2022-09-06 343 瀏覽
元朗——————————ADDRESS 📍元朗媽橫路9號富來花園地17-18號舖價錢💰:100-200好味程度😋⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️今日心血來潮去到元朗行街,咁啱記起之前喺OpenRice風靡全港,午市晚市時段都排晒長龍嘅木玥巷就係喺我附近,一於行過去試吓!我亦都有做過少少資料蒐集,呢間店嘅老闆喺半島酒店出身既廚師,所以我深信食物質素必然一定會有保證❤️宜蘭三星蔥餡餅 HK$36呢個餡餅好Juice,食落去裏面嘅汁會爆出黎,雖然蔥花嘅味道未算話好突出,但點下佢配埋佢哋秘製既辣汁,成件事就好友驚喜啦👍🏻👍🏻👍🏻芒果寒天多多 HK$28之前做research,好多人嚟呢間餐廳都必然會order 呢杯飲品for 打卡,見到呢隻咁可愛嘅草帽小熊貓一路飲令人有一種覺得去旅行嘅感覺,雖然飲品芒果嘅味道唔算話好突出,但係整體杯飲品都幾好飲,每一啖啜落去仲會有大量既粒粒嘅寒天,真係超有咬口,夏日炎炎飲,真係冇得頂!紅燒牛肉麵 HK$72小編好想介紹吓呢間餐廳嘅紅燒牛肉麵,呢個面嘅湯底超濃郁,每飲一啖,都散發住陣陣既藥材味,牛腩切得好厚身,食落去都好冧亦唔會好痴牙❤️所
元朗[木玥巷]

回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️

宜蘭三星蔥餡餅 HK$36

芒果寒天多多 HK$28

紅燒牛肉麵 HK$72
小編好想介紹吓呢間餐廳嘅紅燒牛肉麵,呢個面嘅湯底超濃郁,每飲一啖,都散發住陣陣既藥材味,牛腩切得好厚身,食落去都好冧亦唔會好痴牙❤️所以真係誠意推薦大家🙏🏻

禾玥柳橙汁水果茶 HK$42
飲完杯寒天,見仲覺得有啲頸渴,試咗店主推介嘅水果茶,水果茶好大杯好足料👍🏻整體成杯飲品超有睇頭,賣相相當吸引!用嚟打卡就必然啦📷📸
2022-08-15 437 瀏覽
*✲゚*。 🇹🇼必試高質台式良心小店 💛 紅燒牛肉麵湯底清清地 唔算好濃 🐮
麵條粗身好有質感🤤 牛肉份量都幾多 又夠厚身 好軟腍入味 非常易咬👍🏻木玥鹽酥雞飯 啲鹽酥雞真係好出色 而且份量都係勁多😍炸得非常之香脆 但唔會油膩 外皮唔厚🤤配埋柚子醋食 perfect 💯估唔到呢度都會有可以打卡嘅飲品😝奶味比較重少少 上面有成粒金莎好搞笑🤣
整體性價比好高👍🏻 好有喺台灣食到嘅感覺🇹🇼如果佢係近市區啲我諗我會瘋狂回訪🤣想食要早啲去 我Weekend一開門12點就入去 不過之後就好長龍🙈-✨ 紅燒牛肉麵 ($68)✨ 木玥鹽酥雞飯 ($62)✨ 金莎抹茶奶泡 (+$28)星期五六日 +10% service charge-📍 木玥巷 @ wooderful.restaurant▫️ 屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖▫️ 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
*✲゚*。 🇹🇼

