2020-08-01 15 瀏覽
第一次買成個古早味蛋糕番屋企食,好興奮!聽朋友介紹黎有間本舖,話有好多分店,好出名咁話。我今次見幾就腳就黎左灣仔店。呢間鋪頭個面積都幾大!見到入面製造工廠好寬敞,出面等候區仲有冷氣!呢個大熱天時真係難得!今日黎到就揀左款黃金芝士味,仲有蜂蜜蔓越莓味。每款$75,每人限買兩件。呢度包裝又幾靚,花左好多心思設計,可以摺到一個盒咁,又可以有手提位。味道方面,芝士味道唔算好重,中間係一塊嘅芝士,略帶鹹香。蔓越莓味甜美,相比芝士更強烈。口感方面,比起我以前食嘅少一份空氣感,多一份濕潤。

味道方面,芝士味道唔算好重,中間係一塊嘅芝士,略帶鹹香。
蔓越莓味甜美,相比芝士更強烈。
口感方面,比起我以前食嘅少一份空氣感,多一份濕潤。
2020-08-01 12 瀏覽
而家潮流興食古早蛋糕, 喺公司附近新開咗間舖頭, 專賣台灣高雄古早味蛋糕, 每次經過都畀佢香味吸引, 今日終於忍唔住誘惑要試下佢!蛋糕有四款口味選擇 經典原味、黃金芝士、蜂蜜蔓越莓、抹茶紅豆。餐廳標榜台灣高雄古早味道,天然食材無添加,現場製作每日新鮮出爐!我就揀咗 經典原味和黃金芝士口味,返屋企和家人慢慢歎!經典原味一打開盒,已經聞到濃沃嘅雞蛋香味,質感柔軟,密度夠唔似空氣蛋糕咁鬆泡泡!濕潤似嫩滑蛋漿半熟蛋糕的口感,蛋味濃郁、不太甜!寶貝女好鍾意佢嘅雞蛋香味,食到停唔到口。我就喜歡佢軟熟幼滑嘅感覺!下次一定要去試埋另外嗰兩款口味!

• 原味經典蛋糕
2020-07-30 16 瀏覽
有間本舖終於開到黎港島啦咁啱店舖仲係位於公司附近大食妹又點可以錯過呢個機會, 一於買返去同屋企人開心share大家都知道台灣嘅古早味蛋糕大部分都係即焗即賣嘅每個時段出售嘅味道都唔同, 想食到自己想食嘅味道真係可遇不可求大食妹係夜晚7點左右去到, 咁啱果陣出左蜂蜜蔓越莓味同抹茶紅豆味, 大食妹就各買一條反正宜家要防疫, 減少外出, 買多啲可以成家人當早餐有間本舖嘅包裝好有心思, 盒上面有開窿, 令熱辣辣嘅蛋糕唔會因為沾上水蒸氣而影響口感<蜂蜜蔓越莓(上)及抹茶紅豆(下)>抹茶紅豆口味蛋糕上面印有有間本舖嘅Logo, 抹茶香味突出, 紅豆比較生, 台灣嘅抹茶粉比日本嘅抹茶粉少左種苦澀味蜂蜜蔓越莓味係大食妹推介香甜嘅蜂蜜蛋糕, 配上台灣酸酸嘅蔓越莓, 別有一番風味
有間本舖終於開到黎港島啦
咁啱店舖仲係位於公司附近

