2021-10-10 24 瀏覽
朝 (太子)不嬲都幾鍾意食居酒屋,呢間比到驚喜我!環境日式,坐得幾舒服,服務態度超好,仲要免收切餅費,製作認真!薄牛壽喜燒$118其實都正宗,佢嘅味道偏濃,如果鍾意食清淡嘅就未必太適合叫,但味道係好味😋邪惡芝士玉子燒$88朋友食到舔舔脷,都幾大份!清酒煮蜆$58叉燒豬骨湯拉麵$78味道濃郁,個叉燒勁大嚿金箔黑魚子牛油果沙律批$128呢個要試吓,細細件放入口啱啱好好好味!用餐心情:想同朋友靜靜地地吹吓水食吓居酒屋,都是不錯的選擇因為佢價錢都算親民,每份又唔會特別多,就算小人都可以食多幾樣野
朝 (太子)

薄牛壽喜燒$118
邪惡芝士玉子燒$88
朋友食到舔舔脷,都幾大份!
清酒煮蜆$58
叉燒豬骨湯拉麵$78
味道濃郁,個叉燒勁大嚿
金箔黑魚子牛油果沙律批$128
呢個要試吓,細細件放入口啱啱好好好味!

• 金箔黑魚子脆味牛油果沙律批
2021-10-08 37 瀏覽
太子大南街一帶多左好多特色食店,今次Caca就黎到呢間主打日式串燒料理嘅「朝ASA」,大門口已深深感受到和風🇯🇵喇,入到去就好似去咗小日本咁,好有氣氛呀!👧🏻Caca今次食乜野?🥢燒宮崎手羽-超級香醬汁、雞翼太惹咪了🥢醬燒雞腎-好有咬感、送酒會吃不停🥢醬燒雞肉串-雞肉夠嫩,燒得外脆內軟🥢自家製醬燒安格斯牛肉串-牛肉入口濃厚香口,起碼要兩串先夠呀🥢燒宮崎牛肉流心芝士竹輪卷-好驚喜嘅一串,裡面夾左芝士魚卷牛肉同流心芝士完美結合🥢燒金菠蘿-超級回味的甜!!!🥢醬燒日本飯團-融入好香口嘅配料加上燒汁,可愛造型,一口滿足🥢奈良冷蕎麥麵-順滑涼爽口感,帶住淡淡蕎麥麵香🥃日本蘋果酒-食日式串燒必須配合的果酒,酸酸甜甜,暢飲之餘,可解解膩

👧🏻Caca今次食乜野?
🥢燒宮崎手羽-超級香醬汁、雞翼太惹咪了
🥢醬燒雞腎-好有咬感、送酒會吃不停
🥢醬燒雞肉串-雞肉夠嫩,燒得外脆內軟
🥢燒金菠蘿-超級回味的甜!!!
🥢奈良冷蕎麥麵-順滑涼爽口感,帶住淡淡蕎麥麵香
2021-10-06
  • 燒金菠蘿
2021-10-06 19 瀏覽
同朋友chill下傾吓計 除咗酒吧🍷居酒屋都係唔錯嘅選擇🇯🇵今次想介紹嘅係一間超有feel嘅隱世居酒屋😜裏面有好多日本嘅裝飾同牆畫🖼裝修夠晒格調真係有種去咗日本居酒屋嘅感覺☺️即刻好掛住日本🥲價錢方面同出邊居酒屋比算幾抵食👌- 朝邪惡玉子燒🥚 呢個係招牌菜 即叫即燒🤤加埋芝士去燒 每一啖都可以拉絲🧀邪惡感極高😰蛋味好香 口感軟滑 唔會過熟🤤鹹鹹甜甜幾好食❤️- Daniel 蝦多士🦐 雖然我完全唔知邊個係Daniel 不過呢個豪華版嘅蝦多士超正☺️上面有虎蝦🦐仲有啲拆咗肉嘅蟹肉 蝦膏等等🤤每一啖都好鮮味 多士亦都好鬆脆😛真係要多謝Daniel🤣不過覺得稍微貴左少少🙊- 薄牛豆腐壽喜燒🐮 湯底好濃郁🤤裏面嘅牛肉豆腐金菇冬菇等等既蔬菜 全部都朔晒壽喜燒啲汁甜甜地☺️牛肉都好嫩滑 一啲都唔鞋🤤- 北海道蟹肉魚干燒🦀 裏面有蟹膏加埋魚干一齊燒 因為有蟹膏有關係超香 一口一啖🤩咬落去一脆一軟 口感豐富☺️送酒啱晒🥃- 燒宮崎蜜糖手羽🐣 雞翼串燒有兩隻🤤雞翼醃得好入味 亦都燒到好香皮好脆口😁食每一啖都有啲油爆出黎 正👍🏻不過得兩隻唔夠喉🤔- 豆腐柚子沙律🥗食咗咁多燒野 要食個沙律平衡下生理同心理😅有四片豆腐