估唔到呢度都會有可以打卡嘅飲品😝
奶味比較重少少 上面有成粒金莎好搞笑🤣

整體性價比好高👍🏻 好有喺台灣食到嘅感覺🇹🇼
如果佢係近市區啲我諗我會瘋狂回訪🤣
✨ 紅燒牛肉麵 ($68)
✨ 木玥鹽酥雞飯 ($62)
✨ 金莎抹茶奶泡 (+$28)
星期五六日 +10% service charge
📍 木玥巷 @ wooderful.restaurant
▫️ 屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
▫️ 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2022-08-07 330 瀏覽
週末撐黃!今次帶媽咪去偏遠嘅隱世文青台菜!12:30左右到達唔洗等位排隊。全木嘅裝潢但話佢文青不如話溫馨?!入到去唔知點解覺得好溫馨好有家嘅感覺!滷排骨飯個排骨先炸後滷,份量又多。但滷水味略淡、汁都比較油。好彩有碟酸酸涼拌菜解下膩!鹽酥雞都係好大一籃,食極都仲有!炸得香酥唔油膩!另外爆蔥餡餅細細粒,皮夠薄入面係蔥油肉碎餡。每一啖都爆蔥油,好香濃!另外杯咖啡就普通、但白桃烏龍茶(無糖)就反而幾好飲!仲要有片檸檬做裝飾!絕對可以再encore💛
週末撐黃!
鹽酥雞都係好大一籃,食極都仲有!炸得香酥唔油膩!
絕對可以再encore💛
滷排骨飯
2022-08-07 243 瀏覽
冇得飛台灣😮‍💨 唯有去食台灣料理過下口癮😮‍💨嘢食整體都係不過不失價錢合理~嘢飲今次叫咗水果茶無敵大杯 絕對夠飲有突啊~嘢食比較推薦蝦排麻醬拌麵 櫻花蝦鰻魚炒飯
冇得飛台灣😮‍💨 唯有去食台灣料理過下口癮😮‍💨

嘢食整體都係不過不失
價錢合理~

嘢飲今次叫咗水果茶
無敵大杯
絕對夠飲有突啊~

嘢食比較推薦
蝦排麻醬拌麵
櫻花蝦鰻魚炒飯
2022-08-07
  • 櫻花蝦鰻魚炒飯
  • 木玥黃金水果茶
看了網上食評推介此店食物係誠意有水準之作,滿心期待!點了招排菜紅燒牛肉麵,最重要是湯底吧,第一啖先飲湯,除了甜品之外沒有什麼特別,只是過份甜而且很!油!膩!!沒有肉味的濃郁。第二重要是麵條,沒有驚喜,煮得太林,還期待是Q彈的。牛肉可以,不會太林又不會太硬,有咬口的,而且份量很大。配菜有紅蘿蔔和白蘿蔔,但還未熟透,令人失望的😅總括而言如果這是招排菜的話,水準有待改善,不帶期望吃是可以的。另外點了人氣推薦黯然銷魂紅燒牛肉肉燥飯。第一啖飯配上少少肉燥,已經滿口油,然後只吃白飯都是滿口油,令人沒有食慾繼續吃下去…其實牛肉和肉燥味道沒有問題,太真的太油了,根本吃了1/3已經很飽了。因為滿心期待地點餐的,所以還點了兩份小食,甜不辣和鹽酥雞。反而鹽酥雞炸粉部份出色,沒有油膩感,味道正常,少少失望沒有台灣風味。雞配的醬汁是甜的,應該是蜜糖汁。我覺得不配醬汁更好吃。甜不辣普通…可能帶著期待進來,所以特別失望。埋單$262,非常飽,但不滿足。
看了網上食評推介此店食物係誠意有水準之作,滿心期待!

因為滿心期待地點餐的,所以還點了兩份小食,甜不辣和鹽酥雞。
甜不辣普通…

可能帶著期待進來,所以特別失望。
埋單$262,非常飽,但不滿足。
2022-07-24
2022-07-15 369 瀏覽
午飯時間嚟到屯門搵嘢食見到好多屯門人推介呢間台灣菜因為太耐冇去台灣好掛住台灣風味菜所以決定一試睇得出餐廳環境有用心佈置服務員主動詢問是否需要兒童餐具加分呢度嘅特色係大份夾好食我哋點咗1️⃣安格斯牛肉滷肉飯-安格斯牛肉炆🉐️好淋好入味2️⃣鰻魚定食-小朋友亦好鍾意食個鰻魚飯3️⃣台式鹽酥雞-鹽酥雞外脆內鬆軟,真係好友台灣風味呢度嘅特色係大份夾好食,嚟到屯門呢度可以一試木玥巷 (屯門)屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
午飯時間嚟到屯門搵嘢食