大家都知道台灣嘅古早味蛋糕大部分都係即焗即賣嘅
反正宜家要防疫, 減少外出, 買多啲可以成家人當早餐

<蜂蜜蔓越莓(上)及抹茶紅豆(下)>
蜂蜜蔓越莓味係大食妹推介
香甜嘅蜂蜜蛋糕, 配上台灣酸酸嘅蔓越莓, 別有一番風味
  • 蜂蜜蔓越莓
2020-07-30 19 瀏覽
時代不斷進步,我們不斷追趕貪新忘舊,彷彿已是人的本性對付舌頭,創新更是潮流但原來人對舊事物總有份情懷「雞蛋、麵粉、牛奶、牛油、糖」懷舊做法烘焗簡單不過的原材料,帶來的不是驚艷,反而是感動就像初戀,是最窩心的溫暖-說的就是近期大熱的「古早味蛋糕」-灣仔和銅鑼灣交界新開了一間叫#有間本舖裝潢簡單,賣的就是主打四款古早味蛋糕✅各口味蛋糕的出爐時間標記在店門外,務求食客可以食到新鮮出爐的蛋糕✅蛋糕可以冷藏三日,新鮮熱辣出爐後/ 冷藏後食都有驚喜口感!✅份量非常大足料,分幾餐食都食唔哂🤣-蜂蜜蔓越莓 $75豐富蛋香味再加上蜂蜜味,感覺似足日本手信長崎蜂蜜蛋糕🤣👍🏻熱辣辣食口感好鬆軟,甜度剛好,底下的蔓越莓份量不少,每一口都係甜蜜幸福感覺❤️🥰好喜歡!-下次可以試試原味/芝士🥰
時代不斷進步,我們不斷追趕
貪新忘舊,彷彿已是人的本性
對付舌頭,創新更是潮流
但原來人對舊事物總有份情懷
「雞蛋、麵粉、牛奶、牛油、糖」
懷舊做法烘焗簡單不過的原材料,
帶來的不是驚艷,反而是感動
就像初戀,是最窩心的溫暖
說的就是近期大熱的「古早味蛋糕」

灣仔和銅鑼灣交界新開了一間叫#有間本舖
裝潢簡單,賣的就是主打四款古早味蛋糕

✅份量非常大足料,分幾餐食都食唔哂🤣
蜂蜜蔓越莓 $75

下次可以試試原味/芝士🥰
2020-07-28 901 瀏覽
#旺角 #灣仔 #有間本舖今日家姐收工又買咗古早味蛋糕🥰 好幸福,一去到,老闆就話我哋有口福啦,因為啱啱出爐,正呀🤤 結果我哋買咗兩大件💓 呢度嘅古早味蛋糕係我買過咁多間入面最大件嘅,而且價錢比其他店都係差唔多/平少少,所以好抵食!🍓 蜂蜜蔓越莓味 ($75)蜂蜜蔓越莓咊超級特別,因為啱啱出爐仲要勁香、熱辣辣😍 香到搭車返屋企嗰陣啲人都眼甘甘望住我個蛋糕😝 蜂蜜味甜甜哋又好fresh,加埋蔓越莓有啲酸酸甜甜,特別又好食!🧀 黃金芝士味 ($75)芝士味蛋糕入面因為冇加到蜂蜜而軟淋好多!連平時唔鍾意食蛋糕嘅媽咪都話好軟滑好正!芝士味都好香濃,醎醎哋好鍾意❤️ 芝士味真心好味爆燈😚
#旺角 #灣仔 #有間本舖

🍓 蜂蜜蔓越莓味 ($75)

蜂蜜蔓越莓

🧀 黃金芝士味 ($75)
2020-07-27
$75 (宵夜)
2K
2020-07-28 545 瀏覽
行過聞到好香蛋糕味,原來係近日人氣爆燈嘅古早味蛋糕新鮮出爐😋,見個個都排隊,我都唔執輸排隊買番個先。 店內有4款口味的古早蛋糕,包括經典原味($60)、黃金芝士($75)、蜂蜜蔓越莓($75)、抺茶紅豆($75)全部蛋糕都是每日新鮮焗製的,店內設有焗爐,每當新鮮出爐時候店外都會聞到香噴噴的蛋糕香😍 新鮮出爐嘅蛋糕,平均地分切成一個個,然後進行包裝再入盒,過程衛生乾淨。 🧁經典原味($60)原味蛋糕柔軟,水份充足又軟熟,蛋香味道相當濃郁,而且厚度十足,還印上「有間店舖」logo, 相當吸睛。 🧀黃金芝士($75) 蛋糕質感鬆軟,蛋香味突出。 面層鋪滿了粒粒芝士,蛋糕面有氣孔,充滿古早風味。蛋糕中層有一層厚厚的車打芝士,鹹鹹香香。 食唔曬放在雪櫃凍食都唔錯,或者用微波爐叮十秒都得,入口同樣好creamy地舖