- 朝邪惡玉子燒🥚

- Daniel 蝦多士🦐

- 薄牛豆腐壽喜燒🐮

- 北海道蟹肉魚干燒🦀

- 燒宮崎蜜糖手羽🐣

- 豆腐柚子沙律🥗
食咗咁多燒野 要食個沙律平衡下生理同心理😅有四片豆腐啲沙律喺底加啲胡麻醬係面 好fresh☺️消膩一流👍🏻

整體來講嘢食係好好食😛大家都知道如果串燒整得難食真係可以好難😅係食炭 不過呢間完全冇呢個問題 燒完之後仲可以食到食材嘅味道👍🏻大家如果想搵個地方靜靜去同朋友傾偈嘅話 而且鍾意飲酒既 呢到真係好推薦 呢度有好多高級日本靚酒比大家揀架😚
꧁朝 𝗔𝗦𝗔 💛꧂太子新開張居酒屋黃店裝修、食具精緻 服務都可以可惜性價比有點低 食物分量細質素普通較為推介的是玉子燒、清酒煮蜆 其他都一般般另外店內空間確實困聲 稍為嘈吵☘︎︎ 清酒煮蜆 $𝟝𝟠可以說是最高性價比的一道菜lol湯底異常清甜 味道似是自家調製的 並非一般高湯$𝟝𝟠也不期望會有好多蜆 不過勝在夠鮮甜☘︎︎ 朝邪惡玉子燒 $𝟠𝟠日本蛋特色-顏色金黃靚仔 其實就不算太邪惡 只有少少芝士拉絲效果 拍不出來不過夠嫩滑 完全不會乾比起日本地道的味道還欠缺點點鰹魚高湯的甜味但以香港的玉子燒來說已經很不錯☘︎︎ 鹽燒雞軟骨 $𝟛𝟚燒得有點太乾 ☘︎︎ 奈良冷蕎麥麵 $𝟝𝟠因為其他食物分量實在太少不能果腹而order的No offence but 可能係食過最難食的蕎麥麵口感如supermarket十幾蚊包中國製的平價蕎麥麵 好奇怪分量亦超細 大概是0.7人前 lol 食完勉強夠飽☘︎︎ 燒羊架 $𝟠𝟠Menu圖片有兩件 現實中只有一件果然『圖片只供參考』質素同樣好一般….☘︎︎ 醬燒雞肉串 $𝟛𝟠☘︎︎ 菠蘿乳酸梳打 $𝟛𝟠☘︎︎ 日本果酒 $𝟝𝟠無留意英文譯作cider 難怪喝起來像汽水又無酒味 💬 總結是失望、失

꧁朝 𝗔𝗦𝗔 💛꧂

太子新開張居酒屋黃店
裝修、食具精緻 服務都可以

可惜性價比有點低 食物分量細質素普通
較為推介的是玉子燒、清酒煮蜆 其他都一般般
另外店內空間確實困聲 稍為嘈吵

No offence but 可能係食過最難食的蕎麥麵
分量亦超細 大概是0.7人前 lol 食完勉強夠飽

☘︎︎ 燒羊架 $𝟠𝟠

Menu圖片有兩件 現實中只有一件
果然『圖片只供參考』
質素同樣好一般….