安格斯牛肉炆🉐️好淋好入味

2️⃣鰻魚定食-
小朋友亦好鍾意食個鰻魚飯

3️⃣台式鹽酥雞-
鹽酥雞外脆內鬆軟,真係好友台灣風味

呢度嘅特色係大份夾好食,嚟到屯門呢度可以一試

木玥巷 (屯門)
屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
2022-07-13 307 瀏覽
屯門紅橋呢個小角落,有一間台式小店,以木系設計打造,相當有文青feel🐂木玥巷招牌紅燒牛肉麵 $96-牛嘅部份有牛𦟌、金錢肚、牛孖筋-牛𦟌不單止綿腍 都幾厚 目測至少1cm-金錢肚同樣綿腍 入味 口感好好-孖筋更加入味 微微黏口-湯底幾甜 少似關東煮湯底🐟原條蒲燒鰻魚 $118 + 珍珠米飯 $15-原條鰻魚足見份量 淋上惹味鰻魚汁及紫菜-魚肉質感微彈🐓鹽酥雞 $42-作為小食份量都幾多 鹽酥惹味-雞肉無骨 酥脆美味🍊木玥招牌水果茶 $42-水果茶有不少果肉 菠蘿 西柚 橙-清新舒服 解渴萬分🍍木玥黃金水果茶 $42-黃金水果茶汁底為菠蘿汁總括嚟講,食物幾用心製作,有一定質素,環境都相當唔錯,可以一試
🐂木玥巷招牌紅燒牛肉麵 $96
-牛嘅部份有牛𦟌、金錢肚、牛孖筋
-牛𦟌不單止綿腍 都幾厚 目測至少1cm

-清新舒服 解渴萬分
🍍木玥黃金水果茶 $42
-黃金水果茶汁底為菠蘿汁

2022-07-13 200 瀏覽
又來到虹橋尋美食呢間台式店充滿文青的裝修,連餐具都好靚~🍜木玥招牌紅燒牛肉麵一上枱見到滿滿牛肉蓋在上面,連麵都遮晒有牛腩、牛肚、牛筋、牛板腱肉和牛展,仲有風琴豆腐串。每件牛肉都煮得超級腍身,用筷子篤篤都能分開!肉質軟嫩又不黏牙!湯底有濃濃的牛味又帶點甜味,濃而不覺膩!🥙櫻花蝦煮娃娃菜娃娃菜灑上櫻花蝦,沒有敷衍了事地放幾粒充當了事,煮菜的湯鮮甜。菜烚煮時間亦剛好,保持菜的爽脆口感。🦪酥炸廣島蠔外層炸粉炸得好酥脆,剛上枱趁熱食了一件,同食完碗麵再來食一件感覺差不多,沒有因放涼而影響脆感。🍵玫瑰蜜桃果茶養生的熱飲,果香味濃帶微酸又來點甜味,好開胃!🧋黑糖寒天歐蕾寒天口感比珍珠少了煙靭感但更為爽口。
又來到虹橋尋美食
呢間台式店充滿文青的裝修,連餐具都好靚~
🍜木玥招牌紅燒牛肉麵
一上枱見到滿滿牛肉蓋在上面,連麵都遮晒

🥙櫻花蝦煮娃娃菜

🦪酥炸廣島蠔

🍵玫瑰蜜桃果茶
養生的熱飲,果香味濃帶微酸又來點甜味,好開胃!