🧁經典原味($60)

🧀黃金芝士($75)

蛋糕質感鬆軟,蛋香味突出。

地舖
2020-07-19
  • 經典原味
  • 黃金芝士
2020-07-26 45 瀏覽
生活需要一點甜!台灣盛行嘅古早蛋糕,喺香港有得食啦!有間本鋪係來自台灣嘅古早蛋糕店~今日路過銅鑼灣,見到就俾佢吸引咗入去!買咗兩個口味嘅蛋糕!古早蛋糕啱啱出爐,超級熱乎乎的~脹脹地~好可愛!經典原味質感同Volume 都非常令人滿意~比一般蛋糕密度高好幾倍,吃落又唔乾口,仲軟綿綿~真係好享受! 微微既甜味,真係好人人想食多幾啖!蜂蜜蔓越莓超香嘅蜂蜜味,空氣都有甜甜的味道!🥰 仲夾雜着蔓越莓味~ 一粒粒蔓越粒~好香甜!拎咗返屋企,可以擺落雪櫃keep三日。擺左雪櫃幾日,口感真係一啲都冇變,仲係咁軟綿綿,雪完微涼嘅蛋糕~覺得仲好正! 岩晒下午茶~
生活需要一點甜!

台灣盛行嘅古早蛋糕,喺香港有得食啦!
有間本鋪係來自台灣嘅古早蛋糕店~
今日路過銅鑼灣,見到就俾佢吸引咗入去!
買咗兩個口味嘅蛋糕!

古早蛋糕啱啱出爐,超級熱乎乎的~脹脹地~好可愛!

蜂蜜蔓越莓

拎咗返屋企,可以擺落雪櫃keep三日。
2020-07-21
下午茶
2020-07-26 46 瀏覽
最近新開了不少古早味蛋糕店,當中有間本舖是來自台灣高雄,在台灣已經有13年歷史,而且泰國也有4間分店,現在香港也有兩間分店,分別是旺角和灣仔。香港分店有經典原味、芝士味、抹茶紅豆味和蜂蜜蔓越莓味,四款選擇。 每天新鮮出爐,可在門口看到有沒有現貨,我當日剛好全部有現貨。每人限買兩款,我選擇了以下兩款口味: 經典原味 單純的雞蛋香,沒有添加任何香精烘烤出來的原味蛋糕,質地綿密而且鬆軟,古早味就是這個意思。 抹茶紅豆味 這個相對不夠原味來得細綿,有點像戚風蛋糕。抹茶的味道濃郁,紅豆增添咬感,不過偏硬了一點。 看到盒上有其他味道,未知是否快會推出新口味呢?非常期待。

每人限買兩款,我選擇了以下兩款口味:

抹茶紅豆味

看到盒上有其他味道,未知是否快會推出新口味呢?非常期待。
2020-07-25 55 瀏覽
因為疫情嘅關係,小編好耐都冇出街,前排突然間掛住台灣嘅古早味蛋糕,於是小編就去尋覓呢個好食嘅古早味蛋糕😍。你朋友介紹之下,我哋去咗銅鑼灣既有間本鋪,未到達店舖就已經聞到蛋糕嘅香味😋,忍唔住要買來試吓,隻隻味都好想食,最後小編揀咗芝士味同蔓越莓。芝士蛋糕非常之柔軟,軟綿綿,面頭有粒粒芝士,而蛋糕內亦都有濃厚既芝士,味道唔會太甜,食落唔會好溜,岩岩好🥰😋,小編比較鍾意叮熱嚟食🤪。另外蔓越莓味蛋糕上面嘅紋好靚,吸引到我呀✨切開入面有好多莓,酸酸甜甜,越食越開胃呀😍蛋糕好重蛋味,食吾停口丫🌟。地址: 有間本舖 (灣仔)灣仔軒尼詩道365-367號富德樓地舖。