☘︎︎ 醬燒雞肉串 $𝟛𝟠

☘︎︎ 菠蘿乳酸梳打 $𝟛𝟠
☘︎︎ 日本果酒 $𝟝𝟠
無留意英文譯作cider 難怪喝起來像汽水又無酒味

💬 總結是失望、失望和失望 希望黃店可以生性一點 讓我中少點伏 謝

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7/10 👱🏻‍♀️6.5/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
#cty_黃店
#cty_太子
#cty_japanese

2021-10-04 15 瀏覽
今晚想食飲下酒又想食下野~所以揀左去居酒屋食呢度嘅日式cocktails好吸引我地分別叫左一杯ASA同white lady另外再揀左幾款佐酒食物ASA用高身酒杯盛載酒邊沾糖唔沾鹽好易入唔柚子同青瓜味好出好清新女仔一定鐘意!White lady呢杯有柑橘嘅苦澀味酸酸地正!朝邪惡玉子燒佢入面有芝士所以有拉絲效果個蛋好香牛奶味又滑Daniel 蝦多士呢個蝦多士好正用左隻大蝦蝦中釀入蝦肉麵包糠食到啖啖蝦肉多士勁脆口感一流!唐場炸雞炸雞香脆Juicy!北海道蟹肉糕魚乾燒呢個小食幾特別有個薄脆喺底面層係蟹肉碎食落充滿海鮮味!燒飯團呢個燒飯團幾特別配上伴碟嘅紫菜同食雖然無饀,但都唔會寡叉燒拉麵份量少少但叉燒厚肉有焦香
今晚想食飲下酒

北海道蟹肉糕魚乾燒
呢個小食幾特別
有個薄脆喺底
面層係蟹肉碎
食落充滿海鮮味!

燒飯團
呢個燒飯團幾特別
配上伴碟嘅紫菜同食
雖然無饀,但都唔會寡

叉燒拉麵
份量少少
但叉燒厚肉有焦香

2021-09-26
🌕🌙鬧市中嘅隱世居酒屋🍸食物質素同環境都唔錯👍🏻-🦞🥑魚子醬龍蝦帶子牛油果($128) 💯必點之選🥢一口一件嘅送酒小食🍹龍蝦同帶子都幾新鮮🤩配埋牛油果同蛋撻皮🥧成件事好夾👍🏻-🍅松子仁蕃茄沙律($78)蕃茄用醋醃咗😆酸酸哋幾開胃-🐟蒲燒鰻魚($78)原條鰻魚燒🤤抵食👍🏻-🍙醬燒日本飯團($38)飯團煎到脆卜卜🍿飯焦嘅口感配埋醬油味鹹鹹地😛-🍜稻庭冷烏冬($58)烏冬超級彈牙🍜咁熱嘅天氣食本涼浸浸嘅烏冬好正啊💨-🥤乳酸梳打($38) 好靚嘅漸層乳酸梳打👍🏻唔係太甜幾好飲🥤-📍 朝 (太子)太子大南街39號地舖-#hkfoodie #hkfoodblogger #japanese #japanesefood #太子 #刺身 #高質居酒屋#快閃日本#sake #whisky #太子美食 #居酒屋 #香港居酒屋 #旺角美食 #widefacefoodie_food
🌕🌙鬧市中嘅隱世居酒屋🍸食物質素同環境都唔錯👍🏻
🦞🥑魚子醬龍蝦帶子牛油果($128)
🍅松子仁蕃茄沙律($78)
蕃茄用醋醃咗😆酸酸哋幾開胃
🐟蒲燒鰻魚($78)
原條鰻魚燒🤤抵食👍🏻
🍙醬燒日本飯團($38)
飯團煎到脆卜卜🍿飯焦嘅口感配埋醬油味鹹鹹地😛
🍜稻庭冷烏冬($58)
烏冬超級彈牙🍜咁熱嘅天氣食本涼浸浸嘅烏冬好正啊💨
🥤乳酸梳打($38)
好靚嘅漸層乳酸梳打👍🏻唔係太甜幾好飲🥤
📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
2021-10-04 11 瀏覽
見到太子有呢間居酒屋 除左有一般串燒外 仲有佢哋自家調配既cocktail 🍸 我哋今晚就去左食飯 順便試埋杯cocktail 啦🥰 去到店員非常熱情咁介紹一下佢哋既招牌菜比我哋聽 好細心👍🏻係店員推介下我哋就叫左以下食物:1. 朝邪惡玉子燒 嫩滑玉子燒入面有拉絲芝士 趁熱食非常邪惡🧀2. 清酒煮蜆 蜆肉好大粒好飽滿 食落好鮮甜👅3. 鹽燒鯖魚 外皮燒到非常香脆 本身調味都唔錯 加啲檸檬汁食仲正🤟🏻4. 金箔黑魚子脆味牛油果批 可以喺龍蝦肉帶子同蟹肉3款揀2款 我哋就揀咗龍蝦肉同帶子👅 個批好酥脆 上面放左滿滿嘅龍蝦同帶子肉 佢想牛油果同沙律醬 真係好好食好幸福🥰5. 薄牛豆腐壽喜燒 湯底非常濃 帶甜味👍🏻 可惜上菜嘅時候雞蛋已經穿左🥲 但係牛肉沾上蛋汁依然好食😋6. 岩鹽燒慢煮雞扒 雞皮燒得香脆 肉質唔乾👍🏻7. 醬燒日本飯團 飯團外表好香口 醬油味香濃😆8. Asa 自家研製既cocktail 用上青瓜同柚子作主味 加上sake vodka 好清爽好易入口🤩9. Masa 口感同Asa好唔同 由於係抹茶味 同有牛奶 口感會比較creamy 都幾特別🌟