🧋黑糖寒天歐蕾
寒天口感比珍珠少了煙靭感但更為爽口。
2022-07-12 252 瀏覽
🔹️木玥巷🔹️位於屯門紅橋附近的小店,是由前半島酒店嘉麟樓廚師及調酒師主理,對食物質素有很高要求。餐廳主打都是日台Fusion系列菜,但都保留原有台灣菜的特色👍入內店舖裝修都偏日系,木系設計,播放著台灣的流行音樂,彷彿會唱也可以跟著一齊唱😆展示你的歌喉(🤜會被打的)🔹️鹽酥雞👍👍炸粉不是很重,一粒粒咬開還會有肉汁,好驚喜🔹️台灣雙色腸🔹️鳳梨咕嚕蝦球只能夠說圖片只能參考,我是看到Menu上的相片而叫的,到來跟普通餐廳叫咕嚕蝦球的樣子沒差,還有超甜的調味😖要狂喝飲料解喝👏唯一讚的是,它的蝦真是Q彈有口感,但外質都包裹著甜醬😖😖😖🔹️蟹肉明太子炒新竹米粉👍台灣飲品🧋🔸️木玥柳橙汁水果茶🔸️黑糖茉莉花冬瓜茶
🔹️木玥巷🔹️
位於屯門紅橋附近的小店,是由前半島酒店嘉麟樓廚師調酒師主理,對食物質素有很高要求。餐廳主打都是日台Fusion系列菜,但都保留原有台灣菜的特色👍

🔹️鹽酥雞👍👍
炸粉不是很重,一粒粒咬開還會有肉汁,好驚喜
鹽酥雞

台灣飲品🧋
🔸️木玥柳橙汁水果茶
🔸️黑糖茉莉花冬瓜茶
2022-07-11 106 瀏覽
為左宜蘭三星蔥餡餅去嘅, 雖然比唔上喺台灣食,但係香港都算好好,牛肉麵都無令人失望,湯底香辣好正,真係有啲似去左台灣💃🏿Ⓣⓐⓘⓦⓐⓝ ⓑⓔⓔⓕ ⓝⓞⓞⓓⓛⓔⓢ 木玥招牌紅燒牛肉麵 HK$96Ⓢⓒⓐⓛⓛⓘⓞⓝ ⓟⓐⓝⓒⓐⓚⓔ 宜蘭三星蔥餡餅 HK$36Ⓞⓢⓜⓐⓝⓣⓗⓤⓢ ⓞⓞⓛⓞⓝⓖ ⓣⓔⓐ ⓦⓘⓣⓗ ⓦⓗⓘⓣⓔ ⓟⓔⓐⓒⓗ 白桃桂花烏龍清茶 HK$32
2021-03-16
2022-07-10 117 瀏覽
今日放工本身諗住做家庭煮婦,但諗諗吓又覺得最近壓力大,想出街行吓唞唞氣,於是喺巴士上面臨急臨忙上網搵餐廳再通知老公,咁啱醒起朋友介紹過木玥巷,所以就去試吓,咁啱巴士都順路😙。去到揀咗窗口位,環境簡潔舒適開揚。餐牌上面每樣嘢都好似好好食,樣樣都想試吓,最後揀咗招牌紅燒牛肉麵、黑糖蘋果西打豬軟骨、鹽酥雞、台灣雙色腸同黑糖寒天歐蕾。1️⃣ 招牌紅燒牛肉麵 🐂🍜 $96最初有啲疑惑點解會咁貴,一嚟到就知點解,真心有啲嚇親!佢裡面有兩塊超厚身同大塊嘅牛展,真係好似手指公咁厚。另外仲有一條好長好粗嘅牛筋同兩大塊牛肚,份量真係好驚人!味道又如何呢?除咗麵煮得淋咗少少之外,其他都要大讚。湯底好香濃,即要忍唔住飲幾啖,牛展牛肚牛筋都滷得好香好入味,質感軟嫩,正!2️⃣ 黑糖蘋果西打豬軟骨 🍎🐖 $70一嚟到又係有少少嚇親,無諗過$70嘅份量會有咁多,嗰度起碼有8大塊豬軟骨,每一塊都起碼有⅔隻手掌✋🏽咁長,好誇張!一放入口,🤩嘩!好美味呀!個汁真係好正,好香甜惹味,中間帶有少少醋味,食落有少少似糖醋排骨。豬軟骨好入味,肉質又軟又嫩,一啲都唔硬唔靭。我覺得比紅燒牛肉麵更出色!3️⃣ 鹽酥雞 🐓 $42好香口酥脆!雞有