地址: 有間本舖 (灣仔)
灣仔軒尼詩道365-367號富德樓地舖

2020-07-23
下午茶
2020-07-25 15 瀏覽
在灣仔跟銅鑼灣交界的路邊位置,經過這店嗅到蛋香烘焙、新鮮出爐香味。未吃飯的我放慢腳步,忍不住就停下來看看玻璃窗內一磚磚金枕頭般的巨型雞蛋蛋糕。板上列上不同口味的出爐時間,雖然比較想試新口味,但沒有特意等下去就揀選了現有、剛新鮮出爐的兩款,買回家品嚐吧。店員細心包好兩盒蛋糕,還建議留點空隙位讓熱熱的蛋糕散氣,不然會有倒汗水,影響蛋糕質感。回家途中即使蛋糕在袋中,仍然散發著濃郁蛋香,味道誘人。經典原味蛋糕 整片厚厚的,口感鬆軟綿密,帶點濕潤,吃了一大塊蠻飽肚。蛋味香濃,甜度剛好,且不油膩,真是停不了口,難怪台灣那麼受歡迎。相反芝士味較遜色,完整的芝士粒粒鋪面,蛋糕中間是芝士夾心層,帶點鹹味,一定要翻熱吃,不然待芝士冷卻後,就凝固變硬。
經典原味蛋糕
整片厚厚的,口感鬆軟綿密,帶點濕潤,吃了一大塊蠻飽肚。
2020-07-24 21 瀏覽
高雄大熱古早味蛋糕「有間本舖」,最近登陸左香港,分店設置旺角同灣仔。昨晚收工專誠去了灣仔分店。店內蛋糕全人手即製,一底底新鮮出爐嘅古早味蛋糕,即切即入盒後,送到客人手中,店內員工都好有禮貌。店舖提供不同口味,有蛋香原味、黃金芝士味、抹茶紅豆味、蜂蜜蔓越莓等,各位蛋糕迷不妨一試~抹茶紅豆古早蛋糕 $75 沒有加上任何色素,香軟而不失彈性,中間夾著紅豆餡,抹茶味濃郁甘香。出爐後散發濃郁蛋香,鬆軟綿密,簡單卻是最好的。蜂蜜蔓越莓 $75 蔓越莓味更加非常出色,吃得到粒粒蔓越莓果乾,酸酸甜甜的令人一口接一口,相當開胃,媽媽同我都吃過不停。

抹茶紅豆古早蛋糕 $75
出爐後散發濃郁蛋香,鬆軟綿密,簡單卻是最好的。

蜂蜜蔓越莓 $75

2020-07-22 32 瀏覽
近期同囡囡都愛上口感鬆軟、雞蛋味道香濃嘅古早蛋糕❤️ 途徑灣仔見到開咗間新嘅蛋糕店,又買來嚐嚐看😋揀咗黃金芝士($75)同蜂蜜蔓越莓($75)。 除此之外,店舖還提供經典原味同抹茶紅豆味,下次可以試試。黃金芝士味道香濃,鹹鹹香香,中間有層橙黃色嘅 軟心芝士,面頭又有一粒粒芝士方塊,香噴噴。蜂蜜蔓越莓就心得女女喜愛,蜂蜜味好香甜,味道有啲似日本嘅蜂蜜蛋糕,口感綿密。裏面嘅蔓越莓乾幾清新,而且對身體亦好有益處👍
近期同囡囡都愛上口感鬆軟、雞蛋味道香濃嘅古早蛋糕❤️