係店員推介下我哋就叫左以下食物:

2. 清酒煮蜆 蜆肉好大粒好飽滿 食落好鮮甜👅

6. 岩鹽燒慢煮雞扒 雞皮燒得香脆 肉質唔乾👍🏻

7. 醬燒日本飯團 飯團外表好香口 醬油味香濃😆

2021-10-04 379 瀏覽
位於太子的ASA朝,是一間新開西日Fusion居酒屋。餐廳既提供日式居酒屋的美食,亦有西式的餐點,而且更有大量酒精飲品供應,適合大家來與朋友喝一杯唷~ 店內環境裝潢甚有特色,充滿日式庭園氣息,在太子區的餐廳之中非常特別。居酒屋的設計,配上星空元素,新潮又夢幻哦。 食物種類繁多,當中以串燒和廚師推介的蝦多士最受歡迎,大家記得試試啦~ 岩鹽燒黑安格斯西冷 $118 黑安格斯西冷約有100g,份量不多。西冷牛味濃香,肉質軟腍,蘸點岩鹽更美味。朝玉子燒 $68招牌玉子燒果然造得非常出色呢! 玉子燒軟綿綿,超級濕潤,充滿湯中,內裡還是流心蛋漿,好好吃呢~  蒲燒鰻魚 $78 亮晶晶的蒲燒鰻魚,賣相相當吸引。鰻魚超肥美,但細骨略多,要小心點唷~ 薄牛肉豆腐壽喜燒 $118 我們最愛吃壽喜燒,濃香甘甜的壽喜燒味道不錯,但略為鹹了少少,配碗白飯或烏冬就更完美。 Daniel蝦多士 $128 這個Daniel蝦多士,超值得推介! 多士烘得非常酥脆,大虎蝦中更釀入滿滿蟹肉和撒上香脆的麵包糠,好好吃阿~
位於太子的ASA朝
,是一間新開西日Fusion居酒屋。

