2024-07-01
🎀銅鑼灣。再訪平價高質鐵板燒😋🎀🪄店名* #本命🔮地址*銅鑼灣邊寧頓街13號2樓 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$1795 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜#pickyme_鐵板燒➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵之前食過一次呢間鐵板燒 覺得十分不錯!今次細妹生日 帶佢食餐貴價野慶祝下😎今次再訪服務都系好周到 侍應服務態度有禮體貼🙆🙆而且環境依舊十分寬敞舒適~座位有軟墊 好舒適!可以全程睇到廚師烹調野食既過程😍今次黎比起上次多左好多客人啊!💁雖然前面就係煮食區 但都唔會飄曬啲油煙味過黎😯🍽️食物質素🍽️餐廳本身已經有指定set 分開左午餐同晚餐set 一坐底只要揀定飲品 就可以坐定定等開餐🤣 餐牌安排得十分齊全 包括前菜有開胃沙律 之後就有各種海鮮及肉類 仲有飯 同埋甜品收尾😋所以一定飽肚!廚師就因應客人進食速度 續步安排下一道菜 所有菜都係即刻煮 熱辣辣🔥十分新鮮😍晚市一人前$788 *2👀評分💖💖💖💖🪄前菜-蘿蔔配螺肉作為前菜開胃 蘿蔔幾淋身 螺肉味道少少淡👀評分💖
🪄店名* #本命
🔮地址*銅鑼灣邊寧頓街13號2樓 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$1795 已加一(2人)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
👀評分💖💖💖💖
🪄前菜-蘿蔔配螺肉
作為前菜開胃 蘿蔔幾淋身 螺肉味道少少淡
🪄甘鯛
菜式外觀十分精緻 由於我從來未食過甘鯛 所以都好奇味道 鯛魚皮煎得金黃脆身 咬落卜卜脆 魚肉切到一格格甘😚配以甘筍忌廉汁 魚味更特出🐟
🪄龍蝦
全單滿$1500送龍蝦 廚師用龍蝦頭膏作精華 然後再煎香龍蝦 一食就知道食材勁新鮮😍蝦肉彈牙有咬口 質地好實!蝦味濃郁 一咬就食到蝦膏味道 入口帶微甘 再慢慢滲出鮮味~
🪄北海道帆立貝
超大粒嘅帆立貝 肉質厚身有彈性 味道好夠鮮甜 用牛油煎兩邊微焦 配以特別菠菜忌廉汁 好特別😚
🪄車海老大蝦
見到呢隻巨型大蝦已經十分吸引😍肉質同我平時食開既蝦完全唔一樣 佢系比較實淨啲 好有咬口彈牙 醬汁仲要用翻蝦頭入面既蝦膏精華烹調 超好味😋
🪄鵝肝
今次試下呢款 鵝肝配多士 入面更有焦糖蘋果及藍莓等水果酸酸甜甜 令整體油膩感減到最低 鵝肝質感細膩 外皮有一層薄膜 帶有輕微香氣😍
🪄鹿兒島野崎和牛粒
和牛系我最愛食物其中一樣🤗呢款廚師會系一開頭問定我地究竟想食幾多成熟度 我地就揀左五成熟 肉質嫩身 脂肪比例平均 味道久久留系口中😋
🪄黑豚薄餅燒
好貼心甘分開左一半 薄餅皮好薄身 豚肉香脆 包上洋蔥絲及薑絲 一啲都唔會油膩 反而好香口😊
🪄炒野菜
用蒜蓉牛油炒既野菜真係好夠香味 而且配料有芽菜及雜菌 咬落有口感 野菜好新鮮 有甜味 唔會太過油膩 味道唔錯😊
🪄吸物
味噌湯有好多料 咸度適中
🪄炒飯
炒飯配料好豐富 包括有高麗菜及蘿蔔粒 味道幾香幾好食 整體味道有層次 蘿蔔粒切到細細粒 唔會太覺 食落都唔抗拒!飯粒比較乾身 粒粒分明🍚
🪄甘味
有焦糖牛油多士及奶凍😚多士表面果層焦糖脆身 甜甜地 多士都係煎得十分脆身☺️奶凍幾滑嫩 味道不錯哦!
🪄飲品-菠蘿可爾必思&青檸梳打 各$28
飲品好足料 兩款飲品都係酸酸甜甜 果肉超級多😍而且唔會過甜 仲好有咬口😙
(5個💖為最高)
✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️