途徑灣仔見到開咗間新嘅蛋糕店,又買來嚐嚐看😋

2020-07-22
  • 蜂蜜蔓越莓
2020-07-22 17 瀏覽
依1年半,古早味蛋糕響香港大行其道, 連網上食譜都有一百九十萬個,食材雖然平,但試過做,做到手都軟埋,流矖汗,完成都唔太想食,唔enjoy,見到公司附近開左間就去買番個返屋企。佢有幾款味道輪流供應,今次有原味,黃金芝士,抹茶紅豆同蜂蜜蔓越苺。黃金芝士 $75買嗰時啲芝士仲係溶溶地嘅狀況, 簡直係呼喚緊叫你買佢返屋企咁樣 ,芝士控無可能抗拒的一個蛋糕! 佢唔止呢裏面係有流心芝士,連個面都有好香濃嘅芝士粒,加上佢個蛋糕本身好香好有蛋味,喜歡佢嗰種未完全熟曬嘅感覺,十分推薦!抹茶紅豆$75因為媽媽鍾意食抹茶蛋糕,我見親有抹茶味嘅都會買俾佢,我未食過有咁濃嘅抹茶蛋糕,媽媽十分喜歡,佢話濃得嚟唔苦,紅豆粒粒又有口感之餘,食落去起沙,蛋糕有彈性又帶蛋香,仲叫我下次經過都買件俾佢呢~
黃金芝士 $75

抹茶紅豆$75

2020-07-20 33 瀏覽
最近古早蛋糕一家接一家,最近開到灣仔分店的有間本鋪是其中一家。地點在灣仔和銅鑼灣站之間,還好門外有多條路線的巴士站。為了避開六時後禁止堂食的外賣潮,卡米拉通常會在下班後匆匆趕去買外賣。但問題來了,八九時後還是餓著,在買外賣時再買蛋糕作宵夜是不錯的選擇。店子提供4款蛋糕。價錢為$60或$75。今晚專程到來買了兩個蛋糕和家人分享,包括黃金芝士蛋糕及原味蛋糕。雖然蛋糕都有現貨,但是店員說新一批黃金芝士蛋糕還有數分鐘便出爐。那令我們本來想買一個變了買兩個。黃金芝士蛋糕($75)- 剛出爐的蛋糕回家後還是熱的。表面有一顆顆的芝士,口感獨特。表面的底部有一層芝士。內層也很鬆軟。 原味蛋糕 ($60)- 一種很經典的味道,很像在台灣吃到的蛋糕。蛋香味濃、質感鬆軟。

店子提供4款蛋糕。價錢為$60或$75。

黃金芝士蛋糕

原味蛋糕

2020-07-15
5 分鐘 (外賣自取)
$67.5 (宵夜)
黃金芝士蛋糕
原味蛋糕
灣仔新開左間來自台灣高雄既古早味蛋糕!!門面裝修好靚好多打卡位同埋open kitchen,好衛生。.經過傳開香噴噴蛋糕味,忍唔住要買番屋企試下啦!.每人限買兩款,我揀左以下兩款口味:蜂蜜蔓越莓味蛋糕$75 蛋糕好滑又鬆軟,中間有蔓越莓粒,酸酸地,配以蜂蜜既甜蜜味中和番,好食!.抹茶紅豆味蛋糕$75睇佢顏色就估到佢有濃郁既抹茶味,配埋紅豆當然好夾啦。鍾意食抹茶既人一定要試下。.本身想試黃金芝士味,咁岩前面既客人買左,唯有下次再買啦。.*店員溫馨提示佢地出品既蛋糕冇加任何防腐劑,如果放入雪櫃冷藏可以擺放兩三日架!

經過傳開香噴噴蛋糕味,忍唔住要買番屋企試下啦!

每人限買兩款,我揀左以下兩款口味:
蜂蜜蔓越莓味蛋糕$75

抹茶紅豆味蛋糕$75

本身想試黃金芝士味,咁岩前面既客人買左,唯有下次再買啦。
2020-07-16