岩鹽燒黑安格斯西冷 $118

朝玉子燒 $68

蒲燒鰻魚 $78

薄牛肉豆腐壽喜燒 $118

Daniel蝦多士 $128

2021-09-26
呢間居酒屋私隱度極高,裝潢屬和室風,好有心思!店員態度都好親切,好適合同朋友黎呢到小酌兩杯。#shirley帶你去太子•🍤DANIEL蝦多士 (HKD 128)呢個係居酒屋嘅必食推介,爽滑嘅蝦夾雜住香口嘅蟹肉,再配合香脆嘅厚多士,口感好有層次,店員仲好細心幫我地切開兩份方便食。·🧈朝玉子燒 (HKD 68)玉子燒內裡半熟嫰滑,一咬落去瀰漫住濃郁嘅蛋香,蛋汁好豐富!·🥙豆腐柚子沙律 (HKD 78)夏日炎炎食呢個沙律真係好開胃,豆腐配濃郁嘅柚子醬,好清新呀~·🍲薄牛豆腐壽喜燒 (HKD 118)牛肉肉質鮮嫩入口融化,每啖充滿肉汁,配上蛋汁好香甜!配料亦有豆腐、金菇、蔬菜等等,好入味之餘,食材都非常新鮮同高質!·🐟北海道蟹肉糕魚干燒 (HKD 118)賣相好精緻,底層魚干燒得好香脆,味道鹹鹹地,面層鋪滿多汁甘甜嘅蟹肉,朋友話用黎配酒一流!·🐠岩鹽燒鯖魚 (HKD 68)鯖魚燒得外脆內軟,肉質肥美,佐以檸檬汁更好食,一點腥味都冇!飲品方面都幾推介大家飲巨峰提子乳酸梳打,估唔到太子都可以食到食物質素有保證嘅居酒屋,而且環境仲咁舒適!-📍 朝ASA地址:太子大南街39號地舖
#shirley帶你去太子

•🍤DANIEL蝦多士 (HKD 128)

·🧈朝玉子燒 (HKD 68)
玉子燒內裡半熟嫰滑,一咬落去瀰漫住濃郁嘅蛋香,蛋汁好豐富!

·🥙豆腐柚子沙律 (HKD 78)

·🍲薄牛豆腐壽喜燒 (HKD 118)

·🐟北海道蟹肉糕魚干燒 (HKD 118)

·🐠岩鹽燒鯖魚 (HKD 68)

📍 朝ASA
地址:太子大南街39號地舖
2021-09-30 17 瀏覽
太子一間居酒屋🏮環境亦好舒適☺️店員嘅服務態度都好好❤️食物嘅質素亦唔錯 仲有啲特色飲品🍹北海道蟹肉糕魚干燒 $118呢個干燒好正好特別 而且仲好好食😋面頭真係好多蟹肉糕❤️蟹肉糕仲好香好鮮甜✨再加上魚干燒都燒得好香味道剛剛好 唔會過鹹👍🏻真係好高級好正嘅料理🤤DANIEL蝦多士 $128好有驚喜😎好大隻大蝦放係香脆嘅多士上面😍大蝦嘅蝦肉都好香好爽口❤️再加上多士仲整得好香脆加埋一齊食真係好正😋朝玉子燒 $68好靚好金黃嘅玉子😍 食落係剛剛好得黎玉子真係好香好滑😋 熱辣辣❤️好正自家製醬汁燒豆腐 $48佢地嘅自家製醬汁真係好香好正😍食落真係幾香😋又幾好食再加上啲豆腐都好優質仲燒到唔會乾哂 入口又好香好好味薄牛豆腐壽喜燒 $118薄得黎都好多牛嫁😍👧🏻同🐨都食左好多😋仲有好香滑嘅豆腐❤️同埋 腐皮充滿香香嘅湯底✨成個壽喜燒超正超好食🤤唐揚炸難 $68佢地整嘅炸雞面頭唔會好厚粉😋食落嘅雞肉都好香好嫩口唔會炸到乾哂❤️再加埋最正嘅沙律醬😍 又好食又邪惡✨蜜桃乳酸梳打 $38飲落都好香好正嘅蜜桃味仲唔會好甜❤️ 酸酸甜甜幾好味✨巨峰乳酸梳打 $38巨峰味好出😍又唔會過甜再加上香香嘅乳酸味同埋係梳打❤️ 又好飲又
太子一間居酒屋🏮環境亦好舒適☺️