1️⃣ 招牌紅燒牛肉麵 🐂🍜 $96

2️⃣ 黑糖蘋果西打豬軟骨 🍎🐖 $70

3️⃣ 鹽酥雞 🐓 $42
好香口酥脆!雞有雞味!點上清甜醬汁,好惹味!我老公超鍾意食🤤。

4️⃣ 台灣雙色腸 🍖 $46
一黑兩紅,味道好似無乜分別,點上醬汁,香甜惹味。

5️⃣ 黑糖寒天歐蕾 $34
味道清甜可口,奶味好香,質感好滑,寒天口感超可愛Q彈!唯一略嫌飲少咗咖啡味。

最後我哋食剩好多嘢🫠🫣,全部打包聽日當午餐😍。真係無諗過哩個價錢個份量會咁大,埋單只係$321,CP值超高!以後我同老公喺屯門又多一個選擇喇!
2022-07-08
2022-07-06 144 瀏覽
喺屯門區返工,食過木玥巷好多次,水準都幾穩定嘅,性價比高~不過午餐時段比較多人,舖位唔大,可能要等位,而且人齊先可以入座~.初初嚟呢間嘢食都係食紅燒牛肉麵,但經同事推介完之後,已經轉咗會食豬軟骨飯haha.黑糖蘋果醬惹味得嚟又香甜,加埋啲豬軟骨㦖得夠稔夠入味,超好送飯!另外有啲醃咗酸微微嘅青瓜同蓮藕片,爽脆清新,啱哂用嚟解返食咗一輪豬軟骨之後嘅油膩感~.豬軟骨同飯嘅份量都超多,即使叫咗少少少飯都係食唔哂,我估女仔嘅話兩個人share都夠飽haha.午餐仲跟杯嘢飲嘅,我就嗌咗熱檸水,大大杯有四塊檸檬,正正常常冇咩特別就冇影相喇~
黑糖蘋果西打豬軟骨飯

黑糖蘋果西打豬軟骨飯
2022-06-30 123 瀏覽
周星馳有 賞花賞月賞秋香計我話就 賞花賞玥賞宮殿黯然銷魂安格斯滷肉飯 配一碟涼菜 $65.00說得黯然銷魂必定有肉有蛋,邊緣香脆,中間流心,蛋香四溢,好一隻太陽蛋🌞,大大條牛肉,又霖又軟,吃得我的牙齒很舒服,無需過度使用咀嚼肌,配上安格斯滷肉飯平民菜式高級上場。不得不稱讚,拌飯的青瓜蓮藕涼菜,帶有柚子香但又看不見柚子蜜。蒲燒鰻魚飯配一碟涼菜(+$10.00轉安格斯滷肉飯) $88.00鰻魚肥大肉厚,毫不帶刺,吃得一個安心。醬汁濃郁,層次有序,珍珠米轉成了安格斯滷肉飯,不用擔心白飯太寡調,鰻魚可以大口享用。拌上甜甜酸酸的紅姜,胃口就這樣打開了,夏天還是需要一些這樣的涼拌。炸花枝丸六粒 $40.00炸花枝炸得酥脆可口,入口時小心燙嘴,花枝丸裏面有粒粒八爪魚肉,貨真價實。外皮灑上鹽酥,進口是有一下錯覺以為自己準備吃鹽酥雞,很有趣味的嘗試。樽仔 Zizu Alc0% 白桃伯爵🍑 $36.00本地薑,本地香港品牌 「樽仔 」。啤酒是想喝的,下午還是保持清醒好了,想喝就選了這不上頭,冇酒精氣泡飲品,樽身線形極富設計感,後悔沒問店家可否帶走,入口柔滑細緻,白桃香氣十足,細細品嚐茶帶有木調的味道,起泡
周星馳有 賞花賞月賞秋香
計我話就 賞花賞玥賞宮殿

