇一跳,每樣野食嘅份量都好大😂海鮮蔥餅 $158海鮮有魷魚蜆肉大蝦,加埋大蔥煎成超級大塊,本身以為細碟做小食,個份量應該要四個人先食得晒🙊蜂蜜蒜蓉炸雞 $198炸雞當年係李家嘅招牌,蜂蜜味比較重,係有少少甜辣炸雞嘅感覺,一食落以前嘅感覺返晒嚟,咁多年功力一定唔會差👍🏻石鍋拌飯 $58熱辣辣嘅石頭拌飯,上面仲有隻生蛋,加埋拌飯醬,咁多樣配菜加埋嘅石頭鍋飯真係好好食😋
< 李家 >📍尖沙咀

海鮮蔥餅 $158

蜂蜜蒜蓉炸雞 $198

石鍋拌飯 $58
🍗蜂蜜蒜蓉炸雞 $138最值得一讚佢個炸粉好薄🤩食左半碟雞我都仲未覺得好滯😋加上係無唸到蜜糖蒜蓉味都會愈食啲辣味就好出😂😂😂係無唸到會係辣!甜辣係好食😋😋炸雞肉質唔算好鞋👍🫓海鮮蔥餅 $158每次食李家都會點蔥餅/泡菜餅🤩因為佢整得夠正宗!!佢啲餅係薄身唔厚🤩魷魚🦑份量唔算少架🤩唔會夾一啖全部都係粉😋個醬係超級夾!!一定要點住食🤩係塊餅既靈魂之處!!好開胃又解膩!🍺無酒精beerita$78好少見有無酒精啤酒,麥香味好重😍同有酒精味道係無分別!飲多多都唔怕,唔會醉,聽日可以準時返工😹以前成日返通宵就係食佢😹因為得佢開到凌晨甘夜👻佢外賣個質素同堂食無分別!!👍
🍗蜂蜜蒜蓉炸雞 $138

🫓海鮮蔥餅 $158

🍺無酒精beerita$78

beerita
beerita
2021-04-18 37 瀏覽
煲煲吓韓劇好想食韓國嘢,就約埋朋友食呢間「李家」,佢以前喺韓國街嗰陣我已經成日幫襯一入座店員已經奉上沙律同埋醃蘿蔔,啲醃蘿蔔醃得好入味,酸酸微微好開胃!芝士雞蛋卷每次嚟到一定嗌,好大份好足料。芝士多到已經唔係拉絲咁簡單,直頭係芝士熔岩!入口嘅蛋味同芝士味濃到化不開,口感柔軟,絕對係真材實料之作,好好味蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞即叫即炸,熱辣辣出場。李家嘅炸雞真係炸得好好,食得出係用新鮮油炸;外皮非常香脆,肉質嫩滑唔鞋口,肉汁豐富好juicy;蜂蜜+蒜蓉,食落鹹鹹甜甜,味道層次豐富雖然餐牌寫住一隻辣椒都冇,但食食下又有啲辣,配埋啲醃蘿蔔一齊食就好夾喇Non Alcoholic Beerita炸雞梗係要配啤酒~不過嚟到我就鍾意點呢度嘅無酒精雞尾酒,西柚味好重,冰涼清爽,又靚又好味。李家嘅食物全部都好大份,食完真係非常之飽~但係一路打呢篇食評,一路回味返嗰份美味,又開始有點肚餓了......

Non Alcoholic Beerita

2021-04-15 51 瀏覽
尖沙咀金巴利道,真的超多韓國餐廳~但朋友堅持要跟我吃這間,應該都是特別好吃了吧😋坐位很寬敞舒服,上菜也快的!前菜是沙律椰菜及白蘿蔔主菜點了無骨炸雞塊蜂蜜蒜蓉味及芝士辣雞炒年糕!先說炸雞,雞皮雞肉也炸得很脆,脆漿不厚,雞肉還很有水份感能保留,肉嫩而滑!而芝士辣雞炒年糕份量則很大,超多年糕及雞件,2隻辣椒的辣度,我個人覺得辣度剛好,不會太辣!小食點了燒烤魷魚乾,很久沒吃新鮮炸魷魚了,很香😋飲品是濟州橙汁,一大杯,吃辣的時候喝它一流!

坐位很寬敞舒服,上菜也快的!

前菜是沙律椰菜及白蘿蔔

小食點了燒烤魷魚乾,很久沒吃新鮮炸魷魚了,很香😋

飲品是濟州橙汁,一大杯,吃辣的時候喝它一流!
2021-04-13 57 瀏覽
自從韓劇大熱,炸雞成為左香港人生命中不可或缺既一部份但係要搵到好食既真係唔易今日就黎到呢間好早就引進韓式炸雞既店果然冇令我失望前菜的椰菜絲幾新鮮,醃蘿蔔好酸好爽口好開胃,同埋食炸雞可以解膩無骨炸雞配韓式甜辣醬+蜂蜜芥末醬呢到既無骨炸雞本身已配有韓式甜辣醬但同時亦可加錢要其他特色醬汁我就另加左個蜂蜜芥末醬不愧係炸雞老字號炸層又薄又脆,食落完全唔會有食緊粉既感覺入面既雞肉仲保持到嫩滑又JUICY仲要每一啖都可以食到少少雞油,令成個味道更豐富呢款韓式甜辣醬味道唔會太辣,有少少辣味吊一吊味好過癮而佢既甜味亦令人好想繼續一啖又一啖食落去蜂蜜芥末醬比起甜辣醬又多一份辛辣,但係都唔會太辣唔洗擔心芥末會有攻鼻既不適感清甜既蜂蜜同埋惹味既芥末同炸雞夠晒夾芝士雞蛋卷淨係見到已經食指大動拉晒絲咁,幾邪惡!雞蛋夠晒綿,而且完全冇蛋腥味芝士量足得黎唔會膩,因為佢唔係用好重味既芝士,所以就算咁多都唔會膩上面既茄汁同芥末醬估唔到又同雞蛋卷咁夾,有少少紐約風味咁,亦令個味道唔會寡泡菜餅超大份抵食既一個泡菜煎餅仲大過我塊面幾倍泡菜餅既泡菜量超級足每一啖你都會食到香濃既泡菜而且粉漿感唔會太重,食落都唔會漿住漿住咁點埋呢個
今日就黎到呢間好早就引進韓式炸雞既店
果然冇令我失望
無骨炸雞配韓式甜辣醬+蜂蜜芥末醬
呢到既無骨炸雞本身已配有韓式甜辣醬
但同時亦可加錢要其他特色醬汁
我就另加左個蜂蜜芥末醬

不愧係炸雞老字號
炸層又薄又脆,食落完全唔會有食緊粉既感覺
入面既雞肉仲保持到嫩滑又JUICY
仲要每一啖都可以食到少少雞油,令成個味道更豐富
呢款韓式甜辣醬味道唔會太辣,有少少辣味吊一吊味好過癮
而佢既甜味亦令人好想繼續一啖又一啖食落去
蜂蜜芥末醬比起甜辣醬又多一份辛辣,但係都唔會太辣
唔洗擔心芥末會有攻鼻既不適感
清甜既蜂蜜同埋惹味既芥末同炸雞夠晒夾
淨係見到已經食指大動

拉晒絲咁,幾邪惡!
雞蛋夠晒綿,而且完全冇蛋腥味
超大份抵食既一個泡菜煎餅
仲大過我塊面幾倍

泡菜餅既泡菜量超級足
每一啖你都會食到香濃既泡菜
而且粉漿感唔會太重,食落都唔會漿住漿住咁
點埋呢個咸咸地辣辣地既醬汁就更惹味