巨峰味好出😍又唔會過甜
再加上香香嘅乳酸味
同埋係梳打❤️ 又好飲又好味😋
2021-09-30 256 瀏覽
/朝𝐴𝑆𝐴🇭🇰💛/#sa太子篇 #sa良心小店篇➖➖➖<邊個話大南街得cafe?🍜🍲🍶>➖➖➖大家應該都知道大南街好多cafe 但原來大南街都好長🤣🤣近太子呢邊原先係一間西裝店🤵後來就變成依家嘅居酒屋🏮食物款式都幾多 由小食到主食❤️亦有唔同嘅酒類例如係sake/ cocktail 等總有一款岩🥰 當然佢地都有啲招牌食物例如玉子燒/Daniel 蝦多士😆➖➖➖1️⃣朝邪惡玉子燒 $88 Signature 之一賣相都算幾吸引❤️蛋呈深黃色 會食到甜甜地嘅味~ 夠嫩滑濕潤可能放耐左嘅關係 芝士都有微微拉絲~不過唔太明顯🤔➖➖➖2️⃣Daniel 蝦多士 $128另一款signature😆賣相確實吸睛✨有隻大蝦鋪面 就好似串燒咁 如果多少少汁更好 底部嘅多士都幾酥脆~而店員都好貼心咁幫我地分兩件🥰➖➖➖3️⃣燒北海道帶子豚肉卷 $68🌟呢個幾有驚喜💛表皮薄薄一層豚肉調味適中 啲肉幾juicy🤤入面卷住帶子☺️幾有鮮味➖➖➖4️⃣雪魚西京燒 ~$118 🌟魚肉白滑 無骨 味道方面唔會太多醬汁而蓋過魚味🐟魚皮亦微脆❤️➖➖➖5️⃣牛油焗日本金菇 $38 牛油味幾香濃 雖然係正常嘅金菇不過都幾好食😋➖➖➖6️⃣
/朝𝐴𝑆𝐴🇭🇰💛/

1️⃣朝邪惡玉子燒 $88
Signature 之一
賣相都算幾吸引❤️蛋呈深黃色
會食到甜甜地嘅味~ 夠嫩滑濕潤
可能放耐左嘅關係 芝士都有微微拉絲~
不過唔太明顯🤔

2️⃣Daniel 蝦多士 $128
另一款signature😆
賣相確實吸睛✨有隻大蝦鋪面
就好似串燒咁 如果多少少汁更好
底部嘅多士都幾酥脆~
而店員都好貼心咁幫我地分兩件🥰

好似食梗柚子啫哩咁✨酒味不算太濃烈
所以都幾岩女仔❤️
瀧五郎啜啜啫喱

📍朝ASA
5 分鐘 (堂食)
雪魚西京燒
牛油焗日本金菇
瀧五郎啜啜啫喱
  • Daniel蝦多士
2021-09-30 32 瀏覽
今日跟朋友去揾食🤣呢間o係太子既居酒屋不太顯眼,估唔到入面咁有格調!餐廳主打多款酒類同cocktail, 好多都好吸引!點左Vodka Lime同 ASA試下。ASA賣相好令,入面有sake+vodka+cucumber +yuzu, 飲落好清新易入口,酒味唔算好重,幾岩女仔飲!而Vodka Lime就濃d, 加左lime都係好fresh~野食方面有好多款燒物都好特別,呢串睇落係豚肉串,但入面係包左芝心竹輪卷,好食~蒲燒三文魚腩賣相雖然一般,但燒得好香,肉質好淋好先魚油脂,都係好正,不過份量就少左d🤣自家醬燒安格斯牛,個醬汁好惹味,唔錯。燒飯團細細件,入面都吸滿醬汁~另外推介呢份蝦多士,入面有勁多蟹肉,其他地方比較少見!最後呢份邪惡玉子燒都十分出色,蛋好軟熟滑溜,入面有芝士拉絲,但上菜速度就比較慢,個蛋做得好好,等咁耐都抵👍🏻整體呢間居酒屋食物質素唔錯,幾岩同朋友飲翻幾杯:)

自家醬燒安格斯牛,個醬汁好惹味,唔錯。

燒飯團細細件,入面都吸滿醬汁~

另外推介呢份蝦多士,入面有勁多蟹肉,其他地方比較少見!