黯然銷魂安格斯滷肉飯 配一碟涼菜 $65.00

炸花枝丸六粒 $40.00

樽仔 Zizu Alc0% 白桃伯爵🍑 $36.00
本地薑,本地香港品牌 「樽仔 」。啤酒是想喝的,下午還是保持清醒好了,想喝就選了這不上頭,冇酒精氣泡飲品,樽身線形極富設計感,後悔沒問店家可否帶走,入口柔滑細緻,白桃香氣十足,細細品嚐茶帶有木調的味道,起泡界的香水。

玫瑰可可鮮奶🌹Hot)$34.00
淡淡然的玫瑰花香,奶泡打得細滑有緻,絕不粗糙,帶甜,微薄可可香,忌咖啡因者午後隨心可點。

店舖位於食肆密集的地點,熱鬧中取靜的角,卡位好坐得無話可說,正看窗外雨花點點,舒適寫意,是深入聊天的好地方。
2022-06-29 102 瀏覽
餐廳位於屯門井財街,主打新派台灣料理,餐廳以木系裝修,我哋揀餐廳內嘅卡位座位,旁邊的玻璃位可以望到窗外綠攸攸嘅植物,座位非常寬敞,用餐時感覺好寫意。黯然銷魂安格斯滷肉飯🐮 $65安格斯牛肉整滷肉,牛肉味濃郁,滷得好入味又夠腍。糖沁荷包蛋,蛋黃水汪汪,真係好啱拌勻配搭白飯食,食到舔脷😋蒲燒鰻魚飯🐠 $78用蒲汁燒鰻魚,魚肉味道香甜,大塊鰻魚已起骨,飯底轉安格斯滷肉飯(加$10),味道更加豐富🤩鹽酥雞🐣 $42雞件炸到外脆內軟,雞肉嫩滑,點埋秘制嘅甜酸醬汁,好惹味招牌水果茶🍹(跟餐加$32)以高杯盛載西柚汁,配以新鮮水果有雪梨、橙肉同百香果肉,消暑又解渴芒果寒天多多🍸(跟餐加$28)芒果汁清甜,加入啫喱狀嘅寒天增添口感,味道好fresh🏡木玥巷📍屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

黯然銷魂安格斯滷肉飯🐮 $65

蒲燒鰻魚飯🐠 $78

鹽酥雞🐣 $42

雞件炸到外脆內軟,雞肉嫩滑,點埋秘制嘅甜酸醬汁,好惹味

招牌水果茶🍹(跟餐加$32)

芒果寒天多多🍸(跟餐加$28)
芒果汁清甜,加入啫喱狀嘅寒天增添口感,味道好fresh

🏡木玥巷

📍屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

• 芒果寒天多多
  • 黯然銷魂安格斯滷肉飯
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 木玥招牌水果茶
2022-06-29 70 瀏覽
木玥巷📍屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖=====================特登約屯門朋友,跟屯門朋友食台灣菜屯門井財街附近有好多食肆,今次同朋友去食呢間「木玥巷」「黯然銷魂安格斯滷肉飯」用珍珠米,粒粒飯勁圓有咬感,而且滷肉飯的肉不似平常食開的,滷肉粒粒分明,而且有肉汁拌飯,推介呢間的滷肉飯。「酥炸排骨滷肉飯」排骨勁大塊,而且多肉少骨,加上新鮮炸起,勁好多。配菜都好好味,最近天氣好熱,拌青瓜鮮甜爽口,消暑一流👍🏻「蜜糖芥末雞翼」我們叫了一個小食,炸雞翼🍗加蜜糖芥末汁,味道好夾「木玥招牌水果茶」「樽仔白桃伯爵氣泡茶」水果茶有青檸🍋百香果菠蘿🍍西柚,鮮甜爽口,盛夏天飲解渴消暑,氣泡茶消暑解滯
木玥巷
📍屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
=====================

特登約屯門朋友,跟屯門朋友食台灣菜
屯門井財街附近有好多食肆,今次同朋友去食呢間「木玥巷」

「黯然銷魂安格斯滷肉飯」

「酥炸排骨滷肉飯」

「蜜糖芥末雞翼」
我們叫了一個小食,炸雞翼🍗加蜜糖芥末汁,味道好夾

「木玥招牌水果茶」「樽仔白桃伯爵氣泡茶」