整體呢間居酒屋食物質素唔錯,幾岩同朋友飲翻幾杯:)
2021-09-29
  • 朝邪惡玉子燒
D人話錢係萬惡,咪又係個個都搵,D人話女人紅顏禍水,咪又係個個都滾!其實個個都貪咖啦,呢個世界得三種人,貪,但唔敢貪;貪,但佢無能力貪;貪,但佢有能力貪。我就屬於貪威識食,練精學懶既人,想發達真係ff下好啦。都係搵返間居酒屋「朝」行返個風水運吧啦。👇📌先 付 -▪️ 清 酒 煮 蜆 - $58▪️ 豆 腐 柚 子 沙 律 - $78▫️ 前菜一定先黎個「清酒·煮蜆」咖啦,每隻大蜆份量均稱,入口溫度適中,酒味夠濃,蜆肉肉質鮮甜,完全食唔到沙,性價比幾高;「豆腐·柚子沙律」新鮮沙律菜配搭大量芝麻醬同埋柚子,兩者混合食落酸酸甜甜,非常開胃;豆腐夠嫩滑,切得夠透薄,入口即化,唔錯。📌燒 物 -▪️ 西 京 鱈 魚 燒 - $118▪️ 北 海 道 蟹 肉 糕 魚 干 燒 - $118 ▫️ 燒物方面試左個「西京·鱈魚燒」,賣相簡簡單單,賣點就係鱈魚份量十足,外層燒得焦香之餘,食落肉質嫩滑多汁,油香瞬間爆發,高質水準;另一款人氣招牌「北海道·蟹肉糕魚干燒」賣相吸引,底部既魚干鬆脆無比,連埋面頭既蟹肉,層次豐富,一啖過認真過癮。📌廚 師 推 介 - ▪️ DANIEL · 蝦多士 - $128▫️ 第二次黎都係必
D人話錢係萬惡,咪又係個個都搵,D人話女人紅顏禍水,
咪又係個個都滾!其實個個都貪咖啦,呢個世界得三種人,

貪,但唔敢貪;貪,但佢無能力貪;貪,但佢有能力貪。

我就屬於貪威識食,練精學懶既人,想發達真係ff下好啦。

都係搵返間居酒屋「」行返個風水運吧啦。👇

📌先 付 -
▪️ 清 酒 煮 蜆 - $58
清酒煮蜆

▪️ 豆 腐 柚 子 沙 律 - $78
豆腐柚子沙律

▫️ 前菜一定先黎個「清酒·煮蜆」咖啦,每隻大蜆份量均稱,
入口溫度適中,酒味夠濃,蜆肉肉質鮮甜,完全食唔到沙,

性價比幾高;「豆腐·柚子沙律」新鮮沙律菜配搭大量
芝麻醬同埋柚子,兩者混合食落酸酸甜甜,非常開胃;
豆腐夠嫩滑,切得夠透薄,入口即化,唔錯。

📌燒 物 -
▪️ 西 京 鱈 魚 燒 - $118

▪️ 北 海 道 蟹 肉 糕 魚 干 燒 - $118
北海道蟹肉糕魚干燒

鱈魚份量十足,外層燒得焦香之餘,食落肉質嫩滑多汁,
西京鱈魚燒

賣相吸引,底部既魚干鬆脆無比,連埋面頭既蟹肉
北海道蟹肉糕魚干燒

層次豐富,一啖過認真過癮。

📌廚 師 推 介 -
▪️ DANIEL · 蝦多士 - $128
DANIEL蝦多士

▫️ 第二次黎都係必嗌既「Daniel·蝦多士」,大大隻海蝦擺係
多士面頭,大廚再放上大量紅椒絲,成件事更加惹味;
DANIEL蝦多士

蝦肉肉質爽彈,多士夠哂鬆化脆口,無得輸!

📌C O C K T A I L S -
▪️ A S A - $108

▪️ White · Lady - $88
White Lady

▫️ 新推出既Cocktail值得推介,選擇唔算多,但每一杯都別具特色,
呢杯「ASA」用左sakevodka青瓜柚子,面頭仲掛滿海鹽
A S A

入口清甜得黎賣相又夠優雅,幾吸晴;另一杯「White · Lady
gin做底,加上檸檬橙汁蛋白調製,甜甜地幾易入口,飲得過。
2021-09-27
15 分鐘 (堂食)
清酒煮蜆
2021-09-26 7 瀏覽
被月亮吸引而來到這家居酒屋是有那麼一點兒回到日本的感覺🥺仲開到12am🤩食居酒屋都係預咗食串燒小食同飲杯酒未必會飽,雖然餐廳都有飯團拉麵但我哋都係諗住食小食因為食完仲有下場😂邪惡玉子燒呢份玉子必點!超好食!邪惡係因為入邊有芝士,味道又好夾👍🏻燒羊架味道一啲都唔腥,熟得剛剛好。北海道蟹肉膏魚干燒送酒一流,鹹鹹地脆卜卜。岩鹽燒慢煮雞扒雞肉好滑,調味簡單但好食。燒北海道帶子豚肉卷帶子爽口又大粒!
被月亮吸引而來到這家居酒屋
是有那麼一點兒回到日本的感覺🥺
仲開到12am🤩

食居酒屋都係預咗食串燒小食同飲杯酒
未必會飽,雖然餐廳都有飯團拉麵
但我哋都係諗住食小食
因為食完仲有下場😂

邪惡玉子燒
呢份玉子必點!超好食!邪惡係因為入邊有芝士,味道又好夾👍🏻

燒羊架
味道一啲都唔腥,熟得剛剛好。

北海道蟹肉膏魚干燒
送酒一流,鹹鹹地脆卜卜。

岩鹽燒慢煮雞扒
雞肉好滑,調味簡單但好食。

燒北海道帶子豚肉卷
帶子爽口又大粒!
2021-09-25 13 瀏覽
今日去左位於太子鬧市中嘅居酒屋--朝Asa食飯,地方唔算大,但坐得幾舒服,店員服務態度幾好朝邪惡玉子燒$88玉子燒十分香滑,裡面嘅芝士係半溶拉絲,夠晒邪惡松子仁蕃茄沙律 $78呢個沙律食落好清新,啲蕃茄香甜又多汁岩鹽燒慢煮雞扒 $58雞扒外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,加少少岩鹽味更帶出雞扒嘅鮮味燒羊架 $88個羊架燒得好香,啲內好嫩滑,食落好juicy西京雪魚燒 $118魚肉肉質細緻,油脂豐厚,醬汁味道岩岩好燒金菠蘿 $32金菠蘿酸酸甜甜又多汁,夠晒開胃今次用餐經驗幾好,食物質素都幾高,如果份量再多啲會更好💕太子大南街39號地舖

朝邪惡玉子燒$88
玉子燒十分香滑,裡面嘅芝士係半溶拉絲,夠晒邪惡

松子仁蕃茄沙律 $78
呢個沙律食落好清新,啲蕃茄香甜又多汁

岩鹽燒慢煮雞扒 $58
雞扒外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,加少少岩鹽味更帶出雞扒嘅鮮味

燒羊架 $88
個羊架燒得好香,啲內好嫩滑,食落好juicy

西京雪魚燒 $118
魚肉肉質細緻,油脂豐厚,醬汁味道岩岩好

燒金菠蘿 $32
金菠蘿酸酸甜甜又多汁,夠晒開胃

今次用餐經驗幾好,食物質素都幾高,如果份量再多啲會更好

💕太子大南街39號地舖